- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Fujifilm X
- Házimozi belépő szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonMedve
addikt
Köszönöm a válaszokat.
Előbb felmentem online apple store-ba, mondom ha kihozzák pár napon belül akkor megveszem kp-ra. Erre írja, hogy jan.2.-jan.6.. -
-
DonMedve
addikt
Üdv. totyiklakók! Kérdésem az lenne, hogy Mac mini abszolút használhatatlan egy FHD monitorral?
Azaz igazság, hogy már nagyon szeretnék “beleharapni” az alma ökoszisztémába és vennék részletre egyet, de most plusz 200k-ért monitor nem igazán fér bele, majd kövi projekt az lenne. Előre is köszönöm az építő válaszokat. -
kkp900
senior tag
válasz
Alex91 #43193 üzenetére
Köszi de valami magyar nincsen véletlen?
Nem volt még soha Nasom így azt se tudom esetleg kell e valamilyen külső progi majd hozzá? Amit tervezek ,hogy veszek egy M4 Mac Minit utána szeretném beállítani Nasnak a 2018-ast majd. Még egy kérdés akkor már nem kell külön azt is egy HDMI_vel majd összekötnöm a tv-vel amit monitornak használok vagy igen ? Mert ugye a Nasokat egy progiból lehet intézni egy gépről ugye. De itt akkor a rendszer marad csak NAS-nak van használva ,vagy hogy kell ezt elképzelnem pontosan majd?
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy mivel nem sok pénzt kaphatnék az I5-ös 32 GB 2018 Mac minimért ezért elgondolkodtam rajta ,hogy egy Nast kéne csinálni belőle ez lehetséges valahogy ? VAn itthon felesleges 2,5 1TB laptop vinyo 2 is meg ház is hozzájuk ezek lennének a vinyók a Nasba. Vagy rosszul gondolom és nem lehet megvalósítani a dolgot?
Szerintem mivel látom ,hogy 160 ért is adnak már M2-es Mac minit akkor lehet az enyém már 100 se érne de nem szeretném csak úgy bedobozolni a semmire . Nast meg régóta szerettem volna .
Plusz egy buta kérdés? Hogy lehet átköltözni a legegyszerűbben egy Inteles Miniről majd egy M4 Minibe? Plusz ugye van olyan progi ami gondolom nem is fut majd rajta és aminek az M Chipes verziója kell majd ha jól gondolom ezért lehet semmi értelme és inkább újnak kellene beállítani nem? A saját vinyóján semmi fontos nincsen. -
titi12
aktív tag
Nos, kilőttem mindent (proximitywake, tcpkeepalive, ttyskeepawake), nincs „darkwake” éjszaka.
-
-
-
-
Csapnivalóra sikerült a Sequoia magyarítása. Rákeresnék a képerőnyővédőre
-
-
Krethx
aktív tag
Mindenképpen cserélni szeretném a Mac mini Pro gyári SSD-jét. Azon gondolkodtam hogy a gyári PCB lesz felhasználva. A forrasztással nem is lenne gond. (Nem nem én csinálnám. Egy gyerekkori barátom profi ebben.) De inkább elvettem a dolgot. A gyárit inkább megtartom eredeti állapotában.. Aztán ráleltem hogy a Mac Studio-hoz gyártottak PCB-t. (Új projekt.) Jelenleg most a Studio PCB-k (Blank SSD board) kiszállítása a priorítás. De amint befejezik fejlesztik a Mini M4 / M4Pro PCB is.
https://polysoft.fr/StudioDrive/
"We're currently very busy producing the boards sold on Kickstarter as well as already working on and designing the boards for the Mac mini M4 and Mac mini M4 Pro"https://www.kickstarter.com/projects/polysoftservices/studio-drive/posts/4247624
"These modules are physically different from each other, and also different from our Mac Studio M1 and M2 modules, but they're almost identical electronically, so we're already planning to work on them, benefiting from our work on the Mac Studio modules !" -
Hovi
aktív tag
válasz
TigerCat #43173 üzenetére
Jómagam is ebbe a táborba sorolnám magam. Eddig mindig kikapcsoltam napközben is. Most már nem. Sőt, ha másnap itthon vagyok, akkor sem. Viszont ha nem itthonról melózok, akkor téyleg minek menjen 23h- másnap 16h-ig. Áramszünet-ügyileg szerencsés vagyok. Nemtom volt-e 2x az elmúlt 5 évben.
-
scdlsc
senior tag
-
Érdekes ez az altatás dolog. Én szeretem kikapcsolni, mert most is napokig nem vagyok gép előtt, ilyenkor minek menjen. Másrészt ahogy eljöttem, áramszünet volt, plusz amikor szerelték, fel-le kapcsolták az áramot. Ez sem tesz jót, főleg, hogy ilyenkor fogja magát és elszáll. Szóval részemről ha egy napnál tovább nem használom, kikapcsolom. Az indítás egyébként is brutál gyors, szinte azonnal használható. Szünetmentest meg nem veszek, mert egyrészt már van, másrészt az sem megoldás ha nem vagyok ott.
-
hkari
őstag
Sziasztok!
Egy M1-es Mac miniről kellene a napokban átköltöznöm egy Macbook pro-ra. Hogy tudom ezt a legjobban megtenni? Ilyet még sajnos soha sem csináltam. Örülnék ha mindenem megmaradna, persze ha ez lehetséges
Köszi a segítséget!
-
-
Parson
addikt
Lehet. Én első körben csak az ARPT kifejezés (rövídítés) jelentésének megtalálására adtam egy tippet, mivel a google nekem se volt vmi hatékony itt…
Nekem ezt dobta ki:
‘ARPT (AirPort): Az Apple által használt elnevezés a Wi-Fi funkcióra. Az ARPT tevékenység a Wi-Fi hálózati csatlakozással vagy adatforgalommal kapcsolatos folyamatokat figyeli és naplózza.’ -
válasz
Parson #43167 üzenetére
Az Apple ARPT/HID Activity kifejezés valószínűleg az Apple rendszer naplóiban található kifejezés, amely az ARPT(AirPort) és HID (Human Interface Devices) aktivitását jelzi.
Ez alapján a WiFi is okozhatta a problémámat, nem csak egy HID eszköz:wifibt DataFrame ARPT/HID Activity -
Parson
addikt
válasz
titi12 #43162 üzenetére
Sajnos a google keresö már nem mindenhez elég, kérdezd inkább a ChatGPT-t (én is csak pár hete használom, és sok esetben valóban hasznos), elsöre jó (elfogadható) és közérthetö választ ad. Csak kérdezni kell tudni, és hogy kitöl/mitöl kérdezz…
Ird be a ChatGPT -be ezt:Apple ARPT/HID Activity jelentése
Így tudja, hogy milyen kontextusban keressen, és hogy milyen nyelven dobja ki neked a választ + változatlanul minimalista maradt a kérdés, ami továbbra is fontos, mint ahogy az ismeretes.
-
-
-
titi12
aktív tag
Hehe:
Komolyan: mindenhez szótár kell!
Szerk2: Mi az ARPT? -
-
Parson
addikt
Fentebb mintha a monitor ébredése, mint zavaró tényezö, volt csak megemlitve, végeredményben a gép ébredése nem...
#43124 Hovi
'Természetesen azt nem (max repülő) de ugye az nem kell fel éjszaka számtalanszor és borítja teljes fénybe a szobát. No meg értem én, hogy ez így van tervezve, hogy menjen 0-24-ben. De a monitor hogy bekapcsol majd ki vagy 60x egy éjszaka... szóval ha rendesen menne az alvás....'végeredményben én is tojnék rá, hogy a gép mit csinál, ha a monitor nem villog fölöslegesen... Ergo csak a monitor ébredését kellene vhogy kiköszöbölni, de nem külsö kapcsolós elosztóval, az olyan...
Ja bocs, most látom, hogy pont az opciót javaslod hozzá... ki kell szmiplán próbálni akkor Hovi.
-
Czo
addikt
válasz
zoli62 #43149 üzenetére
En is ezt csinaltam, amikor APFS valtozas miatt, nem bootolt a stabil, mivel ugye az volt a napi hasznalatu main rendszerem, ezert egyszeruen rainstallaltam a betat.
De kb a Leopard ota (a spaces olyan dolog volt, ami miatt nem varhattam 1 evet, amig megjelenik
) betazom, kb 4-5x volt osszesen olyan, hogy ez bekovetkezett.
-
Hovi
aktív tag
válasz
titi12 #43145 üzenetére
Néztem. A Chrome néha "IGEN"-ben van. Aztán kikapcsoltam az értesítéseket. Akkor "NEM"-re vált. Itt volt egy pár értesítés (WhatsApp, meg messenger) Próbáltam a dedikált appot a WhatsAppnál, na az állandóan "IGEN"-re van téve. És ébreszti is a gépet ha jön üzenet.
@Parson: Most azt teszem. Egyelőre ha a Chrome-ot bezárom a sleep előtt, akkor nem ébred. Amikor a Chrome ébresztett ezt találtam a logban:
2024-12-13 11:19:15 +0100 Wake Wake from Deep Idle [CDNVA] : due to SMC.OutboxNotEmpty smc.70070000 enet Enet.TCPData/HID Activity Using AC (Charge:0%) 654 secs -
Parson
addikt
Akkor ha nincs jobb ötlet, egyesével kezd el kizárni a hibaforrást a felsorolt használt appok esetében. Jobb ötletem nincs. Tudom hogy idöigényes, de tuti müködik, feltéve ha a gép alapból (tiszta rendszerrel) nem csinál ilyet.
Ha van jobb / egyszerübb ötlet, akkor az is müködhet persze.Mondjuk frankó lenne ennek a fényében tudni, hogy minden egyes újabb app telepitésekor az mennyire befolyásolja ezt a wake up dolgot. Ha ezt lehetne még monitorozni (amit fentiekben is javasolnak), akkor két irányból is lehetne vizsgálni a dolgot, és 100%-ban kiszürni a 'hibaforrást'.
-
Syl
nagyúr
-
Hovi
aktív tag
"Lehet nála is telepítve van valami "okosság" ami felébreszti."
Semmi ilyesmi. Microsoft csomag (Outlook, Excel, Word, PP, Teams) Crome, Edge, Opera böngészők. CloudMounter, Adguard, LuLu, AltTab, CopyClip, DektopCalendar. Oszt ennyi. Ugyanez volt a másikon is.
Erősem gyanítom, valamelyik USB cuccos lesz a hunyó. Két külső SSD és bluetooth bill és egér van. Bár tegnap este minden futó appot kilőttem (böngésző és Microsoft dolgok) így talán megoldódni látszik... Ha alszik szépen velem ma este akkor öröm és boldogság, ha nem, akkor este kikapcs, reggel gép megemel () s bekapcs. Ennyi.
-
válasz
Parson #43141 üzenetére
Alternatívának jó. Nem tudom, hogy nálam elalszik-e, de a megadott idő elteltével kikapcsolnak a monitorok, és csak akkor ébrednek fel, ha megnyomok egy gombot a billentyűzeten.
A váratlan ébredés oka lehet n+1 külső utólag telepített program is. Pl. Nálam a Windows (remote desktop) élő kapcsolattal nem engedi elaludni a gépet. Lehet nála is telepítve van valami "okosság" ami felébreszti. -
-
-
Hovi
aktív tag
válasz
SSJmeszes #43133 üzenetére
Bakker, ez meg sem fordult a fejemben.
De azért nem ez lenne a legjobb megoldás. Bár kétségtelen, hogy eléri a kívánt célt.
Főleg az a baj, hogy nincs rajta dedikált ki/be kapcsoló. A menüvezérkővel lehet kikapcsolni. Az meg azalján van. + nálam egy konzolon ül, az alja meg pihen a polcon. Tehát monitor megemel, kikapcs. Majd ugyenez mikor bekapcs. -
Czo
addikt
válasz
titi12 #43131 üzenetére
A celtol fugg
. Ha vannak megnyitott TCP kapcsolataid, amikor elsleepeled a gepet, akkor a sysctl szerinti timeoutok elott fel fog ebredni a gep, es tcp keepalive packeteket fog kuldeni. A legtobb darkwake ebredesnek ez az oka. Azt, viszont neked kell eldonteni, hogy szukseges-e ez a feature, vagy nem. Igy pl. tulelheti az ejszakai sleepet egy megnyitott ssh kapcsolat is.
-
Czo
addikt
válasz
titi12 #43126 üzenetére
Konnyebben, mint megkerdezni a pmsetet, hogy okadja ki a logot? Mielott lett volna pmset nek logja (nem is emlekszem ez miota van, szerintem 10.6.8-ban mar volt), azelott a rendszer logot kellett turni ugyonezen dolgok miatt. Ezt ugyonugy turhatod ma is, de sokkal egyszerubb szerintem, megkerdezni a pmsetet.
-
Czo
addikt
Az ertelmezese a dolgoknak leginkabb a celtol fugg. Ha nem ebredt rad az ejszaka ugy, hogy felebredtel a kijelzore, akkor nincs mit nezni az elmult ejszaka logjaban (hiszen nem tortent meg az az esemeny, ami zavar/hibat okoz). A darkwakek az idoszakos felebredesek, amikor begyujtheti a frissitesi infokat, notifikaciokat, updateli az IP-t ha DHCP-vel kapta es egyeb hattertevekenysegek. Ezekhez nem kell monitor.
A Wake soraidban a "HID Activity" az valamilyen human interface device, azaz keyboard/eger/gamepad/stb lesz, tehat ez lesz az, amikor tenylegesen megnyomtad a gombot. Mivel elotte Sleep volt, igy biztos, hogy aludt a gep.
Ez a parancs majd akkor lesz neked jo, ha meg akarjuk nezni, hogy az ejszakai monitor bekapcsolos felebredes az pontosan mi volt. Mert ugy gondolom, hogy ott valamiert nem DarkWake hanem sima Wake volt, es az indokbol derulne ki, hogy miert tortent.
-
Hovi
aktív tag
Sajnos ez nekem sokat nem mond. Segítenél értelmezni? Délután, kora este full ébredések voltak. Tehát olyan mikor megmozdítom az egeret. Monitor bekapcs és bejött a desktop is. Szerintem éjszaka "nyugi" volt, legalábbis nem ébredtem rá.
Sleep ugye az alvás. Wake lenne az ébredés (gondolom) de mi a Darkwake? (sötét ébredés? Valamit "matat" a gép, de nem kell hozzá a monitor, mert nem az user kezdeményezte?) -
Czo
addikt
Inkabb, ezt a parancsot nezd meg:
pmset -g log | egrep "\b(Sleep|Wake|DarkWake|Start)\s{2,}"
ilyen a kimenete (itt pl. jol latszik, hogy ma reggel 8:15-kor ebresztettem a gepet, az ejszaka folyaman pedig folyamatosan csak sotet ebredest csinalt:Darkwake eseten a monitor kap jelzest, hogy nem kell felebrednie. Nalad milyen ebredesek vannak?
-
Hovi
aktív tag
válasz
Alex91 #43123 üzenetére
Természetesen azt nem (max repülő) de ugye az nem kell fel éjszaka számtalanszor és borítja teljes fénybe a szobát. No meg értem én, hogy ez így van tervezve, hogy menjen 0-24-ben. De a monitor hogy bekapcsol majd ki vagy 60x egy éjszaka... szóval ha rendesen menne az alvás....
-
Hovi
aktív tag
válasz
titi12 #43120 üzenetére
Feltettem az itt ajánlott Sleep Aid programot. Ez "matatott" valamit a beállításokban. Látszatra este és éjszaka aludt a gép. Valójában meg:
Jó 30 éves PC használati megszokás miatt, eddig is kikapcsoltam éjszakára a masinát. Csak ugye itt (is) nagyon mondjátok, hogy a Mac-et nem kell. (no meg a pwr gomb is jó helyen van) De aszem ezután is kikapcs lesz éjszakára. -
Hovi
aktív tag
Kis örömködés mielőtt kérdeznék:
Ma megjött az M4 mini (köszi Alza). A 16 giga ram miatt váltottam az M2 alap miniről. Melóra is használtam: Teams, Excel, Outlook, Edge és Chrome 5/5 lappal. Nem volt vele gondom, ment szépen. Igaz, a swap 3-5 giga volt mindig, a tevékenységfigyelő meg néha pirosban, néha sárgában, ritkán zöldben.
De ez a M4, valami csoda. Nagyon pörög, pikk-pakk történik minden. Hihetettlen. Azt gondoltam, nem lesz szemmel látható különbség. Hát van.
A kérdésem:
Újként laktam be a gépet. Semmit nem tettem vissza a TimeMachine mentésből. (annyi minden volt már rajta) De itt is megjelent a nem alszik a gép probléma. Elküldöm aludni, majd pár perc és felébred. Kivettem, hogy ne ébredjen fel hálózati forgalomnál, de nem segít. Anno valami terminál parancs vált be, de nemtom már mi volt az. Tudna ebben segíteni valaki? -
Parson
addikt
válasz
lancia75 #43107 üzenetére
Mindenki csak ember, ha nem kerül sokba az extra alkatrész, akkor szerintem a többiek nevében is írhatom, hogy örülünk, ha segíthettünk a hozzászólásokkal / terelésekkel. A lényeg, hogy jó legyen a gép a végén és kiszolgáljon még, amíg lehet és érdemes...
De azért végülis jön a kérdés: ténylegesen az A1278-as tipus a gép? És mennyi RAM megy bele végül?
-
scdlsc
senior tag
válasz
titi12 #43104 üzenetére
Feladott egy hirdetést Hardveraprón, hogy keres memóriát a gépébe. Csak személyes átvétellel Érden. A leírásba azért megemlíti, hogy ajánlott levélben is jó neki. Hardveraprón hirdetnek neki megfelelő memóriát Érden csak személyes átvétellel. Szerinted?
screenshotok: #43097
Olyan, mintha véletlenszerűen olvasná a kommenteket. -
Czo
addikt
Disk Utilityben kisebbre fogod tudni venni az APFS kontener meretet. Talan, ugy a legegyszerubb, ha csinalsz annyi es olyan meretu FAT particiot, amit linuxra szansz (gondolom kene neked egy / es egy SWAP). Majd rabootolsz az USB-re kiirt telepitore es egyszeruen felrakod ezekre a particiokra.
Az ujabb macOS verziohoz erre lesz szukseged: https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/
-
y@g4n
tag
Sziasztok,
Adott egy 18,2/A1418 -es iMac, Ventura a hivatalos tamogatott OS, ezt hogyan lehet biztonsagosan feljebb hozni?
Masik hogy nagyon regen csinaltam mar, mennyire bonyolult procedura (ugyaneme 18,2 esre) egy linux mint (vagy barmilyen kezdo barat linux telepites)?
Udv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Asustor NAS
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest