-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz
vodrosjozsi #10197 üzenetére
Az logikus, mert több a veszteség ha veszteségest még egyszer tömörít. Azt már hallani.
-
FőDudu
veterán
válasz
vodrosjozsi #10197 üzenetére
Kar, hogy peldaul a Windows nem tud LDAC kodeket kezelni.
Amit meg LDAC tamogataskent arulnak hozza az nem mukodik normalisan.Igy hiaba van pl Sony WH1000-XM3 fulesem, az max a telefonommal tud normalis LDAC kapcsolatot. (laptoppal osszeparositva LDAC alatt pl nem megy a mikrofon...)
A planar fulesemet is jobb lenne LDAC kapcsolaton meghajtani, akkor nem kene radugni a DAC-ot a laptopra. Az is inkabb telefonnal megy.
-
jocoka75
tag
válasz
Winnie The P #10174 üzenetére
Szia!
Mi Pellini vivance-t használjuk már vagy 10 éve megfelelő daráló beállítással nagyon finom kávét kapsz. Asszem 70%arabica 30% robuszta az arány.
Látom a Lidl ben lesz 5000ft az kiváló ár ennél olcsóbban sehol nincs .
Az biztos,hogy én is be fogok tankolni pár csomaggal.
Múltkor láttam a spárban ugyan ezt a kávét 8600ft- ért majdnem rosszul lettem . -
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #10182 üzenetére
Jozan paraszti esszel is logikus, hogy ha vajatokat csinal a kaveba, akkor azokon simabban folyik at a folyadek, meg akkor is ha utana lenyomkodja.
Nincs ebben semmi elektro statikus suskus.
Az akkor van amikor az audiofil forgatja a dugvillat a konnektorban.Volt mar olyanhoz is szerencsem. Az a masik - szamomra kisse megfoghatatlan hobbi. Egy bizonyos szintig en is hallom a dolgokat, sot meg planar fulhallgatom is akad, mert valoban hallhatoan jobb. De van az a szint amikor az esz kozbe szol es a ful mar nem tudja megerositeni ....
-
z123456z
őstag
válasz
FőDudu #10191 üzenetére
Ez szerintem nem az új széria, de tudom mire gondolsz, a 2300 és 3300. Ami a MM-ban van, az az EP5441/50. Ezek a dupla italt készítő Saeco-k milyenek? Mintha azt olvastam volna valahol valamikor, hogy elég sok velük a probléma. Ez igaz lehet? Philips 3 év garanciával van.
-
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #10190 üzenetére
Divat a baristáskodás, de... mondjuk azt nem tudom hogy csinálják hogy szőrtelenek is és tetováltak. Villantani (IPL) nem lehet tetoválást.
Kauflandban van ilyen Minges kávékeverék, az a cég amelyik a Bellarom Biot beszállítja a Lidlnek. Nem drága, de nagyon vegyes és inkább égett szemekből áll. Szotyis, égett íze van. Ja és mondtam már hogy égett? Égett.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #10182 üzenetére
Az mar tenyleg csak a kave fanatikusoknak valo pepecseles.
Tudom, hogy divat lett a barista meg egyeb kavehoz kapcsolodo parasztvakitasok - erdekes modon az olaszok akik a leginkabb kave orultek nem csinalnak ebbol akkora ugyet. Kb mindenutt jo a kave es nem vacakolnak a mindenfele szorattal meg egyeb szirszarokkal. Van 3-4 fele es mind jo.
Nem sertenek meg senkit, mindenki azt csinal amit akar
Olasz kollegaimmal vacsorazva viszont meg hajnali kettokor is betoljak a legrovidebb verziot (ristretto talan). Azt pedig nyilvan csak viccbol talaltak ki, hogy corretto. Nem kell abba semmi, ha jol van elkeszitve.
Ha jol emlekszem az olaszoknal par eve meg szabalyozva is volt a kavek ara. Max 1 vagy masfel euro lehetett attol fuggoen mekkora adag es volt-e benne tej szarmazek.
Most viszont meglepodtem. Nejem megvette a Bellarom kavekat. 1-1 kilo, de a fekete az vagy 20 sazalekkal nagyobb. Mert az 100% arabica. Ezek szerint az Arabica kave nagyobb szemu a Robustanal (es lehet, hogy ezert nem is olyan surusegu,) igy a 7g eleresehez tobb orlemeny kell majd? Ennyire meg sosem mentem bele, itt a csomagolas merete azonban durvan szemet szur.
-
z123456z
őstag
Sziasztok.
Újra előkerült a téma, már négyen kávézunk, és elegem van az örökös karozásból és tisztításból. Most két készülék lehet érdekes, a Saeco SM6580/00 vagy valamelyik Philips 5400 ( mindkettő 200k ). Melyik lehet jobb hangerő, megbízhatóság, karbantartás/takarítás igény szempontjából? Gondolom mindkettő jó italokat készít, így az alap.
Köszönöm.UI.
Én hajnalok hajnalán főzöm az elsőt. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Nagya21 #10187 üzenetére
Napi 6 presszót főzünk, mert négy tagú a család, de ez nem hiszem sok lenne neki. Valahol olvastam (sajnos már utólag
), hogy ez a széria ilyen, nagy a minőségi szórás, ha nincs szerencséd és vacak gépet fogsz ki, 3 havonta tönkremegy. Az újabb darabokban már lehet korrigálták a hibát (?). Emiatt a húgom nem akar újabb Delonghi-t, pedig én simán vennék egy másikat, másik modellt, de így csak a Saeco marad, esetleg Gaggia, vagy nem tom. Juráról közben olvastam, hogy a főzőegységet sem lehet kivenni
.
-
-
jjeahh
nagyúr
Ti milyen használt gépre váltanátok le egy Delonghi Magnifica S-t 50k körül? Nem ártana elkezdenem nézelődni és ha valami jó fogást találok, majd lecsapni rá, de előbb picit nyomoznék, hogy mit érdemes venni helyette, ami legalább ezt a szintet hozza. A Jura gépek megbízhatók? A Delonghiban az tetszik, hogy belépő gép létére is elég szépen kihozza a kávék ízjegyeit, erre a Philips, Jura gépek is képesek? Az egyetlen oka, hogy a közeljövőben leváltanám, az, hogy 3 havonta bedöglik
. Másképp tökéletesen megfelelne...
a karos gépeket sem zárom ki, a másik topikban rá is kérdeztem azokra is, ott gaggia classic-ot ajánlottak és egy kézi örlőt, de egyrészt egy ilyen szett többe kerülne, másrészt a család nem akar kézi örléssel, karos géppel t*kölni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
vodrosjozsi #10184 üzenetére
YouTube-on lehet látni elégedett használókat, de valamelyik szervizes oldalon szidták, mert az emberek túl erősen megtépik, emiatt sérül. Érzéssel kell kezelni, gondolom.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
Dr. Szilikát #10180 üzenetére
Ilyet még nem láttam, ebből is látszik mennyire kezdő vagyok
Jó gép? Bár lehet azért nem hallottam róla mert nem az -
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #10179 üzenetére
Szokták demózni, hogy wdt (Weiss Distribution Technique) nélkül naked karban spriccel összevissza a kávé, wdt-zve meg szép a lefolyás. Elektrosztatikus felöltődés tud rögösíteni, érdekes hogy elég pár tű a rögök szétszedéséhez.
Lehet hogy pár év múlva lesz automata ami függőlegesen tömörít (minek billegtetni ugyebár a szóródó őrleményt) és előtte wdt tűkkel megkeveri a kávét. Ne adj'isten még spirográf módszerrel is keverheti... -
#85578752
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #10180 üzenetére
Ó, a racsnis Krups!
De szerettem volna egy ilyet mikor még Senseonk volt!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
vodrosjozsi #10177 üzenetére
Lehet, gépfüggő, babfüggő is (pl. olajtartalom), hogy valamelyik jobban felkavarja az őrleményt, hiába préselünk vagy variálunk, ezért is gondolkodtam egy időben a racsnis Krupson, ami ráhúzással tömörít, nem hagy légrést.
De nem tudnék már kihasználni ennyi gépet, az automaták viszont préselik az őrleményt, ilyen gond sincs. Saeco főzőegységnél pl. 13 mm magas az üreg és 18 mm-ig tud rugalmasan tágulni.
-
FőDudu
veterán
válasz
vodrosjozsi #10177 üzenetére
A frissen oroltben nem ertem mi ragadhatna ossze. Ott az orlo 2 resze kozotti tavolsag adja meg a maximalis szemcse meretet. Annal nagyobb kave szemcse elvileg nem tud atjutni
Ha rendesen porkolt, akkor nem egy falevelrol van szo ami szalasan esik szet es hosszukasan atjuthat.
De szaz szonak is egy a vege: ahogy mar emlitettem, aki akar az pepecsel, a tobbiek nyomhatjak a gombot es boldogan kortyolhatnak.
p.s.: lassan elfogy a Lidl beli Bellarom Crema. Vagy megy bele a Lavazza Crema e Gusto maradeka - vagy az Antica Tostatura (amit szallodaban hasznalnak az olasz vendegek igenyeit kielegiteni). Utobbi kotyogosban a letezo legszarabb volt amit eddig ittam - lehet daralosban mas lesz az elmeny (vagy epp meg rosszabb).
La Cimbali-n lefozve jo kave, szoval nem igazan ertem a kotyogoson miert volt kifejezetten rossz. Majd megnezem a szemcse meretet amivel a barista melozik - hatha tul durvara vagy tul finomra daraltam. Remelem a pogacsat szetszedve nagyjabol lehet kovetkeztetni a szemcse meretre. (bar gyis a legfinomabb beallitason van a Philips).
Vagy szimplan bele daraltatok 1-2 adagot egy pici jam-es uvegbe es azt lefozom a Philipsen. Akkor kiderul mit muvel ugyanazzal az alapanyaggal. Gondolom nem lesz baja, ha 1-2 orat egy lezart uvegben van lefozes elott.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
FőDudu #10160 üzenetére
Hát elvileg a tű azért kell, hogy a röhögek szét szedje, ami mondjuk nem árt de én még a 3 hónapos barista képzésemen se láttam, hogy úgy maradt volna. Nyílván szebb a végeredmény, de nem sok értelme van.
A papírnak még kevésbé, bár ott meg ugye azt szokták mondani, hogy nem égeti oda a kávét, ami meg azért fszsg mert ha jól tömörítesz és jó a tamper, akkor nem fut fel a kávé a falra főzés közben.
Agyrém egy kicsit ez a barista dolog. Sokkal fontosabb a kávé minősége mint amit képesek egyesek a főzés közben művelni. Ezért jó az automata, azon nem lehet pepecselni, bár néha hiányzik -
apholyon
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #10172 üzenetére
Igen, ezt néztem, de annyi típus van... Hihetetlen, hogy nincs egy leírás vagy összefoglaló...
-
FőDudu
veterán
válasz
Winnie The P #10174 üzenetére
A Costa-n kivul barmelyiket ajanlom.
Probaltuk kb az osszes Costa-t, kapszulasban jo volt, szemesben nem jott be.Lehet mi vagyunk a furcsak, ugyis csak a tejes verziokat szeretjuk.
A Vrema e Gusto az egyik legjobb kremes kave nekunk. De nem ebben a szinben, hanem a rozsaszines verzioban. (az talan Dolce neven fut). -
Winnie The P
őstag
Hali!
11.27-től a Lidl-ben lesz:
-
artru60
csendes tag
Sziasztok,
De'Longih ECMi 350 15B kávéfőzőm darálóját sikeresen elekergettem. Nem írtam fel előtte az állást
Aki tudja meg tudná írni, hogy mi a daráló gyári beállítása?
Előre is köszi
Artúr -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
apholyon #10171 üzenetére
Csak nagy vonalakban, többire már nem emlékszem, vagy pontosan nem is tudni:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_10060-10060.html -
apholyon
aktív tag
válasz
apholyon #10122 üzenetére
Ebben esetleg valaki tudna segíteni? Philips gépek.
"Amire nem találtam leírást / összefoglalót és megköszönném, ha egy hozzáértő felvilágosítana, hogy mik pontosan a típusjelzések? Ugyebár valahogy így néznek ki:
EP22XX/YY - itt az XX illetve az YY mit jelöl?
Ehhez képest a 23XX és 33XX széria mivel tud többet?"Előre is köszönöm!
-
Jenne
őstag
válasz
kchris78 #10157 üzenetére
Szia!
Én 30 gr szemes kávét őrlök le minden alkalommal, így majdnem tele lesz az alsó átlátszó tartály (ami levehető és van külön rátekerhető fedele is) és nagyon kényelmesen tekerem
, nagyjából kettő (2) perc. Ez az aznapi 2x2 adaghoz elég.
Előtte egy pár ezer forintos hagyományos acélkéses kávédarálót használtam, de az nem egyenletesre darálta le a szemeket. A régebbi 4 baros szarvasihoz ez jó is volt így, oda szinte mindegy is csak le legyen valahogy darálva. Azt vettem észre, hogy ezzel a kézivel ledarálva - mert szinte teljesen azonos szemcse méretű lesz a darált végeredmény-, hogy szebb és vastagabb cremát kapok ugyan abból a kávéból főzve, mint előtte a késes darálóval ledarált kávéból. És jobban le tudom nyomnyi a tamperrel a kávét is. Nekem megérte és nem bántam meg a vételt.
Van ennek egy akkus változata is, [link] de nem azt választottam, mert hasonló van az ismerőséknek és 2-3 darálást bír egy feltöltéssel és sokszor olyan érzés darálás közben mintha le akarna állni vagy akadna. -
Jenne
őstag
válasz
bandika753 #10167 üzenetére
Szia!
Én szerencsés helyzetben vagyok, mert kapható itt a városban ez a víz. Bármelyik dohányboltban vagy TomMarketben van belőle mindig. Sajnos jelentősen "megdrágult" az utóbbi hetekben, már kemény 725 Ft/5 l.Amióta ezt használjuk a kávéfőzőnkbe, olyan mint 'vízkő' nem létezik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
bandika753 #10167 üzenetére
A műszaki célra gyártott ioncserélt víz (vasalóvíz, akkuvíz stb.) gyakorlatilag iható éppen, de ezeknél nem kötelesek betartani az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat, így senki nem vállal felelősséget érte, ilyen szempontból.
Igazi kávés ínyencek kifogásokat támaszthatnak még a kancsóval ioncserélt vízzel szemben is, mert a Ca / Mg hiánya az extrakció kémiáját is negatívan befolyásolhatja elvileg. Noha az automata gépek szűrőbetétjei is ilyenek, bár van olyan nézet is, hogy szándékosan nem vonnak ki minden vízkövet, a jobb italminőség érdekében.
Egyébként hasonló tapasztalható, mint az ivóvíznél is. A vízköves víznek van bizonyos meszes, lúgos érzete, míg annak hiányában savanykásabbnak tűnik. Ez az érzés valamennyire átmegy a kávéba is, mint a reverz ozmózis vízzel is.
Rokonnál mindenesetre ilyennel oldottuk meg, minimális költség, többet nem kell palackot sem cipelni:
https://online.auchan.hu/shop/auchan-optimum-192034-vizszuro-kancso-2-5-l.p-216276
https://online.auchan.hu/shop/auchan-kedvenc-vizszuro-patron-192037.p-216273A betét kapacitása átlagos csapvíznél 170 liter és 4 hetente ajánlják cserélni, de gyakorlatilag valamivel tovább is használható, főleg hűtőben tartva, illetve hűvösebb időben, olyan gyorsan azért nem szaporodnak benne a baktériumok.
Hogy mennyire veszi ki a vízkövet, illetve merül idővel az ioncserélő gyanta, az lemérhető abban is, ha rozsdamentes edényben elfőzünk egy keveset és megnézzük a meszes maradékot.
Otthon van egy Brita kancsóm is, ami ovál betéttel 200 liter kapacitású, ha jól emlékszem és nagyobb darab a kancsó is. A fent linkelt egy jó kis kézreálló, lapos formájú kancsó. Általában javasolt úgy tartani, hogy a betét alja legalább vízbe lógjon, így nem tud kiszáradni, bár napi használatnál erre amúgy sem sok az esély.
-
bandika753
csendes tag
Sziasztok.
Jura kávéfőzőbe érdemes Ioncserélt vizet használni?
Iható vele a kávé?
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120286360 -
Dr. Szilikát
őstag
Egyszerűen nem szabad szemeket dobni az őrölt nyílásba, mert az lemegy direktben a főzőegységbe. Ha véletlenül megtörténne, a gépet azonnal kikapcsolni, főzőegységet kiborítani. Nem lenne baja egyébként, túltöltéstől megszorul a főzőegység, túláramot figyeli a processzor, visszateker.
Vízmennyiséget a Philisnél is lehet programozni, ha jól tudom (nekem régi Saeco van), mindamellett mindegyik gép tudja a vizet főzés közben megállítani, ha valaki mondjuk egy jelölt poháron figyeli, meddig akarja engedni. Ez persze kicsit fapados dolog lenne, automatánál jobban szeretjük, ha ilyennel sem kell törődni. Vagy a régi gép olyat is tud, ha én leállítom egy ponton, azt megjegyezze és legközelebb is pont annyi vizet mér.
A Krupsnál érdekesen gondolták, hogy hivatalosan csak szervizben tisztítható, ha valaki nem vesz elő minimum egy torx csavarhúzót, viszont ha valaki évente elvinné szakemberhez, azalatt is nagyon tele tud rakódni őrleménnyel, plusz a költség, kellemetlen. Nekem mondjuk nem gond, már be sem teszem a felső csavarokat, így csak lepattintom a tetejét, a bab kiszedése után.
Már azt is megcsináltam, hogy az őrlő vezetékébe egy széthúzható csatlakozót iktattam, így az őrlőt is ki tudom emelni könnyen, a burkolat lebontása nélkül.
Következő lépés a belső műanyag tartótető óvatos átvágása, így a dugattyúkart is le tudom kapni anélkül, hogy darabokra kellene robbantani a gépet. Ez azért szükséges, mert a bojler felső pereménél lesül a kávémaradék, ami vízzel könnyen oldható, mint a cukor, de az alumínium kar miatt nagyon zavaró, hogy nehezen lehet hozzáférni ahhoz a részhez.
Nyilván ez nem várható el mindenkitől, aki nem kedveli a technikai dolgokat.
-
FőDudu
veterán
Olvasd el a konyvet, Philipsnel is lehet finom hangolni a fozes erosseget, hosszat, stb.
ELeve a beallitas soran sukseg lehet a viz kemenysegenek beallitasara (ha van benne szuro).A daralt kave fozesekor a tetejen levo ajton toltod be az orlemenyt, utana ki kell valasztani az erosseg gomb hosszan nyomasaval a kanalas piktogramot, az fogja daralas nelkul lefozni a betoltott orolt kavet. Ugyanigy tudsz forro vizet is csinalni, ha valamiert az kell vagy at akarod mosatni a gepet.
Fozes soran is lehet allitani az adag hosszat, lehet allitani mennyi ido utan kapcsoljon ki, lehet allitani milyen hofokkal fozze a kavet - ezek mind le vannak irva a konyveben.
A komolyabb gepek eseten ezeket kepernyon allithatod - az egyszerubbek eseten meg kompnyomas kombinaciokkal.
Saccra ez kb ugyanaz, mint az en 2231/40 Lattego gepem, csak tejhabosito van rajta lattego helyett. Meg nyilvan mas a programja.
-
vzozo
senior tag
Nos végül is a Philips 2200 Series EP2220/10 győzött, ma meg is érkezett, kipróbáltuk, tud kávét főzni. Nyilván.
Komolyra fordítva a szót, meglepetések a Krups után:
- Fogad szemes és darált kávét is. Ez mondjuk csak a következő napokban lesz izgalmas, mivel a Krups megdöglése után darált kávéval voltunk el pár napig, és a maradékot gondolom el fogjuk használni. Az még nem tiszta, hogyan dönti el a gép, hogy szemest vagy daráltat kap, gondolom sehogy, és ki kell halászni a szemeket?
- Ezt tényleg lehet karbantartani. Hiába írtátok páran, hogy lusta disznó voltam a karbantartás hiánya miatt, a Krupsot laikusként NEM lehetett szerelni, zsírozni, karbantartani. Ehhez most eleve járt zsír + szét lehet szedni.
- Sokkal kevesebb a finomhangolás. Kávénál 3 diszkrét térfogatnyi adag főzhető le vs. Krups 10ml-enként állítható mennyiség. Meglátjuk ez mennyire válik be.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10158 üzenetére
En most csinaltam eloszor, a fel fozes az opalos volt, majd a masodik mar teljesen viztiszta. Ez utan jott a folyo vizes tisztitas a fozo egysegre, majd zsirzas.
En 6 darabos CA6704 tablettat hasznaltam.
Orlonek ilyen van itthon.
Ha jol lattam, akkor ez valamelyik komolyabb orlonek a masolata (veletlenul akadtam ra a kep alapjan ), vagy tan ugyanazon a gepen keszul. Ez volt vagy 20 Euro ha jol remlik. Marha jo minosegu, keramia orlos, jol beallithato es nem allitodik el. nem egy nyeklos/nyaklos kinai vacak a tapintasa alapjan.Ecco'la.
Eleg nagy a hasonloasg... -
FőDudu
veterán
válasz
vodrosjozsi #10140 üzenetére
Igy van. A karba bedaralt, es az oramuves szirszarral fellazitott, majd a tomkodovel lenyomott (akkor minek is lazitgatja fel) orolt kave tetejere rakja azt a feher szinu valamit, majd azutan rakja fel a kart a gepre.
Hogy mi a celja, nem igazan kerdeztem, de mas oka (szerintem) nem lehet, mint a kave feltapadas megakadalyozasa a gep aljan levo reszre.... Vagy nyomas elosztas, esetleg valami mas....
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10137 üzenetére
Én ezt nem tudtam rendesen megvalósítani.. A tabletta szétesett a főzőegységben és kb 20 vizet kellett lefőznöm mire újra használhatóvá vált a gép, illetve szét is szedtem a főzőegységet hogy a tabletta daraboktól megtisztítsam. Szóval nem nagyon értem ezt a tabletta csak bedob módszert ha a gépnek nincs kifejezetten ilyen programja. (ha jól emlékszem a vízbe meg nem jó előáztatni mert a kazánon nem szabad hogy ez a fajta vegyszer átmenjen. Lehet én voltam a béna mert időben nem találtam el a kihúzást de többször nem kísérleteztem vele..
-
Jenne
őstag
válasz
kchris78 #10149 üzenetére
Szia!
Nekünk a Tchibo kézi őrlőnk van. Én vagyok tekerő felelős és tekerem ezerrel....
Most a hétvégén 6.995 Ft volt darabja. Nagyon jól be lehet állítani a kávészemek őrlési finomságát.
Jól jön ez majd, amikor már nem lesz elektromosság ... -
Mike0088
csendes tag
válasz
Winnie The P #10148 üzenetére
Érvényes. De a helyzet az, hogy a legutóbbi javítás egy hónapig húzodott és ezt az O gyűrűt egy mozdulattal fel lehet húzni a helyére mert közvetlenül a kivehető főzőegység felett van a kazánon amit elérek kézzel. Ha megbontás nélkül 2 perc alatt abszolválható a feladat nem vitetném el a készüléket. Erről érdeklődtem itt pár napja. Ha mégsem ez lesz a baja akkor meg garanciás javítás.
-
MPowerPH
félisten
válasz
kchris78 #10130 üzenetére
Amig nem hasznalsz normalis kavet, igazabol hot mindegy, milyen geppel huzod. Ezt megtanultam, miutan hiaba lett meg a Bianca, a bolti, szenne egetett, rossz minosegu kaveval vagy keseru lett, vagy erosen foldes, egett izu, vagy lejott, es igaz nem volt keseru, de semmi mas sem, ergo elvezhetetlen. Nem kell megvenni a 16-20 ezer Forint/kg aru kavekat, mert egy kis porkolobol szarmazo, frissen porkolt, kiprobalt blend 9000Ft/kg, es nem emliotheto egy lapon barmelyik bolti kaveval.
Felesegem sem szeret a nagygeppel kavet fozni, de szereti a jo kavet. Ha itthon vagyok, akkor en fozok, es most mar kijelentheto, hogy konzisztens az eredmeny mindegyik fozesnel. Ha nem vagyok, akkor brikkazik.
Mi nem nagyon jarunk kavezokba, nincs a kozelben egy sem, es hogy oszinte legyek, otthon most mar legalabb olyan finomra csinalom, ha nem jobbra. Es mivel mindig van itthon 5-6 fele kave, valogatni is tudok, eppen a savanykas gyumolcsos izekre vagyok, vagy inkabb a testes, mogyoros, csokis iranyra. Aztan kiulok a kertbe, es elszopogatom.
Es mindezt ugy, hogy nem a dupla 19g -os kosarral fozok nagy atlagban, hanem az 1 szemelyes 17g -ossal kettot. Es kezivel daralok, raadasul a C40 -el, ami nem is a leggyorsabb fajta.De ez nalam egy szeansz, mert szeretem a kavezas elotti workflow -t is.
Ettol fuggetlenul be van neki igerve, hogy kap egy regi Delonghi Primadonnat, meg LCD kijelzo nelkulit, mert a kijelzosok mindegyike egy idozitett bomba, es maga a kave fozes es tejhabositas 10 ev alatt nem sokat valtozott ezeknel a gepeknel, eleg csak belenezni. 1 szemelynek pedig az E61 fejes gep pazarlas. -
vodrosjozsi
addikt
válasz
Bogyó bá' #10147 üzenetére
Ez elvileg ugyanaz, csak a tejhabosító a másikban jobb (sokkal jobb mert fém és tudsz vele rendesen habosítani).
De ez se rossz, kb mint a Dedica, csak más a formája. Kb mi is csak azért használunk automata gépet mert nincs kedvünk darálni, szemetelni, de szeretjük a friss pöris kávét. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
#85578752 #10136 üzenetére
Végül - fél délelőttnyi "őrlődés" után egy ilyen, olcsó karos Delonghit rendeltem 38k-ért.
A mi kávézási szokásainkhoz valószínűleg ez a legoptimálisabb megoldás.szerk: sokkal több pozitív véleményt olvastam erről a modellről, mint a hasonló árú EC.230-ról, ezért lett éppen ez....
Kösz mindenkinek a segítséget! (régebbi hozzászólásokat, linkeket, stb.)
-
Mike0088
csendes tag
Na, ahogy sejtettem megint elfosta magát a Delonghi. Tegnap megcsináltam a vízkőoldó programot, majd a második kávét követően már minden a zacctartóba folyott. Próbáltam finomam megigazítani az O gyűrűt ami már rendesen ki volt tágulva erre a kezembe maradt. Holnap megyek az Üllői úti kávégép boltba tömítésekért bízom benne, hogy meg tudom oldani és tényleg csak ez a hiba. Jelentem kb 1 éves a készülék és másodjára megy tönkre. Nem hiszem, hogy rossz gazdája lennék. Heti egyszer a főzegység le van öblítve és eltörölgetve, havonta egyszer étkezési szilikonzsírral kenem a hengerfalat. Szűrt vizet használok a gépben és napi max 4 kávét iszunk vele.
-
kchris78
veterán
Tudományosan nézve
van különbség a gőzölt illetve egy nespresso tejhabosító által előállított tejhab között?
-
Batib
őstag
válasz
_seth_ #10143 üzenetére
Esetleg? Philips 5400
-
_seth_
veterán
Cappucino és latte főzéséhez milyen teljesen automata gépet érdemes venni 150-200 ezres ársávban? (Feleségemnek tetszene egy színes kijelzős könnyen kezelhető gép.)
-
kchris78
veterán
válasz
vodrosjozsi #10140 üzenetére
A nem nyomásfokozós karról azt olvastam hogy ahhoz azért kell 15 bar meg megfelelő gép (gondolom a vízet egyenletesen nyomja át a pogácsán, ami nyomásfokozósnál nem annyira kritikus) - láttam most én is akcióban a DeLonghi La Specialistát, csináltak összevetést a Sage Barista Expressel és előbbit nagyon lehúzta a tesztelő hogy nem adtak hozzá nem nyomásfokozós szűrőt és nem is lehet bele venni mert az átmérő nem stimmel ha jól emlékszem.. Itt is láttam reklámban a DeLonghit, 150 talán még most is az Euronicsnál, ezért kezdtem el kicsit utánanézni, mit tud.
-
FőDudu
veterán
válasz
Bogyó bá' #10133 üzenetére
Maceras? Koltseges?
Te meg nem lattal 6-8 reszre szedheto tejhabositot... Az maceras, nem a Philips...A philipset nem kell mosogatni naponta, viszonylag jol elobliti magat.
A fozo resz tisztitasa 1 perc, hetente 1x eloblited.Havi 1x (de az oldalan levo piktogramok alapjan inkabb 500 adagonkent) tisztito tabletta.
Beledobod, orolt kavera allitod, fozes kozben kihuzod, varsz 15 percet es utana fozol meg ket orolt kavera allitott vizet. Aztan 1 perces oblites, zsirzas. Osszesen kb 20 perc.Ez havi 24 perc.
Szerintem tobbet elszarakodtam a kezi orlovel....
Szurot meg cserelni kell idonkent. Fentebb kiszamoltam, hogy az egesz tortenet kb 1-2 cent kavenkent. Nem egy nagy koltseg.
Kapszulashoz kepest kb fel-harmad aron kapod a kavet.
-
#85578752
törölt tag
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #10124 üzenetére
Elkövettem azt a "hibát", hogy elolvastam a Philips használati- és karbantartási utasítását. Annyira macerás (és költséges) a karbantartása , hogy nem fogok automata gépet venni, hanem egy sima, víztartályos Deloghi karos gépet. Bocs mindenkitől hogy feleslegesen ide szemeteltem - a topikgazda nyugodtan törölheti az összes bejegyzésemet itt.
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #10131 üzenetére
Teljesen igazad van! Ez így egy drága hobbi lehet és aki ezt “elszenvedi” nem biztos hogy örül neki
. Ami nagy ugrás lehet még, szerintem, (most tisztázódott le előttem) hogy a karos gépekben ha egyfalú szűrő van az jobb lehet
. Persze latté esetén valószínű nem jelentős különbség.
-
FőDudu
veterán
válasz
kchris78 #10130 üzenetére
Ahogy mar emlitettem, ahogy komolyodik a gep, ugy erosodik a lehetosege a szar kave fozesenek is. (bar a ceges (szalloda) La Cimbali gepekbol meg nem ittam szart.)
Ismerosom eleg nagy kave orult, Descent De1 meg a hozza valo hasonlo aru daralo van otthon, kalibralgatja is kb naponta az orlot, van az az oramu mechanikas kaveturkaloja is, de meg nem sikerult 2x ugyanolyan kavet foznie nekem.
Es nem az alapanyag volt kulonbozo, sot a beallitas is kb hasonlo volt, mert el lett mentve.Ha ebbol indulunk ki - meg abbol, hogy en csak lattet iszom, mert utalom a kave izet - akkor (szerintem) tok felelsleges a (tul)komplikalt gep.
Egy oreg karos gep, megfelelo viz, megfelelo nyomas, jonapot.
Persze aki kifinomult erzekkel rendelkezik, az elvezheti a kulonbsegeket (dragabb kave es jobb gep fozetenel) - de az olyan mint az audiofil.
Draga mulatsag es nem mindenki erzi a kulonbseget.Neked kell tudni melyik kategoria szallsz be. Ha csak a kavezas a cel valamint az otthonrol kimozdulas, azon nem segit majd a jobb kavegep.
-
kchris78
veterán
válasz
MPowerPH #10128 üzenetére
Én is ezen őrlődöm
, csak én Sage.. Baristával beszéltem Bányai caféban és mondta hogy ő nem szenvedne karos géppel otthon, de lehet csak azért munkának is ezt csinálja. Nekem párom annyira rá van kattanva hogy a napot kávéval kell indítani hogy nagy megváltás volt az automata gép... Nem feltétlenül hoznám vissza azt hogy ő nem fogja tudni esetleg jól kezelni. Plusz a másik hogy hiába lesz csúcs kávé otthon látható összeget ráköltve, nem fogja a kávézókban elköltött összeget ez csökkenteni
. Az hogy bemegy valahova az ember leül, nézelődünk beszélgetünk azt otthon nem működik. (Vegyük pl még a volt Postapalota tetejét, mondjuk az tavaszig kiesett most) Még egy dolgot mondott, hogy egy pár főzet kell amíg beáll egy pörkölés, azt vagy elfogyasztja kisebb élménnyel az ember (kiönteni csak nem önti ki csak ha egymás után kóstolgatja), akkor az lényegében veszteség egy jó drága alapanyagból. (le is hidaltam a 16-20 ezres kilóárakon, mondjuk soha nem voltak olcsóak)
-
MPowerPH
félisten
válasz
jjeahh #10115 üzenetére
Tomites.
De erdemes az osszeset cserelni az egysegen. De a teljes unit is £30 volt anno, postaval.
Nem, Gaggiabol csak az ajanlott modellekkel erdemes foglalkozni. Igen, aprorol egy atalakitott nem olcso, de teljesen mas kategoria. A kezi orles mas teszta, azt le kell tekerni. En pl. a mai napig tekerek, mert ezt az izvilagot csak a megfizethetetlen elektromos hozna, ami a kavegepem aran is tulmutat.
Csucs Primadonnarol valtottam E61 -es gepre, es bar kenyelmesebb volt 1 gombot megnyomni, vagy az agybol inditani a fozest, de nem lehet 1 lapon emliteni az egyiket a masikkal. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Csöves #10125 üzenetére
Ez megfelelő lehet? Árban teljesen OK lenne, ha amúgy jó készülék...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
apholyon #10122 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Urak! Most 100-120 ezer forint alatt mi a legjobb automata kávégép? Mi a Best Buy?
Napi 10 csésze eszpresszó lefőzése lenne a dolga (kettesével), meg néha-néha egy-egy capuccino a nejemnek. Szeretnénk sok évig gond nélkül használni. Tejhabosító lehet teljesen manuális is, ez nem elsődleges szempont....Melyik ami viszonylag csöndes, és legalább olyan minőségű presszókévét főz Omniából, mint jelenleg a gáztűzhelyen a 2 személyes kotyogósom? (Azt szeretjük.) Melyik amelyik reggel a bekapcsolás után igen hamar ad kévét? (Az összefoglalót természetesen elolvastam, de nem jöttem rá belőle, mi a legoptimálisabb választás ilyen tervezett használatra?)
A víz nálunk nagyon kemény sajnos....
Melyik, ami bevált, és nem szokott vele probléma lenni több éves használat után sem (persze rendszeres tisztítás, karbantartás mellett)?
A legfőbb ok, amiért automatában gondolkodom, hogy reggel félkómában néha nehezemre esik a kotyogóssal bíbelődni - egy gombot megnyomni meg csak egyszerűbb volna....
-
gyvince
senior tag
Sziasztok van itt olyan aki szervizel Siemens eq6 s700 kavegepet ?
-
apholyon
aktív tag
Nah most két napig minden szabadidőmben az automata gépeket nézegettem, legalább már körvonalazódik, hogy a Philips-ből 100-150k között a 2200-as széria férne bele. Amin még agyalok az, hogy ezek jellemzően "csak" capuccino-t tudnak, latte-t nem, bár nagy különbség nincs a kettő között (fanatisták ezért szétszednek majd...
). A LatteGo rendszerrel szerintem meg tudnék békélni...
Amire nem találtam leírást / összefoglalót és megköszönném, ha egy hozzáértő felvilágosítana, hogy mik pontosan a típusjelzések? Ugyebár valahogy így néznek ki:
EP22XX/YY - itt az XX illetve az YY mit jelöl?
Ehhez képest a 23XX és 33XX széria mivel tud többet?
-
Dr. Szilikát
őstag
Media Markt De-Caf tabletta nagyon jól old és 100 db nem volt 3000 Ft sem, ha jól emlékszem.
Talán túlzottan is jól leszedi a zsírt még a tömítésekről is, de ez automatánál érdekes, nem karosnál. Karosnál egyszerűen megkenhető szűrőkar tömítése.
Krups automatánál viszont a zsíroldás miatt megszorult a dugattyúszártömítés, ami már amúgy sem volt valami jó állapotban, ezért egy kezdődő repedése tovább repedt. Meg a fődugattyú alsó szilikongumiját is megtámadta, amikor a lúgos zsíroldó és a kávémaradványok reakcióba léptek egymással, apró bemaródások képződtek a gumin.
Lehet, hogy Krups automatához eredeti Krups tablettát kellene használni, de az is lényegében zsíroldó, elvileg mindegy.
-
Jenne
őstag
válasz
Dr. Szilikát #10118 üzenetére
Köszönöm a tanácsot.
Meg fogom tenni, mert már a kilencedik hónapbanvan ez a kávéfőző. Nálunk remekül bevált.
Már csak majd egy zsíroldót kell vennem. Tudnál ajánlani egyet? Mert nem vagyok ezeknél képben. -
ghostie
tag
Sziasztok,
Vásároltunk a MM-ban akcióban egy KRUPS EA890110 Evidence készüléket.
Használ valaki hasonlót? Van itt lehetőség az italok testre szabására? Olyasmikre gondolok, hogy a víz, tej mennyiségének megadása ml-ben.
Köszönöm! -
Dr. Szilikát
őstag
Más típusnál úgy oldottam meg, hogy a kart és szűrőt időnként alkatrészeire szedtem és lemostam a lerakódásokat.
A felső szűrőt (ami a gép aljában van) szintén ki kellett néha szerelni, mert lerakódás képződött a belsejében.
Ennek másik lehetősége szerelés nélkül, egy zsíroldó tabletta a szűrőbe, majd forró vizet nyomatunk át, szakaszosan be-ki kapcsolgatva. Így a zsíroldó állás közben visszahatol a felső szűrő alá is. Végül öbliítés.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MPowerPH #10114 üzenetére
Hétvége, ezért még a szerelőnél van, valszeg holnap vagy kedden lesz kész. Ha rájönnék mi ilyenkor a baja és ha meg tudnám csinálni, inkább megjavítanám én, mint 3 havonta szervizbe cipeljem, de fogalmam sincs mivel van gond.
Azért érdekel a karos gépre váltás is, még nem tudom leváltom-e az automatát, mert a család többi tagja kényelmes és nem hiszem tetszene nekük a kézi örlés meg ilyenek, de azért jó lenne képbe kerülni. Gaggiából bármelyik olcsó gép is jó lenne? Mert a Classic egy örlővel még használtan is drágább, mint amennyiért az automatát vettem. -
MPowerPH
félisten
válasz
jjeahh #10036 üzenetére
Szia,
Sikerult megcsinalni?
Konnyen javithato a problema, es nem is tul draga.
Lattam hardcore cafe topikban irtad, hogy rossz... Ezek ilyenek, addig orulj, amig az alaplap nem lesz zarlatos, mert minden mas olcson szerelheto ezeken. Bar egy jo kezi orlo es egy tuning Gaggia nagy elorelepes lenne Nalad is.
-
apholyon
aktív tag
válasz
apholyon #10112 üzenetére
Mondjuk ezen videó alapján a belseje, főzőegység (és gyakorlatilag a tejes megoldáson kívül minden) nagyon hasonlít a Bosch-ra, amit használtam sokáig. Egyre szimpatikusabbak ezek a Philips-ek...
A vízkőmentesítő és a zsír nem nagy tételek (időarányosan, ha a gyakoriságot is belevesszük), de például arról nem esik szó, hogy a vízszűrőt milyen gyakran kell cserélni... Nyilván fél-1 évente belefér, de ha havi szintű, akkor már nem olyan vicces...
-
apholyon
aktív tag
válasz
FőDudu #10109 üzenetére
Hát nem tudom, majdnem minden nap pontosan 2 kávét iszok (+ csak tej), ezt váltaná ki az automatán a latte vagy a cappuccino. Persze gondolom nem kell feltétlenül fullra tölteni a tejes tartályt és ha levehető elvan 1 napig a hűtőben... Ilyen típussal nincs tapasztalatom, csak a gumicsövessel (Bosch, Jura), ezért is kérek itt tanácsokat
.
-
andrás47
senior tag
válasz
Szabász #10107 üzenetére
Köszönöm szépen részletes válaszod.
Közben olvasgattam még találtam egy másik gépet [link]
ez általában 20k-val több, mint a 685-ös van valami lényeges különbség a kettő között hogy megérje a 885-öt megvenni ? Kézi daráló helyett gépi melyik, az ami ajánlott és elfogadható az ára is ? -
Szabász
csendes tag
válasz
andrás47 #10105 üzenetére
Szia!
Ebben az árkategóriában Delonghi Dedica az ajánlott! Lehet hozzá nyomásfokozó nélküli kart is vásárolni plusz egy jó kézi darálóval [link] nagyon jó eszpresszó készíthető. Érdemes hozzá sötétebb friss pörkölésű kávét választani. [link] [link] [link] A kézi daráló használtan sokszor feltűnik jó áron, érdemes nézelődni. -
apholyon
aktív tag
-
FőDudu
veterán
válasz
apholyon #10102 üzenetére
Nespresso kapszula is van olcsobban, kollegaim valahonnan Amazonrol rendelnek (nem tudom com/it/de oldal-e, de ha erdekel megkerdezem) - onnan a piros Nespresso kapszula (Napoli) 100-as csomagban 25 Euro centre jon ki. Ugyanaz a gyari tizes csomagolas, csak egyszerre tobbet rendelnek.
Ez meg mindig kb duplaja egy atlagos kave beker aranak, illetve sok vele a szemet is.
Mi foleg a szemet miatt alltunk at automata gepre, iszonyatos mennyisegu kapszulat dobtunk ki. Probaltunk komposztalhato kapszulat venni, persze azok meg nem a mi izvilagunkat fedik le.
Elkezdtunk kezi orlovel es kotyogos Bialettivel kavet fozni - azt nyilvan semmi nem korozi le, pedig itt az olasz hatarnal azert tudnak jo kavekat fozni kb mindenutt
Ott probaltuk ki az elozoleg javasolt Lavazza Crema e Gusto osszes verziojat, mert van Espresso/Forte/stb belole, aztan a Corsini kavejat (az nagy kedvenc), a Vergnanobol a fekete csomagolasut, Lavazza ORO-t, stb.Viszont reggelente azon ment a sorsolas, ki orol es ki tolti a Bialettit....
Amugy Lavazza kapszulasbol is akad nagyon jo viszonylag normalis aron.
Aluminium kapszulas, szoval talan kisebb okologiai labnyoma marad.Ha azt szamolom, hogy egy normalis kave kapszula kb 3 Euro 10 adagra, akkor egy kilos kavebol kijovo minimum 100 adag a kave 10-15 euros kilonkenti araval - (direkt nem az olcso kavekat szamolom, hiszen mar 7,5 euroert is talaltam nekem tetszo izu Bellarom Crrema kavet a Lidl-ben) - inkabb a szokasos Vergnano/Lavazza/Corsini arakat alapul veve legyen egy csesze ital onkoltsegi ara csak a kavet szamolva 10-15 cent. Az valoban kb. a fele lehet a hasonlo minosegu kapszula aranak.
Nekem a gep kb 300 Euro volt. 10 centes kavevel az 3000 kave lefozese utan terulne meg ha a kapszula a duplaja lenne. Napi 6-8 adaggal szamolva alig egy ev. (nyilvan kell bele szuro, tisztito tabletta, vizko oldo - de azokat most nem szamoltam).
(legyen 6 Euro egy Wessper szuro - azon legalabb 300-500 kave atmegy. Azaz 1-2 cent per adag). Havi 1 tabletta ca6704 az kb 1 euro. Vizko oldast nem tudom milyen gyakran ker.
Ha valaki annyira statisztikus, akkor majd kiszamolja.
-
Zaji
őstag
válasz
vodrosjozsi #10075 üzenetére
Ilyet használtan nem hiszem, hogy találok.
A linkelt, Sparban kapható kávéval, eddig nem nagy szám, de kísérletezni fogok. Gondolom őrlést legfinomabbra célszerű állítani.
-
apholyon
aktív tag
-
Skynet258
veterán
válasz
apholyon #10095 üzenetére
Szia!
Megmondom őszintén az anyagi oldaláról nem fogom tudni megfogni a dolgot, mert a kávézás nekem nem egy kötelező valami, hanem egy élvezeti cikk, és mint ilyet nem szoktam számolni.
Ami biztos, hogy volt Nespresso gépem, ami tetszett, egész jó kávék voltak, de idővel a kapszulák elég drágává váltak. Aztán asszony miatt jött a Dolce Gusto vonal (meg előtte is volt még egy már nem is tudom melyik márka) mert ott vannak habos krémes csodák (amiket amúgy én is szeretek), múlt szombaton pedig lementünk kávézni és ízlett neki a melange, pedig nem nagy kávés. Kapva kaptam az alkalmon és hazafelé vettem egy 5400-as Philipset - olcsóbbat terveztem, de megtetszett a 12 féle ital lehetősége, a kijelző... szóval mondom ha már költünk erre, legyen egy jó gép. Másik jelölt a Delonghi volt, ott is jó gépek vannak, más márkát nem is néztem nagyon, Krups nekem nem lett volna problémás de itt a PH-n elég rosszak róla a vélemények és az itteni dolgokra adok...
Asszony imádja a gépet, az elmúlt 1 hétben több kávét ivott mint előtte 1 hónapig, van hosszú gyenge kávé, tejhabos latte vagy cappuccino, erős espresso... szóval minden amit az ember épp megkíván. Ha anyud szeret kávézni (és nem csak lehajtja, hanem élvezi a kávézást) akkor nagyon fog örülni a gépnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Radon Cragger 29" L Trail Hardtail MTB
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009 ÁRCSÖKKENÉS, amíg a kiszemelt megvan
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest