Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Két 16 GB-os GeForce gyártását szüntette meg az ASUS
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Már itthon is kapható a Huawei legújabb „papírkijelzős” táblagépe
- Az elmúlt 30 év legjobb processzorai
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Az AMD szerint Radeonokból nem lesz hiány
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
Aktív témák
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
szeva000
üzenetére
Oszinten? En ez utan vartam egy DDR3-as megoldast, mely az i-RAM-hoz hasonloan PCI-Expressbe kotheto (es ott is kommunikal) legalabb 8, de inkabb 16 savon es amit most meg lehetne tomni modulokkal ilyen alacsony ar mellett. Ebbol nem lett semmi, ehelyett jottek az SSD-k. Pedig lathattunk a temaban par szoftveres RAMDisket, hogy mire kepes es meg csak nem is hasznalodik, ilyen TRIM joszagokkal sem kellene foglalkozni.

-
Bodor
veterán
Mivel sűrűn felmerül itt a topikban, hogy mit és hogyan kell beállítani a Windows-ban az SSD optimális használatához, leírnám a tapasztalataimat, hátha segítséget jelent a jövőben.
Jó pár éve használok SSD-t (ket) a gépemben.
Elég sokat kísérletezgettem, és azt tapasztaltam az SSD-k sajátosságait figyelembe véve, hogy a problémamentes, biztonságos, gyors, de SSD-t kímélő optimális használatot, az alábbi beállításokkal, és programok használatával értem el.
Az első lépés az, hogy rendszertelepítés előtt, amennyiben nem a legújabb firmware van fent az SSD-n, akkor frissíteni kell azt, a gyártó PONTOS leírása alapján, hogy ne a Windows alól kelljen később megtenni, mert kockázatos lehet.
Mindig AHCI módban, Win7 telepítővel particionálom az SSD-t, szólóban, úgy hogy nincs más meghajtó az alaplapra dugva, így az alignálás is mindig rendben van. Ezúton automatikusan létrejön a 100 megás rejtett partíció is.Indexelést nem kapcsolom ki, azért van hogy gyorsan megtaláljam amit keresek, nem ír az olyan sokat az SSD-re.
10-15% szabad helyet mindig hagyok az SSD-n!
Más, az SSD-vel összefüggő tweak vagy speciális beállítás szerintem teljesen felesleges. Hibernálás , lapozófájl, rendszer visszaállítás és a töredezettség mentesítés ütemezésének kikapcsolása ! ( Nem szolgáltatás szinten való letíltása, mert akkor a W7 lemezkezelőjében nem lehet partícióműveleteket végezni !) Lapozófájl-t természetesen akkor érdemes letiltani, ha elegendő RAM van a gépben. Ha valaki esetleg olyan programot futtat, aminek szüksége van a lapozófájlra és nagyon szeretné kímélni az SSD-t, akkor át is helyezheti HDD-re.
Azonkívül, amit a Win7 és Win Update rak fel, csak a legújabb Intel chipset driver-t teszem fel ( no meg az RST drivert, de ez csak annak kell akinek fontos a RAID ) .
Temp mappák ( nem csak a felhasználói, hanem a windows-os is! ) a "C" gyökérkönyvtárban egy általam létrehozott TEMP mappába irányítva, alkalmanként a tartalma manuálisan törölve.
Minden programot a Your Uninstaller-rel távolítok el.Takarítóprogramot nem használok.
Win Defender kikapcsolva. UAC nálam kikapcsolva,de tudni kell, hogy ez esetben minden program, kérdés nélkül admin jogosultsággal fut le és hajthat végre rendszerszintű módosításokat. Még azok a programok is admin joggal futnak, amik amúgy nem is igényelnének admin jogot. Belátható, hogy ez mekkora biztonsági kockázatot jelent (pl legtöbb user ugyebár admin fiók alatt netezik). Mindenki eldöntheti, hogy számára mi a jó, nem tudom mennyit ír az alkalmazás az SSD-re. Nálam a biztonságra figyel az Eset Smart Security.
Böngésző cache ramdisk-re átirányítva.
Semmilyen felhasználói adatot nem tárolok a "C" meghajtón, minden fontos dolog HDD-n van, és azok közül is fontosabbakról van másolat egy külső meghajtón, ahová a rendszert is le szoktam "ghostolni" a 100 MB-os partícióval együtt.
Norton Ghost 15 helyettesíti a rendszer visszaállítást, és a Win 7 lemezkép mentést is, akár naponkénti ütemezéssel, kevés helyet foglalva a jó tömörítési képessége miatt.
A Diskeeper töredezettségmentesítő program, kilőve a Windows sajátját, beépül a rendszerbe, békén hagyva ( vagy esetleg szükség esetén, pl. ha nincs TRIM, manuálisan optimalizálva) az SSD-t. Mellette a HDD-ket csodálatosan karban tartja a háttérben, nem terhelve ezzel sem a rendszert, sem a HDD-ket. A Diskeeper programról eléggé átfogó, és szintén tapasztalatokon alapuló írást Itt és Itt lehet olvasni. Érdemes elolvasni !Persze, amiket leírtam, az nem szentírás, de nekem bevált!
Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok, akár privátban is!
Üdv minden SSD használónak! -
Cickánykoma
tag
Sziasztok !
Ünnepek előtt vettem rendszermeghajtónak a Hp Microserverembe egy ADATA S596 Turbo 32 GB-os SSD-t. Rendszermeghajtóként jan 1 óta használom, a feltelepítés előtt megkapta a legfrissebb fimrwaret. Amit furcsának találok, hogy eltelt 2 hét és a HDsentinelben és az SSDlife-ban elkezdett esni a kondíció értéke, állítólagos írási hibák miatt. A Crystaldiskinfo viszont 100%-osnak mutatja (lásd képeken).
Itt a topikban már többször összefoglalt SSD kímélő lépések Win install után megvoltak, böngésző cache áttéve RAMdiskre.... szóval nem igazán van tippem, miért romlik ilyen gyorsan az állaga. A nagygépemben levő OCZ Vertex 2 már lassan 1 éves lesz és hasonló használat mellett azóta is 100%-os.A kérdés itt az, hogy tényleg valami nem oké a meghajtóval, vagy mérési zavar van a programoknál (esetleg SATA/chipset kiolvasási probléma?) mivel ahogy látszik, az SSDlife nem jelez ki írási-olvasási forgalmat....

-
ffodi
veterán
válasz
Anfänger
üzenetére
Írtam, hogy nem ramdisk.

Die Lösung ist: FancyCache.

-
Bodor
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
a z68as cacheing oprendszert is gyorsít,
Minek gyorsítani SSD-vel, ha önnálóan az SSD-n gyors?
Az idézett tesztben többször is írják, hogy :
1."az Intel Smart Response Technology (SRT) hibrid megoldása egy érdekes színfolt a tárolók világában, de egy méretes (minimum 120GB) dedikált SSD-vel mindenkép gyorsabb számítógép építhető. "
2." Ráadásul egy 80 GB környéki, vagy annál is nagyobb SSD birtokában sokkal jobban járunk, ha az operációs rendszert és a gyakran használt, sebesség kritikus alkalmazásokat és állományokat itt, a többi cuccunkat pedig egy HDD-n tároljuk. "Én ezekkel a véleményekkel egyetértek. Szerintem sokkal eredményesebb egy SSD-n lévő rendszert gyorsítani egy ramdisk-el.
"de ettől még magánfelhasználó vélmeményére legalább ennyire adnék"
Itt a fórumon nem sok ilyen tapasztalatról olvastam eddig, talán nem véletlen!
Természetesen ettől Te még kipróbálhatod ezt a hibrid rendszert, kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.
Pala : Már megválaszolták a többiek. Én böngésző gyorsítótárat és az említett temp dirt-t tenném rá (bár mint említették ezzel vigyázni kell, mert hamar eltud fogyni ) .
Lapozófájl-t én is kikapcsolom évek óta. -
Pala
veterán
válasz
zetecR
üzenetére

Browser cache: ha IE-t használok, akkor ez lényegében annyit tesz, hogy a "Temporary Internet Files" (vagy milyen néven fut - angol windowst használok) mappát átrakom a ramdiskre? Ennek módosítására van lehetőség az IE beállításai között.
Swap fájllal kapcsolatban én úgy gondoltam, hogy átraknám a HDD-re. A 300MB amúgy nem kevés egy kicsit?
Több giga ramom van szabadon. 
-
Bodor
veterán
válasz
Zollee
üzenetére
Force GT-ben nem fogsz csalódni.
Oprendszer, programok, szoftverek, minden menjen az SSD-re. Azért van!
Használni kell, nem babusgatni! Élettartamtól nem kell félni. HDD maradjon csak háttértárolónak.
Nem tudom mekkora scratch disk-et akarsz beállítani, de ha elfér a RAM-on ( 16GB-nál már lehet egy nagyobb ramdisket is létrehozni), akkor oda, mert az gyorsabb az SSD-nél is, ha nagyobb kell akkor mehet az SSD-re.
Ha megvetted az SSD-t, szívesen segítek a beállításban és a Ramdisk-ben is, ha nem megy. -
zetecR
addikt
válasz
jim_raynor70
üzenetére
tízszeresét esetleg ramdisken...
Jó ez, ennyit tud a 60GB-os.

-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Volt már itt szó többször is a RAMDisk témáról. Feltettem a Dataram Ramdisk programot, ilyen beállításokkal:
és ezeket az eredményeket kaptam, ami valahogy nekem nem stimmel. Nem túl gyors ez egy kicsit?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
ricshard444
üzenetére
Növelheted az SSD élettartamát azzal, ha az átmeneti állományokat nem SSD-re, hanem a RAMdisk-re irányítod.
Böngészők is kicsivel gyorsabban töltik be az oldalakat. De alig érzékelhető. -
ricshard444
veterán
RamDisknek van valami gyakorlati értelme SSD mellett?
-
-
Müszi
senior tag
Samsung SSD tulajoktól kérdezném, hogy a hozzáadott szoftverben a Secure Erase funkciót hogyan és mikor kell használni. Okoz adatvesztést? Esetleg hasonló a HDD-knél használható HDD regenerátor progihoz, ami használatakor az adatokat folyamatosan kiírja az általa kreált ramdiskre és a szektor javítása után visszaírja.
-
válasz
pschio
üzenetére
EZEK az én eredményeim szintén Kingston V200-zal. Szerintem attól függ, épp csinál-e valamit az OS. Partíció eltolást néztem meg egyedül, a többit (pagefile, böngésző cache) hagytam az SSD-n, elvégre nem azért vettem, hogy aztán meg mindent átpakoljak HDD-re.
Arra is rájöttem, ezek a benchmark-ok, mint általában, most se érnek sokat. Ma csinálok egy ramdisk-es Total Commander tesztet, az a lényeg. Simán HDD-ről másolva rá tartotta a 70Mb/s-et, ami tekintve az árára, valamint a HDD képességeire, jónak mondható.
-
naksys
senior tag
Légyszi írjátok le nekem, hogyan irányíthatom át a windows temp könyvtárát a ramdiskre!
Köszi -
dragonfire44
tag
Hy
Elolvastam a firefoxos dolgot,kiis próbáltam és tényleg sokkal gyorsabb.
Kérdésem az lenne hogy chrommal hogy lehetne megoldani?(Firefox nekem mindig hibát okoz a vid kari kernerrel ezért nem használom)
A Chrome ha jól tudom Ie alapú ,IEről találtam leírást hogy mit kell a ramdiskre állítani,ha ezt megcsinálom ha minden igaz Chrome is gyorsabb lesz.ui.:Megtörtént a változás,csak aztnemtudom hogy ezért gyorsabb ,vagy mert ujraraktam a chrom-ot és minden sz.rját töröltem....

vélemény?a lehetséges az amit leírtam?
üdv -
Wasp91
aktív tag
válasz
likeaRAINBOW
üzenetére
Nekem ilyen a sebesség: [link]
Szerintem jó a 4k sebességed. Nálam a write 50el kisebb, mondjuk több program fent van már meg az op rendszer is ezen van. Amúgy ramdisknek kb 250 Mb elég bőven. Neked amúgy kondícióra mit mutat a hard disk sentinel? -
Wasp91
aktív tag
válasz
likeaRAINBOW
üzenetére
Szerintem a Dataram RAMdisk tökéletes.

-
Zlin50
senior tag
válasz
kerekfej
üzenetére
Hát nézd, a drágaság relatív. Van ahol olcsóbb csak éppen rövidebb a garancia, van ahol olcsóbb csak éppen képtelenség számomra hogy üzemidőben odaérjek, hetek óta meg nem amúgy nem is lehetett kapni. Az árfolyam ingadozást meg nem lehet meglovagolni mert teljesen kiszámíthatatlan.
A lényeg inkább az, hogy úgy nem járjak mint a vajaskenyér.
Egyébként ha van ilyen valakinek kérnék instrukciókat a legfontosabb beállításokhoz XP-hez. Áthelyezni nem szándékozom semmit, esetleg ramdiskre (ha sikerül kitapasztalni egyáltalán mit hogy) mert HDD-re átpakolni olyan mintha eleve azt használnék. Nem, azért veszem hogy babusgassam. -
bazsi83vp
senior tag
válasz
Wind-Storm
üzenetére
én is használok mindkét gépen és nincs ilyen gondom, de fogalmam nincs te melyiket raktad fel a tízegynéhány közül - nálam Dataram Ramdiskkel nincs ilyen gond.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Erdei88
üzenetére
Wikipedia? Tudom nem magyar, de azért érthető.
24GB RAM van a gépemben, ebből csináltam 18GB-os RAMdisket és erre telepítettem a játékokat. (egyszerre csak egyet)
A RAMdisk programmal tudom beállítani, hogy épp melyik játékot töltse be a RAM-ba. Kb 3 perc alatt betölti a 18 GB-t. -
Bodor
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Elég rendesen pörög, bár nem értem miért nagyobbak néhol az én értékeim, pedig neked 1866-os ram-jaid vannak.Talán nem mindegy, hogy 5X4000 MB, vagy 5X 100 MB.
Kíváncsi vagyok mikor jön el az az idő, amikor lehet oprendszert telepíteni ramdiskre...
Kipróbálnám már...
Te mire használsz 18 GB ramdisket? -
zack
nagyúr
4Gb RAM-nál érdemes használni a RAM disk-et, vagy a 4GB kevés hozzá?

Ha igen, mekkora méretet célszerű lecsípni, és mit érdemes rátenni?
Dataram RAMdisk progit tettem fel, és nem tudom hogy kellene konfigolni hogy jó legyen.
Előre is köszönöm a segítséget. -
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
szeretném átpakolni az opera cahce-sét, és a temp dirt RAMDISK-re, valaki tudna ebben segíteni?
mod: ezeknek olyan 100MB elég lenne?
-
*Ropi*
félisten
válasz
boogie84
üzenetére
Szia!
Ha az ismerősöd csak a Photoshop-ot akarja feltenni a 64 gb-os ssd-re, akkor elég lesz. De ha már a teljes creative suite-t, akkor 96 gb-ost vegyen! Nem tudom, mennyi memória van a gépében, de 8 gb-tal már érdemes ramdisk-et csinálni és a ps scratchdisket áttenni oda, hogy kíméljük az ssd-t és gyorsítsuk a működést.
Üdv.:
R.
-
Horvi
őstag
Hali!
Most gondolkodtam hogy az ssd mellé használok ramdisket is és arra kiraknám a temp cuccokat meg a böngésző cache-t. Az lenne a kérdésem hogy a ramdisk méretét mekkorára érdemes állítani?
Köszi -
törölt tag
Segítsetek már légyszi abban hogy az SSD óta a netezés miért érezhetően lassabb mint régen a sima hdd vel ?
Optimalizáltam már mindent magára az SSD re, most a Chrome-t kéne gondolom. Ott bekapcsoltam a rejtett részen a GPU val kapcsolatos 2 dolgot, hogy a cpu-t ne használja HD videokra ( Brazos E350 ) , igazából az sem lett teljesen jó mert igy is 70-90% on pörög a proci.
De a netezés része nagyon bosszant. laggol, gondolkodik, lassan tölti be a részeket stb...
a tárat kéne átrakni hdd re ? attól javulna ? Ramdisk et sosem csináltam még, igaz 4gb nál talán nem is javasolt ? win7 64bit ultimate.
Köszi nagyon

-
ruti
Közösségépítő
Kroni1
"a böngésző cache áthelyezés"
Értem, és ha mondjuk az SSD-n hagyom, vagy átrakom a Ramdiskre akkor milyen értéket érdemes beállítani? Gondolom nem túl nagyot..Chrome-ot használok
ha csak böngésző cache-et raksz ki RAMDISK-re, akkor elég akár 32-64 MB (!) is,
legalábbis az én böngészési szokásaimhozén mostanában kiíratom HDD-re a ramdisk tartalmát, induláskor ugye visszatöltöm a RAM-ba
napi használatban nem érezhető ennek előnye, nem érezhetően gyorsabb, mintha üres ramdisk-re kesselne a chrome,ráadásul a ramdisk lementett image-fájlja kétszer van jelen, mert egy .bak is készül mindig (DataRAM-ot használok-még mindig
emiatt szerintem nem fogom tovább használni a save/load ramdisk image-et
-
LZs?!
aktív tag
válasz
SVLaller
üzenetére
@SVLaller
Lehet, hogy Sata2 és a képességei is ehhez mértek, de csak Sata3 csatolóval látom a webshopokban.
A Ramdisk tartalmakat nem az SSD-n tárolnám. A 10GB-os partíciót nem hiszem, hogy rendszeresen használnám, a 1-2GB-os másik partíció pedig (szerintem) gyorsan összeszedné magát a HDD-ről is.
-
LZs?!
aktív tag
Sziasztok!
Köszi szépen a válaszokat, megfogadtam őket.

Egy újabb verzió ötlött fel bennem (btw látom, hogy a topik témája is ebbe az irányba kanyorodott és előre elnézést, ha olyat kérdezek ami már elhangzott; lehet, hogy elsiklottam felette):
1. Samsung 470 128 GB (Sata3?) vs Kingston V+100 96GB Sata2
2. Az 1-es pont győztese 4x4 GB RAM-mal megtámogatva (ennyit kezel a MB), plusz egy szemetelésre/tárolásra használt HDD (Win frissítések, letöltések, Ramdisk image-ek, log file-ok, stb.)
Ha jól számoltam, így is bőven az eredetileg tervezett büdzsé keretei között maradok.
A memóriát nagyjából 10+2+4 felállásban osztanám: 4-5GB szabadon maradna a rendszernek, Ramdisk alatt 1-2GB a swap file-nak (biztos-ami-biztos) és egyéb kis mindennapi programoknak (Firfox, levelezés, stb.) és ~10GB "munkaterületként" particionálva.
Ha jól tudom, a Ramdisknek elkülönített terület mountolható a program által készített image file-okból, így változtatható annak az aktuális tartalma. A 10GB-os részt használná az a kevés játék, amivel időnként játszom, illetve elsősorban a munkához kapcsolódó dolgok jönnének ide: több gigás Excel, Access állományok, stb.
Így elméletileg az SSD a kezdeti formázást és a Win7 + egyéb statikus programok (pl. Office) telepítését kivéve intakt maradna a mindennapokban (kivéve frissítések, új programok), viszont rugalmas és gyors alapot szolgáltatna az általános működéshez; a Ramdiskkel pedig szakítana, aminek szakítani kell...minden másra ott a HDD.
Kérdések:
1. Vélemény?
2. Samsung vagy Kingston?
PS: Jelezném, hogy egyéb komponenseket nem szeretnék cserélni (pl. alaplap).
Köszönöm előre is a válaszokat

-
Kroni1
veterán
"a böngésző cache áthelyezés témában a "régi" ajánlás szerintem helytálló most is: menjen ramdisk-re, vagy maradjon SSD-n, de semmiképpen sem HDD-re"
Értem, és ha mondjuk az SSD-n hagyom, vagy átrakom a Ramdiskre akkor milyen értéket érdemes beállítani? Gondolom nem túl nagyot..
-
knbs
senior tag
Valaki mondana meg par programot, amit erdemes a Ramdiskbe bedobni, es nem az SSD-n hagyni. Tegnap megcsinaltam a Firefox lapozofile-t atraktam ramdiskre sokat gyorsult a netezesem tole.
Kivancsi lennek mit erdemes meg feldobni oda? -
Hunork
veterán
válasz
zetecR
üzenetére
Szia!
A cimborám megcsinálta a Ramdisk telepítést, mindent beállított, ahogy te is mondtad. Azt mondja, valóban gyorsabb lett a böngészés is. Viszont egy baja van neki, hogy a memóriahasználat brutális lett, a szokványos 28-31% helyett 70% és afölött! Ez normális? Játék betöltésnél ez nem fogja le a gépet?
(Bocs, hogy ennyit zaklatlak ezzel, de ahogy elnézem, te nagyon érted ezt a témát.) -
Müszi
senior tag
válasz
zetecR
üzenetére
Valóban nincs rajta sokminden még és ramdisket sem használok. Nincs 1 hónapos a telepítés és be sem laktam még igazán. Mostanában kevés időm van rá. Előtte a HDDs telepítést is csak 3 hétig használtam és egy-két teszten kívül azóta sem, úgyhogy 5-10 másodpercet még biztosan romlanak az időértékeim.
-
zetecR
addikt
-
zetecR
addikt
válasz
Hunork
üzenetére
Sok dolog nincs vele, a Settings fül alatt beállítod a méretét, hagyod FAT32-n a partíció típusát, hagyod a Windows Boot Sectort bejelölve; a Load and Save alatt tudod beállítani, hogy mentse-e a tartalmát, ha igen hova, betöltéskor visszatöltse-e és gyakorlatilag ennyi.
Start RAMDisk, asszem kell neki egy reboot, és látszik is, mint meghajtó.Aztán rápakolhatod a böngésző cachet, temp dirt, stb.
-
Hunork
veterán
válasz
zetecR
üzenetére
Üdv!
Olvasgattam a belinkelt Ramdisk progiról. Tudnál esetleg egy linket, ahol magyar nyelven is van részletes leírás a használatával kapcsolatban? Én annyira nem konyítok hozzá, de a barátom ki szeretné próbálni, viszont ősmagyar, alig érti a nem magyar nyelveket...

(én meg lefordíthatom neki a közepes angoltudásommal, de nem szeretnék marhaságot mondani neki, ha valami nem tiszta) Köszönöm a segítséget! -
zetecR
addikt
-
ruti
Közösségépítő
válasz
fsb1000
üzenetére
"Egyébként korábban ajánlott volt a swapot levenni az SSD-ről, ma már megoszlanak a vélemények..."
javasolt volt még korábban a "középutas" megoldás is, azaz a swap méretét minimalizálva a HDD-re kitenni,
ezután valóban az a variáció jöhet, hogy inkább maradjon SSD-n - de szintén korlátozott méretben, auto mérettel áttenni a HDD-re teljesen értelmetlena böngésző cache áthelyezés témában a "régi" ajánlás szerintem helytálló most is: menjen ramdisk-re, vagy maradjon SSD-n, de semmiképpen sem HDD-re
-
khorvat
senior tag
válasz
jozsi252
üzenetére
0009-et mindenkeppen tedd fel csak elonyoket fogsz vele tapasztalni!
RAMDISK-et milyen progival csinalsz? Amit eddig probaltam csak kekhalalt hozott mindig

Errol esetleg priviben is irhatsz hogy mik a gyakorlati tapasztalatok es mire kell figyelni.Hamarosan dobok fel teszt eredmenyeket Crucial 128GBrol 0002 es 0009 FW-vel is, csak meg ra kell jonnom miert kekhalalozik a Marvell9128 driver AS SSD meres kozben, probalkozok mas kabelt es masik sata3 portot tesztelni az alaplapon!
-
jozsi252
veterán
Nos ha esetleg valakit érdekelne bemásolom a jó 2 hónapos Crucial M4 60GB -os ssd-m eredményét. Lehet mondani hogy bő 2 hónap alatt már jól belaktam a rendszert. Annyit csináltam csak hogy a firefox cache-t átraktam ramdisk-re meg hibernáció off.
2011.07.22-i mérés.
2011.09.25-i mérés
Azért másoltam csak be mert olvastam több fórumon hogyha az ssd-t belakod akkor lassul, legalábbis voltak akik nagy lassulásról panaszkodtak, de szerencsére ez még nem következett be. Amúgy 590 órát ment az ssd ezalatt a jó 2 hónap alatt.
-
jozsi252
veterán
válasz
kerekfej
üzenetére
1; Sandforce-os ssd-t ne vegyél szerintem, én vettem megbántam. Crucial M4 nagyon jó választás volt.
2; A gyári adatok akkor lesznek meg 100%-ra ha a csillagok állása is úgyakarja, szóval az ssd-k nagyrésze nemfogja hozni a gyári sebességet, csak ami húzósabb esetleg +100k értem ez alatt hogy intel sata 3-asai.
3; Nemkell frissíteni gyakorta, nem olyan mint egy alaplapi driver vagy gpu hogy jön ki pár havonta driver hozzá, amikor megveszed lefrissíted amíg nincsen rajta semmi és kész.
4; Azért nemszereti a flash alapú a cella írást mivel neki ez a végső határa ha a cellék telilesznek írva. Használhatod nyugodtan torrentre, meg akármire csak így hamarabb fog elöregedni az ssd, tehát hamarabb íródik tele 1 cella, de úgygondolom hogy még ígyis évekig kifogja húzni neked, ha torrentre használod az ssd-t.
5. Mértne lenne egyszerű? berakom és megy elv mértnem érvényesül? Beraktam fw-t lefrissítettem biosba AHCI mód ellenőrizve és kész, os-t felraktam azóta is hibátlanul müxik az ssd, most az hogy valaki telepítés után akarja állítani a vezérlőt IDE-ről AHCI-re az már nem a te gondod, szenvedjen vele aki telepítés elött nem csinálta meg, HA! új rendszert telepített. Ghost-al más a helyzet ott megkell.
6. Ez is csak az időtartam hosszabbítása miatt kellene hogy pl tempet átrakni böngésző cachet. stb.. Speciel én a hibernációt kikapcsolom alapból meg a ff cache-t átraktam ramdisk-re és ennyi a kímélés részemről, és ígysincs meg a napi 10 giga írás. Mert lehet még pár dolog állítani de tök fölösleges
7. Win telepítésnél az a lényeg hogy a win7-el hozd létre a partíciókat és akkor tuti hogy jó lesz a partíció eltolásod. Drivereket itt pontosan mire érted? ittis ugyanúgy felkell rakni a meghajtóprogramokat.
-
Bodor
veterán
(#23313) Gorneck23 : 12 Mbit-es netem van, szerintem RAMdisk-ről futtatva a firefoxot kb. 2X gyorsabban töltődnek be az oldalak, mint az SSD RAID tömbön, bár ezt elég nehéz lemérni pontosan. Nem vagyok egy nagy Youtube-os de ott belehúzva a videókba, szinte semmit sem kell várni a betöltődésre. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a netem sávszélessége a szűk keresztmetszet, de mifelénk nincs gyorsabb normális áron....
(#23315) Slovak: 2009.01. hó óta használok ssd-t és csak RAID-ben, nekem csak jó tapasztalataim vannak evvel kapcsolatban, bár sokan értelmetlennek tartják, mivel a rendszer gyorsaságával kapcsolatos 4K random olvasás nem sokban nő meg az egy darab ssd-hez képest. Én azt gondolom, hogy nem csak ez számít,az általános gyorsaság is fontos.
nekem SATA2-es OCZ Vertex2 van a RAID tömbben, a mai SATA3-as SSD-k egy része már önállóan is hozzák az eredményeimet, RAID-ben biztos túl is szárnyalják őket. Én nyugodt szívvel ajánlom, ha sebességmániás vagy
Ramdisk témában ajánlom ezt a fórumot.
Különbségek single és raid0
ssd között:
Üdv
-
Bodor
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Mint látható a képen, nálam a 8 Gb-ból 500 MB-ot vesz el a Ramdisk ( Firefox 180 MB ) , bőven elég a Firefoxnak, szóval még 24 GB sem kell, viszont a böngésző az,amit a legtöbbet használunk szerintem, így azt érdemes odatelepíteni.
Dörzsöltebb fórumozók megjegyezhetik, hogy az ssd így még sincsen annyira megkímélve, mert a leállításnál a program a Ramdisk tartalmát a "C" meghajtóra menti, és újraindításnál ugyanezt a tartalmat írja vissza a Ramdisk-be, de szerintem ez elenyésző mennyiség. Igaza van a többieknek, az ssd-t használni kell, nem babusgatni ! -
Bodor
veterán
válasz
Hacsek
üzenetére
Szia!
Nem értem a logikádat.
Lapozófájlt csak akkor használ a Windows, ha kevés a memória, ( illetve vannak bizonyos programok és játékok, amelyeknek szükséges a megléte, de akkor sem kell nagy méret) 8 giga ram-nál ritkán fordul ez elő, de ha lecsípsz 4 gb-ot ramdisknek, akkor már előfordulhat.
Magyarán ne csinálj ekkora ramdisket, főleg ne lapozófájlnak, és akkor nem lesz szükség a lapozófájlra.
Ha nagyon kímélni akarod az ssd-t, akkor egy másik meghajtóra állíts be egy jelképes ( 300 MB) méretű lapozófáljt, 8 giga ramnál úgy sem fogja használni.
Én is ramdisk plus-t használok a következőképpen. Firefox cache volt oda irányítva, de újabban rájöttem, hogy sokkal gyorsabb, ha a C
rogramFiles helyett a ramdisk-re telepítem a böngészőt, akkor hihetetlenül megtáltosodik, és így nem kell szórakozni a cache áthelyezéssel sem, azonkívül gyorsabb, mint az ssd-n, amelyet így megkíméltél.
Superspeed RamDisk Plusban, mikor létrehozod a disk-et, akkor a telepítés közben tegyél pipát a Save at system shutdown elé, és akkor nem törlődik semmi , amit oda telepítettél.Egy kis ramdisk sebesség a gépemröl: ( Érdemes megnézni az ssd-nél annyira fontos 4k olvasási paramétereket, odaver neki rendesen)

-
scorpy02
aktív tag
Tudtok olyan ramdisk programot, amelyben azt is be lehet állítani, hogy bizonyos időközönként törölje a tartalmat, ne csak restartkor?
-
soldi3r
veterán
-
Hacsek
csendes tag
dear mindenki,
remelem nem offolok nagyot de szuksegem lenne nemi infora:swap filet meg talan chrome lesz rajta, szoval bongeszo tempjet szeretnem a RAMba atrakni, csak nem talalok ilyen progit amivel lathatova teszem a rendszernek a 8GB rammot.
Tud valaki valami jo Ramdisk progit?masik dolog pedig h olvastam itt valahol a prefetchrol h hol lehet leelenorizni h kivan e kapcsolva, de registriben nulla helyett nekem 7es szerepel tahat gyanitom h nem oks. Utbaigazitana valaki hol tudom ezt kiloni?
egyebkent 320as 80GBos Intelrol van szo, amire 2x dobtam fel 7es Wint egyet tesztbol minden szar driver installal amit alaplap meg ilyen olyan oldalakon kaptam, aztan egy masikat a szuksegesekkel . . . eddig tip top
elore is koszonom

-
ruti
Közösségépítő
-
ruti
Közösségépítő
RAMDISK problémában kérnék segítséget:
DataRAM-ot használok, a winTEMP és a ChromeCACHE van rátéve elviekben, de nem jól működik, mert:
szeretném az R: meghajtó betűjelet állandóra hozzárendelni (hogy minden esetben a többi partícióm utáni betűt kapjon), Lemezkezelő meg is csinálja, de a köv újraindításkor már megint H: lesz a ramdrive
Ez azért gáz, mert
-van a H: utáni betűt kapó extended partícióm
-valamint a korábban R:-re irányított tmp és cache-ek nem tudnak elhelyeződni, a chrome ugye el sem indul ilyenkormivel a temp nem létező útvonalra mutat, a DataRAM Utility nem használható, mert ugye neki KELL a létező temp könyvár, tehát ördögi kör...
DataRAM-ot próbáltam már unformatted-ként, majd tisztán Lemezkezelőben felbetűzni, de ez sem vált be.
Esetleg másik bevált Ramdisk progi valakinek? (Ami nem keres win TEMP-et?)
köszi
-
Argos
őstag
Sziasztok!
Mivel a fórumon ebben a topicban találtam a legtöbb RAMDisk-el foglalkozó h.sz.-t, engedelmetekkel ide offolnék.

Kérdésem pedig az lenne, h a jelenlegi 2x2GB RAM (kit;dual ch.) mellé, ha bepattintanék még 2GB-t (más típus), azt meg lehet-e oldani, h. ezt a 2GB-t RAMDisk-ként használjam? Akkor, ide mehetne a böngésző-cache, rendszer temp, lapozófile.
Illetve ezeken kívül, van még valami, amit lehet/érdemes RAMDisk-re tenni?Üdv!
-
jozsi252
veterán
Egy kis infó aki a böngésző cache-t akarja átrakni ssd-ről ramdisk-re vagy hdd-re hogy 18 nap alatt 180 mbyte olvasás volt a ramdisken illetve 6 giga írás
most ha ezt a 6 giga írást elosztom a 18 nappal akkor 1 napra olyan 3-400mbyte jön ki ami semmi, szóval mostmár úgyvélem hogy ennek sincs sok értelme, pedig én tolom a netet egész nap azért.
-
jozsi252
veterán
válasz
SirRasor
üzenetére
"Hátrányok:
Winbe lépés 20%-al lassabb
Win leállítása 20%-al lassabb"Ezt írtad, ebből nekem is az jön le hogy a te megoldásod bootba nem gyorsul, de ha te annak értelmezed hogy gyorsul akkor legyen az

Illetve most látom csak hogy elején írtad a hsz-ednek hogy a programok ugyanolyan gyorsan indulnak.. 1 kérdés vetődik fel bennem hogy akkor minek vetted az ssd-t hogyha semmi gyorsulás nincsen, mert ugye ezt írtad?!

M4 van nekem is, igaz sata 3-on megy, defragot kapcsoltam ki, hibernációt kapcsoltam ki és azthiszem hogy ennyi naggyából, meg csináltam ff cachnek egy ramdisket és kész.
-
törölt tag
válasz
kungzi
üzenetére
Az intelnek ára van a 80-aom 36k-ért vettem. amúgy jó szerintem.
Hibernálást ilyesmit ki lőttem + ramdisk-re Temp stb és a 25 Gb 64bites windows egyből 11Gb lett...
bott idő 12sec home premium 
Elég bőven a 40GB is ha szűkös a keret, írásban 95 helyett csak 45MB-ot tud de az is legalább 2x gyorsabb mint a HDD -re win telepítés. -
Carasc0
őstag
Köszönöm szépen!
Egyenlőre nem tudom mire jó a RAMDISK, de kezdem kapiskálni. Valóban szoftverfüggő. Most nem tudom eldönteni melyik a jobb. A link alapján a Dataram, de megnézem ezt a Superspeed progit is.

-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
havri1
üzenetére
Tegyük fel meg akarsz nézni egy hét perces HD youtube-os klipet. Mit csinál böngésző? Letölti a gépre hogy onnan a médialejátszó betöltse magának. Pl. egy klip 150 MB, ha kikapcsolod "böngésző tempet" lehet müködik normálisan, de ha a ramba tölti villám gyorsan be töltődik és nem a C:-re írtál 150 megát. hat -hét klip lazán 1GB a lenne a C-re ez már lusux lenne ugye.
Gondold át. Nézd a saját gépben mennyi adatot írsz a ramdisk-re csak a böngésző. -
havri1
félisten
válasz
Findzs
üzenetére
2 napig nem volt használatban, mert egyéb okokból átrendeződtek a meghajtóim betűjelei, és így az elérési útja a ramdisknek is más lett. Észre sem vettem, hogy nem menti a cachet. Úgyhogy sztem ki is lövöm, csak a temp könyvtárat hagyom ott, bár időm még nem volt tesztelni, hogy oda csomagol e egy telepítő, és hogy gyorsabb e a telepítés.
De elméletileg gyorsabbnak kéne lennie, nem?Ezt az ADATA SSD-t gatyába lehet szerintetek rázni? Vagy ez ennyi marad?
-
-
gallus
aktív tag
Srácok! Ha a böngésző cache-t átteszem ramdiskre, és kikapcsoláskor nem menti
akkor bekapcsolás után nulláról indul minden egyes megnyitott új oldal,
mintha nem is lenne.
Ha viszont kikapcsoláskor lementi az ssd-re majd bekapcsolás után visszapakolja
a ramdiskre, akkor adtunk a szarnak egy jó nagy pofont.Javítsatok ki ha valamit rosszul gondolnék.
Hacsak nem azért, mert a ramdisk gyors mint állat.
A sebesség miatt érdemes valamit ide pakolni???
-
Matyó83
tag
válasz
jozsi252
üzenetére
Szeva ismét.
Nagyon nem értek én ehhez... Segitenél még egy picit?
A ramdisk-el megcsináltam a 4GB helyet. A böngészős cuccot kéne beállitani,de nem rókám van, hanem ie9 és chrome. Ezeknél hol van az ami a rókánál az about:config? Illetve azt, hogy mentsen mindent a gép kikapcsolásánál azt hol lehet belőni? sosem csináltam még ilyeneket, szóvl nagyon nyomorék vagyok még benne! Előre is köszi helpet!

Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 860 PRO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HPE Smart array P440 PCIe3 x8 SAS Controller (749797-001)
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Eladó SK Hynix PC801 2TB M.2 2280 NVMe PCIe Gen4x4 SSD (HFS002TEJ9X125N)
- Fujitsu Esprimo D7011 Intel i7-11700 16GB 512GB 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 16GB DDR5 512GB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Több giga ramom van szabadon.