- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós kamerák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az MSI legfrissebb grafikus kártyái push-pull hűtést kaptak
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Pár tök alap kérdésem, ami lehet néhány embernek nevetséges.Az első: mi a különbség ha \ ilyen per jelet írok és mi a különbség ha / ilyen per jelet írok Linux alatt. Illetve a % jel mit jelent egy parancsnál, vagy elérési útnál.
A másik, hogy samba-ban a következő dolgok mit takarnak, mire kellenek:
inherit acls = Yes
create mask = 0600
directory mask = 0700
store dos attributes = YesKöszönöm!
-
PumpkinSeed
addikt
Karakteres Debiant használok, amikor le akarom tölteni a grsec-t mindig visszaadja a prompt. Miért van ez?
-
fueloep89
csendes tag
Hali
Segítséget szeretnék kérni tűzfal ügyben.
Router és switch közé szeretném beállítani egy számítógépet tűzfalként.
router 192.168.64.1
tűfal külső: 192.168.64.2 - eth0
tűzfal belső: 192.168.64.3 - eth1
a switchre kötött gépek dhcp-vel kapják a címeket illetve fix ip-vel rendelkezik 1-2 gép/eszköz.A tűzfalszabályokkal nem is lenne gond, csak azt nem tudom megcsinálni, hogy a külső hálókártya és a belső hálókártya között átmenjen a forgalom. Erre kérnék segítséget.
Kezdő linuxos vagyok, de a tűzfalszabályokkal még elbírok, de erre még nem jöttem rá.Köszi előre is
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Tudtok segíteni abban,hogy Debian alatt hogyan tudok hálózati meghajtót létrehozni? Egy olyan fájlmegosztás lenne a lényeg,amit mindenki lát a hálózaton (win gépek is) és ezt mind egy hálózati meghajtón kéne elérni!
Erre van a Samba, vagy hogy tudom megtenni?
-
M.W.H
aktív tag
vagy esetleg hogy tudnám ezt a hibát felkutatni?
-
M.W.H
aktív tag
hali
egy cégnél vagyok gyakornok. igaziból nemsok dolgom vanezért
csináltam a gépemre egy vmware esxi-t aztán rá egy debiant. nslookup-al megnéztem feloldja a dns-t
de apt-get updatenél ilyeneket ír ki. kapcsolat létrehozása sikertelen ehez: security.debian.org: 80
101: a hálózat elérhetetlen.
amire már rájöttem a hálozat tüzfala ftp tiltva, és ping kifele tiltva...help
-
törölt tag
válasz
#40553216 #4578 üzenetére
No, itt lett a megoldás.
Multiarch ImplementationA problémát alapvetően azért nem értem, mert a multiarch csomag eleve fent volt végig, ia32-es csomagok is. És ugye ment a Skype. Ehhez képest kellett egy:
dpkg --add-architecture i386
Szóval ez akkor azt jelenti, hogy korábban a komplett i386 struktúrát törölte?
-
törölt tag
Sziasztok!
Itt is megkérdem, mert a Linux kezdőben nem jött eddig válasz.
Egyik gépen Debian Testing/Unstable megy. Ma (tegnapelőtt) frissítettem, és sajna, nem figyeltem, így két, tárolókból kiszedett csomag (ia32-libs-gtk-i368, ia32-libs-i368) törlése miatt törölte a Skype-ot is. Igen bosszantó. Nem tudom visszatenni, mert függőségi bajai vannak.
Ilyenkor mi a lópikulát lehet tenni? Várni, hogy visszarakják? Vagy innen tegyem fel? Mert nekem nem jelenik meg a csomagok között ezzel a sources.list-tel:
deb http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ testing main contrib non-freedeb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-freedeb http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable main contrib non-freeAnnak ellenére, hogy a Debian packages oldalon ott vannak a listában. Kézzel telepítést próbáltam, millió (na jó, csak 10+) függőségi hiány miatt nem rakja fel őket.
Köszi
-
Archttila
veterán
válasz
McSzaby #4576 üzenetére
Esetleg: Linux iptables zsebkonyv
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Shorewall-hoz van magyar leírás valahol? Nem találtam... (install,configure,stb..)
-
jagyugyaerik
tag
válasz
Apollyon #4573 üzenetére
Igazából mind1. Visszatelepítettem az UEFI-s win7et és így most jó. Annyi csak, hogy a GRUB egyáltalán nem indul, ezért Rescatux lemezzel indítom a Grubot és így behozza a debiant. Jó ez így csak macerás minden alkalommal így indítani.
Esetleg abban segíteni, hogy egy olyan leírást adtok vagy mutattok, ahol lépésről lépésre le van írva, hogy egy UEFI Win7 mellé hogyan lehet beállítani a GRUB-ot?
Köszi -
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #4569 üzenetére
Értem én, egy nagy kötegnek látja az összes partíciót. Olvass vissza, le van írva hogy oldottam meg.
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Kövezzetek meg ha hülyeséget kérdezek, de konzolos módban az .iso tartalmát hogy tudom kimásolni vagy kicsomagolni?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #4567 üzenetére
Néhány hsz-szel lejjebb kotta ugyanez a problémám volt.
A megoldás nálam az volt, hogy előbb felraktam egy win7-et, de csak a rendszernek szükséges helyet választottam le, és erre telepítettem. A vinyó többi részéhez nem nyúltam winnel. Aztán fel a Debilt, neki is leválasztani a helyet, és arra telepíteni, így már királyul műxik a bootloader is.
(De még mielőtt ezt megcsináltam, előtte a free space-ből leválasztottam a Debilnek helyet, viszont a win innentől fogva nem hogy saját magát, de még a vinyót sem látta, de erről is írtam pár hsszel ezelőtt. A lényeg, hogy Debillel ne formázz olyan partíciót ami Winnek is kell, mert az meg nem fogja látni.)
-
jagyugyaerik
tag
Sziasztok!
Most telepítettem win7 sp1 bios mode-t a vinyómra. 320gb-os vinyó, abból 200gb ntfs partíció és van még 100gb particionálatlan terület. Elindítottam debian installert és amikor a particionáláshoz ér, akkor összefüggő szabad területnek látja a vinyóm az adatokat. Nem detektálja egyáltalán az ntfs particiot.
Előtte volt rajta win7 UEFI mod ugyanugy sp1. Az látta az ntfs particiot csak a grub nem működött az UEFI verzióval.
Mi lehet a probléma miért nem detektálja a különlévő particiot? -
tlac
nagyúr
skype telepítése
(squeeze 64 biten egy élmény...) -
Apollyon
Korrektor
Nah végül újraraktam mindkét rendszert. Előbb a win telepítővel leformáztam az egész vinyót, majd egy partit leválasztottam a windowsnak (nem formáztam/partiztam a maradék helyet). Rendszer fel, aztán Debiannal már le tudtam választani a maradék nem formázatlan részből, így simán felment a win mellé a Squeeze, aminek tök jó a bootválasztója. Így most már mindkét rendszer tökéletesen működik egy hdd-n
-
tlac
nagyúr
jól értelmezem ezt a grafikont, hogy a wheezy-ben kevesebb bug van, mint a squeeze-ben?
-
Apollyon
Korrektor
A szemét..
Akkor ez megmagyarázza a dolgot. Viszont a Debian sem csipázza a win7 partíciókat. Akárhogy is csinálom, csak a rendszerpartíciót veszi külön, a többit leszarja, tehát egy vinyóra csak úgy tehetek fel debiant, ha debiannal partizom meg a vinyót, de akkor meg a win megint kettéhal. És sajna még nem vagyok olyan hardcore linux user hogy mindent abszolút tudjak használni mint winben :/
Ezekszerint be kell tuszkoljak még egy hdd-t hogy két standalone rendszerem legyen egy gépen...:/ -
Apollyon
Korrektor
válasz
McSzaby #4554 üzenetére
Hááát ez windóz téma... win7 telepítőcdjén megnyitottam a parancssort, majd elindítottam a diskpart "programot". Azzal list disks, select disk 0, és clean...
Debian alatt akárhogy mókoltam, akármilyen filerendszerrel, win nem látta a merevlemezt, csak a fenti művelet után, ez viszont drasztikus megoldás volt. -
Apollyon
Korrektor
válasz
McSzaby #4552 üzenetére
Windows 7, és parancssorban megoldottam, ez viszont kinyírta a linuxomat
Úgy tűnik eléggé nagy az OS háború, nem fér meg a két rendszer egy merevlemezen, hiába van szénné particionálva.
Érdekes, a Lennyt még anno simán felraktam a Win7 mellé, és a GRUB is boldogságos volt mindenkinek. -
McSzaby
őstag
válasz
Apollyon #4550 üzenetére
Szerintem ez inkább fájlrendszer kérdés. De ha esetleg XP telepítővel próbáltad, akkor az is lehet gond, hogy a SATA merevlemezt nem ismeri fel. Ha előtte látta és a formázások után NTFS-nél sem látja, akkor próbáld meg, hogy Win alatt egy particiónáló program látja-e. Pl.:Minitool Partition Wizard. Ez egy jó program, ha ez se látja, akkor várd meg nálam jobban hozzáértő ember tanácsát.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Csak egy kis segítséget kérnék. Kezdő Debianos vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mik azok az alapdolgok, amiket ismerni kell, telepíteni, beállítani. Gondolok itt FTP,Web-szerver,ssh,sudo, stb.. Tudtok írni egy listát, hogy miket gyakoroljak (be)?Tudom,hogy ezt meghatározni nehéz,mert különböző felhasználási területek vannak, de azért jó lenne tudni pár dolgot, hogy mik az alapok, amit egy Linux rendszergazdának illik/kell tudni kezdő és haladó szinten!
-
Apollyon
Korrektor
Sikeresen felraktam a Debiant egy külön partícióra a vinyón.
Viszont történt egy olyan, hogy a windows nem látja többé a merevlemezt. Ha betolom a telepítőt, akkor sem látja, mintha letiltotta volna a Debian... Hiába formázom át bármire a megadott partíciókat, semmit nem lát belőle a win telepítő sem. Valamit elrontottam volna? A merevlemez hibátlan. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon #4548 üzenetére
Nah gondoltam hogy ezzel igazából nem lehet mit csinálni, egyébként nem graphic install alatt van ez, de majd azt is kipróbálom, bár gondolom nem lesz különbség. De úgynézki akkor újra kell particionálni majdnem az egész vinyót, viszont így meg külső vinyóra kell másolgatnom a dolgaimat. Flame on: tuti hogy a win hibájából van ez...
-
Apollyon
Korrektor
Szeretnék feltenni a notebookomra egy Squeeze-t, de telepítéskor nem találom a megfelelő partíciót. Alapjáraton egy Win7 üzemel a gépen, és egy 750-es vinyó van a gépben ami négy partícióra lett felosztva.
Viszont a Debian telepítőben csak 2 primary partíciót mutat (plusz a 100megás blőd Win partíciókat), az egyik 100 gigásat, amin a Win7 van, és egy ~642 gigásat, amin a többi cuccom van.De ebből csak a 100gigás Win7 a valós, 642-es partícióm nincs is, mert a vinyó le van osztva még egy 488GB-os, 80-as, és egy 30-as partícióra, és ez utóbbira szeretném feltenni a debilt, de a telepítője meg nem látja...
A 30-ast próbáltam először formázatlanul, most NTFS-re van formázva de úgy sem látja külön, csak egyben, 642-esként...
Tehát végülis egy rendszerpartíciót lát (Win7), meg egy nem rendszert, csak nem értem hogy mért van ez így.. Régen simán látta a Lenny a windowsos partícióimat.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #4544 üzenetére
kérdés, hogy melyik a jobb. ha csak az van benne, ami neked kell, akkor forrásszinten kérdés, hogy patkolod-e a bugok ellen, bináris szinten meg hogy belefordítottál-e mindent, ami kell.
ha meg gyári kernelt használsz, mindent megcsinálnak helyetted és csak egy-két egzotikus hardver esetén kell a kernel egy részét lefordítani.
-
bambano
titán
úgy látom a konfig scriptből, hogy kibányássza a kernel fájlnevéből a verziót, azzal megpróbál néhány fájlnevet keresni, hogy talál-e olyan néven initrd-t. ha talál, használja, ha nem, nem.
szerintem scsi-ről bootol kernel fordítás nélkül, csak ott egy-két dolog összeakadhat.
de lehet, hogy nem jól látom, f1-et nézek
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #4542 üzenetére
Jóformán a legeslegelső dolog amit linuxon megtanultam az a kernel fordítás volt és mindig saját kernelt használok. Így tuti az van benne ami nekem kell, és nem az amit a disztrókészítők jónak gondoltak. Ha pedig a saját kernel már adott, akkor az initramfs már csak plusz bonyolítás lenne ... nekem.
Aki nem fordít kernelt az valószínűleg nem fut bele az initramfs gondokba egyébként sem. Vegyük észre, sch_a kolléga is úgy kezdte, hogy "Kernelfordítással foglalatoskodnék".
-
sch_a
addikt
válasz
bambano #4540 üzenetére
és akkor ha lefordult a kernel, csak kiadom hogy update-grub? honnan tudja hogy akarok-e initrd image-t használni? vagy abból a mappából adjam ki a parancsot, ahol az image van?
(#4541) Jester01
SCSI-ról kell bootolni, ezért kell, persze bele lehetne fordítani a támogatást a kernelbe, de nem szórakozásból csinálom, ilyen a zh feladat. De pl. ha jól tudom LVM-ről nem is lehet máshogy bootolni.
-
Jester01
veterán
Mondjuk én a lelki békém érdekében sosem bonyolítottam az életemet initramdisk-kel
Persze hallottam, hogy vannak olyan körülmények amikor nem kerülhető el. -
sch_a
addikt
Üdv!
Kernelfordítással foglalatoskodnék, ha a nyomorult vmware alatt nem dobálna ki már a debian telepítő random hibákkal. Initrd-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Az elkészült initramfs image-t ugye meg kell adni GRUB esetén a /boot/grub/menu.lst fájlban. GRUB 2 esetén mi a teendő? Ott ugye nem is létezik ez a fájl. -
Archttila
veterán
-
Youri
veterán
válasz
Darthforce92 #4536 üzenetére
leszeded, kiírod, bootolsz, bejön egy menü, ott valamelyik pont alatt ki tudod választani a graphical enviroment-et, és ott az XFCE-t, aztán indulhat az install
-
Youri
veterán
válasz
Darthforce92 #4534 üzenetére
netinstall-ban ki tudod választani, hogy melyiket telepítse
-
Darthforce92
tag
Üdvözlet Mindenkinek!
Egy régi amd mobil sempron 3000+, 256mb-s gépre szeretnék debiant telepíteni. Úgy hallottam , hogy xfce megfelelő lenne de sehol sem találok, direkt xfce telepítős debian linuxot. Ebben szeretném segítségeteket kérni. Előre is köszönöm! -
bambano
titán
válasz
fueloep89 #4532 üzenetére
Kérdezhetném azt, hogy biztos vagy-e benne, hogy nincs benne tűzfal, meg azt is, hogy minek kellene bele tűzfal? Mire akarod használni? A szolgáltatói router szinte biztosan natolt, az pedig önmagában tűzfal.
Ha összeraktál egy debianos szervert, akkor a szolgáltatói routert kapcsold ki és tedd fel a polcra (feltéve, hogy nem akarsz iptv-t csinálni). A debianos gépben ilyenkor lennie kell két ethernet kártyának, az egyiket nevezd ki wan interfésznek, annak a mac címét jelentsd le a szolgáltatónál és arra telepíts egy debianos dhcp klienst. A másikat nevezd ki lan interfésznek és arra telepíts debianos dhcp szervert. Utána vagy rakj fel valami debianos tűzfal konfiguráló cuccot, vagy kézzel faragd meg a tűzfal szabályokat. Szerintem ez utóbbi rögösebb, de járhatóbb út.
-
fueloep89
csendes tag
Helló!
Ide irányítottak, hogy itt tegyen fel a kérdést, mondjuk ez nem linuxos probléma szerintem, de hát ez a fórum szabályzat
A fennálló probléma: az internet szolgáltató által hozott router tud DHCP-t szórni. Ez szép és jó, rákötöm a hálót és megy minden, de ebben a routerben nincs tűzfal. Na én összeraktam egy Debian alapú szervert tűzfallal, ami még nincs beüzemelve a hálózatba.
Az a gondom, hogy a DHCP-t hogyan oldjam meg. A tűzfalon keresztül menyjen ki DHCP kérés a routerig, vagy inkább a szerver legyen a DHCP kiszolgáló? De akkor a 2 DHCP kiszolgáló "nem veszik össze"? Vagy ne engedjem át a tűzfalon a DHCP kéréseket a routerre, ezáltal nem okoz gondot a router a címkiosztásban? Még fel tudom hívni a szolgáltatót, hogy jöjjenek ki és vegyék ki a DHCP-t a router-ből, de előtte mindenképp szeretném beüzemelni a tűzfalat.Erre kérnék valami javaslatot, hogy melyik a legpraktikusabb megoldás
Köszi előre is a segítséget
-
pethYeti
addikt
Netinstallal nem tudom felrakni a debiant mert hiányolja: brcm/bcm43xx-0.fw ami a wifim drivere? Valahogy feltudom rakni a pendrivera, amiről telepíteném?
-
pethYeti
addikt
Üdv!
Gondolkozom a Wheezy béta 3 felrakásán, de lenne pár kérdésem. Ha közben kijön a végleges akkor frissítések révén automatikusan átáll arra? Valamint melyik ati fglrx driver jó hozzá? Tárolóban alapból nincs ha jól láttam, esetleg külön kell engedélyeztetni tárolót?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4519 üzenetére
Hmm tényleg, amit ott törölt, az Rasp. specifikus dolog.
...
/opt/vc/src/hello_pi/hello_video/test.h264: 30MNow that’s more interesting! The first 3 files are the apt caches and the swap, we’ll take care of those at the end. Some icon takes appear to take a lot of space, the .a file show there are some development libs installed and the last file reminded me there’s some Raspberry media sample code.
Let’s take care of those code samples:
sudo rm -rf opt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A raspberry-s Debiannal kapcsolatban van egy kérdésem. Nem magával a rasp-al kapcsolatos, hanem a Debiannal.
Aki visszaalakította a komplett gui-s imaget egy terminálos minimál rendszerre, az kicsit pontatlanul, de leírta, hogy mit csinált. [link]
Az egyik lépésben törölte az egész opt-ot. Ezzel kapcsolatban írta neki valaki, hogy ezt nem kellett volna megtenni, mert problémákat fog okozni, de arra nem írt választ az illető.Azt írta neki, hogy így elveszti a felbontás váltás és az opengl használatának a lehetőségét. Ezzel így mi a helyzet?
-
bambano
titán
-
vadcoca
tag
válasz
bambano #4514 üzenetére
Amit először indítasz, annak nem feltétlenül kell sem -P, sem --no-remote.
A többi példánynak viszont kell a -P és a --no-remote is.
Amivel próbáltam: iceweasel 10.0.6, firefox 16.0.1.
Ez a kettő együtt hajlandó ugyanazzal a profillal is elindulni.
De icew/icew vagy ff/ff párban, ugyanazzal a profillal már reklamálnak, hogy a profil használatban van, újat kell gyártani. -
bambano
titán
válasz
Jester01 #4510 üzenetére
egy 8-as firefoxot használok, amiben pár tabon fut ez (itcafe), amit olvasok éppen, egy-két keresési fül.
de egyes feladatokhoz régebbi firefox kellene, amit felraktam külön könyvtárba. a gondom, hogy bemegyek ebbe a külön könyvtárba, beírom, hogy ./firefox és ez a 8-asban nyit új ablakot, nem pedig elindítja az ott levő régebbit. -
bambano
titán
mozilla topikban nem mondtak erre semmit:
súgjatok légyszi, hogy lehet két firefoxot elindítani egyszerre egy debianon?
kellene egy 2.0.20-as meg egy 8.0.1-es egyszerre, úgy, hogy a remote protokollal ne piszkálják egymást.
a -no-remote nem működik. -
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Subversion server konfigolásben szükségem lenne segítségre, vagy valami jól használható guide-re.
A hozzáférés beállításával vannak gondjaim. Azt nem látom tisztán, hogyan lehet biztonságos távoli kapcsolatot létrehozni benne. Linux alatt még nem telepítettem SVN-t. Windows alatt meg tök egyszerűnek tűnt.Előre is köszi a segítséget.
lakisoft -
Sziasztok!
Most állok virtuális szerver rendelés előtt, és a tanácsotokat kérném. A választható oprendszerek: Debian 6.0, CentOS 5, illetve Ubuntu 10.04. A Debian elég közel áll a szívemhez, viszont a rendszergazdai tapasztalataim eléggé szegényesek, mondjuk, hogy erős felhasználói szintet ütnek meg Linuxon. Szerintetek melyiket lenne érdemes választani? PHP-SQL menne rajta.
-
bambano
titán
válasz
McSzaby #4499 üzenetére
időfüggő. mindig van egy stabil (már kiadott) meg egy fejlesztői verzió. amikor kiadják a stabilt, akkor az az erősen ajánlott és a fejlesztői nem, mert abban olyankor kupleráj van. ahogy telik az idő és közeleg a következő kiadás, úgy válik egyre stabilabbá a fejlesztői és kezd kicsit elavulni a stabil.
mivel mostanában már béta teszten van a fejlesztői, én már ezt (=wheezy) szoktam felrakni friss telepítéskor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hardcore café
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 16GB RAM 512GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest