- Acer notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következőkben: A probléma az, hogy van egy beépített hűtőszekrényünk, aminek elég hangos a kompresszora. A szekrény hátulját már telibe ragasztottam akusztikai szivaccsal, ami sokat tompított a hangján, de még így is zavaró. A szekrény alja és teteje ki van vágva a megfelelő szellőzés biztosítása végett, így a kompresszor által termelt hő szépen kiszellőzik. Ez okozza a problémát is, mert a légjáratban szabadon közlekedik a hang. A kompresszor a szekrény alján van, főleg arra távozik a hanghullám.
Az ötletem az volt, hogy barkácsolok egy hangszigetelt légcsatornát alá, kvázi egy dobozt, amiben cikk-cakk alakban szintén elhelyezek akusztikai szivacsot, így a hang remélhetőleg elnyelődik dobozon belül. A probléma ezzel az, hogy a dobozon keresztül valószínűleg nem lesz elég huzat a szekrény kiszellőzéséhez, emiatt megragad a hő, és még többször fog kapcsolni a kompresszor. Arra gondoltam, hogy a szellőzést ventilátorokkal oldanám meg. Ezt a típust néztem ki, ami nem rendelkezik magas zajszinttel:
https://noctua.at/en/products/fan/nf-a4x20-pwmEbből szeretnék beszerelni 4 darabot a dobozba a megfelelő légszállítás elérése végett. Azonban, hogy ne maximum járjanak, ezért leszabályoznám őket PWM-el. A Noctuánál lehet hozzájuk PWM vezérlőt is kapni: https://noctua.at/en/products/accessories/na-fc1, de elég drága, és nem túl okos. Beleolvasva a topikba, úgy láttam, hogy egy Arduino vagy ESP32 kevesebb pénzért magasabb tudást ad, és a vezérlésre megfelelő lenne.
Első körben azt szeretném megvalósítani, hogy egy Mikrokontroller PWM-el szabályozza a 4 ventilátor fordulatszámát (egyszerre elég a 4 ventit, nem kell külön-külön). Ha ezzel megvagyok a továbbvinném a dolgot, és bővíteném egy hőmérséklet és egy zajszint mérővel. A zajszint azért kellene, hogy tudjam mikor kapcsol be a kompresszor. Ez csak adatgyűjtés miatt érdekes. Persze jó lenne, ha a zajszintmérő kalibrált lenne, de elsőnek az is elég, ha meg tudom különböztetni, hogy mikor jár a kompresszor és mikor nem.
Láttam egy-két projektet neten, ahol az ESP32-n egy egyszerű webszervert futtatnak és a weboldalon keresztül szabályozzák a ventik fordulatszámát. Ez lenne a végső állapot.
Ott tartok most, hogy átnéztem egy két példa projektet, de soha nem foglalkoztam eddig elektronikával, ezért nagyon sok minden ismeretlen számomra. Egyszerűbb scripteket írtam már, de ez egy teljesen más világnak tűnik. Az sem teljesen világos, hogy ESP32-ből is többféle verziót látok, gyári devkitet, nodeMCU féle devkitet. Ezek megegyeznek és csak az áruk más, vagy van különbség?
Jó lehet egy ESP32 ennek a feladatnak az ellátására? Ha igen, akkor pontosan mit kellene beszereznem? Gondolom az alábbiakra szükségem lesz:
ESP32 Devkit
Jumper kábelek
Breadboard?
12V táp a ventik meghajtására. Erről a tápról step-down-al tudnám meghajtani az ESP32-t is?
USB kábel az ESP32 programozására.Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Acer notebook topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Linux kezdőknek
- Steam Deck
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- Eladó ASUS ROG STRIX GTX1080Ti 11Gb videókártya
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer/Multimédia PC Eladó - GTX 1070 + Ryzen 5 + 16GB RAM
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest