Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz leweegee #90594 üzenetére

Cseh fórum alapján kontaktoronként 6A behúzáskor és 1,2A tartáskor, mindez 48V AC esetében, szóval kerekítve olyan 300/60W * 2, mivel általában minimum 2 kontaktor megy egyidőben (például előre+delta). Ehhez jön még a villámjárat kontaktora, amit azért elég sűrűn használ az ember, plusz a 10 Kg-os 24/48V-os 600VA-s trafó folyamatos üzemi fogyasztása ott van még a 4 darab hőkioldó relé amik folyamatosan áram alatt vannak és még van egy pumpa "kör" is. Szóval a vezérlés átlagosan olyan 600-1000W környékén fogyaszthat munka közben (egyben mondjuk nem mértem még meg), ehhez jön még a gép tényleges 5-7kW-os fogyasztása, plusz ugye maga a műhely fogyasztása még ezek mellé (világítás, kiegészítő eszközök, szerszámok (kompresszor, CNC gépek, számítógépek stb. stb.) járatása). Szóval simán 10 kW-ot is be tudok nyeletni a műhellyel, ha belehúzok. :DDD

Nem mondom, hogy belehalok, de azért szignifikánsan nőtt a havi villanyszámlánk, mióta az eszterga és a marógép megérkezett, pedig olyan nagyon sok időt nem is tudok a műhelyben lenni.

Persze értem én, ha van pénz majomra legyen banánra is, de azért általánosságban szoktam törekedni a minden jellegű fogyasztásaim minimalizálására anyagi és "minimálisan zöld" megfontolások miatt is. Ezért gondolkodtam el ezen az egész modernizáláson is, amikor először olvastam róla, hogy milyen nagy különbségek lehetnek fogyasztásban például kontaktor és kontaktor között...

+daninet: A VFD is érdekes lehet, de ha jól látom a YT videók alapján, akkor csillag/deltához ugyanúgy kell a VFD mellé még legalább vagy 3 kontaktor. És a VFD-k ára sem épp 5 Ft. Mindenesetre ma estére is megvan az olvasgatni valóm. ;)

Új hozzászólás Aktív témák