- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- OLED monitor topic
- SSD kibeszélő
- Hogy mi van? A TikTok lett az Xbox ellenfele?
- Háborúban és vámpírokban nem szűkölködik az új AMD Software
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Eléggé várható volt pedig a CCX infókból, hogy ez lesz, 2db négymagos proci okosan összedrózotva. Szerintem alapvetően nincs ezzel baj. Ami kérdés, mennyire lesz ténylegesen gyors/lassú a fabric, vagy bármi, ami összeköti a két CCX-et.

Gondold végig, alapból értelme se lett volna CCX-et mint fogalmat létrehozni, ha minden mag egyenlően férne hozzá a teljes L3-hoz.

Azért sokkal komolyabb ez, mint két foglalat, szvsz azért csak gyorsabb így magon belül, mint külön tokban összekötni, illetve így a memóriavezérlőhöz is egyformán közel van a két CCX.
Az ütemezőhöz amúgy kérdés, mennyire fog kedvvel hozzányúlni a Microsoft, a Bulldozer ütemező optimalizációját sem kapkodták el.
(#198) HavocS: Azért ekkora drámát szerintem nem fog ez okozni win7-en sem, úgyértem, ott is erős procinak fog számítani, a limitációjával együtt.
-
-
Fiery
veterán
Igen, talan ez segithet. Mondjuk fura, hogy csak most jott erre ra az AMD
Persze ha idoben kuldenek mindenkinek procit, talan hamarabb kibukott volna ez a problema...A CCX-eket kozelebbrol megnezve egyebkent ugy is lehet ertelmezni a diagramot, mint ha a CCX-ek kizarolag a relative lassu fabricon keresztul lennenek csak osszehuzalozva. Ez megmagyarazna azt, hogy miert lassu a 16 megas L3 egyik szeletebol a masik szeletbe "atnyulni". De ha a fabric tenyleg ennyire lassu, akkor tulajdonkeppen ez majdnem olyan architektura, mintha 2 db 4 magos, 8 MB L3 cache-es processzor lenne egy alaplapba de 2 kulon CPU foglalatba dugva

-
HSM
félisten
Szerintem ehhez nem BIOS workaround fog kelleni, hanem OS optimalizálás (ütemező), hogy ne kergesse körbe a CCX-ek között a folyamatokat, hanem maradjanak azok lehetőleg CCX-en belül. Illetve a programok részéről is érdemes lehet erre optimalizálni az affinitások kiosztásakor.
-
HavocS
senior tag
Gibbo a RAM támogatásról:
I’ve decided to provide some recommendations on DDR4 limitations concerning AM4 currently.
As it stands the AMD code has restricted RAM tuning options which means many RAM kits at launch will not be compatible. This is the same for our competitors also. What we recommend is the following: If fully populating a system with 4 DIMMs (2DPC), use memory up to a max of 2400MHz. If using 1DPC (2 DIMMs) ensure they are installed in A2/B2 and use memory up to max of 3200MHz.
The indication I have received from HQ is that AMD has focused all their efforts on CPU performance so far and will release updated code in 1~2 months when we expect improved DDR4 compatibility and performance." In short if filling all 4 DIMM's set your speed to 2400MHz and work up from there. If using 2 DIMM's put them in the A2/B2 slots and a max of 3200MHz should be possible.
In our testing only the Crosshair board achieved 3000-3200MHz, the others were in the 2400-2666MHz range.
BIOS updates will come!
TL;DR: 2 stick mehet 3-3.2 GHz-en is megfelelő lapban, 4 sticknél 2400 a max. Illetve olcsóbb lapban eleve 2400-2666-nál megállt a dolog.
Mondjuk ez a legkisebb gond, max beállítja a 3200@CL15 ramot az ember 2400@CL13-ra és még lehet hogy jobban is járt. -
Fiery
veterán
A legujabb teoria szerint a CCX <-> CCX interkommunikacio rohadt lassu, ezert szenved a Ryzen a cache/memoria latency benchmarkokban, az adat tomoritesi benchmarkokban (pl. 7-Zip, WinRAR) es bizonyos mertekig a jatekokban. Kerdes, hogy ezt lehet-e valamilyen BIOS-os workarounddal javitani...
Az egy szalas benchmarkokban, valamint a tobb szalu de szalankent fuggetlen adatokkal dolgozo benchmarkokban pedig nagyon gyors a cucc. Sz'al vegyes a kep egyelore, de mindenkepp biztato a proci

-
kretenallat
senior tag
mindig van egy sweet spot, amikor érdemes vásárolni, csak nehéz belőni, hogy mikor. nekem erről az msi gaming x r480 jut eszembe, amit nem tudtam venni akkor, amikor akartam, csak overclockersről kb+80 euróért volt elérhető ténylegesen (Írország)... na annyiért meg nem kellett. de mindent összevetve is érdemes várni a vásárlással, nem éri meg az idegeskedést.
-
Fiery
veterán
Kozben jonnek hozzank az infok mindenfele review site-oktol... Oriasi a fejetlenseg, oriasi a kavarodas, bugosak a BIOS-ok (amiket fejvesztve javitanak az alaplap gyartok), es a cache/memoria problemak nem csak az AIDA64-ben jelentkeznek (ahogy azt sejteni lehetett ugyebar...), hanem pl. a jatekok is lassabban futnak miatta. Jott egy komplett AIDA64 benchmark eredmeny lista is, ami kikapcsolt turboval keszult ugyan, de -- a memoria kesleltetest leszamitva -- igy is nagyon szep szamokat mutat.
-
RexpecT
addikt
-
HavocS
senior tag
Jó, a Source engine az egyik ami totálisan telibexarja a multithreadinget, mondjuk ez a 300 FPS pont fizikai alap nélküli hepp, a monitor képfrissítésének és a szerver tickrate-jének megfelelőt érdemes beállítani, és akkor se tearing, se lag nincs. Aki ennek ellenére ragaszkodik a 300+ FPS-hez, az majd vesz egy 4 szálas i5-7600k-t ugyanannyiért mint amennyiért egy 12 szálas R5 1500-at megkap.
-
Remus389
veterán
A Kaby Lake egy régi generáció teljesen agyoncsiszolt, kipolírozott változata.
A Zen viszont egy új generáció első szárnypróbálgatásai.
Érdemesebb lesz AM4-es alaplapot venni egy négymagos Zen-el, hisz lesznek új steppingek amik jobban bírják a tunningot, 8 magost is lehet bele ha már eljött az ideje, sőt kis szerencsével a 7nm Zen+ is bele fog menni.
Szóval okosabb döntés már AM4-re építeni, hisz szép jövő előtt áll, még akkor is ha jelen állapotában esetleg minimálisan elmarad a Kaby Lake-től (tunningban), de ez nem is biztos.
Remusz911: Akkor érthető a vélekedésed; szerintem a Ryzen-ben nagyon kevés tuningpotenciál lesz, de ne legyen igazam!
Valahol félúton kéne megállapodni, a 4.4-4.5 Ghz szerintem meglesz léggel, a most kijövő 4mags procik. Fél év múlva meg mégjobbak lesznek.
-
Elírtam, a 7700k 4,2-4,5Ghz. A sima 7700 viszont "csak" 3,6-4,2. Szerintem erősebb lesz az 1400X-nél még az is, de persze ott már talán nem lesz nagy a difi valóban.
Remusz911: Akkor érthető a vélekedésed; szerintem a Ryzen-ben nagyon kevés tuningpotenciál lesz, de ne legyen igazam!
-
Remus389
veterán

Remusz911: Az i7-7700k 4,4-4,5GHz, a legjobb 4/8-cas Ryzen 3,5-3,9. Ha pedig van tuning, akkor az se a Ryzen-nek kedvez. Még ha picivel erősebb lenne is a Ryzen IPC-je, az órajelbeli eltérés szerintem túl nagy, nem behozható.
Pedig sokkal többet nem megy a Kaby lake sem, PH-s teszt szerint 4,8 és 5 ghz-et értek el, de ehhez már 1.4 volt kellett.
Én szerintem a 4 magos Ryzenek fogják hozni a Kaby Lake szintjét tunningban, vagy csak egész minimálisan gyengébb, de az már nem is igazán számít.
-
CS-ben azért sokan szeretik a 300 körüli fps-t például.
A Ryzen 4/8 szerintem csalódás lesz annak, aki 7700k vagy 7700 teljesítményt várna; másrészt abban igazad lehet, hogy sok játékban meg az i5-ök fölött lehet. Tippelgetni persze mindenkinek szabad, az én tippem az, hogy az R5 1600X fogja verni az i7-7700k-t a számomra fontosabb játékokban, és az R5 1500 maximum az i7-7700 ellen lesz megfelelő. 4/8-cas Ryzen-ektől én nem várok Kaby i7-es teljesítményt. Te akkor ugye 1400X-re vagy 1300-ra utazol? 
Fiery: Valamiért az NVIDIA FX szériája ugrott be erről, meg a 3DMarkt2003, szóval így elsőre számomra nem szimpatikus, de persze mivel nem tudni, mit is takar pontosan, még akár jó is lehet.
Remusz911: Az i7-7700k 4,4-4,5GHz, a legjobb 4/8-cas Ryzen 3,5-3,9. Ha pedig van tuning, akkor az se a Ryzen-nek kedvez. Még ha picivel erősebb lenne is a Ryzen IPC-je, az órajelbeli eltérés szerintem túl nagy, nem behozható.

-
HavocS
senior tag
Nem igazán. Még egy 4.8-ra húzott FX6300 is kb 30%-kal marad el a 60 FPS-től olyan játékban, ahol az egymagos teljesítmény számítana egy i3-6100-tól, az meg hogy a 7700k 95FPS, egy 1600x meg meg 85FPS lesz mondjuk a Fallout 4-ben ahol eleve 60 FPS-re limitál az engine, vagy egy Grim Dawn-ban, az pont 100%-ban mindegy. Egyrészt 60 Hz-nél többet bíró monitorja nagyon keveseknek van, kompetitív online játékok meg amúgy is bőségesen támogatják a több magot kevés kivétellel. 60 Hz-es frissítéssel 160 FPS-sel játszani, ráadásul jól szénnéfeszelve mindent, a világ legnagyobb baromsága szvsz.
-
Fiery
veterán
Egy kis erdekesseg... A legujabb Asus Crosshair VI Hero BIOS-ba bekerult egy igen-igen erdekes opcio, Performance Bias neven. A valaszthato opciok kozott van pl. Cinebench R15, Cinebench R11.5, éééés: Aida/Geekbench. Most probalunk infot szerezni arrol, hogy ez mi a rakot befolyasol, mit allitgat at... Valami sotet titok lapul a final retail Ryzenben is, foleg a cache/memoria kapcsan, de egyelore nem tudunk mi sem tobbet. Stay tuned...
-
Az valóban biztosan nem igaz. Még egy GTX 1080 is szuperül érezné magát egy B150-es lapban; kettő viszont már nem.
Az a PCIe 3.0 vs 2.0 kérdés is érdekes, engem őszintén meglepett, mert anno 775-ös lapomban DDR2-vel, Q8400-zal PCIe 2.0 x8-ba tettem R7 250-et -ami a 7750-re ugye erősen hajaz-, és nem érezem, hogy baj volna. Sajnos viszont nem volt összehasonlítási alapom, nem tudtam volna abban a lapban beállítani a PCIe 3.0-t.
Netes tesztek alapján viszont egykártyás rendszerekben tökre mindegy, hogy PCIe 2.0 x16 (=PCIe x8) vagy PCIe 3.0 x16. Egy sáv a 2.0-nál 500MB/s-os lehet, 3.0-nál meg 1000MB/s-os, de a legtöbb játéknak elég sávszélt biztosít a 2.0-ás x8 is, nemhogy a 3.0-ás x8! Szóval furcsa számomra.Rocket6: Pedig a 6/12-es Ryzen-ek lesznek a 7700k reális ellenfelei! A 7700k magasabb órajeleit csak extra magokkal lehet kompenzálni, ami azt eredményezi majd, hogy egyik játék a Ryzen-nek, másik meg a 7700k-nak fekszik. 4/8 esetén a Ryzen nem lesz ellenfele a 7700k-nak, az kizárt!

-
HavocS
senior tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Redditen már keresgélik a tesztpéldánnyal rendelkezőket, hogy csináljanak OC tesztet 2 illetve 4 tiltott maggal. :-)
-
Malibutomi
nagyúr
Ez volt mar hogy elvileg magonkent allithato az OC az uj overdrive-ban?

-
HSM
félisten
Elvileg másodlagos... De ha egy rakás adatnak kell ott mennie, az garantáltan megnöveli a válaszidőt a kommunikációban. A memória sávszélességben is létrejöhet szűk keresztmetszet főleg dual DDR3 rendszerek esetén. A robbanások is sokmindent kiválthatnak...
Én amúgy régebben egy i5-4690K-val használtam egy 290-es Radeont 3.0 x16 PCI-E-ben, utána PCI-E 2.0-ban van most és nem vettem észre lassulást a játékokban amit játszom. Leginkább BF4-et játszottam mindkettőn.
-
törölt tag
Na az AMD sem tudja, hogy hol van a mi kis országunk.[link]
-
Ueda
senior tag
Ezt nem tudom, de a textúra betöltés másodlagos prioritást élvez az egész játékfolyamat mozgatásához képest. Tehát akár még el is maradhat a textúra betöltése, de attól még a mozgás folyamatos (kell(ene) legyen). Szóval nem vagyok benne biztos, hogy csak erre az egyre lehetne visszavezetni. Konkrétan akcióban, robbanáskor (rakéta) lassult be nagyon.
-
ITT az alaplapom. Sok B150-esbe lehet 2db VGA-t tenni, viszont a második PCIe 3.0 csak x4 módban működik. Ezzel viszont nem foglalkozik talán senki, mert egy VGA-t használ mindenki egy ilyen lapban. Majd ha lemegy a HHHL-es SSD-k ára, talán jó lesz arra, hogy benyomjunk oda egy ilyet.
Ueda: Megtaláltad talán az egyetlen kivételt!
Más játékról én nem tudok, ahol számítana. 
-
Ueda
senior tag
Megnéztem, mert úgy gondoltam a Radeon HD 7750 1GB gddr5 -höz felesleges a pcie 3 x16 (biosban lejjebb vehető). De kell hozzá, mert pcie 2 x16 -tal (ez nyilván egyforma a pcie3 x8 -al) jól észrevehetően belassul a Doom 2016 (Vulkan-al). Nem mélyedtem bele nagyon, de arra tippelek, hogy a Vulkan api jobban kihasználja az erőforrásokat és emiatt megnő a pcie 3 x16 létjogosultsága is. (Az opengl 4.5 nem jön be nekem/nálam)
-
joysefke
veterán
Jó kis teszt a CB-től, ami mutatja, hogy a sok magon jól skálázódó játékok már nem csak a jövő zenéje, hanem valamennyire a jelen is. A tesztet aktualizálni fogják a RyZEN-nel. a 7700K verés a RyZEN 6/12-től fölfele már garantáltnak látszik.
A grafikonokhoz nem nagyon kell magyarázat...
-
Rasiel
senior tag
Pontosan.
AC BF-el, illetve a TR-el is szoktam játszani mostanság, mindkettő bőven beéri a jelenlegi i5-ömmel.(#141) HavocS: Igen, én inkább az utóbbi táborba tartozok, ergo szeretek hosszú távra tervezni. A jelenlegi második generációs i5-ömről mindenképpen egy komolyabb ugrást szeretnék, amihez majd nem kell hozzányúlnom több évig.
Az hogy a választásom az AMD vagy az Intel oldalára fog esni, azt majd még a jövő eldönti. -
HavocS
senior tag
Azért azt tegyük hozzá, hogy a 6/12-est se azért veszi senki mert játékra kevés a 4/8, hanem mert renderelne is rajta, vagy csak 5 évig nem akar upgradelni. Most én is pont ezért filózok, hogy szánjak-e 125k-t az 1700-ra mikor amúgy az 1500 elég lenne 90k körül, mert ha most ráköltök a kócerájra 200k-t akkor lesz még karácsonykor egy új vga a gtx960 helyett és gép 5 évig kifújt.

-
Elég szubjektív ki miből indul ki, ha valaki Watch Dog mániás, nem hatódik meg attól, hogy rosszul írták meg a játékot! Szerencsémre az engem érdeklő leginkább gépigényes játék a Star Citizen, amiről már elmondták a fejlesztők, hogy 12 szálra lesz optimalizálva (persze Vulkan API még bekavarhat, de max. pozitív értelemben). Az ACIV: Black Flag, vagy a Tomb Raider-ek, amiket még szeretek nagyon, beérik egy i3-mal is.
-
carl18
addikt
Tudom, átlag felhasználáshoz elég az i5 is!
Majd ha jön a tekken 7 miatta beújítok egy i5-3470-re! Gondolom elég lesz neki, de 3470-ről ha szűkség lesz a váltás 1600X az amire megérné majd. De amiket én játszom oda nem szűkséges a sok szál, Xenoverse 1-2, Sims 4, Assasinok 3. 4. része szórakozok néha napi 1-2 órát. Alan Wake, meg ilyesmik. Még Majd a tekken 7 amit tuti játszani fogok. 
-
carl18
addikt
válasz
rambustibi
üzenetére
Az biztos! ott is simán kijött a különbség az I5 és 7 között!
saját videóm, mikor még I7 volt a gépembe.
[link] -
Rasiel
senior tag
Viszont ne a Watch Dogs 2-ből induljunk ki! A játék első része is problémás volt, nagyon sokan panaszkodtak komoly konfigokkal is, hogy autóvezetés közben többször megakadt a játék. Erre megoldás volt az, hogy lejjebb kellett venni Ultra-ról a textúrák minőségét, valamint egy 6/12-es Intel i7-es CPU tudta teljes egészében megoldani ezt a problémát. Watch Dogs 2 esetében pedig a látótávolság visszavétele sokat tud dobni a teljesítményen.
(#132) -Solt-: Városban nő meg leginkább a CPU igény a WD2-ben. Tény, hogy az átlagnál CPU éhesebb a játék, de bőven nem kevés neki a szóban forgó 6700K.
-
-Solt-
veterán
Kiforgattam volna? Attól, hogy elkapsz egy "pillanatot" ahol 100%-n van, még az átlag CPU használat nem lesz 100%-s, elég megnézni azt a videót amit linkeltél. Ettől még lehet CPU igényes, és az átlagnál valóban jobban terheli a CPU-t, na de 100%... akkor mit mondasz egy IBT-re? Lényegtelen szócséplés, szóval részemről lezárva.
-
carl18
addikt
Hát Igen, elértük azt a időt ahol a 4 mag 8 szál kezd kevés lenni, igen ritkák ezek a címek de már mondhatjuk úgy hogy van ilyen cím. És ilyen címek alatt a Ryzen 1600X 6 mag 12 szála biztos hogy veri a 6700K-t, szóval ha ilyen játékok jönnek majd ahol a több szál ki lesz használva a ryzen plusz ereje tuti jól fog jönni.

Én inkább már csak hobbi játékos vagyok, nem igazán tesz már boldoggá. De olyan mint a Tekken 7 biztos fog érdekelni.
-
rambustibi
őstag
Üdv. minden leendő Ryzen tulajnak..már csak 1 hét...

-
carl18
addikt
Köszönöm!
Nem csak 8 szálat tud teljesen lerágni az garantálom!
I7 5820K 4,5 ghz GTX 1070 SLI és 90-110 fps körül fut de a proci elég szépen ki van pörgetve.
Videó róla!
itt a Ryzen 1600X biztos jól fog szerepelni 
[link]6700K 4,4 ghz olyan 60 átlag fps-t tudott előállítani
5820K 4,5 ghz meg 90-110!
Durva a játék feneketlen éhsége. Már is a zen sok magja nem is lesz olyan felesleges 
-
Rasiel
senior tag
Igazat kell adjak carl18-nak, pl. a Watch Dogs 2 is eléggé CPU-igényes játék, egy 4/8-as i7-et is szépen tud dolgoztatni.

(#124) schawo: +1. 1080p-ben, 4xMSAA, Very High/Ultra beállításokkal közel sem lesz ekkora különbség a GTA V-ben két felsőkategóriás CPU között, hiába rendelkezik az egyik több maggal, illetve szállal. Ilyen grafikai opciók mellett pl. a 7700K és a 6900K között is minimális FPS tekintetében az eltérés.
-
tkesy
őstag
Az mennyire égő már, hogy jön a levél az AMD-től, hogy akkor hol lehet előrendelni a Ryzen-t, nézem Nyugat majd Kelet Európát, ahol az összes környező ország képviselteti magát min 1 de inkább 2-3 áruházzal, Mo meg rajta sincs a listán...
-
carl18
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
Sokáig tartott, ennyire lehet bízni a forrásba!

-
HavocS
senior tag
"a gta 5 meg nem igazán arról híres hogy sok magot/szálat használjon ki!"
???
-
DeckardCain
senior tag
válasz
DeckardCain
üzenetére
Már el is "tűnt" a videó

-
válasz
Vismajor01
üzenetére
Más architektúra, nem lehet ilyen egyszerűen összehasonlítani! A Ryzen-ről hónapokon át azt hallottuk, hogy mennyire nehéz rajta emelni az órajeleket, mennyire nem akar menni; kész csoda az az órajel, amit most megkaptunk -és ez így bizony már ki van facsarva rendesen.
HavocS: Ez is a terv, amit vázoltál: 7700 olcsón.
Más tészta, hogy szeretem az újdonságokat, szeretnék már végre egy AMD-t, és nem lennék a váltás ellen, ha meg tudnám úszni olcsón. A fő probléma a Windows, ami alaplaphoz köt, én meg nem akarok regisztrálni M$ fiókot. De ha mégis, akkor azt majd egy Ryzen miatt fogom megtenni. 
RexpecT: Ezt hogy' csinálod?!

-
HavocS
senior tag
válasz
darkhorse
üzenetére
Hát...
1) 3 GHz-ről stabil 4 GHz alapból elég korrekt, 33%-os OC. Az FX6300-ak is ezt bírták (a jobbak) szóval ezzel alapból nincs is gond.
2) 3 GHz-ről 3.8 viszont még mindig korrekt 26%... az a plusz 5% erősen kétlem hogy megér 20 ezer pluszt, de az 1800x + 70 ezrében se vagyok biztos, pláne ha a limit a VRM-ek, mert akkor az se lesz sokkal jobban húzható...1700+B350 @3.8 GHz még mindig egy elég ütős kombó lesz 160 ezer körül szvsz.
-
carl18
addikt
Szerintem zárjuk le ott a egészet, hogy mindegy hogy nyer vagy veszít ami február 28. előtt jön nem bízható forrásból jön! Majd ha megjönnek a hivatalos tesztek, esetleg lesznek a forumba tulajdonosok ők úgy megadják az infot a procirol!

-
csab991
senior tag
válasz
DeckardCain
üzenetére
Ha valóban csak alap 3.4 GHz-en ment az 1700 akkor akár igaz is lehet. Meg kellett volna nézni, még úgy is, hogy le van tiltva mondjuk 4 mag, és a maradék 4 maggal, magasabb órajelen mit produkálna.
-
RexpecT
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
-
carl18
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
Hát nem tudom hogy valódi-e! Mondjuk ez a 8 magosból a legkisebb 3 ghz-es verzió a gta 5 meg nem igazán arról híres hogy sok magot/szálat használjon ki! GTA 5 még egy I7 procit se rág ki 100%-ra! Egy Mafia 3, watch dogs 2 ki adná a zen erejét!

-
DeckardCain
senior tag
Mondjuk lehet nagy bs ez a "leak"...
-
darkhorse
tag
-
carl18
addikt
Most látom a 1600X az 1800X órajelet kapja! 3,6 alap és 4 ghz turbo! Akkor 100%-ig biztos vagyok hogy a 4 magos 8 szálas se fog ez alatt járni! R5 1400X ha jól emlékszek, de szerintem 4 magosból lehet a legmagasabb órajelen járó verzió, FX 4350 4,2 alapot kapot és 4,3 turbot! Ha lesz 95 wattos 4 mag 8 száll biztos szép órajelet kell kapjon!

-
M0ng00se
őstag
visszatérős komment

várom a procit bár kess nincs rá de kíváncsi leszek az itteni benyomásokra, tapasztalatokra
-
HSM
félisten
-
Pont az a lényeg, hogy inkább nem is akarunk!
Ha viszont nem akarunk, és van egy jó lap 25-ért -és igen, nekem a jó lap 6-8 fázist is jelent-, akkor inkább lemondok a tuningról, és a különbözetet jobb procira költöm, például egy 1600X-re. Mert nem ér meg +15-20k extrát egy tuningos lap, meg még 10-15k-t egy szuper hűtés azért, hogy kapjon még +100-200Mhz-t az 1600X, ami már így is egy kifacsart cucc.RexpecT: Köszi a kiderítést!
Nekem is az 1600X jön be legjobban, már most nagyon várom a youtube-os videókat 'i7-7700k vs R5-1600X gaming'. 
joysefke: True!
Viszont én pont a tuningtalan útban gondolkodom éppen. Nekem is B150 van, és rakhatok bele i7-7700k-t is akár, de húzni már nem tudnám. Ryzen esetén ha lenne olcsó A320-as lap, meg benne egy 1600X normális, nem tuningos hűtéssel, szerintem jobban megérné, mint egy B350-es lapban drága, tuningos hűtéssel ugyanez. -
Winnie The P
őstag
Vártam már, hogy az AMD valamivel végre előálljon. Amit eddig olvastam róla szerintem jónak tűnnek az új processzorok. Elgondolkodtató számomra ha beállnak az új AM4-es alaplapok és processzorok árai egy gépfejlesztés, mondjuk már lassan ideje is volna.
-
joysefke
veterán
A 9 fázis is tényleg nagyon szép, viszont ahogy az árakat nézem, egy inteles lap+proci kombónál nyerhet az ember akár 10k-t is a lapon, vagyis ennyivel drágább prociba fektethet! Az én inteles lapom 24k, és mehet bele akár egy i7-7700k is.
Najó, de te itt egy B350-es AMD lapot hasonlítasz egy B150-es intelhez. Az egyik egy tuning lap (B350), a másik meg ugye nem. Szvsz vagy egy 1x PCI-e 11x-os Z170/270-es lapot hasonlíts hozzá, vagy AMD-ből is menj le egy lépcsőfokot (tuningmentes lapok)...
-
hundai
aktív tag
<magánvélemény> Miért akarunk normális hűtő nélkül tuningolni egyáltalán? Egy alsókategóriás lapra nem fognak pakolni 8 fásist mert minek?Tuningra eddig se a 25 ezer forint körüli lapok voltak a jók, (ugye a 4 fázis meg a hűtetlen vrm aminben a 65 wattos procik tuning nélkül simán elvannak), és nem is az ilyen lapokba veszik a csúcsmodelleket, aki meg igen azt csak sajnálni tudom. Akármilyen platformon akarunk tuningolni, az alaplapok is 40+ban kezdődnek. Ez sosem volt olcsó és nem is lesz az valószínűleg </magánvélemény>
-
Kérdés, mennyit fog érni az unlocked-ség szuper hűtő nélkül? Szerintem alapon is eléggé ki vannak facsarva, mert igyekeztek valami nagyot alkotni Su néniék. Másfelől, ha meglátnék mondjuk 4-5 fázist egy jövendő A320-as AM4-es lapon, talán hánynék egyet. Viszont ha lenne hűtött VRM 6-8 fázissal, 25 körül, akkor bizony megfontolandó lenne szerintem azoknak, akik biztosan nem a 8/16-os gyönyöröket akarják kergetni!
Lehet, én vagyok elfogult, de nem hiszek abban, hogy szuperül lehet majd tuningolni őket iszonyat pézbeli ráfordítás nélkül, vagyis csak ezért nem éri meg egy B350 az A320 ellenében. Az már más tészta, ha csatik, szolgáltatások, egyebek is a B350 mellett szólnak.
-
HavocS
senior tag
Nem tudom csak én gondolom-e így, de a Gigabyte B350-es lapjai nagyon feature szegények
Giga fanként így könnyen lehet hogy életemben először Asrock lapom lesz. Gigánál 7+1 fázis, Asrocknál 9+2, M.2 1 db vs. 2, USB3.1 Giga B350-nél egyáltalán nincs, Asrocknál van A és C is, árban meg 94$ vs 99$.25 körül meg úgy néz ki csak A320 lesz, csak hát mi értelme ha minden Ryzen unlocked lesz és nem tudsz vele mit kezdeni. Úgy néz ki low-end megoldás a Ryzennél egyelőre nincs, gondolok itt olyanra mint egy H110 lap+G3900 összesen 26 ezerért. Aki ebben gondolkodik az jobban jár ha vár, vagy tényleg vesz egy ilyet, és max beledob egy i7-7600-at ha lemegy az ára.
-
HavocS
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Érdekes, én 2013 óta azzal húzom az FX6300-at 3.5-ről 4.7-re amikor épp olyannal játszok ami igényli vagy renderelek, a büdös életben semmi bajom nem volt vele. Alapból meg amíg fórumozok, youtubeot nézek meg LoL-ozok, tök felesleges hogy 1.48V-on főjön, ezért nem is állítom be alapból BIOS-ban ennyire.

-
asrock am4 minisite
az 5gb lan érdekes.ja és azért lett a zenből ryzen, mert a zent nem tudták levédetni. megbíztak egy erre specializálódott céget azzal, hogy találjanak egy jól hangzó márkanevet, és ők hoztak egy csomót, köztük a 'horizon'-t is. innen jütt egyébként decemberi webcast nyitódiájáról a new horizon is. a horizon már megmozgatta a fantáziákat, főleg, miután az elejét lenyelték egy aposztróffal, így: 'rizon.
ez már kezdett jól kinézni, így elkezdtek vele játszani, és a hangzót a végéről kicserélték, mintha a zent beletoldották volna, így lett rizen. ehhez viszont volt egy hasonló szó az angolban, a risen, és ha így terjedt volna el a vásárlók között, az invalidálta volna a horizont és a zent is, ezért az i-t kicserélték y-ra, és készítettek egy csomag meg egy procitok mockupot vele. jól nézett ki rajta, ez lett a végleges. -
Sok kártya x8-as PCIe-t használ, illetve -ha jól tudom- minden esetben csak x4-es módot tud a második PCIe, vagyis elméletben lehetne baj SLI használata esetén; gyakorlatban viszont ehhez iszonyat kártyák kellenek.
Mi lesz a legolcsóbb AM4-es alaplap? Minden gyártó kínálata elérhető már? Eddig csak az ASRock-ét nézegettem, és ők elég drágának tűnnek. (Ettől függetlenül nálam csak ASUS vagy ASRock játszik.)
-
Szeszkazán
senior tag
Itt van a Ryzen Master bővebben.
-
Luskan
tag
Kiváncsi leszek, hogy az R3-asok mennyivel lesznek a 65 wattos TDP class alatt. Kicsi a házam, minél egyszerűbb hűtés kell majd rá.
-
Jöhetnének már a tesztek

-
darealkilla
aktív tag
-
Habugi
addikt
Létezik h általánosságban +100Mhz okán került kifejlesztésre? Most érted..

Tévedés jogát nyilván fenntartom, márcsak azért is mert hosszú ideje a postjaidba itt-ott belebotolva annyi shimán kijelenthető hogy bőven jobban belelátsz ezekbe a dolgokba mint pl jómagam, hova-tovább aktívabban is követed a hw világ változásait de nem látom értelmét miért pont akkor állnának elő a fixált TDP tényével, amikor perf/watt mutatóban sikerült (látszólag) a konkurencia alá mennük és 65 ill. 95W-os TDP-kről beszélünk. Számomra ez elég mindfuck lenne.

"Még mindig nem értem hogy következik a múltból a jövő."
Ez most valamiféle morbid tréfa akart lenni hogy bevigyél az erdőbe?

-
carl18
addikt
Szerintem a ryzen most jól megfogja majd a intel piacot, mert hát ha az I5 kap egy hyper treadingot akkor az i7 már is értelmét veszti, de ha az i7 megkapja a 6 magot akkor meg az intel magának add ellenfelet és a hedt platform 6800-6850K egyből értelmét veszti. Az amd meg kidobta ami van neki, nem kell tartogatnia magát,intel most dobta ki a kaby lake-t év végéig következő év elejéig nem dobna ki új platformot, egyetlen fegyverünk a zen ellen egyenlőre a árazás

-
Jack@l
veterán
Az XFR nem lépi át a TDP keretet. (legalábbis tudtommal)
Nem véletlen hogy +100 mhz-et rebesgettek rá a computerbase-en.Még mindig nem értem hoghy következik a múltból a jövő. Tök más platform, teljesen más felállás is a procik közt, itt nem egy gyárilag szénné hajtott 1000 darabos dark black editionról beszélnük +100 dollárért.
Ezekből sokat akarnak eladni. -
Vismajor01
addikt
En arra leszek kivancsi, hogy tesztek alapjan en melyiket valasszam.
Amit en hajtok az szarik ra hany szal van, kb csak az egy szalas teljesitmeny szamit (szar source motor).
Most egy fx 6300 van 4.6 ghzen, szoval ezt nem lesz nehez uberelni. Valszeg az r5 seria kozepet vagy aljat celozom meg
Vagy elhagyom a vorosoket es ha leesik az ara a skylake i5oknek akkor valtok arra![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
R5 1500 tényleg szuper ajánlat lehet, ha jobb az ár-érték aránya, mint az R5 1600X-nek! A számomra fontos játékokban számít a 12 szál, viszont nem tragédia a kicsivel alacsonyabb órajel. Ahogy több tesztben is megfigyeltem, sok alacsony órajelű szál esetén az fps stabilabb. Lehet, hogy egy 8 szálas proci nagyobb maximális fps-eket ad, de a minimum fps-ek a 12 szálas esetében jobbak lesznek, és ez a fontosabb!
Én az R5 1500-at az i7-7000 (non-k) ellenfelének tartom, viszont szerintem a legtöbb játékban ki fog kapni az Intel megoldásától; a kivételek viszont szerintem pont azok a játékok lehetnek, amik engem érdekelnének.

-
Habugi
addikt
"Ha nem tiltják, ki vesz majd nagyobb tdp-s procit + 100 dodóért?"
Ez rém gyenge érvelésnek..

Vishera 8320 kontra 9590 viszonya?!
125W vs 220W TDP papíron, volt idő amikor még több is volt köztük mint 100dodó, a gyakorlatban pedig annyi volt a difi, hogy a 8320nál kilőtted a TDP limitet adtál neki feszt és lett egy 9590-esed.
Bőven elegen vették a magasabb alapórajel és annak reményében is h CPB nélkül vállalhatóbb fesszel megy majd adott magasságban mert "talán válogatott chipek".
Az árrésekkel eddig szemlátomást az XFR (X) fényében operálnak, megfejelve a Vishera féle magasabb számozás egyenlő magasabb alapórajel/Turbo tényével.
Az XFR-ről elég keveset tudni de annyi meg lett szellőztetve hogy a hőmérséklet függvényében (is?) fog automatikusan/kézzel beállított keretek között (Ryzen Master?
)/ki tudja operálni, tovább Boostolni. Adja magát a kérdés, miért lenne így megoldva ha tiltva lenne a TDP átlépése?Azt pedig nem látom, hogy az önálló gondolatformálás képességének miként feltétele az mi van leírva hova és/vagy mi nincs.

-
-
Komplikato
veterán
Az X-es prociban tuti nincsen, mivel volt hír valami elmebetegről aki nitróval rekordot döntött valamelyik benchmarkban, azt hiszem 5.2Ghz-en ment az 1800X. Mondjuk szerintem folyékony nitrogénhez képest elég karcsú, de ha lenne benne TDP védelem, nem ment volna neki.
-
carl18
addikt
No gyerekek, már elő is lehet rendelni őket!
árak se rosszak szerintem,
[link] -
HavocS
senior tag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Na ez zsír, épp gondolkodtam rajta hogy remélem lesz olyan OC SW mint az Overdrive az FX-ekhez.
-
válasz
darealkilla
üzenetére
Valamelyik infó nem tuti...Pedig pont ez a proci érdekelne majd.

-
Habugi
addikt
válasz
darealkilla
üzenetére
-
"A CPU-Z stabja sem kapott Ryzent...
A HWiNFO keszitoje sem." 
-
válasz
Szeszkazán
üzenetére
pofás. viszont tdp-s opciót nem látok rajta.
-
Habugi
addikt
válasz
Szeszkazán
üzenetére
-
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Várható volt, hogy akinek aktuális a proci+lap csere, az ráugrik...

Személy szerint engem az 1500/600X érdekel jobban.
-
Szeszkazán
senior tag
Ryzem Master, aka Wattman for Ryen.
-
HSM
félisten
válasz
Szeszkazán
üzenetére
A látott teljesítmény és az ár tekintetében ez kevéssé meglepő.

Reméljük, hogy a lapok a kezdeti BIOS-okkal is használhatóak lesznek. -
Szeszkazán
senior tag
Hát az amazonon már veszik rendesen

-
törölt tag

-
Oliverda
félisten
-
bil
tag
Attol, hogy hivatalosan 2400-as ramot tamogat a ryzen, erdemes nagyobb frekiju ram-okat venni a kesobbi procik (zen+, zen2) miatt?
-
Jacek
veterán
Itt svédben kisker webshop alaplap árak. Afa majd azonos 25% és 32.5-el kell szorozni.
itt -
Nocsak mit találtam, ment is a kedvencekbe.

Nekem a +100MHz XFR nem tiszta, lehet rosszul emlékszem, de mintha arról lett volna szó, hogy a hőfok, és a TDP keret függvényében adagolja magának a feszt a proci, így akár jelentősen nőhet az órajel.
Ha ez a +100MHz az, akkor értelmesebb X nélküli procit venni, és manuálisan állítgatni..
Vagy eltévedtem valahol útközben?
-
joysefke
veterán
Alaplap árak:
link -
-
Oliverda
félisten
-
tkesy
őstag
Arra én is kíváncsi vagyok, mert a Giga-nal a következő órajelek vannak a támogatási listában:
2133, 2400, 2666, 2933, 3200 (ezek gyanúsan a 133 egész számú többszörösei, ami viszont a 1st gen core i7/5/3-ra hajaz, ahol szintén 133 MHz-es volt a BCLK) ellenben így a 3400 nem annyira illik bele a képbe... max downgrade-elve...
-
-
darkhorse
tag
Nagyon várós, úgy néz ki ezt most tényleg jól összerakta az AMD!

-
törölt tag
Varjuk a teszteket, lapokat

-
Cseneles
őstag
Kiváncsian várom a fejleményeket, addig megülök a jó kis FX-en
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
carl18
addikt
ryzen unboxing
[link] -
olle
senior tag
Sziasztok.
Kiknek lehet jó ez a CPU? Most egy 6600K t nyúzok casual gamingel. Meg vagyok vele elégedve. Amíg nem próbálom a játékmenetemet rögzíteni illetve kilőni a hálóra mert akkor megfekszik.
-
hundai
aktív tag
Előree
nagyon várom már a teszteket ! Remélem lesz PH! teszt is 
-
tkesy
őstag
Most nézem, hogy a Giga AX370-es lapokon intel hálózati vezérlő van...

Mondjuk az már kevésbé vicces, hogy a 3000-es Ripjaws V nem igazán támogatott (tesztelt), és egyébként is visszaskálázza a 3000-es rammokat 2933-ra a rendszer, valamint a 2800-as rammokat is csak 2666-on tesztelték csak...

-
joysefke
veterán
Oké, beszállok a versenybe: Itt az első értelmes hozzászólás:
Van arról a találgatásokon felül valami kézzelfoghatóbb infó, hogy a megadott TDP keretek (különösen a kis procik 65W-os kerete) túlléphető-e?
J.
-
Oliverda
félisten
AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) topik
(alias Summit Ridge)Piaci start és tesztek: március 2.
- AM4 tokozás (új hűtőfelfogatás!)
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- Tizenhat, tizenkét, vagy nyolc szál
- DDR4-2400 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Specifikációk a teljesség igénye nélkül:
- Socket AM4 tokozás (a korábbi hűtőkkel nem kompatibilis!!)
- 14 nm LPP FinFET gyártástechnológia
- natív nyolcmagos kialakítás
- SMT, azaz minden mag két szálon képes dolgozni
- magonként saját külön 32 kB-os L1D, 64 kB L1I és 512 kB L2 cache, valamint két 8MB-os L3 (8 és 6 magnál!) cache mely az összes mag közötti adatcsere gyorsítására hivatott
- SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1/4.2, AES, AVX, AVX2, FMA3, AES, SHA utasításkészletek támogatása
- kétcsatornás integrált memóriavezérlő (IMC) - hivatalosan max. DDR4-2400 támogatás
- továbbfejlesztett turbó (Precision Boost és XFR)
A szilíciumlapka fotója:
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Windows 11
- Tudományos Pandémia Klub
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- GoodSpeed: 24 éves a Windows XP! Nézzen ki úgy a Windows 11 mint az XP?
- Windows 10
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3733, 91% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Bontatlan Lenovo T14S WUXGA Touch Ryzen5 Pro 7540U 16GB 256GB Radeon 740M Win11 Pro 3év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Persze ha idoben kuldenek mindenkinek procit, talan hamarabb kibukott volna ez a problema...

kíváncsian várjuk a fejleményeket köszi az infót!
Majd ha jön a tekken 7 miatta beújítok egy i5-3470-re! Gondolom elég lesz neki, de 3470-ről ha szűkség lesz a váltás 1600X az amire megérné majd. De amiket én játszom oda nem szűkséges a sok szál, Xenoverse 1-2, Sims 4, Assasinok 3. 4. része szórakozok néha napi 1-2 órát. Alan Wake, meg ilyesmik. Még Majd a tekken 7 amit tuti játszani fogok. 

Giga fanként így könnyen lehet hogy életemben először Asrock lapom lesz. Gigánál 7+1 fázis, Asrocknál 9+2, M.2 1 db vs. 2, USB3.1 Giga B350-nél egyáltalán nincs, Asrocknál van A és C is, árban meg 94$ vs 99$.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)