Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Azt hiszem volt értelme várni a 2018-as után eddig, hogy nem cseréltem le korábban főleg ,hogy most már ha jól olvasom a leírását akkor a 4K 240hz is megy HDMI kimeneten neki. Csak 1 tv lesz rákötve. Ergo simán meg lesz a 120 hz az LG C2 40 colos tv-mel amit monitornak használok. Plusz a 16 GB Ram is meg van a kivezetések is elegendőek semmi Dokkoló fost nem kell venni 100 ezerért ,hogy működjön minden ahogy most is.
Max egy vissza alakítót USB3-ról USB-C-re és a max sebességet tudja is. Ha van valakinek bevált márkája azt szivesen veszem ,mert vettem egyet az alzaról de kb semmit se ér nem is működik és nem értem mi a baja..
Nekem az alap verzió is így elég lesz hátul 3 Thunderbolt 4-el . Mondjuk az első USB-C azok milyen sebességet tudnak?
Plusz más is felvetette ,hogy az SSD az mennyire lesz gyors az mit jelent ,hogy 120GB/s memoria sávszélesség? Miért nem lehet nekik normálisan fogalmazni mint egy ssd-nél pld..
-
-Skylake-
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
hat ja, megneztem most. nemtudom, en kep alapjan nem gondolom hogy ala lehet nyulni.
-
-Skylake-
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
"Szerintem nem kell emelgetni, mert lesz annyi hely, hogy oda lehessen férni, de majd a hands-on-okból kiderül."
szerintem nem kell erre varni, az elso masodpercben amikor kiderult a design, mar akkor lehett tudni. rajzoltam neked egy asztalt ala. javaslom a huvelyujjat jol megvizsgalni.
-
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Én mindig kikapcsolom. Sokszor nem vagyok bent napokig, vagy akár 1 hétig is, minek menjen. De igen, elvileg nem kellene.
-
-Skylake-
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
ezt mi is tudjuk es nem arrol van szo, hogy havonta 1x meg kell emelni a gepet, hanem pl arrol hogy mi van ha valakinek nem szabadon allo, hanem VESA kerteben /bracketben van a gep (mint pl nekem). ha a keret nem is takarja el a gombot, siman lehet hogy az ujjad nem fer oda mert nincs annyi hely. es akkor mondjuk adott esetben ki kell venni egy vesa keretbol, hogy bekapcsold.
-
WTF?!
-
tacsk0
aktív tag
Mac mini m4 256ssd irasi sebessege mennyi lehet? Hasonloan gyatra mint az m2 256gb?
-
scdlsc
senior tag
Új Mac Mini is van. Előlapi USB-C csatlakozókkal és szintén alap a 16 GB memória.
magasság: 5 cm
szélesség: 12,7 cm
mélység: 12,7 cm -
válasz
Parson
üzenetére
Tul. képpen nekem sincs rá szükségem. Van egy nonn-binned M2Pro 16GB/1TB 14 coolos MBP-m és egy Studio Displayem, ujjelnyomatos billentyűzetem és Magic Mouse 2-m hozzá, így megvan már majdnem az iMac-feeling, és rugalmasabb... de egy 32 colos retina iMac-től elkezdene viszketni a zsebem, az tuti.... A 2017-es most Roon és PLEX-szervernek van beállítva, arra még tökéletes (tul.képpen sokminden egyébre is, de már csak erre használom jórészt).
-
Ejj, most sem voltak kepesek inverz T-re cserelni a cursorokat
. Miota az MBP-nel visszavaltottak, azota erre varok
. Na mind1, igy kenytelen az ember csukot szemmel megnyomni a vasarlas gombot. -
Alex91
félisten
M4-es iMac megjelent, 16 GB RAM alapban…
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Ez egy jó kérdés.
A díjnetre akartam belépni és nem hozta fel a jelszót. Nézem az appban, sehol a bejegyzés...
Ezért keepass megnyit, jelszó kimásol, Safariba beilleszt, mentés kérés. -
-
-
Boss81
senior tag
Sziasztok!
Van aki esetleg 3 monitornál többet használ Mac mini M2 gépen?
-
abrtom87
tag
Sziasztok. Spam uzeneteket kapok a macemre (messages). Viszont ezek a telefonon (ugyanaz az account) nincsenek ott. Mi lehet ez? Beallitasok ugyanazok mint a telefonon
-
vadkörte
addikt
válasz
Hooper
üzenetére
Ez egy dokkoló, nem tartós használatra hanem leginkább adatmentésre készült.
A lehető leggyorsabban átállnék NAS-ra, vagy ha nem akarjátok hálózatba kötni, akkor DAS-ra (ez utóbbiból létezik USB-s és TB portos is)
A NAS-t hálózati meghajtóként tudjátok felcsatolni, a DAS helyi - külső - meghajtóként fog megjelenni. A 2,5"-os drive-ok esetében is javaslom ugyanezt az utat. Feltéve, ha nem hurcolásszátok őket. A 2,5"-os meghajtóház is rendelkezik saját külső tápegységgel, így nincs a Studio-ra utalva a tápellátás. -
cigam
titán
-
Hooper
őstag
Gyári táp. 40TB a kapacitás gyárilag, egyszerre max 20 van bent.
A másik fiókot nem értem bocsi.
Igen a felpörgést - leállást megvárjuk. Kis kék Led jelzi ha futtatja a lemezt de kézrátétellel is lehet érezni mikor lekapcsolja
Kiadás, leállt, kikapcsol, kihúz. Ez a menet. Win gép alatt sokáig használtam ugyanezt a dokkolót sose volt baja.
Syno Nas is van 80TBvel SHR kötetben, ezek az x20asok extra külső mentések. Ritkán használjuk ezért is választottam ilyen megoldást rá. -
válasz
Hooper
üzenetére
Nem lesz ennek koze sem a kapcitashoz, sem ahhoz, hogy 3.5" vagy 2.5" a lemez. Lovesem sincs mennyire eros az exFAT driver ilyenfajta hasznalathoz, de nekem eszembe se jutna, hogy ne valamilyen modern filerendszer legyen egy ilyen storageon. Az FAT16/32 es az exFAT tok jo "cipelos", ideiglenes mediara, amin nem akarsz semmit sem tarolni, csak elvinni valamit A-bol B-be. Komolyann tarolasra en nem mennek NTFS es/vagy HFS/APFS ala. Mivel az NTFS itt ugyonugy tajidegen, igy en mindenkeppen HFS-t vagy APFS-t valasztanek. Ha nem cel a regi macOS kompatibilitas, akkor APFS-t.
-
cigam
titán
válasz
Hooper
üzenetére
Milyen táppal hajtjátok? Képes kiszolgálni ezeknek a lemezeknek az energiaigényét?
Másik, (kölcsön) fiókban is próbáltátok?
Adódik a kérdés, miért ilyen dokkba teszitek? 25/30mp míg felpörög, és üzemkész, aztán kb ugyanennyi amíg leáll. Megvárjátok ezt az időt, vagy amikor leválasztjátok már kapjátok is ki?
Miért nem teszitek egy NAS-ba? -
Hooper
őstag
Nem. Inkább az a fura hogy amit a win hagyja a lemezt idle állapotba lépni ha nincs rajta írás olvasás a Mac leállítja majd pár mp múlva felpörgeti.
Van külön egy 16os firecuda amit nem dokkolva használunk de többet be van dugva.. azt se hagyja pihenni.. folyton leáll és felpörög. AZ exosokkal is ezt csinálja.
Most mindjárt megnézek egy kicsit 2.5est de szerintem azokat nem csesztetni ha nincs rajtuk mászkálás. -
Parson
addikt
válasz
Hooper
üzenetére
'Annyira sokszor elő fordul h a user errort kizárnám..'
Pont hogy emiatt esélyes, és egyáltalán nem kizárható.
Súlyos problémákba fogtok így ütközni, bár ne legyen igazam. De tény, hogy adatbiztonság szempontjából ez így nagyon rizikós, amit csináltok. Sürgösen át kell állnotok egy központi tárhelyre / NAS-ra, ha jót akartok magatoknak. De persze mindez csak tipp, nem kötelezö követni. -
Hooper
őstag
Mikor az első elszállt pont egy mentési folyamat volt és elég nagy pánik volt
Azóta és előtte is duplán figyelünk a kiadásra.. illetve 1-2tb ssdk napi szinten mászkálnak a gépek között amin megy a munka szóval a kiadás folyamata elég "rutinos".. még win alatt is figyeltem pedig az aztán "tényleg" le*rja hogy adod ki 
Annyira sokszor elő fordul h a user errort kizárnám.. illetve két ilyen dokkoló is (van külön kábelekkel) mindkettő megcsinálta már a parát, 2 lemezzel is szóval inkább rendszer szintű problémára tippelek mint HW-re. -
válasz
Hooper
üzenetére
Ha barmi tortenik, a rendszerek leginkabb a sajat filerendszereik javitasaban a legjobbak. Tehat sokkal jobban javit a Windows NTFS-t es ExFAT-ot, mint az macOS. Itt hasznald az itteni sajat filenrendszereket.
De alapvetoen, ez "tuneti" kezeles, mert a filerendszernek nem kellene elromlania. Mindig rendesen le van valasztva? Vagy csak random kihuzzatok? Vagy neha instabil a kapcsolat es menetkozben is eltunik? Akkor lehet, hogy a HUB vagy a kabel botladozik.
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
Nagyobb 16+ TBs 3,5'-es HDDket Ti hogyan használjátok biztonsággal MAC gépeken?
Értem ez alatt a dokkolót és a filétípust pl..Kisebb 2,5esekkel amik usbn kapnak tápot nem nagyon volt még bajunk (kb 5-6db 5TBs elementseink vannak) de a dokkolóba helyezett nagy lemezek rendre elszállnak.. valami bekavar a partíciónak mert a Mac nem ismeri fel..
lehet hibás kiadás vagy leállítás is de túl rendszeres hogy mindig ez legyen...
Egyelőre megoldás amit neten találtam: WIN laptopra rákötjük az vagy azonnal felismeri vagy kér egy helyreállítást ami lefutott kb 15mp alatt és onnan megint jó és mehet vissza MACre.
Gép: 2 Mac studio, az egyik m1 max a másik m2 max.
HDD formátum: exfat
dokkoló: EXAGON. Egy időben 1 lemez van bedugva. 2 db is van belőle mindkettővel előfordult már ezért a hardver hibát lehet kizárnám max a típust nem szereti.
Korábban évekig használtam WIN alatt ezt a fajtát minden probléma nélkül.
HDD típus: seagate exos
két x20 és 1 x16.. a 16os úgy elszállt hogy azt nem hozta ez a megoldás vissza, a 20asokkal már volt pár ilyen wines kör.
Backup lemezek pár havonta vannak bedugva szóval ez a meghibásodási arány elég magas.
Minden tippet szívesem fogadok. -
zoli62
addikt
Én csak most tértem át teljesen _Macre, bár az elsőt még 2017-ben vettem, egy inteles MBA-t, de az akko n álam még csak másodlagos eszköznek számított. A MAC erőforráskihasználása jóval kedvezőbb, minta Windowsos gépeké, mert a hardver sokkal jobban optimalizált az OS-hez. Személyes véleményem az, hogy a macOS verziók az ezredforduló óta jobbak voltak az épp aktuális Windowsnál.
-
válasz
zoli62
üzenetére
Nekem a hordozhato gepben, 2010-tol 2018-ig 6GB RAM volt, az asztali gepben 2011-2018 kozott 8 GB. 2018-ban azert vettem 8 GB-s MBP-t (itt egyesult nalam az iMac+MBP vonal egyetlen MPB-re), mert akkor 20-30%-nal nem ment feljebb a memory pressure, tehat a sajat felhasznalasnal, boven vallalhato mennyiseg volt 2018-ban a 8 GB. Viszont 2020-2021 korul irrealis mertekben es gyorsasagban kezdett el emelkedni ez az ertek, igy 2023 vegere, "valtozatlan" (*) felhasznalas mellett, a 60-80%-ot ostromolta ez az ertek. Igy ezekbol kiindulva ugy ereztem, hogy az "alap lepcsonek" szamito 18 GB (M3 Pro) keves lesz nekem.
(*) a valtozatlan itt azt jelenti, hogy ugyonazokat a szoftvereket (csak frissebb verziojukat), ugyonazzal a cellal hasznalom, tehat a verzioszamokon kivul nem valtozott a felhasznalas.
-
A hogyan kérdezzünk és válaszoljunk részt zárjuk le, köszi, ezután del, ami ehhez kapcsolódik.
-
Parson
addikt
Mea culpa, hogy nem 100%-os tökeletes cizeltsággal tettem fel egy szimpla kérdést!
Kedves Fórumtársak, néha egy kis rugalmasságot nektek is illene tanulni és válaszolni tudni - hogy kb eddig és eddig támogatott föverziókkal aztán meg biztonsági frissitésekkel, és utána meg rajtad múlik mennyire viseled el a rendszer belassulását, vagy vmi hasonló... Nem lehet mindig mindenki tökéletes. -
scdlsc
senior tag
-
válasz
Parson
üzenetére
Valahol, a 0 es 99 kozott. De lehet, hogy a 100 is belefer. Mindez fugg az igenyeidtol, amit viszont, csak te ismersz
. Ha most elfersz rajta es a jovoben is kikenyszerited magadtol, hogy marpedig el fogsz rajta ferni, akkor el fogsz rajta ferni.szerk: iMac, illetve mas asztail konfigoknal, a tarhely para annyira nem nagy gond, mert barmikor radughatsz egy gyors Thunderbolt csatolos 1-2-4-8 TB meretu SSD-t, arra felhuzhatod a rendszert es allandoan a kulso eszkozrol bootolva, tulajdonkeppen, olyan lesz, mintha belso lenne. Tehat itt a tarhely a leheto legkisebb "para". A RAM az, ami problemas lehet, de ez megint felhasznalas kerdese. Nekem speciel, ez ev elejeig 8 GB RAM volt az MBP-ben, most 36 GB van, ezzel tervezem atveszelni a kovetkezo 6-7 evet.
-
Parson
addikt
sziasztok,
egy iMac M3 8 GB RAM /10 core GPU 256 GB-os gép otthoni sima alap felhasználásra szerintetek sacc per kábé hány évre lehet jó?

-
Ha nincs bekapcsolva a WoL, akkor mind a ketto device "elalszik". Viszont Ethernet eseten, kb mire a gep magahozter, a halozat mar el, WiFi eseteben viszont ujra kell authentikalni a halozatra, stb stb. Ha bekapcsolod a WoL-t, akkor a WiFi fizikai reteg megmarad, igy Ethernethez hasonloan, rogton lesz halozat. Szoval, en futnek egy kort ugy, hogy bekapcsolom a WoL-t (nalam, MBP-n a Battery prefsen belul, az Options gomb utan van a Wake for Network Access, Mini-n nem tudom, hogy hol van/lehet).
Csak Safari-t hasznalok, igy a plugint passzolom.
-
cigam
titán
Tehát ha egy Air-em van, ez egy áthidalhatatlan probléma?
Köszi a tippet, kipróbálom kábellel. (Nem mindegy, hogy LAN, vagy WiFi kapcsolat szakad meg? Elméletileg mindkét esetben leválasztódik a hálózati meghajtó (az a bizonyos image fájl).
---
A Passwords böngésző plugin nem érhető el Firefox-ra? Megtaláltam az Edge, ill. Chrome bővítményt, de a Mozillánál nem találom.blakey
Passz. Most dolgozóba vagyok, de este megnézem. -
Amikor halozati drivera TM-ezel, akkor a halozati megosztason csinal egy disk imaget, es abba kerul a mentes. Amikor elmegy aludni a geped, akkor megszakad a WiFi, emiatt levalasztodik a halozati meghajto, viszont ezzel megszunik a kapcsolat a letrehozott disk imageggel is, errol latod a buborekot. Tobbet meg azert latsz, mert egy ejszaka alatt a geped nem alszik vegig, hanem fel-felebred es ez eljatszodik minden egyes ebredesnel. Ha pl. LAN-on dugod be, az vegig stabil marad.
-
cigam
titán
válasz
blakey
üzenetére
Ez rendben van, de a Finderben nem is jelenik meg mint felcsatolt hálózati kapcsolat. Ami meg fel van csatolva, pár pillanat gondolkodás után (csatlakozás) újra elérhető. Ha felébred hogy mentsen, gondolom helyreállítja a hálózati kapcsolatot is. Eleve miért kell csak ezért felébreszteni? Majd ment miután felébredt. Alvó állapotban úgysem változik semmilyen adat.
Viszont ha tényleg bontja a kapcsolatot, és nem tudja újra felépíteni, akkor bele sem kezd. Az nem veszélyezteti a TM integritását.Alex91
Eleinte én is erre tippeltem, ezért most kikapcsoltam az időzítését, folyamatosan megy a NAS. -
cigam
titán
Van egy kis problémám:
A NAS van beállítva a TM célmeghajtójára, és WiFi-n csatlakozik a helyi hálózathoz. A mini soha nincs kikapcsolva, elaltatja magát ha nem használom. Reggel mikor felébresztem a gépet ez az üzenet fogad.
Ez vajon mitől lehet? -
válasz
Gabe123
üzenetére
Akkor siman menni fog. Ha lejar, akkor a checkcoverage oldalon szerintem fel fogja kinalni a hosszabbitas lehetoseget, (addig ez a lehetoseg nem latszik, amig nem jar le a meglevo). Legalabbis, eddig igy volt, azutan a gepre evente kell majd fizetni, a telefonokra es orakra pedig havonta.
-
Gabe123
aktív tag
Hello , UK, van UK bankkártya is , megpróbálok velük chatelni.
-
válasz
Gabe123
üzenetére
Meg lehet. Azt tudod, hogy milyen orszagbol szarmazik az eredeti AC+? Kell egy olyan orszagbol szarmazo bankkartya tulajdonkeppen.
szerk: az is feltetel, hogy olyan orszagbol szarmazzon, ahol a hosszabbitas lehetosege elerheto. Nem minden termekre erheto el mindenhol a hosszabbitas.
-
Gabe123
aktív tag
Sziasztok. Van egy Mac Mini 2020 -as Apple Care Plusz de Decemberben lejár , meglehet ezt hosszabbítani valahogy?
"We couldn’t find an eligible product.
We didn’t find an eligible product associated with this Apple Account.
Enter a serial number to determine eligibility to buy.
Your device may be associated with a different account."
Beírtam a széria számot és ugyanez a szöveg jön elő.
Előre is köszi.
-
Friczy
senior tag
válasz
Friczy
üzenetére
Na, végül is megoldódott, de ez elég durva volt. A megoldás a alábbi volt:
Ha megnéztem a/usr/libexec/ApplicationFirewall/socketfilterfw --listapps
parancsot, a kimenetben ez volt:2 : /System/Applications/Utilities/Terminal.app/Contents/MacOS/Terminal
(Block incoming connections)
Próbaltam az --unblockapp opciót, eredmény nélkül. Továbbra is a Block incoming connections üzenet volt. Végül kínomban a
/usr/libexec/ApplicationFirewall/socketfilterfw --add /System/Applications/Utilities/Terminal.app/Contents/MacOS/Terminal
parancsot adtam ki, ez megoldotta.
Logikát mindenesetre nem láttam benne. -
Friczy
senior tag
Frissítés után érdekes jelenséget tapasztaltam. A terminálban nem működnek a hálózati funkciók, még egy mezei ping sem. A beállításokban a hálózat tűzfal beállításainál látom, hogy a bejövő kapcsolatok a terminálra nem engedélyezettek, de ha beállítom, hogy engedélyezettek legyenek, és leokézom, majd visszamegyek, ugyanaz a helyzet, nem engedélyezettek. (ha a tűzfalat kikapcsolom, akkor megy minden, de azt nem szeretném)
Mit lehet ezzel csinálni? Van valami CLI parancs a tűzfalszabályok listázására, kezelésére?
-
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Viszont biztonsági megfontolásokból célszerű. Meglepően sokkmindenhez nem férsz hozzá mezei felhasználóként, és ez így van jól. Mindenki maradjon csak a saját homokozójában. Nem lát rá mások fiókjaira/fájljaira, ha "nagytakarítás" címen törölhetnékje támad. Nem tud ész nélkül telepíteni/eltávolítani programokat. Persze ez nem véd meg egy jogosultságemeléssel járó hiba kivédésétől, de így nem keverednek össze a kedvencek, a könyvjelzők, a programok beállításai. Szinte csak haszna van, ha minden felhasználónak van egy külön "mezei" fiókja.
-
zoli62
addikt
Frissítettem 15-re, első blikkre nincs semmi szembetűnő, vagy csak én nem használom azt, ami változott. A háttér tetszik.
-
válasz
vadkörte
üzenetére
iOS-en én a KeePass Touch-t használom.
Új hozzászólás Aktív témák
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- Raidon GR3630-SB3 2-Bay 3.5-inch SATA RAID Storage Adattároló , 1x2TB HDDvel
- 2 db új dobozos 450Gb HDD - 3,5" SAS szerverhez
- EMC DataDomain DD2500 Storage System -12x3TB HDD - deduplikációs tárolórendszer - 64Gb ram
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- 32GB DDR5 4800MHz CAMM Laptop memória 1év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4162, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.
.
. Miota az MBP-nel visszavaltottak, azota erre varok

TigerCat