Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Az Intel szerint mindenkit érint, illetve érinteni fog a CPU-hiány
- A legújabb processzorokra kényszeríti partnereit az Intel
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Valami baja van a tápomnak
- Analóg fényképezés
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen DVD-írót vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Játékosok asztalára: MSI MPG 271QR X50 monitor tesztje
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Nem igazán, mert ezzel meg úgy vagyok, hogy vagy rendes Debian legyen, vagy legyen saját alapja, különben csak egy felskinezett valami lesz.
Ez alól kivétel a Devuan volt, mert abban legalább van runit, és ahhoz hozzászoktam.
De ha dől a Debian a sok politika miatt, akkor dől a Devuan is, szóval most az is felejtős részemről. -
Apollyon
Korrektor
Igen láttam, csak mostanában fedeztem fel, hogy az elmúlt években ez milyen durván eszkalálódott.
Az öncélú politizálásuk nekem nem fér bele az értékrendembe, szóval amíg nem hagynak fel ezzel, addig nézek más disztró után – arra is amire a debian jó lett volna, de daily drivernek már amúgy sem ezt használom egy jó ideje. -
Apollyon
Korrektor
BUÉK!
Kérdés... a topik címe Debian GNU/Linux. Nem lenne időszerű az átnevezés? Már nem része a GNU rendszereknek, itt sem látni fent őket:
https://www.gnu.org/distros/distros.htmlDebiant akartam feltenni szervernek valahova, de úgy látom elkapta a szivárványos politika, úh. inkább skippelem – nem lepődnék meg, ha a mostani szélben menne amúgy is levesbe az egész.
Szóval még az is lehet, hogy offolják a non-free dolgokat, és egyszer újra GNU kompatibilis lesz. De jelenleg most ez a legkisebb gondja ennek a disztrónak. -
Apollyon
Korrektor
Nem az a baj, hogy báncsák a linukszot, hanem hogy retek az oldal amit linkeltél. Magyar forrást nem szoktam olvasni, de ha nincs más, inkább legyen angol legközelebb.

-
Apollyon
Korrektor
"A napokban újabb bizonyítékát kaphattuk annak, hogy hova vezethet az, ha valaki bedőlve a Linux hamis marketingjének elhiszi,"
baszki mintha a pesti srácokat olvasnám.

(#10463) Friczy:
Köszi a magyarázatot.

Nekem ez továbbra is nettó kultúrsokk.
azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg. 
Szerintem akkor beszéljük meg, hogy legalább Linuxszal kapcsolatosan a pcforum.hu nevű szennylapról nem linkelünk semmit, mert csak okvetlen és szakmaiatlan fröcsögés, dezinformáció terjesztés található ott a témában. Ne támogassátok őt azzal, hogy egyáltalán kattintotok a linkjére, nem érdemli meg.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Egy meglehetősen régi laptopra (MSI VR601x) van nekem telepítve debian grafikus felület nélkül, csak parancs sorosan. Egyenlőre csak HomeAssistant fut rajta, aztán majd jön még később egyéb nyalánkság is...
A kérdésem az lenne, hogy a laptop képernyőjét ki tudom valahogyan kapcsolni parancssorból? Megpróbáltam lehajtani, de azonnal alvó módba ment
Előre is köszönöm a tippeket!xrandr-rel állítsd át a primary monitort az egyik kimenetre, a laptop saját kijelzőjét meg tiltsd le. Így nem fog számítani, ha lehajtod a kijelzőt és lekapcsol. A laptop kijelzője általában valami LVDS1 vagy hasonló azonosítót szokott kapni, azt kell kiiktatni.
-
Apollyon
Korrektor
A minimalizálással kevesebb erőforrása lesz lekötve a gépnek, de ezt a saját erőforrásaidból kell pótolni. Ez jellemzően sokkal több belefeccölt időt/energiát jelent, megtérülés pedig aligha van.
Ráadásul az ilyen minimalista konfigok jellemzően sokkal nehezebben adaptálódnak új környezetbe, vagy nehezebben küzdenek meg új kihívásokkal. Ez egy tipikus hozzászólás, valamelyik nap láttam valahol:
Well using pipewire instead of pulseaudio breaks my volume control key bindings in dwm, so I’ve reverted for now. Shall investigate further when I have more time.
Vagy mondjuk van egy tök frankón belőtt laptopod, ami otthon teljesen jól megy, de átviszed haverhoz, és ott rá kéne dugni az USB-s hangfalat, de ez már nem fog menni neki, mert annyira ki van heréve a rendszer...A másik téma, a tiling wm-et használni, ami tök jó addig, amíg terminállal meg egy-két egyszerűbb programmal kell dolgozni. De amint képbe kerül a böngésző, a Gimp. az Inkscape, a LO... ahol úgyis egérrel kell vakarászni, ott már elveszik a tiling előnye. Sőt, történetesen épp az fogja elvenni az idődet, hogy be kell állítani minden egyes ilyen programra, hogy ne tiling hanem float ablakként kezelje...
Most egy régi Lenovo laptopról írok (i5 4300U), Fedora Gnome van rajta. Én a Gnome-mal úgy vagyok, hogy feltelepítem, max 10 perc alatt belövöm aztán jóidő. Lehetne ezen is futtatni egy systemd-mentes disztrót mondjuk i3-mal, meg pipewire helyett ALSA-t használni, meg gdm helyett lightdm-et (vagy akár xdm-et),...
és akkor nem 3,6 GB RAM lenne foglalt, hanem csak mittudomén, 1,5 GB. De minek? Álljon üresen a RAM? Akkor minek vettem?
A sebességre így sem lehet panaszom, nagyon gyors minden. A négy mag így is alig dolgozik, jellemzően 40% alatt, ritkán megy afölé, de az idő nagy részében 20% alatt van.Üdv i3 alól.
Igen, vannak a "btw I use Arch" kategóriájú hittérítő emberek, akik azon is versenyeznek, kinek van kevesebb csomagja feltelepítve. Meg vannak, akiknek a tiling wm hozza a könnyebb utat, de emellett ugyanúgy használnak terminálos és GUI-s programokat is. Én kifejezetten szeretem őket, mert igen, kevesebb resource-t igényelnek, több marad a használt programoknak, meg jól is néz ki. Ilyen szintű erőforrás spórolással nyilván nem kell foglalkozni 16-32-64+ GB RAM-os gépeken.Nálam azért maradt végül a tiling wm, mert billentyűzettel sokkal gyorsabban lehet irányítani a rendszert, váltogatni ablakok között, és a floating is csak egy billkombó, bármely GUI-s program remekül elboldogul.
Egy ideig, amíg használtam MX-et mint daily driver amin xfce van, elvoltam vele, de ott ugye egerészni kell, és nekem így lassabban ment minden input, ahhoz képest hogy amikor egerészés helyett ujjnyújtásnyira van minden opció. Kb. 11 éve linuxozom, és már 7 éve tilinggel használom napi szinten. Ha meg valamilyen sötét varázslat folytán összeszakadna a rendszer, akkor is pár perc alatt összerakom ugyanazt a környezetet, lévén a kellő config file-ok mindig le vannak mentve.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Normál esetben operációs rendszereket úgy lehet egymás mellé telepíteni, hogy a telepítőről boot-olsz. Ezt a Microsoft valamikor a Windows 7-es (talán már XP) körül megkerülte Windows-okra, de csak azokra. Minden más esetben a hagyományos utat kell követni. Erről elég sok részletes leírás van a neten. Viszont javasolnám, hogy mindenekelőtt alaposan olvass utána a dolgoknak, mert többen jártak már úgy, hogy figyelmetlenségből Windows-t vagy fontos partíciót formáztak le. Másrészt a rendszerindítód is meg fog változni és ha úgy döntesz, hogy törlöd a Linuxot, valószínűleg újra kell majd tenni a Windows saját rendszerindítóját (csak a rendszerindítót, nem az operációs rendszert).
Csak hogy pontosítsuk, kell lennie egy szabad (vagy felhasználható) külön partíciónak a gépen lévő már meglévő rendszerpartíción felül, amire a debian települhet.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Már a debiannál is van diverzitásért felelős akárki, aki valószínűleg rendkívül fontos és hasznos munkát végez egy ilyen projektnél. (erről a véleményem megtalálható az off topikban a lucy szóra rákeresve)
Ez a sok elmebaj két opció miatt lehet: vagy ők is megfertőződtek, vagy csak megpróbálják kibekkelni amíg le nem cseng ez a trend.
-
Apollyon
Korrektor
A személyeskedést tartalmazó hsz-eket töröltem, kérem kulturáltan társalogni!
-
Apollyon
Korrektor
Vagy mikor kapott egy kis BSD-injekciót kernelileg pár éve, ott az első, de még a második hivatalos kiadásban is megvolt az, hogy mire a telepítés végére értél, elfelejtette a root jelszót. Az megvan, hogy elfelejti a jelszót, ami nélkül semmi vagy és kezdheted előlről az egészet?
Random szórakozva az időddel és türelmeddel. Minden ugyanaz, egyedül a csillagállás más jelleggel talán a következő egy nemfeledős install lesz. Ilyenekről beszélek...
De térjünk vissza a boldogságos simaműködések nyugodt medrébe nyugodtan.Figy, én ezeket teljesen megértem, én is jártam már úgy Debiannal, hogy "sorry, a wifi nem fog menni, mert nincs iwlwifi." Ez egy elég nagy baromság, de ez ilyen jogi téma. Hasonló agymenés volt az iceweasel meg icedove programverziók. Hidd el, ez egy full libre linux-szal még rosszabb lenne, konkrétan ahhoz hw-t kellene venni.

Én is jobban szeretem egyébként, ha nem is out-of-the-box, de mindent azonnal meg tudok oldani.) -
Apollyon
Korrektor
10.01 - netinstall/CD iso, ugyanaz: telepítés meghiúsult egy bizonyos komponens hiánya miatt. Szépen, türelmesen elő lett készítve, stabil nettel is meg lett kínálva, szokás szerint. Reménykedtem, hogy javult mostanra, kijött a vállalhatatlansági gödörből, de nem. Nem igaz, hogy ennyi verzión keresztül ilyen mértékben masszívan szar. Hogy lehet így kiadni valamit? Mindig magamat tekintem a szűk keresztmetszetnek, de pont az ilyen hanyagság, igénytelenség öli ki a márkával, a névvel szemben belőlem ki ezt örökre, magával szemben mindenképp.
Első blikkre itt valami free/non-free buli lesz. Koca Debianosoknak mindig non-free iso-val kellene próbálkozniuk.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Azért azon meglepődtem, hogy a Buster-hez nem lesz VirtualBox. (VirtualBox.org-on is csak a 9-eshez van telepítő) Vagy ez ott volt az apróbetűs részben amit nem olvastam el?
Számomra is totál érthetetlen, emiatt használhatok egy másik diszrót is. Illetve még a cherrytree sem megy, de ez meg a dev hibája.
-
Apollyon
Korrektor
Eddig én is úgy csináltam ahogy írod, viszont pár hónappal ezelőtt frissítettem 9-ről 10-re, annyi történt hogy eltűnt a cherrytree és a repóban sincs benne, de ez a dev "hibája", amúgy minden oké. Ha ez tényleg ilyen hibátlanul működik mindig, akkor igazából nem sok minden szól a rolling release mellett...
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Onnan töltöttem le, de megpróbálom torrentel. Próbáltam telepíteni de nem is sikerült. Most gnome-disks -el újraformázom az egész hdd-t, aztán holnap meglátjuk mi lesz. Rufus -al csináltam az iso pendrive-ot. Linuxra jó, vagy valami más progi kellene? Nagyon nem akar ez nekem összejönni

Amúgy live-ban teszteltem, müködik minden tapipad, wifi .stb hála Istennek
iso-k kiírásához használj
dd-t [link]Pl:
dd bs=4M if=mappa/debian.iso of=/dev/sdx status=progress && syncahol az x az sdx-ben az usb-d meghajtó betűjele.
Linuxon én mindig ezt használtam, és 100% működött.
-
Apollyon
Korrektor
Aa igen ez igaz, arra céloztam hogy telepítéskor nem lehet engedélyezni, illetve alapból nem lesz, utólag be lehet állítani persze.
-
Apollyon
Korrektor
Sajna már be sem tölt a rendszer úgyhogy a vizsgálódás kilőve.
De köszi mindenkinek, valamit próbálok csinálni mert elvileg csak win 10 támogatást kapott a laptop, de azt semmiféleképp nem akarom felrakni.
Valami ubi verzión gondolkozom, csak kéne valami tapasztalat valakitől aki már telepített ubit laptopra.Fred23: ha jól láttam akkor amd-re nem jó az MX sajna, pedig tetszene.
Cigan: Köszi, megnézem a Solust.
Bici: igen van, azt hiszem a FN+r de nem vagyok benne biztos de most már semmit nem mérek vele mert már másodszor csinálja hogy fel sem akar állni a rendszer a grub után.
Úgyhogy totál hulla a gépem most.A Mint -ről mi a véleményetek?
Ha 'Mint'-re mész át, akkor ne a Debianra alapulót válaszd (LMDE), hanem Ubuntu alapú Mint-et tölts le, és az működni fog neked out-of-the-box, elvileg. Az arra elérhető szoftverek frissebbek, egy csomó minden előre be van állítva, minden asztali környezet rá van skinezve a Mint-re, és nincs root csak sudo, enyhén windózos érzés.
-
Apollyon
Korrektor
Az ubuntu egy bloat katyvasz, nem csoda ha elromlik. De az, hogy belassul, sok mindennek lehet a függvénye.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Inkább vegyük úgy, hogy én értek hozzá kevésbé. Szóval: aki eddig sudo-zni akart az sudo-zott (egyáltalán nem is kellett root felhasználót engedélyezni) aki meg csak root-tal akarta módosítani a rendszert, az meg úgy tett.
Most az előző rendszerhez képest számomra az a változás történt, hogy mivel én nem sudo-zok, nekem lett megbonyolítva a dolgom. Miért kell változókkal szenvednem, miért nem volt jó úgy, ahogy eddig volt? Mitől lett jobb a mostani rendszer?
-
Apollyon
Korrektor
Ha nincs sudo, nyilván az emelt jogosultságok sem fognak menni normál user alól. Azaz semmit se módosíthatsz a rendszeren.
De sima su alól sem fog menni semmi, ezért: This means that after doingsu, yourPATHmay not contain directories like/sbin, and many system administration commands will fail.Én ebben azt látom, hogy próbálnak mindenkit a sudo alá terelni.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Helyzetjelentés: Debian buster megy, ha bemásolom az intel ac9260 firmware-t a helyére, akkor műxik is, de 3 totális fagyás után dobtam. Stretch-en MATE és Cinnamon alatt nincs kompozitálás és nem megy a wifi sem. Brightness állítás egyik alatt sem ment. Ubuntu LTS-en alapból ment minden, kivétel a fényerö, semmilyen kernel paraméter nem hatásos, külsö program kellett hozzá.
Kipróbáltam én is a hétvégén, és tearing sem volt 410-es nvidia driverrel, ha valaki meg a nouveau-t szeretné használni az is jobb (mivel újabb).
Viszont az új sudo erőltetés nagyon nincs átgondolva.suhelyett most mársu --val kell rootba lépni, azonban össze van kutyulva az egész, és hiába telepítettem fel root-tal valamit, ha a normál user nem tudja azt használni. A workaroundok rá meg még nem mindig jók.intel IGP a videokártyád, ugye? A nincs kompozitálás egyben azt is jelenti hogy tearingelt? Kipróbáltad a "szokásos" xorg-os confokat?
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Újonnan telepített Debián 9 -nél szeretném beállítani a wifi kapcsolatot de eddig nem nagyon sikerült. USB -s wifi adapeterem van, de szerintem fel sem ismeri a rendszer. ifconfig -a -ra legalábbis nem adott ki semmiféle "wlan0" vagy valami hasonlót sem. Találtam pár leírást de más netem nincs amivel frissíthetném a rendszert vagy letölthetnék valami drivereket hozzá. Ha élni fog a wifi kapcsolat akkor már töltögethetek
.
Ha van valakinek valami ötlete hogy lehet beállítani a wifi kapcsolatot, azt megköszönném.
Előre is köszi.Illetve az
ip -aparancsra is ki kellene dobjon valamit.Milyen debiant raktál fel? "simát", vagy engedélyezted a non-free tárolókat is? Mert a wifi driverek (legalábbis az intel) a non-free tárolóban lesz.
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Amatőr kérdésem lenne: nyomtató telepítés
Egy volt munkatársam felhívott telefonon - aki amúgy megrögzött Debian használó évek óta - , hogy vásárolt egy Brother DCP-1622WE multifunkciós nyomtatót, de nem tudja telepíteni. Megkért segítsek már neki, de én meg nem vagyok járatos Linux vonalon, így mondtam előbb utánajárok a témának.
Ubuntu Debian 64bit 2018/04 LTS -t használ
Brother oldalán találtam Linux drivert, gondolom a Linux (deb) verzióra lenne szükség és nem a Linux (rpm)-re
No itt angol nyelvet választva ezeket dobta ki: [link]
Innen ugye leszedem a Driver Install Tool-t ami kompletten telepíti a nyomtatót leírás szerint...
Na bakker dobott is egy step-by-step leírást a telepítéshez az oldal...azért rákérdezek, hogy így csinálta-e a telepítést ahogy ott le van írva és úgy nem jött neki össze? Bár lehet nem is járt ezen az oldalon, mert valami fizetős drivert emlegetett telefonban, ami mondtam, hogy na az biztos téves elgondolás
Azért bemásolom amit kiadott a letöltést követően az oldal, hátha láttok benne valamit amit esetleg másképpen kellene

Step1. Download the tool.(linux-brprinter-installer-*.*.*-*.gz)
The tool will be downloaded into the default "Download" directory.
(The directory location varies depending on your Linux distribution.)
e.g. /home/(LoginName)/Download
Step2. Open a terminal window.
Step3. Go to the directory you downloaded the file to in the last step. By using the cd command.
e.g. cd Downloads
Step4. Enter this command to extract the downloaded file:
Command: gunzip linux-brprinter-installer-*.*.*-*.gz
e.g. gunzip linux-brprinter-installer-2.1.1-1.gz
Step5. Get superuser authorization with the "su" command or "sudo su" command.
Step6. Run the tool:
Command: bash linux-brprinter-installer-*.*.*-* Brother machine name
e.g. bash linux-brprinter-installer-2.1.1-1 MFC-J880DW
Step7. The driver installation will start. Follow the installation screen directions.
When you see the message "Will you specify the DeviceURI ?",
For USB Users: Choose N(No)
For Network Users: Choose Y(Yes) and DeviceURI number.
The install process may take some time. Please wait until it is completeElnézést az amatőr hülyeség miatt, de ránézésre elég részletesnek tűnik a leírás, ami alapján nem kellene gondnak lennie a telepítéssel

Kérlek fáradj át ebbe a topikba: [link]
-
Apollyon
Korrektor
Eleinte nem annyira kényelmes, mert ha hozzá vagy szokva az egérhez, meg hogy csak kattintgatni kell a képernyőn megjelenő dolgokra, akkor ja...
Viszont ha billentyűzetről tudsz irányítani szinte mindent, úgy sokkal gyorsabb valóban, és tanulás után kényelmesebb is, és mivel a billentyűzet kézre áll, sose kattintasz mellé...
Persze tudni kell fejből egy csomó bill kombinációt, parancsokat, de vannak dolgok amikre lehet scripteket írni, és így még egyszerűbbé teszi a használatot.
Emellett marad többszáz mega vagy akár több giga szabad hely pluszban az SSD-n, sosincs "bloatware érzés", és minden parancs szinte azonnal megtörténik, nem úgy mint az ehhez képest lassúnak tűnő GUI. De ott van az is, hogy ez nem való mindenkinek... -
Apollyon
Korrektor
Window manager = ablakkezelő, amihez nem jár komplett GUI-s szoftvercsomag, mint a DE-knél (xfce, KDE stb.), hanem nagyrészt config file-okkal meg terminállal kell a rendszert mókolni.
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Jo ideje van fent 9-es debian a gepemen mate desktop-pal es compiz-zal, es az elso naptol kezdve van egy visszatero jelenseg.
GUI-val rendelkezo appok neha "not responding" allapotba mennek, elsotetednek (gondolom a mate vagy a compiz valami funkcioja ragad be), vagy siman eltunnek (crash).A gyakori jelensegek:
- A Docky boot utan neha elindul, de amint megnyitok egy bongeszot, kilep. Ujraindites uten minden okes.
- A caja ablakai elsotetednek, es nem valaszolnak.
- A desktop menu elsotetedik, es csak egerre reagal, billentyure nem.
- A bongeszok (chromium alapuak foleg) crash-elnek.Ritka jelenseg, hetente egy-ket alkalommal jon elo valamelyik, de rendszeres.
Valakinek van otlete, hogy milyen logokat nezzek, vagy merre keressem a hibat?
ui.: Fedora-nal, CentOS-nel nem csinalja, igy a hardver hibat egyelore kizarnam.
Nem telepitettem semmilyen extra appot, vagy idegen lib-et.
Valoszinuleg nem a compiz okozza, mert akkor is jon, ha Marco / Compton kompozitorra valtok.Nem válasz a kérdésedre, csak megjegyzem mint észrevétel, hogy a legtöbbek akik valami bugot vagy egyéb perfomance problémát érzékelnek Debianon, az általában GUI vagyis inkább DE releváns.
Nekem wm alatt semmi ilyesmi jellegű gondom nincs soha, pedig néha én is jól megkínzom a rendszert.) -
Apollyon
Korrektor
Hadd javítsalak ki. A kernelben nincs olyan driver, ami zárt kódrészletet tartalmaz, lévén a kernel maga is GPL.
Kernel alatt azt a kernelt értem, ami a hivatalos linux kernel (https://www.kernel.org/).
Az már más kérdés, hogy az egyes disztribúciók készítői esetenként patch-elik a kernelt nem GPL licencű kóddal. A felhaszálónak ugyan egykutya, de nem árt tudni, hogy nem a Debian 'hagyja ki' a driver kódját a kernelből, hanem más disztribúciók 'teszik bele'.
Így van. Mondjuk azzal egyetértek, hogy pl. az intel wifi meg lan driverek bekerülhetnének az alap telepítésbe, ha esetleg szükség lenne rá.
-
Apollyon
Korrektor
Én elfogadom hogy ilyen a disztró, mindegyiknek van előnye, hátránya amúgy is.
Azért arra viszont gondolhatnának, netalántán az ember fia használná is azt, és a hétköznapos eszközökhöz, valami jól szervezett felületen lehetne keresni drivert, leírást. (Ne úgy guglizam össze 5 helyről, 3 féle nyelvről lefordítva, próba cseresznye alapon, hogy működik-e.)A jól szervezett felületre ott van a terminálos csomagkezelő.

Van még synaptic is, teljesen jó szoftver "alkalmazásbolt" ha GUI kell.A többire meg azt tudom írni, hogy ez az ingyenes szoftvervilág velejárója. Mivel kevesebben használják ezt a platformot, ezért simán előfordulhat hogy 1-1 hw-hez nincs támogatás vagy leírás, és neked kell az ujjadból kiszopni a működését. Persze azért nem ez az általános.
Otthoni desktop (enduser) használatra pedig mindig a non-free iso-kból kell valamelyiket letölteni, utólag úgyis mindenki bekapcsolja ezeket a tárolókat.
-
Apollyon
Korrektor
És a kernel forráskódfájában ott is van rá a driver azóta is, csak mikor a debianos csomagkarbantartó fordítja az új kernelt, akkor a konfigjában kikapcsolja ezeket a nem teljesen rendezett licencű modulokat, és ezek nélkül fordul le a kernel, és így persze, hogy utólag neked kell külön leforgatni hozzá a drivermodult.
Más disztrókon, ahol nem megy ezzel a free dolgokkal vergődés, simán belefordítanak mindent a kernelbe, ami az adott akárhánybites PC-s platformra kellhet. A legjobb a helyzet talán Mint-en, mert ott tényleg az alaprendszerrel együtt telepítésre kerül minden firmware-csomag és zárt driver is, hogy a kezdő felhasználónak ne azzal kelljen kezdeni, hogy csomagot keresgél, meg nyomoz, mert nem megy valami hardvere.
Persze ezek a teljesen GNU free disztrók is használhatók, de akkor eleve úgy kell hardvert venni hozzá, hogy ne csak hogy legyen drivertámogatás, de mindjárt a driver is teljesen opensource legyen. Van, aki emiatt a laptopja BIOS-át is teljesen lecseréli GNU free Core/Libre Bootra.
"Persze ezek a teljesen GNU free disztrók is használhatók, de akkor eleve úgy kell hardvert venni hozzá, hogy ne csak hogy legyen drivertámogatás, de mindjárt a driver is teljesen opensource legyen."
Régebbi Thinkpadek már mind opensource ha jól tévedek, már tényleg csak szoftvert kéne írni hozzá.

-
Apollyon
Korrektor
Hi,
Berakom ezt ide is, azt mondtak itt sikeresebb lehetek vele, mint a milyen notebookot vegyek topicban.
TL;DR; milyen laptopot vegyek, ami konnyen, gyorsan mukodik Debiannal? Nem jellemzo a driveres szivas, mukodnek a hardverek, etc.
Intel CPU+IGP páros remekül üzemel Debianon.
Bár a legújabb generációval nincs tapasztalatom, valószínűleg az is menni fog rendben.Ha esetleg mégis lenne diszkrét VGA, akkor az nvidia az ajánlottabb, AMD kevésbé, a linuxos driverek miatt.
A gép többi részével kapcsolatban meg lutri a dolog. Tehát 3G/4G modem, wifi etc... Wifi mondjuk működni szokott, hacsak nem valami extra új és uniqe cucc.
Thinkpad-del biztos nem mennél mellé, csak abból meg nem kapsz 15 colosat 300K-ért újonnan...
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Mi a legjobb megoldás, arra, hogy backupoljam a jelenlegi rendszerem beállításait, packageit és azok beállításait is, hogy egy másik meglévő rendszerre át tudjam vinni és ott alkalmazni, hogy az akár automata le is töltse a packageket és alkalmazza is a régi configokokat rá?
Van valami jó backupoló?Jelen esetben raspberryről van szó, de debian alapokon nyugszik, így jónak láttam ezt a topicot is.

Köszi a segítséget és a tippeket!
Erre az lenne a legegyszerűbb, ha clonezillával csinálsz egy képet a donor rendszerről, és a másik eszközre azt húzod fel.
-
Apollyon
Korrektor
Nvidia-hoz zárt driver kell, ami ott van a repóban. A nyílttal nem is érdemes foglalkozni.
-
Apollyon
Korrektor
Előre szólok, hogy hosszútávon nem jó összekevergetni a stable-testing repókat. Még backports-szal is necces lehet, ha kernelt meg hasonló rendszerszintű csomagokat rak fel az ember, könnyen megeshet a dependency hell.
-
Apollyon
Korrektor
Windowsnál?
Ha van SSD a gépedben és HDD re akarsz telepíteni mégis? Ennek meg ugyebár nem sok értelme van, minek az SSD ha nem arra kerül a rendszer.Más
Van egy problémám, ami ugyan Windowsos, de Debian-nal van összefüggésben, ha használom a Debian-t, majd aztán átmegyek Windowsra akkor rohadt lassan tölt be a rendszer, vagyis jobban mondva, nem akar megjelenni a PIN kod beírására szolgáló mező. Legalább 2 percet várok rá. Elég bosszantó, főleg ha sokat ingázik az ember a két rendszer között.
SSD vel, Core i5 és 8 GB DDR4 RAM-al ne kelljen már 2 percet várni.
Nálam az volt windowsnál, hogy egy formázott, de üres SSD tárterületet elkezdett lapozófileként használni, mindenféle előzetes kérdés nélkül (winx). Illetve pl. win7-nél az volt, hogy ha több más disk is csatlakoztatva volt, akkor ő nem a C:-re telepítette magát, hanem mondjuk D: vagy E:-re, amitől meggajdult az egész os.
Ha sokat ingázol a két rendszer között, akkor érdemes dualboot-ot alkalmazni.
-
Apollyon
Korrektor
Az windowsnál volt, itt ilyet nem kell. Telepítéskor a particionáló menüben egyébként mindent lehet állítani, pl. azt is, hogy automatikusan csatolja, de alapértelmezés szerint nem fog hozzányúlni más diszkekhez.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Beallitottam a laptop-on, hogy menjen suspend-be, amikor lecsukom a fedelet.
A suspend muxik is, de a wake nem. Vilagit, de fekete kepernyo.
Gugliztam, es amilyen leirasokat talaltam (kulonbozo distro-k wiki-jei), azok szerint nalam minden jol van beallitva.Milyen megoldas letezik erre?
Milyen disken van a Debian?
Régebben egyes intel SSD-kkel volt ilyen gond, hogy nem szeretett magához térni alvó módból. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Köszi, tlac-nak is!
Lehet én szúrok el valamit, nem sikerül egy partíciót autómatikusan csatolni (hogy ne kérjen mindig jelszót) LMDE-nél simán működött így:
blkidlekérem az UUID-tgksu gedit /etc/fstaba swap sor után enter, majd bemásolom ezt:UUID=50AE209CAE207C9A /media/z/50AE209CAE207C9A ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0Lehet hülyeséget mondok, de szerintem a /home alá kellene csatolni.
-
Apollyon
Korrektor
Bármit. Pár éve (még akkor talán csak 7-es debian volt) nem ment mplayer-ben az x265 kódolású videó, se mpv-vel, amit akkor a repókból el lehetett érni. Végül forrásból kellett telepítenem.
-
Apollyon
Korrektor
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steamNekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Apollyon
Korrektor
Nekem úgy volt meg, hogy aki pl. multimédiára használja a gépét, annak mondjuk lehet nem debiant a legcélszerűbb feltennie. De ha ez már változott, akkor visszaszívom. Igyekeztem nem magamból kiindulni.
Mondjuk a sok variálás az asztali környezetekkel pár éve (alap gnóm, mégse, aztán mégis) érdekes volt, szóval jogos. -
Apollyon
Korrektor
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Ugyanazokat, amiket Arch/manjaro-n; firefox, vlc, totem, xmms2, filezilla, bluefish editor, gimp.
Kb. ennyi. Alig állítok be az alap dolgokon kívül bármit, tehát közel alap installal használom a rendszert ezen a laptopon. Swap nélkül szoktam telepíteni minden distrot. Csak a GIMP szokott neha kifutni a 2GB-ból, de ez is nagyon ritka. De ez Arch-on is így van, nem ez a gond szerintem.
De nem debianon lassú, hanem Arch-on gyors. A kérdés, hogy mit csinál a debian (és minden más disztro), amit az Arch nem.
Lehet, hogy csinálok egy összehasonlítást a boot utáni folyamatokról.Ennyi infóból leszűrve én azt mondanám, hogy az eltérő programverziók okozhatnak különböző felhasználói élményeket. Debianon már azért régebbi csomagok vannak, mint Archon. Én egy ideig Archoztam, ugyanazokkal a körülményekkel, míg visszatértem még testing debianra, nem vettem észre különbséget gyorsaságban. Az mondjuk igaz, hogy nem használok DE-t, így kevesebb a hibalehetőség is.
Feltétlenül szükség van egyébként arra az Xfce-re? LXDE esetleg? Illetve én megpróbálnám a helyedben az i3-wm-et, csak pár billentyűkombinációt kell hozzá tudni, könnyű vezérelni, szinte semmi rendszerigénye nincs.
-
Apollyon
Korrektor
De...
Viszont a fórumtárs szerintem a suggested package-ekről beszél, amiket nem rak fel automatikusan.A synapticot nem használom, így csak a terminálos telepítést ismerem igazán.
Pl. van a moc zenelejátszó. Ha apt install moc, akkor az ajánlott (suggested) csomagok között ott lesz a moc-ffmpeg-plugin, ami ugyan nem szükséges a működéséhez, de ha valami losslesst akarsz hallgatni akkor kelleni fog.
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Az adatkapomon levo (AMD FX PC-n) a Fedora legfrisebb verzioja problema nelkul fut.
Kernel: 4.14.13-300.fc27.x86_64Tokeletesen meg vagyok elegedve a rendszerrel, am az lenne a kerdesem, hogy a legfrisebb stabil Debiannal mire szamithatok?
Ha jol lattam, abban 4.9 van.
Ha jol gondolom, a netinst-bol meg mindig letezik nonfree is, ugye?Koszi!
Udv. core2
"Tokeletesen meg vagyok elegedve a rendszerrel, am az lenne a kerdesem, hogy a legfrisebb stabil Debiannal mire szamithatok?"
Régebbi verziójú csomagokra és programokra.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ha jó neked a Fedora, miért váltanál Debianra?Igen, van kisméretű nonfree iso:
[link] -
Apollyon
Korrektor
A javasolt csomagok között, ha nem tudod mik azok, akkor valószínűleg nincs is rá szükséged.
Nem rakja fel automatikusan, mert ezek nem függőségek.
-
Apollyon
Korrektor
Az ilyen egzotikus tartalom egyelőre eléggé irrelevánsnak tűnik Debian használata esetén, szóval aki ennyire up to date multimédiára vágyik az rossz helyen kopogtat.
De minden bizonnyal a linuxozó, túlnyomó többség igényét lefedi az amit javasoltam

-
Apollyon
Korrektor
Semmilyen kodek nem kell. Miért kéne, nem működik valami?
Egy SMplayer mindent lejátszik. -
Apollyon
Korrektor
root jogosultság a rendszer adminisztrációjához szükséges, semmiképp sem tartalomfogyasztásra. Kártékony kód a böngészőt platformfüggetlenül megfertőzheti, és ha még teljes körű jogosultsággal fut az adott alkalmazás, akkor jól kicseszel magaddal. Pl. pénzügyeket így intézni neten nem éppen jó ötlet.
A leírásodból egyértelműen látszik, hogy nem érted amit csinálsz. A linux alapokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt elkövetsz ilyen butaságokat.
-
Apollyon
Korrektor
Nálam az 1.6 alatt nem igazán futott semmi. Gondoltam kipróbálom a 2.0 stable-t, hátha az jobb. Egy óra alatt csak sikerült feltelepíteni. Már csak olyan játékot kell keresnem ami fut egy 2 Ghz-es C2D-n.
Anyagi okok miatt kénytelen voltam eladni a laptopom és a Xeon konfigomat. Jelenleg csak ez van 4 GB RAM-mal és Radeon 4650-nel januárig.

Ja értem.
Natívan jobban járnál a játékokkal. Pl. Unreal széria az UT2004-ig bezárólag futnak natívan linuxon. Sajnos egy kicsit szenvedni kell vele, mire rájön az ember hogy működik, már ha megy egyáltalán. Én inkább dózolok ha játékról van szó, lehet neked is azt kéne. Mondjuk a régi UT-k mennek a Debianomon is. Illetve a gog-os játékok is 'megyegetnek' wine alól. -
Apollyon
Korrektor
Forrásból nem szoktam telepíteni, ami a repóban van Wine, az jól működik, legalábbis azokra a programokra amikre én próbáltam.
Feltétlenül a 2.0-ás verzióra van szükséged? -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Mi állítódhatott el?
$ thunderbird
No protocol specified
Unable to init server: Could not connect: Connection refused
Error: cannot open display: :0
Minden más gui-s program működik rendesen, de ez nem. Telepítettem próbaképp pár képnézegető programot az elmúlt egy-két napban, majd töröltem is őket. Lehet, hogy ezek közül kavart meg valamelyik valamit? Azóta volt egy Thunderbird frissítés is, de az sem hozott eredményt. Gondolom valamelyik fájlban lett felülírva valami...
A rendszer: Debian 9, i3wm, nincs se DM, se DE. Semmi extra, az egész rendszer 3.5GB alatt van.Az adott fióknál lévő SMTP beállításokban minden oké?
-
Apollyon
Korrektor
Van vanalmi skype szerű program, ami nektek bejött debián alatt?
Én leginkább hangouts-ot használok, de annak is folyton van valami baja.Discord, ezzel nincs semmilyen problémám, és van .deb csomag is hozzá.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Én Vibert használok, hasonlóan zárt alkalmazás, kép van és oké, hang viszont nincs (pulseaudio hiánya miatt)

Amúgy kicsit bugos, még viszonylag "új" a stretch, és a rá készült proprietary .deb csomagok nem mindig forrnak ki csak kb. 1 év után
Legalábbis mindig ezt tapasztaltam debiannál anno skype-pal és viberrel is. -
Apollyon
Korrektor
Friss Debian 9.1 telepítés után apt-get update:
Mellőz:1 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:2 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:3 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch Release
Találat:4 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Csomaglisták olvasása... KészMit tehetek mellőzés ügyben?
Hm, most néztem hogy nálam is Ign(-ore) van az első sorban.
Ez amúgy neked miért fontos? -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Programverziókból csak a böngészők és a levelezők frissülnek kb., meg még néhány dolog, de egyébként javarészt csak security frissítések vannak, ha ezeket nem nézzük, akkor legközelebb a Debian 10-nél jönnek az újabb programok a stabil ágon

Illetve ott a backports, ha valamiből újabb kellhet, pl mplayerből, de eddig nekem még mindent lejátszott gond nélkül. -
Apollyon
Korrektor
Ha mindig ugyanazokat az eszközöket használod, akkor az a legegyszerűbb, ha beírod fstab-ba mindegyik UUID-jét.
-
Apollyon
Korrektor
Jó hogy mondjátok, nekem sem tűnt fel, még a régi megoldás volt, mert még a javában testing időszakban raktam fel a stretch-t.
De akkor álljon itt az updated verzió:deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
# stretch-updates, previously known as 'volatile'
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
# stretch-backports, previously on backports.debian.org
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch-backports main contrib non-freeBackports mondjuk keveseknek kell.
-
Apollyon
Korrektor
A sources.list-be külső dolgokat többek közt én ezért sem veszek fel, mert szétcsicskítja a rendszert. Amúgy minek kellett bele skype, hagyományos módszerrel már nem lehet telepíteni?
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Kipróbáltam a 9.0.1-es telepítőket.
Live-ban mindegyik elindult, de telepítve a betöltés vége felé se az Lxde-s se a KDE-s nem adott képet, csak a konzolokra tudtam átváltani. Akkor sem volt kép, ha alkalmaztam azt a kernel kapcsolót, amit írtam lentebb. Ezen felül (magyar nyelv mellett) a root jelszót nem jól tárolták le a telepítők, csak a user jelszava ment, de neki meg nem lehet sudo jogot adni, ha nem tudok root-ra váltani.
Nem én gépeltem el, direkt bekapcsoltam a megjelenítéstét a karaktereknek.Ekkor hagytam a francba a 9-es szériát, felraktam a 8.8-as KDE-s telepítőt, azzal minden faszán megy, ugyanaz a root jelszó ott faszán működik és gyorsan is bootol a gép.
Szóval per pillanat akinek nem sürgős, ne ugorjon a 9-es Debianra... Sajnos.
Milyen vga van a gép(ek) alatt amivel próbálkoztál?
-
Apollyon
Korrektor
Igen kellett egy Ctrl+F5 ff-ban az oldal frissüléséhez hogy végre látszódjon

Debian 9 "Stretch" released -
Apollyon
Korrektor
Szia!
Csak egy gyors kérdésem lenne a jessie telepítős cikkeddel kapcsolatban. A DE kiválasztásánál be van pipálva a debian desktop env, viszont Te a gnome-ot is bepipáltad. Mi a kettő között a különbség? Zsír új vasra (b250 lapo, pentium g4560 proci) mennyire való a debian jelenleg? Amúgy megvárnám a 9.x-et, nincs már sok hátra.ELőre is köszi!
Kaby Lake-re én már mindenképpen 9-es Debiant tennék, én is azt használom, csak Skylake-en, a beépített videokártyával.
~3 hét van a hivatalos Stretch megjelenésig, de már most is inkább stabilnak nevezhető mint testingnek, újabb hw-re meg érdemesebb Debian esetén a legfrissebb verziót feltenni.A gnómos kérdésre passz, már nem használok DE-t, de szerintem kovaax tudja.)
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok,
Debian 7 alol CLI-ben szeretnék USB-s Wifi stickkel csatlakozni UPC WiFree-hez. Windows-ra van leírás, de debian-ra nem találtam.
WPA2 Enterprise és EAP-MSCHAP v2 autentikációt kíván.
Hogy tudok így csatlakozni? egyáltalán lehetséges?köszönöm
Szia!
Jó lenne tudni, hogy egyáltalán felismeri-e a Debian a stickedet (elég valószínű amúgy hogy igen).
Ha ez megvan, akkor [link] -
Apollyon
Korrektor
A minap jött frissítés: icedove kivezetésre kerül, most már Thunderbird megy élesben is.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Üdv. Ki szeretnem probalni a legujabb debian 8.7 et, meghozza a live verziot, amit felrakok pendrivere, es onnan fusson,ne kelljen telepitgetni egyenlore winyora semmit. Voltam a debian honlapjan de eltevedtem,annyi lehetoseg volt.
Szoval kernek egy 8.7 debian live linket,amit ra tudok tenni pendrivere,majd arrol futtatni a rendszert kiprobalas celjabol. Koszonom. Ha szamit valamit egy hp elitebook 2170 en akarom kiprobalni amibe i5 3427u,4gb ram, intel hd4000 van.
A
-desktop.isovégűek közül válogass. [link] -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Debian 9-en Skylake IGP-vel nincs már tearing. Szükséges az összes intel driver, mesa (ebben még nem vagyok biztos) illetve a tearfree opció a /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fileba.
Ez window manager alól, tehát mindenféle hozzáadott kompozitor nélkül működik.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
A chrome nekem nem opció.
Másrészt Arch alatt sincs DE-m, és ott nincs tearing egyáltalán, és amióta megvan ez a konfig, nem is volt. Ehhez képest most nyomtam frissítést Debianra, és még mindig nem jó, pedig ott is 4.9-es kernel van. -
Apollyon
Korrektor
Tearing ezerrel... Mármint, ha a IGP-re gondolsz. Tearingel a böngészés, a videó is. Igaz, nem használok DE-t, de a kedvedért kipróbálhatom majd egy live rendszeren.
9-es Debianon is hasonló a helyzet. Ami amúgy pár hónap múlva jön, szóval szerintem már azt lenne majd érdemes feltenni. -
Apollyon
Korrektor
Na tegnap felment a Debian9 Gnome.
Semmi baj nincs vele, csak a szokásos touchpad dolog mióta a synaptics száműzve lett Gnome 3.20 -al.Na most a kérdés, hogy lehetne ugyanazokat a beállításokat használni libinput alatt, mint a synaptics?
Dell 4310 laptopom van, és a tapipad sokkal érzékenyebb most, illetve a szélén görgetés is sokkal rosszabb. Nézem az Arch wikit, de nem igazán mond semmit. A Google se sok lehetőséget dob ki erre....
Ja plusz egy jó kis font config jól jönne

Ez megvolt? [link]
-
Apollyon
Korrektor
A stretch ugyan még testing fázisban van, de ez nem befolyásolja azt, amit az előző hsz-ben írtam.
Bármelyik 9-es debiant teszed fel, stretch lesz a forrásban is, tehát akkor is, ha az RC1-et teszed fel. Én amúgy még amikor feltettem, akkor daily (vagy weekly, már passz) snapshotot raktam fel, abban benne vannak a legutóbbi frissítések is. -
Apollyon
Korrektor
Ha már az újratelepítésnél tartunk... A testinget telepíteném, ha jól értem ez kerül freeze állapotba most. Amikor kijön a stretch, elég a tárolókban a korábban már javasolt testing->stretch csere és akkor a legfrissebb stabil rendszerem lesz. Vagy már most, a telepítés után rögtön is mehet a stretch?
Ha új telepítésű lesz a stretch, akkor már a sources.list-ben is az fog szerepelni, így a stabillá váláskor semmi egyéb teendő nem lesz – kivéve persze a szokásos frissítést.
-
Apollyon
Korrektor
Az előző hsz-t olvasva jutott eszembe, hogyan tudok a backportos és testinges csomagoktól teljesen megszabadulni?
Az asztali gépemen bportos kernel van, de nem használom, a 3.16-os megy, és az nvidia driver is innen van. Hülyeség volt feltennem ezeket.
A notin is van bportos csomag, sőt még testinges is. Az energiatakerékossági funkciók miatt itt viszont fel kellett tenni a kernelt és a tlp csomagokat.
Gondolom ezektől célszerű lenne megszabadulni az új Debianra frissítés előtt.
Hogyan tudom kilistáztatni és a leghatékonyabban leszedni őket?"Az előző hsz-t olvasva jutott eszembe, hogyan tudok a backportos és testinges csomagoktól teljesen megszabadulni?"
Kiegészítvén a fórumtárs hozzászólását, ha még nem tetted meg, a sources.list -ben írd át
stretch-re atestingszavakat, így amikor a 9-es debian stabil lesz, akkor már maradni fog azon a vonalon. -
Apollyon
Korrektor
Akkor fog megjelenni, amikor kész van.
Pontos kiadási dátum nem igazán szokott lenni.Egyébként ilyen közel a freezehez már teljesen vállalható a stretch, sok minden már nem fog változni, szóval ideje elfelejteni az ubuntut és egy normális Debiant feltenni

-
Apollyon
Korrektor
Nokérem!
Elkezdtem nézegetni, a firmwares telepítő meglett, talán még usb install is menni fog.
Kérdés: minimum install - kb egy cron meg egy digitemp kell majd - befér 1 gigára?
Másik: van valami összefoglaló táblázat a kiadásokról, életciklusról stb?Valamit ne merjetek cikizni, gondoltam kipróbálom.

Ha nem raksz fel UI-t, akkor elvileg el kell férnie.
A kiadásokról annyit, hogy akkor lesz új, "amikor kész van". De kb 2 évente szokott kijönni új debian, a következő valszeg majd olyan 2017 tavasz körül. Oldstable-t nem érdemes használni mert csak korlátozott ideig volt rá sec. update.
-
Apollyon
Korrektor
És ezt a non-free repot hol találom meg? Bocsi, noob vagyok.
A non-free repót meg így lehet hozzáadni (ha nincs)
terminálba emelt jogosultságokkal:
nano /etc/apt/sources.list
Kb így kell kinéznie:
deb http://httpredir.debian.org/debian jessie main
deb-src http://httpredir.debian.org/debian jessie maindeb http://httpredir.debian.org/debian jessie-updates main
deb-src http://httpredir.debian.org/debian jessie-updates maindeb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates mainMinden "main" szócska után egy szóközzel elválasztva oda kell írni hogy – ha nincs ott – non-free
Utána Ctrl-O a mentés, aztán apt-get update, és utána felrakod a wifihez kellő firmware-t. -
Apollyon
Korrektor
Hát a laposban intel proci van, erre gondolsz?
Nem, hanem a wifi kártyára.
Másold be ezt terminálba, majd írd be válaszként mit írt ki:lspci | grep -i wireless
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Az Intel szerint mindenkit érint, illetve érinteni fog a CPU-hiány
- A legújabb processzorokra kényszeríti partnereit az Intel
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Star Citizen
- BMW topik
- További aktív témák...
- Hibás Dell Precision 7730 - 17,3", i7 8750H, 32GB RAM, Quadro P3200 6GB VGA
- Dell Optiplex 3050 SFF,i5-6500,8GB DDR4,256GB SSD, WIN11
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell XPS 15 9500 - 15,6" hibás kijelző, i7 10750H, 8GB RAM, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB VGA
- Samsung Galaxy S24 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg. 
A következő off hsz(eke)t törlöm.

Random szórakozva az időddel és türelmeddel. Minden ugyanaz, egyedül a csillagállás más jelleggel talán a következő egy nemfeledős install lesz. Ilyenekről beszélek...