Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kisbocs06
tag
Sziasztok ! Tudnátok nekem segíteni ? Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4 2666MHz memóriám van de nem akar 2666mhz többel menni .Feszültséget állítottam 1.35V ig a gyári 1.2V helyett .2800mhz en betölt a windows de játék vagy aida teszt alatt néha kifagy .2800 feletti értéken meg csak fekete képernyő folyamatosan, a gép meg ki be kapcsolgat folyamatosan újraindulgat .Eddig még memóriát nem is nagyon tuningoltam , az időzítésekhez meg semmit sem értek ott mi logika alapján kell beállítani vagy mi mire jó .Az alaplapomon olyan bios van ami nincs fent a hivatalos oldalon szerintetek okés a dolog ? Megjelenéskor frissítettem majd pár napra rá eltűnt a hivatalos oldalról a 4.10 es verzió .
üdv
-
-
feri1014
senior tag
válasz
MaxxDamage #20192 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint azt jelzi, hogy áram alatt van a lap.
-
jeni
félisten
válasz
MaxxDamage #20192 üzenetére
Nem lehet elindulni a kérdésed alapján! Sötét kép,valami kapaszkodó kell ehhez merre is induljunk el?
Hol világít?Mi alatt felett,vagy oldalt?
Lehet jelzi,hogy a memória OK,vagy valami áram alatt van,stb...
Q-LEDS
A világító ledek alatt vannak felíratok -
Johni5
őstag
válasz
gbal65 #20188 üzenetére
Ne aggódj,nem működik.
3 napig próbáltam,aztán feladtam.Fix tuningra nem jó,hanem automatán kell hagyni.PS0 ra beírtam a 3800-at,ps1 re beírtam a 3200-at.Innentől 3200 on ment.xd.Ha felviszem 3600 ra,akkor már csak 2800 on ment.Várjunk új BIOS-ra szerintem.Lukitomi : Nálunk nincs offset.Jó lenne ha lenne.
-
gbal65
aktív tag
válasz
Lukitomi #20166 üzenetére
Köszönöm szépen!
Megcsináltam ezeket a beállításokat, de valamit csinál itt az új BIOS.
Azt észrevettem, hogy "fix" tuningnál a fix tuning értékét beírja PState0 és PState1 állapotokba (PState 2-t nem változtatja).
Ilyenkor a PState 0-át jól állítja be, a PState1-et "leveszem" 2700MHz-re és 1,05V-ra.
Így mennie kellene már(!), viszont mikor újra bebootol az alaplap, A Pstate1-et magától visszaírja a beállított "fix" tuningos értékre, 3,8GHz-re...Esetleg valaki tipp?
(végigolvastam az összes Pstate tuningos hozzászólást itt a topikba, mielőtt ennek neki álltam....)
u.i.: alaplap: Asrock AB350M-Pro4
-
Knobber
aktív tag
Összehasonlításképpen, egy Be Quiet! Shadow Rock Slim max . 23.7dB(A)-t zajong. Igaz AM4 kit-et kell hozzá rendelni (ingyen küldik)
Én most várok épp egy KIT-re, és akkor felszerelem a hűtést, kíváncsi vagyok mit fog produkálni a gyárihoz képest. -
Knobber
aktív tag
Én nem csípem annyira a gyári hűtést, igaz én Intelről egy ilyenről váltottam:
[link]
Ez produkált 16-25dbA-t a gyári pedig irtó hangos ehhez képest.
Meg nálam OC-nál 63-64 (Ryzen Master szerint az 83-84) fok fölött a Prime95 elkezd hibákat dobni. Tehát afölé nem tudtam vinni. -
Gyuffa
tag
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Lukitomi #20169 üzenetére
Csináltam pár mérést ahol semmi mást nem eszközöltem mint az eddigiek, csak a tras-on húztam egyet és a Trfc-t 333-ról szorítottam vissza 250-re. Ennek köszönhetően megnőtt jelentősen a copy értéke.
Ezért írtam hogy az akkor lenne mérvadó ha minden frekvencián azonos timing menne. De ugy nem lehet hogy egy értéken több 100 pont a diferenciál mert ugy nem mérvadó és plusz ha még altiming sem egyezik. De ugye ez kb kivitelezhetetlen küszöbmagas értékeken csak alacsonyabb frekvenián ahol van tér az egyes értékeknek még dinamikus állítására.
Persze rengeteg különbség lehet különböző gyártói chipek között. (de még házon belül is)
Semmi offense nem volt részemről!!
Teljes mértékben örülök az elért eredményeidnek, sőt ha futnának még feljebb azok a crucial ramok akkor lehet itt ott el is vernék a G.skill-eket.15-15-15-35 trfc 333
15-15-15-34 trfc 250
-
Gyuffa
tag
válasz
Beretvás #20170 üzenetére
Ahogy olvastam, úgy irták, az hogy 2666-on menjen az már processzorfüggő.
Én hiába állítottam be a ramokat, feltudtam tenni 2933-ra de ahogy kiléptem a biosból, kifagyott az egész, bármit csináltunk csak 2133on ment. És olyan durván instabil volt a gép,hogy az valami kegyetlen. -
Lukitomi
aktív tag
válasz
Pro!Petya #20167 üzenetére
Nem akarok semmit bebizonyítani, mindösszesen leírtam a tapasztalataimat különböző chip-el szerelt ramokkal.
A Crucial micron chip-es és valószínűleg más beállításokat hajlandó menni mint a Samsung chip-es FlareX
Hiába a magasabb időzítés, ha a többi időcikluson jobban teljesít!
Holnap megint hozok egy másik fajta Crucial memóriát és kitesztelem azt is mit tud!
Nekem tökéletesen megfelel és ez a lényeg! -
Gyuffa
tag
válasz
Beretvás #20159 üzenetére
Megnéztem az összefoglalót de sajna 3 embernek van ilyen procija mint nekem, de az alaplap mindenkinek teljesen más. és a ram is. A G.SKILL FlareX tényleg elég zsebbe nyúlós. én a fele árra gondoltam.
2666-ost nem merek venni mert félek hogy nem fogja azon tartani magát a ram mert gyenge a procim, ezért agyaltam egy 2400ason. -
Pro!Petya
addikt
válasz
Lukitomi #20150 üzenetére
Buék Mindenkinek!
Én értem hogy a te beállításaiddal ,nagyobb időzítéssel gyorsabban számol nálad bizonyos programok alatt.
De az azért érdekes hogy nagyobb időzítésekkel hogy lehet gyorsabb ugyanaz a ram, nem? Márcsak a ramok mükődéséből is ki indulva.
Ennyi erővel nem lenne szükség törekedni a kisebb időzítés elérésére , + ha még azt hozzá veszed hogy nálad az alacsonyabb frekvencián működő crucial gyorsabb mint magason frekin állításod szerint.
Akkor itt valami anomália van.... Ami igazából nincs is csak mert az eredmények a borzasztóan magas Trfc diferenciáloknak köszönhető.
1. mérés crucial 304 / 2.mérés X-flare 560 3. mérés 421
(nagyon nem mindegy mennyi a delay a frissítési parancs és a címzés között)
Mert most úgy érzem azt akarod be bizonyítani hogy felesleges a magasabb frekvencia az elérhető legkissebb idözítéssel. -
Lukitomi
aktív tag
válasz
gbal65 #20157 üzenetére
A cpu frequency and voltage change állítsd manuálra és először ott add meg a frekit, meg a feszkót!
Pl.:3800 1.3V
A második oldalon nekem offset -0.1 volt, de Te hagyd auto-n!
Ezután kapcsold ki a performence boost-ot és ezek után lépj a pstate menübe!
P0-ba add meg az előbb kiválasztott frekit és feszt, de azt hiszem, ha costum-re rakod egyből beírja az értékeket amit előbb megadtál!
Utána p1-be adj meg mondjuk 3000-et meg 1.1V-ot, p2- be 1600-at meg 0.9V-ot!
Mentés, kilépés.
Itt van egy pár kép nekem hogyan van belőve! -
Bossp
addikt
Srácok a gyári hűtők mire elegek? 1600 és 1700 között agyalok
Sajna a hűtőre nincs AM4 kieg el is adom harmad áron :S
. Amit az 1700-hez adnak kifejezetten tetszik
bár nem egy tuning bajnok megoldás de ahogy nézem nem is lesz nagy unign potenciál itt.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Gyuffa #20158 üzenetére
a rammal kapcsolatos problemak kb. 90% -rol ki szokott derulni, hogy az a corsair 3000 van mogotte, a tobbi rammal -- felteve, hogy hibatlan a modul -- kb. annyi szokik lenni, hogy pl. a 3200 -as nem megy csak 2933 -at.
szabvany 2400 -as nekem eddig mind ment, mondjuk abbol csak teamgroupot vettem, es asrock lapokba pakoltam. -
Beretvás
veterán
válasz
Gyuffa #20158 üzenetére
elég zsebbe nyulos a dolog, mert pl amire azt mondják tuti az a G.skill X-flare, meg hát érdemesebb 3000 és feletti ramot venni.. de még a kockád is lehet makacs, mivel hivatalosan 2666 a memoria vezérlö a prociban. minden lutri tutira nem igen tudsz menni. öszefoglaloban van lista ki milyen kombot használ ajánlom átnézni.
-
Gyuffa
tag
Sziasztok!
Első sorban Boldog új Évet Mindenkinek.
Másodsorban szeretnék érdeklődni kinek milyen tippje vagy személyes tapasztalata van egy Giga AB350M alaplappal kapcsolatban, hogy milyen ramokkal szimpatizál , mellé van egy ryzen 1300x, elsőnek mikor nem tudtam erről a kényes ram kezelésről beválasztottam egy 3000mhz-es corsairt,de persze azt vissza vittem,mert instabil volt a gép, mert csak 2133Mhz-en ment, és ha feljebb húztam biosba folyamat kifagyott a gép. Átnéztem már a QVL listát is,de nem tudom melyik márkával járok jól. Ha jól tudom a 2666mhz-esek nagyon processzorfüggőek.
G.Skill és Crucial márkákat nézegettem 2400mhz-eseket,nem tudom mennyire jó választás lenne.
Előre is köszönöm a segítségeteket.Üdv
-
gbal65
aktív tag
Boldog Új Évet minden Fórumozónak!
Következő probléma áll fent tuning terén.
PState tuningot próbáltam. A Pstate0-át állítom át csupán. Az a bajom, hogy miután kilépek és mentek a biosban, visszaállítja a módosított PState0-ás beállítást az alaplap, közben minden mást megjegyez!
Lőttem pár képet, mi lehet a hiba? Kapcsolgattam a Core Perfomrance Boost opciót ki és be, de ugyanaz.
Bocsi a minőségért, legközelebb jobb minőséget készítek.Még valami: BIOS 4.1-es verzó van a lapomon, ezt a gyártó le is szedte, valami baki lehet (lehet ez miatt is szívok..). Downgradelni lehet a BIOS-t?
-
IstvánLászló
őstag
Neked és itt mindenkinek: Boldog újévet kívánok.
A Ryzen is legyen veletek és grat az egész - csapatnak a sok sok munkáért. -
Enter65
senior tag
B.U.É.K Minden kedves fórum társnak!!
-
OutSider17
senior tag
Boldog új évet kívánok mindenkinek!
-
-
Lukitomi
aktív tag
Minden Ryzen testvéremnek és minden Hardveraprósnak Boldog Új Évet Kívánok!
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Pro!Petya #20136 üzenetére
Meg kell cáfoljalak, mert nem csak itt számít!
Mindhárom alkalommal futtattam IBT tesztet!
Az első a Crucial Ballistix Sport-al 3066MHz-en:
A második G.Skill FlareX 3200MHz CL14 gyári XMP beállításon:
A harmadik G.Skill FlareX 3200MHz általam beállított XMP CL16-al:
Látni az eredményeken, hogy a nagyobb időzítéssel, gyorsabban számol a proci a G.Skill esetén, a Crucial Ballistix memóval pedig kisebb órajelen még nagyobb tempót ér el! -
Pro!Petya
addikt
válasz
SECTORnooB #20146 üzenetére
Egy jó hűtő sose árt
Lehet hogy a Refresh jobban meghálálja majd mint a mostani
És akkor már egyből nem csak 100MHz -ért vetted -
Pro!Petya
addikt
válasz
prolad #20138 üzenetére
az a különbség annyira már nem fontos
3.8-ról huzni 4-re vagy fölé akár 4,1-re... hát nem tudom.....
Ennyi erővel akkor azoknál is felelesleges huzni aki 3,6-ról lép 3,8-ra?!Azért egy olyan procinál ahol az átlag max OC 3,9 - 4,1GHz, ott a +200-300Mhz magonként szerintem egyáltalán nem nevezhető marginális tényezőnek! (Az hogy ehhez mit kell beáldozni ,egy teljesen más kérdés)
Ha ez egy 5Ghz-ig húzható cpu-nál lenne , akkor még talán.SECTORnooB , Beretvás : Nagyon várós!!!
Már csak pár hónap
-
Beretvás
veterán
válasz
SECTORnooB #20142 üzenetére
majd a refresh..
kivéve ha nem..
-
prolad
addikt
Sziasztok
Ryzen 5 1600-nál 3.8Ghz-hez (úgy tudom 4 körül száll el, az a különbség annyira már nem fontos) mekkora feszültséget érdemes adni? Most 1.3 Volttal megy a teszt (előbb 1.35tel kezdtem, azzal tartja stabilan), eddig teljesen jó. Mehetek még lejjebb? Tudom, hogy eltér egy kicsit az összes, de nagyjából jó lenne tudni. -
Pro!Petya
addikt
válasz
Lukitomi #20135 üzenetére
Szívesen!
Öhmm igen itt ahol szimplán mér egy olvasást - irást- másolást nem is lesz sok különbség az időzítések végett.
Bár ha majd lesz rá kéztetésem akkor megnézem lazább timingnál ahol a sub-ok is finomítva lesznek mit művel 3200-őn. De most nem bántom , marad így még egy ideig 3466-on mert ide elég neki még a stabilitáshoz 1,39... sajna 3600on már éhes nagyon és bőven lazítani kell az időzítéseken.
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Molyzsa #20132 üzenetére
Nekem ugyan ilyen memóm volt, lazítottam az értékeken és tökéletesen ment és még jobb értékek is jöttek!
Az soc feszt visszavettem 1.000V-ra, a ram feszt 1.368-ra lőtte az alaplap 1.35V-os beállításnál, egy próbát megér szerintem!
És ezekkel a beállításokkal pöccre indult a lap, előtte kétszer indult alapbeállítással, mielőtt boot-olt! -
Molyzsa
aktív tag
Hali!
Na én is rászántam magam és kicsit megpiszkáltam a RAM beállításokat.
RAM: G.Skill F4-3200C14-8GFX (2 * 8GB)
Alaplap: Gigabyte GA-AB350 Gaming 3
Proci: R5 1600Eddig csak az időzítéseket állítottam a gyári értékre, illetve a feszültséget 1,35V-ra.
Így csak 2933Mhz-en ment stabilan.
3200Mhz-en is ment, de win alatt előjöttek fagyások, illetve a hidegindítás sem volt mindig stabil.Most feltoltam a RAM feszültséget 1,37V-ra, a cldo_vddp-t 0,925-re nyomtam, illetve a soc-ra az alapon felül ráadtam még 0,096V-ot.
Eddig nincs probléma.
HWinfó szerint a feszültségek és a hőmérsékletek az alábbiak szerint mozognak (volt benne egy 8 perces stressz tesztelés is): [kép]Véleményetek szerint a feszültség értékek így hosszú távon rendben lesznek?
A RAM időzítések itt láthatóak: [kép]
-
KJ82
senior tag
Sziasztok
Ha egy memória benne van a QVL-ben, akkor az azt jelenti h. a maximális órajelen megy ?
MSI Mortar + GSkill 2x8 GB Aegis + Ryzen 1200 lenne majd. Ez a legolcsóbb 3000-es ram PCX-nél ahonnan rendelném. Néztem Ripjaws-ot is, de azok nincsenek a QVL-ben. Egyáltalán mi a különbség a Ripjaws és az Aegis között?
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Pro!Petya #20126 üzenetére
Nem lazák, mivel a gyári XMP profil eleve 2666MHz 16-18-18-18-39-61!
Szerintem ehhez képest teljesen rendben van és, ha megnézed így is szépen muzsikál főleg memóriamásolásban!
Próbáld ki, hogy visszaveszed 3200-ra milyen eredményeket produkál a memód!
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire maradok el tőle!
Ha nem nagy kérés egy teszt erejéig megnéznéd nekem? -
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Mantin #20115 üzenetére
Pont erre kerestem rá tegnap ... és sajnos arra jutottam hogy ez "normális" ryzennél!
Egy megoldást olvastam rá, mégpedig ha a biosban a mind a freki és fesz ,szorzó állandóra van megadva és a CnQ meg társai kivannak kapcsolva + a win séma teljesitményre rakva.Elég bosszantóak ezek a 5-8 fokos tüskék mert így külön élvezet normális venti profil curve-t "rajzolni"...
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Beretvás #20121 üzenetére
Azt én sem tudom, hogy másnál mi van, de a Giga frissítéskor először az egyik BIOS-t frissíti és ha az sikeres, rákérdez a másikra, hogy kérem-e. Legalábbis az eddigieknél így volt.
Szigorúan elméleti szinten, a BIOS frissítés nem jár garanciavesztéssel, tehát a félrecsúszott frissítés beleférhet a garanciális javításba. Viszont ha kérnek is érte néhány ezer forintot, még az is jobb, mint kukázni.Jut eszembe: Nem igazán kedvelitek a Giga lapokat. Ennyire vacak Ryzen alá?
-
Beretvás
veterán
válasz
Geri Bátyó #20120 üzenetére
asus meg msi lapjaim voltak, eddig ott meg nem tudom van e.. de ne is kelljen..
felárért tuti megoldják..
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Beretvás #20119 üzenetére
Rengetegszer frissítettem az összes lapomat és sosem volt gond, úgyhogy nem paráztam. Ráadásul a C2D óta Giga lapjaim vannak, ahol a dual bios a hibás frissítéstől is megvéd (elméletileg), de Win alól tényleg lutri.
Amúgy ha jól tudom, a hibás frissítés sem a vég, mert hivatalos szervizben azt is meg tudják oldani.szerk: legrosszabb esetben ráforrasztanak egy új EPROM-ot!
-
Beretvás
veterán
válasz
Geri Bátyó #20118 üzenetére
hát igen, sokszor csináltam már de mindég ott voltak a tük a széken...
csak nem mindegy kidobni 30k-t..
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Beretvás #20104 üzenetére
Na, erre a BIOS frissítős parázásra már ide kell írnom (Még nem vagyok "tag", de erősen szemezek a Ryzen procikkal, csak még nincs meg a keret rá).
A jelenlegi X58-as rendszerem kizárólag floppyról volt hajlandó BIOS-t frissíteni és mivel sokáig Xp alatt dolgoztam és ott a RAID miatt kellett egy pre-install driver, amit szintén csak floppyról volt hajlandó betölteni, ezért nem is problémáztam addig, amíg nem jött egy 2MB-os BIOS. Ööööö..... Kénytelen voltam Win alól frissíteni, ami elvileg a legnagyobb rizikó. Életemben nem voltam annyira besz@rva.Azóta viszont pendrive-ról is megy. Épp időben megoldották!
-
Mantin
aktív tag
Sziasztok!
Az hétköznapi, hogy az R3 1200-asom hőmérsékletében "tüskék" vannak? Pl MSI afterburnerben nézve ha terhelést kap a proci a hőmérséklete fel-felugrik rámpát rajzolva a rámpa visszatér a kezdeti hőmérsékletre, de közben felmegy 5-8 fokot is. Gyári hűtőt tettem rá.
Lehet hogy nem sikerült tökéletesen feltenni a hűtőt? (3850mhz/1,325V BIOSban) -
Beretvás
veterán
válasz
OutSider17 #20113 üzenetére
-
Beretvás
veterán
válasz
OutSider17 #20111 üzenetére
Még sexfilmet is tehetsz rá akkor is müködni fog az a win telepitö.. gondolod zavarná ha lenne mellette más? Nekem is kismillio más vacak van még az aktuális pen en..
-
Ragnar_
addikt
válasz
OutSider17 #20092 üzenetére
Én winchesterről frissítettem a BIOS-t, részemről utóbbi idők legizgalmasabb 1-2 perce volt, a rebootig.
-
Ragnar_
addikt
válasz
bandika0626 #20071 üzenetére
Jogos. X370-ben van Pstate, B350-ben csak Cstate van, olvastam róla valamilyen fórumon, hogy hogyan lehet egy procit Pstate-ben OC-vel defaultra menteni, akkor auton lehet a szorzó, és akkor ugye elvileg működik a C&Q. De próbálni nem próbáltam, de nem is tudtam volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazfit GTR Mini okosóra / Számla / Garancia /
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest