- Notebook hibák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Micro Four Thirds
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
Ha egy filet letorolsz, akkor a lathatosaga tunik el a filerendszerbol. Az inode addig fogva van, amig a file nyitva van. Ha csinalsz egy 50 gigas disk imaget, majd felcsatolod ezutan pedig letorlod az imaget, akkor a hely nem szabadul fel, siman tudod irni a felcsatolt kotetet. A hely akkor fog felszabadulni, ha lecsatolod. A 100 gigas ZIP-et szerintem, siman elkezdte alacsony I/O utemezessel kibontani es beindexelni.
Ha pl szelektiven bekapcsolt a SIP-ed, es engedve van a DTrace, akkor van egy csomo command line tool, amivel realtime tudod ezeket figyelni. Pl. a rootkent elinditott "iosnoop". Itt latszik, hogy eppen milyen fileokat ir, vagy szinten a rootkent inditott "iotop". Pl. mi a helyzet az iClouddal? Vagy iCloud Photossal? Ott mekkora teruletet hasznalsz? Be van kapcsolva a tarhely optimalizalas?
-
zacci
aktív tag
válasz
SharpSA #44679 üzenetére
Pont az Appcleanerrel volt gond
Keszitettem egy parancsikont hozza, mert a progi nem jelent meg a lauchpad-ban. Ezt ugy csinaltam, hogy a parancsikont kiraktam asztalra, majd onnan behuztam launchpad-ra. Az asztalrol toroltem a parancsikont. Egy ido utan megjelent az app ikonja is a launvhpadon. Na mondom ok, akkor tuntessuk el a plusz parancsikont. Hat nem lehet. Barmit csinalsz nem lehet. Ha kirakom dock-ra, akkor egy masolat kerul oda es hiaba huzom a kukaba, attol meg ott marad a lauchpad-ban is. Minden megoldast vegig probaltam es temeszetesen egyik sem mukodott. Vegul az Onyx-al sikerult rendberakni a launchpad db-t. Utana mar megjelent a parancsikonon egy kerdojel es akkor mar ki tudtam torolni.
Vannak meg bajok ezzel a rendszerrel nem is kicsi...
Mar eleve az, hogy a launchpad-rol nem tudsz akarmit torolni, eleg elbaxott dolog. kb. az ott talahato ikonok 90%-a nem torolheto, mert nem jelenik meg rajtuk az X.
Egy ko egyszeru dolog elvegzesehez is 3rd party progi kell az kicsit kezd szanalmas lenni... -
-
Több ~100GB-os ZIP fájlok voltak.
De!
- Safariban kikapcsoltam a biztonságos fájlok megnyitását.
- Átmásolás után töröltem.
- a Kukából is.
Ezután szerintem megszűnik fájlként létezni. Ha el is kezdte idekszelni, reményeim szerint a Kuka ürítése után abbahagyta, mert eltűnt a fájlrendszerből.Attól tartok nem kell sokat várni, hogy újra megteljen, mert ez nem normális. Nem azt mondom, hogy a 15.4 hibája, de az elmúlt hetekben más változás nem történt.
Mire ezt megírtam, már majdnem meg is telt.
-
Czo
addikt
Mivel mar ujrainditottad, nem lehet nyomozni. A nagy filejaid pl valamilyen tomoritett fileok voltak? Mert pl. ott a Finder QuickLook generatora vagy az MDS (spotlight) is nekiallhat indexelni, ha a torles ota nem volt reboot, akkor lehet siman, hogy azota is azzal foglalatoskodott. De ezt, utolag, mar senki sem mondja meg. Ez nem Windows, nem kell ujrainditani.
-
-
Czo
addikt
Akkor, mar letorolted ami helyet foglalt, de a file meg nyitva volt valamiert/valami alltal (pl spotlight volt, vagy pl valami disk image, ami mountolva mar nem, de attacholva meg volt). Ilyenkor eleg bezarni azt a programot, ami nyitva tartja a filet
. Unix ez, itt lehet nyitott filet torolni, viszont a helye csak akkor szabadul fel, ha bezarod a filet. Windowson nem tudsz nyitott filet torolni, azt elobb be kell zarni. Ez a feature azota megvan, amiota Mac OS 9-rol ugrottunk Mac OS X-re. A Linux es az osszes tobbi UNIX like rendszer ilyen. Szoval, ez mindig is ilyen volt.
-
Czo
addikt
A hely nem tud eltunni. A terminalosnal miert ezeket a parametereket hasznalod? En inkabb, 1 depth melysegig jarnek be mindent, mountpointok nelkul, rootkent, a gyokerben allva. Kb igy:
sudo du -h -d 1 -x 2>/dev/null
A /System alatt megjelenik az adatparticio is, tehat a vegeredmenynek nem jot ir, de a szamaidnak latszania kell:
crux:/ czo$ sudo du -h -d 1 -x 2>/dev/null
771M ./usr
0B ./.resolve
4.1M ./bin
2.0M ./sbin
56G ./Library
1.7T ./System
7.9G ./private
0B ./.vol
1.5T ./Users
77G ./Applications
70G ./opt
10K ./dev
0B ./Volumes
0B ./.nofollow
0B ./cores
3.4T .Pl. irod a Time Machine-t. Ha az automatikus backup be van kapcsolva, akkor orankent gyart snapshotot a geped, amit ha bedugod a TM disket, akkor atmasol ra. Ha regen volt radugva a TM disk, akkor ezek a snapshotok is foglalnak helyet. Pl. ha bedugod a TM disket es tolsz 2 (igen, ketto!) backupot, akkor ezt fel fogja szabaditani. A disk utility meg tudja mondani a TM snapshotok meretet szerintem (nalam nincsenek TM snapshotok).
-
Mikika
aktív tag
Nekem is csinál ilyet szerintem a qtorrens kliens csinálja ha ujrainditom akkor rendbeteszi magát
-
Csak felugrott egy rendszerüzenet, hogy elfogyott a hely, később a TM is hisztizett emiatt.
A DU szerint is tele van a DATA volume
És a Finder szerint is tele van
Csak nem tudni mivel, és hol.Mert nem jön ki a matek:Parancssorban viszont:
du -a 2>/dev/null | sort -n -r
258148165 .
170083242 ./System
144770042 ./System/Volumes
95012730 ./System/Volumes/Data
66824192 ./Users -
Nem tudom mennyivel alaposabb, de ingyenes profi szerint 65GB a foglalásom. (A Teljes hozzáférés a lemezhez bekapcsolva a biztonsági beállításokban)
Hasonló problémákat találtam, de megoldást nem -
Czo
addikt
Amit nem nagyon tud besorolni, az mind System Data lesz. De mivel ez egy szamitogep, keress valamit, amivel egyszeruen lathatod, hogy hol van sok cucc (en pl. ezt vettem meg, amikor kb 15 eve leakcioztak 1.99-re: https://daisydiskapp.com/ ) es az alapjan ki tudod talalni, hogy mit kellene torolni.
Nalam ez pl. igy nez ki:
-
Hát ezt meg mi lőtte? Kiírta, hogy elfogyott a hely.
183GB a rendszeradatok?
Mivel a lemez tele, van a TM mentés is leállt: -
scdlsc
senior tag
Ha csak a launchpadon van egy eltávolíthatatlan ikon (mert a programot törölted de az ikonja mégis ott maradt), akkor fogd meg és húzd rá a dockra úgy, hogy ott is maradjon az ikon. Ott kattints rá jobb gombbal és OPTIONS - SHOW IN FINDER. Ezután megnyitja a finderben és onnan húzd a kukába.
-
-
zacci
aktív tag
A Launchpad-ból hogyan tudok törölni ?
-
titi12
aktív tag
válasz
hdanesz #44669 üzenetére
Aha, nálam is ez volt: most van a be–>ki vagy a ki–>be átmenet.
Úgy jártam, hogy Finder-ablakban a keresési eredmények el-eltünedeztek, 1–2, majd 6–8 másodpercenként újralistázta, ezért újraindexeltettem az egészet, de nem javult meg. (Lehetséges előzmény: egy külső egységre telepítettem Monterey-t, talán az rontotta el az adatbázist.) Ezután teljesen kikapcsoltam, az indexeket kitöröltem, így használtam a gépet kb. 2 hétig, de tegnapelőtt újra kellett formáznom a külső SSD-t, erre ugye automatikusan bekapcsolódott, rajta a keresés jól működött, ezért ma reggel visszakapcsoltam a többire is – eddig minden izé, lekopogom (remélem, nem olvassa
)…
(Megjegyzem, régebbi rendszer használok, de ezek az anomáliák általában áthúzódnak.)
-
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Mac Mini M4 illetve Samsung T7 2TB SSD kombinációjával kapcsolatban van egy kérdésem.
Pár naponta elkezdi folyamatosan használni az SSD-t. Indok nélkül, alvó állapotban is.
Tegnap este is rákezdett és azóta is folyamatosan villog...az SSD pedig eléggé meleg.
Nincs rajta annyi adat, hogy ennyit dolgozzon rajta folyamatosan...bármit is csinál.Próbáltam leválasztani meg vissza..ugyanúgy villog. Legutóbb valahogy sikerült leállítanom, de most sehogy.
Mi okozza ezt illetve normális jelenség-e?
-
DonMedve
addikt
Mindenkinek köszönöm a segítséget, megoldódott.
-
SharpSA
veterán
válasz
CharlieDrop #44650 üzenetére
Nem arra gondolt szerintem, hanem az egész felület méretezésére. Csak most épp Mobilon vagyok, így nem tudom megnézni ami kell neki, de szerintem jól írtam.
-
DonMedve
addikt
Sziasztok! Nagyon szupi az új monitor, de igen pici lett minden. Hol találok olyan beállítást, ami mindenhol növeli a betűméretet?
Ikonméret, stb. megvan, de olyan kompletten a szövegméretet...
Előre is köszi.
Ezt a beállítást keresném, de nekem nincs ott.
Csak a felbontások.
-
vadkörte
addikt
válasz
V.Stryker #44638 üzenetére
Ha magyar nyelven használod a rendszert az AI nagy része (~90%) nem fog érinteni, ha angolul, akkor használhatod a csodás AI funkciókat. Az eddigi egyetlen számomra hasznos fejlesztés a Photos Clear eszköze.
Összességében nem vettem észre lassulást instabilitást és nem fektette meg a rendszert (M2). -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
A 15.4 -et mennyire érdemes feltenni? Jött valami k.rva feleslges apple intelligence cucc, aminek semmi haszna, de legalább fekteti kicsit a hardvert? -
SharpSA
veterán
válasz
DonMedve #44634 üzenetére
Nálam az M4 Mini egy jó minőségű HDMI kábellel csatlakozik a G8-hoz. Bár nem tudom pontosan, hogy van-e többféle G8-as monitor, de az enyémen van 2 HDMI és 1 DisplayPort csatlakozó az USB HUB mellett. Nálad milyen csatlakozók vannak?
Ja most látom, hogy a tied OLED... -
bkiky01
senior tag
Finder fájlkereséskor iCloud-ban egyik-napról a másikra nem keres.. Mit tudok ilyenkor tenni? Semmit nem állítottam..
-
DonMedve
addikt
válasz
MasterMark #44629 üzenetére
Igen tudom.
-
DonMedve
addikt
válasz
MasterMark #44626 üzenetére
Samsung Odyssey G8 32” 4K OLED LS32DG802SUXDU.
Ott lesz a monitor alatt a Mini, csak elég lesz.tit12: Meglátom még.
-
DonMedve
addikt
Bocsánat hajnal volt még.
Köszönöm Urak! Ezt gondoltam megrendelem. Elvileg visszafele kompatibilis. Meglátjuk. Hálás vagyok.titi12: Itt a Ugreenen gondolkodom még.
-
titi12
aktív tag
válasz
MasterMark #44621 üzenetére
… nyócvanezerér'
-
DonMedve
addikt
válasz
MasterMark #44617 üzenetére
Bocs, azt kihagytam, hogy TB az nincs rajta csak HDMI és Displayport.
-
DonMedve
addikt
Kedves topkilakók!
Vettem egy 4K 240Hz-es monitort, tudnátok ajánlani egy kábelt hozzá? HDMI az maradna a régi monitorba. Előre is köszi a választ. -
Vasti74
senior tag
-
-
-
oszy
veterán
-
Akkor töröld onnan is. Nem létezik általános megoldás. A telepített programnak fogalma nincs, hogy a telepítője mit hova másolt. Az eltávolító pedig nem tudja, hogy maga a program futás közben hova "petézett". Persze az eltávolítónak lehet adatbázisa, de azt nem kis meló karbantartani, és egyáltalán nem garantált, hogy x, vagy y programot is ismeri.
Én a Forklift-el szoktam eltávolítani, de általában csak a Library-ból veszi ki a hozzá tartozó plist fájlt.
-
vadkörte
addikt
Én az AppCleaner-t használom.
Az Applications mappából ráhúzod az app-ot, a többit intézi. Lehet, hogy van olyan ami intenzívebben takarít, de ez legalább free. -
oszy
veterán
Melyik az az uninstaller, ami mindent, de tényleg mindent kigyomlál?
Telepítettem múlt héten egy appot, de nem tetszett és töröltem, ahogy alapból kell. Most viszont megtaláltam egy mappában a maradékát.
-
zacci
aktív tag
válasz
vadkörte #44601 üzenetére
“Nem akarlak elkeseríteni, de a Hi-Fi vezetékeknek sem lesz szebb a hangja attól, hogy x órát "járatták". Maximum a csöves cuccok hangja "változhat", a többié nem.
Az ilyen mendemondák a kígyóolajozás kategóriába esnek.”
Szerintem kicsit eltevedtel. Nem tudsz elkeseriteni, mert nem hiszek a kigyoolajban -
vadkörte
addikt
Nem akarlak elkeseríteni, de a Hi-Fi vezetékeknek sem lesz szebb a hangja attól, hogy x órát "járatták". Maximum a csöves cuccok hangja "változhat", a többié nem.
Az ilyen mendemondák a kígyóolajozás kategóriába esnek.
Pár hónapja játszotta el a Mini, hogy akármit csináltam vele a HDMI portból nem jött videojel. Legalábbis ezt hittem. A 2. és a 3. monitor hibátlanul működött a dokkolóról. Órákig hibakerestem míg rájöttem, hogy az egyik macska valahogy kipiszkálta a monitorból a csatlakozót...
#44598 scdlsc
A Raidsonic 3,5"-os HDD RAID házam bekapcsoláskor ad egy jól érzékelhető "tüskét" az USB porton keresztül. Tervezési hiba...(nem megfelelő házhoz csatlakozáskor szikrázik is egy nagyot) A Mini ijedtében eldobta tőle az összes portot (USB/TB/HDMI), szerencsére ennyiben maradtunk, a logicboard megúszta. Eközben a munkahelyi HP minigépem röhög rajt és "boldogan" használja. A Mini miatt kellett vennem egy Acasis RAID házat. (a régi 1+2TB-os 3,5"-os HDD-im vannak benne, ez a külső SSD-k backup meghajtója)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- Eladó Silverstone Rack szekrény sínek!
- Core i7 Gamer PC: -8Gb Videokártya -16GB RAM -RGB ház -6 hó garancia
- DELL PowerEdge R620 10xSFF 128GB ECC RAM
- 27% számla! Ryzen 7700X / RTX 4070 Ti Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 800w GOLD! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest