Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Nyomtató topik
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dexter68
addikt
Én úgy gondolom, hogy nem kell tarts ettől, ugyanakkor mindenképpen beszélj a gyártáselőkészítőkkel az aggodalmadról, ugyanis az jutott még eszembe, hogy a montírozó programok hajlamosak a papírvastagság figyelembevételével állítani a margókon (és ez a belső margó) pont azért, hogy a külső margók egységesek legyenek.
-
-
Dexter68
addikt
Ezt akartam kérdezni én is: az Indesignben van egy ps motor... (először kétségbeesetten kerestem win7 ps drivert én is)
Max olyan szempontból nem feltétlen fölösleges, hogy ezzel bármilyen programból írhatsz postscriptet, amit viszont kivált az a lehetőség, hogy bármilyen programból írhatsz pdf-et, ami majdnem ugyanaz.[ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
De... most olvasom
Bár még mindig nem teljesen világos a helyzet.
(Megjegyzem, mondj egy biztosítót, amelyik fizetne abban az esetben, amikor odaadom a lakáskulcsomat egy vadidegennek, megmondom, hol lakom, megmondom, hogy mikor nem vagyok otthon, az bejön és hazavisz ezt-azt)[ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
Az megvolt, hogy az Adobe ingyenessé tette a CS2 csomagot?
Letölthető egyben és külön-külön is.
Creative Suite 2
Acrobat 3D 1.0
Acrobat Standard 7,0
Acrobat Pro 8.0
Audition 3,0
GoLive CS2
Illustrator CS2
InCopy CS2
InDesign CS2
Photoshop CS2
Photoshop Elements 4.0/5.0
Adobe Premiere Pro 2.0 -
Dexter68
addikt
Hát, én ilyet még nem tapasztaltam, de most megnéztem: a C:\Program Files\Common Files\Adobe\TypeSupport\CS5\Unicode\Mappings\Win\ alatt tart ilyen textfájlokat. Valahogy ki kéne nyomozni, hogy nálad mi eszi meg ezeket (a múltkoriban jártamban-keltemben láttam valamil ilyen progit, ami figyeli egy folder tartalmát és ha változást észlel, akkor mindenféle eseményt lehet kérni tőle, de nem emléxem már, hogy mivót), de addig is csinálhatnál egy másolatot róluk és ha hiányolja, akkor simán visszamásolhatnád őket.
-
Dexter68
addikt
válasz
KilgoreTrout #817 üzenetére
Ez elég durva... ilyet még nem láttam.
Esetleg kérdezd meg Halat is, hátha ő már találkozott ilyennel. -
Dexter68
addikt
válasz
KilgoreTrout #814 üzenetére
Mutass már egy screenshotot... lehet, hogy reggel van még, de nehezen képzelem el, amit írsz
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #807 üzenetére
Ha az a cél, hogy ne Te dolgozz nekik, akkor pénzért. Van, aki az eredeti ár felét kéri a forrásanyagért, van, aki a háromszorosát.
-
Dexter68
addikt
Göngyölt hajtás (gondolom, az a »G« hajtás lesz) esetén bőven jó a 97–100–100-as méret, hiszen csak a 97-est hajtod a többi közé.
A szaggatott vonalat a kifutón kívül az úgynevezett „slug” területen kell elhelyezni, kb. olyan elrendezésben, ahogy a vágójeleket is felteszi a program. Legcélszerűbb a pen-toollal rajzolni és a strokes palettán beállítani a szaggatást. -
Dexter68
addikt
Hát, újabban a kilövést a nyomda szokta csinálni, sőt kifejezetten kérik, mert maguknak jobb szeretik csinálni, mert kevesebb a hibalehetőség.
16 oldalt még fel lehet pakolni gyalog is, egymás mellé húzogatva a megfelelő oldalakat, de talán egyszerűbb az oldalhelyes sorrendben létrehozott pdf-et Acrobatból újra pdf-be nyomtatni úgy, hogy a Page Handling résznél a Page Scalingot beállítod Booklet Printingre. Akkor az acrobat szépen kilövi neked. -
-
Dexter68
addikt
A pages palettán simán átrendezheted a kiadványt. Mindenképp ments előtte, és ha kavarodás lenne (nem tudom, hogy raktad össze eredetileg), akkor érdemes kopipésztelni inkább a tartalmat úgy, hogy beiktatsz egy új oldalt átemeneti tárolónak és a paste to place funkciót használod.
Halványodásra meg olvasd Hal vonatkozó fejezetét
-
Dexter68
addikt
Szia itt is.
1. Ajánlott irodalom: Hal blogja.
2. Kötelező irodalom: Indesign help + letölthető pdf.Indesign kezel bekezdés- és karakterstílust is (sőt, táblázat- és ojjektumstílus is van), és igen, fixen hozzárendelődik (különben megette volna a fene az egészet)
-
Dexter68
addikt
válasz
doktor úr #718 üzenetére
Find format nem segít? Esetleg nézz körül itt, hátha van valami okosság.
-
Dexter68
addikt
Ehh... lejárt az időlimit.
Pedig még eszembe jutott valami: Az Edit menüben van egy "Transparency Flattener Presets". Itt csinálsz egy újat, lehúzod a csúszkát a bitmapig teljesen, elnevezed valahogy, Printnél az Advanced fülön beállítod, és az így generált pdf 99%-a bitmap lesz.
Vagy acrobatból csinálsz még egy printet valami ps driverre, aminél beállítod, hogy "print as image" és abból disztillálsz.
-
Dexter68
addikt
És egy kis finomság Haltól (illetve Jerrytől):
Egyenletesebb szövegkép InDesign-ban -
Dexter68
addikt
Addig emlegettem itt Hal barátomat, hogy lehet, hogy Indesign távogtatást indít.
-
Dexter68
addikt
válasz
--Disztroj-- #646 üzenetére
Ahogy ezt most elnézem, nem szótagol sehogy. Engedélyezted a Paragraph palettán a Hyphenate-t?
-
Dexter68
addikt
válasz
KilgoreTrout #616 üzenetére
„köbefuttatás”-ra gondolsz? Akkor megrajzolod a görbét és beállítasz rá némi text wrap-ot.
-
Dexter68
addikt
válasz
KilgoreTrout #614 üzenetére
Ha rákattintasz a T ikonra az eszközpalettán és rajtatartod az egeret, akkor "kinyílik" és ott van ilyen lehetőség.
-
Dexter68
addikt
Nem 64 biten dolgozom ugyan, de 99%-ban a windowsban lévő Scitex VIP2 L2 drivert használom és csak nagyméretű anyagoknál használom a PostScript® file-t nyomtatóként Adobe PDF8 PPD beállítással. Tökéletes anyagok jöttek létre így is, úgyhogy a Scitexes megoldás már csak azért maradt fent, „hogy tartsuk a szokást”
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #578 üzenetére
Hmmm... erre egy nyomdász valószínű azt morogja: - Fene a dilettánsokba
-
Dexter68
addikt
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #568 üzenetére
Ha az általam említett progival nagyítod, nem lesz annyira gáz. De a nagyítás mindig gáz.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #566 üzenetére
100 % alatt simán. Fölötte meg semmit (ha szigorúan vesszük, pláne, ha fotóskönyvről van szó). De azért csalni ér. Jól teljesítenek pl. az Onone cég termékei nagyítás témakörben.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #549 üzenetére
Hát én úgy szoktam, hogy csinálok egy fapadosat és utána feldíszítem, elforgatom, miegymás, de ha Neked az excel-fancy tetszik, akkor próbálj meg excelből pdf-be menteni/printelni és azt kinyitni illustratorban, majd átszínezni CMYK színmódba.
Illustratorból .ai-t érdemes menteni, de arra készülj fel, hogy azt indesignban nem piszkálgatod, hanem illu-ban szerkesztgetheted. Egyszerűbb ojjektumok copypaste-tel átvihetők és szerkeszthetők, de hosszútávon sok esetben önszopatásba csaphat át.
(átszinezel egy logót, egy egyszerű update-tel az összes előfordulása megváltozik... kivéve, ahol copypaste-tel van bent vektorosként... finom)
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #547 üzenetére
érdemes
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #545 üzenetére
Vagy megrajzolod téglalapokból, vagy használod az illustrator diagram-eszközét. A bemásolásnak nagy hátránya, hogy az excel nem cmyk színmódban kezeli, indyben meg nem fogod tudni átszínezni sztem. Még lehet illu-ba bemásolni és úgy lementeni.
-
Dexter68
addikt
A szakmában vagyok ´93 óta. Úgy kerültem bele, hogy érdekelt. Jobban, mint amit eredetileg tanultam. Aztán eltelt öt év és jelentkeztem a Magyar Iparművészeti Egyetem felsőfokú tipográfusképző tanfolyamára ahova első nekifutásra fel is vettek, úgyhogy 2000-re elvégeztem.
A hígulással minden szakma küzd, tényleg sok a dilettáns, viszont sok tehetséges ember is kerül a felszínre. És a minőséget minden szakmában meg kell fizetni.
Azokat a munkákat, amiket az ilyen „olcsójánosok” elvisznek előlem, nem sajnálom, mert azoknak az ügyfeleknek arra van igénye, pénze. Sohasem fogják megérteni, hogy miért jobb, ha a kiadványt én tördelem és tipografálom és nem a felesége unokatesója ömleszti wördben 2 bigmekkért. Igénytelen melót meg nem csinálok sem olcsón, sem drágán. (Na jó, drágán előfordul, de forog a gyomrom és letagadom) Na peace.
-
Dexter68
addikt
Te hogy kezdted a szakmát? Úgy születtél?
A photoshoppos webdizájnerek leamatőrözését pedig asszem sok kolléga nevében is együtt hadd kérjem ki magamnak.
Sokszor pontosan látni egy webdizájnon, hogy vektorgrafikus programban csinálta valami amatőr és nem illeszkednek a pixelek. Nem hiszem, hogy az eszköz határozná meg a profizmust.
-
Dexter68
addikt
Olvasgasd Hal blogjának Indesignes, photoshoppos meg persze a többi részét is.
-
Dexter68
addikt
Elvben jó ötlet leszűkíteni a hiba helyét. De egy Rendes Nyomda pontosan meg tudja mondani, hogy melyik oldalon van a gebasz. Nekem valami azt súgja, hogy ők el vannak maradva részint technikailag, részint szakértelem tekintetében és a megrendelőre akarják kenni a sz*rt. Ez is elég gázos hozzáállás.
-
Dexter68
addikt
Hevesen gondolkodnék egy nyomdaváltáson.
Ezek azért vannak az indesignben, hogy használjuk őket. És jól is működnek.
Psd-t használok, úgy, hogy indyből kapcsolgatom ki-be a layereket, amióta indyvel dolgozom, rászoktam a jpg-re, mert lényegesen kisebb, mint a tiff vagy eps. És működik. Amelyik nyomda ezt nem tudja, azzal nem dolgozom. Slussz.Esetleg állíts be distillerbe PDF/X-1a kompatibilitást. (Ctrl+E, Standards, Compilance standard). Csak ellenőrizd le a pdf-et, hogy minden a helyén van-e.
[ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #497 üzenetére
szia
1 kopipésztelni pixelgrafikát egyszerűen nem praktikus. Azt már nem tudod később módosítani. (a psp-nek van CMYK kimenete?)
2. Jó a jpg (én szinte csak azt használok), csak jól kell használni. A legkevesebb veszteséggel járó tömörítést kell választani, akkor a minőség is megmarad és a helyed sem fogy el a wincsiről
3. Számítanak. Tiffnél az lzw-t (veszteségmentes tömörítés) szoktam alkalmazni, illetve speciális esetekben jpg-t. RGB- monitor színmód fényszínekkel, CMYK nyomdai színmód 4 csatornával. Nyomdai anyagokhoz utóbbit használjuk.
5. Ha már jpg egy kép, fölösleges tiff-et csinálni belőle.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #489 üzenetére
Ctrl+H = Show/Hide Frame Edges.
Megjeleníti a kép/textboxok széleit. Így pl. látod, hogy hol vannak esetleges üres cuccok. -
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #487 üzenetére
Ctrl+kattintás: ezzel kijelölöd az alatta lévőt.
Ctrl+H: így látod a bounding boxokat. -
Dexter68
addikt
válasz
KilgoreTrout #482 üzenetére
Első körben ajánlanék egy monitorkalibrációt. Utána meg Próbálkozz az ISO Coateddal, de ezt is nyomtatója válogatja. A legjobban úgy jársz, ha létrehozol egy színprofilt a legjobb beállításokkal.
-
Dexter68
addikt
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free #467 üzenetére
én ilyenkor felveszek egy A3-ast és segédvonalakkal jelölöm, hogy hol dolgozzak. De lehet A4-esekkel is dolgozni, csak akkor egymás mellé kell húzni az oldalakat és nyomtatás (vagy export) előtt be kell kapcsolni a spreadinget.
-
Dexter68
addikt
válasz
sanyixXx #463 üzenetére
Itt a válasz.
Remélem, jó. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok