- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Leone743
tag
válasz daninet #88497 üzenetére
ez egy nagyon pici motor és aluminium tekercses,lehet majd veszek kondit vagy keresek egyet ithon mert ilyen méretü van talán,aztán majd utána nézek hogy kompatibilis e a motoral,ennyi
viszont nagy kondim az van kettő is ami keverö tárcsás mosogépből való az is jó lehet?meg olyan kondim is van ami furoból való meg dekopir fürészből
ha van rá esély hogy jó lehet akor természetesen le tudom irni mivan irva a kondikra meg a motorra
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Leone743 #88494 üzenetére
Ezt borzalmasan fogom megfogalmazni mert építész vagyok de értni fogod
A motor egy réz tekercs valamekkora ellenállással. Lényegében olyan mint egy darab vezeték. Amennyiben egy darab vezetéket rövidre zársz és nem veszi fel rövid időn belül a teljesítményt valami, leold a biztosíték. Amikor egy AC motor elindul egy pillanatig gyakorlatilag rövidzár amíg nem forog a mágnes.
Namost: két féle AC terhelés létezik. Induktív és kapacitív. Az induktív terhelést a réz tekercsek pl motorok okozzák amik (időben) előre tolják a szinusz feszültséget a hálózaton érkezőhöz képest, a kondenzátorok pedig késleltetik azt.
Amikor egy AC motor indul, valamelyik pillanatban rákapcsolod a hálózatra. Ez a szinusz hullám bármely pontján történhet. Ha úgy esik, hogy a csúcson teszed amikor valamely irányba maximális a feszültség, elképzelhető, hogy a pillanatnyi áramfelvétel túl nagy lesz (nagyobb motorok esetén) és leold a kismegszakító.
Ha kisebb motorod van, akkor simán elindul majd kondi nélkül, de elképzelhető majd pár eset amikor nem jön neki össze és leold a biztosíték.
A kondenzátor biztosítja, hogy legyen egy "késleltetett" löket ahhoz, hogy beinduljon a motor stabilan.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
pjen
félisten
válasz donmackó #88492 üzenetére
Lehet, de én már.csinálltam párat. Befogom a tangely végét a tokmányba, másik végét megtámasztom a szegnyereggel..Aztán egy szegmenst szembe állítok es a hossz szánnal kézi előtolással végig tolom a kést az osztásban. A kereszt szánnal minden vájatot egyformára tudok mélyíteni. Aztán megpörgetem és egy csisz papírral kerekítem. Én egyébként mindíg bikázásnak ismertem, de a mikázás is jó.
[ Szerkesztve ]
-
Leone743
tag
ezt kötötem ki a helyérölmicsináljak?használjam enélkül?és megkell tekerni a dobot hogy pörögjön?
vagy vegyek ilyen kondit a boltba?a másik gond hogy 1 piros és kettő fekete kábele van tehát azt se tudom hogy kössem be,vagy a két fekete nem baj ha felvan cserélve?[ Szerkesztve ]
-
Leone743
tag
kikötötem a kondenzátort és gond nélkül müködik a motor,el is indul és pörög,tehát akor igy is használható kondenzátor nélkül?vagy nem értem...nyilván nincs be épitve tehát ha rá kötöm a helyére akor nagy terhelésnél lehet nem indul el igaz?
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #88486 üzenetére
Kiszámoltam Felére csökkentette volna a rendelkezésre álló légteret ami több kompromisszummal járt volna és mindkét oldalra 2x hosszabb reflex csövet kellett volna raknom. Nem elég nagy ez a külön légtérhez.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
Leone743
tag
üdv
a ruha centrifuga levágja az áramot és éget szaga van,szét szedtem,a szénkefe elvolt szakadva kicseréltem de még mindig nem jó,érdemes a motor indito kondenzátort cserélni?vagy nem az a gond? -
niof
addikt
válasz Tothg86 #88487 üzenetére
Van jelenleg is egy saját építésű, egy szekrény lett átalakítva, megerősítve, 210 literes, 30 cm-es JBL CS1214-el. Reflex rendszerű, egy régi SPL Dynamics autóerősítővel van hajtva, ami 150W hídban. Az erősítő egy kiszuperált Chieftech táppal van táplálva. A jel meg a Rotelem előerősített kimenetéről megy. Igazából elégedett vagyok vele, de a Transmission line rendszerek mindig birizgálták a fantáziám. Egy ilyet szeretnék majd összedobni egyszer. Bár, a TL amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz jól megcsinálni.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
addikt
válasz daninet #88483 üzenetére
Szép.
Pont ma láttam egy videót, ami megint felébresztette bennem a szub építés bolhát. Mondjuk azt nem állnék neki 3D nyomtatóval megcsinálni. Részint nagy is, másrészt meg le akarok vele menni a pincéig (20Hz, vagy kevesebb), nem bírná ki.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
daninet
veterán
megosztom utolsó projektem:
3D nyomtatott boombox. WinSDI-ben megtervezett hangszóró doboz. Nagyon kevés belső párhuzamos felülettel, hogy minél kevesebb állóhullám alakuljon ki.
A doboz a legkönyebb 3d nyomtatáshoz lett tervezve amit a nagy nyomtatómon 30 óra alatt letudtam.
Sony házimoziból bontott mélyközepek, selyemdóm magasak. 2X50W környéki erősítő illetve van benne egy hangszínszabályzós preamp is.
Annyira sok lett a basszusa hogy ha ráteszem egy asztalra amin étkészletek vannak akkor lerázza azokat
Azért építettem mert a JBL partybox drága volt A fülét már kinyomtattam de várom még hozzá a bandázst aliról.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Inhouse
őstag
Jobb a békesség alapon. Pl. társasháznál, ha nem jól azonosítod be a kéményt és másét takarod le, amikor begyújtanak, akkor lehet baj. Volt is pár éve egy halálesettel végződő. A lapostetőn munkások dolgoztak és valaki, valamiért letakarta az egyik kéményt, aztán úgy maradt...
Üdv Inhouse
-
-igu-
addikt
nem tudom, hogy kell-e szelelnie, de Z_A_P a kéménysapkára is rákérdezett a hozzászólásában (amúgy van belőle szögletes is)
én csak a dugózás vs kéménysapka különbségére hívtam fel a figyelmet
nekünk egy kéményünk van egy kürtővel, és azon sapka van, hogy ne költözzön bele a minden, ellenben a füst szabadon tudjon szállni az égbe[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
mephi666
nagyúr
...1 dísztárcsa, 2 kapanyél félbevágva és sok-sok ződsárga... ennyi
...szívesen
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
van egy kemeny amiben van 3 kurto, de csak 1 van hasznalva.
Gondoltam lezarom a masik 2-t, minek azzon, egyszeruen egy 6cm XPS-t megvagok, hogy mint egy dugo belemenjen, beleszoruljon. Kesz.
Nade valaki azt javasolta ne zarjam le, az nem jo. De miert? Milyen gondot okoz?
Helyette kemenysapkat tegyek ra. Nade azok mind kerek alakuak, szoval nem tudom ehhez a negyszog nyilashoz rogziteni?
Mit gondoltok? Zarjam ra, valahogy rogzitsek oda egy ilyen kerek sapkat, vagy egyeb?
OK
-
Dani_kp
addikt
válasz Stylewars_kp #88464 üzenetére
Milyen féle fajta műanyag hegesztőt vettél? Mennyire vált be? Lehet én is hasznát tudnám venni, de jó lenne érdemi beszámoló róla olyan valakitől aki használja is .
Ha van időd akkor esetleg képekkel együtt dobhatnál róla egy beszámolót.
https://ingatlan.com/33821564
-
Top cat
addikt
válasz draco31 #88465 üzenetére
Az M6-os, a csavar méretet jelöli. Itt van egy táblázat a méretekkel.
-
draco31
veterán
Hello!
Egy kérdésem lenne igazából, aztán szép gányolás lesz, ha sikerül
Szegecsanyáknál a méret megadás hogy van? Nem volt még vele dolgom sosem. Mert csak annyi van, hogy M5, M6, stb. Akkor az M6-osba megy be a 6-os csavar, vagy 6-os furat kell neki?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
RandomName
senior tag
Felénk le van érdekelve, rakj ki valamit ami kukának látszik, a te költséged, hogy mi az. De kuka legyen. Cserébe lesz**ák, hogy mondjuk 120L szerződésed van, a 150L-t is elviszik, meg a 200-at is a 120L-es szerződéssel....
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
pjen
félisten
válasz RandomName #88461 üzenetére
Felénk, ha megsérül ingyen cserélik, csak be kell jelenteni a köztisztának.
-
RandomName
senior tag
válasz Tangerine #88450 üzenetére
Enyém kint maradt estig, amíg haza nem értem, és valaki elütötte. Akkor kapott kb 20 db 5centis 6-os hilti szalagot, M6 kábeltálcacsavarral, majd pár hónapon belül azt vettem észre, hogy a kukások arra gyúrnak, hogy elfogyjon. Minden héten lett rajta 1-2 sérülés. Kb már 91 csavarnál tartottunk, amikor egyik reggel kitekertem belőle mindet, és amikor jöttek a kukások, akkor azt mondtam nekik, hogy a visszajárót megtarthatod....
És vettem akkor akciósan 6e Ft-ért újat."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
NeoPampalini
senior tag
válasz razorbenke92 #88457 üzenetére
"A kukások ütik, rúgják, dobják ezeket, hogy végre kikopjanak, és kerekes legyen mindenhol."
Nálunk az új, kerekes kukákkal is így bánnak, pár hónapja valaki a helyi FB csoportba tett ki ilyen videót, ahogyan "finom" mozdulatokkal beleöntötték a tartalmát a kukásautóba, majd egy laza mozdulattal vagy 5 méterről nekib.szták a kőkerítésnek.
Az enyémet (igaz, még a régi típus) pedig nem győzöm hol az egyik, hol a másik szomszéd elől visszahozni, mindig elcipelik 10-15 métert, wtf...
-
Tangerine
senior tag
válasz razorbenke92 #88457 üzenetére
Nálunk mindenkinek a sajátja a kuka, kivéve a szelektív, amit ők adtak. Ez utóbbi szögletes/gurulós kék tetejű volt pár évig majd most kicserélték sárga tetejűre.
Arról nem hallottam, hogy számítana, hogy 110L vagy 120L-es.
Én egy kukát fizetek, de néha kirakok 2-3-at, akkor elviszik azokat is.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
válasz mephi666 #88456 üzenetére
Á, nem. Már ismerem őket mint a tenyeremet. A legfiatalabb kuka is 30+ éves. A régebbiek meg még a nagyszüleimé voltak. Van egy olyan, amelyiknek annyira elkopott alul a pereme a húzkodástól, hogy egyben kiesett az alja. Persze azt is megstoppoltam pár éve.
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
őstag
válasz Tangerine #88453 üzenetére
Felénk a szolgáltatóé a tároló és vannak is ilyenek, de ők is kivezették ezt a tartályt (110L aaszem?) és már csak a 120L elérhető, ami a kerekes változat. Tehát amíg nálad a 110L, addig azt fizeted, de utána már csak 120-asat adnak, és többet is kell fizetni.
A kukások ütik, rúgják, dobják ezeket, hogy végre kikopjanak, és kerekes legyen mindenhol.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
mephi666
nagyúr
válasz Tangerine #88454 üzenetére
lehet tudtodon kívül te javítod az összes kukájukat: mindig visznek hozzád egy szétrúgottat és elviszik szeméttel együtt a hibátlant
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
-
Tangerine
senior tag
Kukafoltozás:
A végeredmény:
-
daninet
veterán
mint írtam a kosztól függ. Pl izopropil alkohol zsíros szennyezősések, szerves anyagok, sókirakódások stb ellen nem jó. Nem viszi le az oxid réteget az ékszereidről sem.
Ami kifényesíti az ékszered nem fogja a zsírt levinni ésatöbbi. Én sokszor benzint vagy higítót teszek bele, de raktam már bele alkoholt, acetont vagy csak sima mosószeres vizet is.
Szituációtól függ. Én leggyakrabban zsíros szennyeződésekhez használom gép alkatrészen szóval a legkézenfekvőbb a jó 100as benya.
Használtam már rozsda eltávolításra is akkor víz+citromsav volt benne[ Szerkesztve ]
-
emre
veterán
válasz macilaci78 #88446 üzenetére
Én izopropil alkohollal fogom kipróbálni.
De lehet keresek valahol belevaló tisztítószert is."Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
Tangerine
senior tag
válasz macilaci78 #88443 üzenetére
Ne én is rendeltem egyet, bár már van egy 6 literes, de ennyiért nem tudtam otthagyni. Utána vettem észre, hogy nem adnak hozzá kosarat, de ennyiért akkor is megéri.
-
macilaci78
nagyúr
válasz daninet #88445 üzenetére
Vegyes. Airsoft alkatrészek (zsíros, olajos szennyeződés, erre van brigéciol), szemüveg, fém óraszíj, ékszer, stb.
Nem tudom, olyasmire gondoltam, hogy valami habzik-e, vagy kicsap.Alapvetően ez egy kis készülék, de majd nem dobálom el a kis méretű gyógyszeres üvegeket a mütyűröknek. Jó ötlet.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
daninet
veterán
ez attól függ mit tisztítasz. Azt kell belerakni ami az oldószere a kosznak. Lehet az alkohol de sima mosószeres víz is.
Egyébként adok egy tuti tippet:
Ne az egész tisztítót töltsd fel drága folyadékokkal főleg ha apró dolgokat kell tisztítani.
Apró dolgok esetén rakd őket egy befőttes üvegbe és azt töltsd fel az oldószerrel. Belerakod az ultrahangos tisztítóba és azt meg sima csapvízzel feltöltöd. Könnyebb kivenni belőle a dolgokat, kevesebb drágább tisztítószert használsz és nem kell kimosni az egész teknőt.[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
Kismértékű szennyeződésnél deszt víz, nagyobb mértékű dzsuva esetén meg van spec folyadék.
Pl itt is van kettő a listában, elég jó leírással. [link]
Szerintem kb megveszed az elsőt, megnézed miből van, és ha mákod van, akkor sima vegyszerboltban töredékáron megveszed."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
macilaci78
nagyúr
Rendeltem egy ultrahangos tisztítót. A kérdésem, hogy milyen folyadékot vegyek bele? Jó a csapvíz, vagy inkább ioncserélt/desztillált víz, valami alkohol, brigéciol oldat, akármi? Van valakinek tapasztalata vele.
[ Szerkesztve ]
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
niof
addikt
válasz ha3fis #88438 üzenetére
Én is dolgoztam anno pár évet egy villanyszerelő haverom vállalkozásában, és mi is folyékony mosogatószert használtunk ilyenkor, vagy krémszappant. Vastagon beitattunk vele egy szivacsot, betoltuk a befűzőszalagot, rákötöttük a kábelt, a szivaccsal ráfogtunk a kötegre, azt mehet.
-
Készkrém eszembe sem jutott. Nagy mennyiségben elérhető (munkahelyen kapok havi egy tubust, de nem használom). Sima szappant is kapok, de a kézkrém out of box elérhető. Hintőport nem, és már a gyerkőcnek sem kell, így az nincs, de a hintrőporról egyébként nem épp a síkos dolgok jutnak eszembe
Köszi a tippeket
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Essejó
veterán
válasz Tangerine #88427 üzenetére
Volt régen a Kenőszappan, szobafestők azzal szedték le az enyves festéket. Pár éve (5-6) még láttam, a sárga csatorna csövek illesztését kenték vele, hogy könnyebben összecsússzon. Mondjuk lehet azt is némileg vizezni kellene, de legalább nem kell lereszelni. Még kapható
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Tangerine
senior tag
Hagyományos (pl Baba) szappan. Le kell reszelni és kevés vízben feloldani 1-2 napig, hogy homogén takonyszerű trutymó legyen a kapott végeredmény. Berakod egy üres mosogatószeres vagy tusfürdős flakonba. Ezzel kell bekenni. Pl. a markodba nyomod, ráfogsz a kábelkötegre és áthúzod. Tusfürdő/mosószer/akármi nem jó. A szappan azért jó, mert ha meg is szárad később, csúszós marad évek múlva is, ha esetleg ki kell húzni, vagy melléhúzni. A többi (pl. mosogatószer) meg ragadni fog mikor kiszárad.
-
Mi a legjobb (és legolcsóbb) síkosító anyag hosszú vezetékek behúzásához? 20 méter 20as gégecsőbe szeretnék 3 cat5e UTP-t behúzni.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
mephi666
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
most megkerestem a képet, mert pár éve volt már ilyen "marósámlink" igazából lécek élét kell majd lemarni, ahhoz pedig be tudom úgy állítani, hogy véletlenül sem okoz balesetet
-
mephi666
nagyúr
teljesen jól működő szerkezet... a munkavédelmi előírásokon kicsit azért szigorítanék
...nálam az a terv hétvégére, hogy van egy kidobásra szánt asztal, amire fúrok egy lukat és alulról rögzítem rá a marógépet, hogy a gyerekszobába épülő galéria faburkolatát szépen és gyorsan tudjam marni
-
Tangerine
senior tag
Most jutott eszembe, hogy talán ez is ide illik a topikba.
[link]Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Beretvás
veterán
-
Essejó
veterán
-
Tothg86
tag
válasz Sterilzona #88386 üzenetére
Szia! Én biztos kibetonoznám, és tennék bele egy úszókapcsolós szivattyút.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #88400 üzenetére
Még mérőszalag se kell, egy darab spárgával szokták kiátlózni.
-
niof
addikt
válasz macilaci78 #88400 üzenetére
Olyan, mintha az alsó lap 1-2 cm-el keskenyebb lenne, mint a többi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Azonnali VGA-s kérdések órája