- Házimozi belépő szinten
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
macilaci78 #57948 üzenetére
+1
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Sándor -P20- #57945 üzenetére
Erről a bluetooth vevőről tolhatnál egy linket.
-
Akkor én is mutatnék valamit. Jöhet hideg meleg. Nem rakok be képeket, csak az albumot.
Csináld magad első szett, aktív láda és erősítő beszerelés.
A képeken sok minden nem látszik. A kiemelő keret alapanyaga hajópadló (ez volt kéznél), a bevonat Anyámtól kapott már nem használt póló (jóféle elasztikus anyagból). A keretet öt facsavar tartja hátulról. A rádió mögötti katyvasz az előző tulaj érdeme. Én csak a piros szigetelőszalaggal járultam hozzá a dologhoz, mert ami rajta volt, már pergett le, emiatt fogtam a fejem, mert letestelt az egyik kimenet, a fej védelme pedig bekapcsolt, ezt pedig csak a reset gomb segítségével lehet megszüntetni, ami vitte magával a beállításaimat is.
Kb. egy-másfél hónap múlva jött a láda. Jobb híján régi 6mm2 MKH volt a táp (duplán), a remote pedig 2*0.75 hangszórókábel. A fejegység testelését is itt erősítettem meg, az a gányolt ISO csatiból lemaradt ennek a bekötése, és az antennán keresztül működött a sztori...ami részben az én hibám is, mert a megvétel után lecseréltem a CD-s Sony fejet a régi autóméra (amit két nap múlva el is adtam), az pedig külön volt testelve körsaruval a hűtőbordához.
Jó egy év múlva szert tettem egy Alpine 3550 erősítőre, ami nem egy erőmű, nem is mai példány, de az Autóhifi topikban nagyon dicsérték (ami ritka arrafelé), potom pénzért árulta az eladó, 5.5 Mátyást fizettem érte, és ebben benne volt a csomagautomatába szállítás is. Persze csatlakozók nem voltak hozzá. Méricskélés után a hasonlóság miatt kipróbáltam a 4 pines molex tápcsati anya saruját, tökéletes volt. Gyorsan rendeltem is Aliról egy marékkal.
Mivel tudtam, hogy az ülés miatt lesz bontás bőven, azért akkor már a teljes kábelezést megreformáltam. 25ös MKH az ülésig, az elosztóból 10mm2 hátra a ládához, 1.5mm2 a remote.
Érhüvelyvéget elfelejtettem venni, és másnap kiderült, épp nincs is nekik, csak 50es. Hoztam abból, amit a képen látható módon átalakítottam.
A PC-s molex csati nagyon maximum 1.5mm2-es vezetékre van kitalálva, így apró problémába ütköztem , mikor négyest akartam beletuszkolni. Szintén a képen látható módon oldottam meg. A táp bekötését át akarom alakítani, ehhez meg is rendeltem egy 3x2-es barrier terminal-t (sorkapocs, de nem a csoki típusú). Sajnos ha belülről akarnám kivezetni a vezetékeket a NYÁK-ról, ahhoz darabokra kellene szedni az erősítőt, mert a csatlakozó külön panelen van, ami 90 fokban van az alaplaphoz képest. Mögötte a trafó, így nem lehet hozzáférni. Az ötlet, hogy levágom a gyári csatlakozó műanyagját, az apa csatikat bekötöm a sorkapocs egyik oldalába, a sorkapcsot csavarral rögzítem a házhoz, és máris kész a stabil betáp.
Jelenleg itt tart a projekt. Meglepődtem, hogy mekkora a különbség erősítővel való hajtás esetén. Még úgy is ég és föld, hogy a jelforrás jelszint átalakító, mert az 1 pár előerősített kimenet megy a ládára. Ez valószínű marad így, mert az erősítőn nincs semmilyen sávszűrő, a fejjel viszont a hangszóró kimenetet tudom vágni lent, ami kell is, mert a szett akkor érzi magát jól, ha 100Hz alatt nem kell sugározni.
-
prolad
addikt
Napi tákolás, passzív gpu-m (1050ti) játék közben 80 fok fölé megy és elkezd visszavenni az órajelekből, kellett neki egy kis plusz lég. Volt is egy ventim erre a célra, viszont a borda elé nem fért el, belógott az oldallap helyére (bitfenix prodigy ház), úgyhogy a gpu hátára kellett feltennem. Jobbhíján gemkapoccsal, más nem volt kéznél
-
Sándor -P20-
senior tag
Az egész sztory pár hónapja indult.
A páromnak kellene némi zeneszerűség a konyhába.
Mivel nálunk csak a királyi rádóadók foghatók, ezért valami online rádiók hallgatására alkalmas eszközben gondolkoztam. Ezt legegyszerűbben egy régi, már nem használt teló üzembeállításával oldottam meg. Online rádióadók app feltelepít, wi-fi kékfog van...
Már csak valami zajfokó kellene.
A készen kapható kékfogas eszközök, túl ratyin szólnak, ami szépen szól, annak annyi pedig az ára... Ráadásul a konyhapára sem tesz jót semminek...
Na mindegy, egyenlőre maradt egy ratyi kékfogas azajkeltő, a megoldást pedig meghozza az idő...Pár hét múlva a vásárban a németországi lomisoktól túrtam két sony hangfalat kemény 800 királyi valutáét...
Meg egy 3A-os 12V-os tápot asszem egy 500-asért.Kicsit megáztak, kicsit felpudvásodott itt-ott a pozdorja, vakolat, festék maradványok, szóval inkább kukába valónak látszanak mint a szobába, de megküldve az erősítővel, szépen tisztán szólnak.
Alapnak ok.
Gyorsan rendeltem kínából hozzá egy kékfogas mp3 lejátszót, meg egy 2X15 W-os erősítőt.
Közben próbáltuk kitalálni hol legyenek a konyhában...A lényeg, kissé túllőttem a célon.
Vagy a konyha kicsi, vagy a hangszórók nagyok...
Ok akkor megkapja a gyerek a számítógép mellé (tudom én hogy mit szabadítok el?) De akkor mindjárt két mp3 playa kell, meg erősítő... Mind1 free shipping bírja, jöjjön kettő, úgyis fillérekbe kerül. Tényleg vicc az ára...
Itt már lukas az egyik doboz, miután ideért a cuccos kínából.
Utána némi festék a nagyja retek levakarása után.
Ma pedig összedrótoz, feléleszt.
Valahogy így néz ki a cuccos.Meglepően szépen szól.
Az egyetlen negatívum, hogy amikor aktiválom a kékfogat az adatforgalom kihallatszik...
Ha már zörög benne valami, már nem hallani..Szak kb ennyi.
Az összes kép itt van: [link] -
chopin42
őstag
Üdv! Korábban mondtátok, hogy megéri megvenni a lidl-s parkside akkusfúrót. Na most azóta sem találtam, hobbi célra keresek.
Csütörtöktől az aldiban van hasonlóan noname workzone cucc: 16v, 2.5 ah samu akksi, gyorstöltő, max 32 nm forgatónyomaték, jobb-bal, fokozatváltás, stb, ledes munkalámpa, 13 rony, 3 év jótállás. Kofferben, tartozékokkal (fúró és csavarozófejek). Milyen a lidlishez képest, illetve ennyit megér-e? Köszönöm -
törölt tag
válasz
Zsoleszhun #57914 üzenetére
Szép, mint egy traktor...
-
mekker
őstag
válasz
Zsoleszhun #57914 üzenetére
A maga módján stílusos, lehetne sokkal rosszabb is. Mondjuk a használhatósága negatív mérőszámú.
Nekem a használhatatlan elrendezésű műszaki cuccok, illetve a bekötetlen füstelvezetőjű kandalló tetszik. Vajon a csillárt sikerült bekötniük?? -
Pete55555
addikt
válasz
hegegabi80 #57937 üzenetére
1 cm körül
-
Pete55555
addikt
válasz
hegegabi80 #57935 üzenetére
-
hegegabi80
addikt
válasz
Pete55555 #57890 üzenetére
És ez milyen ház lenne? Én is alkottam egy hasonlót, majd lefotózom.
A Realan E-D5 ház alját alakítottam át én is, hogy a 140-es Ty-147A ventit lehessen rögzíteni. Most készülök lábakat rendelni hozzá, gyárilag csak 6mm-es gumi van, jön majd a 15-ös.Viszont ez a lyuka nagyobbítás nem is rossz ötlet, bár a realan háznak az alján ilyen nyújtott izék vannak, ha átalakítom nagyobb kör alakúra.
-
imibogyo
veterán
Én szinte mindig sarokcsiszolóval, vagy dekopírral vágom az oldallapokat.
Nagyon-nagyon ritkán esztergával...
Bár mióta átálltam a fából készült házakra, nem is tudom mikor kellett utoljára ilyen munkát végeznem. Most is épülőben van egy ilyen kuckó (teli üveg oldallappal), csak nem nagyon haladok vele...
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #57927 üzenetére
+1
De. Minimálisan kisebbre kell vágni, és méretre reszelni. -
válasz
cinemazealot #57927 üzenetére
Áá, már értem. Akkor veszek sűrű fogazatút, és azzal vágom körbe, majd megreszelem, hogy szép legyen.
Kössz!
-
cinemazealot
addikt
Az amplitúdó szerintem nem lényeges, de fűrészlap igen. Dekopírhoz van favágó és fémvágó fűrészlap is, de még ezen belül is vannak különböző fog-sűrűségű darabok:
Fémhez nyilván a sűrűbb fogazatú fémvágó lapot kell használni, ami így csak annyira fogja rázni a fémlemezt, mint egy vasfűrész.
-
válasz
cinemazealot #57925 üzenetére
Sokimm, cinemazealot: Kössz!
Házilag tudom csak megoldani, műhelyem nincs még a panel miatt.
Dekopir fűrészem van, de annak nem túl nagy a rezgési amplitudója fémhez? Nem fogja szétrázni orditva az egészet?
Vagy valami értelmesebb állitható dekopirt kellene szereznem? Netán egy multivágó? -
cinemazealot
addikt
Én erre a rácsos házra vágtam 12 cm-es lyukat dekopírral. Előtte leragasztottam festőszalaggal (hogy vágás közben ne karcolódjon a festés és hogy legyen mire rárajzolni a kivágandó mintát), majd vágás után egy kis reszelés és ez lett az eredmény:
Talán lehetett volna szebb is, de nekem megfelel.
-
Sokimm
senior tag
CNC?
Ha házilag szeretném, akkor egy nem használt ventiházat felfúrnék kintről a helyére (venti nélkül) (a 4 szélső lyuk amúgy is kelleni fog), majd bentről körbe vágnám amivel csak tudom (ellentart a ventiház), majd dremellel, vagy kézi reszelővel megsegíteném az éltelenségét. -
Sziasztok!
Egy számitógépház fém oldallapjáraára szeretnék 14cm átmérőjű lyukat vágni úgy, hogy szép legyen.
Erre van bevált módszer?Kössz!
-
Dani_kp
addikt
válasz
cinemazealot #57920 üzenetére
Szó szerint ki volt dobva, apósom találta lomtalanításkor
.
A létra fém+fa kombóval lesz
.
#57921 macilaci78: a markolatot úgy is csak ideiglenesek szántam
.
"Ha nem tudsz olyan hosszon fát fúrni, akkor vehetsz 12 mm-es bükkfa tiplit, felvágod mondjuk 4 centisekre és ezeket fűzöd fel markolatként. Extraként bandázsszalaggal tekered körbe és meg is vagy."
Na ez nagyon tetszik, szerintem ez lesz.
Furnér nem fog felázni, mivel a műanyag megmaradt alul. Plusz itthoni láda lesz csak, hogy a szerszámok ne legyenek szanaszét ömlesztve, hurcibálósnak van egy kisebb szerszámos ládám, természetesen az is javításra szorul.
Illetve van egy ehhez hasonlóm is kofferban, amit kaptam. Csak ezt nem "szeretem", mert túl rendezett
.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Dani_kp #57919 üzenetére
Ha jót akarsz magadnak, bútor összehúzó csavar közé vágott M4 menetes szárral húzd össze a fogantyút, mert abból a kis darab fenyőből némi súly alatt úgy szakad ki a Reisser, hogy öröm lesz nézni és a markodat alul-felül végig fogja szántani a hegye!
Ha nem tudsz olyan hosszon fát fúrni, akkor vehetsz 12 mm-es bükkfa tiplit, felvágod mondjuk 4 centisekre és ezeket fűzöd fel markolatként. Extraként bandázsszalaggal tekered körbe és meg is vagy.
Cifrázhatod azzal, hogy a doboz alját mindenestül átfúrod és a két szélére a rövid oldal szerint raksz egy-egy pl 20×20 mm-es lécet lábnak, így bárhova le tudod tenni anélkül, hogy alulról felázna a sérült doboz.
-
Dani_kp
addikt
Hétvégét, illetve tegnap gányoltam egy kicsit.
Kaptam egy számomra megfelelően nagy szerszámos ládát, ami csak annyi baja volt, hogy meg volt repedve az alja és hiányzott egy kicsi darab a sarokból, illetve nem volt fogantyúja.
Nos voltam hévégét nagyszülőknél, ahol minden szükséges eszköz meg volt ezek javítására és pótlására.
Na de jöjjenek a képek.
és a fogantyú...természetesen én mértem ki precízen és gyártottam le
.
kép
kép
képA biztonságos rögzítéshez kicsit meg kellett fúrnom a műanyagot
kép
2 egyforma csavarral rögzítve!!
kép
képDe gondolkozom rajta, hogy a dizájn végett fekete vagy piros szigszalaggal körbetekerem a fogantyút
.
Még a hétre be van tervezve egy alu létra javítása is
.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
cinemazealot #57917 üzenetére
A hipóval, bármilyen vegyszerrel óvatosan! Ha a foncsorra a tükröződő felületet rágőzölték, lehet, hogy sérülni fog.
-
Kernel
nagyúr
válasz
cinemazealot #57915 üzenetére
Hipóba áztatni esetleg? De én inkább valamilyen LED-szalagot építenék be.
-
cinemazealot
addikt
Hölgyek-Urak! Van egy régi laptopom, aminek a képernyője még CCFL-es (fénycsöves) háttérvilágítással működik, és hát a 10 év alatt ez a cső eléggé besárgult, illetve erejét vesztette:
Felül egy még friss monitor, alatta a noti képernyője
Ez a fénycső egy foncsor előtt csücsül, és gondolom, hogy az elöregedése miatt elég rossz hatással volt a foncsorra is, ugyanis az is sárga lett tőle:
A foncsor belülről (a cseppek vízcseppek, mert naivan azt hittem, le tudom mosni a sárgaságot)
Szóval megvan már a csere cső, de félek, hogy ha ki is cserélem, a kép sárgaságán az nem fog segíteni, mert a foncsor továbbra is sárgítani fogja a cső fényét. Hogyan tudnám ezt a foncsort színtelenné varázsolni? Vagy ez már anyagában lett ilyen és kuka?
-
Zsoleszhun
addikt
-
-
Pete55555
addikt
válasz
macilaci78 #57908 üzenetére
A nap trollja
-
TomMusic
őstag
válasz
macilaci78 #57908 üzenetére
... nalátod.
-
TomMusic
őstag
-
Reggie0
félisten
Esetleg van tippetek, hogy hol arulnak bontott/hasznalt harom fazisu, kulso gerjesztesu szinkron motort(generatort)? Mindenhol csak aszinkront talalok.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest