Hirdetés
-
Ilyen lesz a SteamWorld Heist II
gp A folytatás a tervek szerint a nyár folyamán, pontosabban augusztus elején érkezik.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Az Apple megszerezné a klubvilágbajnokság közvetítési jogait
ph A vállalat ezért irgalmatlan pénzt fizetne a FIFA-nak, és ezzel rajzolná át az online streaming platformok háborújában a frontvonalakat.
-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
Kifutó modell. Az Xelsis meg a PicoBaristo az aktuális modellek. Még nem forgatták át Saecoba a LatteGo-t, de majd sejtésem szerint az lesz a következő Saeco sorozat újdonsága.
Nekem megfelel a Lirikával egyívású 3510, a manuális fém gőzőlőcsővel, pannarello nélkül tökéletes gőzölt tejet készítek, minimális karbantartásigénye van, csak le kell törölni egy nedves szivaccsal.
Én a Lirikát választanám, a megspórolt pénzen pörkölőt meg zöld kávét vennék, az a legnagyobb előrelépés - de nagyon jók automatával a bolti szemes kávék is, átlag kapszuláshoz képest, pl. a Bellarom Crema vagy Bio a Lidlből. -
konzumpro
Topikgazda
Lehet hogy buta fajta Lirika, aromaállítást nem látok rajta, csak a lefőzött hosszakat lehet állítani.
(Most találtam ezt, hogyan lehet vízkőteleníteni ha nincs menü gomb: https://www.youtube.com/watch?v=OHM9jiv930Y)
Én a 3510-nél csak a presszó gombot állítottam be ~22ml-re, a hosszút nem használom mert minimum 100ml-nek kell lennie, sajnos, pedig jó lenne egy 30ml-es adag is.
A LatteGo-nál nincsen cső, csak egy vájat a tejtartó oldalán, így végig ki lehet tisztítani. Mindaddig amíg a levegő bevezetés tiszta, habot is csinál.
Én már megszerettem a lattét, így szükségem van olyan gőzölt tejhabra, ami nem buborékos, hanem szépen önthető, folyékony marad, ezért ragaszkodom ehhez a gőzcsőhöz, ami a 3510-ben van.
Egyébként jó az 5000-es sorozat és biztosan jók az automatikus tejes italok, kényelmesebb, de nálam eltűnik a kávéból egy íz, ha habosított tejbe főzöm, a sorrend ami nekem bevált, egy presszó és rá a gőzölt tej, hogy a minta között megmaradjon a crema is.
Szóval ha az idegeidet is kímélnéd és nem szeretnél csalódni sem, akkor a LatteGo az optimális, cserébe tejes italokat kapsz egy gombnyomásra. Most nem ajánlom a Delonghit se, mert ott van cső meg tekerentyű, kis biszbasz amiből ki kell takarítani a tejet, ha nem szempont a lattéhoz a gőzölt tej akkor jó a Philips LatteGo vonal.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Én a magam részéről a Lidl-ben igen jó áron kapható Bellarom Bio és Crema típusokat szeretem használni automatában, tejes italokhoz, olaszos vonalon inkább a Pellini, Illy ami bevált.
Számomra legjobb egy hazai pörkölőtől egy adag friss colombian supremo vagy brazil, csak mire egy hetet pihenne negyed kiló, addigra elfogy. -
Chal
addikt
Oké, közben úgy látom pont magam ellen dolgoztam, és finomabbra kellene daráltatni a géppel, hogy csökkenjen a savanyúság. Kereső használata + visszaolvasni luxus (tm)
Reggel újra nekifutok, mert ma már csak úgy tudnék kávét kóstolni mint a nagyok (kiköpöm)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Ú, szerencsés ember. Ilyen közel nem csak a jó forrásokhoz, de a gyakorlati tanácsokhoz is, mert gondolom ott azt is adnak
Igen, nehéz automatával elérni az optimális főzetet, mert nálam pl.gyárilag 40ml-re van beállítva a presszó hossza, a többi paramétert pedig akárhogy állítom, mindig alulkivonatolt lesz a végeredmény.
https://www.espressoschool.com.au/espresso-calculator/
A Philipsnél 7-10 g között van a kávé, még ha 12 g-ra is növelem, 6-os TDS-szel is csak gyenge kávét kapok, csökkenteni kell a mennyiséget 7 grammnál (~1-es aromabeállítás) 20 ml-re az ital hosszát, utána már csak a TDS a kérdés, hogyan érek el 7-es értéket.
10g-nál már 26-30 ml között jók vagyunk 7-es TDS-szel.
Ha finomítom az őrleményt, kevesebb fog a főzőegységbe hullani ugyanannyi idő alatt, tehát lehet hogy növelni kell az aromabeállítást, hogy meglegyen az adag, ráadásul a nyomásfokozó miatt nem szelepként működik a finomra őrölt kávé, hanem iszapként a csészébe folyik, keserűvé téve a főzetet.
Automatánál így aztán könnyedén lehet egyszerre alul- és túlkivonatolt főzetet készíteni.
A TDS-t növeli* az előáztatás, meg a lassabb lefolyás, amit egyrészt szűkítővel, másrészt a nyomásfokozó megnövelésével lehet elérni. (*durva leegyszerűsítés)
Van még a hőfok amivel lehet javítani vagy épp lerontani a végeredményt, az a tapasztalatom hogy max hőfokon kiüresedett, aromátlan a főzet, akkor már inkább legyen alulkivonatolt és legyen belőle cappuccino. (Közepes hőfokon üresen átfőzve jobb eredményeket érek el.)
Ezek a lehetőségek vannak tehát. Olaszos, robusztás kávéval elég lassú lehet a lefolyás ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.
Ami segíthet általánosságban a felfokozott nyomásfokozó, meg a rövidebb adagok, esetleg egy TDS-mérő...
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Keserűhöz hőfokot maxra, őrlést legfinomabbra, aromát legalacsonyabbra (~7g), a kávé hossza legyen legalább 40ml. De ez meg is dögleszti.
Keserűt cukorral, savanyút tejjel lehet kompenzálni, azért jó az alulextraktált főzet cappuccinonak. Másnak nem is használom pl. a Bellarom Biot, mert az meg pokolian savanyú tud lenni normál hőfokon, 1:3 aránnyal. A Bellarom Crema egész jó presszónak is, persze itt is a végletekig kell menni.
Ami segíthet még, a főzőegységen upgrade-elni a nyomásfokozót, SBS szeleppel. Nálam bevált.
Vannak olyan típusok ahol gyárilag van plusz nyomásfokozó, egy kar az orrmányon, lehajtva presszó, felhajtva kávé mód (EP4010). No meg a régi jó Talea meg Odea típusok.
Amúgy meg friss pörkölésű Honduras, Colombia vagy Brasil és meg van oldva a probléma, csak a döglött bolti kávékkal kell ennyit vacakolni. -
-
konzumpro
Topikgazda
Jó meglátás, igen, a sötétebb pörkölések kiegyensúlyozottabbak automatán. Mivel korlátozottak a beavatkozási lehetőségek, szűkebb tartományban lehet variálni a hőfokot, őrlésfinomságot.
Jó lenne valami nyerő trükk amivel minden kávéból kihozható az optimális kivonat. Szerintem közel járunk ha 1:3-as arányt főzünk, ha savanyú emelünk a hőfokon, finomítunk az őrleményen, ha keserű akkor durvábbra vesszük az őrleményt vagy lejjebb a hőfokot. Utána már csak az idővel lehet játszani, ahhoz meg lassítani kéne fúvókával a vízhozamot, meg a nyomásfokozó erejének növelésével. Lehet filterpapír korongot is használni, ami kicsit tompít a keserűségen és lassít a lefolyáson. Az üresen forró vízzel átfőzés a kis karos Flairen is segít, automatának sem árt, mielőtt magasabbra vennénk a hőfokot, gyakran elég egy üresen átfőzés hogy stabilabb legyen.
Most egy ideig karossal próbálkozok tovább, a Philips elbújt a dobozába, pihen.
-
JohnnyWeiss
tag
Nekünk melóhelyen ilyen Lirika (4 gombos) van már pár éve. Jó kávét főz (kategóriáján belül), ezt más hozzáértőbb kollégák is megállapították. Nálunk egy szaki beállította a rejtett menüjében a dolgokat, mi max. a darálón állítunk néha, meg a hosszon.
A PHILIPS-et meg nem ismerem, ami egy újabb fajta, lehet hogy több funkcióval is rendelkezik és kb. hasonló kategória lehet. Ezért kérdeztem itt, hogy akik ismerik valamelyiket, azok milyen véleménnyel vannak.A Philips-en van egy gombnyomásos kávé? Tehát be tudok állítani alapértelmezett hőfokot, aromát, vízmennyiséget (hosszt), amit a presso gomb megnyomására lefőz? Vagy minden egyes főzés előtt ezeket be kell állítani?
-
konzumpro
Topikgazda
Mindig vannak kis optimalizálások, fejlesztések az újabb sorozatokban. Már más a csepptálcák alakja az új sorozatban, csendesebb a mechanika és nem jár feleslegesen, jobb az adagolás is. De ez igaz az eggyel azelőtti sorozatra is, ahol középre került a főzőegység.
Igazán takarékos a vízzel inkább a Jurák között van. A Tchibot nem tudom, tippelem csak hogy mindenben jobb mint a Saeco rendszerűek. -
konzumpro
Topikgazda
Ja a te gépednél is működik az ajtónyitós előáztatás hosszabbítás. Amit keserűnek érzel az a csersav lesz. Első előáztatás után amikor ment kb. ugyanannyit mint az előáztatás, nyiss ajtót és várj 10 másodpercet. És a kifolyót is érdemes kitisztítani, vannak kis flexibilis kefék a csövekhez, nem tudom hogy lehet az elosztót leszedni nálad, bonyolultabb mint a Minutonál.
-
Chal
addikt
Rákerestem erre a rugó kérdéskörre a topicban, mert nem tudtam mi célt szolgál.
Konzumpro: látom te erről tudnál írni egy könyvet, ami tuti bestseller is lenne Nehezen fogok ma tudni lefeküdni úgy, hogy nem rendeltem egy SBS szelepet Pedig muszáj lesz, mert kicsit összefolynak már a dolgok, ezért inkább előtte kérdeznék:
Szóval EP5330 -am van, ilyen szeleppel: link.
Akkor vennék helyette egy ilyet: linkEddig tiszta. De mi a helyzet a rugóval? Nekem a kerámiahengeres újabb van, érdemes az SBS esetén az üveggolyósra váltani, vagy maradjon a kerámiás? Láttam hogy rengeteget cserélgetted, próbálgattad őket. Melyik vált be végül? Ha váltok, akkor ugye egy ilyen ilyen rugó is kell hozzá? Meg persze a golyó.
Erre a setupra is érvényes lesz, hogy érdemes csinálni vele egy üres főzést a végén, mert kevés lesz az automata átmosás?
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Köszi, most épp ott tartok hogy minden a gyári állapotban van, csak az előáztatást hosszabbítom meg a szervizajtó 10 másodpercre való kinyitásával. Semmi SBS, még az üveggolyó se fontos, csak a forró víz kávéval eltöltött ideje amivel korrigálok ha túl savas a kávé. Karos gépen tapasztaltam ki, hosszú előáztatással jókat főztem, automatán is bevált.
-
kchris78
veterán
az az igazság hogy én nem nagyon látom hogy hogy is működik a Delonghiban ez a rész . Nemhiába nem gépészmérnök lettem . Ha az a kis henger ami alatt van a rugó nehezen jön ki az vajon abnormális? Majdnem mindent szétszedtem én is de a főzőegységet nem mertem csutkára mert nincs hozzá szilikonzsirom, anélkül meg nem merem megtisztitani, akkor meg minek .
-
konzumpro
Topikgazda
Visszatérve a tuningokra, aminek azért van értelme és nem drága, az az üveggolyó és az őrlőtuning, amikor a minimumon túlra állítjuk a tengelyt, ez őrlőfüggő, általában elég lecsavarozni a gép tetejét hogy meg lehessen emelni annyira, hogy az állító tengelyt 5-6 fokkal feljebb állítva rakjuk vissza. Így fokozatosan el lehet érni az őrlő abszolút minimumát. Érdemes utána ehhez állítani a skála legkisebb fokozatát, aztán így összerakni. Ez viszont garivesztős, mint minden belenyúlás. Az üveggolyó nem hinném.
-
konzumpro
Topikgazda
Még variálgatom, több főzőegységgel, a gyári alapállapot semmiképpen nem tűnik nyerőnek, normális crema csak SBS szeleppel kezd megjelenni. Ha csak az ízek számítanak és friss a kávé és mondjuk úgyis latte lesz, akkor jó a gyári állapot is, de kell valami ami növeli a kidolgozás idejét, erre jó a hosszabb előáztatás.
A kávébab frissessége is kell az ízkavalkádhoz, meg az őrlő is a másodiktól ad frisset, sok a pangó.
A pogácsákkal nem foglalkozom mert kávéfüggő is, lehet hogy kéne, végülis ez is javult hosszabb előáztatással, ezt is figyelembe fogom venni, hátha segít jól beállítani. A mennyiségnél fontos, ahogy Szilikon doktor írta, hogy kitöltse a kávé a főzőhengert, különben nem tömöríti jól a gép és mocsaras lesz a pogácsa.
Várom a tapasztalataidat, különösen az ízkavalkádot illetően. Írhatnánk kávénaplót. Pontozni kéne az összbenyomást. Kéne valami referencia is, de hogy ne befolyásolja az ízélményt, a kávé után. Mondjuk 1 dl kóla, hogy kiderüljön, az ízlelésünk, szaglásunk változik-e napszakonként. Mert nekem ez is gyanús.
Gondolkodom Tchibo Origin csészéken vagy valami hasonló öblös 160-180ml körülin, mivel lett egy új módszerem az iváshoz, kicsit kisbabás módszer, ugyanis nem teszem le a bögrét ivás közben, csak szürcsölöm, lélegzem közben, inhalálok... Kb. ötször annyi íz és illat élmény és valamennyire függetlenné tesz a szagló-ízlelő állapottól.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Igen, ez a helyzet a Barista Proval is, vagy jó duplát iszok, vagy átlagos szimplát. Lassan megszokom, hogy 10.5g egy szimpla. Ausztrál méretek és arányok ezek, ott minden ki akar nyírni, lehet hogy a kávé is?
Jurám volt, nem tudott elég finomra őrölni, de külső őrlővel is eldobta a presszó finomságút, ha befulladt. Durvábbal meg nem volt jobb mint egy Saeco Xsmall. Ezért váltottam Philipsre, amihez most úton van egy donor, a kettőből remélem egy darabig össze tudok legózni egy jól működőt. Jurából az E8 vagy ENA8 tetszik. De akkor lőttek a latte artnak. Meg rám sincs szükség onnantól.
-
FőDudu
addikt
Streetsmart-nak kell lenni.
Nyilvan engem is halalba idegesitett, mikor a Philips cepptalcajat napi ketszer kellett uriteni - pedig csak kb 3-4 csesze italt keszitett. Rogton atallitottam a kesznleti idot 3 orara a default 30 perc helyett.Ki es bekapcsolaskor is mosogatja magat, a tartalyban levo viz nagy resze a csepptalcan landol. Azaz a szurt viz ketharmadat elmosogatja.
Kemeny viz eseten a szurojere kb 30 litert hazudnak, kivancsi lesek mikor keri a szuro cseret. Masfel hetes jelenleg.
Szurobol mar kerestem utantolthetot - nem is az ar miatt (mert az itt ajanlott verziobol kb 5 euro egy darab), inkabb a kornyezet szennyezes csokkentese erdekeben. De sajnos nem vagyok meggyozve arrol, hogy az utantoltos hozza a gyari tulajdonsagait. Szoval most eloszor kap egy masik fajta szurot, aztan meglatom mit talalok az utantoltosekrol a neten.
Olyanban nem kotok komromisszumot amit megeszek/megiszok.
(epp mondja a nejem, hogy olvasott valami tanulmanyt aminel az ADHD es az autizmus egyik formaja osszefuggesbe kerult a mikro muanyagokkal. Mert a vizsgaltak szervezete ilyen betegseg eseten valahogyan maskepp viszelkedett a mikro muanyagokkal szemben.
Szoval ugy tunik minden mindennel osszefugg.)FőDudu
-
Chal
addikt
Eltelt egy hónap, kis Jura E8 update:
Szerintem az itt-ott írt (néha akár Jura által) számok nem teljesen valósak, annyira nem rossz a helyzet mint ahogy azok alapján végeztem az előző kalkulációt. Nézzük újra, már valós számokkal, tapasztalattal. Továbbra is napi 5 csészéről van szó, ha vendégek jönnek akkor néha több, de ez marginális. A sok tesztelgetés miatt talán erre az első hónapra lehet számolni 6-7-el is.
3in1 tisztítótabletta: a gép mindenféle szempont alapján kéri (lefőzött kávé mennyisége, power on/off-ok száma, stb..), de tök véletlenül ma kérte először, azaz pontosan 1 hónap után. Itt végül a beállítás az lett, hogy 2 órákat van készenlétben a gép. Ezért nincs az, hogy napi 1db öblítés van csak, de az se, hogy 5-7 (minden csésze után). A tabiból egy 25-ös pakk ~18eFt.
Szűrő: végül azt csináltam, hogy 10-esre állítottam a keménységet, és egy Brita kancsóból itatom a gépet. Ez amolyan középérték, mert annak a szűrője a vége felé már nem lágyít sokat, de az elején viszont lehúzza 4-esre. Ennek a költsége havi 2eFt. A Jura szűrő állapotát mutatja az E8, most van kb. félúton, tehát ezzel a módszerrel 2 hónapot ki fog húzni. 1db Jura szűrő 7eFt.
Tejcsatorna tisztítás: a gép minden nap kérné, amennyiben készült vele tejeskávé (mindegy hány csésze). Viszont itt érdemes a józan paraszti észre hallgatni, teljesen felesleges bele a méregdrága tisztítógranulátumot öntözni, elég csak nyomni egy tejrendszer átmosás funkciót, amíg még friss benne a tej. Ez meleg vízzel át fogja mosni, ki fog belőle jönni aminek ki kell. A granulátumra nekem egy Jura szervíz azt súgta nemhivatalosan, hogy így használva elég heti egyszer. Én eleinte 2 naponta használtam, az utolsó 2 hétben már inkább csak 3 naponta. A 90g-os csomag így 2-3 hónapig elég lesz (7eFt).
A teljes üzemeltetési költség havonta tehát 8-9eFt között alakul.
Nem kevés, gyakorlatilag 1 év alatt kiadja egy belépő szuperautomata árát, de nyilván mindegyikbe kell pénzt tenni havi szinten, a Jurába kicsit többet. De mit ad érte cserébe? Szinte ugyanazt amit a karos Sage-em tudott a dobule shot kosárral, nem tudok különbséget tenni, max ha egymás után innám a kettőt. Túl vagyok már pár dolgon, Konzumpro tanácsait követve tunigoltam én is a Philipsek nyomásfokozóját, nyitogattam az ajtót az áztatáshoz, nem mondom, hogy nem tudtam jó eredményeket elérni, de sose volt meg az a hűha érzés mint egy karosnál. Szóval a gép is drága, és a rezsije se kicsi, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy minden fillért megért, végre találtam egy automatát, ami képes elérni a karos gépek szintjét. Milyen lehet akkor a Z10?
[ Szerkesztve ]
-
FőDudu
addikt
Nyilvan amikor egy 2500 Euros Z10-et hasznalsz, akkor a havi 20 Euros karbantartasi koltseg nem tunik soknak.
Ugyanez Philips eseten, 300-600 Euros gepek havi koltsege is 3-6 Euro korul lehet, azaz havi 1% szerintem tok normalis. Tobbet megsporolsz a kapszulak aran....(ha eddig kapszulas kavet ittal).
FőDudu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen