- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Androidos fejegységek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple notebookok
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiciPeti
őstag
válasz simi811118 #47449 üzenetére
Igen, igazad van, mindenképp úgy kell vele próbálkozni... Én lehet megpróbálnám feltenni az ajtóra a magast, közel a középhez... Lehet időkorral fel lehet csalogatni a műszerfalra a hangokat....
Passzív autót hallottam már ilyen beépítéssel, és abban nagyon kiadta a dolog...
-
Akos1994
aktív tag
válasz simi811118 #47442 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget Gondolom azért a 47440-es kommentben leírtakat még így is végigcsinálhatom.
Picipeti: ha ilyen fix frekis különböző szinuszhangokat küldök rá, és lehúzom a magast és egyesével végig megyek akkor kiderül külön-külön tesztelve, hogy hol kezd vágni valójában, nem? Egyébként nem hinném, hogy egy gyárilag így kiadott (azért elég drága szettet) csak úgy hasraütésre összedobtak volna, hogy durván kiemelne 3 és 5khz között.
Azt is még el tudom képzelni, hogy nem igazán kedvez neki, ha külön csatira kötöm, ha gyárilag úgy van kitalálva manual szerint, hogy párhuzamosan kötöd egy csatira a mélyközepet és a magast is.
Magas 8Ohm, mélyközép 3Ohm, gondolom külön máshogy jön ki az ellenállás, amit most nem tudok, hogy mennyire van azért hatással rá egyéb dolgokban, de most esett le, hogy lehet ezzel is elcsesz(het)tem.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Elgondolkodtatott ez a Fujitsu Ten...nem tűnik rossznak. Hallott már valaki ilyet? Vagy miért olyan nagy szám? Próbáltam utána olvasni ennek a konkrét típusnak, de olyan sok mindent nem találtam.
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
Dragster DA604 aktívra? Van 15-ért, ami jó ár...Olvastam itt is volt vkinek és elégedett volt vele, illetve ti is dicsértétek. Nem egy teljesítménybajnok, és a gainről sincs infóm, de ha prs-sel jó volt, akkor a PXA-H100-zal is gondolom. Helixhez képest vajon hol áll minőségben?
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
simi811118
aktív tag
válasz Daywalker #47455 üzenetére
Sem a fujitsu-t, sem a dragot nem ismerem személyesen, fujitsu-t inkább SQ-sabb jellegűnek gondolom. Dragból eddig csak egy olcsóbb komponens szettem volt, kissé mélyorientált volt, rockot szerette, de SQ-sabb jellegű zenéhez kevésnek éreztem. (Egyébként én nagyon szerettem, főleg a mélyközépsugárzó volt az ami meglepően kellemes, és mégis ütős hangot produkált)
A fujitsu-ról meg csak fejjel van tapasztalatom, illetve én is csak az olvasatomra tudok hagyatkozni, volt aki Alpine vagy Pioneer (már nem emlékszem melyik) helyett tette vissza, mert egyszerűen rosszabb volt a hangja.(((((((((Egyébként a jófogáson láttam asszem egy Soundsream-et 13 körül, dual mono felépítésű, és valami 4*60W körül tud.....))))))))))))))
[ Szerkesztve ]
-
Möhe
addikt
válasz PiciPeti #47457 üzenetére
Ennyi pénzért nekem megérné a minőséget,csak nem akarnék vele (magammal sem kitolni) 2pálcás cuccot recsegtetni.Nem értek hozzá,de szeretném élvezni azt amire kiadok egy valag pénzt (nézegettem új cuccokat,amikkel vagy drágábban vagy hasonlóan jöttem volna ki, bár lehet hogy ez a hozzá nem értésem miatt van )
Éppen email-t fogalmazok neked. -
LógaGéza
veterán
válasz simi811118 #47456 üzenetére
Pont megyek holnap Debrecenbe, lehet meglesem
Kicx helyett vajon jó lenne?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz simi811118 #47460 üzenetére
Akkor nem nézem meg, inkább megjavíttatom
Apropó, ha már ott leszek hétvégén a környéken, nem lesz valami találkozó/összeröffenés véletlen?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
MaciG
addikt
üdv.
Szeretnék venni egy nagyon egyszerű usb-s fejegységet amit autóbuszban használnék rádióra,zenére és hangoskönyvek hallgatására. Ezt a kettőt néztem ki AKAI CAU-7160 vagy Glc 1041 autórádió.
Szerintetek melyik? vagy ha egyik sem mit ajánlotok? (hangzásban gondolom nem sok különbség van, ezért inkább azt kérdezném melyik a strapabíróbb?)[ Szerkesztve ]
BANZAII
-
Akos1994
aktív tag
15 ezer körül már vannak normális belépő USB-s fejek. Pioneer MVH170UB, JVC KD X220, Kenwood KMM101R. Gondolom, hogy egy buszban egy 10 centis hangkeltő van maximum a sofőrnek, és csak halkan ciripelne, de azért ez a minimum, rémálomnak néz ki ez a két kínai csoda. Hulladék lehet mindkettő minden szempontból. Szerintem érdemes ennyit áldozni rá minimum, hogy ne szenvedj vele.
-
MaciG
addikt
-
Möhe
addikt
BP-en melyik "bolt"-ba érdemes bemenni ahol multis fejegységeket lehet kipróbálni/nyomkodni?
MM, westend, arenaplaza...? (Nem vagyok ismerős sehol) Köv héten megyek fel és lesz egy kis bolyongás is.
Köszi -
vhw
addikt
válasz Akos1994 #47465 üzenetére
Nem rég vettem én is egy JVC KD X220-at - ami egyébként teljesen korrekt.
De hangszórókból is kellene valami hasonló belépő cucc.
Most - a gondolom gyári - 2 db 10 cm-es 2 utas koax van a kocsiban - ezek helyére kellene valami, maradva a méretnél.Hogy valami típust is mondjak, ahonnan elindulhatnánk:
A JVC CS-J410X vagy CS-J420X típusa vállalható belépő szinten? (lehet más márka is, én nem bánom)További amatőr kérdés: a fent említett két típust ilyen 5-7 ezer körül kínálják, ez darabár vagy párban vannak?
"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"
-
simi811118
aktív tag
Szia!
Gondolom Swift I.-ed van, abban van müszerfalban 10-es hangszóró. Amiket linkeltél hangszórók, nem lennél előrébb velük. Sőt, ugyanolyan gagyik mint a gyáriak.Fentebb lépéshez inkább egy belépő szintű 10-es komponens szettet vennék - ha nem akarsz semmit sem faragni az autón. Ezek olyan 10-12 Eft -tól indulnak, persze sokkal többet ezektől sem kell várni, mindössze a magashangok fognak jó irányba előre lépni, mélyközép és mély hangok ezzel is ugyanúgy nullán lesznek.
Második lépés hogy a kalaptartóba bedobsz két érzékeny ovál hangszórót. Ezeket a fejegység is meg fogja tudni hajtani, csodát ezektől sem kell majd várni, picit több lesz a mélyhang, és bár sokkal kuszáb lesz minden (még mindig ott járunk, hogy nam akarsz faragni az autón semmit) mégis minimálsan (!!!) "erőteljesebbnek" fogod hallani a zenét - de mondom, mélyhang még itt sem lesz.
Írtad ezt az 5-7 Eft-ot, gondolom többet nem szánnál rá. Nos, 10 - 15 Eft-ért használtan már lehet kapni aktív subcsövet vagy aktív subládát. Én ebben látom a legnagyobb előre lépést, még akkor is ha meghagyod elől a gyári hangszórókat.
Ezekhez általában van gyári tápkábel, ezt kell hozzá behúzni, valamint van rajtuk hangszóró szintű bemenet, így a hátsó hangszórókábeleket bekötöd, beúzod a tápkábelt, és mindenki happy
Ennek hátránya a fél vagy legalább a harmad csomagtartód elvesztése, és minimális kézimunka (kábelezés) viszont hatványozottan jobbnak fogod vele hallani a zenét, erősebb lesz a mély és a kick tartomány.
Az emberek nagy részének ez már elég ahhoz, hogy relatíve élvezhetőbbnek hallja a zenét.További lépéseket nem már írok, sztem ebből kellene választanod, hogy mire van szükséged.
-
kacsa7
őstag
Most részemről is jön 1 kis tapasztalat megosztás. Egyrészt simi-től megvettem a Mohawk MP-1 magasakat, így végre megoldódtak a problémáim bizonyos frekvenciájú magas hangokkal, amik eddig túl élesek voltak számomra. A selyem magassal végre a felső tartományom finom lett, nem harsány helyenként, hanem sokkal egyenletesebb, kifinomultabb. Még keresem a megfelelő vágási frekit, de már most óriási javulás van. Ezzel a NASA megoldással rögzítettem egyenlőre ideiglenesen őket: 1 2 3 4
A pozíció nagyjából összeált, de így még tudok rajtuk állítani ha kell, és bármikor eltávolítható, áthelyezhető, roncsolás mentes megoldás. Tudom vándoroltatni az A oszlopon. Majd kitalálok valami kultúráltabbat, de ezzel már együtt tudok élni addig is. A kábel elvezetésre sok alternatívám nincsen, de a kédergumi egész jól eltünteti.A másik része, erősítőről vágva a szettet, külön csatornákról hajtva.
Nekem eddig nagyon bejön a dolog. Az alany egy Alpine MRV-F405. Egyszerűbb lenne fejről vágni, és persze ott tudnék állítani meredekséget is, így csak fix 12db/oct vágásom van. Ennek ellenére, már itt érződik a javulás és előrelépés. Nem panaszkodtam eddig a dinamikára és a színpadommal is elégedett voltam, de így a dinamika meglepő mennyit javult és azzal, hogy végre külön tudom időkorrozni a magast és a mélyközepet, végre jobban tudok vándoroltatni magam előtt mindent. Persze, mire ezt összejátszom normálisan, az is el fog tartani 1 darabig, de látom benne a potenciált és már most is elég jó. A másik, hogy a magas hangerőt végre finoman lehet szabályozni, így pont olyanra tudom belőni, ahogy nekem kényelmes. Aki nem akar aktív fejet venni, de az útjába kerül egy normális keresztváltós erősítő, annak csak ajánlani tudom ezt a megoldást. Persze nem árt, ha normálisan van feliratozva a freki poti, mert van olyan erősítő, amin a potinál csak a kezdő és vég freki van feltüntetve. Na azon aztán ember legyen, aki beállítja...Egy érdekes jelenséget figyeltem még meg, amire várom az ötleteket, mi lehet az oka: Nem mozdítottam a mélyládán, nem tekertem a láda gain-en, nem állítottam a mélyközép-mélyláda keresztezési frekvenciáin. Ennek ellenére, mióta külön van hajtva a szett minden hangszórója, a mélyládát kb. a felére le kellett vennem hangerőben, ahhoz képest ami volt. Minden más esetben úgy éreztem, hogy ordít. A mélyközép és a láda polaritásai nem változtak. (A magasakat fordítottan kötöttem be) Előtte a ládát próbáltam 180°-al eltolt fázissal is, tehát ismerem, hogy úgy milyen volt a hangja. Így nem értem ez mitől van. Ha attól, hogy a mélyközép tetejét is vágom 12db/oct-al, és emiatt fázis fordulás lenne, akkor az nem ugyanazt eredményezi, mint amikor a ládát fordítottam 180°-al, amíg nem volt a mélyközép teteje vágva?
-
vhw
addikt
válasz simi811118 #47471 üzenetére
Igen Swift.
A gyáriakkal az a bajom, hogy kicsit feljebb tekerve a hangerőt (nem ütközésig) már torzít, kissé recseg.
Nem kell hogy érezze a gyomrom, csak legalább szóljon már tisztán... Ha ennyi elvárható ilyen 10 centis hangszóróktól.Az 5-7 ezret illetve a két JVC-t példaként azért említettem, mert nem teljesen tiszta, hogy ezért az árért 1 vagy 2 db van a dobozban, és hogy elinduljunk valahonnan.
Nem egy felső összeghatár - ha teszem azt az Alpine SXE-1025S dupla ennyiért jobb választás, akkor azt.Ami a 10-es komponens szetett illeti, tudnál linkelni 1-2 ajánlhatót? (egyelőre tényleg nem faragnék semmit az autón, a csomagtartó meg így is... szerény. És ismételten nem a ablakrezgető basszus a cél, csak a tiszta hangzás.
"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"
-
nagyúr
Az ablakrezgeto basszus joval olcsobb mint a tiszta hangzas
10cm-es szettet senki nem fog itt ajanlani jo szivvel, penzkidobas. Ha hajthatatlan vagy, vegyel egy olcso, nevesebb hangszoro szettet (kicker, kicx, AS, hertz, pioneer stb) de ha fejegysegre lesznek kotve akkor azert nem varj toluk tul sokat.
-
simi811118
aktív tag
Sajnos az igazán jó kis koaxok még ettől is többe kerülnek. Suzukiban amit eddig hallottam és teljesen korrektül szólt (egy kis aktív blaupunkt subládával együtt) az egy macrom első szett volt. Macrom M3S.41.
Az alpine saját csak felsőbb kategóriában készít jó cuccokat ez az sxe és sxs sorozat elég Qla. A feltünetett árak párra vonatkoznak.Az ablakrezgető basszust sajnos a hifis világ szégyenei okozzák. Egy jól beépített 16-os komponens szett megfelelő környezetben sub nélkül is komoly hangot tud produkálni. És itt sosem az ablak rezgetés a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
simi811118
aktív tag
válasz kacsa7 #47472 üzenetére
Örülök hogy jó kézbe adtam a cuccot
A láda azért lett hangosabb mert most került gondolom fázisba a közepekkel és a magasakkal.
(Láttam már olyat, hogy a magasak újrapozícionálásával jött elő a kick és a sub tartomány - hanghullám és hangterjedési ismeretek - érdemes ilyeneket is elolvasni - hogy mi miért történik)
Időkorrekcióval nem csak 180 fokot fordítasz, hanem sokkal kisebbet, ezért lehet jobban fázisba hozni a hangszórókat.Persze, ha fizikailag polaritást cserélsz a hangszórókon, az nem lesz ugyanaz, mint forgatni a hangszórót, vagy forgatni a ládát....sőt, továbbmegyek, akkor is más lesz a hangja, ha nem a fejen cseréled pl a sub polaritását, hanem fizikailag a hangszórón.. Más lesz a hangja. Ezeket mind próbálgatni kell.
Sokan arra esküsznek, hogy a rendszerben csak a közép van megfordítva, a magas és a sub "egyenesen" van kötve. Vannak akiknek pont ennek ellentéte jön be (magas és sub fordítva, közepek egyenesen)
Amit én tapasztaltam, de ez abszolút nem ökölszabály, hogy előbbi "színpadosabb, SQ-sabb" hangzású, míg a második inkább a veretősebb jelleg felé húz (én próbáltam saját rendszerben már mindkettőt, és a másodikhoz húzok jobban)Valamint, amit én észrevettem és nemcsak saját autóban, hogy jobb eredmény érhető el, ha a magasakat nem minél fentebb, hanem minél kintebb tesszük (de legalább a középhangszóró vonalába) - az sem gond ha csak az övvonal magasságában lesz, ha nem a tökéletes színpadra törekszel, csak a jó fázisra, akkor ott is jó helyen lesz bár ez mindenkinek egyéni ízlése.
((((Ja és a Mohawk-hoz még egy kis extra fícsör : a rácsai levehetőek, óvatosan elemelhető a hangszóróról, - próbáld ki úgy őket )))))
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Kenwood BT92-rol mik a velemenyek? Milyen fejekkel van pariban hangminosegben?
-
KicsiPit
tag
udv mindenkinek!
a napokban szeretnem beszerelni az új első szettemet viszont a keresztváltónak nincs nagyon helye a szett környéken, de meg a műszerfalban se... ha a csomagtartoba szerelem be az gaz? vagy jobb minél közelebb tenni a szetthez?
Üdv
-
LógaGéza
veterán
22ezer akciósan most a Fujitsu Ten... Vigye el valaki, mert véletlen én fogom
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
PiciPeti
őstag
válasz KicsiPit #47479 üzenetére
Teheted bárhova, csak ha a csomiban van, akkor 3x annyi kábel fog kelleni kb. Viszont ha oda kerül, úgy kábelezz, hogy ha meggondolnád magad, és aktívosítani akarsz, akkor a kábelek érjenek el közvetlenül az erősítőbe is. Így megkíméled magad a toldozgatástól...
Amúgy milyen hangváltó az, hogy nem fér el a műszerfalban, A oszlop tövében? Kicx, vagy Hertz biamp?
-
Osynho
addikt
válasz tboy93 #47478 üzenetére
Volt egy ideig BT60U-m, aztán egy rövid ideig 92-m is. Szerintem jó fejek, az árukért jó hangúak és okosak. A kategóriát nem igazán tudom belőni, nincs akkora tapasztalatom. A JVC X50 után hatalmas javulást jelentett a BT60U, a 92 is hasonló, de a 80PRS azért jobb, főleg a magas hangokon érezhető azonnal. Mindezt nem komoly körítéssel is hallani.
-
Járókeret
senior tag
ez a témakör engem is érdekel. most vettem egy 1999 swiftet és valamit szeretnék alkotni a gyári hangszórókon túl, de persze se faragás, se a kalaptartó megbontása nélkül.
tudom ez a kb lehetetlen kategória, de ha már egy fikarcnyival jobb és hallható a különbség egy minőségibb 10-es hangszóróval, akkor már megérte.
-
PiciPeti
őstag
-
Nagyfejű
aktív tag
sziasztok!hangszoró paraméterek alapján tudna valaki segíteni hogy mekkora doboz kellene a hangszoróhoz?
-
Akos1994
aktív tag
válasz Nagyfejű #47489 üzenetére
Szia!
WinISD elméletileg kimondottan erre van, otthoni DIY HIFI körökben elég elterjedt és megbízható, de elég sok program meg netes kalkulátor létezik ami thiele small paraméterek alapján kiszámolja, hogy mekkora/milyen doboz ideális adott hangszórónak. Speaker enclosure calculator néven tudsz rákeresni gugliban.
-
PiciPeti
őstag
válasz KicsiPit #47490 üzenetére
Nem ismerem sajnos. Viszont mindenképp egyféle kábelt használj az erősítőtől a hangszóróig. Én a kácsás gyöngyház fehér kábelt szoktam használni/ajánlani ár/értékben szerintem elég jók. Magashoz elég a 1.5-ös, mélyközépnek pedig 2.5-ös. Így kicsit olcsóbban is jössz ki.
-
Nagyfejű
aktív tag
válasz PiciPeti #47493 üzenetére
szia!
ennyit tudok róla.T-S Parameters
Resonance frequency [fs] 40 Hz
Mechanical Q factor [Qms] 4.60
Electrical Q factor [Qes] 0.34
Total Q factor [Qts] 0.32
Force factor [Bl] 5.7 Tm
Mechanical resistance [Rms] 0.70 kg/s
Moving mass [Mms] 13 g
Suspension compliance [Cms] 1.25 mm/N
Effective diaph. diameter [D] 110 mm
Effective piston area [Sd] 95 cm²
Equivalent volume [Vas] 15.8 l
Sensitivity (2.83V/1m) 87 dB
Ratio Bl/√Re 3.09 N/√W
Ratio fs/Qts 125 Hz
Electrical Data
Nominal impedance [Zn] 4 Ω
Minimum impedance [Zmin] 4.4 Ω
Maximum impedance [Zo] - Ω
DC resistance [Re] 3.4 Ω
Voice coil inductance [Le] 0.25 mH
Power Handling
100h RMS noise test (IEC 17.1) 60 W
Long-term max power (IEC 17.3) - W
Voice Coil and Magnet Data
Voice coil diameter 38 mm
Voice coil height 17.5 mm
Voice coil layers 2
Height of gap 5 mm
Linear excursion ± 6.5 mm
Max mech. excursion ± 9 mm
Unit weight 1.7 kg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Horgász topik
- Androidos fejegységek
- DIGI kábel TV
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- LG 27MR400 Monitor
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS Touch, I5-8350U, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, SZÁMLA, GARANCIA
- Lenovo Thinkpad T450, 14" HD+ IPS, I5-5300U CPU, 8GB DDR3, 250GB SSD, Dupla akku, WIN 10, Számla, Ga
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest