- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
"It works with your existing i3 configuration and supports most of i3's features, and a few extras"
hmm, ez jól hangzik.

-
Archttila
veterán
Szia!
Csak egy gyors kérdésem lenne a jessie telepítős cikkeddel kapcsolatban. A DE kiválasztásánál be van pipálva a debian desktop env, viszont Te a gnome-ot is bepipáltad. Mi a kettő között a különbség? Zsír új vasra (b250 lapo, pentium g4560 proci) mennyire való a debian jelenleg? Amúgy megvárnám a 9.x-et, nincs már sok hátra.ELőre is köszi!
LXDE (ha jól emlékszem)
(#8138) Apollyon: Mit használsz?
Én most vele ismerkedem [link] -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Igen, a COMMIT után kellett egy enter!
Esetleg valami hozzáfűznivaló ehhez a samba és DLNA rulre-hoz?
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 137 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 138 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 139 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 445 -j ACCEPT-A INPUT -s 192.168.1.203/24 -p tcp -m tcp --dport 8200 -j ACCEPT
-A INPUT -s 192.168.1.203/24 -p udp -m udp --dport 1900 -j ACCEPTHmm itt meg a 21. sort nem szereti valamiert.
-
Archttila
veterán
Igen, a COMMIT után kellett egy enter!
Esetleg valami hozzáfűznivaló ehhez a samba és DLNA rulre-hoz?
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 137 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 138 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 139 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 445 -j ACCEPT-A INPUT -s 192.168.1.203/24 -p tcp -m tcp --dport 8200 -j ACCEPT
-A INPUT -s 192.168.1.203/24 -p udp -m udp --dport 1900 -j ACCEPT -
Archttila
veterán
Szerintetek miért dobja el amikor aktiválni akarom?
*filter
# Allow all loopback (lo0) traffic and drop all traffic to 127/8 that doesn't use lo0
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j REJECT
# Accept all established inbound connections
-A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# Allow all outbound traffic - you can modify this to only allow certain traffic
-A OUTPUT -j ACCEPT
# Allow HTTP and HTTPS connections from anywhere (the normal ports for websites and SSL).
-A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
-A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
# Allow SSH connections
# The -dport number should be the same port number you set in sshd_config
-A INPUT -p tcp -m state --state NEW --dport 22 -j ACCEPT
# Allow ping
-A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
# Log iptables denied calls
-A INPUT -m limit --limit 5/min -j LOG --log-prefix "iptables denied: " --log-level 7
# Drop all other inbound - default deny unless explicitly allowed policy
-A INPUT -j DROP
-A FORWARD -j DROP
COMMITsudo iptables-restore < /etc/iptables.firewall.rulesiptables-restore v1.4.21: no command specified
Error occurred at line: 31 -
Archttila
veterán
Időközben mindent megoldottam:
fdisk
mkfs
samba
minidlna
transmissonMost már minden működik!

(#7974) bambano
Igen 777-tel működik, köszönöm!
-
Archttila
veterán
Nos a probléma az volt, hogy a rendszer egy összefüggő particióként kezelte a pidrive-ot. (sda)
A kérdésem az lenne, hogy miként tudok ebből sda1 -et létrehozni?sudo mount /dev/sda /mnt/pidriveegyelőre így működik.
Bocsánat a sok láma kérdésért de csak emiatt már nem szeretnék felrakni egy grafikus felület tele számomra sok felesleges dologgal!
(főleg ha már eddig eljutottam) -
Archttila
veterán
Köszönöm időközben megoldódott a samba probléma viszont valamit nagyon benézhettem mert nem csatolja fel az fstab tartalmát. (az lenne az 1TB pidrive)
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f-b04b-4567c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0valami hiányzik belőle? mert a transmission szépen elkezdte memóriakártyára pakolni a cuccost...
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f-b04b-4567c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0hmm tuti, hogy valamelyik options nem jó vagy hiányos. Senkinek semmi ötlete?

ahány oldal annyiféle megvalósítás:
/dev/disk/by-uuid/0562789e-5f04-44c6-b36e-c64bb4e340bf /mnt/data ext4 defaults,noatime,nofail 0 0
az is lehet, hogy a mnt alatt létrehozott pidrive jogosultsága nem tetszik neki.
chown -R pi:pi /mnt/pidrive
chmod -R 775 /mnt/pidrive -
Archttila
veterán
Köszönöm időközben megoldódott a samba probléma viszont valamit nagyon benézhettem mert nem csatolja fel az fstab tartalmát. (az lenne az 1TB pidrive)
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f-b04b-4567c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0valami hiányzik belőle? mert a transmission szépen elkezdte memóriakártyára pakolni a cuccost...
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Van nekem egy kis 1TB-os tenyérnyi RPI3 NAS-om viszont valami nem kerek a samba conf körül mert sajnos a Windows bár látja, írni nem tud rá. Mi rontottam el?
smb.conf
workgroup = HOME
wins support = yescomment=pidrive
path=/mnt/pidrive
browseable=yes
writeable=yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=yesrestart megvolt... dlna érdekes módon OK, a TV látja egyedül a samba szívat

-
Archttila
veterán
Érdekes kérdés ez, én különféle időszakokban más-más megoldást használtam.
Egy időben mindig stable kiadást, elvégre az a stabil. Desktopon is (sőt, kezdetben csak az volt). Aztán volt egy idő, hogy vagy két évig nem jött ki új stabil verzió (Woody, ha jól rémlik), a korábbi meg már nagyon elavult volt, kellettek az új funkciók, így szépen átálltam a testingre. Mivel probléma nélkül ment, használtam a testinget, aztán jött némi hűtlenség (Ubuntu, majd Arch), és mivel mindegyikben akadt olyan, ami nem tetszett (Ubuntunál a minőség, Archnál az, hogy a fejlesztés időnként nagyon cikkcakkos, a nagyobb programválasztékhoz sokszor kell forrásból fordítani, ezek upgrade-je meg fárasztó), visszatértem a Debianhoz, de mivel az Arch rolling release kicsit hozzászoktatott az új dolgokhoz, most unstable van fenn, és egyelőre ez is marad.
Nos, a háromféle tapasztalat:
Stable: ahogy írják. Agyonüthetetlen, ha egyszer belövöd, utána évekig jó lesz, nem kell hozzányúlni. Persze szép lassan minden nagyon régi lesz (kivéve most már a böngésző, mert az a stable alatt is frissül - régen nem így volt), és ez néha tényleg kellemetlen desktopon, de ha valakit ez nem zavar, akkor jól jár vele.Kivéve, ha a gépe túl új, mert akkor elképzelhető, hogy kell néhány frissebb dolog (kernel, videokártya-driver), és ez már izgalmasabbá teszi az életet, jöhet a backport.
Testing: Igazából a hosszabb testing használat alatt nem volt komolyabb problémám, rendszeresen (pár naponta) frissítettem a rendszert, néha persze nem jött össze, függőségi problémák gyakran adódtak, de általában nem kellett foglalkozni vele, magától megjavult (nem erőltettem semminek a frissítését). Persze néha nem, de egy kis gyakorlattal ki lehet találni, hogy mikor kell jobban belenyúlni.
Unstable: a legrizikósabb a háromból, de mióta fenn van, nem volt vele túl sok gondom, pedig időközben a systemd-re is átálltam. Ugyanakkor itt fel kell készülni arra, hogy valami egyszercsak egy upgrade után nem megy, akár olyan szintig, hogy be sem bootol a rendszer, rescue disk kell. Itt már óvatosabbnak kell lenni, nem árt, ha a legfrissebb csomag mellett a korábbi verzió is megtalálható a gépen, ha vissza kell állni, frissítéskor érdemes megnézni, hogy van-e olyan hiba, ami esetleg érinthet (apt-listbugs nagy segítség ebben), nekem még óvintézkedésként az etckeeper verziókezelőben menti az /etc/... tartalmát, és még gondolkozom azon, hogy az upgrade-elt csomagokat upgrade előtt dpkg-repackkal összecsomagolom és úgy rakom el a könnyebb visszaállás érdekében.
Tehát tulajdonképpen mindegyiknek van előnye, hátránya. Testingnél még érdemes végiggondolni, hogy a stable-vel ellentétben itt természetesen nincs security update, viszont egy esetleges hiba esetén az upstream változásai ide érkeznek meg legkésőbb, tehát bugok szempontjából a testing a legrosszabb. Tehát ha a biztonság fontos, akkor ezt is érdemes meggondolni.
Különben pedig mindenki döntse el maga. Nekem - most - desktopon unstable, serveren stable van, és ez így nekem megfelel. Másnak meg más

Azt hiszem ehhez nincs is mit hozzáfűzni
tökéletesen összefoglaltad a lényeget 
Talán ennyi: Security support for testing
-
Archttila
veterán
Semmi ertelme Desktopon a Debian Stable-et eroltetni
de en mar nem irom le ujra, hogy miert 
-
Archttila
veterán
aptitude illik igazan a Debianhoz
Rettento gyorsan lehet benne navigalni, foleg ha mar fejbol mennek a gyorsbillek. Az mar csak hab a tortan, hogy nem igenyel GUI-t.
Persze ettol fuggetlenul a Synaptics egy nagy jo APT frontend -
Archttila
veterán
Egyszer elkezdtem telepíteni még anno a wheezy-t expert módban, de voltak olyan kapcsolók amik nem tudtam mire szolgálnak, így maradtam a defaultnál. A be és kikapcsolás amúgy engem sem nagyon izgat, viszont nálam is valóban gyorsabb lett. Főleg a kikapcs, leállítja az X-et és utána szinte azonnal kikapcsol. Olyan érzésem van mintha nem is állna le megfelelően a rendszer.
A classic gnome nekem még be is jönne, ha testreszabható lenne a kinézet, de nem az. Egyszerűen be van betonozva az egész :/
Az hogy testing lenne én nem vettem észre nagyon, semmi gondom nincs vele, leszámítva hogy még mindig nem sikerült megoldani az xfce screensaver problémát
Az iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is.
Szumma: kicsit jobb lett mint a wheezy, több minden működik könnyebben.
(#6250) Friczy
Köszi, az alapokkal azért tisztában vagyok
Debian alatt csomó minden nem működik sudoval, szóval az ilyesmit alaból root-tal tolom.
Este ha gépemhez jutok megnézem."Az iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is."
A wpasupplicant csomag telepitve van? Nekem is csak siman az /etc/network/interfaces fajlba van bevesve az aldas, es mukodik. (LAN, Wi-Fi, DSL)
-
Archttila
veterán
Teljesen kezdőknek jó lehet az ilyen polírozott GUI, meg minden, de ahogy egyre jobban beleássa magát az ember a Linux lelkivilágába, úgy fogja egyre inkább elhagyni a csicsás dolgokat. Rájön, hogy azt, amit eddig egy polírozott, csicsás, "nagy" erőforrásokat zabáló felületen 1-2 kattintással vagy kijelöléssel megcsinált, azt sok eseten voltaképpen egy mezei szöveges fájl átírásával is meg tudja tenni, erőforrás zabálás nélkül.
Én is jelenleg ebben a stádiumban vagyok mint érdeklődő linuxos, csak az időm véges, amit az ilyen dolgok megtanulására tudok fordítani.
Mindenesetre az egyszerűbb felé való menetelem töretlen, csak lassan megy.
Igen, tanulni is nagyon jok ezek a distrok. Ubuntu alatt hajlamos "elkenyelmesedni" az ember...

Tegnap peldaul talaltam a ThinkWiki-n egy bejegyzest, ami alapjan at lehet hidalni a CPU frekvencia korlatozast ThinkPad-eknel. Vehettem volna egy 90 wattos toltot a laptophoz, de inkabb befirkaltam GRUB-ba az alabbi sort:processor.ignore_ppc=1
-
Archttila
veterán
Azert mert masnak ez a velemenye ( es nem is alaptalan az amit mondtam ) meg nem kell felkapni a vizet, es elmagyarazni hogy miert olyan egyszeru , es miert jobb mint a windows .
Ugyanis ezen kar is lenne vitatkozni, mert a windows sokkal jobban megcsinalta ( EZT A RESZET ) az oprendszernek.
Ott ha letoltok valamit akkor fel is lehet telepiteni, meghozza ugy hogy rakattintok. ( na most itt nem ez a helyzet )
Ettol fuggetlenul meg erdekesnek tartom, viszont szerintem egyaltalan nincs igazad.
Probald meg kicsit mondjuk egy windows felhasznalo szemszogebol nezni a dolgokat, es valoszinuleg maris meg fogod erteni hogy miert irom ezeket.
Valoszinuleg te meg vilagra sem jottel amikor en mar szamitegep elott ultem es rendszerfajlokat turkaltam
Windows?
En megjartam a rangletrat te kis oktondi
dolgoztam korabban cegnel DOS alatt es hasonlo dolgok teccikerteni? Egyebkent a mostani Windows egy kanaan a korabbi Windows verziokhoz kepest. Telepitettel te Win 95 alatt drivert?
ketlem! Tudod mi az a napi 10-15 BSoD? 
Itt van inkabb egy kis aptitude
(hatha tanulsz valamit) 
-
Archttila
veterán
Hat en nem tudom.
De az hogy letoltok egy programot, rakattintok hogy telepiteni tudjam es nem tortenik semmi ( egyebkent minden egyes letoltott programnal ezt csinalja ) szoval ez szerintem elegge gaz.
Inkabb hanyagolom egyenlore, mert nekem elegge durva hogy ennyit kll szarakodni egy driver telepitesevel.
minden esetre Koszi mindenkinek.
"mert nekem elegge durva hogy ennyit kll szarakodni egy driver telepitesevel."
Neked valo disztron 1-2 katt. Most irtak par hozzaszolassal lejjebb... es azt is, hogy a Debian NEM a te rendszered egyelore. (bar valoszinuleg a jovoben sem lesz az)
Mas hozzaallast igenyel ez az egesz...
Mondanam, hogy bizotsan fiatal vagy de...

-
Archttila
veterán
"Attól függ, milyen DE- t használsz"
Az a baj hogy ezeket a kifejezeseket sem nagyon ertem. ( debiant hasznalok ) ha ez volt a kerdes.
De lehet hogy nem is ide kellene irkalnom, hanem valami debian kezdoknek topicba. xd
"debian kezdoknek"
mokas egy figura maga

Egyebkent ahogy a kollega is tanacsolta "ismerkedos" disztroval erdemes kezdeni, mert igy ugy is csak "szaralinux" lesz a vege

-
Archttila
veterán
Linux MINT, két kattintás volt ide jutnom 1 sec alatt
Ha telepíteni akarnám az fglrx- et, akkor még két katt kéne és 1 perc múlva már fenn a driver újraindítás nélkül!
Mi jobb a Winben?
Debian nem nokedliknek való, ezt magamról tudom, mert első Linuxos hetemben belefutottam én is a Debianon az fglrx telepítésbe.

Látom szereted a kihívásokat, miért nem ugrasz neki az Arch- nak?
Vagy a Gentoo-nak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Archttila
veterán
Köszi, így már értem.
A backports repo mennyire friss, és kb. milyen jellegű csomagok szoktak benne lenni?
pl. Gnome nagyobb újításai, vagy hasonlók bekerülnek ide?Egyébként számomra nem gond, hogy a debian nem rolling, mert otthonra pont az kell, hogy rengeteg progi legyen rá, és azok jól működjenek.
Ritkán azért előfordul, hogy egy progiban van valami funkció, ami megtetszik és az jó ha elérhető valahogy.Szerintem a stable nem kifejezetten jo Desktop-ra, backports ide vagy-oda. En mar hosszu evek ota testinget hasznalok, naponta frissirtem es az eg vilagon semmi gondom nem volt meg vele. Gondolom az tiszta, hogy az Ubi LTS is testing, de a jelenlegi legfrissebb 14.10 az unstable agra epul!
A legfrissebb Gnome 3.14 pedig most kerult be a testingbe... (tegnapelott)
Debian stable: 3.4
Ubuntu stable: 3.8
Elotte 1.5 evig az unstable agat hasznaltam, es a legnagyobb hiba az volt, amikor az egyik frissites utan az Xfce compozitor nem mukodott. Nyilvan megvoltam nelkule, de ugye SID-be hamar jon a fix, igy 2 nap mulva javitva is lett.Nem kell felni a testing-tol
folyamotasan friss csomagok, stabil mukodes Desktop-on. -
Archttila
veterán
Előző postom után megpróbálkoztam ezzel is. Fogalmam sem volt, hogy a #!/bin/bash-al mit csináljak vagy hova írjam, így végül beírtam terminal-ba. Talán ugyanez fent volt valahol a Debian Wiki-n. Viszont én ezzel folytattam: /usr/bin/xcalib -d :0 /usr/share/color/icc/colord/dell.icm és csodálatos módon betöltötte a profilt. Mivel Debian fxce-t használok, ezért a System / Session and Startup / Application Autostart-ba hozzáadtam a /usr/bin/xcalib -d :0 /usr/share/color/icc/colord/dell.icm parancsot és be is tölti minden boot után. Persze ehhez a profilt el kellett helyeznem a /usr/share/color/icc/colord/ alá. Jó, hogy így rájöttem, még mégjobb lenne, ha tudnám is, hogy a kiadott parancsok pontosan mit is csinálnak.
Egyszerű kérdéseim lettek közbe:
- Hogyan lehetne Debian xfce alatt zárolni a kijelzőt? Csak Log out van, de az kilépéskor bezár mindent.
- Hogyan lehetne kikapcsolni azt, hogy x idő elteltével ne kapcsoljon ki a kijelző? Settings / Screensaver: disable screensaver be lett állítva, de hatással nincs rá. Valahol máshol lesz.
-
Archttila
veterán
Az egyértelmű, hogy a non-free-t nem lehet a free-be áttenni, mert a licence olyan. A Debian polcy szerint a main és contrib nem tartalmazhat olyan programot amely licence szerint nem teljesen szabad felhasználás. Ez pl. nagyon megkönnyíti azok életét, akik kereskedelmi célra használják a Debiant, ha nem kapcsolják be a non-free-t, biztos nem lesz gondjuk a licence-ekkel.
Na most megtehetné a Debian, hogy egyáltalán nem teszi be a rar-t a free részbe, ezzel kicseszve azokkal, akik nem akarják használni a non-free-t, szerintem ők többen vannak, mint akiknek hozzád hasonlóan problémát okoz, hogy két rar van.
Véleményem szerint ez a szigorú licence-kezelés - még ha időnként furcsa eredményeket is hoz - a Debian egyik roppant vonzó tulajdonsága. Az ember ragaszkodjon a (világosan lefektetett) elveihez.
"még ha időnként furcsa eredményeket is hoz - a Debian egyik roppant vonzó tulajdonsága."
+1

-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
GNOME 3 flashback? apt-get install gnome-session-flashback
(igaz csak testing es sid)

Mondjuk en XFCE-t hasznalok mar egy ideje, es batran merem ajanlani... halas, konnyen testreszabhato, nagyon porgos kis asztali kornyezet. Millio plug, applet mindenhez...
-
Archttila
veterán
Mi kellhet még, hogy betöltsek egy nyavajás színprofilt 7.6 alá? A VGA egy HD7770, friss telepítés, semmit nem tettem fel. Az .icm profilt elhelyeztem a /home/user/.local/share/icc mappába. Majd System Settings / Color / Add profile és a Device alatt az "unknown - default" nevű kijelző alatt meg is jelent a profil. Nyomtam neki egy set for all users-t elkeseredettségemben, de nyilván semmi. Gondoltam egy rebootot még megér a reménytelen, de szintén semmi.
Esetleg ha ennek köze lehet hozzá? Első boot után ez a notification fogadott:
GNOME 3 Failed to Load
Unfortunately GNOME 3 failed to start
properly and started in the fallback mode.This most likely means your system
(graphics hardware or driver) is not capable
of delivering the full GNOME 3 experience.En anno irtam egy rovid kis scriptet, mival akkoriban az aktualis Ubuntu verzio alaposan bugzott ICC-t illetoen (is).
No de a lenyeg:Szoval letrehozol mondjuk home alatt egy startup.sh fajlt, amibe elhelyezed a kovetkezo 2 sort:
#!/bin/bash
xcalib /home/alucard/.icc/dell_u2311h_custom.iccMentes utan futtathatova teszed:
chmod +x /home/alucard/.icc/startup.sh
Ertelemszeruen elotte apt-get install xcalib
-
Archttila
veterán
Elnezest elirtam az fstab tartalmat

mtpfs /media/nexus7 fuse user,noauto,allow_other 0 0
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Debian testing ala szeretnem felmountolni a Nexus 7-es tabletem, de sehogysem akar osszejonni. Feltettem a jmtpfs-t, es fstab-ba bejegyeztem a kovetkezo sort:
https://packages.debian.org/jessie/jmtpfs
Thunarba megjelenik a nexus7 ikon, viosznt No such file or directory-t kapok

update: fdisk -l sem lat semmit. (kiveve persze a HDD-m)
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Sziasztok.
wpa_supplicant (+ GUI) miert nem latja a WIFI adaptert? lspci-n ott van, led vilagit... command line-ba is probaltam, de hiaba scannelem iwlist wlan0-at semmi.
-
Archttila
veterán
Üdv!
Van egy Samsung laptopunklspci -nn | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)inteles és egy
lspci -nn | grep NVIDIA
01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520MX] [10de:1051] (rev a1)NVIDIA Optimus-os VGA kártyával.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A rendszer:
Debian Testing+unstable (csak kicsi behatással),uname -a
Linux xxx 3.10-2-amd64 #1 SMP Debian 3.10.7-1 (2013-08-17) x86_64 GNU/Linuxformában. A bumblebee-t telepítettem ez alapján. Igazán nem bonyolult. Ha optirunnal akarok bármit indítani, egyszerűen ezt írja ki:
[ 116.096680] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 116.096752] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Ötlet? Köszi.
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
huu veletlenul rossz firmware-t raktam fel, interface pedig eth1 volt

Koszonom a segitseget!
-
Archttila
veterán
Tudtam, hogy nem vagyok egy nagy halo guru, de ezt akkor sem vagom.
Vettem egy (Intel) wireless card-ot a regi laptopba. Beleraktam mukodik (vilagit a led) viszont iwlist scan-re nem dob semmit, es WICD alatt sem talal halozatot. Kilottem a vezetekes kapcsolatot de akkor sem. etc/network/interfaces-be tovabbra is csak eth0, lo van wlan0 nincs. Tudom, hogy mit kellene bejegyezni, viszont egy scan mindenkepp kellene, mert itt nem ismerem az SSID-t...
WICD-be wireless interface-nek wlan0-t irtam.
-
Archttila
veterán
(nem teszteltem)
Mondjuk ezt wheezy ala nem tudod bekalapalni... -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Frissítettem wheezyre, így újabb sikeres dist-upgrade lépésen van túl a rendszer. Már megszámlálni is sok hányadikon, ugyanis telepítve az 1997. szeptemberi chip cd-ről lett, még 1.3.1-es verzióval. Hihetetlen, de az már több mint 15 éve volt!
Azóta persze költöztetve többször lett, azt hiszem abból a gépből mára már csak a tv kártya van meg, igaz az jelenleg a szekrényben pihen.Némi csalódottságra adott okot, hogy az upgrade miatt körülbelül 30%-al több csomagom lett, annyi pluszt telepített fel, 600MB méretben. Na majd megnézem mit lehet esetleg kigyomlálni. Az mondjuk vicces, hogy (többek között) ilyeneket ír:
The following packages were automatically installed and are no longer required:
xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse
Use 'apt-get autoremove' to remove them.Azt hiszem ezekre talán mégis szükség lehet

Nem ment minden zökkenőmentesen, a grub valamiért összeomlott (missing symbol divmod64) pedig a frissítésnél mintha láttam volna, hogy futott grub-install. Pendriveról indítva ismételt futtatás mindesetre ezt helyrerakta.
Egyelőre úgy tűnik minden jól működik.

Igy van, ez nem semmi! Grat!

-
Archttila
veterán
Megy valakinek a http://www.debian-news.net/? Nekem mindenre tök üres oldalakat hoz be. Az rss feedje frissül, de az új bejegyzések is üresek mind, mind kuglival, mind iceweasel-lel...
Nekem is ures... (Iceweasel)
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Ma egy erdekes jelensegre lettem figyelmes. Ujrainditottam a Transmission klienst, es bizony elfelejti a beallitasokat
mindig default beallitasokkal indul ujra... toroltem a config fajlokat de semmi. Volt reinstall is de nem segitett. Eddig tokeletesen megvoltunk.transmission-gtk 2.77 (14031)
Persze valszeg ez: Debian Sid
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán

De, hogy temanal maradjak: ha jol ertelmezem akkor most a experimentalbol migraljak a 3.8-at az unstable agba... Szoval ha bo 2 het mulva megejelenik a Whezzy akkor bekerulnek unstable-be a 3.8-as csomagok.
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Ami nagyon erdekelne az az, hogy akkor most melyik GNOME verzio kerul a unstable agba. Jelenleg 3.4 van a taroloba. (experimental 3.8)
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Felment szepen!
Mar csak le kellene valahogy ellenoriznem, hogy az altalam telepitett verziot hasznalja... 
-
Archttila
veterán
Felraktam meg par dev csomagot (libdrm-dev libx11-dev x11proto-xf86dri-dev libxext-dev libxvmc-dev x11proto-gl-dev mesa-common-dev) de meg mindig lehal

viaXvMC.c:39:20: fatal error: fourcc.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[4]: *** [libchromeXvMC_la-viaXvMC.lo] Error 1
make[4]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src/xvmc'
make[3]: *** [all-recursive] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make[2]: *** [all] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2'
make: *** [all] Error 2hmm ugy latom a fourcc.h benne van az xserver-xorg-dev csomagban. Na utolso proba...

-
Archttila
veterán
Altalaban aptitude-be rakeresek es felrakom, de ugy nez ki ez most kifogott rajtam:
viaXvMCPriv.h:29:33: fatal error: X11/extensions/XvMC.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[4]: *** [libchromeXvMC_la-viaLowLevel.lo] Error 1
make[4]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src/xvmc'
make[3]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make[2]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make[1]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2'
make: *** [all] Error 2 -
Archttila
veterán
make
root@debian:/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2# make
make all-recursive
make[1]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2'
Making all in src
make[2]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make all-recursive
make[3]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
Making all in xvmc
make[4]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src/xvmc'
/bin/bash ../../libtool --tag=CC --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../.. -fvisibility=hidden -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/xorg -fvisibility=hidden -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/xorg -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/X11/dri -I../../src -I../../src/xvmc -DTRUE=1 -DFALSE=0 -g -O2 -MT libchromeXvMC_la-viaLowLevel.lo -MD -MP -MF .deps/libchromeXvMC_la-viaLowLevel.Tpo -c -o libchromeXvMC_la-viaLowLevel.lo `test -f 'viaLowLevel.c' || echo './'`viaLowLevel.c
libtool: compile: gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../.. -fvisibility=hidden -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/xorg -fvisibility=hidden -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/xorg -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/X11/dri -I../../src -I../../src/xvmc -DTRUE=1 -DFALSE=0 -g -O2 -MT libchromeXvMC_la-viaLowLevel.lo -MD -MP -MF .deps/libchromeXvMC_la-viaLowLevel.Tpo -c viaLowLevel.c -fPIC -DPIC -o .libs/libchromeXvMC_la-viaLowLevel.o
In file included from viaLowLevel.c:34:0:
viaXvMCPriv.h:28:25: fatal error: X11/Xlibint.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[4]: *** [libchromeXvMC_la-viaLowLevel.lo] Error 1
make: *** [all] Error 2 -
Archttila
veterán
Most mar igen de ujra elhasal:
libtool: link: ( cd ".libs" && rm -f "openchrome_drv.la" && ln -s "../openchrome_drv.la" "openchrome_drv.la" )
make[4]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
Making all in man
make[2]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/man'
sed -e 's|__vendorversion__|"xf86-video-openchrome 0.3.2" "X Version 11"|' -e 's|__xorgversion__|"xf86-video-openchrome 0.3.2" "X Version 11"|' -e 's|__xservername__|Xorg|g' -e 's|__xconfigfile__|xorg.conf|g' -e 's|__projectroot__|/usr|g' -e 's|__appmansuffix__|1|g' -e 's|__drivermansuffix__|4|g' -e 's|__adminmansuffix__|8|g' -e 's|__miscmansuffix__|7|g' -e 's|__filemansuffix__|5|g' < openchrome.man > openchrome.4
make[2]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/man'
Making all in tools
make[2]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/tools'
make[2]: Nothing to be done for `all'.
make[2]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/tools'
make[2]: Entering directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2'
make[2]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2'
make[1]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2' -
Archttila
veterán
A latest openchrome driver-t forgatom forrasbol ami egy kis nyuglodes utan le is futott hiba nelkul.
De a make megorjit

via_exa.c:39:19: fatal error: GL/gl.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[3]: *** [via_exa.lo] Error 1
make[2]: *** [install-recursive] Error 1
make[1]: *** [install] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/alucard/Downloads/xf86-video-openchrome-0.3.2/src'
make: *** [install-recursive] Error 1.../src alatt valoban nincs via_exa.lo file
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Pár napja induláskor üzenget Debian alatt a kuglikróm, hogy nem frissül tovább, nem támogatják az oprendszeremet. Kuglival ezt találtam.
Wheezy alatt is üzenget, nem tudjátok? A Chromium az frissül tovább, vagy az sem?A Chromium az frissul tovabb...
-
Archttila
veterán
Böngésztem már korábban a bugok listáját, és nem találtam olyat, ami engem is érintene. Szóval akár fel is rakhatnám, de meg szoktam várni hogy kijöjjön. Van olyan ismerősöm, aki mindig testinget használ, és neki sincs különösebb baja vele (évek óta). Szerintem ez ilyen megszokás, vagy mi.

En mart tobb mint egy eve SID-et hasznalok, es nincs semmi gond a rendszerrel. Sot, fel van veve az experimental is, mert egy ket app. miatt szuksegem van ra. A Debian telepitojen egyebkent van egy nagyon erdekes iromany, ahol az egyik fejleszto kifejti miert jobb a sid a testingnel. Eleg hosszan levezeti, kiterve egy tetszoleges soft. verziojara is, de tomoren az a lenyeg, hogy sid-be sokkal hamarabb (par nap max) erkezik a javitas mint testingbe. Ha stabil kell akkor ott a stable, ha pedig frissebb csomagokat akar az ember gorditeni
akkor okosabb valasztas lehet a sid.
Erdemes elolvasni. -
Archttila
veterán
Az Iceweasel Firefox forrasbol van forgatva, es vele egy idobe kerul be a taroloba, szoval igazabol mind1 meyiket hasznalom...

Egy oreg Medion laptopon van rendszer igy a 64 bit felejtos. De azert koszi!
Korabban Chromium volt fent, de egy ilyen gepen bizony erezni, hogy lassabb mint a roka es tarsai... -
Archttila
veterán
Debian Sid rendszeremhez hozza van adva az Experimental tarolo, mivel 3-4 altalam hasznalt program igen regi, meg unstable-be is. (Iceweasel, mousepad ristretto...)
A lenyeg: azt szeretnem elerni, hogy amikor rendszert dist-upgrade-elek, akkor automatikusan frissuljenek az Experimental tarolobol telepitett programok is, mert jelenleg ezt mindig manualisan kell elvegeznem.Aptitude-be szoktam elleneorizgetni jott-e xy programbol uj verzio...
Tudtok ra vmi megoldast?
-
Archttila
veterán
Üdv, olyan problémám lenne, hogy megpróbáltam feltenni számítógépre (nem virtuális gépre) a debian-t. A számítógépnél van internet hozzáférés. Megcsináltam a bootolható USB-t egy debian 6-os netinstel. De mégsem ismerte fel a gép. Azt írta, hogy nem bootlható, nyomjak meg egy gombot.

Szia
Boot flag van a Pendrive-on, BIOS-ban boot sorrend megfeleloen be van allitva... ?
Udv
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Esetleg: Linux iptables zsebkonyv
-
Archttila
veterán
Köszönöm a gyors választ , de ennél én egy picit lámább vagyok. Szóval leszedek pl:: egy amd 64 gnome telepítős iso-t telepítem, és a csomagoknál leszedem?
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Szia!
Nekem arra kell, hogy az alapparancsokat begyakoroljam, megismerjem a könyvtárszerkezetet. Idővel telepítsek rá mc-t, no meg Bash Shellbe is lehet zenét hallgatni, hardvereket megnézni működnek-e és használni (kivéve persze VGA-t). Nem akarok képet nézegetni, de amit egy konzolba meglehessen csinálni azt megakarom. Persze teljesen alapokat! Ezeket lehet?
Netinst/Base system. Full alaprendszert telepit, mindenfele utiliti nelkul... ha jol emlekszem mindossze 200 csomag az egesz. Ennel kisebb rendszert nem tudsz osszebarkacsolni.
Meg tomoriteni sem tudsz alatta 
A netinst mellett letezik egy kisebb telepito is a business card, de mindossze annyi a kulonbseg a ketto kozt, hogy a business card meg az alaprendszert is a netrol szedi. (ezert olyan pici)http://www.debian.org/CD/netinst/
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Van egy debian alapu szerverem (nincsen rajta grafikus felület). A ClamAV-t szeretném futtatni rajta (víruskereső).
A futattás az alábbi parancsal végre is hajtódott:
clamscan -r /Viszont talált néhány vírust, de nem tudom, hogy hol és mit.
Leírtani biztonsági okokból nem írtotta le. A logban nem találtam semmit erre utaló jelet.
Kérlek adjatok egy parancsot ami logot generál.Kérlek olyan válaszokkal kiméljetek, hogy olvassam el a wikit és a dokumentumoit hozzá.
Tehát egy konkrét parancsra lenne szükségem hozzá.
Köszi A fáradozást előre is.
Verbose hatha mond valamit:
clamscan -r -v /
Vagy:
clamscan -r -v --remove=yes /
Esetleg:
clamscan -r -v --remove=yes --detect-pua=yes --heuristic-scan-precedence --algorithmic-detection=yes --scan-pe=yes --scan-ole2=yes --scan-pdf=yes --scan-html=yes --scan-archive=yes /
A szokozokre figyelj

-
Archttila
veterán
"Legalább hibaüzizne a wicd, vagy valami..de semmi.."
hubauzen o, csak log-ba...

-
Archttila
veterán
Nálam is. Igaz én a SID ágat használom, de eddig még nem volt vele problémám...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Apple MacBook
- Túra és kirándulás topic
- Lightyear - befektetési app
- Xbox Series X|S
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Bluetooth hangszórók
- Brutál külső akku, túlzásba vitt töltőfej - Anker újdonságok tesztje
- További aktív témák...
- Lenovo T14s Ryzen 7 4750U 8 mag 16 szál 16Gb Ram 512 Gb NVMe Érintőkijelző Boltból Garanciával
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB / WD19TBS / WD22TB4
- Logitech Pro X Superlight 2c vezeték nélküli GAMER Egér!
- iPad felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De tervben van, hogy váltok 
Én most vele ismerkedem

(főleg ha már eddig eljutottam)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Azóta persze költöztetve többször lett, azt hiszem abból a gépből mára már csak a tv kártya van meg, igaz az jelenleg a szekrényben pihen.
mindig default beallitasokkal indul ujra... toroltem a config fajlokat de semmi. Volt reinstall is de nem segitett. Eddig tokeletesen megvoltunk.

Meg tomoriteni sem tudsz alatta