Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz tibi-d #8884 üzenetére

Nekem ez alapján úgy tűnik, hogy éppen a PLC az ami eléggé korlátolt. És ha én többször szeretnék írni/olvasni egy portot a loop() egy átfordulása alatt?
    Amúgy meg nem egészen értem a dilemmát a sorrend vezérlésnél. Azt írtad nem mindegy melyik gombot milyen sorrendben olvassa be a program. Na egyrészt ez a te programodtól függ, hogy mit milyen sorrendben kezelsz, másrészt viszont (nem tudom egy PLC hogy működik) itt amíg te megnyomsz egy gombot, addig a loop() nem túl komplex programok esetén több ezerszer lefut.
    Mit számít az hány nanoszekundum telik el két port írása/olvasása között??
    PLC-vel amennyire én tudom általában amúgy is automatizált gépeket vezérelnek, és nem hiszem, hogy a mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, stb. aktuátorok akár csak milliszekundomos késleltetéssel dolgoznának.
    Itt max akkor lenne jelentősége a sorrendeknek, ha a program feltételes várakozással tölti az ideje nagy részét és megvárja míg a perifériák befejezik amit csinálnak. Ha ekkor ugrik a következő sorra, akkor nyilván számít mi a következő sor. Lehet olyan programot írni, aminél egy program ciklus konkrétan megegyezik az adott gép feladatának egy ismétlésével. De a lineáris programozás nem erről szól, optimális esetben nincs várakozás. Itt a loop() folyamatosan fut és csak akkor lép be a feltételekbe, ha történik vmi érdemleges. Vagyis itt amíg a gép elvégez egy feladat ciklust, addig a program ciklus több ezerszer is lefuthat. Arduinon nincs blokkolás a programban, az egy magos processzorokon még a delay() használata se követendő példa.

Új hozzászólás Aktív témák