- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo_21
addikt
válasz
katt777 #34090 üzenetére
Mindjárt megnézem hogy lefut-e
De megpróbálkozom kisebb emelésekkel...Ide vonatkozóan a kérdés a köv...érdemes elöször csak core clock-ot állítani..aztán memóriát? így tesztelvén? vagy mindkettöt..viszonylag óvatoskodván normál kereket közt emelgetni..alapfeszen természetes..
Nem emlékszek hogy a Tweakben a "G" beállítás mi volt..azt hiszem gyárilag a legmagasabb beállítással vmi 1170/1300talán..alapfesszel.. -
válasz
katt777 #34074 üzenetére
az előirányzat nem ezt jelenti. azt jelenti, hogy ez egy erősan ajánlott idő, amitől megfelelő indoklás mellett lehet csak eltérni, de akkor valóban el lehet.
az sajnos igaz, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy a magukért megfelelően ki nem álló fogyasztókat szívassák a boltok. pontosan ezért írtam le, hogy mit kell ennek elkerülésére tenni - ha egy ilyen dokumentált eset után fogyasztói panaszra kerül a sor, akkor már hasonló esélyekkel indulsz, mint amikor régen a bolt nem tartotta be a 30 napot.amúgy könnyen lehet, hogy hamarosan élesben is le fogom tesztelni a fentieket
-
Apollo_21
addikt
válasz
katt777 #34076 üzenetére
Ezzel elég nagy "fájdalmaim" voltak hétvégén..tesztelni akartam a kártya 3D-ben nyújtott maximumát..megakartam nézni hol a vége..ez szép..addig h lement 1x 1500as memóval..aztán már az 1300at se bírta...mindez monitor sötétségben nyilvánult meg de csak a heavent tette sötétté..kialt taboltam és jóvolt...
-
válasz
katt777 #34067 üzenetére
el is olvastad, amit írtam, vagy csak rápillantottál?
én is azt írtam, hogy előirányzott idő van - az viszont csak a fogyasztón múlik, hogy mennyire engedi ezzel visszaélni a kereskedőt. ha pl. a kereskedő az ígéretét nem tartja be, az bőven elég indok, hogy követelj rajta alternatív megoldást.
a forrásom amúgy ez a kis összefoglaló.
-
gyuszaa
őstag
válasz
katt777 #33974 üzenetére
Visszatérve nálam sem ment le 925 alá, ha 0%-on volt a powertune csuszka.
Szintetikus teszt alatt, se bf3 alatt. És ugyanúgy azt tapasztaltam +10%-nál már fixen tartotta.
És eddig szóban lévő programokkal néztem, ugyan olyan beállításokkal mint bárki más a fórumon.Sőt, amit kitapasztaltál feszültségeket, én is egy az egyben ezekre az értékekre jutottam.
De ezt más is láthatja ha visszaolvas mikor megvettem ezt a kártyát.Nem hiszem user error lenne, nálam is ez jött le ésszerű keretek között nem tudtam volna 1100 fölé menni állandóan, se feszültség, se hőmérséklet/zaj terén.
1100/1700 tökéletes ahogy van, és már bőven alap 7950 teljesítmény van (sőt).
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #34026 üzenetére
Azt hogy neked van-e, arról fogalmam sincs, de a nálam járt elvileg ugyanolyan típusú karin 100%, hogy volt.
Ott volt a kis kapcsolója a CF csatinál. Meg is állapítottam, hogy az utolsó bitig ugyanolyan BIOS van beléjük égetve.
(Sapphire kariknál ez nem mindig egyértelmű, a 7970-emnek is van egy kicsit OC meg egy kicsit jobban OC BIOS-a.
Mondjuk értelme sok nincs.)
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #34024 üzenetére
Egy az egyben ugyanaz a kari, mint a Tiéd, csak kisebb/gyengébb hűtővel (GPU, VRM egyaránt), meg lespórolt árnyékolással a DVI-on, és lespórolt dual-bios-al.
Szóval minőségi kártya alapvetően, csak kicsit kicentizett hűtővel. A visszajelzések alapján alulfeszelve már vállalható alapon, nem hangos, és nem is túl meleg. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #34020 üzenetére
"Ha leszabályozza, annyiból vehetett volna egy olcsóbb kártyát is,"
Alapórajelre gondoltam, csak a gyárinál kisebb feszen, így semmit nem veszít a sebességből."VTX szerintem ráadásul nem nagyon alulfeszelhető órajelcsökkentés nélkül."
Az összes nálam járt Tahiti (4db!) tudja/tudta a 900-1000Mhz közötti alapórajelét 1,05V körül. Ehhez képest a gyári alapfeszek akövetkezők voltak: 1,256V, 1,18V, 1,18V, 1,256V. Ha a VTX nem ilyen 1,08V körüli alapfeszes (99%, hogy nem az, mert BOOST edition az is) akkor rengeteget lehet vele nyerni alulfeszelve.
Megjegyzem, ez az alulfeszelős fogyasztáscsökkentésa kitűnően enyhíti a bemelegedős házból származó problémákat is, sokkal kevésbé kell annak is szellőznie, ha kevesebbet fűt be a kari. Ugyanis rakhat rá akármekkora hűtőt, ha csak a 70 fokos forró levegőben dekkol az elégtelen szellőzésű házban, semmivel nem lesz jobb a gyárinál. -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #34009 üzenetére
Te nem próbálod megérteni amit írtam, csak kötöd az ebet a karóhoz. A szoftver nem lehet limit, az ugyanis egy adottság. A régi I7 920-asom is hiába volt megfelelően megírt programokban 30-40%-al is akár gyorsabb HT-val, 3 évig, míg megvolt, végig ki volt kapcsolva a HT, mert a programjaim 90%-a jobban futott nélküle. Nem dobhatom ki a programjaim 90%-át, mert szarul használják ki a CPU-m...
Nem butítottam le én semminek a grafikáját, hanem egyszerűen akadnak olyan programok, amik kevésbé szépek, ellenben erős CPU kell alájuk 1-2 szálon. Például a Planetside2, iszonyatosan kell alá a proci, amikor mondjuk egy bázison 150 ember harcol online egymás ellen....
Így nézett ki 1-2 hónapja MAXIMUM grafikán, Full-HD-ben egy félórás menet GPU-kihasználtsága a tuningolatlan, alapórajeles 7950-en, miközben 3600-3800Mhz között tekert az I5 3570K-m, 8GB 1600@CL9 DC ram társaságában. [link]
De ahogy írtamkorábban is, játszahtó így is tökéletesen, nem fogom ezért tuningolni, de látszik, hogy lehetne gyorsabb ennél a 30-70FPS-nél, ami jelenleg van.
Értem én, hogy 7 éves játék is akad, ami szépen fut kisebb prociigénnyel, de attól még nemcsak ilyen van.Az utolsó bekezdésben nem tudom, mire célzol, szerintem senki nem siánkozott itt most a topicban tuningolt csúcsprocesszorral, de én tapasztalatokat írtam, és nem tuningolt csúcsprocival, hanem egy maximum erős középkategóriás tuningolatlannal.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33994 üzenetére
"Mindig mulatok azokon a netes írásokon, amelyek meggyőzni próbálnak arról, hogy 4.7GHz-en hajtott i5 v. i7 kell egy HD7870 kaliberű VGA alá. Még csúcskártyák alá sem kell."
Én is mindig jókat mulatok, amikor megszólal a hasonlóan elfogult, és hasonlóan fekete-fehéren gondolkozó ellentábor.
Bőségesen akadt az elmúlt időkben olyan játék, ami az alap i5 3570k-mat alig 20-30%-ra terhelte akár a tuningolt 7950 mellett is, de bőven akad olyan is, ami 40-50% (két magot használ a mocsok, hell yeah) és 60-80% GPU usage tuning nélkül is a 7950-el, szóval masszív CPU-limit. Szóval nem lehet egyértelműen kijelenteni, mi elég, és mennyire. Függ a játéktól, és attól is, hogyan játszod a játékot.
Nyugodtan elhiheted, egyetlen 7870XT mellett is van játék illetve játékmód, ahova jól jön a 4,6Ghz is... Persze, mondhatjuk, hogy szarul optimalizált a játék, de ez sovány vigasz, ha én mégis azzal szeretnék játszani... -
Charli Firpo
csendes tag
válasz
katt777 #33996 üzenetére
Na nekem például már eszembe jutott.
Most mit mondjak, szerintem itt mindannyian nagy élvezettel építgetjük a gépeinket, és néha mikor egy-egy új alkatrész kerül a gépbe akkor mindig nagy az öröm. Komolyan mondom , annyira tetszik a videókártyám, hogy gondoltam beteszem háttérnek a képét. Valószínüleg nem reális a gondolkodás, de akkora olyankor az öröm, hogy tényleg nézegetném a képét. Hu vazze tiszta gollam lettem. A drágaszágom képét... a váltott háttér hmm.
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #33994 üzenetére
Szerintem se menjünk bele, van elég teszt a neten de pl itt egy alacsony felbontáson.
A szövegértés látom az nem megy, nálam pont fordítva van minden, mert csak az AB mutatja a pontos órajelet a többi mást mutat, és mondom ki lett mérve és az AB mutatta a jót, a többi nem.
A 891 és 911mhz az nem 925mhz ahogy a többi program látja!
Én szépen végigzongoráztam az összes bios-t 0.28-0.32-ig, volt Sapphire 7870XT bios is a karin.
A karid alapfesze sem stimmel, de ezt te magad is ellenőrizheted, gpu-z-nél a vddc max-ra teszed, aztán indítasz valami terhelő progit, aztán azon láthatod majd, hogy 1.2v körül vagy felette leszel. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33974 üzenetére
Nem mondom, hogy rossz a kártyád.
Ha a "rosszaság" jele lenne ez a dolog, akkor marha rossz lenne a 7950-em is, márpedig nagyon-nagyon nem az.
Ahogy írtam neked, csak az 500-925-975Mhz órajeleket látod, amit a driver hazudik. Mielőtt 500Mhz-re lép, szépen végigszánkázik lefelé az órajel, csak azt te 925-nek látod.
Nekem 1,256V-os volt az amúgy ugyanolyan XT-m, mint neked. Logout tesztemben találsz róla Kombustor képmentést (ha érdekel), 1050/1500-on még azt is tök jól bírta +20% poweren, igaz, masszívan alulfeszelve, de stabil volt azon a feszen, napokat játszottam/teszteltem vele úgy.
A gyári feszen öngyilkosság lett volna a +20% poerrel meghajtani. Nem véletlen jöttek ki később ugyanazoka kártyák kisebb fesszel és power limittel.
De amúgy idéznék egy pár sort a logout tesztemből, ami a tiéddel megegyező karival készült, és itt még rosszul volt beállítva az AB, így nem igazán értettem, mi húzódik a dolog hátterében:
"Mivel ezek a fogyasztási mutatók nem igazán nyerték el a tetszésemet, azaz a netes teszteknek megfelelően kellőképpen magas volt, így nekiláttam először a powertune-al állítgatni a dolgokon, minek tekerjen pl. D3-ban Boost órajelen, amikor V-sync miatt alig 40% a GPU-usage? Sokkal szimpatikusabb lett volna, ha hagyja 1,18 V-on 925 Mhz-en.
Először Sniper tesztet néztem:
- 20%: 220 W 30 FPS, néha 500Mhz-re is váltott, ez nem az, amit kerestem
- 15%: 240-250 W 35,6 FPS, majdnem végig 925, de gyanús, többet vesztettünk az FPS-ből, mint amennyit csökkentettünk az órajeleken
- 10%: 260-275 W 38 FPS itt nem nyertünk sokat, de legalább a sebesség rendben
+ 20%: 275 W-290 W 39.1 FPS Ilyen, ha végig megy a BOOST, nem túl rózsás a fogyasztás/teljesítmény arány a sima 7870-hez képest, pláne, ha a gép alapfogyasztását levonjuk.Majd néztem egy kombustort:
+ 20%: 390 W , de 104 FPS, végig 975 Mhz, WOW, ez nem kevés étvágy, de hoppá, gyorsultunk 25%-ot! Itt lett gyanús, hogy a powertune nem csak akkor ügyködik, amikor órajelugrálást tapasztalunk....Ennek gyorsan utánamértem, és beigazolódott a sejtésem. Azonos órajel, -5% illetve +3% powertune, az órajel ránézésre fix 925Mhz a teljes teszt alatt, mégis a sebesség egyszer -5%-on 73 FPS, míg +3%-on 89 FPS. [link] [link]
"Itt az utolsó képen mnden progi 925Mhz-et mutatott, mágse lehetett igaz, mert a valós sebesség különbözött.
Én azt mondom, ha hasonló képet tudsz linkelni Kombustorral, ahol azonos az FPS, és 0%-on is 925Mhz-nek megfelelő a sebesség, ahogy +20%-on 975-nek, akkor kalapot emelek, hogy igazad volt, és jól mér minden, de ez úgyse fog bekövetkezni (lásd 2. bekezdés).Na igen, a doboz, azon én is néztem.
(#33976) katt777: Én nem mondtam, hogy az AB mit és mennyire tud monitorozni. Én csak a valós órajel megállapítását emeltem ki, bár nálam más dolgokat is többé-kevésbé jól mér.
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #33976 üzenetére
Miért cáfolnám saját magam?
Nálam is több szoftver is ugyanazt mutatja, de az AB mutat olyat is, amit a többi nem!
AB szerint levált a kártya 896-911mhz-re a többi szoft szerint, meg 925mhz, holott nem!
Ki lett mérve gpu tool-al és az AB-nek volt igaza!
Nálad valószínűleg a felbontás és a gyengébb proci miatt nincs teljesen megterhelve a kari, így nem lépi át a tdp limitet így nem vesz visszább az órajelből. -
belinho
senior tag
válasz
katt777 #33972 üzenetére
Kapcsold be az afterburner-ben a settings alatt a low level hardware access interface opciót, azzal majd mutatja az órajel ugrálásokat!
Nálam is levált 896-911-925-932-975mhz 0% PL limit mellett, minden más 925-nek látja, de az Afterburner mutatja jól.Ahogy HSM is javasolta nézd meg -20% mellett, na ott ugrál csak össze-vissza!
Én csak az AB-t használom tuningolásra, alulfeszelésre, monitorozásra+ a HWinfo progi mutatja az egyéb dolgokat vrm temp, cpu info-k.
Gpu-z, system monitor, gadget nem sokra való, mert nem mindig pontosan jelez vissza! -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33972 üzenetére
Igen, egy szócska kimaradt. MAXIMUM az órajelemelkedéssel gyorsulhatott volna, vagy még kevesebbet. Bár ez a teszt szinte érzéketlen a ramsebességre, így asszem ez nem nagyon torzítja a mérést.
Szóval azt hiszem, ez az apró körülmény a ramsebességgel aligha módosít az eredményeken és a végkövetkeztetésen. (De ha ragaszkodsz hozzá, a ramokat is visszabutíthatom a "850Mhz"-es teszthez és linkelek képet, de szvsz semmi értelme.)
Mivel a tiéd nem 7950, így a nem boost alapórajele nem 850Mhz, mint nálam, hanem 925Mhz.
De amúgy mindkettő BOOST revíziós Tahiti lapka, szóval nyugodtan veheted őket ilyen szempontból tökéletesen megegyezőnek.
Ha AB is 925Mhz-et mér, akár mínusz 20% poweren is ilyen power vírusban, akkor valamit nem jól állítottál be, vagy valami nagyon nem működik.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33964 üzenetére
Nagyon rosszul döntöttél. Mondom, az AMD driverei NEM jelzik vissza pontosan az aktuális órajelet, elrejti a progik elől. De attól még nem annyi az annyi.
Csináltam egy kis tesztet is róla.
Íme a bizonyítékok (eredmények):
- A 7950-em, alapórajelen, 0% power, 91 FPS AVG, GPU-Z szerint végig minimum 850Mhz, CCC szerint szintén, Afterburner egészen mást mond, 600-700Mhz közti ugrálást, lásd a monitorozó diagrammot. [link]
- Ugyanez minden, 1 perccel később, csak +20% poweren, minden progi szerint fix 925Mhz magórajel (AB itt is mutat némi turpisságot, ettől most tekintsünk el), és 116FPS AVG. [link]Na, és akkor számoljunk kicsit! Ha 850Mhz 91FPS, akkor a 925Mhz-nek az órajellel arányosan kellett volna gyorsulnia, azaz kb. 9%-ot, ami 99FPS. De hoppá, hiszen mi nem 99-et hanem 116-ot mértünk. Gyanús. Vizsgáljuk meg, mi van akkor, ha az Afterburner mond igazat. Nem könnyű belőni az átlagos órajelet, én megtippelem 700Mhz-re. Ha 700Mhz-ről gyorsult 925-re, az 32%, tehát az olyan 120FPS környéke, ami belekalkulálva, hogy kellett kis idő, mire leesett az órajel az első esetben a 700Mhz magasságába, és a 925Mhz sem éppen 925Mhz volt, hanem nagyon picivel kevesebb, akkor azt hiszem kijelenthetjük, hogy az AB mér jól, és az összes AMD drivertől adatot kérő progi hazudik.
Szerk.: A hőfokokat ne nézd, eléggé meleg van a szobában, folyik rólam a víz, és nem szereti az alárakott 7970-et, nem szellőzik most túl jól.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33928 üzenetére
Ki kell nyomozni, utánamérni, ilyesmik.
Nem véletlen szidják annyian a szoftveres méréseket, lehet tök jó pontos, de 100+1 dolgon bukhat el, és akkor hülyeséget ír.
Ahogy a multiméter is furcsaságokat mutat, ha más mérési módba tekerted, mint amire gondolsz, hogy mérsz....
Én is így jöttem rá, hogy tudom a valós órajelet megmérni, pedig vagy 5 különböző program mutatja a nem valósat, csak egyszerűen nem passzoltak a mérési eredmények az elmélethez és a mutatott órajelhez.
Miután rájöttem a turpisságra, bezzeg egyből összepasszolt minden.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33918 üzenetére
Minden progi ezt jelzi, ami a drivertől kéri le az órajellépcsőt. Ellenben az nem jelzi vissza az aktuális powertune-korrigált órajelet. Azt nekem eddig csak és kizárólag az Afterburner low-level módjával sikerült kiolvasnom, ami sajnos abszolút egybevágott a mért sebességekkel. Eltelt egy ideig, mire rájöttem, sehogy nem akartak nekem kijönni a számok, mikor a tesztem írtam, úgyhogy addig teszteltem, olvastam utána, míg rá nem jöttem.
A tesztembe is utólag került be magyarázatnak.
Amúgy állati jó ez a 3570K, szuper gyors, hűvös, és alig fogyaszt. AVX Linx-be se megy 58W fölé passzívan hűtve 3600Mhz-en. [link] Pedig a CM 212 marhára nem passzív üzemre készült. Csak a felhajtás volt nagy körülötte, de semmi baja ezeknek a csipeknek, "vacak" TIM az IHS alatt ide vagy oda. És ez a gyári turbo, alapfeszen, semmi alulfeszelés, pedig szvsz bőven bírná kisebb feszen is, csak már nincs kedvem beleásni magam procituningba....
(#33922) belinho:
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33883 üzenetére
Az Intel szvsz szánt szándékkal tesz gyengébb hővezetőt a kupak és a mag közé, hogy a 2500k-2600k-nál lévő agyatlan tuningokat visszafogják, illetve kizárják a gariból. Ez üzleti érdek. Így a gagyi pasztával eszedbe se fog jutni olyan feszen járatni a 22nnm-es IB procidat, mint amit jóérzésű ember a 65nm-es Q6600-asától is sajnált.... Ellenben milyen érdekes, hogy épp úgy lőtték be a pasztát, hogy a sima kis CM212-es hűtőmmel normális feszen röhögve jól működik 4,5Ghz-en, nem melegszik túl a 3570K-m. Utána van csak baj, ha efölé mész, mert oda már jóval nagyobb feszt kér, amit nem bír a gyári paszta. Ne mondd, hogy ez véletlen.
A másik, hogy nem minőségi szürke pasztás, jópár fokot hoz az MX2-vel való átpasztázás is, hanem valami kemény cucc, amit régen alaplapi csipszeteken lehetett látni, és elég rossz hővezető.[link]
A képeddel kapcsolatban pedig.... Ahogy sejtettem. Rosszul mér a GPU-Z és valamiért az AB is nálad. Ki van csukva, hogy ennyire vegye csak vissza az órajelet -20% vagy 0% poweren....
A GPU-felhasználáson is láthatod, hogy valami nem kerek.
Megnézheted nálam, Kombustor Burn-in, OGL2-es api, ami a legjobban terhel, íme, alapórajelen a 7950-em, és csak 0% power, ami azért érdekes, mert 7970 limitek vannak a kártyámban gyárilag: [link] Jól látszik az AB grafikonon, hogy először 925Mhz-en megy, aztán elkezd ugrálni a GPU-usage, meg az órajel is, és egyszercsak beáll minden olyan 600-700Mhz környékére elég stabilra, a GPU-usage se ugrál tovább.
Nekem az mesébe illő, hogy nálad a 7870XT a kisebb gyári limittel is tartsa a 925Mhz-et hasonló terhelésen... -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33849 üzenetére
"viszont feszt illetően a HWinfo még az AB-nél is hülyébb, marad a GPU-Z."
Pedig a HWiNFO az egyetlen progi, ami rendesen kiírja, mi a kari adott órajelhez való gyári feszültsége (az Ati internal szenzornál) illetve kiírja a valós, csip által kapott feszültséget is (a chil/IR PMbus szenzornál).Tudod, mit, ami a GPU-Z-t illeti, lőjj nekem egy screenshotot, furmark, vagy Kombustor burn-in, -20% poweren, és GPU-Z-ből monitorozva az órajelet. Nem kell nagy kép, nem kell jó minőség, ami mobilneten is felmegy.
Akár csak a GPU-Z ablak, mondjuk egy 3 perces futás alatt.A HWiNFO nem csinál grafikont, ellenben AB-ben tudod állítani a határértéket, jobbgomb egéren a grafikonra, és tulajdonságok. Egyből kidob a megfelelő menüpontra. (3.0.0 beta10 legalábbis.
)
Az AB csakk akkor módosít indulásnál, ha apply-t nyomsz egy beállításra, illetve ha bepipálod az "apply overclocking settings at startup" vagy valami nagyon hasonló nevű opciót.
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #33830 üzenetére
Nem tudom így kép nélkül nem tudok segíteni, de ez egy grafikus felület ott kellene lennie, szóval a hiba biztosan nálad van!
Ott van nálam is a 7870XT-nél a 3.0.0 beta 10-es verziónál, sőt megnéztem külön neked a másik gépen a 9600GT-n ami baromira nem is támogatja ott is látható a power limit és a core voltage is, inaktív de ott van!
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33810 üzenetére
Ja, értem. Halkan megjegyzem, az említett I7-es tuning 3675Mhz volt, amit a biztonsági tartalékokkal együtt közel olyan feszeken járattam, ami 4Ghz-hez kellett volna....
Ramok is kényelmes 1400-on a 4Ghz 1525MHz-ével szemben. Szóval én mindent megpróbáltam szvsz.... De ha látsz a módszeremben hibát, miután az összes elérhető tesztet leglább fél napig nyomattam rajta , hát ne tarsd magadban.
Én se ma kezdtem.
".A te kártyádat nyilván rendben felismeri, az enyémet meg nem, ennyi az egész."
Volt Sapphire 7870XT-m, és ment AB-vel a PL állítás, azért írtam. [link] De az akkori (február körüli) új bétában is volt, az már ráadásul kezelte a feszültségállítást is. Amúgy ha nincs ott neked a PL állítás, az valami driveres dolog lehet, de hogy mi, az egy jó kérdés.
A GPU-Z előfordul, hogy a valós GPU-fesz helyett a BIOS-beli alapfeszt írja, főleg ezeknél az LE kártyáknál. Mondjuk nálam még jól mutatta, legalábbis a 6.7 [link].
Én a HWiNFO sensor only módját tudnám neked ajánlani monitorozni, AB OSD-re is ki lehet tenni, és minden fontos paramétert monitoroz, megjelelölve az adatforrást (!!!) nagyon jó kis eszköz."Unoff módban semmilyen beállítást nem fogad el."
Ez mit jelent pontosan? Újraindítás megvolt miután bepipáltad? -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33805 üzenetére
"Mint említettem, nem az észrevehetetlen hibákra gondoltam, hanem a hétköznap, nem megfelelően tesztelt tuningbeállítások miatt előbukkanóakra."
Nekem az a bizonyos hiba a 920-as I7-emen ugyanúgy másfél évig nem bukkant elő, észrevehetetlen volt.Másfél év után egy hibás kis mondjuk 3*3 pixeles bevillanásból vettem észre.
A 7950-es topicban is egészen addig hibátlanul mentek az alulfeszelt vagy tuningolt csipek, míg a WOT meg nem jelent, és igényelt kicsivel több feszt. A csipek "észrevehettlen" gyári hibái is azért maradnak észrevehetetlenek, mert szoftveresen vagy a BIOS által javítják vagy megelőzik őket. Ugyanúgy mi is tuningnál, ha kicsi a fesz, utánállítjuk és jó is.
"Nálam a GPU-Z pontosan követi az órajelet és a feszt, a visszaesést is azonnal jelzi."
Mondom, hogy nem tud ilyet a GPU-Z.Rossz AB-verziót használsz, vagy valami más nem kerek akkor nálad, ha pont annyit mutat visszaeséskor, mint a GPU-Z.
(Bepipáltad AB-ben a low level HW access-t? Csak akkor látja, amúgy ugyanazt mutatja csak, mint a GPU-Z....)
Amúgy annál is inkább gyanús nekem az AB-d, mert van benne power limit állítás...
Próbáld ki a friss bétát, nekem a 3.0.0 beta10 van fenn, és teljesen jól működik. Az unofficial mód is elvileg megy benne, bár azt egy korábbi bétával teszteltem csak, sajnos ha kijön az új béta, mindig frissíteni kell, bár lehet, fogom azt letiltom netről a tűzfalon, aztán akkor szóljon be, hogy frissítsem.
Amúgy unofficialnak nincs csúszkája, akkor teljesen inaktivizálod a powertune-t, akkor teljesen figyelmen kívül hagyja a limiteket, bárhova is állítod a power limitet. Ezért is kell óvatosnak lenni vele, a 7950-em a gyárilag 7970 limitjeivel is vagy 20%-al kért többet kombustorban unofficial módban, mint amúgy +20% limittel. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33800 üzenetére
"Ha bármiben, bármikor hiba jön elő, akkor nem stabil a rendszered (mondjuk én pl. hetekig tesztelek - pl. még most is -, nem 1-2 próba után hagyom úgy a rendszert)."
Mondom, ennek a stabilitásnak a létezése amiről írsz szép álom, nem valóság. Ha ilyen rendszer létezne, akkor nem jönnének ki csipekből új revíziók javításokkal, illetve a programokhoz se kellenének sohasem patch-ek.És itt most még a tuningról szó sincs....
Itt van mondjuk a jelenlegi Intel generáció releváns doksija: [link]. Ilyen hibákat megtalálnál, amiket felsorolnak benne?Halkan jegyzem meg, hogy az Intelnek is sokszor akár egy év kell, mire megtalálják a hibákat, a kiadáskori lista mindig sokkal-sokkal rövidebb.
A 7950-emből +40% extra kijön, ugyanis 850Mhz az alapórajele (a 925Mhz csak BOOST hivatalosan rövidebb időkre) és 1200Mhz-en nem állítom, hogy stabil, de egy napot használtam úgy próbaképp, jópár játékkal kipróbálva. De aztán visszavettem belőle, mert úgy marha hangos és meleg mondjuk egy "kényelmes" 1100Mhz-hez képest, ami még mindig 29% tuning. A 7970-em is 1150Mhz-en elketyeg, ami a gyári 925MHz-hez képest 24% tuning, igaz, azt nem sokat teszteltem úgy, nem azzal játszom.
Ami nálad felmerül probléma, az szvsz a BOOST, illetve a power limit hatása. +20% power limit kell neki, hogy ilyet ne tegyen, ha pedig ez nem elég (nekem elég volt, de a beszámolók alapján az újabb Tahiti-LE BIOS-okban már kisebb a gyári limit, tehát hamarabb visszaveszi az órajelet a tuningoltról a boost-nélküli 925Mhz-re, vagy ha rendesen monitoroznád AB low levellel, akkor látnád, hogy valójában mégjobban
) akkor kell keresni egy régebbi BIOS-t, vagy módosítani a meglévőn, megemlve a limitet. A Tahiti csipek vége amúgy általában valahol 1100-1200Mhz között van, ritka az olyan, ami 1200-1350 között tudna.
Nézd meg a 7950-em, milyen szépen hazudja a GPU-Z az 1050Mhz-et (a legtöbb monitorozó progival együtt), amikor valójában 950MHz környékén zakatol csak a GPU: [link] (Mielőtt megkérdezed, az elért FPS is a 950Mhz körüli órajelet támasztotta alá, a GPU-Z egészen addig a beállított órajelet mutatja, amíg nem esik az órajel az alatta lévő órajellépcső alá, ami az esetedben 925Mhz, míg a 7950-en 850Mhz, azaz a boost-nélküli alapórajel.) -
válasz
katt777 #33792 üzenetére
figyuzz istenments ebböl flemet gyartani, de unom, hogy mindig hülye vagyok es ha nem, akkor az elsö szabaly lep eletbe
Tegy fel legyszives egy screenshotot tetszöleges külteri helyszinröl koppra tolt beallitasokkal fullhd-ben, a "legjobb mintavetel" opciot is beleertve! Ha ez 7870XT-vel (nem is szolva a sima 7870-röl) 30 fps felett van, akkor döbbenten hinni fogok Neked (es körbehugyozom magam). Addig ez szimpla kekeckedes. Mit gondolsz en a szörös hasamat vakarva beszelek a levegöbe, vagy esetleg tapasztalatbol?Ebben a jatekban valiszinüleg a vidia optimalizalas szorakozik, vagy a motor van hülyen megirva, mert gyakorlatilag barmilyen beallitason kepes mikroakadasra es ez mar a Witcher 1 eseteben is igy volt...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33792 üzenetére
Nem. Ugyanis azokban a címekben, amikben korábban jó volt, vélhetően továbbra is stabil, hibátlanul használható. Abszolút stabilitásról teljesen hülyeség beszélni, mert otthoni eszközökkel elérhetetlen olyanra tesztelni, egyszerűen nincs meg a hozzá szükséges ismeret, hacsak nincsenek a birtokodban a csip tervdokumentációi, és nem vagy egy legalább többtízfős csip-szakértő csoport egyszemélyben.
"Egyébként az én módszerem az, hogy minden grafikát maxra tolva tesztelek benchmarkokkal és igényesebb játékkal, utána soha nincs gáz."
Tudom, hogy a te módszered szükségszerűen jobb mindenki másénál, de hidd el, a 7900 topicban is alaposan kitesztelt beállítások voltak, amikkel előjött a WOT-mumus.
Nekem anno procituningom volt olyan, hogy másfél évig ment hibátlanul, majd észrevettem egy icipici képhibát videólejátszással, és gyorsított videólejátszással és mellé Linx-elve 5 perce alatt sikerült merevre fagyasztani az alaposan kitesztelt, és az addigi felhasználás mellett hibátlanul teljesítő (amúgy I7 920-as) processzort. Kellett neki kis plusszfesz, és "meg is javult". De úgyis tudom, hogy én rontottam el valamit, vagy igénytelen tesztprogramokkal teszteltem, és igénytelen programokat használtam abban a másfél évben is, hogy nem jött elő.Ezzel csak azt akartam mondani, hogy bármikor kijöhet olyan program, ami más részeit vagy máshogy használja a csipnek, mint a nagy átlag (vagy amivel kitesztelted), és akkor előfordulhat, hogy valamivel több feszt fog ilyen felhasználás mellett kérni, mint máshol.
-
Foxmulder89
senior tag
válasz
katt777 #33773 üzenetére
Jópár játékkal le kell tesztelni, úgy biztosra meglehet állapítani mennyi feszt kér.
A legnagyobbat kérő progi lesz a mérvadó, hiába stabil a többinél.
De még úgy is megeshet, hogy picit kevesebbet kap, mint amivel valóban atomstabil lenne 24/7 bárhol és lefagy mondjuk 3 óra után..
Ilyenkor +0.02-3v megoldja végleg a problémát. Vagy mínusz pár mhz, ha "csúcsra" van járatva, egy bizonyos órajel után semennyi fesztől nem lesz stabil. Pont ezért nem érdemes kicentizni semmit, nem éri meg az esetleges fejfájást.
Procinál ugyanez. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33737 üzenetére
Egy fél éves, alulfeszelt értelmesen használt, teljesen korrekt minőségű kártya? Nem vagy te egy kicsit paranoiás?
Teljesen normáls jelenség, hogy egy korábban X és Y játékkal kitesztelt tuningbeállítás picivel többet kér Z játékkal. Nem kell itt elméleteket gyártani degradálásról meg hasonló marhaságokat írni. Degradálás az, amikor kiteszteled X játékkal, és később ugyanaz az X játék lesz instabil a kitesztelt feszen és órajelen.
Szerencsére az ilyen probléma kis plusszfesszel könnyedén orvosolható.
-
PandaMonium
őstag
válasz
katt777 #33669 üzenetére
Akkor valamit nagyon rosszul néztél, mert maga a Valve is bejelentette, hogy OpenGL -el jobban futnak a játékaik mint Direct3D-vel mikor épp portolták a játékaikat a Steam linux-os release-je miatt. Itt van ebben a cikkben is elmagyarázva, hogy az OpenGL pipeline nemes egyszerűséggel gyorsabb és okosabb mint a DirectX -é, és már lassan csak marketingből és megszokásból van tolva ennyire a DirectX. (Persze, van ami könnyebben megoldható D3D-vel, de a könnyedség és a teljesítmény két külön téma.) Egyébként tudom, hogy ezt nem igazán a jó topikban emlegetem, de az emberek 60+% -a zöldeknél nyomja (2012-es statisztika), és amíg ez így van a játékfejlesztők sem fogják olyan feature-ökkel megtömni a játékaikat amikhez DX11.2 szükséges, vagy ha mégis akkor biztosan opcionális lesz a dolog, tehát vissza lehet váltani sima DX11-re.
(Egyébként ne érts félre, nincs rajtam zöld szemellenző, jó ideig piros voltam és szerettem is.)
-
PandaMonium
őstag
válasz
katt777 #33649 üzenetére
Az NV-ből a "valós" DX11.1 is hiányzik, mégsem érződik. A DX11.2 -nél sem lesz másképp. Szerintem ezért butaság egy gyártóra limitálni a választási lehetőségeidet. Ha azt mondod, hogy azért választottál AMD -t mert ott jobban futnak a játékaid, vagy szimpatikusabb a márka az oké, de a DX11.2 -ért totál értelmetlen volt.
Egyébként is már ezerszer be lett bizonyítva a játékfejlesztőknek, hogy az OpenGL jobban teljesít mint a Direct3D, elfelejthetnék már ezt a platform függő szutyok API-t... -
-
-
-
válasz
katt777 #33583 üzenetére
Csak buta felhasználó vagyok, fogalmam sincs a fájlba írkálásról.
AB szuperál és sokoldalúbb is, mint a Trixi. Amelyben valóban vannak mindenféle profilok, látok a szememmel
csak a másik szimpibb.
A manuális ventiprofil pedig azért szutyok, mert ha belövöm 60 fokig maradjon pl. alapfordulaton, aztán kússzék fel szépen 1650-re 70 fokig bezárólag, majd 1900-ra 80 fokig; akkor nagyjából 75 fokig marad alapon, majd felpörög üvöltve és ott is marad még 10 percig, mikor a hőfok már visszament 64-re. Ez így kakinak nevezhető...off: Tegnap fejeztem be a M Last Lightot (nincs sok időm játékra
), ott nekem sose esett 14fps alá a játék (azt is csak egy-két nyilván fosul megírt jelenetnél, zűrös fényviszonyok mellett), jellemzően 25-35 között mozgott maxon, kiterjesztett pisiXoff. off2X: elég nagyot csalódtam a végén; megunták a srácok a sztoritellinget és pontot tettek rá baltával
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33564 üzenetére
"Ez (és az alkalmazásonként egyébként is változó teljesítmény) sztem fényesen alátámasztja, hogy nem képkocka-eldobálással dolgozik a Hyperformance, ha a leírásának még mindig nem hinnél."
Érdekes, hogy az olyan tesztoldalak, akik nem csak FPS összehasonlításokat csináltak, más véleményen vannak. Itt egy példa: [link]
"HyperFormance can also be used on its own—without Virtual Vsync. In that case, Lucid tells us the software allows screen tearing to occur, but it ensures partially displayed frames aren't fully rendered. The exact mechanics involved elude us. However, the goal seems to be the same as for HyperFormance with Virtual Vsync: speed up the game loop in order to boost input responsiveness."
Ez mi, ha nem eldobált képszámítások?A gond inkább a gyakorlati megvalósítással van, előre nem lehet tudni, mekkora része lesz felesleges a képkockának, tehát tippelni kell. Nem is itt a lényeg talán.
"Without HyperFormance, BF3 on the EON11-S looks very fluid, with completely smooth animations and decent input response. That changes when we flip the HyperFormance toggle. Fraps reports a frame rate increase of about 10 FPS, and input responsiveness increases in a palpable way. Movements feel much more instantaneous. At the same time, animation fluidity clearly worsens."
Ezekszerint tényleg dolgozik a háttérben, kapsz 10FPS-t plusszban az eldobott munkákkal, viszont ugyanezért a gyárilag frankó folyamatos animálás nem lesz tökéletesen egyenletes.A konlúzióból: "HyperFormance can be used with more games on the EON11-S, and the improvements in responsiveness are usually clear. Whether those improvements make up for a loss in animation fluidity is another matter, though."
Azt hiszem, ehhez nem kell különösebb komment. Amit nyersz FPS-ben, elveszted az animációk folytonosságán.
Összefoglalava, ismét bebizonyosodott, hogy nincs ingyen ebéd, az extra sebességnek ára van.Szóval nem kéne ekkora mellénnyel hirdetni, hogy +40% ingyen, csak optimalizációval, mert megiszod annak a levét máshol. A teszt tökéletesen megmutatta, hogy semmi értelme feltennem, mert már a CF minimális mikrolaggjai is nagyon tudtak zavarni.
A metro-nál nem tudom, miért kapcsoltad ki a frissítéseket, már rég javították valamelyik patch-ben a bench ezen részét. Megjegyzem, borzalmasan rosszul fut a kiadáskori verzió, tele grafikai hibákkal AMD vason. Ay első néhány patch után jó lett viszont. Nekem sose esett 15-20FPS alá a 7950-el, pedig 2X-es -SSAA-t is rátettem, és alapon megy, 925/1250Mhz-en +20% powerrel...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33548 üzenetére
Mivel eléggé érdeklődő típus vagyok az új dolgok iránt, és a gépem fogyasztását is szeretem minimalizálni, így mindig kitüntetett figyelmet szenteltem a Virtu technikáinak. Emiatt elég jól ismerem a koncepciót, a megvalósítást, az összes elérhető prezentációt/techdoksit/whitepapert elolvastam, ami létezik. Így azért az túlzás, hogy azt állítod, fingom nincs róla. Valóban nem próbáltam ki, mert fontos a gépem stabilitása, és nincs 2-3 napnyi szabadidőm egy elrontott windózt helyrehozni egy esetlegesen félresikerült próba után.
Egyébként nem szidom én (és nem is szidtam), csak leírtam róla a véleményem, ami sajnos nem túl pozitív. Leírtam azt is, hogy nem próbáltam ki, de leírtam azt is, miért gondolom úgy. Szerintem ezek után egy felnőtt ember tudni fogja, hova tegye az infót.
Én örülök, hogy neked jó, de te is fogadd el az én álláspontom, hogy nekem meg nem tetszik, és user-félrevezetésnek tartom az FPS növekedést.(#33550) juve600: Kicsit sok feszt kap, ami miatt úgy látom, eléggé melegszik is a drága. Mondjuk első ránézésre aggasztó, hogy nem látom HWiNFO-ban a chil vezérlő adatait, lehet ezen már valami más NYÁK-van, mint a többi Tahiti-LE alatt?
Alulfeszelni próbáltad, mondjuk a Logout [link] írásom alapján?
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33490 üzenetére
Ja, azt aakrtam még kérdezni, az alapórajelhez kell neki ilyen sok fesz? Nekem 0,97V valós körül, ami 1,04V beállított környéke volt röhögve vitte.
Kombustor alatt ment csak így fel 50% környékére a venti: [link]
Játékokban sehol meg se közelítette ezt (ez nem alap, hanem az 1050/1500-as OC beállításom, kitesztelt feszen, +20% powa): [link]
(Amúgy összehasonlítás 7950-emmel: [link]) -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33502 üzenetére
Én is mértem még az 5850-el, és nem virtu-val, hanem IGP-re kapcsolással... Üresjáratban tökugyanannyi IGP-vel, mint dGPU-val, vagy még inkább 1-2W plusszba.
Csak DXVA videó, többmonitor, illetve ha valami hardvergyorsított ablak (pl. fos új FF verziók) volt jobb az IGP az 5850-nél, mivel az nem ugrált fel 3D órajelekre, vagy ha igen, annak nem dobott ez 10-20W-okat a fogyasztásán.
Akkor lenne valóban nyereség virtuval (vagy IGP-vel), ha zerocore-ba tudna kapcsolni mellette a dGPU, akkor kapásból 12W nyereség lenne, csak sajnos ez nem működik tudtommal. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33498 üzenetére
Abu írta: [link]
Itt azt írja kötelező hozzá a virtual vsync, és hogy akkor gyorsít, ha ki lehet hagyni képkockákat.Nekem egy időben úgy volt bekötve a moncsi, ahogy javasoltad, egyik madzag a VGA (5850), másik az IGP kimenetén. Nem kell újraindítani, átrakod a windóz asztalt és kész is. A 7950-el már ezt se használom, picit jobb már az energiamenedzsmentje, nincs rá szükség. Az IGP driveres szarságairól nem is beszélve, nem tud meghajtani egy monitort 72Hz-en, ha nincs az edid-ben? Vicc... A 2003-as 9700-as radeonom meg tudta csinálni. Így az IGP még filmezni se jó. Ja, és amiért azért mégis megpróbáltam beüzemelni, hogy addig a radeon zerocore-ba mehet, az se működik, ha az IGP-n a moncsi, úgyhogy ismét csak a dGPU-n van a monitor.
Ha meg a kódoló kell csak, akkor meg csak bekapcsolom BIOS-ban az IGP-t, és már megy is, nem kell hozzá virtu.A Virtu amúgy nem egészen értem, mivel és hogyan okozna fogyasztáscsökkenést ilyen modern karikkal... Egyedül filmnézésnél vagy töbmonitoros megjelenítésnél. Más esetben inkább plussz fogyi szvsz....
-
-
-
katt777
félisten
válasz
katt777 #33453 üzenetére
Viszont GPU Tweak valamiért mindig 1.256V-nak látja a terhelt feszt, Aida, GPU-Z, AB viszont szépen 1.144 alatt marad (igazából 1.105 fölött nem volt tuningolva sem). Ma még megnézem, fesz emeléssel lehet-e 1100/1700 fölé vinni. A hőfokok szerencsére 65-72 körül elvannak, szóval van még a kariban, és a ventik sem nagyon pörögnek. Kellemes csalódás a Sapphire azok után, hogy a HD4870 SE hűtéssel milyen forró és zajos volt.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
katt777 #33440 üzenetére
cserealkatrész tesztelése hülyén is venné ki magát, ahhoz ki kell bontani a csomagot.
"Amióta rendszert váltottunk, megszűnt a 30 napos gar. határidő, hála az EU-nak"
Ennek semmi köze az EUhoz. Erre egy hét alatt megvan a garizás ha cserélni kell, postával. Javításnál (telefonnal) két hét. -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33444 üzenetére
Nekem nem volt jó.
Van force voltage, első kép: [link]
Azzal ment hibátlanul az állítgatás.
Őszinte leszek, nem igazán izgat a sztory, nekem éppen elég volt a személyes tapasztalatom a szervízükkel, hogy igen jól megalapozott legyen a véleményem róluk.Ritkán viszket a tenyerem, hogy asztalt borogatnék, de ott erősen kellett koncentrálni, hogy megálljam.
-
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33438 üzenetére
Fix fesz azért kell, mert különben hiába állaítasz a feszen, nem történik semmi BOOST-os karikon.
De ahogy írtam, ha csinálsz egy 0,85V 2D profilt, semmit nem vesztessz vele (kimértem), csak nyersz rengeteget a terhelt fogyin.
Talán csak azt veszted, hogy kézzel kapcsolgatsz a profilok közt, bár AB elvileg automatikusan is tudja kapcsolgatni, mint anno az ATT.Nem csak ők ilyenek...
De igen, náluk a szervíz különösen pofátlan, volt hozzá szerencsém.... Nem a levegőbe beszélek ám.
Csak azt sajnálom, hogy aki nem lát a dolgok mögé, az a kiskert szidja, amikor az nem tehet általában az ilyen jellegű dolgokról. Az Ipon se makulátlan, de velem eddig mindig 100%-ig korrektek voltak, és mindent megtettek, ami a hatáskörükben elvárható, néha többet is.(#33439) blade zte: Abszolút jogos a dühöd, én csak azt mondtam, nem a kisker tehet róla.
Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy veszel másik karit, amíg ezt garizzák, utána meg ha végre kapsz egy működőt, eladod valamelyiket.... Vagy hogy felveszed a kapcsolatot a Sapphire-el, és elmondod, hogy nem szeretnél hónapokat várni, míg szivatnak a garival, tudnak-e segíteni.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33415 üzenetére
Az fura. az 500/150 ha jól emlékszem, a többmonitoros üzemmódja, vagy akkor, ha nem 60Hz-en hajt egy megjelenítőt. Én nem tudom (és nem is akarom tudni) mit ügyködik a virtu a háttérben, de lehet az kavar be.
Nekem ha virtu nélkül ha az IGP-re teszem az asztalt, akkor a ZeroCore ugyan nem müxik, ahogy már írtam, de rendes egymonitoros üresjáratban ment a kari 300/150Mhz-en, a normál 12W körüli üresjárati fogyasztásával.(#33416) katt777: Nem növeli. Később (ideális esetben soha) fogja visszavenni az órajelet a TDP limit miatt.
(#33418) katt777: Friss TriXX vagy AB 3.0.0 beta kezeli. Mondjuk az volt a tapasztalat, hogy csak fixed voltage bekapcsolásával sikerült működésre bírni a feszültségállítást. Mondjuk ha csinálsz egy 2D profilt 0,85V-al és 800Mhz-el, akkor ebből nem lesz semmi plusszfogyasztás.
-
katt777
félisten
válasz
katt777 #33415 üzenetére
Úgy néz ki, 1100/1700MHz-et tud alapból a kártya, ezt max. 1.105V-tal. Afterburnerrel sajna nem lehet boost-ot és feszt állítani vagy monitorozni, mivel igen? Trixx, GPU Tweak, vagy más?
Fusion Centerben tudok tuningolni, ott a power csuszkát felhúzva emelkedni fog a fesz? (Tudom, nézzem meg, de most nincs rá érkezésem, 3 napon keresztül egész nap oktatás + munka reggeltől estig.)
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #33378 üzenetére
0%-os power limit mellett 1.144v a boost, viszont azt ki kell tolni 10-20%-ra, ha nem akarod, hogy ugráljon az órajel, úgy meg már 1.225v a boost.
Ez is attól függ mennyin akarod járatni majd, ha kell így alapfeszen is viszi majd az 1200-at vagy felette, de ha alulfeszeled akkor kevesebbet fog menni, viszont halkabb lesz és energiagazdaságosabb. -
MZsoltee
veterán
válasz
katt777 #33376 üzenetére
Nekem van 7870LE-m az első vásárlók közétartozom még januárban szert tettem rá. Sajnos akkor myst lett, a meleg megérkezéséig nem is volt gondom, addig nem volt hangos. Most 925/1500-on hajtom 1.05V-on, így csöndes és hűs, télen meg mehet 1100/1500-on.
MOD:
Felnéztem az apróra, mindenki szabadul a tahiti LE-től? Miért? -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33354 üzenetére
Jó, de egy szót lespóroltál, és fél oldalt keresgéltem vissza, és még akkor se lettem benne 100%, csak sejtettem, hogy ilyesmire vonatkozhat. Egyszerűbb, ha leírod.
(#33355) ZozzHUN: Nálam így volt. A 7970 folyamatosan 88-90% terhelésen ment, mikor a 7950 folyamatosan 99%-on, tehát maxon. Ez éppen megfelelt a sebességkülönbségüknek, ebből gondoltam, hogy 7950 sebességgel dolgozik, különben miért nem volt mindkét kari terhelése 99%?
Javíts ki, ha tévednék, de nekem így logikus.... -
HSM
félisten
válasz
katt777 #33347 üzenetére
Nekem Gainward GS 1GB-os 4850-em volt, soha semmilyen körülmények közt se melegedett 80 fok fölé, "butítatlan" furmarkban sem.
Barátomnak 1GB-os 4850 Vapor-X-e van, az sincs seholse 80 fok fölött. Nekem egy 3,2Ghz-re húzott Q6600 volt alatta, barátomnak Phenom2 720BE.
Ha meg az egyslotos referenciahűtős 4850-ről beszélsz, akkor kéretik beleírni a hsz-ba. Olyanom nekem is volt, a legprimitívebb játékban is pillanatok alatt elérte a 103 fokot, üvöltő ventivel. Azonnal cseréltem AC S1-re, kritikán aluli volt az a hűtés, akármilyen szempontból.
-
DEV_NULL
őstag
válasz
katt777 #33341 üzenetére
Lényegtelen mennyir bír a kártya, én nem szeretem 70°C felett járatni... Az általad említett "szar" 4850en is cseréltem a hűtőt és máris még a 60at is épphogy elérte nyáron játékok alatt.
Egyébként a gyári hűtővel sem volt gond a hőfokokkal, csak volt egy csepp hangja.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #33319 üzenetére
Persze, szeretik itthon a Sapphire XT-jét valamiért drágán adni.
Amikor én vettem februárban, 65K volt az MSI sima 7870 TwinFrozer OC, ami nem vált be, az praktikusan 1:1-be lett cserélve az új XT-re, úgy 100X jobb ár/érték arány volt.CSak eredetileg nem akartam ilyet, féltem a fogyasztásától a tesztek alapján, ezért is született a logout cikkem. A 7950 akkor nem volt sehol 80k alatt új, VTX se.
-
XaraX
addikt
válasz
katt777 #33280 üzenetére
Afterburnert-t.
Azt mondják, a mostani vga-k gyengébbek tuningban, nem tudom, az enyém tavaly novemberi.
Amit stabilan ki tudtam belőle hozni, az ez.
Lehet, menne többet, de napi használatban úgyis csak 1100/1250-en használom alulfeszelve, bőven elég.
2d-ben tök néma, játék alatt van némi hangja, (nekem már sok is), de egyetlen ventilátorom sem forog 700-nál többet, ezért hallom hangosnak szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest