Bemutatkoztak a Microsoft aktuális Surface gépei

A Surface Laptop és Pro érkező iterációi a 45 TOPS-os NPU-val érkező Snapdragon X platformra épülnek.

Hirdetés

A Microsoft két Copilot+ PC-vel gyarapította felhozatalát, amelyek a Surface termékcsalád legújabb képviselőiként mutatkoznak be, és szakítanak a klasszikus Intel vonallal.


[+]

Az első jövevény a Surface Laptop hetedik kiadása, ami 13,8 hüvelykes, 1,34 kilogrammot nyomó kiadásban (nettó) 1000, 15 hüvelykes, 1,66 kilogrammos verzióban pedig (nettó) 1300 dolláros alapárról indul. A masina szerényebbik méretű, négy színben választható (fekete, platinaszürke, kék, homok) variánsa 45 TOPS-ra képes NPU-val ellátott Qualcomm Snapdragon X Plus vagy X Elite processzorral tehető kosárba, azonban nagyobb, csupán két színben (fekete, platinaszürke) gyártott testvéréhez csupán az utóbbi SoC az opció. A képalkotás feladatát a rendszerchip részét képező Adreno IGP látja el, miközben állományainkat 512 GB-os vagy 1 TB-os (PCI Express 4.0-s) NVMe SSD-n tárolhatjuk, és rendszermemóriának 16, 32, netán 64 GB LPDDR5X RAM-ot kérhetünk. Szinte említést sem érdemel, hogy a dedikált Copilot gomb ott figyel a haptikus tapipad felett terpeszkedő chiclet klaviatúra legalsó sorában.


[+]

A Dolby Vision IQ okostechnológiának köszönhetően adaptív képpel kecsegtető, kalibrált PixelSense (tízpontos) érintőkijelzők 2880x1920 pixeles felbontással, továbbá 120 Hz-es képfrissítési rátával dolgoznak, míg az arcfelismerést támogató, 1080p-s webkamera a Microsoft Studio Effects MI algoritmusaival igyekszik javítani az online kommunikációnk minőségén. A hálózati kapcsolódás Wi-Fi 7 modullal történik, és az akkumulátor körülbelül 20, illetve 22 órára elegendő kakaót tud elraktározni. A Windows 11 Home szoftverkörnyezettel értékesített megoldások alumíniumötvözetből lévő készülékházain nem túlozták el a különféle interfészek számát, ugyanis két USB Type-C és egy USB Type-A konnektor található rajtuk.

A másik újdonság a tizenegyedik generációs, 13 hüvelykes Surface Pro 2 az 1-ben gép, amit széles körű dönthetőséget biztosító támasztékkal szereltek fel, így komfortosan beállítható a felhasználási módunkhoz (tablet, virtuális vázlatfüzet, monitor). CPU tekintetében ugyanazok az alternatíváink vannak, mint a Surface Laptop esetében, de míg a (nettó) 1000 dollárról startoló, Snapdragon X Plusos kivitelhez LCD, addig a (nettó) 1500 dollárról rajtoló, Snapdragon X Elite-es változathoz OLED képernyő jár. NVMe adattár vonatkozásában 256 GB-os, 512 GB-os vagy 1 TB-os példányra voksolhatunk, ám a RAM-ot illetően csak 16 vagy 32 GB között szelektálhatunk.


[+]

A 900 grammos, négy színben (fekete, platinaszürke, kék, homok) készülő konstrukció opcionális Surface Pro Flex Keyboard billentyűzetét tetszés szerint pozicionálhatjuk, nem feltétlenül muszáj fizikailag is az érintőpanelhez csatlakoztatnunk, és az előre néző, 1440p-s AI webkamerát egy 4K-s rögzítést lehetővé tévő, 10 megapixeles (autofókuszos) hátoldali darab egészíti ki. A Surface Pro 9-nél mintegy 90 százalékkal gyorsabb jószághoz Surface Slim Pen stylust vehetünk, amely 4096 nyomáspontot tud megkülönböztetni, és haptikus motorja a korábbiaknál természetesebb írási élményt ígér.


[+]

A Wi-Fi 7 megléte kipipálható, csakúgy, mint a gyorsulásmérő, a giroszkóp vagy a magnetométer, viszont az év későbbi szakaszában az 5G modem is felkerül az "étlapra" (tandemben a Nano SIM foglalattal), és a 48 vagy 53 wattórás akkumulátor nagyjából 14 óráig bírhatja szuflával. A médiatartalmak 2 wattos, Dolby Atmos plecsnivel jutalmazott sztereó hangszórókon keresztül szólalnak meg, és a burkolaton két USB4 Type-C kapu, egy Surface Pro Keyboard port, meg egy Surface Connect csatoló telepedett meg.


[+]

A redmondi óriás legfrissebb, június 18-án debütáló termése alapértelmezésben aktivált Microsoft Pluton Security chip-to-cloud biztonsági processzorral, valamint Windows Hello bejelentkezéssel jön, és nem csak az apparátusok komponensei próbálnak minél inkább környezetbarátok lenni, de a csomagolásaik is, hiszen a cég – nem titkoltan – karbonnegatív státuszt szeretne elérni 2030-ig. A Qualcomm lapkák NPU-ja olyan képességeket tesz hozzáférhetővé, mint mondjuk a lokálisan tárolt információk alapján részletes keresést szavatoló Recall, a Painttel való bűvészkedésbe bevonható, képgenerálást segítő Cocreator vagy az idegen nyelvről valós idejű (angol) fordítást készítő Live Captions. Ez még nem minden, ugyanis a DaVinci Resolve Studióban könnyedén effektezhetünk tárgyakat vagy embereket a Magic Masknak hála, esetleg a CapCutban bármilyen hátteret egy pillanat leforgása alatt eltüntethetünk egy adott videóban az Auto Cutout használatával – a sort még lehetne folytatni.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés