-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Gergosz2 #13204 üzenetére
Vaagy (ez a tiéddel nagyjából ekvivalens) fogja az RC-időállandót, ami a fenti példából - 10 μF, 10 kΩ - kiindulva 100ms-ot ad eredményül (ami a fel- és lefutásnál, végső soron a reakcióidőnél számít), illetve az abból számítható törésponti frekvenciát: f= 1/(2πRC)= 1.59 Hz. Tudván hogy a vágási meredekség egy RC-tagnál 20 dB/dekád, két dekáddal a töréspont felett (azaz 159 Hz-en) 40 dB lesz, ezzel a 160 Hz-es összetevő a századrészére csillapodik feszültségben. Ugyanebből visszafelé is lehet számítani egy kapacértéket, ha tudjuk, hogy mekkora frekvenciájú a szegmens meghajtójele és mekkora maradék hullámosságot engedünk meg a digit. bemeneten.
-
gyapo11
őstag
válasz
atesss #13195 üzenetére
"... az ellenállás értékéhez igazított - elektrolit kondenzátort"
Ezt pontosan milyen képlettel számoljam ki ?Az alap képlet a C=Q/U, ahol C a kapacitás, Q a töltés mennyisége és U a feszültség. Q=I*t, vagyis t=C*U/I.
De egyszerűbb egy áramkör szimulátorba betenni, és pár értékkel megnézni, hogy mekkora lesz a jelen a zaj.
Pl. 10 μF kondi 1 és 10 kΩ-mal így néz ki:
1 k-val több mint 1 V a zaj, 10 k-val már csak 100 mV. -
Janos250
őstag
A verzió: (legjobb)
Keresnék egy több lábú kontrollertB verzió: (kevésbé jó)
PWM: a fő
gomb: NAGYON rövid időre átkapcsolnám inputra, és beolvasnám
led: betennék egy, a PWM-nél rövidebb idejű tüskét, és hardver [vagy egy másik kontroller] figyelné, ha elég rövid, akkor vált.
Az A verzióhoz ugye tudod, mit használnék?
-
Egy kérdés: ha egyetlen pinnel kellene 3 különböző feladatot megoldani:
- 1db nyomógomb állapotának beolvasása
- 1db LED villogtatása
- 1db PWM kimenet, ami hang kimenet, hangszóró (erősítő) feléTi hogy csinálnátok?
-
atesss
addikt
Egy "8D" Mozi rendszer mozgásvezérlője.
Mozognak a székek, miközben megy a film (leginkább ilyen hullámvasút meg hasonló dolgok, legalábbis ott van legjobban értelme). Meg vannak effektek is (hó, füst, szél, buborék, storoboszkóp, hirtelen sűrített levegő fújás), illetve a kép meg 3D-s.
Csak hát egy zárt kínai rendszer az egész. (Mármint ez full kínai, a tervezés is... Félig pl. a Windows XP is kínai.)
Ma du. megyek be, csinálok róla célzott fotókat/videót, felrakom akkor majd ide is -
atesss
addikt
"Akár úgy, hogy méred a világítás idejét, és ha sokáig nem alszik ki a led, akkor ERR lépett fel"
Ez viszont egy nagyon jó ötlet, köszi !
Ezt az elvet digitális bemenettel ugyanúgy alkalmazni lehet (feltéve, ha sikerül jól beállítani a kapcsolást, hogy "digitális jelet" adjon).
De amúgy ADC-t Raspberry-re is ugyanúgy be lehet kötni. Annyi hogy az AVR-el ellentétben mindenképp külső kell. Asszem van is valami egyszerűbb, 8 bites, I2C-s típusom itthon.Akarok log-ot csinálni, illetve ezt a log-ot távolról is el akarom érni.
Esetleg e-mail vagy hasonló riasztást, ha valamikor nagyon gyakori (értsd. pl. pár percenkénti) lett a hiba.
Emiatt mindenképp valamilyen távolról is elérhető (azaz Ethernet vagy Wifi képes) kontroller kell.
Sőt, majd a hibák gyakoriságától/pontos előfordulási időpontjától függően gondoltam arra is, hogy akár a kameraképekkel (meglévő analóg CCTV rendszer, jelenleg egy DVR-re kötve, de egy kis késleltetéssel RTSP-n is elérhető) együtt, egy "timeline" vonalon jó lenne visszanézni hogy mikor avatkozott be a resetelő-eszköz, és ekkor mi történt a kameraképeken. -
válasz
atesss #13191 üzenetére
Én ezt egy tetszőleges AVR-rel és a benne lévő analóg bemenetekkel, illetve komparátorokkal oldanám meg. Akár úgy, hogy méred a világítás idejét, és ha sokáig nem alszik ki a led, akkor ERR lépett fel. Itt nem kell vizsgálni, hogy két szegmens világít. Tovább megyek, ezt egy aluláteresztő szűrővel és egy schmitt-triggerrel is meg lehetne csinálni, μC nélkül. Ez egyúttal kiiktatja a multiplexelés problémáját is.
Bocs, ez nem volt válasz a kérdésedre, csak ötleteltem. -
atesss
addikt
Ja igen, a poti jobb ötlet, ja.
Csak helipotim szerintem nincsen. De végülis gondolom sima trimmerrel is jó, ha óvatosan tekergetem.
MOD:
Illetve egy-egy sima trimmer akár még bent maradhat a végleges kapcsolásban is, és akkor minden szegmensre külön-külön is beállítható lehet a leginkább megfelelő feszültségosztás/kollektoráram.
Mondjuk 2x3 detektorra ez már 6 trimmer. A nyákon tulajdonképp elférne. Árban meg nemtom, kb. 100-200Ft egy darab trimmer (azaz 600-1200Ft összesen, ami az egész projekthez képest nem jelentős tétel) ?A multiplexelés hatását még nem tudom, csak egy sejtés. De akkor majd szkóppal kimérem. Na most jól fog jönni, hogy egy 4-csatornásam van, egyszerre tudom majd nézni mindhárom fototranzisztor feszültség-idő függvényét.
"... az ellenállás értékéhez igazított - elektrolit kondenzátort"
Ezt pontosan milyen képlettel számoljam ki ?De persze először a "futó" kijelző szegmenseinek váltása közti idő kellene, ezt szerintem első körben telefonnal kamerázva fogom mérni (képkockánként kiléptetve), ha ez a 25/30fps-hez nem túl gyors (többet nem tud sajnos a telefonom).
-
And
veterán
válasz
atesss #13193 üzenetére
"Pl. bedugok pl. egy 50k-st, megmérem a megvilágított és a nem-megvilágított áramokat, meg mondjuk a kimeneti feszültséget is mindkét esetben."
Az elv oké (már amennyire egy ilyen projekt oké lehet), de én kisebb ellenállással kezdeném, vagy egy relatív kis (legyen 1k) ellenállás + néhányszor 10k-s helipot soros kapcsolásával, mert 50k esetén a legnagyobb kialakuló kollektoráram sem lehet nagyobb 66 μA-nél, azaz a nagyobb áramú munkapontokat eleve kizárod. Jó esetben nem sokszor tíz mA lesz a kialakuló áram, de ezt kellene csak korlátozni.
"Viszont az eszembe jutott, hogy ha multiplexelve vannak a kijelzők, akkor esetleg az okozhat problémát ebben a logikában "
Az időmultiplexelés okozta villogás frekvenciája általában 100 Hz nagyságrendű, vagyis akár egy szimpla integráló taggal eltüntethető, minimális plusz reakcióidő növekedés árán. Akár úgy is, hogy a kiszámított ellenállással párhuzamosan kapcsolsz egy - az ellenállás értékéhez igazított - elektrolit kondenzátort, hogy megfelelő időállandót adjon, például tizedmásodperces nagyságrendben. -
atesss
addikt
Mekkora ellenállással próbálkozzak első körben ?
Dugdosós próbapanellel csinálnám szerintem még ezt a tesztelést.
Pl. bedugok pl. egy 50k-st, megmérem a megvilágított és a nem-megvilágított áramokat, meg mondjuk a kimeneti feszültséget is mindkét esetben.
Ha a megvilágított áram 5mA fölött van, akkor még mehetek feljebb egy lépcsővel, és berakok egy fele akkora ellenállást ?
"Az érték függ a kiépítéstől is, például mekkora környezeti fény jut vissza a detektorra."
Szerintem környezeti fény nem fog túl sok, mivel egy kis falapba tervezem befúrni a fototranzisztorokat. És az egész falapot felcsavaroznám a figyelendő eszköz elé, szorosan rá (és a kijelző csak kb. 1-2mm-el van mélyebben mint a külső háza).
Viszont a közeli szegmensekből visszajuthat fény. A szomszédosból nem, vagy legalábbis hibás működést nem okozna szerintem. Úgy tervezem megcsinálni mind a detektorok elhelyezését, mind a SW-es érték-méréseket, hogy ez ne befolyásoljon.
Amikor nincs hiba, akkor minden kijelző szegmensein egy "körbefutó" jelzés van. Egyszerre egy szegmens világít, és egy "ciklus" alatt körbemegy mindegyik szegmensen, mindegyiket felvillantja (bár ez elég gyors, kb. olyan 1-1,5 sec).
Amikor hiba van, akkor viszont fixen világítanak a szegmensek, az "Err ..." feliratot kiadva.
Gyakorlatilag azt érzékelném, hogy mikor világít egyszerre két szegmens (pl. az "E" betű alsó és felső vízszintes szára, azaz szabványos kiosztással számolva az A és a D szegmens). Ezen felül meg még mondjuk biztonságnak bejöhet egy harmadik detektor, a második r betű egyik szegmensére.
Viszont az eszembe jutott, hogy ha multiplexelve vannak a kijelzők, akkor esetleg az okozhat problémát ebben a logikában -
And
veterán
válasz
atesss #13191 üzenetére
"Arra jutottam, hogy ha pozitív logikát akarok (akkor legyen logikai 1-es a GPIO, amikor meg van világítva a fototranzisztor), akkor ehhez az ellenállásnak kellene lennie a GND oldalon.
Jól gondolom?"
Jól gondolod.
"Az ellenállás mekkora legyen ?"
Erre első körben nem hinném, hogy konkrét értéket lehetne írni. Ismert ugyan a fototranzisztor kimeneti karakterisztikája (kollektoráram az optikai teljesítménysűrűség függvényében), de tudni kellene még pár adatot:
- nyugalmi állapothoz (kijelző inaktív) tartozó kollektoráram,
- aktív szegmenshez tartozó kollektoráram, illetve az előző értékhez mért különbsége,
- RasPi GP input küszöbfeszültsége.
Az érték függ a kiépítéstől is, például mekkora környezeti fény jut vissza a detektorra. Úgyhogy valószínűleg csak teszteléssel mehetsz biztosra az adott határokon - pl. a maximális kollektoráram 50 mA lehet - belül. Ha a két megvilágítási állapothoz tartozó áramok különbsége túl kicsi, az input hiszterézise meg viszonylag nagy, akkor előfordulhat, hogy macerás vagy lehetetlen a megfelelő ellenállásértéket belőni. Mod.: vagy egy plusz komparátorral kell kiegészíteni a fokozatot. -
atesss
addikt
Üdv !
Ugyan a vezérlő HW most - a számomra jelenleg gyorsabb fejlesztés, és egyszerűbb távelérés miatt - inkább egy Raspberry lenne, de ez nem nagy különbség, gyakorlatban egy Arduino-ra vagy ESP-re gondolom ugyanúgy kellene bekötni a fototranzisztort, ezért bátorkodom itt feltenni a kérdésem:
Fototranzisztort szeretnék használni egy Raspberry Pi GPIO bemeneteként.
Egy külső rendszer 7-szegmenses piros led kijelzőjének bizonyos szegmenseit érzékelném vele. Gyakorlatilag ha hiba van ebben a külső rendszerben (ez a led kijelzőjén látszik, fixen "ERR..." felirat van rajta), akkor csinálna rajta egy teljes resetet (táp kikapcsolás majd gyors visszakapcsolás).
Nem egy szép megoldás, de mivel egy eléggé zárt rendszerről van szó (és nincs hiba esetén más visszajelzés, pl. egy kimenet), nem tudtam mást kitalálni, ami célravezető lenne.
A fototranzisztor bekötése:
Egy feszültségosztó középső pontja lenne a GPIO bemenet. A feszosztó felső pontja tápfeszültségen (3,3V), alsó pontja GND-n. A feszosztó egyik tagja lenne a fototranzisztor(kollektor a pozitívabb oldalon), másik tagja pedig egy saccra olyan pár kOhm-os ellenállás.
Csak az kérdés, hogy melyik tag legyen a GND, és melyik a +3,3V oldalon ?
Arra jutottam, hogy ha pozitív logikát akarok (akkor legyen logikai 1-es a GPIO, amikor meg van világítva a fototranzisztor), akkor ehhez az ellenállásnak kellene lennie a GND oldalon.
Jól gondolom?
Inkább nem 5mm-es, hanem 3mm-es tokozású eszközt választanék, mert sajnos viszonylag kicsi a "megfigyelendő" kijelző is, így elég közel kellene lennie a detektoroknak is.
Például egy BPW85B-t: [link]
Az ellenállás mekkora legyen ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- DOOM - The Dark Ages
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Apple MacBook
- Házimozi haladó szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- HP 635 laptop eladó
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple Watch SE2 / 44mm / Midnight / Black Sport / Cellular (99%)
- Mint az ÚJ - Lenovo Legion 5 (Ryzen pro 6600H 16Gb 512Gb SSD) 2 ÉV GYÁRTÓI GARANCIA!!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest