Hirdetés
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Precorus
tag
válasz
imibogyo #64896 üzenetére
Persze, ezt így lefordíthatod, csak a cél, illetve a megvalósítás sem ugyan az. Egyiknél tartósítás, másiknál a főzés egy formája.
Én pont ezért nem hívnám a smoker-t füstölőnek: Nagyon mást értünk alattuk. Képzeld el: mondod a haveroknak: építettem egy füstölőt, gyertek át, BBQ-zunk egyet!
Aki nincs tisztában hogy mi az a BBQ, annak el kell magyarázni az egészet. Ezért mondtam, hogy nincs rá szavunk: mi nem ezt értjük alatta.
Vagy fordítva: Próbáld meg egy usáknak elmagyarázni, hogy itthon hetekik füstölöd a bacon-t....látod, náluk szalonna sincs. Persze mondhatnánk hogy ugyan az. Aztán leraksz bárki magyar elé egy olyan bacon-t meg egy ilyet, bárki látja hogy mi a különbség köztük.
De sok ilyen van. A túró is "cottage cheese", de az sem igazán túró. -
-
Submarine
senior tag
válasz
Barret001 #64893 üzenetére
Szóval nem volt azon semmi csak rá volt szorulva, hogy még a kalimpácsnak sem engedelmeskedett.
Vettem egy másikat, ami ránézésre jónak tűnt, és ebbe meg olvasztottam egy folytonossági hiányt egy izmos forrasztópákával.
Az új láthatólag gyengébb kivitel, de pár évet biztos kibír..
A késre is ráfért már a csere, a tárcsa is el volt deformálódva. -
imibogyo
veterán
válasz
Precorus #64890 üzenetére
Ez a "szmóker" valahogy felhúz. Tudom hogy erre pontosan nincs szavunk, de így leírva akkor is idegesít...
Már, hogy a viharba ne lenne rá szavunk. Füstölő.
Attól, hogy más az alapvető célja ezeknek a fajta füstölőknek, mint a "régimódi", "hagyományos" változatuknak, attól még a működésük miatt ezek is ugyanúgy füstölők. Sőt a mi füstölőnknek volt alsó rácsa is közel a "tűzhöz", tehát ténylegesen lehetett rajta grillezni is, ha valaki erre vágyott, bár szerintem egyszer sem használtuk ezt a funkcióját, vagy én nem emlékszem rá gyerek fejjel...
-
Dani_kp
addikt
Elnézést előre is, hogy megszakítom, ezt a nyálcsorgató eszmecserét, csak lenne egy kérdésem.
Belevágtam egy akkus gép NiCD -> Li-ion akku átalakításba, új cellákkal, bms-sel és ilyen cc cv modullal. A töltést egy 19V 4A-es laptop táppal akarom megoldani, természetesen dc aljzaton keresztül.
A kérdésem az lenne, hogy a cc cv modul kimenetén mennyire kell állítani a feszültséget és az áramerősséget? Találtam infókat, csak annyira nem éppen egyezőeket.
Remélem tudtok segíteni. Előre is köszönöm
.
-
Submarine
senior tag
válasz
salaud #64878 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, csak őő ízé pont az a bajom, hogy nem jön le.
Kicsavartam a motor 4 csavarját, amennyire csak lehetett annyira, hogy fejre fordítva még ne tudjon kipottyanni ha mégis engedne.
Aztán a tengelybe belecsavartam egy kapupántfejű csavart, és először csak kopogtattam, aztán próbáltam erősebben is, de meg sem mozdult. A műanyag tárcsa rá van gyógyulva.
Úgy is venni akarok rá másik tárcsát is, mert eléggé kopottas.
Csak szívás ha nem kapok másikat, és ezt meg széttöröm..
Amúgy fű nem is volt sok benne. Volt már szétszedve, mert a vezetékek helye is meg van jelölve.
Most szétflexeljem..?
A motort nem akarom szétkalapálni.. -
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #64886 üzenetére
Megfelelő falvastagságú anyag használata esetén, nagy a szmóker hőtehetetlensége és a kinti hideg sem akadály, ha felfűtöd, vagy ott vannak a szekrény szmókerek amik eleve dupla falúak és a két fal közt hőszigeteltek.
Kis kert esetén meg ott a lehetősége egy töltény szmókernek. Robbantott kép.
És akkor még nem beszéltünk az Offset smokerekről.
Házilagos kivitelben pl. egy kiszuperált Hajdú villanybojlerből készítjük őket.
Az üzletben vásárolható szmókerek ára a nevetségestől a csillagos égig terjed, a képek csak illusztrációk!
-
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #64879 üzenetére
A kővel egy nagy hátrány van: rá"ég" az olaj. Igazából nem tudom, ráég-e, mert egyik hús sem lett még rossz ízű tőle, bár elég feketék szoktak lenni. Naszóval azt le kell vakarni sajnos
Egyébként egy jobb drótkefével max fél óra. Csak az olajat, hogy ne avasodjon oda. Viszont nekem legutóbb az oldalán is végigfolyt, kb mindenhol........
-
Gézengúz
addikt
Csodálom, hogy bitpork még nem talált ide.
-
hegegabi80
addikt
Nagyon jól ezek a sütögetős, grillezős eszmecserék. Nem tudom mennyire lenne értelme új topikot nyitni neki, lehet csak nyáron pörögne, ki tudja.
Mi általában csak tárcsán sütögetünk, még fix tűzrakó helyünk sincs. De mivel nem is túl nagy a kert, ezért mindenképp egy mobilban gondolkozom. Egy olyan, aminek van alul egy kis hamutálcája, tűztér és akkor mehet a szalonnasütés, vagy rá a tárcsa vagy fölé a bogrács. Így ezt bárhová tehetem, nem teszek kárt a fűben stb.
De később mindenképp akarok egy kis kemencét, mert az az igazi. -
Essejó
veterán
Bocsi, de ezt még muszáj.
-
Essejó
veterán
válasz
lemmy71 #64882 üzenetére
Van egy 27 cm átmérőjű kb 6mm-es falvastagságú csőből készült tűzkosár az aljában, abban van egy 1 cm-es betonvasból készített rács a faszén parázsnak, a tűzkosár felett kb 10 centire van a vizes tál alja, a tál felett pár centivel az első rács afelett meg ahogy kiadja a második.
Az oldalán levő csövek 1 colosak, a golyós csap a levegő szabályozása miatt kell, egyébként a hátulján van egy harmadik colos kivezetés is, azon csak egy menetes kupak van és nincs csap. A csapokkal adagolod a levegőt az égéshez, ugyanis a füstön sütés szigorúan 110-120 °C közti hőtartományban történik, az angol megnevezése Low and Slow az az alacsony hőfokon és lassan.Némi olvasni való a témával kapcsolatban.
-
Essejó
veterán
válasz
lemmy71 #64879 üzenetére
Támogatom az ötletet, csak lesz egy vállalkozó szellemű aki megnyitja, nekem fogalmam sincs, hogy kell.
Addig is még egy kis off, bár a következő képen a magam készítette UDS (Ugly Drum Smoker) látható működés közben.A következő képen meg egy benne készült, a család által igen kedvelt, fűszeres sajtkrémmel töltött halapenyo paprikával töltött, fűszeres csirkemell, baconszalonnába tekerve.
Az eredeti recept - angolul.
Illetve egy másik nagy kedvenc, a füstölt krumplipüré.
-
lemmy71
őstag
válasz
fonok87 #64873 üzenetére
Köszi! Ígérem hogy kipróbálom
Nekem is van saját jól bejáratott receptem, de már nem akarom tovább offolni ezzel a topicot, ha lesz erre külön topic akkor ott megosztom. Akit érdekel annak priviben szívesen megírom
Ez borsospácban pácolt csont nélküli tarja, sajttal és kolozsvári szalonnával töltve, és az egészet hashártyába csomagoltam -
lemmy71
őstag
válasz
Precorus #64870 üzenetére
A tűzrakó belsejét azért kentem ki mert nagyon csúnya volt mikor összeraktam, a külsejére koncentráltam hogy az nézzen ki valahogy. De kellet egy jópár év és sok sütés hogy patinás legyen a kűlső
A csempekályha felújításából maradt ki 5 kiló samott por, ahhoz raktam egy kis cementet és még volt egy negyed zsák cementesztrichem is azt is bele kevertem talán még vízüveg is ment hozzáVolt ahol 5 centi vastagon kentem az anyagot, de megérte így a mészkő nem forrósodik fel, néha a sörömet is oda teszem a peremre főzéskor. A hétvégén megint sütök, ma előkerestem a kőlapot és kipróbálom ahogy te is csináltad. Egy grill szigetben én is gondolkodom, faszenes nyitott sütő - vaslapős sütő - kemence és egy rész a bográcsnak, ezt egy "L" alakú tégla szekrényben képzelem el. A beton placc már megvan hozzá már csak a féltetőt kell megcsinálnom, a tető fedéshez szereztem 2500db klasszikus hódfarkú cserepet bontásból, minimum egy 12 személyes sörpadnak alá kell majd férnie
Csak nyitni kellene ennek a témának egy külön topicot, úgy érzem sok itt a vállalkozószellemű és farkaséhes fórum társ és oda jöhetne a sok okosság az építéstől a kajálásig bezárólag -
salaud
aktív tag
válasz
Submarine #64877 üzenetére
Egyszerűen? Csavarhúzót aláfeszíted, aztán vagy törik, vagy nem.
Bonyolultan ahogy én? Felül leszeded a fekete burkolatot, kibányászod a kiló száraz fű alól a motort, azt a négy csavart kicsavarod + az elektromos kábelrögzítőkre és a kondira figyelsz, majd határozott mozdulattal kihúzod a motort. Ennek hatására a fekete késtartó műanyag leesik, merthogy lejön a tengelyről. Mindent szépen megpucolsz, összeraksz, megy tovább. Mármint ha megy.
-
Inhouse
őstag
Van a cégnél egy refurbished LCD TV egy outletből. Egyszer kitalálták, hogy most nem a talpán kéne állnia, hanem fel kellene lógatni egy kiállításon. Megnéztem a VESA felfogatás csavarközét és már majdnem mentem venni hozzá fali konzolt, amikor feltűnt valami. A TV javításakor kifelejtették azt a lemezt belülről, amibe a csavarok mennének. Csak a műanyag hátlapon voltak meg a lukak. Aztán mivel piszok könnyű volt átfűztünk egy vezetéket a felső két lukon és felkötöttük vele, napokig lógott így minden gond nélkül.
-
Graphite márkájú gépeket használ itt valaki? Milyen garanciális feltételek vannak rájuk? Egy webshop sem ír erről semmit, a gyártó oldalán 3 évet állít (lengyelül), szóval teljes a káosz.
-
fonok87
aktív tag
válasz
lemmy71 #64867 üzenetére
Akkor megosztom veletek nagyapám rettentően titkos és bonyolult receptjét
(Offba tettem mert nem gányolás hanem komolyan kell venni
)
Ami kell hozzá:
- só
- bors
- hagyma
- fokhagyma
- pirospaprika
- mustár
- nagyon kicsi kecsap
- olajFentieket hagyma kivételével jól összekeverni, 1 réteg páccal megkent hús, 1 réteg hagymakarika módszerrel tálat telepakolni és kész
Tarját szoktam így készíteni, 5-6 óra is elég neki de legjobb előző nap bepácolni. Elrontani csak úgy lehet, ha gyenge minőségű a hús.
-
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #64867 üzenetére
Ugye a köves módszer abban is hasonló a tárcsához, hogy nem folyik el a leve. Illetve semennyire sem folyna, ha egyenes lenne a kő és be lenne mélyítve. de nincs. De a képen látszott pl, milyen profi módszerrel lett megoldva a szintezés
Tetszik ez a gány terméskő tűzrakó
Egyébként nem tudom a samottporos móka kellett-e egyáltalán, ez a kő elég jól megtartja a hőt. Bár lehet hogy annyiból tényleg jó, hogy nem melegszik a külső oldala, és nem kiabálsz szépeket ha hozzáérsz
Csinálnék én is fix cumót, csak még otthon vagyok szülőkkel...és a helye sincs még meg, azt is le kéne betonozni, egyebek. Bár most félig egész jól rendbe lett rakva, lehet prezentálnom kéne valamit.....van sörpad-asztal is, nagyon jó hely lenne az ott neki
Amúgy receptre rátérve: mindenki kérdezte hogy úúúú, milyen pác, mondd a titkos receptet....na akkor mondom, figyelj mert bonyolult lesz! besétálsz a tescoba, és veszel lucullus csirke/sertés pácsót
Majd legközelebb csinálok sajátot. Illetve egyik exem mindig csinált saját pácot, lehet majd meg kéne környékezzem.......
Én pác témában csak arra szoktam figyelni, hogy álljon legalább egy éjszakát. De az előzőt pl 36+ órán keresztül hagytam. Mondjuk forgathattam volna, mert az végül elmaradt.Én most valszeg egész nap kemenceépítős, meg BBQ füstölős videókat fogok nézni....ha már van a kertben 2 építkezésből maradt hordó.....amik félig vannak sóderrel
Láttam amit linkelt fórumtárs, ezt az állót. Valahogy a fekvő nekem jobban bejön kinézetre, meg menedzselési szempontból is. Ja meg ilyen hidrogénes-hegesztős tartály nincs, csak ilyen másik
@Flowtation
Ügye nekem a kőről nem folyik le annyira. Amúgy néha locsolgattam olajjal, a múltkor ez kimaradt, úgy se lett semmi baja.@imibogyo
Szééééép. Majd ha egyszer lesz kertem, én is akarok....nekem egyelőre a füstölős bbq gép, meg egy fix kövös/rácsos kéne. Aztán utóbbi fölé mehet bogrács akasztó is akár.Ha lesz majd ilyen topic, járhatnánk egymáshoz tesztelni a kiépített eszközparkot, meg persze a recepteket
-
imibogyo
veterán
válasz
Flowtation #64868 üzenetére
Én most olyat sütögetőhelyet terveztem (igazából egy teljes nyári konyhát) ami univerzális lesz. Vagyis, racklettezni, grillezni, tárcsázni, szalonnát sütni és bográcsozni is lehessen vele. Mindezt cserélhető belső elemekkel tervezem megoldani, ráccsal, tömör "edénnyel" és a bográcsozáshoz felső függesztővel. Természetesen tető is lesz felette amolyan szaletli szerűség, csak a jobb láthatóság miatt "eltüntettem"...
-
Flowtation
őstag
válasz
lemmy71 #64867 üzenetére
Király.
Én a tárcsa szélén szoktam sütni, időnként beletolva az olajba, mondjuk forgatáskor. Valóban az újabb tárcsák nem érnek egy lyukas fingot se, a régi krumpliásó tárcsák amik bírják ezt.Egyébként tényleg nem mindegy, hogy tűzrakó kell főzéshez, sütéshez (vasfelni) vagy grillezni (faszenes sütés) szeretne a kolléga. Utóbbihoz én is a vaslemezes megoldást tervezem, egy régi masina teteje lenne átalakítva ilyen célra.
-
lemmy71
őstag
válasz
Precorus #64866 üzenetére
Ezen a kövönféle sütésen már én is gondolkodtam, nekem is van egy nagy tábla lábazati kövem durván 4 centi vastag és cirka 40X90 centis lehet. Bár én a húsokat általában tárcsán sütöm úgy hogy ellepje a olajos páclé plusz még letakarom szalonnával
Én vastag békebeli tárcsát használok, ezek az új vékony valamik, semmire sem valók, maximum tüzet rakni benne. Van egy fix tűzrakóm a kertben azt építkezésből kimaradt hasított terméskőből raktam, flexi csemperagasztóval ragasztottam, a belsejét samottporral kevert cementel kentem ki 2 - 3 centi vastagon. Van benne egy tárcsa aminek az alját kivágtam és rácsoztam így jól ég benne a fa.
A topikhoz visszatérve , nem csak a sütőkről lehetne szó, hanem jöhetnének az x-aktás titkos receptek is
kép_1
kép_2 -
Precorus
tag
válasz
lemmy71 #64865 üzenetére
Én haverommal már jó ideje kövön grillezek. Nem csöpög le, nem kap oda a láng. Régen el sem mostuk, ott hagytuk a grillezés helyén(szomszédos falucska, erdő széli kiépített rész), hogy majd használjuk következő alkalomra. Aztán valahogy mindig eltűnt.....
Amit most fotóztam, az ilyen terméskő-burkolókő, itthonról maradt. Egy már biztos, azt nem szereti ha lehűtögetem vízzel mert vinném haza, mert azóta 2 dara is letört, és szerintem több is fog. Pogit még nem csináltunk rajta, ellenben a pácolt husikat istenire lehet megcsinálni. Belül megpuhul, nem szárad ki, utána a külsejét meg tudod csinálni úgy, hogy egy vékony ropogós réteg legyen rajta. Szerintem isteni :3
Igazából odaégetni is lehetetlen, teljesen hülyebiztos.
Majd valami gránit/márvány akármi követ kéne szerezni, ami kibír egy szezont. De lehet itthon egy kisebb maradék követ kipróbálok, hogy bírja-e ha nem öntögetem le, hanem 1 napig hagyom visszahűlni.
Képeket linkeltem.
Egyébként tuti hogy egy ilyen topic állandó lakója lennék
1.1
1.2
2.1
2.2 -
lemmy71
őstag
válasz
Essejó #64864 üzenetére
Kapisgálom hogy mire is gondolsz
de én nem egy zárt sütőben gondolkodom, csak maga a tűztér lesz részben zárt. A teteje egy vaslap, amin sütném a hambi pogácsát és amikor kifolyik a forró zsíros szaft, azon melegíteném át a hambi zsemlét, de akár a tortilla tésztát is meglehetne rajta sütni. Dupla platnisra gondoltam, az alsó platnit 5 -s kazánlemezből lenne amit egy az egyben érne a tűz és felette cirka 6 - 7 centivel lenne egy 3 -s kazán lemez amin sütnék, a kettő közé pedig vizet öntenék. Olyan lenne mint egy duplikátor, egyenletes lenne a hőelosztás
Valami ilyesmin agyalok
Lehet érdemes lenne külön egy topikot nyitni ennek a műfajnak, akár lehetne a címe, Újrahasznosított anyagok, avagy grillsütőt ócskavasból
-
lemmy71
őstag
válasz
DJGABI #64859 üzenetére
Nekem is van kettő is, csak elvan most rakva azért nem azt fotóztam
Most egy 120 literes acél potkocsi légtartályból akarok egy hambi pogácsa sütőt készíteni, már az anyag megvan csak neki kéne veselkedni. Valami hasonlóban gondolkodom, csak még nem tudom hogy a kerek, 3mm falvastagságú tartályból hogyan csinálok nyolcszöget
-
lemmy71
őstag
válasz
fonok87 #64857 üzenetére
Tejesen egyszerű és olcsó megoldást ajánlok. Méh telepen vagy autóbontóból hozol egy vasfelnit ami befér a tégla építményedbe, hegesztesz neki három lábat a megfelelő magassághoz és készen is vagy. Valami hasonló sűrű lyukas felnit keres, aláteszel egy régi fémlábast és a hamu szépen abba szóródik, nagyon a takarítással sem kell majd vesződnöd
Akár a felni tetejére vágathatsz egy rozsdamentes rácsot és úgy is lehet sütkérezni
Készíts kerti sütögetőt autó felniből
-
fonok87
aktív tag
Felmerült, de úgy volt, hogy akitől a rostélyt szereztem, tud adni tűztérnek valót is, ami négyszög alakú, ezért abba az irányba indultam. De az már nem volt neki...
Egyébkét így áll a művelet:
Alsó rész:
Teteje:(#64855) macilaci78: "gyári" megoldásnak tekintem, de van egy vízsugaras műhely nem messze megkérdezem őket
Fórumtársak közül ki foglalkozik ilyesmivel, vagy melyik topicban lehet kérdezni erről?
Illetve ami közben eszembe jutott és jó lehet, az az expandált lemez vagy perforált lemez. Csak ezekkel is annyi a baj, hogy táblában pénzbe kerül, kisebb mennyiségben vagy lehet szerezni vagy nem, illetve a gányolási faktora is kisebb
Ami még készül (azon kívül hogy ráteszem a tetejét), az egy lapburkolat téglamintás kültéri greslapból, mert úgy gondolom ügyesen dolgoztam el a betont de nem tükörsima. Illetve még meg fogom csiszolni a téglák felületét, meg a fugákat újradolgozom, hogy szebb legyen.
-
-
fonok87
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítséget, ötleteket remélek kapni kerti grillsütő építéséhez, konkrétan a tűzteret kellene valahogy kialakítanom. Az építmény lassan szerkezetkész, ehhez hasonló, csak szebb lesz
Téglából építettem beton alapra és beton tetejével, olyan magasra, hogy ülve kényelmes legyen használni. Így viszont messze kerül a rács a talajtól, adja magát a probléma, hogy egy kosárszerű valamiben kellene tüzet rakni, ami lehetőleg állítható is magasságilag. Ami nagyszüleimnek volt anno, abban egy láncokra függesztett, jó sok furattal ellátott acéllemez "kosár" látta el ezt a feladatot, csak ez készen drága lenne (meg nem is tudom hol/hogy keressem, ha erre van ötlet megköszönöm
), házilag elkészíteni meg nem biztos hogy a legjobb ötlet... Vastag lemezből kéne csinálnom, hogy ne rohadjon/égjen el, amit furatolni is kell, jó sűrűn... és a fúrószár amivel ezt egy 3-4mm lemezen kivitelezni tudom valószínű annyiba kerülne, hogy kijön belőle egy alternatív megoldás
Első körben arra gondoltam, hogy ha a beton részekből marad ki 2,5cm osztású, 1,4mm drótból készült acélháló, abból csinálom, ezzel 2 baj van: 1, elég vékony, 2, nem maradt
(legalább valószínűsíthetően fagyálló lesz).
Szerk.: természetesen ha van rá igény teszek fel képeket is
-
Panthera
őstag
Sziasztok!
Lombszívót (és fújót) tudtok ajánlani valamilyen olcsóbb típust, elektromosat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elite: Dangerous
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Apple asztali gépek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest