- RAM topik
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házi hangfal építés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
evilskati #13926 üzenetére
Mindegy. Amelyik szimpatikusabb, gyorsabb, olcsóbb, stb.
A kijelzőset még nem próbáltam. Előnye, hogy van rajta kijelző, hátránya, hogy lefoglal pár GPIO portot, bár általában van belőle elég. Ez attól függ, kinek melyik az előnyösebb. A többi kacat között várja epedve, hogy legyen rá időm kipróbálni.
Én az alapján szoktam dönteni mit honnan veszek, hogy mennyire sürgős. Ha sürgős, akkor Bangood, ha nem, akkor Ali, vagy néha ebay. -
Janos250
őstag
válasz
evilskati #13919 üzenetére
ESP8266-ból a node MCU az általánosan elterjedt, de én mindenkinek az ESP32-t javasolom. 800 Ft-tal drágább, de messze nem annyival tud többet.
Most azt hiszi az emberfia, hogy ehhez a projekthez soha többé nem fog hozzányúlni.
De, fog! Majd még ezt változtatni, azt változtatni, nem jó az a WEB-es felület, amit megcsinált az ember, meg jó lenne, ha valamit még mérne, mondjuk fordulatszámot, hőmérsékletet, vagy anyám tyúkját, meg aztán ha valamit tárolna a 4M pótlólagos memóriában az se lenne rossz,
vagy kinek milyen ötlet jut eszébe 1-5-10 év múlva. Ha a vasban ott van a jelentős tartalék, az azért nagyon meg tudja könnyíteni a dolgot.Konkrét problémára egy low cost kivitel:
- ESP32 megtáplálva egy akármilyen telefonos microUSB töltővel a saját csatiján. (Azért a megfelelő Ampert tudja!)
Ventilátor az ESP32-re 3 helyen: GND, 5V, egy GPIO. Nem kell se breedboard, se semmi.
Vagy forrasztva, az a stabilabb, vagy dugaszolós madzaggal.Kissé stabilabb kivitel:
- Csinálsz egy panelt, amin rajta van az ESP32, meg a táp csatlakozó aljzat(ok), és egy (vagy több) hármas csati, a csatkban: GND, +5V, 1 GPIO
Én például épp a napokban terveztem le egy ilyen panelt 4 csatival, amit eredetileg WS2812 meghajtására szánok, de minden olyasmire jó, ahol GND, +5V, GPIO csatlakozás kell.
A panelból a 10 db-ot 5 $ ért (1500 Ft, azaz 150 Ft/darab) gyárt le a kis kínai, de a szállítás vagy háromszor annyi, ezért én együtt több panelt rendelek.
Mivel épp a napokban csináltam, más kapcsán be is linkeltem a képét:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_13901-13901.html -
Janos250
őstag
válasz
evilskati #13917 üzenetére
Nekem jónak tűnik.
"ez az 5V 1A DC csatlakozós megfelelő lehet"
Hogy elég-e az 1 A, az a ventilátortól függ. Legyen benne tartalék, mert a kínai időnként szeret nagyot mondani!
A breadboard azért nem egy túl stabil megoldás!
Nézve a linket, igen, itt tartunk : egy ESP32 komplett panel 1400 Ft, egy ESP12 (ESP8266) csak a modul 400 Ft, ESP8266 komplett panel csatlakozókkal, nyomógombokkal USB csatival, fesz. szabályzóval, miegymással együtt 600 Ft. -
gyapo11
őstag
válasz
evilskati #13833 üzenetére
Ha egy határozott helyen van a füled, akkor van esély az aktív zajelnyomásra. A hűtő zaja várhatóan periodikus. Odateszed a mikrofont, ahol ülsz, a jelet beviszed mondjuk egy esp32-be, digitalizálod, és előállítod az inverzét, amit kiküldesz egy hangszóróra. Addig korrigálod az inverz görbét, amíg a mikrofonon már semmi hang nem észlelhető, ekkor már síri csendben fogod nézni a tv-t. A hangszórót annyival közelebb kell tenni a füledhez, amennyit késleltet az esp a jelfeldolgozással.
Most ért bele a kezem a bilibe.
A másik ami nekem bevált pl. utcán sétálás közben, az az aktív zajszűrős fejhallgató. Pedig az utcai zaj nem periodikus, mégis sokat tompít rajta. Korábban föl kellett nyomnom a hengerőt, hogy már szinte bántott, különben nem értettem a halk beszélgetést. Meg előre megdolgoztam a hangfile-t, dinamika kompresszió, hangerő emelése.
Mióta megvan ez a fejhallgató, a kimondottan halk beszédet is értem benne, miközben az utcai forgalomban haladok. Tv nézésnél gond lehet a BT késleltetése, arra nem tudom mi a megoldás. -
válasz
evilskati #13826 üzenetére
Több rockzenét kellene hallgatnod.
Amúgy nem értem, hogy a hálószobában van a hűtő, vagy hogy hallod egyáltalán annyit, hogy zavarni kezdett?
A miénk Electrolux, és a beépített szekrényben van a folyosón, de régebben a konyhában volt, és akkor sem hallottam soha a hangját. Ha tudni akarom, hogy épp működik, egészen oda kell hajolni közel. Mondjuk én zenész vagyok, talán ezért nem hallok rendesen. -
válasz
evilskati #13823 üzenetére
Nem tudom milyen hűtő lehet ez, a miénk 15 éves, de ha mellette állok se tudom, hogy be van-e éppen kapcsolva a kompresszor, vagy sem.
Ha magas frekvenciájú a hang, akkor a hangszórós/inverz hangos megoldás elég hatékony lehetne. De talán az alagutas üzembiztosabb. Fogyasztás szempontjából fogalmam sincs.
-
válasz
evilskati #13820 üzenetére
Mivel a uC kimenete csak pár (15-20) mA-el terhelhető, nem lehet közvetlenül rákötni semmilyen nagyobb fogyasztót, legfeljebb egy LED-et bír el. A venti több száz mA-t is felvehet, főleg induláskor, ezért külön táp kell neki. A FET jelen esetben egy kapcsoló szerepét tölti be, a venti tápját kell neki a PWM jelnek megfelelően ki-be kapcsolgatni.
Az inverz hang kibocsátás talán egyszerűbb is lehet, nem kell semmilyen alagutat építeni hozzá. Bár az elv maga elég bonyolult és sok buktatója lehet.
A legegyszerűbb egy csendes hűtőszekrény beszerzése lenne.
-
Janos250
őstag
válasz
evilskati #13814 üzenetére
Jó, persze.
PWM-et szinte minden kontroller hardverből tud. ESP32-n van "led PWM" és "motor PWM" több hardver csatornával, és van kényelemre 8 db. független hardver RMT csatorna. Ez utóbbiban egy 32 bites szám egyik felében megadod, hogy hány ciklusig legyen alacsony, a másik felében,
hogy hány ciklusig legyen magas.Gyakorlati különbség nemigen van a különböző lapok között, az árán kívül.
Igen, a WEB lapon vezérlés kényelmes, és egyszerű.
Kell még egy FET, mert egy ventilátornak nagyobb áram kell, mint amit egy mikrokontroller lead.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest