- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
- Hobby elektronika
- Steam Deck
- Milyen egeret válasszak?
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Hővezető paszták
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
OutSider17
senior tag
válasz
tomaszka88 #12063 üzenetére
Mi a pontos márkája az alaplapnak?
-
pengwin
addikt
válasz
Ferdzsoo #12097 üzenetére
Nekem X-es van, de ha tuningolsz akkor tényleg felesleges szerintem is ezt venni.
A tuningolás meg igazából lottó, ahogy már sok embernek írtuk. Biztos van olyan 1600X, amit leköröznek tuningban a sima 1600-ak is, nekem szerencsém volt ezzel a példánnyal.
Én csak azért vettem az X-eset, mert hűtőm már volt rá, és csak minimálisan volt drágább a sima 1600-hoz képest. Utóbbi csak olyan helyeken volt olcsóbb minimum 8 ezer forinttal, ahol várni kellett volna rá egy hetet, ahol meg volt készleten, ott meg majdnem annyiba került, mint az 1600X. -
pengwin
addikt
A PState 0 és 1 közül szerintem a 0 lehet a 2 magos turbó, az 1 pedig az all-core, de nézd meg a BIOS-odban és vesd össze a CPU tulajdonságaival.
A Core Performance Boost-ot bekapcsolva lehet hagyni Zen Common Options-ben, és akkor működik az XFR és a Precision Boost is, szerintem ezekkel együtt a Pstate OC hozhatja amit akarsz.
Állítsdt be, teszteld és nézz grafikonokat és statisztikákat, hogyhogyan viselkedik ha csak az egyik Pstate-et módosítod.
-
BMS
őstag
hali
1 hónap múlva tervezek gépet venni(játékra),144hz-es monitor lenne és 90% hogy gtx 1080.
Prociból vagy az 1700x vagy az 1800x lenne egy kb 15ezres procihűtővel.
Akinek van ilyen processzora az leírhatná a tapasztalatait róla
Mennyire melegszik(napi 10+óra hétköznap hétvégén mégtöbbet menne),x370es lapba menne majd,minden vélemény érdekel.
(ha nem ezek akkor valószínűleg a 2066os foglalaton választok majd.) -
pengwin
addikt
Egy kis segítség Pstate-tuninghoz:
1. a sima kétkattintásos tuninggal kisérletezzétek ki, hogy milyen órajelen, milyen feszültséggel tud a CPU működni. Ilyenkor folyamatosan a tuning órajelen fog járni a CPU
2. benchmarkokkal (prime95, de ez nagyon durva úgyhogy inkább Aida64 vagy Cinebench) ajánlott a stabilitás tesztelése.
3. Jegyezzétek le az elért órajelhez szükséges frekvenciát.
4. A Pstate-ek beállításai közé hexadecimális számjegyként kell beírni a FID(CPU szorzó) és a VID(feszültség) értékeket, úgyhogy át kell őket konvertálni. Ehhez segítséget nyújt ez az excel táblázat, vagy ez az XML, amiket a hardforum nevű oldalon tett közzé noko nevű felhasználó, innen is köszönet érte.
Alapesetben(ha nem piszkálta az ember a baseclock-ot [BCLK-t avagy base frequency-t]) a CPU szorzót úgy kapjuk meg, hogy az elért tuningórajelet elosztjuk 100-zal (vagyis egy 4GHz-es órajelhez 40-es FID tartozik az alap 100MHz-es BCLK beállítás mellett), ezt kell hexadecimálisba átkonvertálni.5. a hexadecimálisba átkonverált értékeket Az AMD CBS menüpont alatt a Zen Common options-ön belüli Custom Pstates/Throttling menüpont alatt kell beírni a megfelelő helyre (FID-et és VID-et kell csak változtatni, a DID egy osztóérték, amivel csak BCLK változtatásakor kell foglalkozni, de az egy jóval összetettebb művelet, pl. RAM órajelét is abból kalkulálja a gép).
A Pstate0 és a Pstate1 értékeit éri meg megváltoztatni, AsRock BIOS-a rögtön mutatja is, hogy a hexa értékek milyen feszültséget és órajelet fognak eredményezni, így lehet látni, hogy gyárilag melyik Pstate mire való.6. Ezek után lehet menteni a beállításokat.
Így a CPU-nak lesz tuningértékes turbója, és működő energiagazdálkodása is.
Opcionálisan lehet csökkenteni az alsóbb Pstate-ekhez ratozó VID értékeket a CPU fogyasztásának és hőmérsékletének csökkentése érdekében.
Én ezt erősen ajánlom, mert eddig több ember tapasztalatai alapján a Ryzen CPU-kat durán túlfeszeli az alapbeállítás. Nálam pl. a Pstate0-hoz 3,6GHz-es órajelhez 1,375V tartozott. Összehasonlításképpen: 1,38V-tal megy 4,1GHz-en is a CPU-m. -
pengwin
addikt
Ha van egy csúcskategóriás léghűtőd akkor mégis miért használnád a gyárit?
(#12062) tomaszka88
Nekem 4,1GHz-en is megy az 1600X egy B350-es lapban, szóval leginkább azon fog múlni a tuningeredményed, hogy milyen CPU-t fogsz ki és mennyire tudod lehűteni.
Egy 3,6 GHz-es all-core tuningot lehet még az R5 1600 gyári hűtője is ki tudna szolgálni, a szükséges feszültségtől függően.(#12082) varek
Ha van már hozzá AM4-es lefogatókészleted is, akkor nem mindegy, hogy rajta van-e egy listán?(#12086) Televan
Gyanítom a Wingboostok nem tudták ugyanazt hozni mint a Noctua ventilátorai, lehet túl sűrű volt nekik a lamellázat.(#12084) Ferdzsoo
Ha a sima tuningot használod, akkor a CPU addig azon az órajelen fog járni, ameddig a hőmérsékletei engedik.
Én azt ajánlom, hogy sima tuningot addig használj, ameddig kikisérletezed a megfelelő órajel-feszültség kombinációt a CPU-ra és a RAM-okra, és feljegyzed a szükséges értékeket.
Utána vissza lehet állítani Auto-ra a CPU OC-t, és az AMD CBS-en belül a Pstate0-ra és Pstate1-re beállíthatod a kikisérletezett tuning feszültséget és órajelet.
Így lesz működő energiagazdálkodásod is, és terhelés alatt a tuning órajelekre fog boostolni a CPU. -
OutSider17
senior tag
válasz
Ferdzsoo #12084 üzenetére
Szervusz!
Kezdjük az elején. Az összes Ryzenek van boos és stock órajele. Az én Ryzen 5 1400-asom pl: 3,2Gz Stock és 3,6Ghz Boost. Energiagazdálkodási lehetőségeknél szépen be tudod állítani hogy energiatakarékos, kiegyensúlyozott vagy pedig teljesítménycentrikus. Itt akár csinálhatsz új energia sémát is és ha ezzel megvagy akkor ingadozni fog a proci órajele HA úgy állítod be.
Nekem gyári booston van még is változik az órajele miután beállítottam! Amíg nem állítottam be addig meg fix 3,6Ghz-en ment. Ez csak a windows-on belüli beállítástól függ hogy hogyan változik az órajele a procinak.
Ne érts félre, nem kötöszködésből írtam amit írtam! -
Televan74
nagyúr
válasz
ViZion #12085 üzenetére
Nem tudom,de nálam a D15 hangosabb és picit melegebb is volt,mint a mostani Mugen 5. Cserébe 2* drágább is. Lehet ott volt a hiba hogy 2db Winboost 2 használtam hozzá.A 140mm .s ventik nem fértek el a házban. Volt egy olyan érzésem mintha a meleg levegő megállt volna a D15 bordái között.Mondtam hogy ha nem lesz elég a Mugen 5 a két 120mm -s Wingboostal,akkor nincs más hátra mint egy 240mm -s AIO.De szerencsére jó bevált.
-
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Most tervezek a klubba lépni egy 1700-as procival. Tuning lesz, ezért nem az x.
Lenne egy kérdésem, ha jól értelmezem, tuning esetén nincsen stock meg boost órajele a procinak, hanem fixen megy mondjuk 4ghz-en. Éjjel nappal mindig. Ilyenkor nem megy a proci energiagazdálkodása?
Mert akkor lehet mégis jobb vétel lenne az x mert az 200mhz-el gyengébb lenne csak, viszont idle-ben szépen visszavett órajellel üzemel.
Javítsatok ki ha hülyeséget írtam... -
varek
csendes tag
Csak nem láttam a fenti listán a Noctuát a támogatott hűtők között.
-
varek
csendes tag
Ryzen 1700 Cpu-hoz kaptam gyári hűtőt, de korábbról van egy Noctua D15 hűtőm is, és szereztem hozzá AM4 -es lefogatót.
A fenti Cpu-ra melyiket tegyen fel, mit javasoltok ? -
zozyk
addikt
válasz
tomaszka88 #12078 üzenetére
Adnak.
Nekem is olyan hűtőm van. -
tomaszka88
aktív tag
Szögezzük le nyilvánvaló,hogy a Ryzen 1600-ast 3.2 ghz-ről felszeretném húzni 3.6-3.8 ghz-re. Terhelés alatt elég a gyári hűtő?.. mennyire mehet fel a hőfok ? Mert ha nem elég akkor lehet venni egy hűtőt rá
Illetve, amit néztem Cooler Master Hyper 212 LED nincs feltüntetve ,hogy am4-hez kompatibilis lenne. Adnak hozzá am4-s lefogatót ?
-
tomaszka88
aktív tag
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
tomaszka88 #12074 üzenetére
g.skill-ből van 2x8-as. az is király márka. a support list pdf szerint ez: F4-3200C14D-16GFX
ja ha meg kingston akkor ez is 2x8as: HX432C16PB3K2/16
ez a 2. ram a listánhyperx néven
-
M@cika
őstag
válasz
tomaszka88 #12072 üzenetére
Persze, BIOS-ban részletesebben is lehet állítani, csak a mezei usereknek csináltak grafikus felületen keresztül használható progit.
Ami a hőfokot illeti, terhelés nélkül is hozza a 35 fokot alapon (3200), a gyári hűtővel, nekem 3.7-en 95% terhelésen 60 fokos (80% fenti) -
tomaszka88
aktív tag
válasz
martin66 #12073 üzenetére
Ha megküldöm ezt a konfigot ?
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3
Ryzen 1600X (ehhez milyen hűtő ajánlott 4ghz-en ? vagy már ehhez az x370-s lap kellene?)
2X8 Giga ram de lehet maradok 2x4-nél..csak a probléma a ram támogatás.. 3000 és 3200mhz-én csak 8x8 meg 4x4-esek vannak Kingston és Corsairnál
nem tudom a többiek, hogy választottak bele ramot, de nem sok lehetőséget ad.
-
martin66
senior tag
válasz
tomaszka88 #12071 üzenetére
Nem tudom. Egy jól szellőző házam van berakva egy íróasztal nagy fiókba, ahol megfőzi magát, szóval lehet nem túl relevánsak az értékeim. (Hamarosan kikerül belőle
(#12072) tomaszka88
Használd a szerkesztést. CPU-t tuningolni tudsz akár win alól, ryzen master-el illetve a biosban is. -
M@cika
őstag
válasz
tomaszka88 #12063 üzenetére
Rendkívül egyszerű, csak fogod és beállítod pl. Windows alatt a kívánt értéket.
Nálam ez így néz ki:
[link] -
martin66
senior tag
válasz
tomaszka88 #12062 üzenetére
X370 nagyon nagy tuningnál tud előnyt adni illetve több benne a kimenet esetleg jobb a hang vezérlője, a lan vezérlője ilyenek szoktak lenni. 3,6-ra egy minőségibb B350 bőven elég pl. Asus B350 Prime Plus. Nekem a gyári hűtővel 3,7-en idle 40-46 fok Dirt4 alatt hamarosan megnézem
.
-
tomaszka88
aktív tag
Üdv!
Egy Ryzen 1600-ast ,hogyan lehet egy 350-es lapban turbó módra kapcsolni ? Esetleg tudnátok képet küldeni róla ?
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
pengwin #12037 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Csak úgy kíváncsi voltam lenne-e értelme az X370.nek, mert először B350-est néztem ki. Az 1600-as Ryzen is jó nekem, csak én felszeretném húzni 3,6ghz, és játszani is szeretnék vele, így is elég a gyári hűtő? Mennyi hőfokra megy fel így ?
Illetve milyen hűtő felelne meg hozzá ?
-
martin66
senior tag
válasz
-Solt- #12054 üzenetére
Low Latency (Alacsony késleltetés)
(#12049) Peppo
Alaplap támogatási listájából javasolt válogatni, mert az ott leírt sebességre tesztelték és hiba nélkül ment nekik. Ahogy néztem az Asroknál vannak olyan RAMok, ami nekik 3200 vagy 3446-on is jól ment, szóval tudsz válogatni.
4K-ra szerintem is megéri nyilván ott nem akkor különbség lesz, mint 1080p alatt, mint a linkelt képen, de 4K-ba meg aztán tényleg a plusz FPS jól jöhet.Igen, azok a hűtőkhöz elvileg biztos lesz AM4 lefogató a csomagban.
-
XenHai
senior tag
válasz
bandika0626 #12052 üzenetére
Isten király vagy !
Nem agyalok ezen , jó lesz az prime lapra is . -
XenHai
senior tag
válasz
bandika0626 #12050 üzenetére
Köszi . Gyári hútő ?
146 mm széles a brocken 2 , +1-2 mm kell a venti lefogatónak. -
Peppo
őstag
válasz
martin66 #12047 üzenetére
Köszi!
3400-3600-asokat még nézegettem, bár már az is horrorközeli élmény volt. Mondjuk egy ilyen:
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3600MHz CL16 KIT F4-3600C16D-16GVK.
65000 pénzért már kapni is. Bár a gép 4k-ban lesz hajtva, szóval lehet, hogy megérné.Tehát az előző hozzászólásodban lévő listán szereplők gond nélkül felszerelhetők. Ennyi elég, ebből csak találok egyet, ami tetszik.
-
XenHai
senior tag
Valaki le tudná mérni nekem ,hogy a Asus Prime X370 Pro ra rá megy e az Alpenföhn Brocken 2 hűtő ? Félek ,hogy közel lesz a vga hoz mint a jelenlegi matx lapomon.
-
martin66
senior tag
De, de van értelme, ha van rá keret
!! Főleg nálad.
Amúgy a hűtőkhöz még:
Az új hűtők már AM4 kompatibilis lefogató szettel jönnek, a jelenleg kaphatóakhoz minden gyártó ingyenesen mellékel lefogató szettet, ehhez el kell látogatni az adott gyártó honlapjára és követni az utasításokat a rendeléssel kapcsolatban. Amíg nem frissül a komplett paletta addig van 1-2 hűtő ami ajánlott és már most is felszerelhető AM4-re, az a fenti lista. De ha nem elég, akkor itt egy további lista az összefoglalóban a többi ajánlott hűtőről. -
ViZion
félisten
válasz
pengwin #12040 üzenetére
+1
ITX-et meg ne is említsd. Sőt! Ha valami, akkor a Ryzen a legalkalmasabb jelenleg combos kis vas készítésére. De amíg 1150/1151-ből vannak TM-ITX, Mini STX (~15×15 cm) deszkák is, AMD oldalon semmi. Gondolom az APU-kkal jönnek majd, ezzel biztattak.
Az sem segíti az eladásokat, h ár-összehasonlító oldalakon nem jelennek meg az ITX lapok (jeleztem nekik, de le is szarják), csak névre keresve adja ki őket. Ahol van egyáltalán. -
Peppo
őstag
válasz
martin66 #12041 üzenetére
Köszi!
Ezt nézegettem: Asrock Fatality X370 Gaming X. Elég jó kompromisszumos megoldásnak tűnik. De akkor megnézem az Asus Prime X370 Prot-t is. Ára kb. ugyanaz.
A hűtőket mindjárt végignézem. Adtál lehetőséget bőven.
Ezek szerint 3000 mhz feletti ramot nincs értelme venni?
-
martin66
senior tag
válasz
hobizoli #12042 üzenetére
A Ryzen natívan "alap" 2666MHz támogat, de sok RAM natívan főleg amik 2666MHz fölött mennek csak 2133Mhz-en futnak natívamn. Pl az én 3000 Corsair ramjaim natívan 2133 XMP-vel 3000.
Igen az XMP-ben nem kell semmit állítani csak bekapcsolni, ezért is jeleztem, hogy a BIOS-ban mókolni kell (amúgy volt már rá példa, hogy XMP-ben rossz időzítést adott meg gyárilag és nem indult, ekkor manuálisan kellett beállítani) -
martin66
senior tag
Szia,
Mivel akarsz tuningot, de túl nagy felárat nem, ezért szerintem egy B350-es lap javasolt. Én az Asus PRIME B350-PLUS lapot használom és úgy tudom, hogy a B350 lapok közül egyik legjobb és tápellátásból is. Ára 30k. Ha nagyon erős tuningot akarsz 4Ghz környékén, akkor érdemes X370-es lapot venni (45-60k)
CPU hűtő, a méreteket a sor végén látod.
- be quiet! Pure Rock (155mm)
- be quiet! Pure Rock Slim (124.8mm)
- be quiet! Shadow Rock LP (75.4mm)
- Cooler Master Hyper T4 (152.3mm)
- Deepcool Gammaxx 300 (136mm)
- Deepcool Gammaxx 400 (154.5mm)
- Deepcool Gammaxx S40 (143mm)
- MSI Core Frozr L (155mm)
- Scythe Byakko (130mm)
- Scythe Katana 4 SCKTN-4000 (143mm)
- Scythe Type A (146mm)
- Thermaltake Contac Silent 12 (153mm)
- Thermalright összes új generációs hűtőjeRAM: Lap támogatási listájából válassz, 2666-3000Mhz körüli órajeles mehet. (Mind az AMD-nél és az Intelnél többnyire a RAM-ok 2133MHz felett tuninggal mennek, ennek beállításában a CPU topikjában tudnak segíteni, 1-2 kattintás a Bios-ban.)
-
pengwin
addikt
Ezekből a Fatality lapokból igazán lehetett volna már kiadni mATX méretűt is.
Van belőle B350-es, van ITX, csak mATX nincs...így meg sajnos az a helyzet, hogy az ilyen Pro 4-szintű lapok az itthon kapható AM4-es mATX kínálat teteje.
Ez leeht elhajt jópár embert a platfromtól.Én már a Pro 4-emet is nagyon jónak érzem, de szerintem sokan vennének ennél még jobb mATX lapokat, ha lennének.
-
Szinyák
őstag
Ez a Asrock lap elég jónak néz ki , v.ki használ itt ilyet ? Ez elvileg nem end of life.-os a k4.-et váltotta és 3200+ ram kezelése van .
-
pengwin
addikt
válasz
tomaszka88 #12034 üzenetére
Igen, jó kis kiegyensúlyozott összeállítás, de lehet én megelégednék egy B350-es alaplappal is.
A sima 1600-at se vesd el, elvégre ahhoz jár egy egész jó CPU-hűtő.
1600X árához még számolj hozzá valamilyen CPU-hűtőt is, mert a mellé nem jár semmi.Vicces volt felkapni azt a hatalmas, pihekönnyű dobozt a boltban.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
microATX B350-st vennek, Corsair 2x4GB DDR4-3000-s RAM-l, meg melle 3GB-s 1060-t
ez gyorsabb lesz, de kb ugyannyiba kerul
felesleges a fullsize meretu deszka, úgysem hasznalhatnad SLI-ben, mert azt nem tudja ez a VGA egyébként sem
-
dav<3
tag
válasz
Szia!
Nagyon rendben van, kiegyensúlyozott config!
Üdv.
-
tomaszka88
aktív tag
Üdv!
Milyen az X370-s chipset ? Egy ilyen kombó jó lehet ?
GIGABYTE AM4 GA-AX370-Gaming K3
Ryzen 1500X Vagy 1600x
Gtx 1050 TI G1 Gaming
2x4 GB Ram 2666mhz -
dav<3
tag
válasz
Lujo416 #12028 üzenetére
Szia!
Ennek szerintem sincs értelme mint ahogy pengwin kolléga is írta, inkább vedd le minimum fordulatra a ventiket, így kapsz egy ultra halk, de folyamatos "egészséges" airflow-val rendelkelező gépet!
Üdv.
Ui.: Csinálhatsz olyan profilt, hogy ha pl. nagyon melegszik a rendszer, akkor kapcsoljanak fel a ventik minimumról, aztán majd vissza állnak ha helyre állt a hőfok megint hangtalan rendszerré.
-
chopin42
őstag
asus prme x370 tulajoknak:hardvareluxx.de-n van "sammelthread" az alaplapoknak, a prime x370 pro elég részletes, sok felhasználó feltöltött ramokkal eredményeket, sokszor elég jót.Angolra fordítva teljesen érthető. Rymem is hasznos. Hamarosan én is csatlakozom a klubhoz ilyen lappal, ha minden igaz, pénteken összerakom a cuccot
-
Lujo416
tag
sziasztok
Msi tulajok kérdezném
Olyan opció nincs hogy a házventiket csak egy adott hőfoktól kapcsolja csak be? Mert beállítom hogy pl 45foktól 6v-ot kapjon de alatta nem hagyja kikapcsolva
(Alaplapos topikban nem jött válasz) -
Peppo
őstag
Üdv!
Most tervezek venni új gépet, amelybe egy 1700x kerül majd 16GB rammal. A vga egy 1080ti lesz.
A ház, amibe belekerülne egy Cooler Master k260. A vásárolandó cuccokon kívül 3 hdd, egy ssd, egy dvd meghajtó és egy Asus hangkártya lesz még benne az előző gépből.
Tudnátok ajánlani hozzá alaplapot, a procira hűtőt, és megfelelő teljesítményű memóriamodulokat? Tuning, mint lehetőség hasznos lenne, de túlzott felárat azért nem fizetnék érte. Vízhűtéses konstrukciókban most nem gondolkodom.
Alaplapból egy nem túl drága, megbízható darabot keresek.
Procihűtő az sem baj, ha nem a leghalkabb, csak jó legyen, és férjen be a házba.
Előző gépemben Kingston ramok voltak, azokkal nem volt baj, igaz, nem is húztam őket. Hasonló árfekvésben keresek 16GB memóriát.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
R3laX
addikt
törölve.. sorr
-
pengwin
addikt
válasz
M@cika #12024 üzenetére
Az a siralmas, hogy hivatalosan ilyen alacsony órajeleket támogatnak!
A QVL listában a tesztelt példányok többsége 2400MHz alatt volt.
Az én lapom pl. egyrészt hivatalosan támogat 2667MHz-es órajelet is két dual rank modullal, másrészt a QVL listájában 3000+MHz-ig van tesztelve elég sok példány.
Ehhez képest szerintem az az Asus siralmas, pedig ahogy nézem az egy nagyon király alaplap lenne.
És ok, hogy lehet OC-zni 3200MHz-ig, de arra emmi garancia.Vajon várhatóak még emória kompatibilitást javító UEFI frissítések? Ha igen, akkor mikortájt?
U.i.:frissítsd az adatlapodat!
-
M@cika
őstag
válasz
pengwin #12022 üzenetére
Nekem is ilyenek vannak (lap+RAM)
Nyilván a QVL lista íróknak sincs végtelen idejük, hogy minden memóriát leteszteljenek. Esetleg a felhasználók bővíthetnék a listát "magánszorgalomból"
Nyilván, ha valami benn van a listában az tök jó, de azért mehet szépen egy RAM akkor is a lapban, ha épp nincs benne a listában (szerintem)Amúgy jó lenne tudni, hogy miket kell/érdemes állítgatni a CPU-hoz meg a RAM-hoz a BIOS-ban, mert temérdek beállítás van és a többségéről sejtelmem sincs, hogy mi a fene az... :-(
Leginkább addig terjed nekem az infó, hogy feszültség, szorzó/órajel meg időzítés (CL), a többi kínai -
pitiless
senior tag
-
varek
csendes tag
Köszönöm
-
varek
csendes tag
válasz
pitiless #12004 üzenetére
Szevasztok !
Nekem is asus x370 prime pro-m van és Kingstone HyperX DDR4 2x8GB 2400 mhz-es kit. Tegnap érkezett meg a Ryzen 1700 -as CPU gyári hűtővel. De korábban vettem a gép építéshez egy Nuctua DH 15 hűtőt és kértem a gyártótól AM4-es lefogató kittet amit meg is kaptam. Rövidesen összerakom a gépet Ram ügyben mire számíthatok ennék az alaplapnál ? -
-
pengwin
addikt
A RAM maximális stabil sebessége függ a memória csipek gyártójától, az alaplaptól, a CPU-tól (és az időjárástól...) is.
Azért az látszik, hogy a te RAM-jaid se a gyárilag hitelesített értékeiken járnak, hanem lassabban.
Igazából nem csodálkoztam, hogy nem tudtam tuningolni a RAM-omat, de mégis egy kicsit csalódás volt, a CPU és a GPU is jól megy a gépemben, a RAM-okkal nincs szerencsém (a VRAM-om se szereti a tuningot).
(#12005) vaakuum
A dual rank általában kétoldalú szokott lenni, de nem törvényszerű. -
pitiless
senior tag
válasz
pengwin #12000 üzenetére
Kettővel nekem is mentek 2400-on (HyperX Fury Black 2400 MHz). Ahogy bekerült a második kit (két lépcsőben vettem a ramot, de ugyanazon gyártó ugyanazon típusú ramjai), elkezdődtek a fagyások. Tegnap volt lehetőségem UEFI-t frissíteni a lapomon (PRIME X370-PRO), de már csak 1866-ra állítottam be a memóriát. 2133-on is kékhalál volt, nekem a ram mennyisége és a stabilitás fontosabb most, mint a sebesség. Ha túl leszek a költözésen, akkor talán keresek valami jobb és gyorsabb ramot.
-
GFerr56
aktív tag
válasz
arnoldito #11989 üzenetére
Hay!
Igaz, különböző verziók nem hasonlíthatók össze. Valami árulás lehet, mert azt mondta, hogy a Cinebench ezzel a memória beállítással, CPU alap frekvencián (1700 X - 3.4 GHz) 1720-at dobott neki...minden szoftver sz@r
!
Egyébként nem sok értelme van ennek a benchelgetésnek, max a feszültségek miatt az adott rendszerben, meg, mint érdekesség.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone-t használók OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen notebookot vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Sorozatok
- Elden Ring
- Hobby elektronika
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 3 3200G processzor
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest