Hirdetés
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hovi
aktív tag
válasz
Sidorovich
üzenetére
Jogos az érv. A Philips SSD-m SSD oldali csatija mondjuk usb c, így az valszeg menni fog. A HDD az valami ismeretlen csati a HDD oldalán... De még mindig ott a kamera és a mikrofon. Így csak kell egy HUB.
-
ddsteel
aktív tag
Én berendeltem pár ilyet, meg is érkezett, teszteltem, egeret, billentyűt szépen viszi, SSDt még nem próbáltam. USB-C apa és USB-A anya. Elég olcsók [link]

-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich
üzenetére
Mikorra várható egy újabb 'USB-D' ?
(Ha már létezik ilyen név alatt vmi, akkor bocsi, nem a neve a lényeg, hanem hogy USB-C-t követö generációra gondolok.) -
Mondjuk a külső HDD és SSD ha szabványos csatlakozót használ a külső tárhelyen (pl. USB-C, akkor lehet USB-C USB-C kábelt venni hozzájuk.)
Én szép lassan mindent lecseréltem már, még a nyomtatókhoz is kapható olyan kábel, aminek a vége (ami a Macbe megy) sima USB-C.
Igazából szerintem a többi periféria, nyomtató, webkamera, stb. gyártó lenne jó ha észrevennék, hogy 8 év eltelt az USB-C megjelenése óta és nem gáncsolnák tovább a terjedését. Újonnan én már nem veszek semmit, amihez a mellékelt kábel vagy dongle nem USB-C csatlakozású. -
Hovi
aktív tag
-
Friczy
senior tag
Én M2 minit használtam eddig, ahhoz van egy stand, amelyen vannak USB-A csatlakozók. Majd ha kijön hasonló M4-hez, várhatóan átállok, addig elvan. De találtam egy másik megoldást is: régi monitorom van, vettem olyan kábelt, ami USB-C -> USB-B csatlakozós (USB3-at tud), és így a régi USB-A csatlakozókat a monitoron keresztül tudom használni. Dell monitor, van rajta négy USB-A.
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
lockdown90
üzenetére
Azt nem tervezem cserélni.
Egy LG 34UC99W monitorom van.De milyen értelemben kell átgondolni?
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok.
Mac mini M4/pro vásárlásán gondolkozok.
Többnyire Lightroom/PS, és egy kevés videóvágás. Tehát képfeldolgozás.
Milyen konfigot ajánlanátok erre a tevékenységre? tárhely elég lenne az 512gb.
A cél, hogy legyen szép smooth az egész képszerkesztés.( 6-7 éve macbookokat használok, és most összeraktam egy bika pc t, de rá kellett jönnöm, hogy ez a windozos környezet egy picit se hiányzott napi használatra )
-
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
Nekiállhatsz speciel bütykölni is egyedileg vmit... de alapból csak azt tudod bütykölni, ami van. Úgyhogy alapból egyértelmi igen a válasz. Ez szvsz nem is kérdés. És itt vissza lehet kanyarodni, hogy bütykölés nélkül vagy külsö adapter kell, vagy úgy használod, ahogy apple szimplán eléd dobja, és nem problémázol fölöslegesen rajta. Ez csak egy HW eszköz, semmi több. Nem a szobának a szem elött lévö fö dísze kell legyen. De persze mindenki úgy és azt csinál, ahogy és amit ö szeretne.

-
-
cigam
titán
válasz
titi12
üzenetére
Túl hosszú volt, azt nem olvastam el
Én kérek elnézést, hogy beleférek 8GB RAM-ba. (Ha beleférek, miért van 1,3GB swap?)gabeunit
Launchpad -» Other -» Tevékenységfigyelő.
Elég felemás lett a magyar ferdítés!Vagy ráböksz a keresőre (Nagyító ikonra ( jobbra fent, az óra mellett), vagy CTRL+SPACE és elkezded begépelni hogy tevékenység. Pár karakter után fel is dobja magát a programot)
kkp900
Nem feltétlenül. Ez csak egy elméleti dolog, egy eszmefuttatás. Sose érdekelt az USB-C fejhallgató kérdése. Rá kell keresni/kérdezni a szupportnál, hogy az új M-es miniben elérhető-e ez a funkció.
Itt pl. azt írják, hogy a régi Intel-es Mac-eken működik. Hirtelen nem találtam M-es CPU-val szerelt példát.
Egy USB-C dokk, vagy BT vevő tuti áthidalja a problémát. Azokat el lehet dugni az asztalmagé, és az USB kapu hátul van, nem látszik a kábel. -
kkp900
senior tag
Szia! Akkor ha jól értelmezem ha ezt az átalakítót megveszem akkor ezt bedugva hátulra a a Mac Mini M4-es Thunderbolt 4-es csatiba akkor erre simán csatlakoztatva a külső hangszorók 3,5-es csatiját tökéletesen fog működni a rendszer majd? Még nincsen meg a Mac mini M4-es várok egy akcióra amjd januárban szerintem esetleg egy alza vagy a Notebook szokott akciózni redesen újra csak előre gondolkodok. Mert ár-érték arányba ez lenne a legkevesebb kiadás, mint egy DAC pld .
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Korábban i7-es Intel Minim volt, majd egy darabig M3 Air-rel hajtottam a kijelzőt, de ez tényleg látványosan fürgébb. Abszolút megérte az árát. Mondjuk a RAM mindegyikben 16 GB volt, de a proci tényleg nagyon bivaly.
Egyedül az első 3,5-es Jack kimenet zavar, mert most kicsit hülyén néz ki, ahogy lóg belőle a kábel. Ötlet erre? Sajnos csak Ezt fogadja a hangfalam, plusz szeretném továbbra is billentyűzettel állítani a hangerőt.

-
cigam
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Hol a swap?

-
lockdown90
senior tag
válasz
Sidorovich
üzenetére
nagyon jó kérdés

mire gondolsz? swap-re?
-
Hovi
aktív tag
válasz
Sidorovich
üzenetére
Arra azért kíváncsi leszek hosszútávon, hogy az SSD hogy fogja ezt bírni.
Igen, ez az egy aggaszt engem is.
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
TigerCat
üzenetére
en M1 base minirol valtottam a base M4 minire premier napjan , szoval kozel 1 honapja hasznalom. egyertelmuen sokkal reszponzivabb az egesz. nyilvan a 8 vs 16gb ram is sokat szamit, de szerintem az M1->M4 mar altalanosan erzekelheto ugras, nem ilyen 10-15% kotelezo. Azaz annyi, csak generacionkent. en kurvara imadom
mondjuk nekem a formfactor az ultimate, imadom az ilyen meretu/forma gepeket. en a keynoteon mikor levettek az m1 minit az m4 tetejerol, na akkor dontottem el hogy valtok, kizarolag a forma miatt. az nyilvan tok jo, hogy teljesitmenyben is ugras, de ha m1 letr volna benne csak uj hazba akkor is megveszem 
-
Hovi
aktív tag
válasz
TigerCat
üzenetére
Biztosan hasít, nem kérdés. Jómagam csak a 8/16 giga memória miatt váltanék az M2-ről. Sokszor kevés a 8 giga ram(a tevékenységfigyelő szerint gyakran van 3-6 giga swap). Teams, Outlok, Excel, Edge 5-6 lappal. Bár nem lassú, nem döcög (ügyesen mozgatja az aadatokat a memória meg a lemez között) de azért na.
-
Bakker. Tegnap délután rendeltem az apple.hu-n és ma meg is érkezett:
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy a Mac Mini szerintem elmegy alvomódba és utánna nem érem el a vinyot se az Infusesal! Ahogy megnézek valamit a gépen minden tökéletes nem tudom mennyi idő múlva pontosan. De eddig simán működött. Szerintem a múltheti frissítéssel valami kikapcsolhatott. Nem a belső vinyót akarom hanem azokat elérni amelyek rá vannak csatlakoztatva. Torrent vissza osztás és Infuse elérése Apple TV-vel.
-
válasz
lockdown90
üzenetére
Igen, de mar vege van, hiszen tegnap volt Cyber Monday.
-
cigam
titán
válasz
soundsonic
üzenetére
-
scdlsc
senior tag
válasz
soundsonic
üzenetére
"elcsücsült, hogy kevés a memória"
Nem lehet, hogy nem a gép volt kevés, hanem a memória? -
soundsonic
aktív tag
Sziasztok! Sajnos az m2 mac mini nagyon kevés volt nekem. Már a teszt video renderkor elcsücsült, hogy kevés a memória pedig komolyabb animációt nem küldtem rá így időben gyorsan eladtam. Most lehet, hogy az m4 mininél újra visszatérek. De érdekelne, hogy más használ e moho pro és vagy tvpaint -ot? Érdekelne a véleményük.
Bocsi, hogy itt kérdezem, de nem tudom van e topikja. Van valakinek ipad 9-e? Csak annyi lenne a kérdésem, hogy az új ipados óta neki nem merül e le bitang gyorsan? Én vigyáztam az aksijára és előtte elég sokat kibírt, de azóta rettentő gyorsan elmerül. Köszi
-
-
hp16
tag
Sziasztok!
Tervezem, hogy a PC-m fejlesztése helyett váltok egy Mac Mini M4-re.
A régi Lg full hd monitoromat amin 1 x VGA 1 x DVI-D 1 x 15 tűs D-Sub csatlakozók vannak valahogy rátudom kötni minőségromlás nélkül? -
zoli62
addikt
Hogyan lehet egyszerűen képeket feltölteni Facebookra a Fotókból iMacen? Én annál egyszerűbb megoldást nem találtam, hogy másolod a képeket egyesével egy gyűjtőkönyvtárba, majd onnan húzom át a Facebookra, vagy feltöltöm őket.
-
válasz
titi12
üzenetére
Itthon két M-es gépen is kifagy a Finder (Forklift is) ha NAS-on belül másolnék valamit.
Vagy azt kell játszanom, hogy a fájl(oka)t átmásolom a számítógépre, majd onnan vissza a kiszemelt célterületre, vagy belépek a NAS admin felületére és ott a Syno fájlkezelőjével végzem el a máslást. -
cigam
titán
Mibaja a VLC-nek? Behúzom hálózatról az .avi fájlt, és le se tolja. Mutatja a lejátszási listában, de nem indul el a lejátszás. Miért?
Létezik kicsi, gyors, "mindenevő" (ffmpeg-es) lejátszó M-es Mac-re? -
Parson
addikt
'ha nezegeti az ember a honlapjukat, ezt ossze vissza keverik, marmint a bitet es a byteot'
Szvsz egyértelmüen ez (is) lapul meg a háttérben. Sajnos sokan nem képesek helyesen nevén nevezni a gyereket, ha müszaki dokumentációkról, vagy csak pl egy itteni információcseréröl is van szó. Márpedig a b és B soha nem volt ugyanaz a betü / karakter, és jelen esetben az informatikai jelentésük sem ugyanaz. De hát ez van... bogozza ki mindig a fogadó fél, hogy hogyan érti helyesen az adó fél a közölt információt...

-
-
Ah, inkabb az lesz itt a baj, hogy a gyarto, amikor leirja, hogy GBps, akkor mindig GBps-re gondol, de amikor leirja, hogy Gbps, akkor lehet, hogy valojaban GBps-re gondolnak (ha nezegeti az ember a honlapjukat, ezt ossze vissza keverik, marmint a bitet es a byteot). Mert a termek neve es a gyari specs sheet alapjan, ez nem jobb, mint egy USB 3-as eszkoz. Beletekerve a videoba, a az elso osszehasonlito benchmark alapjan kiszamoltam, hogy ~10 Gbps, majd megallapitottam, hogy az eszkoz lassu.
Szoval, itt nem kell elhinni a gyartoi speckot, es bizni kell abban, hogy nem fognak kesobb atallni olyan eszkozre, ami megfelel a gyartoi speckonak.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem ertelek. Itt egy screenshot a videobol:
Ha ezt kiszamolod, akkor nagy vonalakban kijon 12 Gbps irasi sebesseg. Ha megnezed a gyartoi sheetet, ami itt (https://prohardver.hu/tema/a_nagy_mac_topic/hsz_42805-42805.html) van linkelve, akkor itt a gyarto azt irja, hogy 3.8 Gbps a maximalis irasi sebesseg. Mindez ra van aggatva egy 40 Gbps linkre. Itt nekem az santit, hogy ha 3.8 Gbps a max (ez van a spec sheetben!), akkor hogyan johet ki a meresben ~12 Gbps, de ez a ~ 12 Gbps is joval kevesebb, mint a rendelkezesre allo 40. Ha kicsit alrebb tekerek a videoban, akkor meg hihetetlenebb szamok jonnek:
Itt mar az latszik, hogy 25.1 Gbps a sebesseg irsanal, ami azert hihetetlen, mert a sheetben szereplo erteknel ez 8x nagyobb, az olvasasnal meg ~23 Gbps, ami "csak" 6x nagyobb, mint az elmeleti maximum.
Ez az ertek pedig azert keves, mert ha ez az SSD ennel tenyeg tobbre kepes, akkor ez nem egy tul jo haz. Illetve, az sem biztos, hogy az szerepel a videoban, aminek a spec sheetjet lattuk.
-
Redplee
senior tag
Bocs, de most én sem értem éppen, hogy miről megy a vita.
A benne levő SSD egy 990 Pro, ami kvázi az egyik leggyorsabb, ami létezik. A Zike SSD háza pedig az leggyorsabb SSD ház, amit eddig próbáltam. Más megoldásokban ezt a sebességet nem hozta semmi. Az elméleti maximumtól - amit a Zike ad meg - nincs messze, de hozzátenném, egy M1 Air -en teszteltem, amin pl. az USB kontroller is lehet lassabb. Meg fogom nézni majd az M4 minivel.
-
-Skylake-
addikt
a 990pro 7450/6900-at tud, szoval kb a legygyorsabb gen4 ssd(k) egyike.
a tobbit nem ertem amirol beszelsz. a videoban 3150/2840 jon ki ra, mikozben az elmelti maximum 3800/3100. mi most a kerdes ? 3150MB/s olvashoz nem 10Gbps kell hanem 25.szerk : ja ok...most azon vitatkozunk hogy a sheet-en rosszul van irva a kis/nagybetu ? mer ha azon akkor ja, a sheet elvan irvan mert nem 3,8Gbps hanem 3,8GB/s. de mondjuk ezt nem volt nehez megfejteni szerintem.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
A spec sheeten levo szamokhoz ne hasinlits, mert arrol latszik, hogy hazugsag. Azt irja a spec sheet, hogy 3.1 Gbps a maximum iras, a videoban pedig 10 Gbps koruli irasi sebesseg latszik, a sheet szerint 3.8 Gbps a maximum olvasas, de a videoban ennel 2x gyorsabb, kb 6-7 Gbps olvasasi sebesseg latszott. Tehat vagy a sheet nem mond igazat, vagy a videoban latott eszkoznek nincs koze a sheethez (en az elobbire tippelek).
En ezen kivul, csak probalom megerteni az eszkoz letezesenek a celjat. Lovesem sincs mire kepes az a Samsung SSD (soha nem lattam olyat). De ha ez az eszkoz tenyleg Thunderbolt uzemmodu 40 Gbps csatlakozason van, akkor az lenne a letezesenek a celja, hogy gyorsabb legyen, mint a mezei USB-nek a 10 Gbps csatlakozasa. Tehat, vagy az eszkozben levo kontroller letezese ertelmetlen, vagy az az SSD lassu es 10 Gbpsnel kifullad. De ha azt mondjatok, hogy ez a Samsung SSD ennel sokkal, de sokkal tobbre kepes, akkor ez a kulso haz inkabb valami viccre hasonlit.
-
válasz
Redplee
üzenetére
Akkor miert ilyen lassu benne az SSD? Nem tudod valami gyorsabb SSD-vel kiprobalni? Tehat valamivel, amivel megkozelithetio a 3-5 gigabyte/s sebesseget? Ilyen lassu sebesseghez folosleges Thunderbolt kepes eszkozt venni, ezt elviszi a minden masodik fuszeresnel kaphato, fillerekbe kerulo USB-s barmi.
-
válasz
Redplee
üzenetére
Valoszinuleg, "hazugsag" *
Alma menu, majd az alt megnyomasa mellett kattintod meg az elso menut, ami igy rendszerinfora valtozott.
Az eszkozod a "Thunderbolt/USB4" alatt latszik, Mode: USB4 modban, vagy "csak" az "USB" alatt, ahol a Speed az max 10 Gbps?
Itt egy pelda, egy valodi USB4 eszkozre:
* azert idozojeles, mert valami agyament elmeroggyant, totalisan hibbant entitas kitalalta az USB-nel, hogy hogy USB 3.0 == USB 3.1 Gen 1 == USB 3.2 Gen 1 == USB 4 Gen 1, azaz 5 Gbps, es nyilvan azt is kitalaltak, hogy USB 3.1 Gen 2 == USB 3.2 Gen 2 == USB 4 Gen 2, azaz 10 Gbps... Tehat, ha barmid van, akar egy 5 Gbps-t tudo barmi, arra ma, jogszeruen rairhatod, hogy USB4 Gen 1, vagy roviden csak azt, hogy USB4.
-
Redplee
senior tag
válasz
kkp900
üzenetére
512 gigás az M4 minim.
A ház is usb4 40GBPS. Csináltam róla egy videót anno, itt:
https://www.youtube.com/watch?v=myfvXDHQfpw&t=346sa sebességek is benne vannak, az is honnan lehet rendelni, meg kupon kód is, lol.
Ennél jobb SSD házat még nem láttam eddig.
-
gabeunit
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Az a baj, hogy nincs normális HDMI - kábelem, a monitor pedig 3440x1440p
(A hozzá adott display port kábelt használom. ) Meló után haza megyek, és felrakom a tápot a docra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Gamer PC-AMD Ryzen 5 7500X3D/ Asus RX 9060 XT 16GB/ B650M / DDR5 / Gen4 M.2 NVMe SSD - Garanciás
- Ryzen 5 7500X3D +hűtött VRM-es B650M lap +16-32GB DDR5 RAM! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- -42% ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500 14mag, 16GB RAM, 512GB NVMe SSD, ÚJ HU bill + egér
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4077
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(Ha már létezik ilyen név alatt vmi, akkor bocsi, nem a neve a lényeg, hanem hogy USB-C-t követö generációra gondolok.)

Én kérek elnézést, hogy beleférek 8GB RAM-ba. (Ha beleférek, miért van 1,3GB swap?)
Az a durva, hogy ezek pontosan benne vannak pl. az Apple Lightning-3.5mm Jack adapterében.
Nagyon gratulálok a Minihez, eszméletlen mit összehoz az Apple!

Zike + 990 Pro:

(A hozzá adott display port kábelt használom. ) Meló után haza megyek, és felrakom a tápot a docra.