-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyul105
senior tag
válasz Vartanus #22691 üzenetére
Szia,
nem, azért ez ennél bonyolultabb. Én kb. fél éve néztem ennek utána, amennyire most belőle emlékszem (kevés és lehet hülyeség, okosak megmondják azért írom offba):Amikor a CPU load változik, akkor van egy kis tüske a feszültségben. Talán ha nő a terhelés hirtelen felugrik hirtelen, ha csökken leesik hirtelen. Ez LLC offnál. Ez nem energiagazdálkodási dolog, nem tudom az okát. Valószínűleg fizika.
A vdroop ezek ellen véd, beépített. Ezért van hogy nagyobb terhelésnél kisebb feszültséget kap a cpu, hogy ingadozásnál ne menjen tönkre.Amiatt, hogy ne legyen az, hogy viszont a vdroop miatt ""alulfeszelődjön"" a cpu, van az llc, ami ezt ellensúlyozza. Viszont azt hiszem, hogy ilyenkor még nagyobb a feszültségugrás (biosban beállítasz 1.4Vot, de egy pillanatra 1.5V-t kap amikor idle->load megy... talán ezt nem is mérik a szoftverek).
Anno láttam egy jó kis ábrát, találtam jó videot, de lusta voltam megnézni, illetve nekem bonyolult volt az egész.A kérdés inkább arra irányult, hogy konkrétan tomahawknál az 1,2,3,4,5... milyen LLC (pozitiv, negativ) felel meg.
Ja a slusszpoén, hogy nem tudom, hogy emellett a "visszaveszi a feszültséget" hogyan jön be a képletbe. 0.8V-ról hirtelen felugrik 1.3V-ra, na ilyenkor mi van?!
De ezt okos ember leírhatná szépen, bocsi a kókler írásért, de tényleg érdekelne egy szép/érthető (tudom, az érthető az relatív) leírás.
Bocs, ha rossz topikba írtam, kérdeztem már máshol is, ja és tudom google a barátom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core I7 14700KF BOX , 3 ÉV GARI , BONTATLAN !
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Tálcás - Új, 3 év garancia - Eladó! 82.000.-
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest