- Egérpad topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az előírások megszegése miatt éghet le egyes alaplapokon a Socket AM5 foglalat
- HP notebook topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibi-d
tag
Szerintetek egy ESP32 és egy tablet közötti adatcserét melyik verzió támogatja jobban. Ha az ESP32-n létrehozott weblapon állítom be az adatokat, vagy egy android programban állítom be és átküldöm wifi-n. Az ESP-nek is kell küldeni adatot a tablet felé.
Köszi a tanácsokat. -
Wolfram
aktív tag
-
-
its_grandpa
tag
válasz
Janos250 #18948 üzenetére
Kíváncsivá tettetek ezzel az S3-al, utána olvasgattam kicsit (mondjuk több mint 1 órát de ilyenkor van csend és nyugalom).
>> Majd még a beállításokkal tökölődök, ....
Óvatosan a PSRAM--al, ha jól értettem meg a doksikat nagyon nem mindegy, hogy QSPI vagy OPI.
A #18944-ben látott board beállítások igen szerények ahhoz a board-hoz amit vettél.
Espressif doksi ha .... [link] -
Janos250
őstag
Na, volt egy kis időm tökölni vele.
Megy.
BOOT: benyom, tart
RST: be, ki
BOOT: kiArduino IDE: feltöltés
fordítás után tölt, kék led villog
Végén kiírja: "waiting for download"
Ekkor RST megnyomni.
Fut.Tököltem vele egy darabig, míg rájöttem: A Serial.print nem működik, de a többi kiíró utasítás igen. Hogy miért nem, azt nem tudom.
using namespace std;
#include <iostream>
#include <fstream> // ofstream
#define LED LED_BUILTIN
// #define LED 97
void setup() {
pinMode(LED, OUTPUT);
digitalWrite(LED, LOW);
Serial.begin(115200);
Serial.println("nem mukodik");
Serial.printf("\nSerial.printf nem\n");
cout << "\ncout mukodik \n" ;
printf("printf mukodik \n");
FILE* filePointer ;
filePointer = fopen ("/dev/console","w");
fprintf (filePointer, "\nfprintf /dev/console Hello ESP32S3!\n") ;
fclose(filePointer);
filePointer = fopen ("/dev/uart/0","w");
fprintf (filePointer, "fprintf /dev/uart/0 ESP32S3\n") ;
fclose(filePointer);
std::ofstream myfile;
myfile.open ("/dev/console");
myfile << "\nWriting this to a file /dev/console.\n";
myfile.close();
myfile.open ("/dev/uart/0");
myfile << "Writing this to a file /dev/uart/0\n\n";
myfile.close();
} ; // end setup
void loop() {
ledON();
delay(1000);
ledOFF();
delay(200);
} ; //end loop
void ledON() {
digitalWrite(LED, LOW);
} ;
void ledOFF() {
digitalWrite(LED, HIGH);
} ;cout mukodik
printf mukodik
fprintf /dev/console Hello ESP32S3!
fprintf /dev/uart/0 ESP32S3
Writing this to a file /dev/console.
Writing this to a file /dev/uart/0 -
válasz
Janos250 #18940 üzenetére
Először is frissítenem kellett a lapot az alaplapkezelőben, amihez ki kellett cserélnem a beállításokban az esp32 forrás linkjét az újabb github-os linkre, mert előtte 1.6 verzió volt fent, most már 2.*. A régivel nem volt s3 lap a listában egyáltalán, azért is kérdeztem.
Menő, hogy ezen már 16M flash meg 8M psram van. Utóbbi megőrzi a tartalmát deepsleep alatt? -
its_grandpa
tag
Az Espressif IDF oldalán 2 verzió van az S3-ból (C,M) [link]
Az Arduino alaplap kezelőben ,S3Dev, S3 Box, S3 Usb-Otg.
Én a DEV-et próbálnám meg elsőre, gondolom olyan mint a kalmopirin, mindenre jó.Alin 11 félét láttam, mindenféle memória mérettel.
Ja, és a legfontosabb a kódba
#define don't be brick
-
ReFleXx
addikt
#include <WiFi.h>
#define LED_BUILTIN 2
const char* ssid = "ssid";
const char* password = "pass";
void setup()
{
Serial.begin(115200);
pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
delay(100);
WiFi.persistent(false);
Serial.print("Connecting to ");
Serial.println(ssid);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(100);
}
Serial.print("Connection time in milliseconds: ");
Serial.println(millis());
digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);
delay(1000);
Serial.println("Deepsleep...");
ESP.deepSleep(10e6);
}
void loop()
{
// loop nem lesz
}
Egy ilyen egyszeru, felcsatlakozik WiFi-re, ha megvan serial-on kiirja hogy mennyi milisec volt neki villant egy LED-et es elmegy 10-secre aludni.
Erdekelne, hogy milyen gyorsan csatlakozik fel, illetve mennyire stabilan tartja ezt az idot minden deepsleep utan mondjuk 10-20 alkalombol.
LED GPIO portja, meg SSID/password majd modositast igenyel majd -
Közben keresgéltem usb ügyben, és úgy értelmezem a dolgokat, hogy az esp32 s2/s3 képes USB eszközként és USB OTG host-ként is működni (a hátoldali jumpertől függően). Csak azt nem értem, hogy akkor miért van rajta külön USB-UART, ha natívan támogatja az USB-t, mint az Atmega32u4 (Arduino Leonardo, Pro Micro).
-
Hali!
Múltkor szó volt az ESP32 S3 változatról, hirtelen felindulásból hozzácsaptam egy ilyet a rendeléshez:
Ismeri ezt valaki?
Vannak rajta ilyen forrasztható jumperek, elől középen egy RGB feliratú, hátul egy USB-OTG. Az első vezetősávját végig követtem, a 48-as pinre köti az onboard RGB ledet, de a hátsó vajon mit csinál? Ha azt nem kötöm össze, akkor mire lesz használható a bal oldali usb csatlakozó? Egyáltalán, ezen natív usb támogatás van? De akkor minek van rajta külön usb-uart chip? 😅Mellesleg 10 nap alatt ideért a csomag a legolcsóbb standard postával
-
its_grandpa
tag
Két napja reszelem, hogy leforduljon ESP8266-ra [link]
Aki nem akar bajt magának, az arduino ide-ben a 2.7.4-es ESP8266-ot használja.
Voltak gondok a forráskódban is de azt aránylag hamar megtaláltam.
Csak sportból, nincs vele különösebb célom. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #18881 üzenetére
Igen, a lényege az. Amikor én néztem, akkor alul az egyéb kínálatban volt egy több mint 7 ezer forintos UNO klón. Erre írtam, hogy én ebből 3 db. ESP32-t veszek. Egyébként ESP32Cam nekem is van, tetszik.
Persze nem egy 10-20-50 ezer forintos kamera, de az árát bőven megéri. Szerintem, de vannak, akik másként gondolják. A fő kifogás az alacsony felbontás, az eléggé "egyszerű" "video" fájl: MJPEG, azaz jpeg képeket küldözget egymás után. Ez egy 25 évvel ezelőtti technika, de van ahol bőven elég, mert helyi hálózaton megy a kommunikáció, mint pl. kaputelefon. -
Wolfram
aktív tag
Úgy tűnik kimúlt a wemos-om, nem tudok feltölteni semmit:
"esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header"
Vezetéket igazítottam többször is, de nem segít. -
válasz
Undoroid #18867 üzenetére
ugyanez az összehuzalozás egy NANO-val! Persze, ha ez lehetséges és nincs további ütközés a környező alkatrészekkel!
Azt ne próbáld meg, mert a nano 5V-os jelszinttel dolgozik, az SD kártya pedig a 3,3V-ot szereti. Szintillesztés nélkül megsüti. Az ESP lapok 3,3V-osak, azokra mehet közvetlenül is.
-
ViZion
félisten
Fiam telefonjához keresek akkut. Közben feldobott hozzá kijelzőt is... 8k alatt egy 4,5 "-os touchscreen...
Ezeket nem lehet valahogy ESP-vel beüzemelni? Régi Nokia kijelzőt láttam, h van könyvtár hozzá...
-
Én használom, szerintem elég klassz. EEPROM-ban tárolja a konfigurációt.
Korábban úgy oldottam meg hogy (VIGYÁZAT komoly túlbonyolított agyf*sz következik):
- Beégettem kódba egy fallback SSID/pw párost
- EEPROM-ból kiolvastam egy megadott helyről egy másik SSID/pw párost
- Ha az EEPROM-ból olvasott AP-ra fel tudtam csatlakozni, akkor ment minden üzemszerűen
- Ha az EEPROM-ból olvasott AP nem létezett, vagy nem tudtam csatlakozni, akkor a fallback-et próbáltam
- Ha a fallback sikerült, akkor egy szerverről lekértem, az ajánlott SSID/pw párost. (Itt be lehet tenni tetszőleges visszafejthető titkosítást, akár már a szerver eléréséhez, akár a kommunkált adatokba is)
- Ha az ajánlott SSID egyezett a jelenleg EEPROM-ban lévővel (amihez ugye nem tudtunk csatlakozni) akkor fentmaradt az ESP a fallback hálózaton, és indulhat az üzemszerű működés
- Ha az ajánlott SSID változott, akkor frissítettem az EEPROM-ot és reboot.Így ha valahova vittem egy ilyen eszközt, akkor a szerveren letároltuk a hozzá tartozó logint, és mobilról hotspottal megadtam neki a fallback hálót amíg inicializált.
-
Srácok, használja valaki ESP-n a wifimanager library-t? Vagy valami kis tárhely igényű, egyszerű módszert arra, hogy ha nincs előre beállított wifi jelszó, akkor AP módba váltson az eszköz, bekérje a jelszót, majd átváltson STA módba? Hogy szokás ezt elegánsan megoldani, hogy ne kelljen a wifi jelszót a kódba égetni, de ne is kelljen minden indítás után újra megadni?
Megnézegettem ennek a wifimanager library-nak a forrását, és valami perzisztens tárolót használ az adatok mentésére, ami elég jó megoldásnak tűnik, de kissé misztikus -
Janos250
őstag
Most, hogy a hardware SHA-nál megszivatott az ESP32 egy nem dokumentált bit (DPORT_PERI_EN_SECUREBOOT) miatt, kicsit belenéztem a CLK engedélyezések lelkivilágába. Azt már az RMT-nél is láttam, hogy egyes perifériák csak akkor működnek, ha számukra engedélyezzük a CLK-ot, mert alapból le vannak tiltva, talán energiatakarékossági, melegedési okokból.
Most viszont látom, hogy ez gyakorlatilag az összes perifériára igaz, csak a gyakrabban használt perifériáknál a boot után alapból beállítja a CLK engedélyezést.
Ha valakit valamikor érdekel, a dport_reg.h-ban van róla némi infó.
Korábban itt valaki kérdezte, hogy le lehet-e tiltani a WiFi-t, a fogyasztás csökkentése érdekében. Igen, le. A CLK-ja engedélyezését kell visszavenni. -
ReFleXx
addikt
Mértem egy fogyasztást ESP12F-en.
Aktiv állapotban RF-el olyan 71.8mA az áramfelvétel (pár rövid 120mA-s peakekkel), deepsleep állapotban pedig olyan 16.4uA.Ez egy 5 perces mérés grafikonja percenkénti ébresztéssel.
-
-
its_grandpa
tag
ESP8266/ESP-01
Kétségtelen nem a tökéletes hw, de azért nem is használhatatlan.
Én kapcsolóként kísérletezek vele a jól ismert relé modullal.
ESP Easy firm-el szerintem jól használható csak tiltani kell a soros portot (disable serial port) és akkor szabadon használható inputra a GPIO3/RX (outputra a GPIO1/TX).
Egy DHT22/AM2302-vel lesz egy wifis hő és páramérős kapcsolód, amit esp rule-okkal tetszés szerint kapcsolhatsz (és küldheted az adatait bárhová).
Httm touch-al egy csini kapcsolód amit kézzel és wifin keresztül is vezérelhetsz (MQTT, json, etc).Az határozottan előny ha jól bánsz a forrasztó pákával :)
A firmware feltöltéssel kapcsolatos kalandjaim [link] , talán segít ha valakinek ilyen usb-serial eszköze van.
-
-
-
Janos250
őstag
válasz
ReFleXx #18732 üzenetére
Az ESP32 WiFi-vel kapcsolatban nekem - érthetetlenül - különböző tapasztalatom van. A régebbi példányok teljesen megbízhatóan kapcsolódnak, de egy újabb, USB C csatis, már a vékony fal túloldalán lévő routerhez is csak bizonyos állásban tud kapcsolódni. :-( Lehet, hibás példány, nem tudom, mert abból jelenleg csak egy van.
-
ReFleXx
addikt
válasz
ViZion #18727 üzenetére
de minek programozo kulon ha van egy fejleszto boardod is (wemos)?
azzal ugyanugy felprogramozod, az esp12f--emet esp32 devkit boarddal es arduino nano boarddal programoztam.nekem wifi szempontbol meg pont az esp8266 valt be, mindig sikeresen beconnectelt, nem ugy mint az esp32
-
törölt tag
válasz
ViZion #18727 üzenetére
Aha, így értem.
Azt tudni kell, hogy elég sok kavar van az ESP-01 körül.
Van ugye a sima ESP-01 és az ESP-01S.
Vettem én is ESP-01S-t úgy, hogy valójában egy ESP-01 csak nagyobb flash-el.
Feliratokat sem érdemes nézni rajta, az alkatrész elrendezés viszont árulkodó.Az "S" verzióhoz (mármint az igazihoz) nem kell forrasztani a CH_EN lábhoz semmit és a Wifi-je is erősebb. A sima ESP-01-hez (legyen a régi vagy új verzió) viszont kell.
A programozó adapter meglátásod sajnos valós probléma, nem is értem miért spóroltak egy kapcsolóval/nyomógombbal.
Én pont emiatt nem is vettem, hiába nem pénz, kényelmetlen használni.
Inkább magam csináltam egy próbanyákra reset/program gombokat, 2x4pin foglalatot és sima usb-serial adapterel használom/programozom. -
válasz
Wolfram #18724 üzenetére
Amikor annak idején beszélgettünk erről, abban maradtunk, hogy az ESP8266 kimeneteit snap back áramkör védi, ami 6V-ig nem engedi át a túlfeszültséget a táp felé, ellenben az ESP32 kimeneteit egyszerű ESD diódák védik. Előbbi információ magától a CEO-tól származik, utóbbira még nem találtam cáfolatot, úgyhogy addig úgy kezelem, hogy igaz.
De örülnék, ha valaki hivatalos forrásból meg tudná cáfolni. -
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #18720 üzenetére
This is a very old question, ever since Espressif removed the 5V tolerant statement from their datasheet no one felt safe connecting 5V directly to the digital input pins, but the news is out now, according to the CEO of Espressif himself, their boards are indeed 5V tolerant ON THE DIGITAL INPUT PINS [link]
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #18717 üzenetére
Bár én nem értem miért használnak sokan teljes funkcionalítású ESP modult, elfogadom, hogy van rá igény.Én feltöltöm a kódot usb ttl konverterrel, nincs szükségem a board-on az usb csatira. Kisebb, kevesebbet fogyaszt.
Az ESP32-S3 chip beszerezhető smd-ben, némi forrasztás próba nyákra+táp és már működik is (tme.eu , nettó 2074).
Kíváncsivá tettél, miért kell Bluetooth-os ESP32 ? -
ViZion
félisten
Aryes, igazad volt... kicsit kár volt ESP-01-el mókolni, annyival nem ócóbb, mint amivel több szívás egy Wemoshoz képest. Kicsi, olcsó, keveset fogyaszt... de ennyi az összes előnye.
Sebaj, kipróbáltam ezt is. NodeMCU-val sem jók a tapasztalatok, asszem írtam is, h ami pl. Wemos-on pikk-pakk működik, az ott csak macerásan, vagy sehogy.ESP32 lesz a következő...
-
-
ViZion
félisten
Nah, teljes a zavarodottság...
Két új elem, 3,15 V és semmi... Majd eszembe jutott, h vhol olvastam a chip enable dolgot... Meglepően kevés oldalon említik, de kell. 3k ellenállás VCC és a CH_EN pin közé és működik. Cserébe a minimalban nincs ez a szenzor, kell egyet készítenem hozzá. De ez már csak idő kérdése. Ami durva, hogy jött egy kisebb javítás a novemberi ESPEasy-hez, 12.24-én... Sokadik OTA frissítés (előtte mentés van azért...) és hibátlanul elvégzi. Respect.Kerestem, h mi a javasolt eljárás a saját buildre, mert jelenleg nincs működő linux telepítésem, win alatt meg sosem csináltam ilyesmit. Erre belefutottam, h készül nekik egy kb. kattintgatós csináld magadnak dolog is. Nagyon jó. Még nincs kipróbálható állapotban, de dicséretes a fejlődés.
-
Srácok, van valami különbség programozás vagy bármilyen szempontból a ESP32S és a ESP-WROOM-32 modul közt?
-
ViZion
félisten
Nah, ESP-01S @ 3V (két ceruza elem) egyelőre fail. Megjöttek a cuccok, összerak, ESPEasy fel, cucc is talán elfér... teszteljük!
...és nincs itthon ceruzaelem, csak használt -talán még a távirányítóba jólehetnedobdki- van pár darab... Kellett nekünk akkukra átállni anno.
Az ESP éledni kezd amúgy, a ledek világítanak, de valószínűleg a wifi csatlakozáshoz már kevés a kraft. Holnap új elemekkel teszt. -
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #18683 üzenetére
Hmm... a leírás szerint ( [link] ) bemásoltam a dekódert ide:
\Documents\Arduino\tools\EspExceptionDecoder\tool\EspExceptionDecoder.jar
de nem jelenik meg a menü újraindítás után az arduino ide-ben.
:/ (windows10, Arduino IDE 2.0.3) -
-
Janos250
őstag
válasz
ViZion #18679 üzenetére
Én ESP32-n 48 V-al optocsatoló nélkül használom gyakorlatilag ugyanezt, eddig nem volt vele probléma.
Se opto, se ellenállás, direktbe kötöm az ESP lábára a FET G-t.
Igaz, én az ILZ44Z-nél kissé jobb FET-et használok, de nem gondolnám, hogy ez probléma lenne.
Az ESP32, és a FET (így a terhelés is, ami egy kb. 1 méteres madzag végén egy fűtő ellenállás) GND-je azonos. Viszont más nincs rajta, mert a hőmérséklet mérőt ha rátettem, nagyon zavarérzékeny lett, ezért az külön lapon van, és WiFi-n küldi át az értékeket.
Persze - gondolom én - az általad javasolt megoldás korrektebb. -
ViZion
félisten
ESP8266 opto csatolós PWM mosfet kapcsolás, 12 V RGB ledszalaghoz...
Ez mennyire jó megoldás?
A képen féklámpát kapcsolnak, nem én csináltam, csak lustasági okokból kellett egy kapcsolás.R9 felől van a GPIO pin, R13 értéke mennyi kellene legyen? Korábban hasonlónál 10k használtam, de ott nem mosfet volt és sorban nem kellett ellenállás.
Másik kérdés, a mondat, ami összezavart:
"What's the advantage of an opto compared to a normal npn transistor, if you have a common GND anyway?"Nálam is közös a GND, az 5V a 12V-ből lesz non-isolated step-down-al [link], ettől még szerintem az opto hasznos lehet, ha a GND-re kerül gyilkos valami, akkor már úgyis nagy a baj...
Vagy valami leválasztós 5 V konverter kellene inkább? Vagy tudok 5V oda vinni, PC tápból, annak meg van mindenféle védelme...De lehet má' túlgondolom
Köszönöm a javaslatokat -
ViZion
félisten
Köszönjük, Boldog Karácsonyt a topiklakóknak!
Wolfram, ez mit jelent: "még így nem jött elő hogy gui-ból kelljen kattintgatni"
Nem töltődik be, nem tudsz belépni? Meddig jutsz el ez esetben?
Vagy még ilyennel nem találkoztál? Rengeteg van... Tasmota, WLED, ESPurna, stb... -
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion #18662 üzenetére
Vezetékcserével elérhető 0uA-is próbáld ki nyugodtan.
Írtam hogy valós idejű komm-ra kell, oda a http lassú, az MQTT meg nem tetszik, ezért maradok a jó öreg websocket-nél. Nem tudom igazán ki a célközönsége az ESPEasy-nek, még így nem jött elő hogy gui-ból kelljen kattintgatni. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18660 üzenetére
A 20 uA mellett van még egy, olyan 3 uA-os sleep, de ott csak külső gombbal ébreszthető.
Van róla videó a YT-on, pár ellenállást kell átszerelni a panelon... még nem próbáltam.Jelenleg a végtelen fájdalom öldököl
NodeMCU v3, naná, hogy ezen sem műXik a WLED... régebbi verzió igen, de nah... Pont ua. van, mint ami a WLED topikban: néha ad AP-t, de kapcsolódni nem lehet. Végigpróbáltam több metódust, nem működik. Vki ott írta, h saját fordítást felrakott, működik, integrálva a wifi adatokat, mert AP wifivel van valami baja.
Juhú, akkor ez menne nekem is... de tovább olvastam szerencsére... a többi uC-n már nem működött neki sem, szal. vmi HW dolog is van benne. ESPEasy pikk-pakk műXik rajta, csak mondjuk ezt a ledekhez vettem. Nagy lendülettel a működő ledek felét le is szedtem, kár volt...
Sebaj, van még Wemos itthon...
Wolfram, megint nem tudni mi a project, mi a cél. EPSEasy támogat egy halom mindent, HA-tól az MQTT-ig, thingspeak, akármik. Miért nem adsz neki egy esélyt? A kijelződ is működne...
-
cog777
senior tag
válasz
ViZion #18631 üzenetére
Nekem az ESP 12 wemos van meg. Asszem az 5v-os tap bemenetkent is szolgal, talan meg a stabilizatort is megkeruli? Nem emlekszem, mert evek ota mennek az esp8266-os moduljaim 4xAA aksival honapokat, ugy hogy elaltatom 30 percre oket es a belso szamlalo ebreszti fel egy gyors homerseklet meresre. 70uA-t fogyaszt deep sleepben.
Az ESP-01-el valami varialas volt, talan nem lehetett megkerulni a stabilizatort??? Nem emlekszem. -
válasz
#70211840 #18650 üzenetére
Több eszköz esetén azért nem jelent problémát, mert tudtommal eszközönként kellene egy-egy 4,7k ellenállás (/fixme). Ha véletlenül kettő párhuzamosan lesz kötve, a 2,3k még mindig nem túl alacsony. A túl magas érték okozhat problémát, mégpedig sebességcsökkenést, illetve a túl alacsony okozhat megnövekedett fogyasztást, illetve nyilván bizonyos határ fölött leégnek a portok.
Nem tudom, mi az igazság, én azt gondoltam, hogy csak azokon a kijelzőkön van gyárilag felhúzó, amik shield-ek, tehát egyszerűen összedugva a lappal működnie kell, de lehet, hogy ezen is van, nem tudom, ki kéne mérni.
Az is lehet, hogy az ESP az i²c buszra alapból bekapcsolja a beépített felhúzó ellenállást (ami egyébként magas, 10-30kΩ). -
törölt tag
Hát nem tudom... Biztosan kellenek ezek a pull-up ellenállások?
And fórumtárs itt éppen azt említi, hogy nem szükséges, mivel ezek gyárilag rajta vannak a kijelzőn, illetve több eszköz esetén jelenthet problémát is.Gyorsan összedobtam a Wemos D1 Mini-t, direktben rákötöttem a kijelző SDA/SCK lábait a D2/D1 lábakra és 3.3V-ról hajtva azonnal működött.
ESP-01 esetében sem használtam felhúzó ellenállásokat. Kellene? Több darab is így üzemel már egy ideje.
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18638 üzenetére
Nekem ilyen van, ahogy írtam, a képtől eltér a lábkiosztás, figyelni kell a panelon.
Nem tudom merre laksz, a meglévő kijelződ valaki a közeledben ki tudja próbálni? Egy ESPEasy-t megnéznék, h mit ír ki rá. Esetleg nem másik vezérlő, vagy a sebesség nem megfelelő a kommunikációnál?ReFleXx: fain. Akkor megint a semminél tartok...
LOD feszstab-ból pont az nincs Hestore-ban, ami tényleg brutál alacsony droppal dolgozik. Ami ~0,45 dropot tud, annál meg 4,5 V-től indul az input. Ha jól kerestem.
Te végül mivel oldottad meg?#18640 Wolfram: nem 5 V kell, 3,3 V körül kell neki. Igen, kicsi kell, nem mintha nem lenne hely
-
ViZion
félisten
ESP-01 akkus tápolására van vmi ötletetek (ami bevált)?
9 V elem + minitáp, vagy 3,7V lipo - neten azt láttam, h ezt rákötik, annyi, de én max 3,6 V-t olvastam neki, esetleg valami feszstab dolgot nem vettem észre? -
ViZion
félisten
Nem azt mondtam, h a kijelző a sok fogyasztásban, hanem azt, h esetleg más is van ott és együtt sok. Mivel 5 V-al is elketyeg, szvsz egy próba belefér. Megpróbálnám nem saját progival, hanem az ESPEasy-vel is megnézni, ott több library is van, scan is van és minden műXik is, hiszen userek használják. Ezzel az FW hibát lehetne kizárni.
-
törölt tag
válasz
Wolfram #18627 üzenetére
Írják is, hogy 10k ellenállás az SDA-3.3V és SCL-3.3V közé.
Nekem ugyan nem Wemos D1 Mini, hanem ESP-01 van (ESP8266EX chip mindkető), de sem felhúzó ellenállás, sem 5V nem kellett.
(Amúgy az ESP-01 + SSD1306 nálam ~80mA-t fogyaszt együtt. Nem tudom ebből mennyi az OLED, de kizártnak tartom, hogy a Wemos D1 3.3V-ja ne bírná el.)Itt sincs felhúzó ellenállás és itt sincs. Szerintem nem kellene hozzá.
-
ReFleXx
addikt
megjöttek az esp12f-ek tegnap ki is probaltam es sokkal stabilabbnak tunik a WiFi csatlakozasa, eddig mindig elsore becsatlakozott mig a esp32-es moduloknal volt hogy nem tudtak elsore becsatlakozni csak egy restart utan.
-
ViZion
félisten
jah, WLED... "keverni" tervezem a ledeket:
Vezérlés PC sync, Prismatik.
1 pin: vezérelhető ledszalag a monitoron, másik 3 pin: RGB ledszalag, ez ambient lenne a plafonról, egy átlag érték a képernyő nagy részéről.
A vezérelhetőt külön külön hajtja a Prismatik (eddig van kész a dolog), de ott egy instance egy szalag. Ha kettőt futtatnék, ahhoz kettő ESP is kellene...
Viszont a jelenlegi ESP-hez ha rakok RGB szalagot, ezt egy szegmensbe vagy group-ba rakva lenne ez a Prismatik-nak a +1 vagy 2 led, adatait kiküldi a többivel az ESP-nek, kész.Valaki használja így? Ahogy olvasgatom, elméletileg tudja, de konkrétat nem találok rá, hogy ez működne.
-
-
onagyi
csendes tag
Jelenleg egy PC-n (Win 10) fut egy általam írt karakteres TCP server (C##) egy ACCESS adatbázisba lepakolja a kapott adatokat. A kliensek jelenleg D1 Mini adatgyűjtők (hőmérséklet, páratartalom mérése), amik a TCP serverrel kommunikálnak és küldik az adatokat (10 percenként). Ez működik.
Gondoltam, ha lehetne ESP32-ről közvetlenül írni egy MYSQL/MARIA DB-be, akkor az adatbázis lehetne egy Raspberry-n és nem lenne szükség a PC-re és a TCP serverre.Üdv: Nagy István
-
onagyi
csendes tag
Találtam ESP32-höz Maria DB közvetlen kapcsolati libraryt. Sajnos a minta példák sem működnek.
Próbálkozott már vele valaki?
Nagyon megköszönnék egy működő kódot.Üdv
agy István
-
törölt tag
Nos, próbálgattam kicsit a powerbank adaptert, de valami nincs rendben. [így néz ki]
Azt játssza, hogy amikor elindul a "kütyüm" (esp-01s + 0.96 oled + aht20 szenzor) akkor bekapcsol a powerbank, ezt vizuálisan egy piros led is jelzi, majd pár másodperc után kikapcsol és leáll a "kütyü". Majd kezdődik elöről az egész folyamat. Van, hogy még a netkapcsolatig sem jut el. Alkalmanként 20-30 másodpercet is üzemel, szépen mutatja a szenzor értékeit aztán ugyancsak lekapcsol.
Nem értem a dolgot, hol csúszhat ennyire félre valami. Elméletileg 800mA-t folyamatos üzemben tudnia kellene. Ugyan nem mértem (majd megteszem), de szinte biztosan nem lépheti ezt túl. -
törölt tag
válasz
#70211840 #18523 üzenetére
Na, közben meg is lett a válasz. Van lehetőség PL2303-al programozni az ESP-01S modult.
Manuálisan kell az PIO-0 portot GND-re zárni és így elfogadja működik.Elnézést a topic "szemetelésért", de gyakran történik velem olyan, hogy mikor leírok egy problémát, nagyon hamar beugrik a megoldás. Vagy éppen azt követően, hogy leírtam amit szeretnék megtudni, nagyon hamar rátalálok a neten arra, amire addig nem.
Szóval ... elnézést. -
törölt tag
Van egy ESP-01S modulom. Még nem használtam ilyet és szeretném kipróbálni. Ha beválik több projectben is felhasználnám majd. (pl: több ilyennel, érzékelőtől gyűjtött adat központi szerverre továbbítva)
Úgy látom ehhez létezik egy kimondottan ehhez való USB programozó, amibe szépen beleilleszthető a modul. Nekem most ilyen nincs a kezemben sajnos, erről megfeletkeztem.
Az volna a kérdésem, hogy ez kizárólag ezzel programozható vagy megoldható a PL2303 Serial adapterrel is? (esetleg 3V3-ra moddolt CH341A van még)
Más:
Tudnátok ajánlani olcsó, apró, itthon beszerezhetó MCU-t amivel annyi lenne a feladat, hogy I2C hőmérséklet érzékelő értékét I2C OLED kijelzőre kiírjam? Csak lenne a feladata, az olcsóság és az apró méret a szempont ennél a projectnél. -
t72killer
titán
Lehet nem új már, ha valakinél téma lenne: esp8266 altatása.
-
tibi-d
tag
válasz
Wolfram #18478 üzenetére
Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Egy olyan készülékhez kéne, amit, önállóan is kell tudni kezelni, mobil, tablet nélkül. Természetesen lesz mobilos lehetősége is.
Másik kérdés. Van-e olyan mobilos applikáció, amellyel az ESP32-ről érkező adatokat diagram formájában fel tudja rajzolni a telefon, tablet kijelzőjére (online). -
tibi-d
tag
ESP32-höz milyen kb. 5' kijelzőt javasoltok. (Ár-érték)
-
ViZion
félisten
Milyen project? Erről annyi van, h talán ESP-t RF-el, falon túlról is irányítani. Nem tudjuk hány funkció, vagy mit miért. Linkeltünk RF modulokat, volt tutorial, ahol távirányító jelét dekódolták és rendeltek hozzá funkciót (ez vicces volt, valami ledvezérlő RF távirányítót alakítottak át az ESP irányítására, amivel azután led szalagot vezéreltek. OK, lehet csak a tutorial miatt volt).
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #18436 üzenetére
Infrával is lehet arduinót vezérelni (olyan távirányítót linkeltél az elején), én sem értem igazán miért bonyolítod túl - https://www.instructables.com/Arduino-IR-Remote-receiver/
Tudom wemos-t akarsz, a lényeg szempontjából mindegy, hogy ESP vagy Arduino.
A wemosra eNeS megoldása jó lehet - https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/02/21/egyszeru_433mhz-es_vevo_modul .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 2024 M4 Max 64GB 2TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF VG27AQ 165Hz QHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3232
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GigaByte H610M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Kolink Observatory RGB 800W
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest