Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Egérpad topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mini-ITX
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Közben láttam, hogy az experimental repóban ott van az a kernel ami nekem kell. (3.18)
A Debian wikiben persze az is ott van, hogy ennek a repónak a használata veszélyes lehet.Ha én innen rakok fel egy kernelt, és maradnék persze a jessie vonalon:
- Amint ez bekerül a stable-jessie vonalba, és már arra is jön esetleg egy sec. update, akkor ez, a még experimental repóból feltett kernel is frissül?- Mennyire lehet "veszélyes" egy forrásból felrakott kernelhez képest?
-
törölt tag
válasz
feketegergo #6396 üzenetére
Egyáltalán nem volt belakva a Wheezy. Friss installt csináltam. Nem tart sokáig pendrive-ról.
-
Apollyon
Korrektor
-
feketegergo
tag
válasz
#59070464 #6377 üzenetére
Tegnap feltettem a Jessie Beta 2-t. Ami a jó hír a 7.7 stable-hez képest, hogy a HD4600-t (legalább is látszólag) már tökéletesen kezeli.
Ha neked bevállt, megpróbálok én is áttérni a Jessie Beta 2-re. (Jelenleg Wheezy backport van).
Hogy kell az átállást csinálni? Csak átírom a repsotitory-kat Jeassie-re a sources.list fileban-ben, és upgradelek?
Mármint azt tudom, hogy Jessie-re így kelláttérni, de mitől lesz Beta 2 ? Vagy a Beta 2 az aktuális verziója a Jessie-nek? -
Apollyon
Korrektor
& Friczy
Köszi a válaszokat.)
Ahogy nézem, új kernel verziónál elég csak a patch -t letölteni az .orgról majd azt felhegeszteni.
Így elsőre nem semmi melónak tűnik a kernel-package -dzsel mókolni, és lehet nincs is sok értelme. Na de azért is jó linux, mert lehet customizálni
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6391 üzenetére
A 3.18 - vagy bármely olyan kernel esetén, ami nincs a disztribúcióban - magadra vagy utalva. Nem kapsz se biztonsági frissítést se más egyebet, amit a Debian megcsinál. És itt nincs hibajavítás a kernelben, a hibajavítás új kernelverziót jelent (adott esetben újabb kompatiblitási problémákkal is).
-
Vladi
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
Már fordítottam kernelt még anno wheezyre, aztán rájöttem hogy telepíteni is lehet újabbat backportsból
De amikor áttértem utóbbira, akkor egy nagyobb frissítésnél (7.4 => 7.5) lecserélte a kernelt is 3.14-ről 3.16-ra, azóta az van. Ezért is lepett meg hogy még mindig 3.16-nál tartanak Jessienél is, és hogy ez az egyetlen.
Viszont, ha make install-lal fordítok, arra jön biztonsági frissítés, vagy nem?
Mert ha nem, akkor gondolom már csak ezért is célszerűbb az általad javasolt alapján eljárni. Igazából azt szeretném, ha sikerül felhegeszteni a 3.18-at, akkor max biztonsági frissítések jöjjenek, de verzió váltás ne. Ezt is meg lehet oldani?
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6385 üzenetére
Mivel a Debiannál úgy döntöttek, hogy ez a kernel kerül be a Jessie-be, ez a verzió sokáig fog élni. A Debian megszokott megoldása, hogy az esetlegesen megjelenő biztonsági javításokat (csak a biztonságit!) ráteszi a disztribúció kernelére, így a biztonságos kernel adott lesz, de verziót váltani nem szokott stabil kiadáson belül.
-
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6383 üzenetére
El kell keserítselek: az unstable-ban jelenleg 3.16-os kernel van.. Ha újabb kernel kell, azt jelenleg maximum a kernel.orgról tudod letölteni és fordítani.
A saját, kézzel fordított kernellel el lehet játszani, sokáig én is csináltam, de mostanában nincs semmi olyan plusz feature, ami annyira kellene, hogy kernelt fordítgassak. Ha ilyet akarsz csinálni (nem az unstable-ből, mert ott nincs 3.18), akkor ajánlom figyelmedbe a kernel-package nevű csomagot, ezzel kényelmesen tudsz a kernelforrásból fordítás után csomagot készíteni, amit utána már a csomagkezelő kezel. Kényelmesebb, mint a sima make install (bár az gyorsabb), de így a kernel felrakás, eltávolítás sokkal könnyebb.
-
BoB
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Valahol olvastam, vagy valaki írta hogy ez a kernel bugos, továbbá a szokásoshoz képest elég hamar eltűnt a legtöbb disztróból. Illetve itt azt írja hogy: NOTE, this is the LAST 3.16-stable kernel to be released, it is now end-of-life, please move to the 3.17-stable series at this point in
time. Legalábbis ebből én is azt következtettem ki, hogy ez nem sikerült jól, aztán lehet rosszul gondolom.DAnnyira amúgy én nem ragaszkodom már a folyamatos frissítéshez, tekintve hogy régi gépem van.
-
Apollyon
Korrektor
Értem, köszi.
Nekem pont az Intel és ATI video driverek kellenének a 3.18-bó switchable graphics miatt. Most nincs annyi időm keresgélni, de akkor ezekszerint unstable repóból fel tudok tenni egy újabb kernelt, és lefordítani?
Ez amúgy jó is lenne, mert ha jól tudom akkor fordítás után nem frissül már a kernel. -
Friczy
senior tag
válasz
Apollyon #6381 üzenetére
Általában a kernel viszonylag problémamentesen cserélhető újabbra. De itt is problémát tud okozni a videokártya-driver, mert ezeknek általában van kernelbe beépülő része is. Nyílt forrású drivereknél (pl. az Intel) több esély van arra, hogy ez nem gond, mert a mainline kernel része a videokártya-meghajtó is, ellenben a zárt drivereknél (nVidia, AMD) biztos, hogy fordítani kell a kernelmodult.
A rendszer többi része általában vígan elvan a hivatalosnál újabb kernellel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6379 üzenetére
Jessien jelenleg nincs is elérhető más kernel. 3.16 azt csókolom. Ha megnézed a kernel.org-on már nincs is fent, nem véletlenül, nem sikerült jól.
Mondjuk azt nem tudom, hogy sid repóból vajon fel lehet-e tenni újabbat, vagy akkor visszafordíthatatlanul maradna az egész az unstable vonalon.
-
Tinúviel
csendes tag
A 3.18-1 kernel sem az igazi a nevezett Intel kártyával. Több különböző disztrón is próbáltam. A 3.17-6 jónak tűnik.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #6377 üzenetére
Jó lenne már egyébként ha a kernelt is frissítenék 3.16-ról, mert valahogy nem olyan a teljesítménye mint kellene legyen
Már mindenhol leváltották, egyedül Debianon szenvedünk vele... Azért kíváncsi leszek, mi fog bekerülni a végleges verzióba. A 3.18 azért sokkal okosabb döntés lenne. -
törölt tag
Tegnap feltettem a Jessie Beta 2-t. Ami a jó hír a 7.7 stable-hez képest, hogy a HD4600-t (legalább is látszólag) már tökéletesen kezeli. Asus Vanguard B85 mellett a Iceweasel-ben sem volt hang, most van. Nem mondom, hogy ezeket nem lehetett volna megcsinálni a 7.7-ben, de itt már automatán működik. Gyorsabbnak is gondolom, de ez lehet csak a helyes és/vagy friss driverek miatt van. A betűk, karakterek is tű élesek, annak ellenére, hogy ezt is lehetett külön állítani a 7.7-ben, de itt már ez is így indul. Gnóm helyett a számomra szimpatikusabb XFCE felülettel telepítettem.
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6375 üzenetére
az nem segítene
vlc-hez ragaszkodsz? -
feketegergo
tag
válasz
CPT.Pirk #6371 üzenetére
Az első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Végigpróbáltam, de egyikkel sem volt jobb. Viszont az OpenGL kimenettel azonnl lefagyott.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionEgyenlőre nincs xorg.conf file-om. Autómatikusan konfigurálódik.
Eszembejutott, hogy csinálok, és beleírom a monitor horizontális és vizszintes frissítési frekvenciit, hátha azt nem sikerül lekérnie; vagy ez hülyeség? -
-
Tinúviel
csendes tag
válasz
feketegergo #6367 üzenetére
A csomagra gondoltam.
-
Penty
aktív tag
válasz
feketegergo #6370 üzenetére
Ha KDE-t használsz, akkor abban be lehet állítani korrekten, hogy ne legyen tearing se videó alatt, se az ablakok mozgatása közben sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
feketegergo #6370 üzenetére
Igen, a Catalyst az AMD drivere, azt csak mint példa hoztam fel.
Az első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSection -
-
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6366 üzenetére
az nem a vsync hiánya?
-
feketegergo
tag
válasz
bambano #6363 üzenetére
nem szaggat, inkább a vízszintes svenkelésnél látszik, hogy a kép alsó fele késik a felsőhöz képest, de azért kipróbálom, hátha egy kis pufferelés segít.
Egyébként VLC-t használok, remélem abban adható meg pufferméret. (Most nem otthon vagyok, nem tudom megnézni, csak este.) -
Tinúviel
csendes tag
válasz
feketegergo #6362 üzenetére
Debian-ban a 2.21-es Intel driver van, ami nem a legjobb teljesítményű. Már a 2.99-nél járunk és nemcsak a számozás a különbség. Experimental tárolóban láttam újabb verziót, de ennyi erővel már Ubuntu-t is lehetne használni. Nekem is Intel HD4600 van és nem hajlandó Debian, és Fedora alatt normálisan működni.
-
Archttila
veterán
Azt hiszem ehhez nincs is mit hozzáfűzni
tökéletesen összefoglaltad a lényeget
Talán ennyi: Security support for testing
-
bambano
titán
válasz
feketegergo #6362 üzenetére
én azt szoktam csinálni, hogyha nem hibátlan a lejátszás, hogy memóriában cache-eltetem a filmet. van, hogy csak azért szaggat, mert nem ér oda időben a tartalom.
mplayernek van -cache opciója, ott beállítok valamenyi cache-t (pl. 128 mega), és akkor erősen csökken a szaggatás.
-
feketegergo
tag
fent van a xserver-xorg-video-intel csomag.
Esetleg más ötlet?Mi a módja annak, hogy ellenőrizzem, hogy megfelelő videó driver van-e?
Alapvetően működik a videókártya, de a nagyon jó minőségű filmek, ha nem is szagagtnak, de nem tökéletesen játszódnak le. Nem tudom, hogy ez már sok a videókártyának, vagy egyszerűen nem jó a driver.
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6354 üzenetére
lehet fel kellene még tenni backports-ból a xserver-xorg-video-intel csomagot is
-
Friczy
senior tag
Érdekes kérdés ez, én különféle időszakokban más-más megoldást használtam.
Egy időben mindig stable kiadást, elvégre az a stabil. Desktopon is (sőt, kezdetben csak az volt). Aztán volt egy idő, hogy vagy két évig nem jött ki új stabil verzió (Woody, ha jól rémlik), a korábbi meg már nagyon elavult volt, kellettek az új funkciók, így szépen átálltam a testingre. Mivel probléma nélkül ment, használtam a testinget, aztán jött némi hűtlenség (Ubuntu, majd Arch), és mivel mindegyikben akadt olyan, ami nem tetszett (Ubuntunál a minőség, Archnál az, hogy a fejlesztés időnként nagyon cikkcakkos, a nagyobb programválasztékhoz sokszor kell forrásból fordítani, ezek upgrade-je meg fárasztó), visszatértem a Debianhoz, de mivel az Arch rolling release kicsit hozzászoktatott az új dolgokhoz, most unstable van fenn, és egyelőre ez is marad.
Nos, a háromféle tapasztalat:
Stable: ahogy írják. Agyonüthetetlen, ha egyszer belövöd, utána évekig jó lesz, nem kell hozzányúlni. Persze szép lassan minden nagyon régi lesz (kivéve most már a böngésző, mert az a stable alatt is frissül - régen nem így volt), és ez néha tényleg kellemetlen desktopon, de ha valakit ez nem zavar, akkor jól jár vele.Kivéve, ha a gépe túl új, mert akkor elképzelhető, hogy kell néhány frissebb dolog (kernel, videokártya-driver), és ez már izgalmasabbá teszi az életet, jöhet a backport.
Testing: Igazából a hosszabb testing használat alatt nem volt komolyabb problémám, rendszeresen (pár naponta) frissítettem a rendszert, néha persze nem jött össze, függőségi problémák gyakran adódtak, de általában nem kellett foglalkozni vele, magától megjavult (nem erőltettem semminek a frissítését). Persze néha nem, de egy kis gyakorlattal ki lehet találni, hogy mikor kell jobban belenyúlni.
Unstable: a legrizikósabb a háromból, de mióta fenn van, nem volt vele túl sok gondom, pedig időközben a systemd-re is átálltam. Ugyanakkor itt fel kell készülni arra, hogy valami egyszercsak egy upgrade után nem megy, akár olyan szintig, hogy be sem bootol a rendszer, rescue disk kell. Itt már óvatosabbnak kell lenni, nem árt, ha a legfrissebb csomag mellett a korábbi verzió is megtalálható a gépen, ha vissza kell állni, frissítéskor érdemes megnézni, hogy van-e olyan hiba, ami esetleg érinthet (apt-listbugs nagy segítség ebben), nekem még óvintézkedésként az etckeeper verziókezelőben menti az /etc/... tartalmát, és még gondolkozom azon, hogy az upgrade-elt csomagokat upgrade előtt dpkg-repackkal összecsomagolom és úgy rakom el a könnyebb visszaállás érdekében.
Tehát tulajdonképpen mindegyiknek van előnye, hátránya. Testingnél még érdemes végiggondolni, hogy a stable-vel ellentétben itt természetesen nincs security update, viszont egy esetleges hiba esetén az upstream változásai ide érkeznek meg legkésőbb, tehát bugok szempontjából a testing a legrosszabb. Tehát ha a biztonság fontos, akkor ezt is érdemes meggondolni.
Különben pedig mindenki döntse el maga. Nekem - most - desktopon unstable, serveren stable van, és ez így nekem megfelel. Másnak meg más
-
kovaax
őstag
válasz
feketegergo #6356 üzenetére
Ismerek én is olyan szakmabélit, aki a testing-re esküszik.
-
feketegergo
tag
válasz
Archttila #6355 üzenetére
Sati, visszakeresve annyit találtam, hogy nálad hosszú ideje jól működik a testing.
Van ennél több indok is, csak nem találtam meg? Esetleg linkeld be, légy szíves!Korábban próbáltam a testinget, de nem vált be. Nem emlékszem miért. Talán a Pulse Audio-val volt valami: Egyik beállításnál a medialejátszónak , másiknál a videótelefonnak nem volt hangja. (Többféle rendszert kipróbáltam mostanában, és sajnos nem írtam fel melyikkel mi volt a baj.)
-
Archttila
veterán
Semmi ertelme Desktopon a Debian Stable-et eroltetni
de en mar nem irom le ujra, hogy miert
-
feketegergo
tag
ha nem rootként indítom akkor is ugyanezt csinálja.
Az a gyanúm, hogy akkor romlott el, amikor a backport repositoryból upgradeltem. Erre azért van szükség, mert csak az újabb kernelben van támogatás a videóvezérlőre. (Intel Haswell i5-ös processorba integrált HD4600 videóvezérlőm van.)
Egyébként a hibaüzenetben szereplő "Unrecognized deviceID 0x412" a videóvezérlőé, legalábbis az lspci alapján úgy tűnik. ( Második sor)root@gergo-desktop-1:~# lspci -nn
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Haswell DRAM Controller [8086:0c00] (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Haswell Integrated Graphics Controller [8086:0412] (rev 06)
00:03.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Haswell HD Audio Controller [8086:0c0c] (rev 06)
00:14.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation Lynx Point USB xHCI Host Controller [8086:8c31] (rev 04)
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation Lynx Point MEI Controller #1 [8086:8c3a] (rev 04)
00:16.3 Serial controller [0700]: Intel Corporation Lynx Point KT Controller [8086:8c3d] (rev 04)
00:1a.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation Lynx Point USB Enhanced Host Controller #2 [8086:8c2d] (rev 04)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Lynx Point High Definition Audio Controller [8086:8c20] (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Lynx Point PCI Express Root Port #1 [8086:8c10] (rev d4)
00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Lynx Point PCI Express Root Port #3 [8086:8c14] (rev d4)
00:1c.3 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 PCI Bridge [8086:244e] (rev d4)
00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation Lynx Point USB Enhanced Host Controller #1 [8086:8c26] (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation Lynx Point LPC Controller [8086:8c4a] (rev 04)
00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation Lynx Point 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] [8086:8c02] (rev 04)
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation Lynx Point SMBus Controller [8086:8c22] (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
03:00.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 PCI Bridge [8086:244e] (rev 41)Nem tudom, hogy eredetileg, a backport upgrade előtt működett-e. Akkor nem próbáltam a system settings-et elindítani.
-
tlac
nagyúr
válasz
feketegergo #6352 üzenetére
korábban jó volt? mit csináltál azóta?
miért rootként indítod? simán mit csinál?
-
feketegergo
tag
Sziasztok!
Debian Wheezy van fent, 64 bites, backportból leszedett kernellel.
Nem tudom elindítani a "system settings"-et.
Ha menüből választoim ki, akkor kiírja, hogy starting, de aztán nem indul el. Ha terminálból indítom el akkor ezt a hibaüzenetet kapom:root@desktop-1:~# gnome-control-center
Unrecognized deviceID 0x412
(gnome-control-center:9269): Gdk-WARNING **: The program 'gnome-control-center' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'GLXBadContext'.
(Details: serial 157 error_code 171 request_code 154 minor_code 6)
(Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
that is, you will receive the error a while after causing it.
To debug your program, run it with the GDK_SYNCHRONIZE environment
variable to change this behavior. You can then get a meaningful
backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)Tudnátok segíteni, ezt a hibát kijavítani?!
-
törölt tag
Megoldhato Flash nelkul valamilyen formaban, hogy lejatszhatoak legyenek a Facebook-on (es egyeb helyeken) a videok? Iceweasel.
-
teleahocipöm
senior tag
Olyan Debian LXDE verziót keresek, ami notebookra készült, mert amit kipróbáltam nem lehett az oldalgörgetést beállítani, egy egyszerű Puppy-n is be lehet állítani a touchpadot egy grafikus felületen.
-
Friczy
senior tag
Na, kicsit kutakodtam, mert engem is érdekelt, hogyan lehet megtalálni azokat a csomagokat, amelyek fent vannak a rendszeren, de már nem léteznek a hivatalos repositoryban (itt hivatalos alatt azt értem, ami tényleg benne van az /etc/apt/sources.list file-ban)
És megint igaz, hogy Debianon baromi sok minden készen van, csak meg kell találni
aptitude search ~o
És ez még az olyanokat is megtalálta, ami sose volt része a Debiannak, csak innen-onnan felkerült, de csomagból (pl. viber).
-
chipi89
tag
Sziasztok!
Van egy Banana Pi R1 -s panelom. A kérdésem ezzel kapcsolatban hogyan konfiguráljam fel a LAN portokat + DHCP kiosztás legyen? Az /etc/network/interfaces ben auto eth0, eth1, eht2 .... hibát jelez, hogy nem ismeri fel ezeket a portokat.
Mi a megfelelő konfiguráció?
A másik kérdésem, hogy lehet e LED fényt vezérelni, ha adatforgalom van akkor a narancs sárga led is életre keljen.Köszönöm előre is a segítséget!
-
Penty
aktív tag
-
Apollyon
Korrektor
-
Penty
aktív tag
Kiiktattam mindent, amiről úgy gondoltam, hogy nem kellhet, de 340-350 alá nem tudok lejönni... egyelőre.
Ahogy elnézem egyébként ez a plasma-desktop az, ami a legtöbbet eszi, utána meg a kwin jön. Ezekkel szerintem nem tudok mit csinálni, maximum azt, hogy elkezdem kikapcsolgatni a csilivilit, aztán meglátom, hogy úgy csökken-e a memóriaéhsége.
Mindenesetre köszi a segítséget és útmutatást. -
Geller72
veterán
#6324-re valaki?
-
whbear
senior tag
Én Archon használom, ott kicsi más. A démonokat ugyanott tudod kiiktatni : system settings, startup shutdown, services. Lehet debiánnál másként van. Nepomuk, Baloo, mehet a levesbe. Az az asztali kereső része. Nem emlékszem pontosan, de Nepomukserverrc - t keresd és ott két helyen kell a true értéket false-ra állítani. De keress rá hogy disable nepomuk, baloo, akonadi. Ezek a találatok alapján csináltam én is. Nekem 4.14.3 a KDE, itt már nincs nepomuk szerver.
Szerk : Én a klippert használom. Jó kis vágólap szerintem. Ez hiányzott a Windowsból nekem anno. -
Penty
aktív tag
Köszi szépen az infót! Most már nálam is lényegesen csökkent a memória fogyasztás alapból.
A /usr/share/autostart-ból ezeket vettem ki: krunner, kaddressbookmigrator, konqy_preload, korgac, klipper.
A kalarm nálam nincs ott.
Miután kivettem ezeket, 550-600-ról olyan 500 környékére ment le a memória-fogyasztása.
A Rendszerbeállítások --> Indítás és leállítás --> Automatikus indításnál kivettem a pipát a krunner elől, majd ezek után ment csak le 350M környékére a fogyasztás.
Viszont az /usr/share/autostart-ban van még ott két olyan cucc, amit nem tudom, hogy ki lehet-e onnan szedni: nepomukbaloomigrator és a nepomukserver. Ezek mik? El lehet őket távolítani?Az általad írt többi dolgot ("Search kikapcsolva, startup shutdown-ban a nem használt démonokat mint pl DNS-SD, Write, Remote, URL notifier, meg ami nem kell") hol találom?
-
Sziasztok!
Az a tervem, hogy Debian Jessie-t rakok fel még a stabil kiadás elött - állandó használatra.
A stabil megjelenésekor át akarok váltani arra, és legfeljebb a backportsból rakok fel majd pár dolgot.A kérdésem az, hogy ha előfordul olyan, hogy egy-egy csomag végül nem kerül bele a stabil kiadásba, vagy egy régebbi verzió kerül be, akkor arról hogy szerzek tudomást majd a megjelenéskor?
Teljesen stabil rendszert szeretnék, de nem várhatok a megjelenésik, és nem is szeretném kétszer belakni a rendszert.
Kössz!
-
Penty
aktív tag
GTK-s programokhoz valami gtk2-engine-oxygen és gtk3-engine-oxygen nevű fájlokat kellett felrakni és máris rendesen néztek ki a gtk-s programok (iceweasel, gimp stb.), szóval nem volt itt semmi trükk.
Emlékszem, régebben nekem sem tetszett a KDE, mert nagyon a Windowsra emlékeztetett az alap kinézete, én meg friss linuxosként mindent akartam, csak win-kinéztet nem, így inkább a Gnome-nál kötöttem ki, ami akkor még két tálcát adott alapból. De most már kezd tele lenni a hócipőm ezzel a hülyékhez igazított kinézettel, meg a böszme nagy ikonokkal. Alig lehet benne beállítani valami, ráadásul azt is elég eldugottan.
Ami nem tetszik ebben a KDE-ben, az az erőforrás-pusztítása. Eszi rendesen a gépet sajnos. Most, egy kis Iceweasel mellett már 900MB környékén járok, a venti meg folyamatosan pörög igaz, alacsony fordulatszámon. Gnome-nál azért nem ment ennyit, meg alapból, bekapcsolás után alig 260MB volt a memória-foglalása, nem 550-600 körüli.A tearing probléma engem csak azért izgat, mert nehogy már 2014-ben (lassan már 2015-ben!) problémát okozzon a monitoron az, ha elmozdítok egy ablakot, vagy ha egy filmben oldalra pásztáz a kamera. Ezek olyan dolgok, amik már a Windows XP-ben sem voltak jelen nálam anno, akkor meg nehogy már 10+ évvel később ez probléma legyen még valahol.
-
tlac
nagyúr
én meg a pont a kde-vel vagyok úgy, hogy sokszor próbálkoztam vele, de sosem tudtam megszeretni
alapbeállításban is rusnya, és még sosem sikerült szépre beállítani
plusz firefox-ot használok, az meg a gtk-jával elüt a qt-s világtól, még ha vannak is rá trükköktearing probléma meg addig nem izgat, amíg a videók alatt nincs
sőt régen problémám is volt vele, amikor az asztali környezeten is volt egy vsync, meg a filmen is, és a kettő együtt már gondot okozott -
Apollyon
Korrektor
Azért én is bízom benne hogy ha nincs komolyabb 3D, akkor inkább az intelt használja a rendszer... Bár erre nem tudom mennyi az esély, elvileg működnie kell.
Annyira amúgy nem béta már a Jessie, vagy valamit én csinálok nagyon rosszul hogy semmi bajom vele.D A sources.list-ben amúgy már "jessie" van, nem pedig "testing", korábban meg írta itt valaki, hogy már jó ideje testing vonalat használ amúgy is minden probléma nélkül.
-
Penty
aktív tag
A feltelepítéssel nincs gondom, de mint említettem, nagyon a nulláról kell kezdeni.
KDE alatt pl. nagyon megtetszett egy-két ottani kis program. Gondolom ha egy Openboxos környezetbe lerántanám azokat, akkor húznák magukkal a fél KDE-t, ami elég rendesen odatenne a kicsi és könnyű Openboxnak. -
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #6315 üzenetére
Nálam csak az Inteles HD4000 van a gépben, nincs dedikált videókártya...
A MATE-t én is próbáltam, de nekem is ez a tearinges probléma jött elő, amit csak kikapcsolt compositorral lehetett orvosolni, ami azért nem egy megoldás. Összességében nem volt rossz, de a KDE-hez viszonyítva egy elmaradott, amatőr valaminek tűnik.
Akárcsak az Xfce, amit még a Wheezy alatt próbáltam, de ott is ilyen tearing probléma volt mint a Jessie-s MATE-nél, csak nem tudtam semmivel sem orvosolni. Nem tudom, hogy az azóta eltelt idő óta ezt javították-e...
Feltettem egy kis időre a Cinnamont is pár napja, de alig 10 perc után nálam megfagyott (vélhetően a beta állapotú Jessie miatt), így nem volt lehetőségem nagyon belemélyedni a lelkivilágába. Úgy vettem észre, hogy kicsit mintha jobban testre szabható lenne, mint a Gnome 3, bár az igazat megvallva, mivel a Gnome Shell-re épül – ha jól tudom –, nem hiszem, hogy olyan beállításorgia lenne benne, mint a KDE-ben.
Feltettem az LXDE-t is. Nem kér sokat, de legalább rusnya.
Miközben állítgattam, nézegettem találtam benne egy olyan beállítás ablakot, ahol volt egy rohadt nagy OK gomb, ami nagyon igénytelenül nézett ki. Kicsit csiszolhatnának még a kezelőfelület kinézetén, mert bár nem vagyok egy finnyás fajta, de azért legyen már egységes kinézete egy DE-nek. Ne az legyen, hogy valahol normális méretű a gomb, valahol meg egy elnagyolt, odahányt, igénytelen négyzet egy kicsi OK szöveggel a közepén. A fogyasztása amúgy okés volt, alig 150 mega körül kért.
Az igazat megvallva nekem egy kis erőforrás igényű, de igényesen megcsinált valami kéne, amit orrba-szájba lehet állítgatni, az igényemnek megfelelően.
A KDE ugyan szép és nagyon igényes, rengeteg beállítási lehetőséggel – olyanokkal is, amelyekkel máshol még csak nem is találkoztam –, de nálam eléggé eszi a gépet, mint említettem.
Nézegetek az Openbox felé is. Nagyon jópofa, tetszik, meg minden (ott pont a minimalizmus az, ami tetszik!), de sajnos nem menne az nekem olyan könnyen; ott nagyon az alapoktól kellene felépíteni a dolgot ahhoz, hogy legyen belőle valami.
Mindenesetre most egyelőre marad egy ideig a KDE, aztán majd meglátom merre lehet elindulni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6316 üzenetére
Inkább az a probléma, hogy a screensaver-es problémát is több mint 2 év után orvosolták. Az ilyenek miatt fordulnak el az emberek valamitől, amúgy is azt az érzést kelti hogy abandoned.
De egyébként valóban jó kis DE, én is szeretem, csak most meguntam. A tearinges dolgokat is orvosolni lehetne, bár az a Compiz-zal jó lenne, csak Wheezy óta nem lehet feltenni Debianra a Compizt...
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
Apollyon #6315 üzenetére
Xfce amúgy jó lenne, csak nagyon lassan fejlesztik, főverziót már lassan 3 éve nem adtak ki... bugfixek vannak, de az sem gőzerővel.
Szerintem éppen ez a jó benne. Tudja az alap dolgokat, ennél több funkció pedig a teljesítmény kárára menne. A verziób#ziságot idővel kinövi az ember.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6314 üzenetére
De igen, ez volt a szűk keresztmetszet!
Két videokártya van a gépben, és az intel GMA-val használtam eddig a Debiant, és most átváltottam Radeonra is, vagyis most a switchable graphics megy, aztán ez okozott ilyen effektet. De most már jó, marad a KDE.
(#6313) Penty: Fenti hibámból tanulva, lehet nálad is ez a probléma.
Memóriából amúgy tényleg többet eszik. Nálam 4 giga van, elfér, Xfce-szel meg a többivel csak nagyon sok böngészőlappal meg alkalmazásokkal ment 1 giga fölé, 2GB felett meg sosem volt..
Xfce amúgy jó lenne, csak nagyon lassan fejlesztik, főverziót már lassan 3 éve nem adtak ki... bugfixek vannak, de az sem gőzerővel.
A MATE is nagyon jó, de még gyerekcipőben jár. Sajnos a tearing problémájával nem tudtam sokat kezdeni: kapcsolgatni kellett a kompozitort, hogy a videóknál ne legyen tearing, ezt leszámítva amúgy kiváló DE.
Esetleg még kipróbálhatod a Cinnamont is, Jessie telepítőjében már az is van, mondjuk RAM-ból az is lehet többet kér.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #6306 üzenetére
Én jelenleg azzal próbálgatom a Jessie-t. A Gnome 3.2-es Wheezy után valóságos beállítás- és látványorgia, de bekapcsolás után 550-600 megát eszik, és a merevlemezből is jó 800 megával többet kér. A laptop ventije szinte folyamatosan megy, mert jobban eszi a procit, mint eddig bármi más.
Viszont azt el kell ismernem, hogy ennél szebben és jobban kidolgozott DE-t még nem láttam. Ez az eddigi legösszeszedettebb, legszebb DE amit láttam, nem csak egy nagyjából összecsapott valami, mint a többiek. A hozzá adott programok többségének a minősége is az átlag feletti.A fentebb leírt problémák miatt azonban nem hiszem, hogy megtartom. Egyelőre azonban nem tudom, hogy mire váltsak a Wheezy-s Gnome 3.2 után.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szaszayanou #6310 üzenetére
& ubyegon
Kipróbáltam KDE-t, jó lenne, de jobban pörgeti a professzort, kb 10 fokkal melegebb mint az összes többi DE-vel..
...úgyh. megy vissza XFCE.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6307 üzenetére
Nem, sima Debianra, KDE-vel. Amúgy meg nemsoká jön a Jessie, szóval a linkelt projekt nemsoká nevet válthat...
Meg ennek nem a "Debianism" a lényege, hanem mint kb a Manjaro vs Arch...(#6308) szaszayanou: A widgetek is ugyanúgy működnek? Mert többek között ezért is érdekelne a KDE.
-
Apollyon
Korrektor
Valaki használja KDE-vel a Debiant? Tudom, egyéni preferencia, de érdekelne hosszú távon mennyire bejövős, vagy felejtős.
-
Friczy
senior tag
válasz
bambano #6303 üzenetére
Jogos észrevétel, de forrásnak nem feltétlenül, elég a headers csomagnak.
Az pedig a függőségek miatt felkerül, mert a v4l2loopback-dkms függ a dkms-től, ott meg a Recommends: közt ott vannak a linux-headers-xxx csomagok. A recommends pedig alapból felkerül apt-getnél.
Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő -headers csomag kerüljön fel a lehetséges háromból.
Persze ha saját kernelt forgattál, az más.
Szerk: pontosítottam a függőségeket.
-
Friczy
senior tag
Nem volt még szerencsém hozzá, de mivel benne van a Debianban, ne tölts le külön source-okat.
Telepítsd csomagból.
v4l2loopback-dkms
v4l2loopback-source
v4l2loopback-utilsEzeket a csomagokat rakd fel Lehet, hogy ez már meg is oldja a problémádat. Ha nem, akkor keress a v4l2loopback-dkms csomagban valami README jellegű file-t, abban biztos lesz leírás, hogy mit kell vele tenni
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC Game Pass előfizetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest