- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED monitor topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- ZIDOO médialejátszók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Házi hangfal építés
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
evilskati
aktív tag
válasz
Janos250 #13920 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszod, elsőre a Low-Cost megoldást fogom kipróbálni.
Otthon találtam egy régi telefon töltőt, 5V 1000mA, ez ha jól gondolom elég lesz.
Annyiban még tudsz esetleg segíteni, hogy melyik ESP32-t rendeljem meg?
Geekcreit ESP32
Geekcreit ESP32S - erre gyárilag forrasztva vannak a pinek.
TTGO TDisplay ESP32 - nem sokkal drágábban kijelzős verzió.
Greatzt ESP32 - Ali, forrasztott pinek, nincs szállítási költségHa van valami bevált máshonnan, azt is szívesen fogadom. Pár száz forinton nem fogok rugózni.
Előre is köszönöm!
-
evilskati
aktív tag
válasz
Janos250 #13918 üzenetére
Breadboard helyett van valami jobb megoldás, amivel (könnyen) meg tudom oldani esetleg a különböző eszközök tápellátását?
Magáról a Debboardról nem tudom egyébként meghajtani a ventit? A gyári sepcifikáció szerint 0.1A-al beéri.
Tudsz esetleg linkelni, akkor egy ESP8266-os komplett panelt?
Korábban írtam, hogy ez az első projekt, abszolút nem vagyok képben, úgyhogy mindent szívesen fogadok.
Egyelőre azt nem értem, hogy ha mondjuk egy 5V USB-s tápegységet veszek, és azt bedugom közvetlenül a mikrokontrollerbe, akkor arról, hogy fogom tudni meghajtani a ventit is. Gondolom kellene elé egy elosztó, vagy a ventinek kellene külön táp?
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok! Nagyjából összeszedtem, hogy mi kellene a korábban a topikban tárgyalt ventilátor vezérlés megvalósításához.
Mikrokontroller:
ESP32Ha jól gondolom, akkor egy 5V-os tápra lenne szükségem a mikrokontroller meghajtásához, ez az 5V 1A DC csatlakozós megfelelő lehet?
Arra gondoltam, hogy a tápot rákötöm egy ilyen Breadboardra, ahonnan át tudok kábelezni az 5V-os ventire, és a mikrokontrollerre.
Ha jól gondolom, akkor a venti PWM kábelét pedig rá kell majd forrasztanom a mikrokontroller azon lábára, ahol majd a PWM jelet kiadom.
Jó így az elgondolás, vagy van valami egyszerűbb mód, esetleg kellhet még valami hozzá, hogy működjön a dolog?
Köszönöm előre is!
-
evilskati
aktív tag
Pedig rá vagyok állva a Rock zenére. A zajelnyomásban legjobban az Enter Sandman vált be.
Amerikai konyha-nappaliban van a hűtő. Ha a kanapén ülve bámulom a TV-t, akkor a bal fülemre merőleges a hűtő elhelyezése. TV nézéskor szokott zavarni, ha bekapcsol, ilyenkor feljebb nyomom a TV hangerejét, az egy ideig segít, de mivel "szabályos" hangja van, ezért könnyen rá tud állni a zümmögésre a füled, amikor már kihallod minden alapzaj mellett. TV-t is maximum 12-es hangerőn nézek, de akkor már a mosogatógép is be van kapcsolva. Alapból a 6-os hangerő bőven elég.
A hálószoba ablaka egyébként a főútra néz, a forgalom zaja érdekes módon abszolút nem zavar az alvásban.
Igazán akkor zavaró, ha nem megy a TV, csak olvasok vagy valami. Ilyenkor nincs alapzaj sem, ami elnyomhatja.
Nehéz ügy ez. Egyébként érdekes, de telibe ragasztottam a szekrény hátulját hangelnyelő szivaccsal. Ezzel azt értem el, hogy a szekrény teteje és oldala felé szinte megszűnt a hangkisugárzás, viszont a szekrény alja/hátulja ki van vágva a szellőzés miatt, mintha onnan most felerősödtek volna a hangok, minden zaj lefelé távozik.
-
evilskati
aktív tag
válasz
Janos250 #13815 üzenetére
Köszönöm!
Összeszedek akkor egy bevásárló listát, hogy megfelelőek lesznek-e a kinézett cuccok.
Ha külön tápról mennek a ventik, akkor is szükségem lesz a FET-re?
Illetve, még egy dolog, amit a keresgélés során találtam. A ventik PWM-je elméletileg 25 kHz frekvenciával működik. Ez konfigurálható?
(#13818) Gergosz2:
Köszönöm! Szeretnék ismerkedni a mikrokontrollerek világával, ezért is gondoltam az ESP32-re, jó lenne valami logolást is beépíteni majd a dologba.Viszont a legnagyobb akadályozó tényező, hogy ezek számomra elég idegen dolgok. A FET-et sem tudom mi
Olvastam most róla, de valószínűleg valahonnan -1-ről kellene kezdenem, mert nem értettem a cikket.
Van esetleg valamilyen jegyzet, könyv, bármi, ami mentén el lehet indulni?
(#13816) gyapo11, (#13819) aryes:
Ha ez a tompítós ötlet nem válik be, akkor ezzel is elszöszölök majd, köszönöm az ötletet. -
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következőkben: A probléma az, hogy van egy beépített hűtőszekrényünk, aminek elég hangos a kompresszora. A szekrény hátulját már telibe ragasztottam akusztikai szivaccsal, ami sokat tompított a hangján, de még így is zavaró. A szekrény alja és teteje ki van vágva a megfelelő szellőzés biztosítása végett, így a kompresszor által termelt hő szépen kiszellőzik. Ez okozza a problémát is, mert a légjáratban szabadon közlekedik a hang. A kompresszor a szekrény alján van, főleg arra távozik a hanghullám.
Az ötletem az volt, hogy barkácsolok egy hangszigetelt légcsatornát alá, kvázi egy dobozt, amiben cikk-cakk alakban szintén elhelyezek akusztikai szivacsot, így a hang remélhetőleg elnyelődik dobozon belül. A probléma ezzel az, hogy a dobozon keresztül valószínűleg nem lesz elég huzat a szekrény kiszellőzéséhez, emiatt megragad a hő, és még többször fog kapcsolni a kompresszor. Arra gondoltam, hogy a szellőzést ventilátorokkal oldanám meg. Ezt a típust néztem ki, ami nem rendelkezik magas zajszinttel:
https://noctua.at/en/products/fan/nf-a4x20-pwmEbből szeretnék beszerelni 4 darabot a dobozba a megfelelő légszállítás elérése végett. Azonban, hogy ne maximum járjanak, ezért leszabályoznám őket PWM-el. A Noctuánál lehet hozzájuk PWM vezérlőt is kapni: https://noctua.at/en/products/accessories/na-fc1, de elég drága, és nem túl okos. Beleolvasva a topikba, úgy láttam, hogy egy Arduino vagy ESP32 kevesebb pénzért magasabb tudást ad, és a vezérlésre megfelelő lenne.
Első körben azt szeretném megvalósítani, hogy egy Mikrokontroller PWM-el szabályozza a 4 ventilátor fordulatszámát (egyszerre elég a 4 ventit, nem kell külön-külön). Ha ezzel megvagyok a továbbvinném a dolgot, és bővíteném egy hőmérséklet és egy zajszint mérővel. A zajszint azért kellene, hogy tudjam mikor kapcsol be a kompresszor. Ez csak adatgyűjtés miatt érdekes. Persze jó lenne, ha a zajszintmérő kalibrált lenne, de elsőnek az is elég, ha meg tudom különböztetni, hogy mikor jár a kompresszor és mikor nem.
Láttam egy-két projektet neten, ahol az ESP32-n egy egyszerű webszervert futtatnak és a weboldalon keresztül szabályozzák a ventik fordulatszámát. Ez lenne a végső állapot.
Ott tartok most, hogy átnéztem egy két példa projektet, de soha nem foglalkoztam eddig elektronikával, ezért nagyon sok minden ismeretlen számomra. Egyszerűbb scripteket írtam már, de ez egy teljesen más világnak tűnik. Az sem teljesen világos, hogy ESP32-ből is többféle verziót látok, gyári devkitet, nodeMCU féle devkitet. Ezek megegyeznek és csak az áruk más, vagy van különbség?
Jó lehet egy ESP32 ennek a feladatnak az ellátására? Ha igen, akkor pontosan mit kellene beszereznem? Gondolom az alábbiakra szükségem lesz:
ESP32 Devkit
Jumper kábelek
Breadboard?
12V táp a ventik meghajtására. Erről a tápról step-down-al tudnám meghajtani az ESP32-t is?
USB kábel az ESP32 programozására.Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged