- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
válasz
Czimby #49147 üzenetére
Havernak kell, én segítek neki, a többi a gyalázatos gyári motyó, valami ismeretlen 2 dines fejjel. Szerintem sok értelme nincs durva nyomónak, mivel a többi lepkefing hangszóró eléggé le lenne maradva. A ládával nem tudok variálni, ez a kettő van most hirtelen (ha valakinek van 25-ös ládája ilyesmi pénzért, az szóljon!
) Mély kiegészítés kell neki, nem igazán tudja merre induljon, nyilván jó lenne mind a kettőt bepróbálni, de ez esélytelen. Nekem a 30-as zárt bőven elég ugyanilyen autóban, nem tudom ez a Roki mekkorát szól, elvileg a ráírtnál ezek jobban terhelhetők, a 350W elég lesz a zárthoz is, de mellbe biztos nem vágja a tulajt.
-
opeter70
senior tag
válasz
czanki90 #49141 üzenetére
Egyértelműen a 2. megoldás a jó.
Az első megoldás semmiképpen, mivel ha a specifikációját jól néztem, akkor 2x2 Ohmos tekercsei vannak a mélynyomónak. Ha ezeket párhuzamosan kötöd, akkor 1 Ohm lesz az eredő impedancia és ha ezt még hidalod is az erősítőn, akkor 0,5 Ohmmal fogja terhelni, amiből rögtön füstbe ment terv lesz.
(Nem igazán tudom értelmezni az első ábrán látható 4Ohm feliratokat, mert ott egyértelműen párhuzamosan vannak kötve a tekercsek)A 3. megoldás elméletben jó lenne, de gyakorlatban nem tanácsos külön csatornáról meghajtani a tekercseket, mert egymás ellen dolgozhatnak, ami semmiképpen nem szerencsés.
LPF = Low Pass Filter
Az aluláteresztő szűrőt kapcsold vele ki-be. Mélynyomó(k) hajtása esetén kötelező bekapcsolni!A Gain a bemeneti érzékenységet szabályozza. A 0,3 V a legérzékenyebb, a 6,5 V a legérzéketlenebb állás.
Beállítása függ a fejegység vonalkimenetének feszültségétől.A System control-ra valóban vezérelt áramot kell kötni, de semmiképpen se a gyújtáskapcsolóról hozd, hanem a fejegység "remote" kimenetéről, vagy ennek hiányában a motoros antenna kimenetéről (általában kék színű vezeték a fejegység hátulján).
-
Czimby
addikt
válasz
czanki90 #49141 üzenetére
Ha a nyomó D2 akkor dual 2Ohm, tehát a rajzod nem jó....
Ezt a hangszórót 1 v 4Ohmra lehet kötni, az erősítőd hídban a 4-et tudja, így sok lehetőség nincs.HA sorba kötöd a 2 tekercset akkor összeadódik és 4Ohm, így rákötheted az erősítőre a bridged kimenetekre.
Így kell a legkevesebb hangszórókábel.A system controlra a fejegyság ANT, vagy Remote (kék magányos kábel) kapcsolt kimenetét kell kötni az kapcsolja az erősítőt nem a kulcs.
Az LPF az aluláteresztő szűrő ezt tedd 80Hz-re.
A Gain-el a rádióbol jövő jel szintjére állítod be az erősítőt.
Az erősítőre nincs rákötve a hangszóró hanem a bridged kimenetekre egy multimétert kötsz AC állásban.
Leszedsz egy 50Hz-es szinuszjelet a rádiót akkora hangerőre veszed ahol az első hangszórók még nem szoktak torzítani és ezt a szinuszjelet berakod ismétlésre.
A Gaint addig tekered amig a multiméter 26V-ot nem fog mutatni. Ezt jelöld be filcel ez a max.Most már bekötheted a mélynyomó, és ha a sok a mély lejjebb tekerheted a gaint, ha kevés akkor nagyobb erősítőt kell venned. Mert ez kevéske ehhez a nyomóhoz egy kicsit, előre megmondom.
-
Osynho
addikt
Üdv!
E46 touringba, gyári hifi mellé, Axton 350W rms 2 csatornás erősítőhöz melyik nyomót érdemes választani? Populáris elektronikus zene, stb. Roki RFZ3410 zárt ládában 16e, vagy GZ 100XBT reflexben 20e. Gondolom teljesen más karakter a kettő, én biztos a zártat venném, a kérdés, hogy az mit tudhat hangerőben? Nem ajtórezgetés a cél, de azért szóljon a viszonylag nagy térben a diumdissum is. Sajnos 30-as nem fér el a csomagtartó roló alatt, nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz 25ös subot találni. :/ -
-
PiciPeti
őstag
Budapesten Gombit tudom ajánlani.
Vagy: ElektroBarlang -
czanki90
csendes tag
Szép estét az lenne a kérdésem hogy az alábbi képen látható példák közül melyik a jó vagy jobb, vagy összehozható e egyáltalán valamelyik bekötés?
Mert eddig akinél volt annak csak az egyik tekercs volt bekötve, de szerintem annak nincs sok értelme ha dupla tekercses!
Fejegység: SONY CDX-GT424U
Erősítő: PIONEER GM-A3602
Ládában lévő mélynyomó: Pioneer TS-W257D2Az erősítőn mit jelent az LPF (on/off)?
A GAIN (0,3v, normal, high, 6,5v) az mit állít pontosan?
És még annyit hogy a sistem control -ra a vezérelt áramot kell kötni ha jól gondolom pl: gyújtáskulcs 1-es és gyújtás állásban kapcsoltat mint a fejegységnek!? -
PiciPeti
őstag
válasz
tcarina #49137 üzenetére
Régi, fekete bordás házú Macrom? Az eredetileg RCA jelre kapcsol be, a táprelét hallod, ahogy behúz-elenged. Forrás váltás között megszűnik a jel at RCA-n így kikapcsol, majd újra be. Ez üzemszerű. ne törődj vele.
A másik amit írsz, az generátorzaj. Valahol összeszedi az RCA a zajt, vidd el levegőben az erősítőig, távol minden más kábeltől. Ha így is zajos, jó eséllyel a fejegységben el van lőve az RCA biztosíték 3-5e között javítják.
-
318ti
újonc
Sziasztok!Tudtok-e ajánlani egy megbízható szervizt vagy elektroműszerészt,aki megbirkózik egy Helix Dark Blue 1000.1 javításával?A javaslatokat előre is köszönöm.
-
tcarina
csendes tag
Sziasztok! Kis segitség kellene. Vettem használtan egy Macrom 2csat erősítőt és egy Pio MVH.-170 UI -t.
Beszereltem ,tápvez 10mm2 vez +,-- elhúzva az erősítőig ,másik oldalon mint a hagszóró vez, rca csatlakozó gyári 5m pio vezérlőszállal.Probléma:Gyujtás ráadva motor áll,rádió bekapcs. hangos kattanás a hangszóróból utána tökéletes hang. Ha rádió állomást váltok szintén hangos kattanás utána tökéletes minden.Ha bemenetet váltok rádióról usb-re ugyanaz.
Utána motor beindít megint kattanás és borzalmas elektromos zaj ,fordulattal arányosan, fűtés vent .fokozat váltás u.a. Borzalom, mit tegyek? Ha van ötlet megköszönném.
Üdv Géza. -
peti85
senior tag
Az erősítő bemenetére két forrást szeretnék egyszerre rákötni. Nem RCA kapcsolót szeretnék, mert az macerás, hanem olyat, ami "összemixeli" a két RCA forrást. Egy Y kábel erre gondolom nem jó, mert ha véletlenül mind a két forrás egyszerre szólna, akkor az nem tetszene az erősítőnek. Vagy rosszul gondolom?
Ez a megoldás mennyire lenne jó autóban?
Vagy egy kész aktív eszköz kell? ROLLS MX22A -
Czimby
addikt
RCA-n van amin a két ér között ott a remote, a sodrott érpárosaknál nincs.
Az sem tragédia ha nincs remote mert még a 0.75-ös hangszóróvezeték is elég annak pedig 100FT körül van métere, veszel 3m, kettévágod középen összeforraszt leszigetel és van 6m remote kábeled.Kábelszettből elég a 10mm2-es, annyira kicsi az áramfelvétele egy ilyennek, hogy ha tudsz szerezni 6mm2-es kábelt az is elég lenne.
-
KRISSTUS
aktív tag
válasz
gigi21 #49130 üzenetére
Ebben az esetben.
Válaszok:
1. Megnézed a készüléket működő állapotban egy üzletben (pl: Mediamarkt) és / vagy elolvasod a használati utasítását / leírását.2. Az illeszkedéssel/rögzítéssel szerintem nem szokott probléma lenni, én egy Octavia II-be vettem és jól illeszkedett. Talán a színben volt egy kicsi eltérés.A fejegységhez tartozik egy fém beépítő keret és ezt kell a műanyag kerethez rögzíteni. A fejegység leírásában szerintem ez is szerepel.
3. Lehet kapni ilyen átalakítókat fantomtáppal. Fakra - ISO adapter
4. Szintén lehet kapni akár fakra fantomtáppal egyben is. Quadlock - ISO adapter
5. Erre pontos választ nem tudok adni mivel ezeken a készülékeken nincs telefon bemenet hanem csak AUX. De ha egy olyan fejet veszel amiben van BT mobiltelefon kihangosító akkor nem kell + "kütyü".
6. Elvileg igen.
A számodra szükséges kellékeket akár ITT is megtalálod.
-
Czimby
addikt
válasz
gigi21 #49130 üzenetére
A használatiban is benne van, hogy SD kártyát szereti jobban a pendrive-al szemben...
És max 8Gb az ajánlott tároló méret.Meg érdemes átkonvertálni a zenéket egyforma bitrátára, és ne legyen 2km hosszú neve egy filenak.
Vagy veszel keretet meg egy új rádiót és probléma megoldva.
-
gigi21
csendes tag
válasz
KRISSTUS #49129 üzenetére
Van ilyen cuccom, de macerás. Vagy beolvassa a pendrive-ot vagy nem, én még elvagyok vele, de páromat idegesíti és jogosan. Ráadásul max 600 zene lehet a tárolón, ami miatt több pendrive kell és cserélgetni. Pluszban könyvtár szerint nem lehet rendezgetni a számokat és ki sem írja, épp melyik zene megy, nem tudom hol jön majd az amit hallgatni szeretnék, nagyon macera, csak átmenetileg volt jó.
-
KRISSTUS
aktív tag
válasz
gigi21 #49124 üzenetére
Idézet: "(#49113) Czimby
Yatour, Dension virtuális CD-tárak, idehaza drága kint olcsó, ....
ÉS lesz USB illetve AUX bemeneted is, de csak akkor ha fejegység tud gyári cd tárat kezelni."RCD300 tud.
Ez szerintem neked is jó alternatíva, mivel nem kell fejegységet cserélned és ezzel megszűnnek a felmerült kérdések és a + költségek. -
Czimby
addikt
válasz
Akos04 #49127 üzenetére
1500-2000Ft-ért kapsz D osztályú erősítőt ami hangosabban és tisztábban szól mint amit kiműtöl a videotonból, ráadásul 12V-os és gyufásdoboz méretű...
HA kell keress meg nekem van egy, hangszóró tesztelésre és bejáratásra használtam, de már van helyette egy 2x100w-os szintén d osztályú :-D
-
Akos04
újonc
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem
Találtunk a padláson egy régi videoton autórádiót ami kazettát nem játszott le, és a rádió hangolója sem működött. Gondoltuk hogy az erősítő részét ki kellene venni belőle hogy telefonról tudjunk zenét hallgatni. Ez addig rendben van, a kazetta lejátszónak a vezetékeit egy jack csatlakozóra kicseréltem. Viszont a hangszóróból csak akkor szól tisztán ha a 3 vezetékből egyet nem kötök be, és az egyik kezemmel az akksi két pólusát fogom, a másikkal meg azt a két vezetéket ami a telefonból jön. Hogyha nem fogok semmit akkor recsegve, torzítva szól csak. Ha a rádióból kijövő zöld vezetéket a jack szigeteletlen feléhez érintem nem szól semmi. Mit kellene csinálnom vele hogy mindig szépen szóljon? Hordozható hangfalat szeretnék belőle csinálni. -
Czimby
addikt
Hangszórók maradnak a rádión.
X-over 80-100 közé lődd be
Phase hagyd 0-n egyenlőre
A rádiót vedd olyan hangosra ahol még éppen nem torzítanak a hangszórók és a gaint addig tekerd míg a láda el nem kezd torzítani majd egy kicsit vissza. Ez a max ebből vehetsz visszább ha sok a mély, de rá ne tegyél.A rádión a mély magas stb kiemeléseket kapcsold ki és az ekvalízert is.
-
gigi21
csendes tag
Helo!
C3-as (B6) Passatban lecserélném a gyári rcd300-as rádiót. Egy JVC 2 DIN-es fejegység a kiszemelt, amelyen változtatható a led világítás. Ez azért fontos, mert szeretném megőrizni a nekem tetsző kék-piros egységet a műszerfalon.
Kérdéseim:
1. Van-e sanszom, hogy legalább közel olyan kék és piros színeket keverhetek majd ki a rádión, mint az eredeti színek? ( nem tudom, hogy előre beállított árnyalatok vannak vagy valóban ki lehet keverni a fő színekből...van tapasztalat???? )
2. Egy ide való beépítő kerettel szépen illeszkedik majd az új rádió? Nem lesz rés pl? ( néztem kereteket, de csak a külső műanyag formát látom, nincs a befelé lévő fém keret...nem is kell? régről vannak emlékeim más autóval más rádióval, ott volt egy belső fém keret is, amelybe becsúszott a rádió)
3. Az új rádiónak egy antenna bemenete van, a passatnak kettő és ugye aktív az antenna. Emiatt nyilván kell egy táppal ellátott antenna adapter, de akkor is csak egy csatlakozó lesz...melyik antennát dugjam bele? Vagy kell közösítő?
4. a JVC nem olyan csatlakozót használ, mint amelyet a gyári egység...ezt egy adapterrel kiküszöbölöm nyilván...DE..csak rádugom és már ok is vagy kell majd valamit átalakítani...valamit pont keresztbe kötni vagy ilyesmi....
5. A mostani csatlakozóhoz van illesztve egy Nokia ck-600-as bluetooth kihangosító...ez a csatlakozó adapterrel együtt nyilván csatlakozik majd az új fejhez is...de vajon működik is majd vele? ( most a hívásnál magától mútol a rádió...az új egységen is van mute szál, akkor nyilván itt is megy majd ugye?? )
6. Végezetül: alapvetően nem a minőség a gond, hanem jó lenne mp3 lejátszás és kicsit több beállítási lehetőség.....de azért bízom benne, hogy hangban is lesz változás pozitív irányba....
köszi
-
Bálint85
senior tag
válasz
lautnermark #49108 üzenetére
4 dugasz
-
xmad
őstag
sziasztok!
szeretném a tanácsotokat, segítségetek kérni.
Vettem egy blaupunkt GTB 8200 A aktív mélynyomót. (még nincs beszerelve a kocsiba) suzuki swiftbe lesz. a kalaptartóban van 2 ovál
De érdekelne, hogyan tudom majd rendesen beállítani. van rajta 3 tekerös poti
X-over 70hz-180hz
Phase 0-180 fok
Gain min - maxezeket hogyan, mennyire érdemes állítani? az ovál hangszórókat is a mélynyomó hangszóró kimenetére kell kötnöm, vagy az maradhat a rádión?
be is lehet majd állítani hogy a mély hangok ne a hangszórókról menjenek hanem csak a mélynyomóról?
ilyen az oldala [link]használ valaki ilyen mélyládát?
-
-
sony309
őstag
Sziasztok!
Hozzáértők segítségére lenne szükségem, megköszönöm, ha valaki irányba állít!
Gyári CD-s rádió van az autómban (Lancer - 2 DIN) 6 hangszóróval. Nincs rajta sem USB bemenet, sem kártyafogadó, egy pár RCA bemenetem van.
Elegem lett a CD írásból.
AZ FM transzmitter minősége pocsék, az nem alternatíva számomra.Csak a fejegység cseréje maradt, mint megoldás a problémámra?
Előre is köszönöm a választ/válaszokat!
-
Bálint85
senior tag
válasz
lautnermark #49106 üzenetére
tuti akkor h 2x4 ohm -os? célom nincs vele, olcsón hozzájutottam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Ukrajnai háború
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Háztartási gépek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest