Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bluetooth hangszórók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Kompakt vízhűtés
- Panasonic LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
Dr. Szilikát #9698 üzenetére
Köszi szépen, most ki akartam próbálni, de nem villant fel a led, de majd megnézem holnap reggel tüzetesen.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
vodrosjozsi #9694 üzenetére
Lehet éppen állítani az őrlőt, de csak szétszerelés útján eltolni a fokozatokat, finomabb vagy durvább irányba.
Korábbi hozzászólásomból másolva:
________________________Szervizmenü (típuseltérés lehetséges):
Kikapcsolt állapotban az öblítés + erőskávé gomb megnyomása. A tetőrács eltávolítása után látunk felül jobbra, a belsejében egy LED számkijelzőt.
- Funkció léptetése: gőz gomb.
- Számérték léptetése: erőskávé gomb.
- Víztartály LED: 0-4 (vízkeménység négy fokozatban).
- Calc LED: 1-3 (hőmérséklet három fokozatban).
- Clean LED: 1-4 (auto off, órák száma).
- Zaccfiók LED: lefőzött adagok száma. Egy számjegy van csak, ami egymás után villogja ki az értéket.
__________________Tehát itt erőskávénak nevezem a "strong" gombot, ami vastagabb pogácsát kreál, bár inkább ez lehet az alap.
Másik gomb a gyengébb, azaz vékonyabb pogácsa.Vastagságot az őrlési idő határozza meg és a szemcseméret is befolyásolja. Viszont ez a típus önkalibráló, azaz igyekszik stabilizálni a vastagságot, az időzítés változtatásával.
Ehhez egy mikrokapcsoló van beépítve, a processzor méri a fődugattyú leérkezésének idejét, abból kalkulál, illetve korrigálja az őrlési időt, a pogácsaméret beállításához.
Az ütközési pontot pedig abból érzékeli, hogy ott megáll az áramlásmérő, tehát a hidraulikát mozgatató víz folyása.
-
kchris78
veterán
Az nem kifejezés hogy KV őrültek
. Én két hónapig "tanultam" hogy ne legyek az első mozdulat után turista egy kávézóban reggelente (bárban)... Mindenesetre kora nyáron furcsállottam hogy mintha régebben bementem volna akármilyen közepes boltba azért volt választék szemes kvból. Most jó ha van 2-4 fajta kilós szemes. Ellenben kapszulásból van tucatnyi... (ok, őröltből van még valamivel több fajta)
-
törölt tag
válasz
vodrosjozsi #9694 üzenetére
Hát, nyomásfokozón múlik a dolog, az meg a Dedicában egész jó, a Krupsban nem tudom. Próbáld finomabbra venni az őrleményt, mert azért gyári állapotában ez a Krups jobb mint a Philips. Amíg működik.
-
vodrosjozsi
addikt
Sziasztok
Sikerült venni egy ilyen krups gépet. Mondanom se kell nem ezt akartam, de ez lett
A kérdésem a következő: lehet e befolyásolni a lefőzött kávét ezzel a géppel? Karos Dedica-n Tchibo Milano-t ittam, marha jó íze volt, de a családban az egyszerűséget szeretik, és inkább emellett döntöttünk a nespresso ellenében. De itt nem olyan finom, pedig ugyanabból főzzük a kávét. Megmértem a kidobott zaccot is a főzés után és az 16g, szóval elvileg minden tök oké, de mégsem.
Kicsit idegesít a dolog ha már ennyibe került a gép. -
FőDudu
veterán
Dehogynem. Csak magyarosch felarral.
Ha valakinek ilyesmire faj a foga, szivesen berendelem Amazonrol, aztan karacsony korul vagy Januar elejen jarok Budapesten es akkor at tudom adni.
Privizzen ram akinek kave kellene olasz Amazonrol (kuldjon linket), azt altalaban felar nelkul kiszallitjak a kornyek beli Amoazonos boxokba ahonnan at tudom venni.
Olaszok nagy kave orultek - itt Mugga-ban bementunk egy kis kaves boltba es volt vagy 300 fele kapszulas kaveja. Akkora volt mint egy ujsagos bode, de plafontol/padloig kaveval volt tele. Peldaul Lavazza Crema e Gusto Dolce kapszulasban. (amt meg szemesben is alig lehet megtalalni, mert leginkabb orolten vasarolhato). Nekem pl. kotyogos Bialettibe az a kedvencem.
A Corsinirol annyit jegyeznek meg, hogy lathatoan aprobb szemu a kave mint mondjuk a Lavazza - nem tudom ez jot jelent-e vagy rosszat. Csak daralaskor feltunt, hogy jelentosen aprobbak a szemek.
-
Mivel a Juranak nem mosható kézzel a belseje, főzőegysége, ezért a kikapcsolási idővel sem mernék kockáztatni. Ha felemelném 3-5-8 órára az auto switch-off-ot, akkor gyakorlatilag nem kapna annyi mosást. Nálam a Philipsnél ha elhanyagoltam a dolgot, és mondjuk csak 1 hónap után vettem ki a főzőegységet, már akkor is jól látható lerakódások voltak a kidobótálcán, pedig az is minden kávé után mosta magát, mert nem volt átfedés időben soha két kávé között.
Na most akkor képzelem mi lehet a Juránál, ha csak napi 1-2 mosást nyomna az 5 csészére + eltelik mondjuk 1-2 év. Nyilván muszáj volt jobban kitalálni nekik az automata tisztítást, de azért csodák nincsenek szerintem.
A kompromisszumot én is kerülném, de pl. a gyári tejtisztító granulátum helyett van gyári folyadék, ami jóval olcsóbb, csak éppen egyik gyártói doksiban sem szerepel, mindenhol a granulátumot tolják, és a géphez is azt adják (persze a legkisebb méretű minta kiszerelést csak). A szűrő helyett meg lehet saját vizet készíteni (kancsó, központi lágyító, egyéb megoldások), ezek amúgy is jó dolgok, és az egyéb előnyei függetlenek a gép szűrőjének a kímélésétől, ez csak a bónusz.
-
FőDudu
veterán
En 82-es verziot probaltam kotyogosban, az jo volt.
De annal nekem jobban izlettt a Corsini Espresso.
Kremesebb volt a vegeredmeny ugyanazon a Bialetti kotyogoson.
(kezzel orolve, kemeny vizzel fozve)Amazonrol szoktuk rendelni, itt (Isztrian ahol elek) 10km-en belul van az elso locker amibe ingyen kiszallitjak.
Ha teheted probald ki, olcso es jo kave.
-
FőDudu
veterán
Streetsmart-nak kell lenni.
Nyilvan engem is halalba idegesitett, mikor a Philips cepptalcajat napi ketszer kellett uriteni - pedig csak kb 3-4 csesze italt keszitett. Rogton atallitottam a kesznleti idot 3 orara a default 30 perc helyett.Ki es bekapcsolaskor is mosogatja magat, a tartalyban levo viz nagy resze a csepptalcan landol. Azaz a szurt viz ketharmadat elmosogatja.
Kemeny viz eseten a szurojere kb 30 litert hazudnak, kivancsi lesek mikor keri a szuro cseret. Masfel hetes jelenleg.
Szurobol mar kerestem utantolthetot - nem is az ar miatt (mert az itt ajanlott verziobol kb 5 euro egy darab), inkabb a kornyezet szennyezes csokkentese erdekeben. De sajnos nem vagyok meggyozve arrol, hogy az utantoltos hozza a gyari tulajdonsagait. Szoval most eloszor kap egy masik fajta szurot, aztan meglatom mit talalok az utantoltosekrol a neten.
Olyanban nem kotok komromisszumot amit megeszek/megiszok.
(epp mondja a nejem, hogy olvasott valami tanulmanyt aminel az ADHD es az autizmus egyik formaja osszefuggesbe kerult a mikro muanyagokkal. Mert a vizsgaltak szervezete ilyen betegseg eseten valahogyan maskepp viszelkedett a mikro muanyagokkal szemben.
Szoval ugy tunik minden mindennel osszefugg.) -
jjeahh
nagyúr
Remélem, mert nem olcsó
. Itt az N°82-őt többször ajánlták, de az sötét pörkölésű, ezért nem mertem bevállalni. Hogy valamilyen Pellinit mégis kipróbáljak, be lett rendelve az N°9, az medium pörkölés. Ha bejön, akkor a többit is kipróbálom, valszeg az N°3 lesz a következő.
-
Azért a Jura E8 (E4, E6, Z10, stb..) rezsije nem semmi, végeztem ma némi számítást, gondoltam itt hagyom, hátha jól jön egyszer valakinek. Abból indultam ki, hogy mint ahogy az köztudott, a Jurák főzőegysége nem vehető ki, nem tisztítható direktben manuálisan. Tehát tételezzük fel, hogy a tulaj csak gyári eszközöket használ, és betartja az előírásokat, így lesz talán hosszú életű a gép, no meg tiszta, higiénikus. (és szándékosan nem megyek bele abba, hogy de 8-as torx-al szét lehet szedni, meg citrompótló+akármi vegyítésével pont ugyanazt kapjuk, stb.., direkt az idealizált állapotot szeretném vázolni).
Tejhabosító: bizony minden nap tisztítást kér a drága, ha 1db tejes italt is főztél vele. A hozzá való gyári granulátum 12kHUF, 60 alkalomra elég, szóval 2 havonta bele lehet szórni egy flakon ilyet.
Belső tisztítás: van nekik egy mágikus 3in1 tablettájuk, kávéolaj oldó van benne, fertőtlenítő, meg ki tudja még mi. Itt ugye kiemelten fontos, hogy ezt megkapja a gép, mert a főzőegység SOHA nincs kiszerelve, kimosva, csak a gép által. 80db power on/off ciklus VAGY 180 csésze után kér 1db tabit. 25db 18kHUF.
Vízkőoldás: a gyártó szerint vízkőoldás nem kell, amennyiben a gyári Jura szűrőt használja valaki. 1db 7kHUF, cseréje vízkeménységtől függően változó, 1-2 hónap.
Összegezve a havi költségeket napi 5 csészével számolva:
Tejcsatorna tisztítás: 6000Ft
Tabletták: ez trükkös, mert ha az auto switch off miatt folyton kikapcsol a gép, akkor kb. 2 hetente tablettát fog kérni. Ha úgy van beállítva, hogy egész nap készenlétben legyen, akkor 1 hónap. Az első esetben havi 1500Ft, a másodikban 750Ft a költség. De számoljunk mondjuk egy ezressel.
Szűrő: legyen itt is valami átlag (3 havonta 2 db). Szóval havi kb. 5eFt.Tehát nem vettünk még kávét, csak van egy Jurank, de havi 12500Ft-ba kerül (évi 150 ezer). És még mondják, hogy a Nespresso drága
Amúgy persze látszik a tételekből egyből, hogy szűrt, lágyított vízzel + alternatív tejcsatorna tisztítóval kb. ki lehet húzni a méregfogát a problémának, de ha valaki gyári megoldásokban gondolkodik, akkor a fenti összegekkel számoljon.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #9681 üzenetére
Majd az lesz szep, ha Kina megtamadja Tajvant. Most meg kivarnak kicsit.
Na akkor eljo a kozepkor megint...(Lehet ez meg csak a Covid okozta ellatasi lancok miatti kenyszer-attervezesek eredmenye. Akkor ugyanis kicsit megallt a vilag - talan 1-2 esetben hattrafele kellett lepni a termekek kihozatalaval, mert nem volt hozza valo alapanyag.)
-
Voice24
őstag
Nem csalódtam a Lidl-ben, a kuponakciós Bellarom kávé az egerszegi boltjukban mind egy éves gyártás. [link]
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9675 üzenetére
Valoszinuleg kiszamoltak, hogy a nyomasfokozo nelkul van X megtakaritas, mig a nyomasfokozot igenylo reteg eleg elhanyagolhato a kavegep vasarlok kozott.
Manapsag igy olcsositanak. Kulsoleg ugyanaz, belsoleg valami kisporolasra kerul.
Ahogy az autobol a motor takaro vagy a motorterajto szigetelese.Aki kaveszakerto az majd vesz Jura vagy Decent vagy egyeb gepet amivel el tudja kesziteni a neki tetszo verziot - a Philips meg tobbet sporrolt az elvesztett vasarlok altali bevetelnel.
-
jjeahh
nagyúr
Na, jön egy Bristot Classico és egy Pellini n9, kíváncsi vagyok
-
törölt tag
válasz
viktorhu #9672 üzenetére
Ha kisebb a nyomás, nincs terhelve a vízrendszer, kötések, kevesebb a reklamáció. A kávé attól még jó, főleg ha friss a szemes. De nem hiszem hogy 9 bar környékén lenne a nyomás. Extra nyomásfokozóval a Philipsnél lehet trükközni, de az többletköltség és garivesztés, mert jobban megterheli a csöveket, illesztéseket. A régieket úgy tervezték és úgy szerelték, hogy bírja a fokozott igénybevételt. Vagyis az volt a normál működés. Most a felső kategóriás Philipsekbe se jut SBS.
-
kinzo
csendes tag
válasz
#85578752 #9670 üzenetére
Ezt megnézem, de nem tudom, elvileg cserélve volt a gumigyűrű, de rugós mechanikát is ellenőrzöm.
Viszont ahogy megfigyeltem, ez a vízfolyás, megjelenik akkor is, ha csak a gépet ki/be kapcsolom és egy öblítést végez.
Lefotózom még a főzőegység helyét, szintén bejelölve a vélt folyásokkal. -
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen esetben, amikor a víztartály is akadályozza a működés közbeni rálátást, hasonlóan lehet eljárni, mint amikor a Krupsnál is ügyködtem. Mivel ott a burkolatot levéve, nincs is, ami megtartaná a víztartályt, kézzel tartani pedig kicsit kínos, ha nem is lehetetlen. De többszöri kínlódásnál már fárasztó, vagy mondjuk két ember kellene hozzá, hogy egyik csak azt tartaná.
Mindamellett azt is tudni kell, vannak hálózati feszültség alatt álló részek, miután nincs benne leválasztott (trafós) tápegység.
A vizet egy gumicsövön, kívülről csatlakoztattam be és valamilyen edényből szívta fel a vízpumpa, ha jól emlékszem. A vízszintet detektáló úszómágnes helyett pedig egy külön mágnest rögzítettem a Hall-szenzorhoz, ezáltal becsapva a rendszert.
Ahol a szervizajtónak is van még nyitásérzékelő mikrokapcsolója, azt is ki kell iktatni mechanikusan vagy elektromosan átkötve.
Utána lehet figyelni, hogy mi történik, hol spriccel vagy csepeg a víz esetleg. Neten láttam több példát arra is, amikor valakinek a Saeco főzőhengerén keletkezett repedés.
-
törölt tag
Belül, a csövek kötéseinél tud engedni pár cseppet, az oetiker bilincs meglazul, én drótra cseréltem őket, mert nálam fokozott terhelés lép fel a nyomásfokozó miatt. De még mindig van a páralecsapódás miatt víz a burkolat részei, rései között. Ilyenkor meg a pipacsőben lévő gumidugó és rugó nem zár jól, ami a főzőegységbe csúszik, ez ha nem zár jól, túl sok párát enged el befelé ami könnyen lecsapódhat két-három főzés során.
-
kinzo
csendes tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni (Lattego 2230/10), nem tudok rájönni, hogy honnan kerülhet víz a csepptálca alá. Olyan mintha a főzőegység környékéről a gép hátulja felé tudna folyni a víz és ott valahogy a csepptálca és a burkolat között lefolyik, mellékelek egy fényképet hátha lenne valakinek ötlete, vagy találkozott ezzel a hibajelenséggel.
Szétszedtem, többször is főztem vele, csak melegvizet is engedtem át rajta, nem látszik tömítetlenség, viszont nem látom, hogy főzés közben vagy után, a főzőegységet, hogy tudja megkerülni a víz. [kép]
Köszönöm a válaszokat. -
törölt tag
Igen, ez a helyzet a Barista Proval is, vagy jó duplát iszok, vagy átlagos szimplát. Lassan megszokom, hogy 10.5g egy szimpla. Ausztrál méretek és arányok ezek, ott minden ki akar nyírni, lehet hogy a kávé is?
Jurám volt, nem tudott elég finomra őrölni, de külső őrlővel is eldobta a presszó finomságút, ha befulladt. Durvábbal meg nem volt jobb mint egy Saeco Xsmall. Ezért váltottam Philipsre, amihez most úton van egy donor, a kettőből remélem egy darabig össze tudok legózni egy jól működőt. Jurából az E8 vagy ENA8 tetszik. De akkor lőttek a latte artnak.
Meg rám sincs szükség onnantól.
-
törölt tag
Hát igen, ez lenne a lényeg, hogy reprodukálható legyen egy főzet, de az talán megoldhatatlan, ha nincs megfelelő előkészítés.
A Brumi1024-féle egyengető azért sokat segít a rögmentesítésben, de nagyon ritkán használom, szimplázok inkább, ami fura, kúpos geometriájú kosarat jelent, mindig változik mennyire sikerül középre tömöríteni...
Decentnél a merev aljú kosár, egyengető használata javítana. Meg a homogén, szabályos babokból álló szemes kávé alapanyag.
-
válasz
#85578752 #9663 üzenetére
Nekem is egy Sage volt (Barista Touch), beszéltünk is róla a másik topicban. Nálam az tette be a kaput, hogy amit vártam tőle, azt csak a double shot kosárral hozta. Én meg nem fogok: fele annyi kávét inni, vagy kétszer annyi koffeint bevinni, vagy kiönteni a felét (ezzel több száz ezret kiszórni az ablakon éves szinten). Lehetett volna még biztos továbbmenni mindenféle tuning single shot kosárra, meg egyéb placebókra, de elengedtem inkább (és talán pont erről beszéltünk veled is meg másokkal is a hardcore topicban).
Viszont ami mellett nem tudok elmenni: két helyen is (családban és a cégnél) van egy-egy Jura (E8 és E4), mindkét helyen igásló szerepet töltenek be, ridegtartásban. Mégis mindig van egy "hűha" érzésem ha ezeken a helyeken kávézok. Alatta vannak a double shot kosaras karos Sage-emnek, de minden alakommal hozzák az "automatából én ilyen jót még nem ittam" dolgot, és nem laposodik, nem gyengül, pedig egyik gép sem új már, és kapják a terhelést rendesen. A családban levő E8 3 év alatt kétszer volt szervizben, de egy 18 ágyas vendégházban teljesít szolgálatot, ez az egy kávéfőző van ott, totál rossz választás volt szerintem, nem erre való. Innét nézve a 2db szerviz inkább csoda, mintsem hátrány. A céges E4 2 éves, soha nem volt vele baj, ~5-10 embert szolgál ki.
Úgyhogy én most erre a tapasztalatra fogok hallgatni, csak még azt nem döntöttem el, hogy melyik Jura legyen. Már a Z10-en is elgondolkodtam, de aztán gyorsan elhessegettem, azért az már nagyon túlzás lenne, tökmindegy mennyire jó
-
Lala6
őstag
Sziasztok!
Használ valaki Krups Evidence EA890810 típusú kávéfőzőt? Mi a véleményetek róla? Itt a link hozzá.
Most 141040- Ft a fenti linken kuponnal, én úgy látom, hogy kicsit jobb (és olcsóbb), mint az ECO verzió belőle.
Egyáltalán nincs tapasztalatom a Krups gépekkel, DeLonghi volt régebben, de csak egy alapmodell, az tönkrement és azóta csak kapszulást használok. Most rászántam magam a megvételére, mert csak hiányzik a jófajta kávé, a kapszulás az nem az igazi. -
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9663 üzenetére
Nekem is van a Decent-es ismeros, na ott meg nem sikerult 2x ugyanolyan kavet keszitenie.
Pedig a gep beallitasai ugyanazok.Es en meg nem is ertek hozza. A Decent mar maga egy viszonylag draga gep, a daraloja is kb annyi, kalibralgatja is kb naponta, erre nem tud 2x egyforma kavet fozni. En tuti fel lennek haborodva, ha elkoltottem volna egy fel auto arat kavevozore meg daralora es meg szar is lenne
-
törölt tag
válasz
kchris78 #9662 üzenetére
Most karost használok, Sage Barista Pro-t. Nem vitt közelebb a témához, pedig minden tökéletes egy precíz tamper és bajonettes tölcsér után, aliexpresszes zacckiütővel, kevesebb a takarítási igénye mint az automatának. Még sosem égette meg a kávét, nem szaladt túl a hőfok, jó a PID-je, de már a Philips is ezen a szinten játszik plusz nyomásfokozóval, kisebb vízhozamú pumpával és Xsmall gőzcsővel.
Néha jobb élmény az automatával cappuccinot csinálni mint karoson.
Valahogy nem nyűgöz le a karos, ez van. Lehet hogy rossz a kávé, lehet hogy még nem jó a módszerem, ha jó a szemcseméret, nyit az OPV és kevesebbet főz mint amennyit kéne, de akkor minek a beállított mennyiség? Mérlegre kell főzni manuálisan és úgy jó, de semmi kiemelkedő. Jobb mint a vendéglátós kávék, kidolgozottságra, de pl. messze nincs olyan szinten mint az Ohanában. Jó alapanyaggal talán. Ötből egyszer. -
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #9653 üzenetére
wow! akkor elmondhato hogy nem azert annyira dragak mert sokkal inkabb olyan kavet keszitenek mint egy karos gep?
(elkap egyszer a lendulet vagy ahogy mondjak az impulzus es veszek valami karost jatszani... ahhoz kepest hogy alma eszkozokbe mennyit lehet ölni egy 200ezres sage amit kineztem az se "annyira" sok) -
atala
addikt
válasz
Szabász #9651 üzenetére
Jól gondold meg a Delonghi-t. A tejhabosítója nagyon bonyolult. Az elmosáshoz sok darabra kell szedni, külön kis tisztító kell hozzá. Én ezért választottam a Philips LatteGo rendszerét. Két darabból áll a habosítója. Egy pillanat alatt el lehet mossni, és jó tejhabot készít. Amióta ez van sokkal többször iszunk habos kávét.
-
törölt tag
válasz
Szabász #9651 üzenetére
Nem merek ajánlani, ha tetszik vedd meg, próbáld ki, van rá 14 napod hogy elállj, ha nem tetszik és 300e felett már ha jól tudom 3 év a gari. A Delonghik jó kávét főznek.
Én csak megszoktam már a Philipset, bár kicsit soknak találom benne a zegzugokat, nehezebb tisztán tartani mint akár egy jól átgondolt Jurát.
Úgyis van valami ami rabul ejt, kijelző, kávé variáció, dizájn.Ja meg titkon abban reménykedek, hogy vannak itt elégedett felhasználók, akik gyakorlati tapasztalattal tudnak típust, de legalább gyártót ajánlani.
-
válasz
MegalodonS #9641 üzenetére
Nálam a piros-kék Lavazza volt eddig ami betalált de az nagyon, attól csak a Krönung ízlik jobban. És az a kávé kellemes volt a második legdurvább őrlési fokozaton.
-
FőDudu
veterán
Szerintem ha kapsz Lattego 2231/40 verziot - vagy a tej nelkuli (gozolos vrziojat) ennyiert, akkor az jo deal...
Ezen az oldalon tesztelnek mindenfele gepeket - erdekes modon Siemens gep is van a javasoltak kozott. Sose hallottam rola - mondjuk en nem is vagyok kavezashoz erto valaki.
-
FőDudu
veterán
válasz
Lehet, hogy Segafredo volt. Osszesen egyszer vettem amikor anyosnak kerestem valami utoset. Meg is lepett, hogy 10 folotti volt.
-
Jenne
őstag
válasz
MegalodonS #9645 üzenetére
Az egyik kedvenc kávé a családban. Éppen most fogyott el a két csomag, most a másik kedvencet isszuk 50-50% arabica és robusta [link]
-
Winnie The P
őstag
válasz
MegalodonS #9645 üzenetére
-
Jura E8 és ENA8 között vacillálok. Az ENA8 kisebb mérete nagyon tetszik, és nem lenne gond a kisebb tartály. Nem találok róla viszont infót, hogy maga a daráló, főzőegység, kazán, stb.. eltér e. Olvastam már olyan mondást több helyen, hogy Jura esetén is az van, hogy minden gép ugyanolyan belül, csak a hozzáadott körítéssel, egyéb funkciókkal játszik a gyártó. Ez megállja a helyét? Tehát ha egy sima eszpresszót nézünk, akkor egy ENA8-ból pontosan ugyanolyan fog kijönni mint egy E8-ból?
Nekem bevallom a tejes része is jobban tetszik, mert nem kell tologatni a poharat a két kifolyó között. Egyébként az E8 különálló tejkifolyója pl. jobban tisztítható? Ebben van eltérés?
-
mazsi70
senior tag
válasz
-
törölt tag
válasz
Szabász #9638 üzenetére
Nem tudom mennyire korrekt más weboldalt ajánlani, de az árukereső mindig segít a legoptimálisabb megoldás megtalálásában. Mik az igényeid, mit szeretnél kapni a pénzedért? Mert kb. feleannyiért kapsz Delonghi tejtartályos gépet. 300e-ért kapsz nagykijelzős Philips Saeco GranAroma Deluxe-ot is, de fontos a nagy kijelző?
-
MegalodonS
őstag
Lavazza 14-es,van ilyen???En keresgeltem,de 9-es volt a legerosebb amit talaltam
En az osszes Lavazzat a 2-3 potty-re allitottam es azt hiszem, 12 pedig a max!!IItt azert egyedi beallitas kell ,ki kell probalni neked hogy izlik!
Nekem az ujabb 5400 LatteGo gepem van,ott mar gyarilag benne van es mindent szamol.
-
vzozo
senior tag
OK, akkor ebből vásárlás lesz, mert persze mikor döglik be teljesen az előbb már említett és felboncolt Krups, amikor céges úton vagyok... Szóval high severity issue, mert asszony odahaza szeretne kávét inni: milyen automata kávégépet érdemes vásárolni?
- Alapvetően eszpresszót iszunk
- Tejhabosítás, capuccino nem játsik
- Szemes kávéval működjön, daráljon
- Ne legyen kapszulás
- Árak terén próbáljunk meg 400 Euró alatt maradniVan ilyesmire best-buy javaslat? Köszi előre is.
-
Szabász
csendes tag
Sziasztok! Elolvastam az összefoglalót, látom a DeLonghi az ajánlott márka. Van esetleg változás a listában DeLonghi -ból? Újabb típus április óta, 300e szánnék rá. Köszi!
-
FőDudu
veterán
Szerviz progival biztosan.
Addig itt egy link indulasnak.
Meg a szerviz progi leirasa.De sanszos, hogy nem fog menni regisztracio nelkul.
-
törölt tag
Mondjuk egy PID is beleférne, ha lehet érzékelni milyen üzemmódba vált (főzés vagy gőzölés). A távirányítás annyira nem érdekes ha úgyis ott vagy a gép mellett.
Új Delonghi sorozatnál van amit tud hideg italokat, hidegen gőzölt tejhab is van. A következő gépem ilyesmi lehetne. De nem, előbb egy ugyanolyan jön, mint ami volt, donornak. -
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9634 üzenetére
En peldaul a kaves italokat hidegen szeretem.
Azaz a lefott kaveba jeghideg tej - nem szeretem ha meleg.
(mindent hidegen iszok, ezert van vizadagos huto es jeggep is, utalom,ha valami nem eleg hideg)Na ezt nehez kavezoban megkapni - (McDonalds-ban mar kertem jeget a Cappuccinoba). Itthon is elkovettem azt a hibat, hogy felvettuk a maximum hofokra a gepet (probakeppen).
Na innentol a cappuccino mar ihatatlanul forro lett - az alap beallitassal a legnagyobb mennyisegu cappuccio meg pont nem egette meg a nyelvemet.
A legmagasabb hofokon mar nyelvegetoen forro a kesz ital.A Decent ugye ott ujitott, hogy pontosan olyan homersekletet es nyomast csinal amit a felhasznalo a kijelzon beallit. (La Cimbali is kb fel oraig fut fel, mert eleg komoly viztartaly van benne es ott a 2-4 kart ki kell szolgalni - nyilvan ezt ultettek at a gyakorlatba otthonra, megfelelo vezerlessel.)(mondjuk az ara az eszelos - es melle meg kell egy hasonlo aru daralo is ha mar kave bolond az ember...)
Ennyire nem mennek bele - de lehet egy taviranyitast megugrok. Hasonlo a gepunk, tudasom megvan hozza, ha idom is engedi, akkor lehet neki esek Foleg, hogy ez tud olyan extrakkal is szolgalni, hogy ne mosogasson ha mondjuk egy fel oraja kapcsolt ki (van kulon parancs a tisztitasos es tisztitas nelkuli bekapcsolasra).
(engem kifejezetten zavar, hogy naponta 2x kell uriteni a driptray-t.)Ha nagyon sok idom lenne, akkor nyilvan a vezerlo progijat fejtenem vissza - vagy szimplan beleturnek a firmware frissitesbe, hatha lehet ujabb dolgokat kitalalni.
Elektro tanya oldalon fent van egy 18MB-os szerviz dokumentacio a geprol, kiindulasnak az is jo lehet.
De minden ido fuggo - mostanaban nem sok hobbi projektre van idom.
-
törölt tag
-
FőDudu
veterán
válasz
VágniValó #9632 üzenetére
Nem vagyok nagy kave szakerto.
Nekunk a Corsini a masik ami bevalt - de mi az ilyen kremes jellegut szeretjuk es egyebkent is maximum tejes kave vagy cappuccino amit iszunk.Letezik valahol iz/aroma/stb osszehasonlito tablazat a kavekrol?
(tudom, sokszor szubjektiv egy kave ize e nagyon sok parametertol fugg az elkeszitese soran)Gondolom ezert akkora siker a Descent nevu Kickstarteres tortenet, mert ott annyira szabadon tudod felparameterezni a kavegepet amennyire csak akarod.
Szinte mar remiszto, hogy mennyi dolognak kell klappolnia ahhoz, hogy az eredmeny egy jo kave legyen. Es meg az sem jo mindenkinek
-
-
plaszy
őstag
Sziasztok! Philips EP2220 kávégépből kilehet olvasni az eddig készített, lefőzött kávé darabszámát? Ha igen, hogyan? Segítséget megköszönve előre is!
-
FőDudu
veterán
válasz
VágniValó #9628 üzenetére
Ha ilyenre gondolsz, akkor legkisebb potty. Az talan a legfinomabb orlesu.
(allitolag csak orles kozben szabad allitani a finomsagot szabalyozo tekerentyut)De ez nem egy eros izu (karakteres) kave. Inkabb kremesen lagy.
Ehhez kepest a Lavazza piros Decaf, na az karcos. Pedig az decaf.A 9/10 az megteveszto, mert ha jol remlik van belole 14-es erossegu is.
Egyszer vettem, anyosnak, aki az eroset szereti. -
Narancssárga-kék Lavazza kedvelőktől vagy hozzáértőktől kérdezném: milyen őrlési fokozattal isszátok?
Jelenleg az alap 2. Legnagyobb van nálam, de ennek így második reggeli kávézás után is nagyon ergya íze volt. A fekete Lavazza se lett a kedvencem, de erre köröket ver.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát #9626 üzenetére
Soval regeneralhato kationos gyantat talaltam a fentebb emlitett vizklinikanal.
Meg aktiv szeneset is. Nyilvan osszekeverve mar nem lehet majd regeneralni.
(de eleve nem tervezem a keverest, nehogy valami nem vart hatast erjek el).Elkepzelheto, hogy a szurobe betoltve es azt sooldattal atmosva ugyanugy regeneralhato a gyanta - de ilyen ar mellett valoszinuleg erdemes cserelni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Brita betétet felfeszegettem, ilyen feszegető eszköz segítségével, sikerült elválasztani a gyári ragasztásnál a fedőlapot:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005976714420.html
Egyszerűen össze volt benne keverve a granulált aktív szén és az ioncserélő gyanta, illetve az állítások szerint ezüstöt is tartalmaz, melynek baktériumellenes hatása kitolja a használatot 2 vagy 3 hónapig, ha jól emlékszem. Fekete, fehér és kék szemcsék keverékét találtam benne.
Ezekben sósavval regenerálható gyanta van, ami a Ca / Mg ionokat H+ ionokra cseréli, ezáltal némileg savasít.
Másik fajta gyanta, ami nátriumra cserél, konyhasóval regenerálható, ezt inkább központi vízlágyítókban használják a lakás rendszerének és gépeinek védelmére. Ivásra kevésbé használatos, a nátriumtöbblet miatt, noha megiható, sőt régebben még kancsóknál is előfordult állítólag.
-
FőDudu
veterán
Akkor az elsot felbe kell vagni, aztan megnezni hogyan van benne a cucc.
Utana tolteni szennel es gyantaval ugyanugy.Gyanitom, hogy nem keverve van, hanem retegezve.
Aktiv szen is kaphato - bar igazabol arra ugye nalunk nincs szukseg, hiszen jo a vizunk.Ha eljon az ido, akkor majd kiprobalom.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9622 üzenetére
Koszi!
Majd ha elso kifogyott megnezem hogyan lehetne esszeruen utan tolteni.
Igazabol a maszatolas helyett le kell vagni dremellel a tetejet (belulrol, hogy a kulso pereme megmaradjon), aztan huzni ra egy elelmiszerre szakositott szilikon pohar fedot.
Paranoiasok rakhatnak ra meg egy kabel kotegelot is kivulrol. Csak food grade legyen.Jonapot.
Ha utan kell tolteni, kiontod a regit, megtolotod, fedo vissza.
1 perc lehet - nem kell tolcserrel bohockodni. -
FőDudu
veterán
Jo otlet. Tagnap lattam tesztet a Brita valamelyik szurojevel (+ vegu), ott azt mertek, hogy kb harmadaval csokkentette a kemenyseget, de 1 het utan ez is visszaesett erosen).
Forralas nalunk nem opcio - nejem es a fiam nem fog ezzel vacakolni. Raadasul ugye a gep erosen pazarlo - az 1,8 l vizbol szerintem 1L elmegy a takaritgatasra. Napi 1x minimum uriteni kell a drip-tray-t, es rohadt sok viz szokott benne osszegyulni. Nyilvan ez az uzem szeru allapot es orulok is, hogy mosogatja magat rendesen.
Igazabol lehetne azt csinalni, hogy veszek egy garnitura Wessper szurot, aztan azokat ujratoltom valami rendes szuro anyaggal.
A kationos gyantat hol lehet megvasarolni?
-
atala
addikt
Szerintem nem kell, elég a saját szűrője. A gépben a vízkeménységet állítsd a maxra, és cseréld ki a szűrőt amikor kéri a gép.
Nálunk közepesen kemény a víz. Kb 16 nk. Megmértem kávégép tartályából kijövő szűrt vizet, és 1 nk. Majd mérni fogom menet közben is, hogy miként változik. -
törölt tag
Lehet tölteni, csak ki kell fúrni, kimosni a gyantát belőle, kis tölcsérrel betölteni az új gyantát, ledugózni kis szilikon dugóval. Ebayen láttam ilyen szettet, gyanta, kis tölcsér és szilikon dugó. Igen, az Amazon-os is az, most látom.
De ahogy említettem, egyik karos gépemhez (Catler, nem a Breville fajta hanem inkább Graef, Sunbeam) kationos gyantás patron volt, fél évig jó. Ha kifogyok a Brita-kompatibilis patronokból, veszek ilyen gyantát és töltögetem a kancsó filtert. Az AquaOptima szépen szétszedhető. Forrasztópákóval össze is rakható, de remélem elég lesz neki egy peremet olvasztani pár centi hosszan két oldalt. -
markussandor
senior tag
Ha már a vízkő a téma, egy tipp: fel kell forralni a vizet, kicsapódik belőle a vízkő, kihülve mehet a kávé főzőbe.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9613 üzenetére
Koszi!
A tesztcsikkal beallitottuk (4 piros potty) - mondjuk elbol merni se kellett volna, mert tudtuk, hogy nagyon kemeny a vizunk.
Akkor siman rendelek egy adag Wessper szurot es majd cserelgetjuk.
Az igazan kornyezet kimelo az lenne, ha azokat is ujra lehetne tolteni.A muangyag palackokkal mar kb teljesen lealltunk, Soda stream es jobb minosegu szorpok sok muanyag szemetet sporolnak meg.
Most ugyan a kavezassal is javultunk - mert bar probaltunk komposztalhato kapszulakat vasarolni, de ugye az nem minden gyartonal letezik - erre jon a szuro cserelgetese.
Abba mar bele se menjunk, hogy ez milyen veszelyessegu hulladek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #9610 üzenetére
A lényeget itt is mutatják például:
https://www.bestrowaterpurifier.in/blog/ro-auto-flushing/
A fojtószelepet áthidalja, lényegében kiiktatja egy mágnesszelep. De a cikk állításával ellentétben, nem fordul meg semmi irány, csak a fojtás megszüntetése lehetővé teszi a membrán felületének leöblítését. Meg én egyéb ajánlásokat is mérlegelve, óránként 20 másodpercig öblítem automatikusan, de ehhez a kimeneti csaptelep állandóan nyitott helyzetét kellene elképzelni (ha lenne, de nekem csak a szabadon kifolyó nyakcső van beépítve). Puffertartály sincs.
- Az öblítéshez nyit a betápszelep és az öblítőszelep.
- Normál víztermeléshez (amit egy nyomógombbal tudok indítani és leállítani) csak a betápszelep nyit. Ez 5 perc után automatikusan zár, véletlen elfelejtések esetére.Óránkénti öblítés megoldja az elő- és szénszűrők rendszeres frissítését is, így nyári melegben sem poshad be, 1 évig nem kell cserélni ezeket a filtereket. Baktériumok, ha szaporodnának a szénszűrőben, azt nem engedi át a membrán (nem férnek át a résméreten), elterelődnek a lefolyóba.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9605 üzenetére
A kerdes igazabol az, hogy a Philips beepitett szuroje melle kell-e pluszban vizlagyitas.
Mert - ahogy mar emlitettem - nalunk jo a viz minosege, egyedul a kemenysege magas.
Olyan szinten jo a viz, hogy a hutogep vizadagolojaba es a jeggepbe is azt hasznaljuk.Eddig csak a kemenyseggel volt gond - de 2-3 evente kipucoltuk a bojlert, kijott egy vodornyi vizko,, aztan ennnyi. Mas gond nincs a vizzel.
A mosogep/mosogatogep pedig folyekony formaban kapja a szukseges szereket, igy megint csak nem rakodik le bennuk a vizko (mosogep szerelo megerositette, hogy jo igy).
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #9608 üzenetére
Az öblítés megvalósítását le tudnád írni?
-
FőDudu
veterán
Nalunk 2 macsek van. Egyik sajat, masik szomszede.
Egyik sem issza meg a csapvizet ha talban van.
Ha berakjak a csapvizet a csobogoba, akkor megisszak.Vagy elmegy a klor - amugy nalunk nem kloros a viz, mert pl. a medence labmosojaban biztosan tobb klor van - vagy szimplan kell nekik a csobogas.
Ugy tunik nem viz fuggo mit isznak meg - barmilyen koszos pocsolyabol kepesek inni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #9606 üzenetére
Nyomás alatti szerkezet, sérülékeny műanyag alkatrészek, nekem is aggályos volt, ezért már a fali sarokszelepnél beépítettem egy mosógép mágnesszelepét, fém csőtoldattal, illetve T elágazóval. Ezt vezérlem egy elektronikával, meg az RO öblítőszelepet, így nincs állandó nyomás alatt a rendszer.
-
törölt tag
Közben megdöglött az automatám kijelzője. Így is működik, de azért jó lenne ha teljesen jól működne, így megrendeltem egy ugyanilyen használt gépet, kis hibával. Kijelzőt is találtam olcsón, de ugyanannyiba került volna a szállítás, mint a használt gépé. Kíváncsi leszek mi jön össze a két gépből.
-
törölt tag
Ez nagyon jó. Én csak nem akartam pultot fúrni meg vizet szerelni, elég volt a mosogatógép plusz kiállását megoldani, nem akarnék még egy állandó nyomás alatt lévő elemet, így lett csapra szerelhető, már egészen megszoktuk, nem zavaró.
-
törölt tag
De, jó, csak nem a visszasózós patronokkal. A legolcsóbb vízlágyító betétekben nincs visszasózás, inni annyira nem is jók. Nincs vízkő, ugyanaz mint a tartályba rakható aktív szenes/ezüstös/kevertágyas vízlágyító esetében a hatás, csak több víz fér a tartályba és nem lesz vízköves a tartály pereme. Ki is lehetne fúrni a kávégéphez való filtert és kicserélni a benne lévő gyantát.
-
Dr. Szilikát
őstag
A linkelt aktív szenes szűrő a víz klórosságát megszünteti, valamit "csőszag", dohosság, illetve egyéb szagokat, aromákat megköt, ezáltal forrásvíz minőséget biztosít a konyhában.
Egyes állatoknak a csapvíz klórossága, szaga önmagában is borzasztó undorító dolog. Meg aki már megszokta a tisztított vizet, utána a csapvíz például nekem is rossz ízű és szagú.
Egyébként magam részéről Britával kezdtem, utána kétlépcsős szűrőház (mikrofilter + aktív szén), majd reverz ozmózis rendszerre bővítettem, saját építésű elektronikus, automatikus öblítéssel. Puffertartály nélkül.
-
Dehogynem.
Kiszedtem a szűrőt belőle, és most abba rakom a vízlágyító párnát.
Azért a gép víztartályában is van egy. De nálunk olyan kemény a víz, hogy az kevés lenne hozzá, vagyis olyan rövid idő alatt nem tud rendesen lágyítani. Kancsót is használva, most kétszer annyi idő van a vízlágyításra.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- alza vélemények - tapasztalatok
- Robotporszívók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bluetooth hangszórók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest