- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
2100 - 2001
10908 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
''...a php5-ben vannak meg a dolgok, de a php4-ben nincsenek, es phpinfo alapjan onnan szedi''
ezt nem igazan ertem -
StaMiNa
aktív tag
-
kem
addikt
-
StaMiNa
aktív tag
Na, ugy nez ki megvan, mert a php5-ben vannak meg a dolgok, de a php4-ben nincsenek, es phpinfo alapjan onnan szedi. Mit csinaljak?
SSH csatlakozasra van otleted? -
VladimirR
nagyúr
csinalj a wwwroot-ba egy egyszeru php file-t, s a hivd meg benne a phpinfo fuggvenyt
annak a kimenetet ellenorizd mar le, hogy mit mond a mysql-re
en is jartam mar hasonlokeppen, de mar meg nem mondom, mi okozta
[Szerkesztve] -
StaMiNa
aktív tag
Nincs pontosvesszo

Probaltam mar az egesz linux restart, meg init.d -ben is restartolni.
Esetleg valami jogosultsagok lehetnek a hibak? Én mindig vhogy azzal szivom be
-
VladimirR
nagyúr
-
StaMiNa
aktív tag
Igen, ezek mind igy vannak:
/usr/lib/php5/20070613+lfs/mysql.so -
VladimirR
nagyúr
letezik a /etc/php5/conf.d/mysql.ini file?
meg van benne adva a kovetkezo sor?
extension=mysql.so
letezik a mysql.so file? (/usr/lib/php5/akarmi/mysql.so)
mondjuk a fenti utvonal nem tudom, honnan jon, php.ini-ben nem latom beallitva az extension_dir parametert -
StaMiNa
aktív tag
a pureftpd-nek eleg erdekes a beallitgatasa
egyfelol tortenhet parancssorbol, az inditaskor megadott kapcsolokkal, masfelol sok-sok kis apro konfigfile-lal, a fenti kapcsoloknak mefeleloen
pl a passziv portok 5000-5500 ytartomanyra allitasahoz:
- inditsd a pureftpd-t a -p 5000:5500 kapcsoloval, vagy
- hozz letre egy filet a /etc/pure-ftpd/conf konyvtarban PassivePortRange neven es a tartalma legyen 5000 5500
a hasznalhato kapcsolokat megtalalod itt, kozeptajt => Bovebben: [link]
btw itt egy egesz jol hasznalhato howto a pure-ftpd belovesehez mysql felhasznaloazonositassal (en magam, kezdo linux-oskent, ez alajan eleg gyorsan be tudtam loni eletem elso linux-os ftp szerveret) => Bovebben: [link]
[Szerkesztve]Már majdnem sinen lennek, de vmi gebasz van a phpmyadmin es mysql kozott. Pedig a php5-mysql csomag fentvan, meg minden ami kell, elvileg
phpMyAdmin - Error
Cannot load mysql extension. Please check your PHP configuration. -
StaMiNa
aktív tag
Nekem az ftp.debian.org elég jo volt.
És amikor a DHCP-tol keri az ip cimet, akkor megkapja? -
kem
addikt
Van egy kis gondom a net installerrel.
Sehogy se bír sehova felcsatlakozni http-n, ftp-nél meg olyanokat kér, amiket nem tudok.
Ilyenkor mivan?
Routerre rádugtam, 2 külömböző lan kártyával is, de 1ik se jó.
másik routerrel is kéne próbálkozni? -
VladimirR
nagyúr
a pureftpd-nek eleg erdekes a beallitgatasa
egyfelol tortenhet parancssorbol, az inditaskor megadott kapcsolokkal, masfelol sok-sok kis apro konfigfile-lal, a fenti kapcsoloknak mefeleloen
pl a passziv portok 5000-5500 ytartomanyra allitasahoz:
- inditsd a pureftpd-t a -p 5000:5500 kapcsoloval, vagy
- hozz letre egy filet a /etc/pure-ftpd/conf konyvtarban PassivePortRange neven es a tartalma legyen 5000 5500
a hasznalhato kapcsolokat megtalalod itt, kozeptajt => Bovebben: [link]
btw itt egy egesz jol hasznalhato howto a pure-ftpd belovesehez mysql felhasznaloazonositassal (en magam, kezdo linux-oskent, ez alajan eleg gyorsan be tudtam loni eletem elso linux-os ftp szerveret) => Bovebben: [link]
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
meg lehet valahogy tudni, hogy egy adott időpontban mik futottak a gépen?
-
StaMiNa
aktív tag
SSH-t és pure-FTPD-d hol engedelyezek/confolok?
etc/pure-FTPD-ben a conf fileban nincs sok értékelheto
-
StaMiNa
aktív tag
-
StaMiNa
aktív tag
Sziasztok,
felraktam a legujabb debian (2.6os kernel) linuxot, majdnem minden megy jol, csak a samba-n keresztul nem tudom elérni a gépet winxp alol. Látja a linuxos gépet, de user/jelszot kér, és hiaba irom be azt ami létezik, ujra kéri, és hiaba hozok letre mást, azt se fogadja el.
Linux alol meg elérem szépen a windowsos megosztott dolgokat, és olvasni is tudok onnan.Áhh, nagy keresgetesben, és conf file átírasban siekrult belépnem, már csak írni kéne a konyvtarba, pedig writable = yes van állítva

-
kem
addikt
Hol találok net installert debian etch-hez?
Én csak tesztpéldány netinstallert találtam.
debian-testing-i386-netinst.iso
Ugye i386 kell a 32bites PChez? -
StaMiNa
aktív tag
Sziasztok,
felraktam a legujabb debian (2.6os kernel) linuxot, majdnem minden megy jol, csak a samba-n keresztul nem tudom elérni a gépet winxp alol. Látja a linuxos gépet, de user/jelszot kér, és hiaba irom be azt ami létezik, ujra kéri, és hiaba hozok letre mást, azt se fogadja el.
Linux alol meg elérem szépen a windowsos megosztott dolgokat, és olvasni is tudok onnan. -
attilam
őstag
+1 a K3B-re. Bár én alapból KDE desktoppal raktam fel a Debian-t, úgyhogy hozta is magával a progit

-
GD
őstag
nerolinux is jó, persze ''fizetős''
k3b nekem satás íróval lassú volt de amúgy korrekt progi -
ngabor2
nagyúr
nekem eddig a k3b jött be leginkább. mielőtt esetleg mondanád, hogy az kde-s, elmondom, hogy én nagyon sokáig gnome alól is azt használtam. elég neki a kde-s lib, de azt hozza magával függőségben.
-
Claudius
tag
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen cd/dvd író progmamot érdemes debian alatt használni. Arra gondolok, hogy pl. win alatt a Nero talán az egyik legjobb, mi a legjobb debian alatt.
Köszönöm -
oati
csendes tag
Sziasztok!
Van egy problébám. Letöltöttem egy Debian linuxot a netről, és feltetttem egy PIII. őskövület gépre. MInden szépen működik. (Ez volt a teszt, megfelel e a célnak)
Most szerettem volna feltenni egy másik gépre. A telepítés első fázisa után allandóan azt írja, hogy:
''pivot_root: No such file or directory
/sbin/init: 426:cannot open /dev/console: No such file
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!''
Nem tudok továbbjutni a telepítésen. A gépben sima ISA HDD van.
Próbáltam telepíteni 2.4 es kernellel, GRUB betöltővel.
Majd próbáltam telepíteni a 2.6 os kernellel, LILO val ''expert26'' paraméterrel.
Se liloval, se GRUB bal nem megy.
Ha 2.6 os kernelt teszek fel, akkor viszont ott leáll a betöltés, hogy ''Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel.'' és se kép se hang.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszi a segítséget -
bambano
titán
-
ngabor2
nagyúr
-
bambano
titán
akkor ezért kellett olyan erőltetve leváltani a jó öreg 2.4-et...
no mindegy, nem értek hozzá, csak hangosan gondolkodtam
a via epia sp13k hőmérőjéből akarnék végre értelmes értéket kifacsarni, ami közelebb áll a valósághoz, mint az eddigi -270, vagy 4.5G °C... a google szerint a 20-asban már benne van.3.5 éve van 2.6... azért az nem annyira erőltetett

-
ngabor2
nagyúr
Nem tudom, hogy a 20-as milyen stabilitású, ha azt nézem, hogy melyikről mennyit veszekednek a kernel fejlesztői listán, akkor mindegyik egy hulladék (májusban 13884 levél volt az lkml-en). Sajnos mostanában az szokott a kérdés lenni, melyik kernelben működnek azok a dolgok, amikre neked szükséged van, mi az, ami ugyan nem jó, de nem is kell. A fontos gépeimen 2.6.16.37 van.
akkor ezért kellett olyan erőltetve leváltani a jó öreg 2.4-et...
a via epia sp13k hőmérőjéből akarnék végre értelmes értéket kifacsarni, ami közelebb áll a valósághoz, mint az eddigi -270, vagy 4.5G °C... a google szerint a 20-asban már benne van. -
bambano
titán
mert eddig nem igazán akart összejönni normálisan a 2.6-os kernelek fordítása... meg lusta is vagyok

nomeg a gép, amire fordítani kellene, kb. 300km-re van tőlem, és ha nem megy elsőre, akkor baj van. a 20-as milyen stabilitású, a többihez képest? 2.4 óta nem igazán követem a fejlődést, azokból gond nélkül tudtam fordítani, mindig saját kernelem volt. 2.6 óta a disztribbel jövőket használom.Nem tudom, hogy a 20-as milyen stabilitású, ha azt nézem, hogy melyikről mennyit veszekednek a kernel fejlesztői listán, akkor mindegyik egy hulladék (májusban 13884 levél volt az lkml-en). Sajnos mostanában az szokott a kérdés lenni, melyik kernelben működnek azok a dolgok, amikre neked szükséged van, mi az, ami ugyan nem jó, de nem is kell. A fontos gépeimen 2.6.16.37 van.
-
ngabor2
nagyúr
mert eddig nem igazán akart összejönni normálisan a 2.6-os kernelek fordítása... meg lusta is vagyok

nomeg a gép, amire fordítani kellene, kb. 300km-re van tőlem, és ha nem megy elsőre, akkor baj van. a 20-as milyen stabilitású, a többihez képest? 2.4 óta nem igazán követem a fejlődést, azokból gond nélkül tudtam fordítani, mindig saját kernelem volt. 2.6 óta a disztribbel jövőket használom. -
bambano
titán
De miért nem fordítassz akkor saját etch-es kernelt, ha nem jó a 18-as?
Egyébként a 21-es kernelben jelenleg túl sok hiba van ahhoz, hogy érdemes legyen feltenni. -
ngabor2
nagyúr
mennyire zavarja meg az etch lelki világát, ha sid-es kernelt teszek fel rá? a 2.6.18-as kernelből elég sokminden hiányzik, ami a 2.6.20-ban már benne van, és valszeg a 2.6.21-ből se írtották ki. esetleg backportolt kernelt találok hozzá?
-
GD
őstag
64bites etch-el desktopra mik a tapasztalatok?
-
Jester01
veterán
üdv
az egérrel van gondom debian 4 alatt
egy pII gépre raktam fel a debian 4-et, és a soros egér nem működik. az xconf.org /lehet rosszúl írtam/ -file- ban átírtam az egér típusát sermouse-re, mert ps/2 volt beírva, ekkor az x el sem índult, dobta a hibaüzenetet, hogy nem jó a konfig. próbátam beírni a ttys0-át is de azzal sem índult el.
régebbi debian alatt, meg suse, uhu, ubuntu alatt működött az egér
a válaszokat előre is köszönömAmi nekem működni szokott (máshogy is lehet persze)
gpm-et futtatok repeater módban (repeat_type=raw az /etc/gpm.conf-ba, vagy dpkg-reconfigure gpm), az x-nek pedig ennek megfelelően a /dev/gpmdata eszközt adom meg. -
lkalmi
csendes tag
üdv
az egérrel van gondom debian 4 alatt
egy pII gépre raktam fel a debian 4-et, és a soros egér nem működik. az xconf.org /lehet rosszúl írtam/ -file- ban átírtam az egér típusát sermouse-re, mert ps/2 volt beírva, ekkor az x el sem índult, dobta a hibaüzenetet, hogy nem jó a konfig. próbátam beírni a ttys0-át is de azzal sem índult el.
régebbi debian alatt, meg suse, uhu, ubuntu alatt működött az egér
a válaszokat előre is köszönöm -
bambano
titán
nem kell, ebben az adott esetben, de érdemes minden más policy szempontból is.. megosztások, stb,azért egy suliban minmum a tanár diák hálózatot kétfelé kell szedni, legalább egymás között ne legyen átjárás.. bár, lehet így népszerűbb a diákok között, főleg ha a tanár a dolgozatkérdéseket a gépén hagyja vmi megosztásban

de akkor kellhet egy táposabb router is.
-
GD
őstag
Egyszerűbb lenne, ha 16-tal osztható határon lenne a 13 gép, 209-től 222-ig.
De ez sem vészes, csinálsz két acl-t:
acl tanterem1 src 10.0.0.200/255.255.255.247
acl tanterem2 src 10.0.0.208/255.255.255.247
utána ilyesmiket:
acl tiltott1 dstdomain iwiw.hu xxxsite1.hu xxxsite2.hu
acl tiltott2 dstdomain xxxsite3.hu
aztán
http_access deny tanterem1 tiltott1 tiltott2
http_access deny tanterem2 tiltott1 tiltott2
de ez csak nagy vonalakban, a pontos szintaktikáért olvasd el a squid doksikat.
Magát a hálózatot nem kell szegmentálni, a squidot csak az ip címek érdeklik.nem kell, ebben az adott esetben, de érdemes minden más policy szempontból is.. megosztások, stb,azért egy suliban minmum a tanár diák hálózatot kétfelé kell szedni, legalább egymás között ne legyen átjárás.. bár, lehet így népszerűbb a diákok között, főleg ha a tanár a dolgozatkérdéseket a gépén hagyja vmi megosztásban

-
bambano
titán
A kovetkezot szeretnem megvalositani.
Adott 13 gep egy tanteremben, fix cimkiosztassal, 10.0.0.201-tol 10.0.0.213
Squidban hogyan tudom korlatozni csak ezeknek az ip cimeknek, hogy pl az iwiw oldalt ne erhessek el?
A 201 elotti cimek, es a 214-tol kezdodoek viszont igen?
Most jelenleg egy fajlba gyujtom a bizonyos tiltott oldalakat, de most ugye egyik gep sem eri el azokat. Tehat egy ip tartomanyra szeretnem leszukiteni, hogy csak azok ne erjek el, a tobbi viszont igen.
Debian a szerver.
Johet a valasz privatba is.
Elore is koszonom a segitseget.
Egyszerűbb lenne, ha 16-tal osztható határon lenne a 13 gép, 209-től 222-ig.
De ez sem vészes, csinálsz két acl-t:
acl tanterem1 src 10.0.0.200/255.255.255.247
acl tanterem2 src 10.0.0.208/255.255.255.247
utána ilyesmiket:
acl tiltott1 dstdomain iwiw.hu xxxsite1.hu xxxsite2.hu
acl tiltott2 dstdomain xxxsite3.hu
aztán
http_access deny tanterem1 tiltott1 tiltott2
http_access deny tanterem2 tiltott1 tiltott2
de ez csak nagy vonalakban, a pontos szintaktikáért olvasd el a squid doksikat.
Magát a hálózatot nem kell szegmentálni, a squidot csak az ip címek érdeklik. -
GD
őstag
Squidban hogyan tudom korlatozni csak ezeknek az ip cimeknek, hogy pl az iwiw oldalt ne erhessek el?
Most jelenleg egy fajlba gyujtom a bizonyos tiltott oldalakat, de most ugye egyik gep sem eri el azokat. Tehat egy ip tartomanyra szeretnem leszukiteni, hogy csak azok ne erjek el, a tobbi viszont igen.
Debian a szerver.
ezért érdemes szegmentálni a hálózatot és akkor nincs ilyen gond, lehet extra igényeket kiszolgálni, legalább is én úgy csinálnám, akkor már csak meg kell adni pl hogy:
10.0.1.0/x (8,16,24) szegmensen hostok tiltva, simán iptablesből is menne
amiről te beszélsz az nem ip tartomány, csak egy ''véletlen'' darabja -
JohnnyX
őstag
Debian a szerver.
-
bambano
titán
A generic scsi dolog szerintem rendben van, azt nem kellene babrálni.
-
GD
őstag
hm, nerolinux 3-as béta hasít ezerrel, 8x írás tuti jó, 16x tesztelés alatt, lehet ha nem menet közben settingelek akkor nem rontja el a lemezt .-)))
-
GD
őstag
700 megás filmek, multisession nélkül, sima adat dvd,most forgattam egy legújabb k3b-t de nem lett jobb a helyzet..
érdeles hogy 2 meghajtót lát a satás írónak. egy generic scsi-t meg egy másikat...
megpróbálom ezt variálni... -
bambano
titán
Kérdés, hogy generálsz-e előtte iso image-t, vagy filerendszerből közvetlenül írod. Ez utóbbi esetben sok, kis file írása lehet lassú.
-
GD
őstag
üdv!
satás samsung dvd íróval írok raid1-ről aminek a diskjei tudják az udma-t és megy is...
ellenben az írás lassú kb 4x-es k3b-vel és gnomebaker-el is..
verbatim 8x illetve 16x-os nyersanyaggal teszteltem eddig
ötlet hogy hol a szűk keresztmetszet? -
GD
őstag
-
ngabor2
nagyúr
esetleg kisalkalmazás eltávolítása nem volt?
-
GD
őstag
ha ennyi lenne már túl lennék rajta .-) nincs exit.. se zárolás/feloldás a panelhez
hálózat engedélyezése/tiltása, kapcsolat információk, névjegy..
hm, megvan, workaround..töröltem és újra hozzáadtam a figyelmeztető területet..így eltünt a network-manager..
[Szerkesztve] -
Vamp
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
-
Vamp
senior tag
Help, Help!
Windows indítólemezt XP-hez milyen úton-módon csináljak egy LIVE Ubuntu 7.04 alatt? BIOST kell frissítenem, a floppyt nem engedi módosítani... -
GD
őstag
-
ngabor2
nagyúr
én azt vettem észre, hogy ha nem azon keresztül állítod be a hálót, akkor nem érzékeli, hogy megy... én nemes egyszerűséggel kikapcsoltam (kde alatt is van hasonló cuccos). persze ez nem megoldás, de azt sajna nem tudom...
-
GD
őstag
-
Windows NT
tag
-
GD
őstag
Köszi.
Akkor telepítéskor elég csak az 1-es dvd.
Köszi mégegyszer üdv: Windows NTsőt, elég egy 180megás netinstall cd .-) ha van működő gyors netkapcsolat
-
Windows NT
tag
Debianban van vagy 10-12 ezer különféle csomag, alkalmazások, felhasználói programok és ezek telepítéshez használt darabjai. A 2., 3., dvd-n olyan programok vannak, amelyekre egy alap debianhoz nincs szükség.
Ha jól tudom, apt-cdrom utasítással be lehet tölteni a többi dvd csomaglistáját is a rendszerbe és akkor onnan is fogsz tudni programokat telepíteni.Köszi.
Akkor telepítéskor elég csak az 1-es dvd.
Köszi mégegyszer üdv: Windows NT -
bambano
titán
Üdv.
Szeretném kérdezni, hogy letöltöttem a debian 4-est és három dvd kellet hozzá, fel is telepítettem tökéletesen működik, de kérdésem az lenne, hogy mi van a másik két dvd-n?, mert nem kérte csak egyről ment fel sőt még csomagot is a netről töltött le plusszba.
Válaszokat előre is köszi.
Üdv Windows NTDebianban van vagy 10-12 ezer különféle csomag, alkalmazások, felhasználói programok és ezek telepítéshez használt darabjai. A 2., 3., dvd-n olyan programok vannak, amelyekre egy alap debianhoz nincs szükség.
Ha jól tudom, apt-cdrom utasítással be lehet tölteni a többi dvd csomaglistáját is a rendszerbe és akkor onnan is fogsz tudni programokat telepíteni. -
Windows NT
tag
Üdv.
Szeretném kérdezni, hogy letöltöttem a debian 4-est és három dvd kellet hozzá, fel is telepítettem tökéletesen működik, de kérdésem az lenne, hogy mi van a másik két dvd-n?, mert nem kérte csak egyről ment fel sőt még csomagot is a netről töltött le plusszba.
Válaszokat előre is köszi.
Üdv Windows NT -
GD
őstag
nekem ibm notebookom van, azzal nem volt különösebb gond. az intel gyártmányú kártyákat relatíve jobban kezeli a linux, mint az egzotikusabbakat, egy core2duo processzoros, intel chipsetes notebook szerintem jó lesz. Ha választani lehet, nvidia videokártya legyen benne, nekem azzal egyszerűbb dolgom volt, mint a radeonokkal.
Hasznos lenne keresni valakit a környezetedben, aki ért hozzá.100% működő és kipróbált openvpn howto-t keresek etch-re, angol is jöhet
(linux szerver. win kliens)
aki ismer/használ ilyet, megköszönném a linket -
bambano
titán
nekem ibm notebookom van, azzal nem volt különösebb gond. az intel gyártmányú kártyákat relatíve jobban kezeli a linux, mint az egzotikusabbakat, egy core2duo processzoros, intel chipsetes notebook szerintem jó lesz. Ha választani lehet, nvidia videokártya legyen benne, nekem azzal egyszerűbb dolgom volt, mint a radeonokkal.
Hasznos lenne keresni valakit a környezetedben, aki ért hozzá. -
VladimirR
nagyúr
azert egesz jol el lehet boldogulni kezdokent a debiannal is (nezz be logout irasaim koze)
-
Amper
tag
Ubuntu <--> Debian ???
Telepítés után az alábbi különbségeket tapasztaltam:
Debian: Nincs olyan széleskörű hardver támogatás befordítva a kernelbe.
Pl.: debianra az USB wlan kártyámhoz külön kell fordítanom modult, ellenben a Ubuntu kezeli alapból és fagyással örvendeztet (BUG).
Debian: magyar nyelvűek alapból a programok, más a gnome háttér, mp3 megy ...
MOD: Mindkét esetben hozzáértés szükséges a megfelelő beállításokhoz. Kezdőként szerintem segítség nélkül ez nem (nagyon) megy, hiszen a szükséges egyéb csomagok céltudatos telepítéséhez szükség van ezek ismeretére.
[Szerkesztve] -
kisanna
csendes tag
szeretnek linuxot hasznalni. itt elek irorszagban es vennek egy laptopot. mit ajanlotok linuxhoz. apple-lel lehet vmit kezdeni? teljesen kuka vagyok a szamtechhez.
-
Jester01
veterán
-
Amper
tag
Megpróbáltam nem működik, az egyik wines hda1 ntfs a következő beállításokkal működik tökéletesen fstab-ban: default,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1 az elejét nem írtam ki, a másik wines partició hda5 vfat az általad megadott beállításokkal nem ment. A gépemen van ubuntu az látja a hda5 vfat particiót és működik is ubuntuban megnéztem az fstab beállítását amely akövetkező:
default,utf8,umask=007,gid=46 0 1 ugyan ezt beírtam a debianba és ott nem működik
Mi lehet a hiba?
KöszönömHello!
A man mount nem ír vfat-ra utf8 opciót.
Talán így menne:
/dev/hda5 /mnt/hda5 vfat noauto,user,codepage=852,iocharset=iso8859-2,gid=floppy,umask=0007 0 0
Ez csak példa, a megfelelő gid-t nézd meg a /etc/group-ban.
Részletek a man mount-ban
-
Jester01
veterán
Megpróbáltam nem működik, az egyik wines hda1 ntfs a következő beállításokkal működik tökéletesen fstab-ban: default,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1 az elejét nem írtam ki, a másik wines partició hda5 vfat az általad megadott beállításokkal nem ment. A gépemen van ubuntu az látja a hda5 vfat particiót és működik is ubuntuban megnéztem az fstab beállítását amely akövetkező:
default,utf8,umask=007,gid=46 0 1 ugyan ezt beírtam a debianba és ott nem működik
Mi lehet a hiba?
KöszönömNem biztos, hogy ez a baj de olyan opció nincs, hogy ''default'' csak ''defaults'' van. És akkor most a #2018-al ellentétben nem hálózati meghajtóról van szó, ugye?
-
Claudius
tag
Mi lehet a hiba?
Köszönöm -
Claudius
tag
Mi okozza azt, hogy debian alatt elég sokáig kell várnom míg betöltődik a netről egy oldal.
Feltételezem Iceweasel-t használsz, ezesetben: about:config a címsorba, majd ott a keresőbe beírod, hogy ipv6, és a megmarado egyetlen sorra duplakatt, így true-ra állítod. Ennyi.
szerk: ezt is megpróbálhatod, ha a fenti nem jön be: [link]
Petya
[Szerkesztve]Megtettem a beállítások módosítását, most már gyors a másik web böngészőbe (Epiphany) is megtettem az általad javasolt beállítást és az is felgyorsult
Köszönöm -
_Petya_
őstag
Üdv!
Szerintem a clean oldotta meg, elvileg minden rebo-ban ugyanannak kell lennie. Szerintem azt történt, hogy egy csomag telepítése közben elpusztult a processz, és félig telepített állapotban maradt valami.
Ja, és egyébként etch óta javasolt apt-get helyett aptitude-ot használni, a paraméterek nagyrészt azonosak. Fejlettebb a konfliktuskezelés benne.
Petya
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
Üdv!
Melyik repo-bó telepíted? (sources.list-et tudnál becopyzni ide?)
Esetleg bele kellene nézni abba a deb csomagba (fogod a deb file-t, kitömöríted valahova ar-ral, majd megnézed benne a postinstall script 61-edik sorát, hogy ott mit próbál csinálni.)
Vagy esetleg próbáld ki az aptidude-ot, fejlettebb a konfliktus kezelése. Esetleg apt-get -f install
Petyaftp.hu.debian.org-rol akarta telepiteni
atirtam egy francia mirror-ra, csinaltam egy apt-get clean-t, apg-get update-et es jo lett
ilyenkor mi van? verzio elvileg ugyanaz volt mindket mirror-on (6-00-2) -
_Petya_
őstag
lenny/sid alatt a kovetkezo problemam van java6 installalasakor (apt-get install sun-java6-bin):
Setting up sun-java6-bin (6-00-2) ...
/var/lib/dpkg/info/sun-java6-bin.postinst: line 61: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.00/bin/java: No such file or directory
dpkg: error processing sun-java6-bin (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
sun-java6-bin
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
mi lehet a gond, hogyan tudnam orvosolni?
elore is kosz a valaszokat
[Szerkesztve]Üdv!
Melyik repo-bó telepíted? (sources.list-et tudnál becopyzni ide?)
Esetleg bele kellene nézni abba a deb csomagba (fogod a deb file-t, kitömöríted valahova ar-ral, majd megnézed benne a postinstall script 61-edik sorát, hogy ott mit próbál csinálni.)
Vagy esetleg próbáld ki az aptidude-ot, fejlettebb a konfliktus kezelése. Esetleg apt-get -f install
Petya -
bambano
titán
Ha az a hibajelenség, hogy vár-vár, azután egyszercsak hirtelen belöki az egész oldalt, akkor valószínű, hogy a dns szerver beállításod nem jó. Ha az oldal betöldése közben is dadog, akkor meg routing probléma lehet.
-
VladimirR
nagyúr
lenny/sid alatt a kovetkezo problemam van java6 installalasakor (apt-get install sun-java6-bin):
Setting up sun-java6-bin (6-00-2) ...
/var/lib/dpkg/info/sun-java6-bin.postinst: line 61: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.00/bin/java: No such file or directory
dpkg: error processing sun-java6-bin (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
sun-java6-bin
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
mi lehet a gond, hogyan tudnam orvosolni?
elore is kosz a valaszokat
[Szerkesztve] -
Claudius
tag
Először üres képernyő kb fél percig aztán megjelenik az oldal, vagy kiírja, hogy az oldal nem található vagy megjelenik az egész oldal.
Ha egy betöltött oldalról megnyitok egy másikat szintén vérnom kell vagy 10 másodpercet
legalább -
_Petya_
őstag
Mi okozza azt, hogy debian alatt elég sokáig kell várnom míg betöltődik a netről egy oldal.
Feltételezem Iceweasel-t használsz, ezesetben: about:config a címsorba, majd ott a keresőbe beírod, hogy ipv6, és a megmarado egyetlen sorra duplakatt, így true-ra állítod. Ennyi.
szerk: ezt is megpróbálhatod, ha a fenti nem jön be: [link]
Petya
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Barmi
Viszont az biztos, hogy ez nem normalis.
Hogy lassu: lassankent betoltogeti az oldalt, vagy eloszor nem tortenik semmi, majd hirtelen bejon az egesz? -
Claudius
tag
Win alatt 1-2 másodperc alatt betöltődik, debian alatt kb. fél perc.
ADSL vonalam van, Mi okozhatja ezt a különbséget? Lehet-e ezen javítani?
Köszönöm -
Claudius
tag
-
_Petya_
őstag
A következő kérdésem lenne: debianban látom a wines hálózati meghajtómat és látom a benne lévő doc és xls kiterjesztésű fájlokat megnyitni pedig nem tudom, mert egy két karakter rossz. pl. képek mappa helyett az ékezetes é helyett valami élére állított négyszög jelentkezik, az összes ékezetes mappánál és fájlnál hasonló a jelenség és ezért ezeket megnyitni sem tudom.
Van a gépemen ubuntu 7.04 is és ott a wines hálózat minden előbb felsorolt ékezetes eleme tökéletesen megjelenik és meg is nyitható.
Mit lehetne tenni, hogy ez debian alatt is működjön.
KöszönömÜdv!
1. fstab-ban beállítod a charset-et a filerendszernél.
pl: /dev/hdb1 /mnt/adat vfat defaults,rw,users,uid=0,gid=6,umask=0003,iocharset=iso8859-2,noatime,quiet 0 0
2. nem használsz ékezetes fileneveket
Petya
[Szerkesztve] -
Claudius
tag
A következő kérdésem lenne: debianban látom a wines hálózati meghajtómat és látom a benne lévő doc és xls kiterjesztésű fájlokat megnyitni pedig nem tudom, mert egy két karakter rossz. pl. képek mappa helyett az ékezetes é helyett valami élére állított négyszög jelentkezik, az összes ékezetes mappánál és fájlnál hasonló a jelenség és ezért ezeket megnyitni sem tudom.
Van a gépemen ubuntu 7.04 is és ott a wines hálózat minden előbb felsorolt ékezetes eleme tökéletesen megjelenik és meg is nyitható.
Mit lehetne tenni, hogy ez debian alatt is működjön.
Köszönöm -
Claudius
tag
-
Claudius
tag
-
Amper
tag
-
Claudius
tag
-
J3richo
tag
a dvd-n amit megpróbálnék beolvastatni van egy iso file és azt írja hoyg azzal van gondja: ''cannot mount volume''
-
J3richo
tag
felraktam a debian 4.0 de gondom van vele, mert nem akarja olvasni jópár dvd lemezem. Milyen csomagokat telepítsek, hogy felismerje őket és a mediába automatikusan becsatolja? előre is thx help
-
thaler2
senior tag
Alap hogy frissítem. De úgy vettem észre, mintha a függőségeket nem jelölné ki telepítésre
Egy nyamvadt fordító csomagot (build-essential) nem tudok felrakni, mert kiabál hiányzó csomagokért...Egyszerűen röhej....Így sajnos használhatatlan..... -
thaler2
senior tag
-
bambano
titán
Ezt nem hiszem el...Felvettem ezeket a tárolókat, de egyszerűen egy rohadt nvidia drivert, nem tudok feltelepíteni, mert teljesíthetetlen függőségei vannak
Ez direkt szivat engem...az ubuntuban hozzá se kellett nyúlnom a tárolókhoz és mindent tudtam telepíteni, de ez nagyon szopat engem...ha piszkálod az /etc/apt/sources.list-et, utána mindig ki kell adni egy apt-get update parancsot.
-
Amper
tag
Ezt nem hiszem el...Felvettem ezeket a tárolókat, de egyszerűen egy rohadt nvidia drivert, nem tudok feltelepíteni, mert teljesíthetetlen függőségei vannak
Ez direkt szivat engem...az ubuntuban hozzá se kellett nyúlnom a tárolókhoz és mindent tudtam telepíteni, de ez nagyon szopat engem...Nálam megy :: esetleg ha etch amd64, akkor lehet baj az nvidia driverrel. Sajnos csak azt tudom javasolni, rakd fel a 32 bites verziót.

-
bambano
titán
Hello! Lenne egy nagyon fontos kérdésem
nem tudom telepiteni a Debian linuxot a gépre...

Az gép: Dual procis szerver... 1giga ram, stb... u160 scsi winchesterek...
3db winchester, amikor oda érek telepitésben hogy particionálás... megcsinálom a softveres RAID5-öt, majd particionálás... automata particionálás nem müködik mert ext3 és swap particiot valami hibával, hogy nem tudja a kernelnek akármi... ezt angolul irja, nem megy... igy csak egy ext3 particiot rakok rá, ahhoz berak valami kis f kapcsolót...
...tovább minden megy szépen, letöltések, telepitések etc... majd lilo/grub -hoz ér... na ott hda vagy hd0ra akar települni a grub, az ugye nincs.. megmondom neki md0-ra menjen... de nem megy... a lilo alapból md0-t ajánl fel, de se oda.. se sd-kre de még az fd0-ra se megy fel, mert a lolo kiad hibakód 1-et... a grub meg valami végzetes hibát
már vagy 4x elinditottam a telepitést ujra.. előlröl de mindig ez a vége

tudtommal raid5-ről nem tud bootolni.
-
thaler2
senior tag
Ez direkt szivat engem...az ubuntuban hozzá se kellett nyúlnom a tárolókhoz és mindent tudtam telepíteni, de ez nagyon szopat engem... -
Amper
tag
startx-re a következőt írja:
Xauth:creating new authority fila /root/.serverauth.3062
Xauth:creating new authority fila /root/.Xauthority
x:warning, process set to priority-1 instead of requested priority 0
Fatal servererror:
Serveris alreadyactive for display 0
If this serveris no longerruning, remove/tmp/.X0-lock and start again
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up
Xinit: unable to connect to X server
Xinit: No such process (errno 3): server error
Egyébként grafikusba ugyan odáig jutok el bejelentkezek és azután már nem jelenik mig a grafikus kép tiszta szürke a monitor a nyillat tudom mozgatni az egérrel, hát egyenlőre ennyi.Telepíts egy ablakkezelőt; gnome-t (gnome-desktop-environment), vagy kde-t (kde).

-
Amper
tag

3db winchester, amikor oda érek telepitésben hogy particionálás... megcsinálom a softveres RAID5-öt, majd particionálás... automata particionálás nem müködik mert ext3 és swap particiot valami hibával, hogy nem tudja a kernelnek akármi... ezt angolul irja, nem megy... igy csak egy ext3 particiot rakok rá, ahhoz berak valami kis f kapcsolót...
...tovább minden megy szépen, letöltések, telepitések etc... majd lilo/grub -hoz ér... na ott hda vagy hd0ra akar települni a grub, az ugye nincs.. megmondom neki md0-ra menjen... de nem megy... a lilo alapból md0-t ajánl fel, de se oda.. se sd-kre de még az fd0-ra se megy fel, mert a lolo kiad hibakód 1-et... a grub meg valami végzetes hibát

Próbálj meg egy 200MB boot partíciót is csinálni.

-
Amper
tag
Üdv. Az lenne a problémám, hogy felraktam a Debian 4.0 disztrót, és egyszerűen nem találok, olyan tároló címeket, amik olyan szinten tartalmaznák a csomagokat, mint pl az ubuntu esetében ahol gyárilag benne vannak a tároló címek, és minden igényt kielégítenek a tartalmuk. Debiannál meg itt szenvedek 1-1 csomaggal, pedig felvettem vagy 6 tárolót is. Szal pls aki tud irjon lehetőleg magyar, megbízható, és korrekt tárolócímeket

üdv: thaler2Pl.:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main non-free
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free -
thaler2
senior tag
Üdv. Az lenne a problémám, hogy felraktam a Debian 4.0 disztrót, és egyszerűen nem találok, olyan tároló címeket, amik olyan szinten tartalmaznák a csomagokat, mint pl az ubuntu esetében ahol gyárilag benne vannak a tároló címek, és minden igényt kielégítenek a tartalmuk. Debiannál meg itt szenvedek 1-1 csomaggal, pedig felvettem vagy 6 tárolót is. Szal pls aki tud irjon lehetőleg magyar, megbízható, és korrekt tárolócímeket

üdv: thaler2 -
Claudius
tag
Segítséget szeretnék kérni, telepítettem a debiant, elindítom megjelenik a grafikus felület beírom a felhasználói nevet, jelszót és ezután nem történik semmi nem jelenik meg az asztal. Ha átmegyek karakteres felületre az működik, hogyan lehet életre kelteni a grafikus felületet, ATI Radeon 9600-as videokártyám van 19' Samsung 940 BF LCD monitorom van.
Mit tegyek?startx-re a következőt írja:
Xauth:creating new authority fila /root/.serverauth.3062
Xauth:creating new authority fila /root/.Xauthority
x:warning, process set to priority-1 instead of requested priority 0
Fatal servererror:
Serveris alreadyactive for display 0
If this serveris no longerruning, remove/tmp/.X0-lock and start again
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up
Xinit: unable to connect to X server
Xinit: No such process (errno 3): server error
Egyébként grafikusba ugyan odáig jutok el bejelentkezek és azután már nem jelenik mig a grafikus kép tiszta szürke a monitor a nyillat tudom mozgatni az egérrel, hát egyenlőre ennyi. -
YouCanCANON
aktív tag

Új hozzászólás Aktív témák
-
2100 - 2001
10908 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Filmvilág
- Autós kamerák
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- LEGO klub
- Tíz éve tépte fel ismét a pokol kapuit a DOOM
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- iPhone topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- További aktív témák...
- 27% - ASUS ROG MAXIMUS Z790 DARK HERO Alaplap!
- G.SKILL WigiDash érintőkijelzős PC vezérlőpanel!
- MacBook Air 13 2022 M2 24GB/512SSD asztroszürke
- HP ProDesk 600 G2,G3 Mini és 600 G2 MT , félkonfig, bővítési opció, mini PC/NAS/HTPC alap
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest