Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz gabo01 #110644 üzenetére

    "Gondolod, hogy egy kondenzátor 20-30 évig tudja azt az értéket amit új korában?"

    A bipoláris biztosan nem, de a polipropilének nagy valószínűséggel tartják az értéküket, persze az más kérdés, hogy én is kicseréltem volna! ;]

    Egyébként ez a váltó-alkatrész mizéria tök felesleges. Vannak törvényszerűségek, x meredekségű váltóhoz y mennyiségű alkatrész ( kondenzátor, induktivitás ) szükséges. ( minél nagyobb meredekségű annál több )
    Ehhez hozzájönnek a hangszórók tulajdonságaiból adódó szükséges szűrőtagok ( LCR stb. szűrők ) + az érzékenység különbségek kompenzálásához szükséges ellenállások ( vagy L-pad ).

    Itt a hangsúly azon van, hogy ha egy hangszóró ( vagy egy adott hangsugárzó hangszórói ) minél jobb minőségű, ( netán egyforma érzékenységűek ) annál kevésbé van szükség kompenzáló tagokra, így viszonylag kevés elemből álló váltó is elég hozzá.
    Persze nyilván ez nem jelent semmit, hiszen méregdrága hangszóróknak is lehet bonyolult váltójuk, ha így tudják "kifutni" magukat.
    Amiket belinkeltél szerintem nem igazán ritkák ( jó pár régebbi JBL dobozban is hasonlóan bonyolult váltók vannak ), viszont ebből a hangminőségre következtetni nem igazán lehet.
    Egyébként nekem inkább az a tapasztalatom, hogy a gagyi dobozokban vannak egyszerű hangváltók.
    Volt egy háromutas Pio csodám ( CS501 ha jól emlékszem ). A mély direktben kapta a jelet, a középhez és a magashoz egy-egy bipoláris kondi volt sorba kötve. Igazán minimalista konstrukció volt. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák