- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- RAM topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Horrorral pörgetné fel az új GeForce-ok eladásait az NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mondtam én, hogy nem lesz ez gagyi.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"de pl a magyar ékezetes karakterek vagy szimbólumok átvariálása már macerás"
Szerintem 38 gombbal még okés, 46-tal már teljesen jó (pl. már kifejezetten zavar, ha az "á" nem Fn(x)+é), viszont 38-nál kevesebbel elég eh. Főleg, hogy nem vagyok a combo rajongója. Ahogy a home row modifiereké sem, bár használok egy-kettőt.
Ezt most az ékezetes betűkre értem, a szimbólumok/írásjelek még 34-gyel sem para.
-
válasz
proci985
üzenetére
hogy több layer jellemzően mentális erőfeszítést növeli
Szerintem akkor éri ez meg, ha
a) élvezed, pl a QMK-val pepecselést, a layerek optimalizálását, a custom cucc építését, stb
b) valami konkrét célod van, pl zavar az egérhez, numpadhoz, nav clusterhez kinyúlkálás, és bevállalod a szívást rövid távon, vagy olyan helyen tudsz optimalizálni, ami nem is jár szívással (pl nekem az IJKL nav cluster kb nulla erőfeszítést jelentett, de pl a magyar ékezetes karakterek vagy szimbólumok átvariálása már macerás) -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Synthwave
üzenetére
Keverőpultnál amikor a "load track" gombja és a "swap between deck 1/3" ugyanazon a gombra kerül és az inputot makróként veszi be, az ott időzített bomba. Az "autoloop" és a "jump to cue point" ugyanez.
Billentyűzeteknél van idő javítani, valósidejű setupnál ez kellemetlen.
A nagyobb baj az, hogy kb érzem agyilag pluszterhelés.
A rétegek használata nem kvantumfizika.
Hát, az komoly baj is lenne, mivel a cél nem az, hogy tudjam használni a szövegbeviteli eszközt, hanem az, hogy tudjak vele kommunikálni az interfacen keresztül. Amit le akarok írni, az viszont lehet kvantumfizika szintű bonyolultságra, szóval az interface nekem addig jó, ameddig a létezését is ignorálják a felsőbb agyi funkcióim. Értsd, 102 gombos cherry MX red/speed vagy valami hasonló pihepuha billentyűkkel és relaíve magas lenyomási pontokkal, mert az én gépelési tempómmal az kényelmes. -
proci985
MODERÁTOR
Ja, csak a magyar az ít az ember nem használja gyakran. Két hétig próbáltam kódolni a 65ön irodában US layouttal, aztán feladtam, mert minden alkalommal amikor logikai kifejezést írtam baj volt.
HThomas: igen, így. mondjuk hála égnek csak egy nagyon akciós Razer Black Widow Hyperspeed V3mon jött ki, a 200 euros Keychronba nem mertem beleugrani úgy, hogy mi van ha nem működik. Szóval lett egy fancy HTPC billem.
Persze, át lehet programozni. Csak az a tapasztalatom, hogy több layer jellemzően mentális erőfeszítést növeli: Van itthon egy Reloop Mixtour keverő ami funkcionalitásra kb egy 4sávos keverőpult ultrakompakt méretben, 3-4 szinten mappingolt gombkiosztással, kb hasonlóan, mint amikor felül van programozva kb az egész billentyűzet. Fogalmazzunk úgy, hogy imádom milyen kompakt, de komplexitásra simán ijesztő ha az ember megpróbálja kihasználni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Sokszor használom a 7-est, de virtuális numerikus pad van. Így érem el a számokat:

Az, hogy mi van a kupakra írva, itt legfeljebb csak optikai tuning. Meg néha egyezik a valós funkcióval.
Persze, amit lehet, azért egyeztetek az OCD miatt, de nem azért, hogy nézzem pötyögés közben. Nyilván cool lenne, ha mindenen a tényleges funkciója lenne, de részemről ez csak esztétikai kérdés, annyi pénzt meg nem szánok rá, hogy pl. az XMI-nél vagy a Signature Plasticsnál gyártassak egyedi kupakszettet. Már csak azért sem, mert mi van, ha időközben esetleg egy-két dolgot, kicsit megvariálok? Ebből a szempontból a blank a legegyszerűbb.
"gondolom azért mert nem szökőévente 1x van használva."
Japp.
"Én a ˚ jelet is keresem pedig 1-2 havonta kell."
AltGr + alfanumerikus 5-ös, és a következő karakter írásakor megjeleníti. Ezt pont tudom a °C miatt.

"Másrész számomra felfoghatatlan hogy valaki megjegyez egy kombót amit szökőévente 1x használ."
Ezért nem kell az alfanumerikus 7-es a sztenderd helyen.
Amúgy nem egy túl nagy was ist das megjegyezni a saját igényekhez konfigurálás beállításait, hiszen te találod ki, hogy mi hogy esik kézre, nem egy user manualból próbálod bemagolni a mások által kiötlött (és jó eséllyel nem is igazán kézre eső) dolgokat.A titka csak annyi, hogy használni kell. Nagyon hamar berözgül, és aztán nagyon kényelmes, hogy szó szerint mindent elérsz minimális ujjmozgással. Még csak különösebb gógyi sem kell hozzá, mert nekem aztán sokat sorvadt az agyam az elmúlt 20 évben.
Aztán a tapasztalattal lehet finomítani a logikai kiosztást a munkafolyamatodhoz, és szépen kialakul. Ez amellett, hogy hosszú távon hatékonyabbá és/vagy kényelmesebbé teheti a pötyögést, szerintem fun is.Ezt pl. csak pár hónapja kockáztam ki: az egér két oldalgombjára felraktam az F5-öt és az entert, mert ezt a kettőt gyakran tuszkolom úgy, hogy közben a kezemben volna az egér. A billencsen külön bal és jobb kézzel is elérhető a delete (meg még egy-két dolog), és így pl. az egyszerű képmanipulációknál és mentéseknél/átnevezéseknél+fájlkezelős műveleteknél sokkal gördülékenyebb+komfortosabb a munka, hogy fixen bal csülök a billen, jobb az egéren. Főleg ha egynél több fájllal kell szöszölni, de nem kell keresztbe-kasul nyúlkálni vagy elengedni az egeret.
A hagyományos, nem testreszabott row staggered cuccok használata meg olyan, mint a biciklizés. Nem felejti el az ember, csak kell pár perc, amíg visszaáll rá az agy (és leküzdi a csalódottság érzetét
). Ha meg viszonylag gyakran használsz olyat is, akkor pár perc sem kell. -
Jó, igen, de persze ilyenkor meg lehetne kérdezni, trollkodás helyett
#112 ddekany: ha jól értettem, az volt a gond, hogy ANSI volt a Q8, hosszú bal shifttel. Mondjuk ilyenkor rá lehet rakni Mod Tappel a bal shiftre a "<|>"-t, vagy ott az extra B, de azért mindkettő igényel némi megszokást, főleg a váltogatás, ha mást is használ közben.
-
ddekany
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Svéd layoutot használok már csak, és ott <|> van az í helyén. Két hétig próbáltam megszokni.
Hm? Svéd layouton ugyan úgy megvan az a +1 billentyű (a <|>), mint magyaron, német, stb. Tehát Magyarra átváltva pontosan ugyan ott van az í mint szokott.
Az izommemória az megvan nálam is. TKL-ra átállás után néha szám leütés helyett egy lágyat rékoppantottam az egérpadra...

-
Egyetértek.
Azt azért vedd figyelembe hogy a jelen cikkben olvasható:
"7-0 gombok helyét elfoglaló, japán Shinkansen vonatot stilizáló bemélyedés"szöveg szépen megágyaz a "túlárazott szar" kijelentéseknek.
Nyílván ha az ember billentyűzetet vesz akkor a japán Shinkansen vonatot stilizáló bemélyedést szeretne gombok helyett. Hát nem ? Hát de! -
proci985
MODERÁTOR
Svéd layoutot használok már csak, és ott <|> van az í helyén. Két hétig próbáltam megszokni. ALTGRezni én is évekig csináltam, csak ugye itt kapásból három karakterre is szükség van.
Ja, nav cluster nekem fontos. Erre megintcsak használat közben jöttem rá, hogy desktopon mennyire rááll a kezem. Aztán volt ennél cifrább is, amikor rájöttem, hogy félig a numpadra van bekötve az agyam a billekkel amikor egerezek is, és random időközönként sikeresen random gombokat ütöttem le a bill jobb szélén. Két hét után is.
emacsot én csak próbáltam, vimet (ill főleg vit) meg pár régi szervernél, ahol senki nem mert a konfigurációhoz nyúlni, és az volt beépítve. mondjuk van evil móde.
-
válasz
proci985
üzenetére
Épp itt van előttem egy ISO Q8, én magyar layouttal használom, bár az utóbbi időkben inkább csak játékra... miért gond pl a magyar rajta? Az ANSI-n a í nehézkes egyedül, minden más megvan. De pl fel lehet rakni a második B-re, ha nem akar valaki AltGr-ezni.
Egyébként az engem is idegesít, ha szétrobbantják és átrendezik pl a nav clustert, egészen addig, amíg nincs QMK. Ott behozok mindent az IJKL környékére és probléma megoldva.
Szerk: vim vs emacs témában +1 az emacsnak, bár utoljára kb 10 éve használtam napi szinten, szóval ha most leülnék elé, vakarnám a fejem. Emlékeim szerint a fő baj vele az volt, hogy nagyon terheli a kisujjat, legalábbis klasszikus kiosztásnál.
-
proci985
MODERÁTOR
Ja, egyébként hasonló osztott billt próbáltam, kolléga szerette, nekem meg maradt a 100+%os cherry MX red/speed.
Ez van. Másik (angol) munkatárs szuperül elvan a Keychron Q8al, ami szintén szuper... ha kizárólag US layoutot használsz. Viszont kb ugyanaz a layoutja mint a laptopjának, meg ő emacsozik, szóval éretlemszerűleg meg sem próbálnék szöveget bevinni a setupján
(mondom ezt úgy, hogy vit tudok használni, szóval ez inkább a custom mapping miatt van).Ja, váltás svéd billnél nem kell, de ott gyakorlatilag vannak dupla billek ¨ ´ accentekre (meg dedikált äåö), űő meg le van makrózva. Így végre nem kell ugrálnom a kiosztások között.
Persze ennek ellenére sem való mindenkinek.
Ez ilyen
. Másnak persze más esik kézre. 102nél egyébként nekem annyi "szerencsém" van, hogy elég széles a vállam, szóval pont kényelmes az egér. Natergo döntöttjét szerettem nagyon, de rubber domeon 70+os WPMmel nekem fájtak az ujjaim, fölötte meg főleg (egy ponton 100 körül voltam angolul amikor ráfeküdtem). Keychron Q14 Max nem lenne rossz, de persze olyan nagy kérés lenne a hatos ins/del csoportot békénhagyni, vagy két centi miatt nem szétverni a funkció layoutot? Tudom, vimezni kéne nekem is, az megoldja. -
válasz
proci985
üzenetére
Már 34 gombra léteznek kifejezetten programozás-orientált layoutok (szerk pl ezt alapul véve), amivel programozni és angol nyelven gépelni hatékony és gyors, ha egyszer megtanulod és megszokod. Magyar vagy plusz egy egyéb spec ékezeteket tartamazó nyelv picit macerásabb, ott akkor vagy több gomb kell, vagy egyéb trükkök.
A baj akkor van, ha nem feded le egy kódtáblával az extra nyelveket, olyankor nem igazán úszod meg a váltogatást OS szinten, ilyenkor a QMK layout kialakítása is problémásabb, de nem lehetetlen.
Ha magadnak rakod össze a layoutot, az nagyon sokat levesz a mentális macerából, ahhoz képest, mintha egy más idegen kiosztását kéne megszoknod. Persze ennek ellenére sem való mindenkinek. -
Csandi
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Sosem fog nekem numpad kelleni. De ha akkor úgyis útban lenne, szóval külön eszköz, odarakom használni ahol kényelmes, aztán félrerakom/elrakom.
És ja van 2 billem, valakinek meg 15. Szereti próbálgatni a switcheket, formákat, anyagokat, ház töméseket stb. Egerem is volt már több egyszerre.
Másodlagos billem most amin nincs F sor annyira tetszett barátnőmnek, hogy ő használja, pedig neki F soros volt de annyival minőségibb cucc volt a másik, hogy mikor kipróbálta azt mondta kell neki
Az övét meg eladtuk, szóval nincs fölös extra bill a házban.
De amúgy mmo-hoz lett volna feltétlen szükséges F sor, csak így justifylolhattam, hogy vegyek egy modellt ami tetszik
Haveormék nagy mmo-sok (én FPS ugye), és ők pl. úgy játszanak, hogy számok kb. 1-4 ig, utána shift + 1-4, utána ctrl + 1-4, utána alt + 1-4. Megtehettem volna ezt is, csak nem volt kedvem. Meg ők egérrel mozognak a jatekban és akkor a teljes bill bal oldala lehet spell, én maradtam a WASD-nál. -
proci985
MODERÁTOR
Aha, ez jól hangzik, egész addig, ameddig nem kell az összes speciális billentyű is, pl programozni.
Anno 90es években az US ANSI 101 -> HUN ISO 102 váltás szinte azonnal ment. Na igen, csak éppen a svéd ANSIn nem az van mint a magyarnál, hogy ott az ALT + 161, hanem konkrétan a programozáshoz kellő karakterek egy része tűnt el, szóval két hét US 65 után inkább feladtam. Helyzet mondjuk még rosszabb volt a Samsung Tab billel, ott konkrétan rá kellett jönnöm, hogy ez így max jegyzetelni meg szöveget írni jó, de speciális karaktereknél kvázi használhatatlan sajnos a layoutja.
Tetejében én a numpadot használom is, spreadsheet frenzyre kell és ott bizonyíthatóan elvérzik a 65 is beviteli tempóra.
Persze, lehet átszokni, mondjuk nekem elég annyi, hogy tudok a laptop és a két Corsair K95/K100 között ugrálni.
Persze, nekem is volt egy ponton, hogy melóban standard 100%, otthon Microsoft Natural Ergonomic 4000, meg mellé egy 10"es (kisméretű gombos) laptop, de az így érezhetően rontotta a gépelési tempóm mindhármon.
A custom map meg kb azt is jelenti, hogy az embernek magának kell konfigolnia, ami utána kb semmivel sem kompatibilis. Értem én, DVORAKnak is voltak hívői, de négy réteg mapping szerintem mentálisan is macera, bármennyire is megoldható.
---
Btw, egér: Ducky billek 15 éve is tudták az egeret mozgatni, szóval az is makrózható billről természetesen.
---
Egyébként ez az eredeti bill is biztos jó mondjuk nekem ez már méretben a használhatatlan kategória.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
A jó analógia inkább családi kombi / SUV mindenes vs a sportkupé, kabrió, roadster, ahol a hátsó két ülés szimbolikus vagy nincs is, a csomagtartó kb nem létező, és még normális tetőt sem adnak, és mégis van pofájuk többet kérni érte. Felfoghatatlan, no.
Annyit hozzárakva, hogy a QMK-s kompakt cuccal kb mindent megcsinálsz, amit a 100%-ossal, nem probléma, hogy hiányzik pár dedikált gomb, más filozófia. -
Csandi
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Jó hát a bmw is havidíjasan adja az ülésfűtést, benne van de mégsem
(Mondjuk asszem ezt már visszavonták, de próbálkoztak vele)De továbbra is annyiról beszélünk, hogy ami nem kell minek legyen a billen. Esetemben a numpad. Meg igazából az F sor sem kell sokszor, Fn+számok = F sor, de most pl. MMO-zni vettem egy olyan billt aminek van F sora (numpadja nyilván továbbra sem) mert ott annyi gomb van, hogy kellett. Bármi más játékhoz, munkához, gépeléshez tökéletes egy 60% os nekem. Aki meg ennél is lejjebb tud menni jó neki, biztosan hatékonyabb is nálam.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Döglött Róka
üzenetére
Tokeletes meglatas.
Csandi
Nem teljesen jo az analogia, Mercit veszel, de a hatso ulesek nincsenek benne, meg hianyzik par dolog ami a Suzukiban benn van.
Itt nem minosegrol van szo, hanem hianyzo reszekrol
-
válasz
powerage76
üzenetére
Egy 250K-s, 160 centis állítható asztal gondolom a te vonatkoztatási rendszeredben még nem számít "rendesnek"? A kuplerájt elismerem, a clean desk sose volt az erősségem. Sok boldogságot a K120-hoz
-
-
Csandi
addikt
válasz
powerage76
üzenetére
Suzuki swifttel is tudnak közlekedni az emberek mégis van aki mercit vesz.
-
Döglött Róka
veterán
Szóval elkérnek annyit, mint egy rendes mechanikus billentyűzetért, amit utána még kell konfigurálgatni, hogy elérjem azokat a funkciókat, amiket egy rendes billentyűzeten.
Ez a szép az ilyen hobbikban, amikor már nem praktikus, a fanatikus elmagyarázza, hogy de az.

-
powerage76
csendes tag
Én értem, hogy neked nem telik egy rendes asztalra (vagy csak nagy a kupleráj rajta) és próbálod védeni ezeket a miniatűr kényszermegoldásokat, de amíg te ezekkel a billentyűkombókkal produkálod magad, addig mások meg simán elvannak egy Logitech k120-al is és inkább csak használják a gépet.
-
Én mondjuk sokszor elmegyek egy órát futni, közben kitalálom kinek mit kell megírnom, fejben összerakom, amivel haladni szeretnék aznap, aztán amikor hazaérek, akkor legépelem. Utálok laptopon dolgozni bárhol, legfeljebb csak üzleti úton. Egyébként, ha lehet mindig dokkolva.
Szerkesztésnél pont jól jönnek, amiket írtam, akár az egérről, akár a nav clusterről.
Senki nem írta, hogy szűk keresztmetszet a billentyűzet (ha az, akkor legtöbbször steno vagy diktálnak), viszont a klasszik 100%-nál vannak hatékonyabb megoldások. De nyilván ez se való / kell mindenkinek.
Én azt nem szeretem, hogy beböfögik a sületlenségeket ("túlárazott szar, és még 7-es gomb sincs, úristen"), aztán aki egyébként idejönne véleményeket olvasni, mert érdekli a termék, az elveszik a sok trollkodás / fikázás között. Ez mégis csak egy szakma portál fóruma lenne, nem egy random facebook fröcsögőfal. Több nyitottságot és érdeklődést várnék, de valszeg ez tényleg csak az én naivitásom

-
Van aki sokat gépel persze. Aztán megáll, gondolkodik, visszatöröl, átfogalmaz, gépel, a 6. mondat már nem adja ki úgyhogy az elsőt megint átírja. Szerintem pont a gépelés része a legkevesebb. De persze ettől még lehet kényelmesebbé tenni ezt a részét is de mintha kicsit túl lenne értékelve.
Akiket látok ilyen dokumetum gyárosokat azoknak van egy laptopja amit bárhol felcsapva tudja íri az írnivalót. Hogy ez egy pad a parkban, a kávézóban, az open office-ban agy az ügyfélnél egy tárgyaló az midegy.
És azért már 2026-ot írunk. A hosszú szövegek nagyrésze már megvan csak be kell másolni máshonnét.
És biztos van olyan akinek ott van a fejében 40 oldal és ahhoz hogy ezt kiadja a szűk keresztmetszet a billentyűzet. Irigylem a képességét.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Most már értem miért nem értem.
Egyrészt nem gondoltam hogy van olyan hogy ,a 7-es gomb az szökőévente 1x van használva ellenben a windows+shift+s -re kell egy optimalizálás, gondolom azért mert nem szökőévente 1x van használva.
Másrész számomra felfoghatatlan hogy valaki megjegyez egy kombót amit szökőévente 1x használ. Én a ˚ jelet is keresem pedig 1-2 havonta kell. És ha nics odarajzolva a gombra akkor rá kéne gugliznom.
Van ilyen. Nem vagyunk egyformák.
Köszi az betekintést.
-
-
Nyilván nem folyamatosan 8 órán keresztül, de pl tudományos (vagy egyéb) cikkek, könyvek írása, programozás, technikai dokumentáció készítése. Ezeknél sokat gépelsz, ha mellette egér is kell akkor jól tud jönni, ha van egy integrált megoldásod és nem kell folyton kinyúlkálni oldalra, illetve az is, ha maga a szövegbevitel hatékonyabb (pl home row alatt van a nav cluster).
Nem létszükség, de ha van kényelmesebb, ergonómikusabb, hatékonyabb megoldás egy adott problémára, akkor minek szivassam magam azzal, hogy valami nehézkesebbel küzdök? -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem osztott sculpted keywelles, így kihagyom. Meg játszani sem jó másodlagosnak, mert wirelessből csak BT van rajta.
Itt a következő main az lesz, amit majd magamnak tervezek, és aztán a maradék hajacska kihullajtásával megépítek. A CAD-ezős és forrasztós részt szívesen megspórolnám, de a realitást nézve nem igazán lehetséges.

----------------------------------------------------
(#28) HThomas: Ugyan már. Ne legyél naív.

----------------------------------------------------
(#57) Egon: "Egyébként nem tudom hogy mondtam-e már, de három méter magasat tudok ugrani. Helyből."Azt még nem, de azt már jó párszor, hogy a múlt "sérelmei" egy évtized után is felzaklatnak.
"Láttam már ilyen sebességel gépelni embert, hagyományos billenytűzeten, de érdemes tudni, hogy anno a gépíróvizsga volt 2500 karakter per 10 perc (azaz 250 karakter percenként), és már az sem egyszerű, kicsit sem."
A 60 wpm semmi, rofl. Ha kicsit ráfeszülök, akkor inkább 70ish, de a sculpted keywell amúgy sem feltétlenül az eszeveszett sebességről szól, hanem a kényelemről.
De a 70 is semmi. A tíz ujjal tud touch type-olós népek között ez simán valamivel átlag alatti érték, lmao. 80-100 a korrekt, és felette kezdődik a durvulás.
És megint egy sérelem.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Amiket ott is fel kéne valahogy programozni, és még a billentyűzetmemóriába sem mentődne el, hogy aztán bármilyen másik géphez ülve is azonnal használható legyen.
Pl. – (nagykötőjel), enter+gombra x3 enter, ctrl+shift+y két gombbal, windows+shift+s két gombbal, valami más legyen leütve, mint lenyomva (pl. egyszer leütom, akkor esc, ha nyomva tartom windows gomb vagy mondjuk egyszer leütöm, akkor í, nyomva tartva shift stb.), alt+f4 sokkal kisebb ujjterpesztéssel, médiavezérlők stb. Vagy hogy egy adott dolog (pl. a delete) bal és jobb kézzel egyformán komfortosan elérhető legyen, és ne kelljen keresztbe-kasul nyúlkálni. Plusz ugye a home rowra mutató centralizálás, pl. hogy a különböző írásjelek kényelmesebben aktiválhatók legyenek, virtuális numerikus pad, "numerikus pad" alakzatba rendezett F-sor stb.
"Ha lenne 7-es gomb rajta az mennyivel és milyen irányba módosítaná a wpm-et?"
Lenne rajta még egy felesleges gomb, amit szökőévben egyszer nyomok le valami obscure funkcióhoz.
Ilyet használok, és már ezen is van olyan, amit elég ritkán ütök le (tehát ha nagyon akarnám, ki tudnám váltani valamilyen módon). A kezem el sem mozdul a home rowról, mindent is elérek, ha valamelyik ujjamat 1u távolságra (1 sztenderd gomb szélessége az alfaklaszteren) mozgatom a nyugalmi állapotból. Baromi kényelmes ám. QMK firmware és iterációi/GUI-jai ftw.
-
Kansas
addikt
Már akinek... én speciel középre benyúlkálok. Nem tudom, milyen keskeny váll kell ahhoz, hogy egy 100%-os biillentyűzet előtt ülve ergonomikus kéztartással mindkét kezed a klaviatúrán legyen, de nekem nem olyan van: párhuzamos kéztartás mellett nekem az egér jó 15cm-rel jobbra van a billentyűzet jobb szélétől. És minél kisebb a billentyűzet, annál összébb kell nyomorítani a kezét az embernek, ha nem olyan két részes cuccot használ...
Arról nem beszélve, hogy nem programozó vagy adatbevitelt végző vagyok, hanem szerver support mérnök, abból is a Winteles fajta - egyformán fontos igy nekem a billentyűzet és az egér is, messze nem a gépíró kéztartás a leghatékonyabb default. És ezzel kb a többség így van.
Én nem bánom, ha a van pár spéci billentyűzet a wpm-warrioroknak, legyenek boldogok velük, csak ne akarják úgy beállítani, mintha ők lennének a túlnyomó többség, az ő igényeik az etalon, tehát az azokat kielégító billentyűzetek a lehető legjobbak a világon, mindenkinek is. Merthogy ez nincs így. -
Most már érdekel hogy, mi az a tevékenység/munka/hobbi/bármi amihez napi sok órát kell a teljes abc-t meg megy egyébb karaktereket minnél nagyobb sebességgel kezelni.
Az én kis buborékomból nem látom ezt. Segítség!
-
Kansas
addikt
Azért azt is vedd észre, hogy az egészségmegőrzés egyik alapja, hogy mozogsz, nem statikusan ülsz mint egy zsák krumpli, különösen nem 8 órán át egyfolytában.
Ha nem mozgatod a kezed, attól az ízületeid lehet hogy jobban érzik magukat, de az izmaid meg a vérkeringésed sokkal kevésbé.Akinek meg az a fájdalma, hogy időnként fél-egy másodpercet el kell "költenie" arra hogy 20 centivel arrébb nyúl és az mennyire nem hatékony már, annak egy élet beszerzését tudnám javasolni.
-
Csandi
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Megszokhatok mást de az évek alatt ez már be lett optimalizálva. Testtől kiforgatott kar szuboptimális, nézd meg a proknak is inkább befele, akár 90 fokkal elfordítva van. Senki értelmes/jó játékos nem játszik kifele állo kézzel.
Valami azért szoksz meg mert szar, csak hozzászoktatod magad, valamit pedig azért mert csak új de amúgy jobb. Az előbbit sosem fogom választani.
-
Busterftw
nagyúr
"a megszokott helyemtől"
Ez a kulcsszo. Igy szoktad meg, de megszokhatsz mast is ugyanugy
"Egy fix helyen van, abban ami pont a legjobb, és az ujjaid elérnek mindent."
Ez ugyanugy igaz az en 100% billemre is.Nalam is gamer setup van es teljesen jo a numpad, nem zavaro.
En ertem hogy ez szubjektiv, csak ezek az ervek sosem lesznek objektivak.
Persze ennek ellenere a "mechas" lehord, hogy te hulye hogy hasznalhatsz full keyboardot, meg minek a numpad, amikor vehetsz kulon is +100 euroert.
Hat ugy, ahogy eddig hasznalt mindenki az elmult 50+ evben. -
Az ergonómia azért fontos, hogy ha napi 8+ órában dolgozol valamin, akkor ne csessze szét pár év alatt az izületeidet. Normális szék, asztal, perifériák.
A váltogatás nem vészes, az általad példának hozott Trackpoint használata után se fogod elfelejteni, hogyan kell az egeret használni.
Persze ha pl olyan munkád van, hogy folyamatosan idegen gépeken kell dolgoznod, akkor nem biztos, hogy megéri sok energiát ölni mondjuk otthonra egy splergora, hacsak nem hobbynak fogod fel.
-
ben2
aktív tag
Pont ez az, hogy ha eleve nekem kell hozzászoknom a hardverhez, akkor az mitől ergonomikus? Illetve, ha hajlandó vagyok szívni vele a hatékonyságért, akkor miért szempont egyáltalán az ergonómia? Főleg úgy, hogy cserébe le kell mondanom a szabvány megoldásról, így ha le kell ülnöm egy másik géphez, vagy elő kell kapnom a laptopot, akkor át kell állnom egy másik gépelési rutinra.
Persze, hogy nem egér, de így nem kell felemelned a kezed a billentyűzetről.
Sőt, vannak elmésebb megoldások is: [link] (30secnél) -
csibe1
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Akkor én nem ahhoz a réteghez tartozok.

A multival is ezért tele a hócipőm. Vedd meg a játékot, legyen alá azért géped, hogy normálisan fusson, ne akadjon; legyen azért 2-300GB tárhelyed, mert egyre nőnek a játékok; aztán külön még vedd meg a battlepasst vagy aminek éppen hívják.
Legyen otthon mindig egy adag nyugtató, a rakat csíter miatt.
Ezt inkább kihagyom, a mostani árak mellett meg pláne. -
Héé, de az nem is egér

Ha már áthuzaloztad az agyad, és van egy arra illeszkedő hardver, ami ergonómiában jobb, akkor tök logikus, hogy azt használd (itt most nem a cikkben lévő billentyűzetre gondolok, hanem pl a fentebb linkelt Charybdisre). De pl alap splergo kit van 20K körül... nézz be a billencses topicba, ha érdekel a téma.
Az ár meg tök relatív, valakinek már a húszezres Logitech drága, mert elég neki az 5000 forintos noname akármi, valaki meg százezer felett szemrebbenés nélkül kiad egy extrább darabért, nem ezen fog múlni a megélhetése.
-
ben2
aktív tag
Viccet félretéve: itt alapvetően az a nagy különbség a táborok között, hogy vannak akiknek éppen elég volt megszokni a szabvány billentyűzetet, más meg hajlandó alternatív billentyű kombinációkat nem hogy megtanulni, de készség szintre gyakorolni a nagyobb hatékonyság érdekében. (Lásd még: vim hívők vs. mindenki más.)
Ami számomra továbbra is érthetetlen, hogy ha egyszer ráveszem magamat, hogy áthuzalozzam az agyamat a megszokottól eltérő, ámde hatékonyabb szöveg bevitelre, akkor miért költök egy valag pénzt specializált hardverre, amikor ennyi erővel a már meglévő, jó minőségű, de olcsóbb megoldásokhoz is hozzá trenírozhatnám magamat. -
-
Nem értem mit nem értesz... ott van Synthwave cikke, bemutatja az elterjedt és egzotikusabb formátumokat is.
A 10 gombos fiktív példát hagyjuk, de ha egy konkrét típusra ráböksz és kérdezel a megfelelő topicban, akkor el fogják mondani, hogy mi az előnye és a hátránya.
Pro tipp: ha nem akarsz klikkelni az egérrel, akkor ne vegyél egeret.
-
-
Építsd meg, gyártasd le, tedd fel a terveket githubra, ha a közösség felkapja és elterjed, akkor valszeg igen...
De jó eséllyel kiderülne, hogy életképtelen elgondolás.
Viszont a cikkben említett cucc, vagy az általam linkelt 34 gombos az már bizonyított és teljesen jól használható univerzálisan (értsd: nem egy makropad). -
Csandi
addikt
Elméletileg az nem baj ha az ujjaknak mozognia kell, azon a körön belül amit elérnek, csak az alaphelyzete a kezednek ne változzon. Így lehet több mint 10 gombos és még mindig ergonomikus.
Erre tökéletes példa Synth jelenlegi (egyik) cucca aminek a fotóját szerintem szívesen berakja ide is ha még nem tette
-
A wpm-et egy w 5 karaktert jelent szóval 300 karakter/másodpercről van szó.
Ez egyáltalán nem megugorhatatlan, ez nagyjából az, amit én az ügyetlen kezeimmel produkálok angol szöveggel, pár perces távokon, monitorra szépen kiíródó szöveggel (a hagyományos gépelésnél a másolandó szöveg szemmelkövetése meg az írógép jóval nagyobb erőt kívánó billlentyűzete azért extra kihívást adott).Gondolom itt a flex arra vonatkozott, hogy mindez magyar szöveggel is megy, amihez azért komoly ujjakrobatikát kell bemutatni.
-
Egon
nagyúr
A hírben szereplő darabbal tökéletesen tudnék magyar nyelven 60+ wpm-mel gépelni, olyan funkciókat is elérve, ami a sztenderd 104 gombon sincs rajta.
Perszepersze, de gondolom csak akkor ha 10 grammos egér járna hozzá...
Átalg magyar szóhossz 5 karakter, ergo a szóközökkel együtt ez 360 karakter percenként. Láttam már ilyen sebességel gépelni embert, hagyományos billenytűzeten, de érdemes tudni, hogy anno a gépíróvizsga volt 2500 karakter per 10 perc (azaz 250 karakter percenként), és már az sem egyszerű, kicsit sem.
Egyébként nem tudom hogy mondtam-e már, de három méter magasat tudok ugrani. Helyből. -
Ha oda-vissza kell sokat váltogatni, arra nekem ez az ideális megoldás, vagy régebben a Trackpointos desktop billentyűzet.
-
Csandi
addikt
Tudok gépelni, 100+ wpm-et hozom laptopon is meg ezen a billen is ha behúzom magam elé. Magyarul és angolul is. És még le se kell néznem a gombokra hozzá úgyhogy bármi lehet rájuk írva

Illetve akinek az enyémnél is kisebb billje van is tudja használni a gépet billel. Megtanult layereket kezelni, billentyűkombózni. Onnantól kezdve nem kell mozgatnia a karját, mert az ujjai elérési távjában van minden ami kell. Inkább az van lemaradva akinek mindenhez külön gomb kell, akár 30 centivel odébb

-
-
ddekany
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Elér messze az ember karja, de akkor is minden egerezés 10 cm-el jobbráb tolódott. Ha olyan dolgot csinálsz, ahol percenként sokszor kell a jobb kezednek oda-vissza váltani az egér és a billentyűzet közt, gyorsabb és pontosabb ha közelebb van. Ha meg olyat csinálsz, ahol huzamos ideig használod az egeret, kevésbé van kicsavarodva a jobb vállad.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez tök szubjektív, kb mint azon vitatkozni, hogy a kormányfűtés gombja a kormányon vagy a középkonzolon az ideális-e. Nálam pl az ijkl gombok környékére van felmapelve a numpad, az vált be hosszabb távon.
Ergonómiai szempontból van egy ideális testhelyzet, amit a klasszikus 100%-os bill+egér kombóval nem igazán lehet elérni. Ha gépeléshez az alfákat teszed középre akkor az egér lesz rossz helyen, ha meg eltolod balra, akkor gépelésnél leszel féloldalasan. Ezen segít picit, ha levágod a felesleges dolgokat a jobb oldalról.
-
Csandi
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Sokat számít az a 10cm, a megszokott helyemtől 1cm elmozdulás is zavaró, de ha az alkarom nem befele kanyarodik hanem kifele akkor máris kényelmetlen es nem optimális.
Egérrel semmiképp nem mennék jobbra, pont jóra be van állítva magas szintű aimeléshez, ha kijjebb kéne mennem többet dolgozna a vállam es kuka lenne az egész. Low sensin vagyok, 50cm / 360 fokos fordulat, ha nagyon ki kene mennem az egérpad jobb felét nem is használnám a bal meg hamar elfogyna. Pedig nagy, 48x56cm es egérpad. Deskmat sem megoldás mert akkor csak szimplán a billbe vágom bele az egeret, meg eleve az LGG-n kívül nincs értelmezhető nagy egérpad, és a Saturn Pro Soft már nem elérhető ami számomra az egyetlen jó termékük.
+ ez egy gamer setup, nem kell numpad. Irodába felőlem lehet numpados bill, céges laptopomon is van, whatever, csak nem használom.
-
-
A hagyományos helyen levő numpad használhatatlan, mivel a bal kezeddel vagy keresztbe átnyúlsz érte ami nem jó, ha pedig jobb kéz akkor az egeret kell elengedned ami megint csak nem jó.
Aztarohadt.
Gondolom az fel se merül, hogy erősen bevitelorientált munkáknál az ember gyakorlatilag egyáltalán nem használ egeret. -
Pötyi
őstag
Most ez mi ez a billentyűzet?!? Időutazás? Vissza 2007-be? Akkor jött ki a Nokia SU-8W !
-
Csandi
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
Ugyan én nem használok numpadot így érdektelen, de a különálló numpad mindig is üdvözlendő volt mivel:
1: oda rakod ahol kényelmes
2: amikor nem kell félrerakod nincs útbanA hagyományos helyen levő numpad használhatatlan, mivel a bal kezeddel vagy keresztbe átnyúlsz érte ami nem jó, ha pedig jobb kéz akkor az egeret kell elengedned ami megint csak nem jó.
A southpaw kiosztás, vagyis ahol bal oldalt van a numpad ezt némileg orvosolja, de egy különálló akkor is jobb HA mindenképp kell numpad valakinek.
Pénzügyben dolgozom, sok Excel de életemben nem nyúltam numpadhoz, kihalhat felőlem

-
nyunyu
félisten
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez még menne is a cuki temus abroszomhoz
-
nonsen5e
veterán
Le lehetne redukálni az egészet 10 gombra is. Minden ujj folyamatosan ott lenne az adott gombon, csak meg kellene jegyezni 1024 kombinációt, amivel még az a minimális ujjmozgatás is megsprórolható lenne ami a cikk tárgyához szükséges.

Lehetséges? Igen. Bőven több funkció gombot rá lehetne modolni mint ami bárkinek is szükséges? Igen. Lenne értelme? Nem igazán.
Vagy ez. Tuti lehetne találni valami elborult koreai e-sport játékost, aki ezen is tudna 100 wpm sebességgel gépelni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
Hogy érted, hogy miért kell "leredukálni"?
Arra gondolsz, hogy miért csak 6 gomb van a legfelső sorban? Vagy miért nincs meg 100+ gomb?Ezen van egy teljes értékű alfa rész az angol abc betűinek, mellette elférnek a modok meg néhány egyéb extra, a többi meg mehet layerről, anélkül, hogy 2U távolságra kéne nyúlni a home row-tól. Na most, ha valaki nem használ több fizikai gombot, akkor minek legyenek ott? Dísznek? A felső sor meg kb just for fun, van 6 dedikált makro gombod, nem kell túlgondolni...
Kb egy Ferris a kényelmesen használható minimál gombos megoldás, azalatt már az alfákkal kell trükközni, ami gépelésnél nehézkes, miközben sok előnyt nem hozna (de azért érdekességnek). 10 gomb alá meg miért mennél, ha már van annyi ujjunk

-
ben2
aktív tag
Az odáig érthető, hogy lehet akár 6 gombbal kombinációjaként is 720 különböző karaktert leütni, és még azt is értem, hogy ha valaki nem akarja felemelni a kezét a billentyűzetről, akkor preferálja ezt a megoldást.
Amit nem értek - és az eredeti kérdésre az általad belinkelt oldal sem válaszolt -, hogy ehhez minek kell leredukálni a billyentyűzetet?
Kiválasztod a Neked leginkább szimpatikus 6 billentyűzetet és a megfelelő driverrel, karakter kiosztással, stb. csak azt használod.
Ahogy léteznek linux configok, amik 100%-ig billentyűzettel kiváltják az egérhasználatot, de ettől még az egér nélküli számítógépek nem lesznek különlegesek, egyediek és pláne nem drágábbak. -
Értelmetlen dolgok beböfögése helyett érdemes tájékozódni:
https://40s.wiki/how -
-
Busterftw
nagyúr
válasz
GhostVector
üzenetére
Next-Gen már egy soros lesz, 300 euró.
De lesz benne két hangszóró, hogy a "thockot" meg "klikk-kattogást" biztosan mindenki hallja.Persze ugyanúgy "silentnek" lesz hirdetve, ahogy az szokás.
-
ceia
őstag
Nem tetszik, ezen vannak billentyűk. Minek az?
-
nyunyu
félisten
Mióta lejöttem a billzetes fórumokról, nem nagyon jönnek szembe az ilyen baromságok.
-
hapakj
őstag
Mi ez a fos? Miért nincsenek rajta a számok?
Nem kéne billentyűzetnek hívni, ami nem az.
-
Az majd DLC részeként elérhető lesz később, ha veszel mellé season passt akkor majd kapsz később num padot is. A funkció billentyűk pedig majd battle pass-ban lesznek elérhetőek 3 havi előfizetés részeként, de de fel kell majd őket oldani billentyű leütésekkel szakaszosan. Ha most előrendeled, akkor kapsz még mellé Ctrl-t és a delux csomagot előrendelők kapnak majd Caps Lockot is.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
ddekany
nagyúr
Csak azért végigfutottam a cikken, hogy megértsem, minek hagyják ki a 7-től a billentyűket, ha aztán parlagon hagyják a helyüket. Az, hogy az ott egy "Shinkansen vonatot stilizáló bemélyedés", csak olaj a tűzre. Segítsetek feloldani bennem ezt a kognitív disszonanciát!

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A hírben szereplő darabbal tökéletesen tudnék magyar nyelven 60+ wpm-mel gépelni, olyan funkciókat is elérve, ami a sztenderd 104 gombon sincs rajta (még maradna is öt felesleges gomb, amire találnék valami használhatóságot, de nem zavarna, ha hiányoznának – 46 itt bőven elég). Ezt a hszt-t még ennél is jóval "vadabb" cuccal írtam, és kicsit sem volt megerőltető. Sőt, inkább az ellenkezője.

Egyáltalán nincs brutál ára. High-end slim. Ennyi. Milyen másik van hasonló kategóriában? A Monokei Systems, amit tudtommal már nem igazán kapni és nem ennyire kompakt. Van az IQUNIX Magi65, de az is 65 százalékos, ráadásul lebegőgombos, és nem sokkal olcsóbb. Meg a páratlan számú Keychron K Maxek, ahol bár van 2,4 GHz is, de szintén nagyobbak + lebegőgombosak, meg minimum egy, de inkább másfél polccal alatta vannak. És azok is ~50k körül mennek. Oszt kb. ennyi az említésre méltó slim halmaz. Talán még van valami obscure group buy vagy ilyenek, nem tudom, túlságosan nem ástam bele magamat.
tl;dr: ha sima, row staggered slimet keresnék az igényesebb fajtából, ez eléggé pittyegne a radaron.
Az, hogy valamit nem értesz vagy akarat híján nem tudsz használni/nem is kísérleteznél vele, nem jelenti azt, hogy nincs valós anyagi és használati értéke.
-
putti
aktív tag
Ez nagyon nem az én világom. Ha nekem fizetnének érte, akkor sem kellene. Akinek meg ez bejön, annak itt a lehetőség beszerezni egyet.
-
Szuper lesz azoknak, akik nem szeretik, ha billentyűk vannak a billentyűzetükön.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Na, kezdődik a megszakértés.

tl;dr: Teljesen jónak tűnik, és eléggé hiánypótló.
-
vizibal
tag
Ennyi pénzért a 7-9, 0 még igazán beleférhetett volna
-
GeryFlash
veterán
Viccnek kicsit erős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Horgász topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Robotporszívók
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mazda topik
- Filmvilág
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
- KEMP LoadMaster 2200 - 1U magas, rackbe szerelhető alkalmazásvezérlő (ADC) és terheléselosztó -
- Garmin Vivoactive 6
- ADATA GAMMIX D35 XPG 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 - 10 év gari
- Sonicwall Nsa 3650 - Tűzfal - több db - Vpn - Firewall
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3050/4070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 70 féle ház!
- Samsung Galaxy S25 Edge 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32U990A-S / 32" Nano IPS Black / 6K UHD 6144x3456 / 21 Megapixel 224 PPI / Adobe RGB 99%
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- Eladó Honor 70 8/128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Persze, amit lehet, azért egyeztetek az OCD miatt, de nem azért, hogy nézzem pötyögés közben.
Amúgy nem egy túl nagy was ist das megjegyezni a saját igényekhez konfigurálás beállításait, hiszen te találod ki, hogy mi hogy esik kézre, nem egy user manualból próbálod bemagolni a mások által kiötlött (és jó eséllyel nem is igazán kézre eső) dolgokat.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Másnak persze más esik kézre. 102nél egyébként nekem annyi "szerencsém" van, hogy elég széles a vállam, szóval pont kényelmes az egér. Natergo döntöttjét szerettem nagyon, de rubber domeon 70+os WPMmel nekem fájtak az ujjaim, fölötte meg főleg (egy ponton 100 körül voltam angolul amikor ráfeküdtem). Keychron Q14 Max nem lenne rossz, de persze olyan nagy kérés lenne a hatos ins/del csoportot békénhagyni, vagy két centi miatt nem szétverni a funkció layoutot? Tudom, vimezni kéne nekem is, az megoldja.