Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
titi12
aktív tag
válasz
Alex91 #42491 üzenetére
4k retinával nem elég nagy a munkafelület?
Eddig 24-es 4k monitort használtam (retinaként), de fizikailag kicsit lehetne nagyobb, talán elbírnék egy 27-est…
2 hete a „gyerek” hazaállított egy 32-es 4k-s és egy 27-es 2560-as monitorral, most ez utóbbit próbálom megszokni (a 32-est meg sem próbálom), mert jó a nagyobb méret és a több pixel, csak hát a pixelméret miatt jóval életlenebb a retinásnál. 30–32' szerintem már túl nagy, már a 27-esnél is szokatlan, hogy a két széle túl távol van egymástól.
Vélhetően tényleg a 27" 5k az igazi. -
hibavissza
veterán
[link] kaccsoló
-
-Skylake-
addikt
válasz
Alex91 #42495 üzenetére
szerintem egyalaltan nem egy liga, az imac egy 24" monitor, az tulajdonkepp hordozhato, de semmikepp sem veheto komolyan mint asztali munkamonitor. egyebkent a 27 is csak hunyorogva, 32 lenne az igazi de hat 32" 6K monitor biztos hogy nem lesz megfizetheto belathato idon belul. szoval ez igy nem versenykepes az imac-el hanem egyertelmuen sokkal jobb, az imac arra valo amit a promovideoban latsz, kisiskolas lanyoknak meg konyhaba interkativ receptkonyvnek.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Alex91 #42491 üzenetére
"Szoval ennyi penzert ezt kapni, de ha mar 200k folott koltenek monitorra, akkor inkabb egy iMac-et vennek…"
ezt neked is, meg mindenki masnak aki monitort keres : jon most egy [ilyen] , elvileg [800 USD] lesz (/lett) , az eleg baratsagos ar lesz szerintem. en is elegge tervezgetem a kozeljovobe, de azert varok meg 1-2 reviewt rola.
szerk : preorder, de ugytunik [brutto 320k-ba megall]
-
Alex91
félisten
válasz
Sidorovich #42482 üzenetére
Most vettem egy ilyet: [link] LG UltraFine 27UP85NP-W
Felepites: az allvany fembol van, a tobbi muanyag. Bazi nagy kulso tap. A kijelzo relative vekony. Doles, magassag, pivot allithato. Talp annyira nem tetszik, de majd megszokom
.
Kepminoseg: egy iMac 21,5 4k 2017-hez viszonyitom. Fenyerosseget leveve kb. hozza az iMac szintjet. HDR-t automatikusan benyomta ahogy osszekotottem usb-c-n, en meg kikapcsoltam egybol a HDR-t
. Betekintesi szogei kisse gyengebbek, mint az iMac kijelzojenek. Nekem meg fog felelni, 2650x1440-re allitva a felbontast az en szememnek megfelelo a kep. 60 Hz-et tud, tehat nem gamer monitor
.
Hang: gondoltam, hogy nem lesz nagy szam, de az iMac hangszoroi hi-fi minoseguek ehhez kepest
. Szoval nagy elmenyre nem erdemes szamitani tole, de legalabb szol…
Az USB hubot meg nem probaltam, de van rajta ket usb 3.0 is.
Szoval ennyi penzert ezt kapni, de ha mar 200k folott koltenek monitorra, akkor inkabb egy iMac-et vennek…
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #42486 üzenetére
Akkor ez MM hiba (ettöl függetlenül jelenleg élö ár), de sebaj, ez már (számomra) huszadrangú probléma - viszont tény, hogy ha én is most vásárolnék, akkor jobban utánanéznék (mint ahogy mindig is teszem), hogy az a tipus ami nekem kell, az a piacon végeredményben hol és mennyi... én eddig szinte mindent az MM-ben vettem, mert itt ez jó piac - de hogy 3x -os áron van ez a termék most (és nem egy másik verziója), az tényleg irreális, köszi hogy jelezted.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Parson #42483 üzenetére
ennek az arnak koze nincs a valosaghoz, de semmi. rairhatnanak 10.000 eurt is, annak pont ugyan ennyire nem lenne. ennek a monitornak az utodjanak az utodja max 300 eur lol. egyebkent sidenote, jelenleg 220k (530eur) a LEGDRAGABB 27/4k samsung monitor, de abban mar TB4 hubtol kezdve a jo atya uristen is van. ami neked van az meg itt van ha jol szamolom nagyjabol 215eur-ert.
-
scdlsc
senior tag
Én csak csendben figyelek. Popcorn bekészítve.
-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich #42482 üzenetére
Igen, én pl Samsung 28" 4K UHD monitort (LU28R554UQRXZG) használok - 1440p-s skálázással.
Most látom csak a MM-ban most a 3 évvel ezelötti ár helyett 3x(!)-os áron van. De jó, hogy akkor bevásároltam belöle 2-öt is (darabját anno 249 EUR-ért)... -
-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich #42480 üzenetére
4K UHD monitort kell venni és 1440p-ben skálázva használni. Az eredmény jobb így (ebben a két esetben), mint a 1440p-s monitor natív értéken (1440p) skálázva. Többször volt ez korábban téma.
Amúgy meg egyéni tolerancia-függö, mint minden. -
válasz
Sidorovich #42479 üzenetére
Nekem is lenne egy kérdésem. Szüleim netezős Mac Minijéhez keresek külső monitort, lehetőleg max 100-120 ezer forintig. Jól tudom, hogy Machez általánosan ideális a 110 vagy 220 körüli PPI?
Tehát egy bármilyen mondjuk 1440p 27 colos monitor jó lehet?
Nincsenek extra igények, beépített hangszóró és az állítható magasság/dőlésszög előny, meg a normális kontraszt és képminőség (IPS vagy VA panel), de ennyi. Illetve talpból a szélesen szétágazó lábak helyett a inkább a középen levő talp az ideális az íróasztaluk kialakítása miatt.
Van esetleg ajánlásotok? -
válasz
kkp900 #42478 üzenetére
Én annyit biztosan tudok, hogy tavaly márciusban vettem Mac Minit diák kedvezménnyel, és sem a vásárláskor, sem utólag semmi féle igazolást nem kértek tőlem. Időnként feljön ez a téma, és amennyire emlékszem, legalább egy tucat másik fórumtársnak ugyanez volt a tapasztalata azóta is.
ÁSZF-ben benne van, hogy kérhetnek szúrópróbaszerűen utólag igazolást, de eddig itt senki nem jelentkezett, hogy így járt volna. Amennyiben mégis "lebuksz" ezzel, elvileg akkor sincs világvége, a különbözetet visszakövetelhetik, és legfeljebb ott vagy, mintha eleve rendes áron vetted volna. Más következménye nincs. -
bbmt
senior tag
Sziasztok,
Vett már valaki úgy diákkedvezménnyel bármit, hogy nem egyetemista? Mekkora az esélye, hogy utólag kérnek igazolást?
-
Alex91
félisten
válasz
kivlov #42471 üzenetére
Nem tudom, hogy mennyire draga a tobbihez kepest… Szerintem annyira nem veszes az ara, plane, ha az Apple ssd arazasat nezzuk. (100k-bol mar majdnem megkapja az ember a 2 TB-osat is.)
Szamomra inkabb az a kerdes, hogy a rendszer futtatasa eseten kell-e a joval nagyobb max. sebesseg -
Czo
addikt
A Mac Mini-ken levo led, az "szuszog" amikor alszik? Vagy ez megszunt? Nagyon nagy szivfajdalmam volt ez, amikor bejottek az unibody iMacek es eltunt ez a feature.
-
scdlsc
senior tag
válasz
syler123 #42466 üzenetére
FYI:
EU jogszabály
max. teljesítmény kikapcsolt üzemmódban: 0,5 W
max. teljesítmény készenléti üzemmódban: 0,5 vagy 1 W.A kisebb érték akkor alkalmazandó, ha a készülék információadás (kijelzés) nélkül vár az aktivizálásra, ha van információadás (kijelzés) is, akkor 1 W is lehet a felvett teljesítmény.
-
miresz
veterán
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Mac Mini M4 alvó állapotban tényleg 1w alatt fogyaszt? Olyan áron van, hogy vennék 1-et a mindennapokra, mert kíváncsi vagyok milyen lehet Windows után Mac-et használni. A fantasztikusan elhelyezett bekapcsológomb miatt is kérdezem a fogyasztást.
Idle 4w-ot írnak, ami amúgy szintén nem sok, de akkor gondolom alvóban még ennél is lentebb megy. -
zoli62
addikt
válasz
-Skylake- #42457 üzenetére
Mia Jobs is nem annyira informatikus, mint inkább dizájnerek volt. Egyébként azt én is helyeslem hogy a Windows 11 elkezdett hasonlítani a macOS-re. Bárcsak a stabilitásban is ez lenne a helyzet. Mivel sok tesztelőt elküldtek az MS-től az évek során, ennek meg is lett a következménye. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne lenne telepíthetetlen Windows frissítés. Amióta Macet használok, az Apllenél ezt még nem tapasztaltam.
-
Syl
nagyúr
Nos, valami nagyon félremehetett a szeptemberi beüzemeléskor, mert ilyen okosságokat írt amikor a frissítés ellenőrzését kértem: [kép]
Ezért kiexportáltam a beállításokat és a licencet, appcleanerrel kitakarítottam, újratelepítettem. Bár még nem indítottam újra a gépet, de az "indítóelemeknél" most látszik a BTT ikonja, úgyhogy ezt jó jelnek tekintem -
-Skylake-
addikt
válasz
zoli62 #42456 üzenetére
"Aztán a 2010-es években a gomba módra szaporodó Linux asztali felületek elkezdtek hasonlítani erre."
es a Win 11 is egyebkent. Nagyon helyesen teszem hozza, ugyanis az teljesen vitan felul all, hogy design szempontjabol az Apple nemhogy piacvezeto, de tulajdonkepp behozhatatlan elonye van.
-
Czo
addikt
Klikk az alma menure, nyomod az alt-ot a keyboardon, igy az about this mac atvaltozik macOS 11 elotti verzioknal system profilerre, macOS 11 ota pedig system informationra (de ugyonezt el tudod erni az alma menu/about this mac iranyabol is, de joval tobb kattintas kell).
Itt a baloldali lista aljan megkeresed az alkalmazasokat, majd miutan betoltotte, megkeresed, hogy nincs-e benne tobb darab BTT.
-
kivlov
aktív tag
válasz
kkp900 #42439 üzenetére
Konkrétan innen nem de szoktam eu-n kívülről rendelni mert sok cucc nem létezik az eu-ban vagy épp 2x annyiért, de eddig sose kellett fizetnem semmit.
Próba cseresznye...
Veszteni valód nincs megjön beleteszed megnézed mennyit tud, ha kevés akkor eladod és veszel másikat bele.
A dual chip a nem az SSD-ben van hanem a külső ház vezérlőben. -
Czo
addikt
Ez alapjan, "semmi hiba nincs", csak kisert a mult.
Az autorun listaban az OS nem az elinditando app pathjat tarolja, hanem csak a bundle id-t. Nem lehet valahol a gepen, valamilyen storage eszkozon egy "felig letezo" BTT app? Tehat valami, ami az executablet es az icon resourcet nem, de pl. a rendes bundle konyvtarszerkezetet es az info.plist allomanyt tartalmazza? A System Profiler/System Information appban, az Application-s listaban, 1 darab BTT van es ott a path az az, aminek lennie kell?
-
Syl
nagyúr
Természetesen. A BTT configban ki-bekapcsoltam az autostartot, a rendszerbeállításokban töröltem, újra felvettem az induló elemek közé. Semmi.
Érdekesség, hogy mindkét gépen az induló elemeknél ilyen a bejegyzés:
És ha erre jobb klikkel rányomok a "megjelenítés a finderben"-re, akkor nem történik semmi.
De nem a világvége, elvégre ha kézzel elindítom, akkor a gép kikapcsolásáig hibátlanul működik a program.
-
kkp900
senior tag
válasz
kivlov #42436 üzenetére
Köszi szerinted akkor ehhez vám nem lesz? Te már rendeltél innen?
Esetleg az én Kingstonom is jó lenne hozzá? Kingston NV2. 2TB, M.2 PCIe 4.0 NVMe, 3500 MB/s olvasási, 2800 MB/s .Mert akkor csak házat kellene vennem ezt mondjuk amit linkeltél és kész is a gyorsabb SSD ami tudja amit kellene mindegyiknek 2024 ben
Vagy csak azok tudják amit te írtál és azt honnan lehet kiszűrni melyik tudja és melyik nem? Mert a leírásban nincs benne hogy dual chipes csak ,hogy PCIe 4.0 pld..
És még találtam egy házat itthonról(Ugyan úgy 26 ezer ) itthonról 3 év garival, esetleg jó lehet csak nem írja ,hogy Thunderbolt csak ,hogy USB4-es és hogy 40 Gb/s
https://www.pcx.hu/mbr-lc-power-kulso-haz-usb-4-3x2-type-c-m-2-nvme-ssd-lc-m2-c-usb4-174284 -
kivlov
aktív tag
válasz
kkp900 #42428 üzenetére
Tévedés...nem kerül annyiba...
Ez a kapható legjobb ACASIS Thunderbolt 4 es külső SSD ház és 30 alatt megvan akciósan most.
Egyik gyári külső SSD sem tudja a 2700-as értéket meg se közelíteni, így csak ez a megoldás játszik jelenleg.
Macen nem támogatott az USB GEN 3.2 így a gyári 2000 MBs-t nem tudod kihasználni csak windows alatt.
Egyre kell figyelni milyen SSD-t teszel bele, hogy kis is tudja hajtani.
A többi márka kb kuka ezen a szinten mer egyik se tudja kihozni a 2700 körüli értékeket, mert nem dual intel chip van bennük.
2 TB SSD ből a legjobb hozzá a WD SN770-es széria
4 TB SSD ből a WD SN850X ajánlott
illetve Samsungból a 980PRO szériaBár azon kívül, hogy de jó lenne ha tudná a felét legalább semmi érdemi különbséget nem fogsz tapasztalni mondjuk egy mezei T7-es Samsung SSD vel szemben ami jóval olcsóbb megoldás kivéve, hogy 8K-s videókat vágsz vagy 4-500 GB-os fájlokat másolsz nonstop ide oda.
Nálam a 4K-s videóvágás Finalcutban egy sima T7-ről megy akadás mentesen pedig 300-400Gb-os fájlokkal játszok. -
miresz
veterán
Használ valaki logitech egeret? Van egy MX Master 3S for Mac egerem, és a logi+ program fel volt telepítve hozzá. Tökéletesen működött minden eddig. Ma meg akartam nyitni a programot és az a válasz fogatott, hogy nem nyitható meg. Letöröltem, hogy újrateszem, de most már installálni sem tudom. Egyszerűen kilép az installer minden üzenet nélkül. Valakinek valami ötlete?
-
Czo
addikt
válasz
kkp900 #42428 üzenetére
Thunderbolt mellett nincs USB 3.2 Gen 2 2x2. Az USB4-nel pedig (ha jol emlekszem), mar nincs is dupla lane tamogatas, mert ott a 10, a 20 es a 40 gigabit is single lane (mint 3.1 Gen2 -nel a 10 Gbps, vagy mint 3.0 Gen1-nel az 5).
Szoval nem fogsz szerintem olyan Thunderbolt 3 vagy ujabb illetve USB4 kompatibilis gepen olyan lyukat talalni, ami tudja a 3.2 Gen 2 2x2 atvitelt.
Nincs ebbol az SSD-bol rendes, USB4-es vagy Thunderbolt 3, 4, 5 kepes verzio? Valami, ami kozelebb van az szabvany aktualis verziojahoz? Mar az USB 4 is van vagy 5 eves.
szerk: Apple fronton, x86-os idokben az 1 portos MacBook lehet az, ami ezt tudhatja (mert az osszes tobbi gep, az mar Thunderboltos), az M-es prociknal pedig, mar USB4 van, ott hiaba van TB nelkuli lyuk (lasd az uj Minin elol), az USB4 miatt az is kiesett.
-
kkp900
senior tag
válasz
Sidorovich #42427 üzenetére
Köszönöm neked a választ.
-
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #42424 üzenetére
Én is szeretnék majd egy Mac Mini M4-est az alapot és ahhoz venni egy legalább 2000-et tudó írás/olvasás ergo kb 20 GB/s .os SSD-t amit kezel is a Mini majd. Hogy a mostani kb 10 GB/s ssd -et gyorsítsam felfelé lépjek egyet. Ez amúgy egy Kingston NV2. 2TB, M.2 PCIe 4.0 NVMe, 3500 MB/s olvasási, 2800 MB/s írási sebesség és egy ház ami: AXAGON EEM2-UG2 ezzel így csak 10 GB/s tud a ház miatt ugye. Ezt hozza is a mostani 2018-as minivel a Thunderbolt 3-as csatin.
Na ezért néztem ki a T9 Samsungot , hogy ne kelljen szerelgetni meg ilyenek és mostanába alig lehet találni 20 GB/s házat elfogadható áron.Tesztelt egy srác M3-as Macbookon és a T9-es és nem hozza sajnos a 2000-et csak 1000-et tud. Így szerintem nem fogja tudni a M4 -es mini se sajnos. Szóval lehet ,hogy tudnia kellene a szabványok átjárhatósága miatt de használatnál mégsem megy sajnos.
Tudom ,hogy nem használja ki az átlag ember az SSD-k sebességét de azért megközelíteni legalább a felét azért jó lenne. Egy Thunderbolt 4-es ház meg ugye tudja a 40 GB/s de mostanra 100 ezer kb és az csak a ház. Néztem a Kingstont külső ssd-t is XS 2000 -es most jó áron van az alzanál de sajnos láttam aTech Laci tesztjét és az se tudja kezelni a Macek (Neki 16-os Pro Max Macbookja volt amikor tesztelte) csak sima 10GB/s tud így le is mondtam gyorsan a rendelést.
Szóval azért csak nem annyira működik minden mindennel ezek szerint.ui: A belső ssd -ben az a vicc szerintem ,hogy a 2018-as intelesben majdnem ugyan olyan gyors mint egy 5 évvel későbbi modellben. Vagy lehet akkor kaptak túl jót az emberek és most inkább lassabbat raknak bele ami biztos olcsóbb így nekik. De legalább ne lenne gyorsaságban különbség a 256-os meg a nagyobbaknál .
-
válasz
kkp900 #42416 üzenetére
Ahogy Skylake is mondta, lényegtelen mi mivel van egy ligában. A MacBook Pro-n és a Mac Minin:
- ugyanúgy van rendes HDMI kimenet (tehát rá tudod dugni a TV-t mindenféle átalakító meg hub nélkül közvetlenül)
- és mindkettőben (az enyémben meg amiről kérdezel) ugyanúgy M4 alap nem-Pro chip van
Menni fog a 4K 120Hz! -
Czo
addikt
válasz
MasterMark #42425 üzenetére
Igen is, meg nem is, mert az USB-IF-hez melto modon, mindent sikerult katasztrofalisan sokretuen, definualni vegtelen sok opcionalis featureval.
Egy Thunderbolt aljzatba mukodni fognak a Thunderbolt eszkozok, ez kb biztosra veheto. Egy USB4 aljzatban mukodni fognak az USB4 eszkozok, es azok a Thunderbolt eszkozok, amelyek nem igenyelnek olyan szolgaltatast, ami az USB4 specifikacioban opcionalis es az adott hardware pont nem tudja (merthogy az USB4 nem ir elo mindent kotelezoen abbol a feature settol, ami megvan a Thunderboltnal). Egy Thunderbolt aljzatba csatlakoztatott USB4 eszkoz pedig vagy mukodni fog, vagy nem, mert habar az USB4 alapja a Thunderbolt, de van az USB4-nek mas modjai is (pl. "nativ" PCI-Express modja is), ami nem feltetlen kompatibilis a Thunderbolttal.
Az Apple gepein pedig jelenleg combo portok vannak, amelyek mind a ketto szabvany kotelezoen implementalando dolgait teljesitik.
Pl. ez a CalDigit HUB egy USB4 hub, viszont sikerult ezt a reszt az USB4 specifikaciojaban jol megcsinalni (szerintem, veletlenul, mert a korabbi speckok mindenre utalnak csak logikus dolgokra nem
!) es minden USB4 hubnal kotelezoen implementalando a Thunderbolt 3 a host fele meno oldalon, a lefele meno portoknak pedig Thunderbolt es USB4 portoknak kell lennie (ezert megy a 2018-as geppel, ezert jelenik meg benn ilyenkor egy Intel gyartmanyu USB kontroller).
-
Czo
addikt
Nem volt ez a rendszer majd 20 eve sem csunya. Nekem anno, kulonosen tetszett ez a brushed metal kinezet.
-
Czo
addikt
válasz
M@trixfan #42418 üzenetére
Van egy Caldigit Element nevu hubom (https://www.caldigit.com/thunderbolt-4-element-hub/), ez TB4/USB4.
Ha a 2023-as MBP-re dugom, akkor USB4-kent jon fel. Latszik, mint Thunderbolt eszkoz es latszik mint USB HUB is. Ha bedugok egy USB eszkot, akkor annak a vege a MacBook Pro-ban levo USB kontroller lesz, utkozben pedig, csak hubok vannak. A System Profiler is irja ilyenkor, hogy Mode: USB4.
Ha ezt a cuccot bedugom egy 2018-as, Thunderbolt 3-as MacBook Pro-ba, akkor ott Mode: Thunderbolt 3 lesz. A HUB-ban ilyenkor megjelenik egy Intel gyartmanyu PCI-Express-es USB 3.2-es vezerlo, igy barmi USB eszkot, amit radugok, annak a HUB-ban levo PCI-Expresses USB kontroller lesz a vege.
Tehat az USB4/Thunderbolt port olyan port, ami Thunderbolt atvitel eseten is mutatja nativan a portban rejlo USB 3 kepessegeket, mig a Thunderbol 3-as portban nincs nativ USB.
Szerk: a dark kepek vannak az Inteles TB3-as MBP-rol.
-
Czo
addikt
válasz
kkp900 #42416 üzenetére
Ahogy memorianal van dual channel, ugy NAND-nal is van. 2 chip dupla savszel, 4 chip lehet akar kozel negyszeres savszel is, de lehet ugyonugy 2x is, attol fuggoen, hogy hogyan kotik be. A multban tobbszor elofordult, hogy a base modelleket 1 chippel szerelte, mert egyszeruen, nem kapott kisebbet. En most konkretan csodalkozom, hogy a 256 GB modellnel "talaltak" 128 GB chipeket. (lehet lesz, majd csak oktatasi intezmenyek szamara megveheto M4 Mini, ahol az alapmodell 1 chipes, 128 GB kapacitasu lesz?)
Most azt latjuk, hogy akik vettek az uj M4-es Mini-bol, azok ketto NAND chipes kartyakat kaptak. Mivel hely sem nagyon van, igy feltetelezhetjuk, hogy aki nagyobb storage opciot valaszt, ott tovabbra is csak 2 chip lesz (hiszen a modul nem nohet, tobb modulnak pedig helye nincs). Azaz, erdemben nem nagyon fog valtozni a storage sebessege ahhoz kepest, hogy mekkora a storage merete. Illetve, olyan is elofordulhat, hogy akar "elfogy" a 2 chipes 256 GB modell, es megjelenik az 1 chipes 256 GB modell, amelynek ertelemszeruen lasabb lesz a taroloja.
Amit nem tudok (nem googleztam meg, mert nem erdekel), hogy az M4 Pro procit tartalmazo Mini-ben is ekkora illetve, 1 darab modulnak van-e hely. Illetve, azt sem neztem meg, hogy a MacBook Pro -ban hany darab NAND kerul a base modellbe.
En erdemben ereztem sebesseg elterest HDD-rol SSD-re valtaskor, meg talan ereztem a SATA2-rol SATA3-ra torteno ugrast is, azota viszont nem erzem, hogy erdemben barmilyen valtozast okozna nalam a storage merete (korabban a storagera rendszeresen varnom kellett, ma pedig kelloen gyors ahhoz, hogy ezzel ne legyen para). Az MBP-men az AJA System Test azt irja, hogy (7065/3698).
-
M@trixfan
addikt
válasz
kkp900 #42416 üzenetére
Mint gyerekkorom óta “Mac fan” (Motorola procis Classic gépektől felfelé) ezt gyűlölöm a modern Apple-ben. Tipikus Tim Cook “bean counter” jelenség ami a tárhely és memória kérdésében zajlik. Ez azóta van amióta Ő vezeti az Apple-t. Igen, ott volt a combo drive évekig, stb…, de nem volt ennyire alulméretezve a tárhely és a memória és nem volt ilyen hányás módon “price ladder” stratégiára kihegyezve a paletta. Ráadásul van egy amerikai SKU árazás és az transzformálódik ide, köze nincs ahhoz, hogy az adott SSD mennyibe kerül.
Megmondom őszintén én maradnék a natív ThunderBolt bővítésnél ha nem simán külső tárolás a cél alkalmanként csatlakoztatva. Az USB sosem lesz olyan, hiába gyors névlegesen, meg-megröccen mindig a natív PCI-E kapcsolathoz képest. Most arról megint lehetne értekezni, hogy annak idején mennyivel értelmesebb volt a FireWire, aminek a kidolgozásában az Apple és a Sony professzionális alkalmazások felől közelített. Már a csatlakozó fizikai topológiája is egy katasztrófa volt az USB-nek, rántgatta a CPU-t állandóan, mert az a pár dolláros vezérlő chip már nem fért bele, stb…
“az USB4 visszafele kompatibilis a TB4/5-el. ergo ami TB-t tud, az USB4-et is (az usb4 is 40gbps)”
Szerintem az USB 4 felől nézve ez inkább “forward compatible”. Úgy tudom az USB 4 a TB3-at foglalja magába. Itt jön az be, hogy vajon minden USB 4 külső ház natív TB3 protokolt használ? Nem vagyok benne biztos, hogy az olcsóbb USB4 SSD-k natívan ülnek a buszon.
-
-Skylake-
addikt
válasz
kkp900 #42416 üzenetére
rengeteg targyi tevedes van ebben a kommentben.
"Köszi szépen ,de a Mac Mini az Air-rel van egy ligába legalábbis eddig úgy volt. A Pros Mac Mini meg a Prokkal. "
ez igaz, de pont ezert emelte ki, hogy sima M4 MBP-rol beszel, nem M4P/M4Max MBP-rol. A sima, 799ezer forintos MBP-ben netto ugyan az van mint az en minimben pl.
"Mondjuk az is gáz ,hogy ez a legújabb gépe az applenek,és nem tudja kezelni a az USB 3.2.2 .2-es szabványt így csak a felét tudják a külső ssd-k."
ez meg hatalmasabb "???". a minin 3 darab TB4 port van, 40gbps savszel. nincs az a kulso tarolo, aminek szuk lenne ez. a M4Pro maceken TB5 van, ami ennek HAROMSZOROSA. 120gbps. nem letezik SSD, ami ezt a sebesseget akarcsak kozelitoleg is tudna.
"Ergo a T9-est néztem ki és nem tudja kihozni a 2000/2000-est amit tud gyárilag ,mert a Macekek nem tudják kezelni."
a fentebbibol kovetkezik, hogy ez tevedes.
"Közben meg az USB 4-es szabványt se fogja kezelni szerintem.."
az USB4 visszafele kompatibilis a TB4/5-el. ergo ami TB-t tud, az USB4-et is (az usb4 is 40gbps)
a vegere egy kerdes : megkerdezhetem (akar toled akar akarki mastol), hogy HOL ES MILYEN FORMABAN tapasztaljatok a kulonbseget mondjuk 3000/3000 vagy 7000/5000 MB/s ssdk kozott ? csak mert fyi, nem ettol fugg a rendszer reszponzibilitasa, konkretan nem ezzel az ertekkel merik. tehat a kerdes all, ki es hol tapasztal BARMIT abbol, hogy egy SSD 5k vagy 8k MB/s ?
-
kkp900
senior tag
válasz
Sidorovich #42413 üzenetére
Köszi szépen ,de a Mac Mini az Air-rel van egy ligába legalábbis eddig úgy volt. A Pros Mac Mini meg a Prokkal. De mivel az apple is írja akkor működnie is kell majd. Most megvárom januárban szerintem már le is lesz árazva egy két helyen máskor is így volt mivel a Miniket nem szokták el kapkodni azért..
Skylake neked meg köszönöm ,csak mivel érdekel ez a gyorsaság téma rákerestem a Youtubon és ott aki feltette a tesztet annak sokkal kevesebb voltak az értékei. Ezért kérdeztem ,hogy a tied e, vagy csak a netről egy fotó. A 2000/3000 az már azért tökéletes lenne amilyen a tied is . De amúgy mondjátok már meg ,hogy miért ilyen lasssúak ezek most komolyan? Mikor a 2280-asok 50 ezerért 1 TB 5000/5000 eket tudnak simán kb. Erre ezek meg ilyen kis fosok kb egy Samsung külső M.2-es SSD is tudja majdnem ezeket. Mondjuk az is gáz ,hogy ez a legújabb gépe az applenek,és nem tudja kezelni a az USB 3.2.2 .2-es szabványt így csak a felét tudják a külső ssd-k. Ergo a T9-est néztem ki és nem tudja kihozni a 2000/2000-est amit tud gyárilag ,mert a Macekek nem tudják kezelni.
Vagy rosszul tudom és ezek már tudják? Ezzel a Thunderbolt 4-5 szabványaival alig van rá értelmes külső ház amit meg lehet fizetni még. Közben meg az USB 4-es szabványt se fogja kezelni szerintem..Ahogy ezt az 3.2.2.2-eset se csak 1000-ig . Akkor meg sajnos minek vegye meg az ember mondjuk a T9-es Samut. -
Praetorianus
aktív tag
válasz
MasterMark #42386 üzenetére
A jack sajnos foglalt, a hub-ban meg szem előtt lenne a kábel. Nem voltam biztos benne, hogy a zártsága miatt "bármilyen" usb-s kütyüt támogat, ezért érdeklődtem inkább
Köszönöm az ajánlást, szimpatikus darab, meg is rendeltem
-
-Skylake-
addikt
válasz
kkp900 #42411 üzenetére
sajat. lemerhetem ujra ha szeretned.
"UI: Ha a sajátod akkor megnéznéd,hogy a 4K 120 hz működik -e HDMI kábelen? Persze ha olyan a monitorod. Előre is köszi ."
nincs 4k120 monitorom sajnos (2,5K120hz monitorom van), de 100% hogy mukodik.
apple.hu :
M4 chipes modellek
Akár három kijelző egyidejű használatát támogatja:
Akár három kijelző: két kijelző 6K‑s felbontásig 60 Hz‑es frissítési gyakorisággal Thunderbolton keresztül és egy további kijelző 5K‑s felbontásig 60 Hz‑es frissítési gyakorisággal Thunderbolton keresztül vagy 4K‑s felbontásig 60 Hz‑es frissítési gyakorisággal HDMI‑n keresztülAkár két kijelző: egy kijelző 5K‑s felbontásig 60 Hz‑es frissítési gyakorisággal Thunderbolton keresztül és egy további kijelző 8K‑s felbontásig 60 Hz‑es frissítési gyakorisággal vagy 4K‑s felbontásig 240 Hz‑es frissítési gyakorisággal Thunderbolton vagy HDMI‑n keresztül -
-
Krethx
aktív tag
-
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #42405 üzenetére
Jó reggelt! Ez a sajátodnak a mérései? Mert, amit most láttam videot abban sokkal kevesebb volt a 256-osnak. Olyan 1500/1900 kb. Nem lehet ,hogy ez a 512-esnek az eredménye? Mert azt láttam már ,hogy jobbak az eredményei, ergo ugyan azt csinálják vedd a nagyobb gyárit ,hogy gyorsabb legyen. Csak ugye az plusz 100 ezer és azért csak 256-ot kapsz ami ......inkább nem írom le ,hogy mi.
Az meg főleg vicc ,hogy a 2018-as 256-osomnak 1100/2650 az értéke most kb 5 évesen.
UI: Ha a sajátod akkor megnéznéd,hogy a 4K 120 hz működik -e HDMI kábelen? Persze ha olyan a monitorod. Előre is köszi . -
Czo
addikt
válasz
Krethx #42409 üzenetére
Igen, pont ezt irta. Van egy szep tablazat, hogy melyik CPU-hoz milyen NAND chipek valaszthatoak es ezekbol kell total ures allapotuakat vasarolni, es "egyszeruen" felforrasztani.
A Studio/Pro es most a Mini -nel az ezzel a leges legnagyobb elony szerintem, hogy ha valaki gyart 3rd party nyaklapot es rak ra NAND chipet, akkor a "garancia elvesztese nelkul" a modul cserejevel tudod boviteni. Ha gep megall es nem a NAND a ludas, akkor visszahelyezve a gyarit, maris viheted vissza a szervizbe.
-
Krethx
aktív tag
válasz
-Skylake- #42406 üzenetére
Közben megtaláltam hogy ugyan megoldható csak nem átlag felhasználóknak. Amúgy sem gondolkodtam rajta mivel a külső SSD-vel kiegészítem. dosdude1 Youtube-er már régebben is több Mac-ben megoldotta. Pl. M1
https://youtu.be/cJPXLE9uPr8?si=Vkx6aZBQCgJj3q5n -
-Skylake-
addikt
válasz
Krethx #42404 üzenetére
Nem cserelheto, Apple prop. Magan az "ssd-n" ami a kepen van nincs controller, csak maga az NAND. Szoval technikailag cserelheto, de csak olyan rakhato bele mint ami alapbol is benne van, mert az ssd vezereloje az alaplapon van, nem a driveon magan. Ertelemszeruen ez egyetlen jelenleg piacon kapahato SSD-re sem igaz.
-
-Skylake-
addikt
Ha valakit erdekel esetleg :
M4 Base model (16/256) -
Krethx
aktív tag
Ha valakit érdekel gyakorlatilag cserélhető az új Mac mini-ben (M4) az SSD. De hogy működne is benne azt nem tudni. Nekem úgy rémlik hogy volt olyan Mac amiben ha cserélték nem működött. De az is lehet rosszül emlékszem.
https://www.ifixit.com/Answers/View/875970/How+is+the+SSD+installed
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 7900/9900X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RTX 3060Ti/3080/3090/4060/4070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Ryzen7 2700X/ RTX2060/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bezámítás! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest