Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Gravis Extreme telepítéshez milyen csodát kell tenni, hogy Win98se és slot1 lap alatt megkapja az irq-jait?
Már letiltottam a soros/párhuzamos portot, a 2.ide és az udma66 extra vezérlőt, legacyra állítottam az 5,7,9 portot, de a 9-es irq-n ott marad valami acpi irq holder -
Szirtimorc
senior tag
válasz
partizanka #111086 üzenetére
https://www.x86-guide.net/en/cpu/Intel-Pentium-150-CPGA-cpu-no42.html
-
válasz
jokeph #111096 üzenetére
Igen, de a 12400F- et a nitrogénlovagok akár 6GHz fölé is tudják küldeni, és ezt semmiképpen nem tudják elérni egy Zen3 procival. Ha mégis elérnék akkor meg a kakaó kevés, azonos órajelen az Intel mindíg magasabb 3DM01 eredményt hoz(és ez a lényeges, a többi már csak másodlagos kérdés). Nem véletlen hogy a HardOC bandák kivétel nélkül Intelt használnak.
Phenom-II-X2 maradt nálam házban, mert nyert az E8500 ellen, de az előbbi sztem gyengébb gyártástechnológia, jobban is melegszik alacsonyabb órajelen is, mint a korábbi Intel. Persze mindegyik príma Win98- ra. A Vishera már kevésbé, pedig köztes, felment a 98, de problémás(meglátjuk sikerül-e fullra), érdekes hogy ezen gond van, mikor még a Zen2- őn is laza a 98.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #111095 üzenetére
Sosem mértem meg az AMD-s gépeim, kivéve az FX-et.
A 65/45nm-es Athlonjaim akármennyit is ettek, forrni sosem forrtak, elvoltak a lepkefing alubordával amit hozzáadtak gyárilag, és nem járt nyélen a venti.
Amikor a Phenom II X6 1090T-t nyaggattam, a Wraith Prism RGB hűtő elég volt neki, ott egyedül az MSI 870A Fuzion lap VRM-je kezdett izzani, főleg 4 GHZ AC OC-nál, kapott az is egy aktív hűtést, nehogy baja legyen.
Zen 3-mas R5 5600X-el az i5-12400F kb egál, a gyári hozzáadott hűtő egyiknél sem az igazi, de el lehet vele lenni.
Fogyira is egál durván (nyilván alapon használva, semmi bűvésztrükk), az 5600X-et fogja a gyári PPT limit (77W), a 12400F-el sem tudtam csúcsban 85W fölé menni, tipikusan 75-78W nyélre terhelve. -
C2D, E6600/E8500 is jóval fejlettebb gyártástechnológia mint a naptárazonos AMD- k, hidegebbek jóval, áramfelvétel is kisebb, Wattmérővel csak az AMD vonalat néztem, zabálnak. C2Q nemtom mennyire hűthető, az nincs.
Phenom-II X2 is már melegebb az E8500- nál, úgy is ha az utóbbi magasabb órajelen karcol tuningolva. Az X4- hez meg már tekintélyes hűtő kell. A Vishera meg hát már...
A RyZen közelíti nagyjából az Inteleket, de még mindíg levan maradva gyártástechnológiában, és ez talán örökre így is marad.Wattban, frekiben mondjuk a mai Intelek is el vannak szállva, gyárilag sztem, hogy minél tetszetősebbek legyenek, de anomáliák/fagyás, érdemes valamivel a gyári órajel alatt hajtani.
A létfontosságú 3DM01 alatt azonban még mindíg Intel uralom, gondolom optimalizálják erre még ma is. -
Pikari
veterán
valaki azt mondta nekem a multkor, hogy a 2. generációs 65nm-es athlon64 x2 processzorok mennyire alacsony fogyasztásúak, hát lemértem, és 110w, idleben 95w. ez nem valami meggyőző.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #111087 üzenetére
Mennyire kell gyors gép a Covoxnak?
286-oson megy vele valami?
Még nem próbáltam, csak 486-oson, de jelenleg nincs is Covox itthon.#111085 Philips Computer Monitor 80-hoz fűzve:
így nézett ki a C64 indulás, POKE parancsok nélkül: [kép]
Volt még egy fekete házas monitorom, csak más gyártóval, abban is volt hangszóró és RCA, BNC bemenetek, bizonyára volt még aki ilyennel volt "megáldva", mondjuk a
Philips egész jó volt, azt szerettem és máig meg is van, mint egyetlen CRT monitor. -
válasz
partizanka #111086 üzenetére
Nem túl ritka, persze ha ezen időszakra keres valaki procit, előfordulhat hogy sokat talál, de a hiány is. Eléggé relatív az ilyenek beszerzése ma.
60MHz busz(2.5x) miatt lehúzták annó(alapórajel), persze nem sokat jelent, mert megy 3x66- on is, legalábbis jobb lapban. Ezek az Intel procik általában jól tuningolhatók, legjobban az MMX- ek. -
válasz
envagyok #111082 üzenetére
Lehet egy pseudo sztereo áramkörrel járnál a legjobban, ha játékhoz keresed. Demo és hang lejátszáshoz keress valami dual SID-et.
vrob: Nem volt rossz a Covox a PC csipogóhoz viszonyítva. Persze elég CPU igényes volt, de mod lejátszókkal egész jó eredményt lehetett elérni gyors géppel. Játéknál vagy még gyorsabb gép, vagy minőség csökkentés volt az út. De a gyengébb minőség a jitterrel (sampling idő ingadozása) is jobb volt, mint a csipogó.
partizanka: Nem volt elterjedt, mert a 133-nál nem volt sokkal gyorsabb és a 133 is ment annyit tuningolva. 166, 200 gyakoribb volt. De azért ritkának nem mondanám, nekem is van, pedig nem gyűjtök PC-s cuccokat.
-
partizanka
csendes újonc
Sziasztok
Ez a CPU mennyire számít ritkának? Vagy csak én nem találkoztam eddig ilyen órajelű p54c-vel?
-
sidi
aktív tag
Köszönöm, az újságcikk is igazi retto.
Valami ilyesmi "eredményre" számítottam.
Nekem ESS 1868 és IBM Mwave volt az első hangkártya,
mindkettőt unokabátyámtól kaptam, amit később követett egy Awe64 is és ennyi.Igazából nekem az első értelmes hangkeltő viszont C64-ben volt, PC-n eleinte speaker.
C64-hez ebben a monitorban volt hangszóró is:
Ezt rálehetett kötni RCA kimenetű CGA kártyára, így volt zöld-fekete CGA monitorom,
[kép] - nem hercules, egészen 386-ig ezt használtam, csak ott nem ez szólt, hanem
PC speaker + Seagate MFM HDD volt még mellé, mint hangkeltő, de én szerettem... -
arn
félisten
Az elejen persze nem volt kartyam, aztan 93 vegen egy sbpro comp hangkartya lett, ami par honap utan kilehelte a lelket. Majd lett egy pot adlib - hangkartya nelkuli vilagba visszamenni nagyon nem volt jo - es egy rendes sbpro2 hasznaltan. Ez ugy kb fel even belul. Gus mar csak 95ben jott.
Akkoriban nem is sejtettem, hogy milyen idealis felallas volt dosos jatekokhoz. Az sbpro2 dobozat sokat forgattam, most is szivesen birtokolnek egyet, kar hogy ezek a boxos dolgok mar teljesen elszallt kategoria lett.
-
Ha már profi hangszórók. Honnan indultunk? Nálam egy régi, fél méteres, monó rádióra volt kötve egy "szuper" 8 bites DA-s Covox a hangkeltéshez.
Sosem néztem, sidi felvetette, mivel tudhatott többet az IC-s Covox?
Megtaláltam a Mark J Cox forrásból származó 1992/02 GURU cikket.
Egy baráttal építettünk kettőt, én az IC-set, Ő meg a diszkrét ellenállásos verziót.
Igazából, akkoriban fel sem merült minőségi összehasonlítás. Sztem 8 bitnél ez nem nagyon definiálható, max a zajossága, de sose néztem.
Az IC-s verzió egy ezressel volt drágább, az már mind1 volt, amikor a boltban 10k-12k Ft volt egy SB 2.0.
Volt egy ismerős, aki két IC-s Covoxot épített. Lehet az egyik egy TDA erősítő volt? Vagy volt ennek sztereó változata? Nem emlékszem.
Azt már nyugodtan rá lehetett kötni rendes Hi-Fi-re. Volt nálam kölcsön, elvittem családon belül ahol volt Technics torony, magnó kazettára vettem fel vele modokat.
De összességében nagy égés volt. Elég bénák lettek a felvételek, legalábbis közvetlenül mellé téve gyári felvételekhez.
Pedig otthon, eredetiben még olyan jó hangúnak tűnt. -
envagyok
veterán
-
Lalaland
tag
Legyen egy "erős" 3dmark2001 eredmény AMD-től is
Win10 + DXVK:
Tudom nem hivatalos a képmentés, csak a DXVK fájlcserére voltam kíváncsi, hogy működik.
-
arn
félisten
Meg par gondolat: a kornyezet hatasa annal nagyobb a reflexiok miatt, minel nagyobb tavolsagbol hallgatod, ebbol kifolyolag a korrekcioja is egyre bonyolultabb, tehat egy kozelteri monitornal nagyobb esellyel kapsz jo eredmenyt, 1mrol hallgatva, mint egy nappaliban 3mrol.
Fejhallgatonal termeszetesen nincsenek ilyen problemak, ott viszont a frekvenciaatvitel sokkal rosszabb, mint egy doboznal, de ha ezt korrigaltad akkor nincs tobb gondod ezzel, kornyezetfuggetlen.
A hangrendszer a forrasnal kezdodik es a fulednel er veget, egy komplex rendszer, aminel egyegy komponens cserejevel es befolyasolasaval kiszamithatatlan hogy mit kapsz eredmenykent. Ezert is felrevezeto, hogy az ilyen ab tesztekben valami hogy viselkedik egy adott kornyezetben, vagy hogy valahol meghallgatsz egy komponenst - csak otthon fog kiderulni mit kapsz a penzedert.
-
arn
félisten
A class d erositonek, a dspnek es a szoba korrekcionak sok koze nincs egymashoz. Az utobbi kettonel csak annyi, hogy a dsp teszi ezt lehetove.
A class-d maga az erosito mukodesi elve, studiotechnikaban teljesen altalanos a hasznalata, de hifiben is a legjobb hangu erositok kozott egyre tobb kerul ki kozuluk (purifi es tsi).
A dsp is a studiotechnikaban elterjedt, mert van hogy magat a dobozt is ugy csinaljak meg, hogy a hangvaltot valtja ki, es digitalisan korrigalnak.
A szobakorrekcio alapvetoen az egyik legfontosabb dolog lenne egy rendszernel, de egy ilyen szoba kialakitasa rengeteg penz, es nem hiszem tul kellemes lenne egy studioban lakni. Egy nappaliban vagy haloban meg egyaltalan nincsenek meg a feltetelek ehhez, es ha probakozol is van hogy sok szempontbol rosszabb lesz, es ha elmozditasz egy nagyobb butort kezdhetned elorol. Az ilyen “olcso” megoldasok azert erdekesek, mert egy klikk bekalibralja sajat magat, aztan eldontheted, hogy ez jobb, vagy nem. De az ilyen bonyolultabb procedurakba egy kezeletlen szobaban belemenni kb semmi ertelme, foleg ha ehhez a korrekciohoz meg egy masik eszkoz is kell (mittomen a gepen fut).
-
envagyok
veterán
Hangminőség szempontjából a következő a sorrend:
1. A helység akusztikája
2. A hangfalak elhelyezése
3. A hangfalak hangminősége
4. Az erősítő hangminőségeEz természetesen Hi-Fi-re vonatkozik.
Nálam a nappali nagy belső térrel, hatalmas üvegfelületekkel, minimalista bútorozással igazi rémálom, elfogadható hangminőséget is csak nehezen lehetett kihozni.
A háló ehhez képest gyerekjáték volt. -
válasz
DarthSun #111066 üzenetére
Crash. Fail mindkét kártya.
Bepakoltam a QFX3450- et, driver felment, asztal ok. Indítom a 3DM01- et, Car teszt pár másodpercig, gép kikapcsol. Bekapcsra nem indul - valszeg zárlatos a kártya.
Vissza a 7950, start, post ok, majd szétesett a kép, reset, nincs kép.
Tuti hogy mindegyik rossz, mert ha visszateszem a GTX1060- at, minden jó, meg a régi QFX3500- val is.
Tárgyalhatok az eladóval, garanciális megjelölés-1hét.
El is ment a kedvem az ilyen középretró videóktól, rommá hajtva, ólommentes gány, bizonytalan már mindegyik.
Kíváncsi leszek hogy a még jó 6870- esek mikor fognak rosálni...? -
válasz
DarthSun #111065 üzenetére
2009- re már valamennyire összeszedi magát az FX. SSamHD/ultra set folyékony. Custom ventiprofillal 53fok, gyárival 60. Előbbinél a halk ventik azért már duruzsolnak, bár ez zárt házból kevésbé lesz zavaró. Mivel nem szállt el a hőfok, egy darabig hagyom is loopban, meglegyen a kipróbálási idő.
-
Jó nagy ez a 2 ventis HD7950, pár mm- el hosszabb, mint a 3 ventis GTX1060.
A paszta pad még talán gyári(rajta lett felejtve), Furmarkkal 64fok max.
A retró 3DM99- re ez sem kapcsol fel, itt a vas akadályozza, vagy a Win8.1 - ellenőriztem az energiaséma setjeit is részletesen, de nem reagál rá.
3DM01 már éled, a 03 kb már reálisan fut. Lazán nyomja, 06 alatt 44fok max.
Mindazonáltal őrűtt gyenge az FX, az utóbbi időben az Inteleket és a Zent is keveselltem, de most ezt kipróbálva ismét, hát a rosszabbra visszaállni nagyon feltűnő. Ezt sokkal alacsonyabb órajelen(3.4 vs 4GHz) a Haswell Xeon is állva hagyja, sőt a S775 is...
Megnézem azért Win98 alatt is. QFX3450 is jött, azt is ki kell próbálni. Majd pedig az QFX3500- val hogy maxon mit karcolhat félmaggal.A lényeg hogy a frissen érkezett HD7950 kifogástalannak néz ki, brutális félretró, a retró tesztekhez, címekhez. Az X99- ből kijön a 6870 tartaléknak, helyére megy ez. Persze azért szétszedem, kap új pasztát, padokat, az a biztos.
-
Pikari
veterán
a digitális erősítéssel - véleményem szerint - nem az a baj, hogy digitális, hanem az, hogy ezt egy 10 forintos fixfunkciós pmpo csodachippel szoktál megoldani, aminek szinte mindig olyan a hangminősége, mintha valaki a szaróküblibe beleejtette volna öregapád sokol rádióját
-
Eleinte nem hittem a digitális erősítésben. Majd, 18-19(?) évvel ezelőtt ... hú de régen volt, egy BP-i high-end sound bemutatón (nem is tudom rendeznek-e ilyet BP-en mostanában) hallhattam egy Lyngdorf összeállítást is a sok csúcs analóg között, és minden amit addig gondoltam a digitális erősítésről elillant.
Az is mikrofonnal, spéci szoftverrel be volt lőve a helységhez. Brutális, semmihez nem fogható volt a végeredmény.
Akkor azt mondtam, hogy majd egyszer ha erre lesz pénzem, tuti veszek egyet.
Még nem jött el ez a pillanatAmi érdekessé teszi a story-t, hogy később haverokkal elmentünk meghallgatni ugyanazt az összeállítást, de már egy forgalmazóhoz. Meg akartam mutatni nekik is, mekkora hangja van.
De egy nagy lebőgés lett belőle.
A különbség annyi volt, hogy itt már csak összedobálták gyorsan.
(valszín nem érezték úgy, hogy potenciális vásárlók lennénk)
Semmi beállítás, jó lesz az gondolták. Hát nem volt az. Érdekes módon, pont az ellentettje, kifejezetten béna volt kalibrálás és megfelelő beállítás nélkül. -
Pikari
veterán
Igen. Ez az: [link] A mély és magas is kristálytiszta. 24v váltóáram kéne neki, de 16v egyenáramról etetem (egy régi laptop tápegységéről). A linken szereplő úriember is így tett, bár én nem kezdtem el a csatlakozót átalakítani rajta. Talán olyan 20w rms körül lehet a teljesítménye.
-
válasz
Pikari #111057 üzenetére
Pár helyen találtam olyat, hogy "Logitech Maxxtro". Ezek szerint a Logitech-ben élhet tovább a márka. Úgy látom ők olyan 7.000 Ft-ra mennek le.
Kétségtelen, hogy a mostani nagyon olcsók sokkal rosszabbak mint a 20-30 évvel ezelőtti belépők.
Egyetértek, az jobban megérhetett 1.500 Ft-ot, mint egy mai 10.000 Ft-os az árát. -
arn
félisten
Elotte is iloud micro volt, ez az mtm - jar hozza kalibralo mikrofon, minden dspn at megy, a kalibralassal nem csak az eqt lovi be, de pl a kimeno szintet se kellett kalibralnom (valszeg 85db lehet). Profi cucc, allat jo hanggal, meg a nappaliban is teljesen elvezhetoen szolalt meg.
Ekkora footprintbol nehez jobb hangot csinalni.
-
Én is most vettem hangfalpárt - nem magamnak - de ahogy nézem ehhez képest töredék áron volt (Creative, 30 körül)
Mondjuk a vége az lett, hogy visszavittem, elálltam tőle, az annyira semmire való volt
Rá kellett hogy jöjjek, hogy manapság 40-50 alatt már nincs épkézláb monitor ami hangot is tud kiadni magából.Nem ismerem az iLoud márkát (ha jól látom), gondolom elég kellemes hangja lehet.
-
arn
félisten
Uj pc speaker, ha nem is bezs, de feher
-
Elrood
őstag
válasz
zotyesz66 #111048 üzenetére
Amivel a hibát dobta, Mendocino, amivel már nem az Coppermine. Mindkettő Celeron, 128K L2-vel, és gyári 66 MHz FSB-n ment.
Most hogy felhoztad a cache-t, le tudom BIOS-ból tiltani a CPU cache-t, tesztelem azzal is.
Ma szereztem egy másik Mendocino procit és 440BX-s lapot, megnézem ezekkel is. Kellett másik alaplap, mert a Baby AT form factor elég sokban korlátozott. -
Yutani
nagyúr
-
Elrood
őstag
válasz
Pikari #111039 üzenetére
Az alaplap: [Zida ZX98-CT]. A retroweb azt írja 440ZX, de a BIOS string 440BX-t ír.
#111042: Mikor beraktam a 2x256-t, akkor is elszámolt 512 MB-ig, de a teszteket 1 modullal csináltam és a legkisebb modul 128 megás volt, a legnagyobb 256.
Tegnap elindítottam a rendszert úgy ahogy össze volt rakva, 1x256 MB-vel, felénél hiba mint eddig. Kicseréltem a CPU-t egy másikra, semmi máshoz nem nyúltam és most semmilyen hibát nem írt ki. Tegnap nem volt már időm több tesztre, de a régi CPU-val sose futott le hibamentesen a memtest és a cserélt CPU-val meg azonnal...
Lehet valami cache problémája van? -
Pikari
veterán
-
Elrood
őstag
Van egy 440BX lapom, amire a memtest hibát dob.
4 SDRAM modulom van, (1x128, 3x256), akárhogy próbálgattam ebben a lapban, mindig az 50%-nál jelez hibát (63.9, 127.9), mindig ugyanitt és néha le is fagy a teszt, amint kiírja a hibát. Teljesen mindegy melyik foglalatba tesztem.
Kipróbáltam ezeket a ramokat egy másik lapban, másik CPU-val ott mind a 4 modul tökéletesen működik.
Tudom, hogy 440BX-nél a NB-ben van a memória vezérlő, de ilyen esetben lehetséges, hogy a CPU-val van gond?
Sajna a másik lapba nem tudom ezt a CPU-t berakni.Csak hibakeresés célzattal kérdezem.
-
Czo
addikt
válasz
Williams #111031 üzenetére
En tuti, hogy Phil DOS benchmark pakkjaval kezdenek, mert ebbe egy csomo sutff ossze van szedve: https://www.philscomputerlab.com/dos-benchmark-pack.html
-
Williams
aktív tag
Sziasztok!
DOS alatt milyen "benchmark" programot érdemes futtatni manapság, CPU, illetve VGA sebesség mérésére?
A másik kérdés: van-e valamilyen teszt program, amivel stabilitást lehet mérni DOS alatt, illetve a külső cache-t mivel lehet tesztelni, hogy jól működik?
Tudom, hogy pár évtizedet késett a kérdés, de már nem emlékszem, hogy annak idején mivel vallatuk a vasakat...
Köszönöm! -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #111022 üzenetére
Linux
Hát nem tudom, azzal is szívtam sokat, otthon mindenhol linux alapú libreelec kodi médialejátszóm van, csomó usb-s tv/sat vevőt nem ismer, mert 4.13-as kernel van, egyszer próbáltam hosszú leírás alapján megcsinálni, javíthatatlanul (számomra) tönkrement a rendszer, húzhattam újra.
Linuxot régebben néha próbálgattam, de mindig volt valami gikszer. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #111019 üzenetére
Ha fogsz egy olyan alaplapot, amin van PCI port (manapság is van még ilyen), akkor abba belerakhatsz mondjuk egy 25-30 éves scsi kártyát, hangkártyát, videókártyát, usb bővítőkártyát, vagy akármit, és működni fog. Jó eséllyel még valamilyen alap szintű driver is lesz hozzá újabb oprendszereken is.
Szóval itt azért nincs arról szó, hogy a fejsze fejét kicserélik háromszor...
-
válasz
Pikari #111016 üzenetére
Pont ez az, hogy nem dobták ki kompletten és főként nem nulláról kezdték. Nem csak az operációs rendszert vitték tovább, hanem sokáig a visszafelé kompatibilitást is. OSX átlapolódott, az új alatt pedig megoldották a résgi szoftverek futtatását rosettával. Az értéket a szoftver képviseli már régóta. Pont ezért tudtak túlélni. System 68k-PowerPC majd OSX PowerPC-Intel-ARM.
PC-nél is az MS-DOS szabad terjesztése volt az egyik kulcs az IBM kompatibiliseknél. Az Intel bejelentette 2017-ben bejelentette a támogatás megszűnését 2020-ban. A gyártóknak így nincs sok választásuk. Lassabb az átmenet, ennek két oka van. Az x86 platform fejlődése hosszú évek óta stagnál. Emellett nem egy vezetésnek, cégnek kell átállnia, hanem tucatnyinak, már ha csak a meghatározóakat nézzük.
Hardveres analógia, hogy elhagytunk már pár busz rendszert, mégis ugyananak a platformnak tekintjük. Mint dédapám baltája aminek 8x cseréltem a nyelét, 3x a fejét, de még mindig dédapám baltája
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #111012 üzenetére
Nem cel a kompatibilitas. Regen sem volt az. Atmenetek, migracios utvonalak biztositasa a cel. Minden System/MacOS/OSX/macOS verzio adott hardwareken mukodokepes, komplett architektura valtasok eseten ez a hatar sokkal elesebben latszodik. Ugyonugy szoftveresen is eltavolitasra kerulnek deprecatednek titulalt API-k, igy ha azt hasznaltad, akkor le kell kovetned a valtozasokat, vagy a szoftvered meg fog allni.
Ez egy folyamatosan fejlodo, elo platform, de mint platform, "ugyonaz" a platform, amit megszoktak a felhasznalok. Nem a hardware miatt kerul megvasarlasra a gep. Ha az Apple dobja az ARM-ot es jovore atall RISC-V -re, akkor par even belul mindenkinek RISC-V lesz a gepeben es senki sem fog azzal foglalkozni, hogy mi most az az architektura, ami a gepben van. Nem az szamit, a platform szamit.
A mostani ARM-os gepemen nem tudok elinditani m68k-s Classic Mac OS alkalmazast, sem PowerPC -s OSX alkalmazast. Intelesbol is, csak a 64 bites Inteles alkalmazasok mennek. 2019-ben ugyanis, ki lett dobva a 32 bites alkalmazasok tamogatasa. A 32 bites Intel processzorok tamogatasanak a dobasara sokkal korabban, mar 2011-ben sor kerult, mig az osszes PPC mac tamogatasa repult 2009-ben. Ezutan 2011-ben a Power PC emulacio is tavozott.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #111013 üzenetére
pc platformon a bios mindig is egy olyan emulációs réteg volt, amely az adott vasat a szabvány pc-s low level kódokkal kompatibilissá tette. ez az idők során nem változott. csm-et támogató gépeket meg most is tudsz venni, így ha épp dost akarsz futtatni a gépeden, ezt meg tudod oldani. hogy ezt egyre több gyártó elhagyja, az azért van, mert erre ma már kevés igény mutatkozik. ez nem kihalás, hanem egy lassú és folyamatos átalakulás, amit a felhasználói igények folyamatos lekövetése okoz. applenél 3x dobták ki kompletten az egész platformot, és kezdték nulláról csettintésre.
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #111013 üzenetére
"Szóval akkor most vagy mind a két platform halott, vagy csak átalakultak, hozzá idomultak az új elvárásokhoz." -
Ez tűpontos látlelet !
Z790-ben (s1700, Intel 12/13/14 gen) még van CSM, újabbal még nem találkoztam.
No sebaj, P4 s478/K6 s462 és utána bespájzoltam pár félkonfigot, biztos, ami biztos. -
arn
félisten
Meg alapvetoen manapsag ezer modszer van vmit futtatni, emulalni.
-
válasz
Pikari #111012 üzenetére
Csak éppen a 2% nem a vas miatt volt, hanem az akkor már 16 éves System miatt. A Power procikon alapuló platformot folyamatosan frissítve még hosszú évekig használták, az csak a G5-nél fulladt ki. A 2%-ról történő visszakapaszkodást az új oprendszer hozta ami erősen fókuszált a multimédiára. A következő nagy ugrást a jó ütemmel végzett jó teljesítmény/fogyasztással rendelkező Core-ra váltás hozta. Minden váltásnál megoldották a visszafelé kompatibilitást és támogatták azt hosszú évekig.
Az IBM PC és amit ma PC-nek mondana egyetlen közös tulajdonsággal rendelkezik, ami a legfőbb OS szállító cég neve. A CPU még csak-csak kompatibilis, de már régóta csak belső emulációval futtatja a régi 16 bites kódot. Platform szinten a CSM kivezetésével már nem tudsz rajtuk elindítani régebbi OS-t. CSM-mel is csak részleges emulációval (DarthSun jól leírta, hogy milyen "driverek" oldják ezt meg) tudod ezt megoldani, még ha a processzor ismeri is az utasításokat.
Szóval akkor most vagy mind a két platform halott, vagy csak átalakultak, hozzá idomultak az új elvárásokhoz.
-
Pikari
veterán
a tények nem ezt mutatják. 2000 körül az applenek valami 2% körüli piaci részesedése volt az asztali gépek piacán.
az akkori apple gépek és a mai apple gépek között egyetlen közös vonás van, mégpedig, hogy ugyanaz a vállalat neve.
miközben a pc hardveres szinten is kompatibilis, így ott tényleg ugyanarról a platformról beszélhetünk.
-
Így biza: 3 váltás 4 platform, ha csak a Mac-et nézzük: 68k, PowerPC, x86, ARM. Ha akarjuk mellé csapható a 8 bit -> Mac váltás is. Volt több gyengébb időszakuk, de most köszönik szépen és jól megvannak.
Ugyanakkor PC vonalon három OS váltás volt. Bár az XP-Vista átállás elég láthatatlanra sikeredett.
-
Minden a motion clarytitől függ, meg kéne sasolni személyesen.
Annyit tudok mondani hogy a 103Hz-en futó CRT-m és a 180 Hz-en futó géming monitor között a CRT-t láttam folyamatosabbnak, épp a napokban volt nálam egy LG moncsi amit haverom vett home office+gémingre.
Mondjuk az tuti hogy a nappali használhatóságban agyonveri a CRT-t
-
Hátránya, hogy brutál gép kell hozzá, ami tartja az 500 fps-t.
Vagy 10 éves játékokkal kell rajta játszani.
Az a baj, hogy még ha 10 év múlva lesz is rá hardver ami meghajt ilyen sebességgel egy mai grafikát, az egyben azt is jelenti, hogy a jövőben is 10 évvel ezelőtti grafikát kell majd nézni rajta.
Vagyis, összegezve, retrora jó leszupd:
ha már mini gép
Ez DOS-t is tud, pár MHz-re lassítható, BIOS-ba integrált szükséges inicializációk, opl, wavetable, stb. Nekem inkább ez kellene -
arn
félisten
500hz oled, ez mar kezd hasonloan jo lenni, mint a crt?
[link] -
Czo
addikt
válasz
Pikari #111005 üzenetére
A vasarlok Apple platformot vasaroltak 1990-ben, 2000-ben, 2010-ben es 2020-ban es most, 2024-ben is. Nem azert vasaroltak, mert 68k volt benne, vagy PowerPC vagy Intel, vagy ARM. A platformjukat sikeresen atnavigaltak harom komplett CPU architektura valtason es egy teljes operacios rendszer cseren, ahol az uj rendszer nem leszarmazottja a reginek. Szoval de, a platform tulelte. Ma is el.
-
válasz
Pikari #110998 üzenetére
Azért nem állja meg, mert a multimédiára legjobban fókuszáló és fejlesztő cég az Apple volt. Ők éltek túl, mert érdemileg, erőltetetten fejlesztettek ellentétben a Commodore-Atari párossal szemben. Az utolsó pillanatban kiküszködött A1200 és Falcon számomra nem fejlesztés, hanem csak a fuldokló utolsó kapálódzása.
Megint a hazai erősen torzított piacból vonsz le következtetést. Az, hogy itthon a 90-es évek elején simán lehetett venni XT-t Herculessel és ezt tudtuk kifizetni, az nem jelenti azt, hogy ez volt a nagyvilágban. Az érvelésed alapján az EGA sem kellett volna, mert fölösleges volt a 640x350 16 színnel. Pedig elég sok munkát öltek bele, hogy rendesen túlmérnököljék.
A CGA-t kimondottan az otthoni felhasználóknak szánta az IBM, irodába az MDA-t. Az MDA, jó billentyű párost alkotott, a CP/M masinákon már bizonyított korábban. Ez logikus is, mert a CGA kijelzőjére sok dolgot lehet mondani, csak azt nem, hogy szép éles képe lett volna. Azt viszont tudjuk, hogy a televízió videójelével (USA természetesen, szóval NTSC szabványról van szó) kompatibilis volt, hogy SOHO felhasználók akár TV-re is köthessék a gépet. Ahogy azt is, hogy egy darab 74S670 4x4 bites regiszter kellett volna a hatalmas fejlesztéshez, hogy a tudása elérje a konkurencia átlagát. A nagy kérdés az, hogy ha az egyik fejlesztői csapatuk ezt az olcsó PCJr-be belerakta, akkor onnan miért nem került át az IBM-nél a másik csapathoz a változtatás? Érdekes, hogy a klóngyártók viszont átvették ezt a fejlesztést. Sajnos azonban kis változtatással, nehogy kompatibilis maradjon az egész.
A CGA palettára viszont olvastam egy jó teóriát, hogy miért lett ocsmány. Mind a kettő szett kihozható az IRG változtatásával úgy, hogy a B az fix. Az egyiknál 0, a másiknál 1. Mivel a kék szerepel a luma jelben a legalacsonyabb súllyal, ezért fekete-fehér TV-n így különböztethetők meg leginkább a szürke árnyalatok. Ez teljesen logikus és ami binárisan kijön az általában egy digittel foglalkozó mérnök fejéből pattant ki. Csak azt nem értem, hogy a ritka TV-s felhasználók miatt miért büntették a többi user-t és rakták rá azt a 20 centes IC-t?
Az első multimédiás cuccok PC-n 320x200-at sem érték el Win 3.1 alatt. Amit a PC 93-ban nyújtani tudott, azt a Mac megugrotta 88-ban. Az elterjedt Amigák (A500, A600) meg sose, mert ugyan volt RTG, meg minden csoda, de a példányszám annyira alacsony volt, hogy említésre sem méltó. mielőtt egy hívő megtalál: igen, létezett, de érdemes megnézni az eladási arányokat: [link]
szerk: Kép nézegetéshez már a 640x486 256 jól választott színnel is megfelelt, ha maga a paletta elég nagy volt. A gif is csak 256-os palettát támogatott, talán nem véletlenül. Az Amigánál még a felbontás volt kevés, illetve interlaced módban már azt is közelítette alulról, már ha nem folyt ki az ember szeme tőle.
DarthSun: Így van, már 86-ban túlszárnyalták. Azt hitték, hogy diktálják a piacot, így az Intel mást segített az első 386-os gép elkészítésében. Aztán jött a PS/2 fiaskó...
Új hozzászólás Aktív témák
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest