-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
ő, oké, de szerintem másnak sincs, tehát akkor a mobiltelefongyártók mind blacklistelhetőek
asszem a nokia még mindig a legnormálisabb ilyen téren, ha jól tudom fejlődik linuxos irányba, a wines cucca használható, ellenben a csodálatos sonyericcsonéval, rádugod a telót, onnantól kezdve 70-80 százalék procievés
-
rokefeller
senior tag
haverom ubuntuján a ''lemezek letapogatása'' eltart vagy öt percig, nekem a fedora core 6-on 3 másodperc, pedig a két gép között nincs olyan nagy teljesítménykülönbség, sőt... viszont a kicsikét gyengébb másik gépen fedora 7 alatt ugyanúgy megőszülök mire mire befejezi ezt lépést úgyhogy ez valami érdekes bug. nem tudom mit akarsz csinálni a gparted-del, de amire én eddig használtam, ahhoz mindig a liveCD vagy liveUSB kellett, próbáld ki azzal, és ha az is megakad, akkor bugos a gparted. Ja, meg a fedora 7 abban újított a core 6-hoz képest, a libata -t használja (vagy újabb libata-t, nem tudom pontosa), nem lehet hogy abban van valami bug, ami miatt a gparted kiakad?
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
ha a felhasználók csak felhasználók lesznek és nem adminok is egyben, akkor tök mindegy melyik disztribet használod, ami meghatározóbb, hogy a desktop managerek(GNOME, KDE, XFCE) közül melyiket választod, és hogy szabod testre, valamint melyik szoftvereket telepíted fel nekik. szóval ubuntu, fedora, suse, debian , damn small, bármelyik mehet, ennek függvényében pedig a nethez vagy táblázatkezeléshez használhatsz epiphany-t, firefoxot, konkueror-t, táblázat kezeléshez meg a gnumeric, openoffice calc, vagy a koffice táblázatkezelője mehet. Mivel a gép nem túl combos, egy xubuntu vagy fluxbuntu lehet ésszerű választás, vagy debian egy minimál ablakkezelővel, egy panellal vagy dock-kal, és a gnumeric meg mondjuk egy firefox a két feladatra.
-
rokefeller
senior tag
nekem intel gma 950 van, nem egy combos cucc, sok 3d-s alapjáték kifingatja, de a beryl perfektül megy rajta, észrevehetetlen a teljesítménycsökkenés köszönhetően az open source intel drivernek, az újabb elvileg erősebb gma x3000 nem tudom mire képes, de ha nem játszol, akkor egy iyen nyikhaj is tökéletes
-
rokefeller
senior tag
az első linken egy kedvenc ... ''WLAN: IEEE 802.11a/b/g'', na ettől lesz a linux user laptop vásárló sokkal okosabb ...
http://www.linux-laptop.net/ - itt van egy csomó leírás hogy mi meg hogy; hátha a kereskedő által kínált cuccoknak, plusz az igényeidnek, valamint az linken található laptopok halmazának van egy legalább egy elemű mettszeteén acer-ről tudok nyilatkozni, szerintem ára ellenére masszív, és jókis gép, viszont az invilink feliratú cuccok kerülendőek, mert abban van a broadcom szutyok, egy belépő full intel centrino platform-os laptop maximális rammal, szerintem ez lehet az ideális választás linux alá
-
rokefeller
senior tag
válasz
Mosómedve #3509 üzenetére
ez elég húzós lesz, szerintem kevés embernek van konkrét sabayonos tapasztalata, először is jó ha tudod hogy milyen wlan chip van a laptopban, és aztán rákeresel hogy azzal konkrétan mit kell csinálni, ndiswrapper, madwifi vagy akármilyen megoldás
a kártya pontos típusát legegyszerűbben az ''lspci'' paranccsal tudod, ott megkeresed a wlan, wifi, wireless vagy akármilyen ráutaló szót
bár személyes ajánlatom, hogy elsőként célszerű a distrowatch-os top3 disztribócióból válogatni, azok közül is az ubuntuval jársz legjobban, mert azzal
próbálkoznak most legtöbben, így a legalapabb kérdések is megjelennek a fúrumokban, általában értelmes válaszokkal, meg az ubinál nagyon aktív a közösség
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
válasz
bambano #3472 üzenetére
akkor én is kérdeznék, mert olvasgattam, de tapasztalatom nincs, az ext2 használata esetén valami csúnya nagy fagyás és reset után mekkora eséllyel bukik az ember minden adatot, vagy e2fsck helyre tudja rakni? ezekszerint a journal fölösleges erőforráspazarlás csak sima végfelhasználóként?
-
rokefeller
senior tag
válasz
Veriakilis #3443 üzenetére
ha nem általánosságban akarsz linux-szal ismerkedni, hogy aztán ha megtettszik akkor nekiláss a telepítésnek,hanem egy pendrive-ról bootolható hurcolászható linux kell akkor a damn small linux-szal (DSL) és a kicsit nagyobb hozzá hasonló, a DSL-N -nel próbálkozz, szerintem, egyrészt azon biztos megy az adsl, másrészt azt pendrive-ra is fel lehet tolni, piszokgyors, satöbbi, az egyetlen baja (nem baj, csak számomra) hogy feltelepíteni nem érdemes, mert előbb utóbb ha nagyobb alkalmazásokat telepít az ember, azon kapja magát, hogy egy debian-ja van, amivel semmi baj, csak akkor debiant célszerűbb telepíteni... de pendrive-os linuxnak perfekt(ek)
-
rokefeller
senior tag
válasz
ngabor2 #3433 üzenetére
neked is igazad van, meg részben neki is, az ubuntuban a modem címszó alatt az adsl-t is be lehet izzítani valahogy, csakhát alapból telefonszámot kér, user/oass helyett, ami erre nem nagyon utal, utánanéztem neten, csakhát mindezt azután hogy egy sort anyáztam hogy alapból nincs egy egyértelmű megoldás, és mindezt win alól teszi az ember... annak aki ismerkedni akar a linux-szal, annak ez akkora blama, hogy valszeg heveny k*rvaanyázásba kezd majd ha csak szóbakerül a munkahelyén hogy mi lenne ha ezt használnánk... az ntfs dettó, bár az kevésbé róható fel, csakhát egy kezdő user annyit lát, hogy akkor van egy gépem, amin nem megy a net, a zenéimet meg a filmjeimet nem játssza le, és még a meghajtóimat sem érem el... mindegy, nem kötelező, áldozatot kell érte végülis hozni, amitől már elszoktunk mert a kereskedelmi termékek versenyeznek értünk vássárlókért(a pénzünkért persze)... ingyen azért még mindíg kib*szott király,sőt
-
rokefeller
senior tag
válasz
Veriakilis #3425 üzenetére
ez az adsl-es dolog engem is érdekelne, kipróbáltam a fedora 7 test4 live cd-t, és az feisty live-ot is, és megdöbbenve tapasztaltam hogy sehol egy kézenfekvő adsl kapcsolódási lehetőség. ubuntuban találtam egy modem megoldást, tárcsázóst, meg volt konzolos pppoeconf... ami mondjuk nem ment, de fedorában ennyi sem volt, ami cink, hogy két live disztró képtelen volt egyszerűen kapcsolódni az adsl kapcsolatot használva, ami ha figyelembevesszük hogy mire is valók, elég nagy baki... ugyanis én ha ki akarok próbálni egy újabb disztribúciót, akkor csinálok neki egy partíciót, feltelepítem, bütykölgetem, elvagyok vele... meg itt a többség ezt megteszi, de egy megcélzott user ha úgy dönt érdeklődik, leszedi a neki ajánlott live cd-t, mert nem akarja piszkálni a mostani rendszerét (valszeg nem is tudja), és azt látja hogy az egész képtelen beizzítani a netjét, az bazi nagy gáz... és ha lelkes lenne, sem tudna igazán segítséget kérni, mert ugye az adsl nem megy, segítség meg neten van...
-
rokefeller
senior tag
köszi a szándékot, de már elolvastam mindent, ndiswrapperrel megy is most a core 6 -on , 7-en viszont csak úgy sikerült beüzemelni, hogy van ap amihez tudok csatlakozni, van amihez nem, lassú is... egyszerűen specifikáció nélkül nem igen lehet drivert írni driver nélkül meg elég nehézkesen használni egy eszközt... mindegy, remélem szépen lassan kihalnak az ilyen broadcom, meg ene technology szintű cégek
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
válasz
FehérHolló #3406 üzenetére
Sok sikert de elég lutri, nekem a csudálatos broadcom bcm4318-as beépített wlan kártyával szokott lenni csepp problémám, driverileg
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
válasz
VladimirR #3356 üzenetére
torrentről is lejön ingyen
mellesleg sianisnak szerintem teljesen igaza van, windowsos szoftvert windows alatt érdemes, én kipróbáltam a cvs cedegát, nem éri meg annyit dolgozni vele, akinek van pénze játékra, meg izmos videokártyára a játékhoz, annak a win xp home nem pénz, ha meg netről ''olcsón'' szerez valaki játékot, akkor az xp már nem nyom a latba... a jövő(jelen) meg gyanúsan a konzoloké ezen a téren
-
rokefeller
senior tag
válasz
Claudius #3253 üzenetére
ez csak személyes tapasztalat, csak azért mondom mert azt látom hogy itt sokan az első linux telepítés előtt amolyan remegő kézzel teszik be a cd/dvd-t a meghajtóba
azzal hogy a primary master hdd master boot rekordjába írsz, nem fogod elcseszni a wines partíciód. legalábbis én cirka 35-40 telepítéssel nem baszatm el soha semmilyen xp-s adatot, pedig nálam nem hogy külön vinyó nem, hanem partíció átméretezések ide-oda tologatások is befigyeltek(ntfs, ext3, swap, fat32 resize ész nélkül). szóval szerintem nem kell rettegni. mehet a master boot rekordba. persze biztos van ellenpélda, de balesetek előfordulhatnak
-
rokefeller
senior tag
válasz
bambano #3189 üzenetére
khmm...
[link]
természetesen nem cserél az ember minden monitorcserénél bios-t, persze nem is kellene mert intelék beletettek jó sokféle felbontást, csakhogy mind 4:3-as arányú, de az új laptopok meg a TFT monitorok egy része 16:9-es aminek megfelelő felbontás nincs a biosban, ehhez van a 915 resolution, amivel egy nem szükséges 4:3 arányú felbontás helyett tudsz definiálni egy neked pontjót, nyilván nem üti felül a bios-t, de valahogy a driver ezentúl majd lát megfelelő felbontást... erre van a 915 resolution... vagy az újabb driver, ami nem ilyen béna (régi)
sokszor nem tudom mit írok, de most asszem épp tudtam -
rokefeller
senior tag
nos, nekem simán belövi gnome alatt az 1280x800-at ha az i810 driver helyett az intel drivert használom(fedora-n). ha ragaszkodsz az i810-hez akkor keress rá a 915 resolution nevű progira, ugyanis a probléma oka az hogy a chipset a biosból olvassa ki a lehetséges felbontásokat, és bios szinten nincs ezekhez widescreen támogatás, ezzel a progival viszont a nem használt felbontások közül felül lehet ütni egyet a megfelelő értékre. de ha a 3d desktopot (compiz vagy beryl, még egy darabig vagyezvagyaz) szeretnéd, akkor az intel driver lesz a megoldás, annak van rendes glx kiegészítése. tehát ha megvan a felbontás, utána tedd fela beryl-t szerintem az jobban konfigolható, ha fent van, a beryl-managert vedd fel a default session-be aztán el is indíthatod, és akkor lesz egy piros kristály az értesítési területen, onnantól balklikk jobbklikk, öröm, bódottá...
a supertux meg gondolom megvan repository-ban, de ha nem, akkor az rpm.pbone.net -en keresgélhetsz pl -
rokefeller
senior tag
az első híres arról hogy gyors is, nekem 32 megás radeon 7000 -en csak picit akadozott
a második is teljsen open source ha jól tudom, az a cube nevű engine továbbfejlesztett verziójára, a cube2-re épül, ebből van egy pár, ha az oldalon bejárod a linkeket, vagy rákeresel a cube2-re, akkor találsz még pár alternatívát
sok sikert hozzájuk, ha nemcsak a lövöldözés érdekel, kukkants rá még a flightgear-re, meg a vega strike-ra
-
rokefeller
senior tag
válasz
k.krisz03 #3075 üzenetére
a kubuntu kék, az ubuntu meg barna, szerintem ez a leglátványosabb különbség user szemszögből (ja, KDE,GNOME persze). azok a megerőszakolások meg amit bambano említett, azok amiért nekünk könnyen használható az ubuntu/kubuntu, de mi win-t használtunk előbb, és nem láttunk mainframe-et, szal ami bambano-nak negatív, az neked valszeg kényelmes (egy darabig, aztán előbb utóbb mindenki egy konzol partján találja magát, effektíven és boldogan)
-
rokefeller
senior tag
válasz
k.krisz03 #3069 üzenetére
ez nem linux probléma lesz, hanem valami olyasmi, hogy a compaq valószínűleg valami saját bootloader mechanizmust használ, nem nagyon értek hozzá, de lehet a bios ban van valami direkt chainloader megoldás, és valszeg azért nyíg, mert a telepítés után bárhova tennéd a grub-ot, vagy a lilo-t, ő akkor is a default win-t akarja bebootolni, gondolom az a compaq cucc, ahhoz kell, hogy átállíts valamit a biosban, ami csak azzal változtatható, s mondjuk belvövi a bios-t úgy hogy az mbr-ből bootoljon... gondolom gyárilag winnel telpített gép volt, és beégették a chainloadert... de ez csak tipp, ha sok f*szságot hordtam össze, valaki javítson ki, hogy tanuljon mindenki
egyébként privátban löktem egy linket
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
válasz
bambano #3059 üzenetére
kde-t nem ismerem, de gnome alatt az említett gnome-baker mellet amit még érdekes lehet kpróbálni:
1. brasero, szép, egyszerű, sajnos egyenlőre bugos a sima dvd-re írásnál a multisession, de biztató
2. graveman: mint a nero express, ez is sokat tud
3. nautilus cd burnernem tud sokat, de én iso-t mindig azzal nyomok ki, jobklikk, burn... hurrá
innentől mindenkinek az az inge ami nem gatyája
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
igen, a lapon van egy hogyan installáljak .package végű fileokat(''got a package file, learn how to install it''), baloldalt a menüben meg van egy packages link,azon belül full package listing, és azon belül lesz egy firefox 2.0-ás package. full windows installer eljárás, package letölt, elindít, next-next-finish, peacelovehappiness ha már ott vagy, próbáld ki az openTTD-t is, erősen addiktív
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
ha a firefox nincs meg csomagként, akkor próbáld ki az autopackage-et, egyébként is egy aranyos elképzelés,a link-en megtalálod, sok más jósággal, [link]
a k3b meg csak egy frontend, ami valamelyik backendet használja írásra, mkisofs, growisofs,libburn, meg a fene tudja mit, de mivel mind iso9660-ba (asszem), joliet vagy rockrigde formátumba rögzít, így simán ovasható lesz windows alatt, mert ezek asszem oprendszerfüggetlen szabványok (lehet csak véletlen, de pl asztali gazdaságos dvd lejátszók eddig mindegyik linuxon írt dvd-t vagy cd-t lejátszották, míg nero-val írt lemezeknél voltak nyüszítések, persze az alapanyag is különbözhetett)
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
az olyan csilii-villi buzulóknak mint én, kötelező, ha még nem próbálták: kiba-dock
[link]
-
rokefeller
senior tag
válasz
KisApám #2924 üzenetére
azt nem tudom hogy a knoppix tudja-e a hosszú fileneveket, de gyanítom hogy vele megoldható a probléma, ha nem, és nem baj hogy a beállításaid elvesznek, akkor simán újrahúzhatod a windows-t format nélkül, és törlöd a régi win könyvtárat, ha egyik sem tettszik, de van helyed, akár egy ''kis'' cikket is lecsíphetsz és telepíthetsz egy rendes debiant, és az alatt meg biztos hogy lehet másolni, akár hosszú filenevekkel is
-
rokefeller
senior tag
hello, gparted-del elég könnyen meg lehet partícionálni mindent...
az elhangzott tűzfalas dologra meg, a firestarter asszem csak egy gui, és az iptablest lehet vele pofozgatni, nemtom ubuntu alatt hogy van (gyanítom ugyanúgy) de nekem fedorán alapból megfelelőek a beállítások, biztos nem az enyém a legbiztonságosabb rendszer, de amennyire kell, secure
skype-ról meg msn-ről meg át kellene szokni, szoktatni a világot szabányos SIP meg VoIP megoldásokra, mint pl amit az ekiga megvalósít, meg Jabber-re, és akkor még a theora videók, és ogg-okat nem is említettem -
rokefeller
senior tag
ez abszolút általános, a linux (vagy legalábbis a fedora) alapból anyi ramot használ amennyit csak tud. ez hem olyan gáz, mint win-nél, itt akkor nyúl csak a swaphez, ha nagyon muszáj, persze akkor bebelassulhat, bár nem kellene
ha nem gáz a plusz költség, egy giga ram nem árt, nekem másfél van, és hát a swaphez ritkán nyúl a cucc, 800 mega felett ritkán fog a memóriából, és akadozás sincs
a másik dolog, ki kell lövöldözni a felesleges szolgáltatásokat, guglizással lehet találni direkt fedorás leírást, hogy mi fontos és mi nem(persze kinek mi) -
rokefeller
senior tag
no, a youtube -os videóban ott a válasz a kérdéseidre -> beryl
beryl az ablakkezelő, egy compiz fork-ból lett project... fedorán out-of-the box van compiz, ami kicsit kevesebb pluginnel megy, a beryl-t egy yum install beryl-gnome teszi fel gnome alá (kde majdnem ugyanez csak...) suse-n nem tudom hogy kell feltenni, de mivel rpm alapú, a yast biztos ugyanilyen egyszerűen megoja,ha meg nem, akkor keresd meg a csomagokat a beryl-project fórumaibn, és pakolászd fel őket.
hardverigény, csakhogy eloszlassam az esetlegesen még meglévő kételyeid:
- intel gma945, akadásmentes egy egy 1,6-os mobile celeronnal, meg sok rammal
- radeon7000 32mb ram, 1100-as duron, 256 sd-ram, simán megy
a lényeg hogy legyen jó driver... -
-
rokefeller
senior tag
meg állítólag a vistát nehéz lesz crackelni, plusz az erőforrásigény... a beryl/compiz mindenkinek úgy tűnt elsőre hogy erőforráspazarló lesz, nos, nálam egy 1100-as duron, 256 sd ram, és egy radeon 7000 a konfig, és a beryl-lel semmi baj, sőt, igazából csak a python meg java vm-ek miatt szokott belassulni a rendszer... ehhez képest több mint 100 ezrest kellene elköltenem a vista-hoz csak a gépre... és mit kapnék? nem szebb, de ha az lenne, akkor szednék le vista témát a gnome-hoz... nem is biztonságosabb, de ha az, akkor két hónap múlva nem lesz az, mert mindenki azt akarja majd meghekkelni, és meg is teszi...és hát, azon is a gaim, firefox, openoffice, eclipse, exaile, frozen bubble, openTTD, mplayer, *commander, ezeket használnám, de akkor meg minek
aki emlékszik az itteni első kérdésemre, az megkövezhet
A resource image nemtom mire jó -
rokefeller
senior tag
én a mandrivát rég próbáltam, nálam folyton szétesett, susét még régebben, az pláne... aztán amikor két év után újra linuxozhatnékom lett, a fedora 5 felment, és maradt amíg nem jött a 6... mondhatni így juttottam ötről a hatra a suse-t dicsérik, amióta megvette a novell, elvileg ők is nagyon odafigyelnek a user friendly-ségre, ubuntu és a canonical dettó... de igazából bármelyikből lehet hanyattvágós/parasztvakítós cuccot csinálni, gnome, kde mindegyiken megy, compiz, beryl dettól, innentől kezdve csak idő, téma, ikon és szépérzék kérdése, hogy behal-e a win user... nálam a forgó kocka, meg a wobbly windows valakiből a ''jé, dejó'', valakiből a ''mire jóez, eszi a videokártyát meg a procit, meg normális szoftvert még mindig nem lehet rá tenni'' reakciókat váltotta ki
én szeretem, winen hiányzik már egy pár jó szoftver, egy kényelmes szép és testreszabott desktop, meg a ''tökömkeresgél, yum install akármi, és megvan''
-
rokefeller
senior tag
A distrowatch-on Ubuntu, Suse, Fedora a Top 3,szerintem ezekkel érdemes próbálkozni vagy gentoo-val, az elvileg mindenre jó.... nekem fedorám van, láttam menni athlon 64-en simán, probléma nélkül, elvileg van hozzá ati driver is, elvileg mindent tudnia kellene amit szeretnél, de ez a többivel is így kellene legyen
Szal az én személyes javaslatom a Fedora Core 6 -
rokefeller
senior tag
válasz
Toni_boy #2687 üzenetére
ha lokálisan lépnek be a gépre, akkor elvileg meg kellene jegyeznie ezeket a beállításokat, de ez innentől kezdve XP kérdés
[link] a samba howto, official, van benne egy példa small office konfig, az alapján biztos lehet vele valamit kezdeni, ebből kiderült hogy Domain controller is... kellemes bogarászást a válasz valahol ott van a konfigbeállításokban
ja, és egy uccsó tipp, nem lehet hogy megva a default profile-juk, de a szerveren nincs joguk írni a profile-t tartalmazó file-t? foggalmam sincs hogy működik ez de nálam a problémák 80 százalékának az oka a disk írási jogokra vezethető vissza -
rokefeller
senior tag
válasz
Lajos1908 #2681 üzenetére
ha a suse partíciót megformázod, akkor eltűnt a linuxod, a grub meg marad, amit úgy tüntetetsz el hogy beteszed az xp cd-t, bebootolsz, és a javítókonzolt választod
ott meg annyi hogy 'fixmbr' , nekem ment simán (persze ha marad a grub, akkor is gond nélkül elindul az xp, csak a menüben ott lesz a linux is)
ma jó napom van... -
rokefeller
senior tag
válasz
Toni_boy #2682 üzenetére
nem teljesen értem a problémád, nem is nagyon értek a samba-hoz, de ahogy ismerem, az egy sima file és printer szerver... nos, ahogy tudom a windows a beállítások egy részét lokálisan tárolja, a szerveren az active directory-ban tárolódnak a domain user beállítások, és a kettő mixe érvényesül, szóval szerintem a samba amennyiben nem domain kontroller is, akkor nem ő a ludas... ha tévedtem, javítsatok ki
és a szokásos nyígásom, xp-s desktopokhoz win2k3 szerver, suse szerverhez suse linux enterprise desktop,; egy iskolai hálózatnál nem kell mindkettő előnyeit ötvözni... és még annyit hogy a rendszergazdák azért kapnak fizetést hogy az ilyen problémákat megoldják, szal az ember szivesen segít, de nem keres helyetted utána, és puszta jóindulatból nem végzi el helyetted a munkád -
rokefeller
senior tag
válasz
ngabor2 #2678 üzenetére
fura, fejlődik a cucc, én asszem két éve mondtam le a linuxról, aztán valami miatt ...ja igen, linux programozást felvettem... szal dolgoztam négyes fedora-n, akkor jött ki pont az 5, és mivel nincs dvd íróm, cd meg nem volt itthon, bepróbáltam egy netinstallt, ami a gyakorlatilag nulla tudásommal simán akadás nélkül ment (mondjuk nyolc óráig tartott, merugye dúskálok a sávszélben) ... aztán az install után egyszem oldalon összeszedve megtaláltam minden konfogolási segítséget... semmi szenvedés anyázás akármi nem volt
szal most úgy érzem ha apámnak lenne egy üres gépe, egyenlő eséllyel próbálhatná az XP-t meg a fedorát (vagy ubuntu, suse) telepíteni -
rokefeller
senior tag
elvileg az ubuntu is, mint a desktop distro-k nagyrésze a grubot használja, aminek nem lenne szabad elcsesznie a lemezed, nekem legalábbis soha nem bántotta az xp-t, szal ez fura...
de hogy kiábrándító legyek, ha az NTFS támogatás miatt váltasz distro-t, akkor csalódni fogsz, egyik sem fogja alapból használni... a mostani SUSE-hoz lehet hogy találsz [link] itt rpm-ben modult, meg leírást, azzal olvasni tudod majd az ntfs partíciód -
rokefeller
senior tag
a távoli asztalmegosztáshoz nem sok köze van a DHCP-nek, mondjuk SSH-n keresztül biztos meg lehetne oldani, de az nem igazán okos, hogy valaki be SSH-zik hozzád, úgy hogy a gépeden lesz egy local root joga...
Na, szal a ./configure lefut, és valszeg dob egy bazinagy error-t, és leírja hogy mi a baja, gyanítom hogy elég sok lehet, mert ahogy a SUSE féle desktop disztrókat elképzelem, valszeg semmit nem tesznek fel ami kell a fordításhoz -
rokefeller
senior tag
a tar.gz egy tar nevu csomagoloval becsomagolt, gzip nevu tomoritovel betomoritett file. arra hasznaljak hogy sok fajlt egybedobnak, aztan betomoritik hogy kisebb helyet foglaljon/hamarabb lejojjon netrol... no altalaban ilyen formaban szoktak a forraskodokat is terjeszteni... az hogy mi van benne, tobbnyire egy c program, de lehet mas is... altalaban ahogy az elobb leirtak, a ./configure ... make ... make install triumviratus szokott lenni a megoldas de ha python akkor sokszor van install.py vagy setup.py vagy akar forditas nelkul is indithato .py ''kiterjesztesu'' file aztan hajra... a lenyeg, bogaraszd a readme es install-t. abban eleg korultekintoen le szoktak irni mit kell csinalni, mi kell hogy telepitve legyen, stb..
ha sokmindent forditasz akkor egy eleg jo segedeszkoz a paco/gpaco paros, amit ha jol hasznalsz, akkor grafikusan meg tudod jeleniteni a forrasbol telepitett csomagok listajat, es klikkelessel le tudod szedni oket, igy nem szemetesedik el a rendszer a kezdeti vad szoftverprobalgatas kozben -
rokefeller
senior tag
az ntfs-t el kell felejteni... ez is az egyik leggonoszabb ellenérv szokott lenni a linux ellen... amikor xp-t teszel fel, akkor felhúzod a szűz vinyóra, és hurrá... aztán szar a linux, mert amikor felteszed az xp mellé akkor bár semmi parát nem csinál, de nem írja az ntfs-t... haveromnak kellett egyszer segítenem, mert ajánlottam neki a fedorát, mert nekem bejött, semmi bajom nem volt vele... átmentem, és ott szarakodtam az ntfs támogatással, mert ugye 64 bites oprendszer, kevesebb kernel buildhez volt precompiled modul, de a yum nem akarta engedni hogy régebbi kernelt szerezzek, és ott áltam én, égtem mint a rongy, mert nálam az volt az első, hogy adat ntfs-ről átrakva ext3-ra, xp meg a kukába, és eszembe sem jutott hogy problémázás lesz a mountnál, mert egy fél évig nem találkoztam hibával...ki lehet váltani a windows-t linux-szal, de csak akkor, ha egy problémára nem az a megoldás hogy reboot, és a grub-ban win xp ... semmi baj nincs az xp-vel, de 40 ezer forint, és a jó szoftvereket krekkelni kell ha nem tudod megvenni, semmi baj a linux-szal, csak néha olvasni kell, mert vannak problémák amiket nem triviális megoldani, de ingyen van, testreszabható, jó és sok sokféle szoftver van rá... amivel a baj van, vagyis nekem volt, az az hogy erőltessük egyszerre a kettőt... fölösleges ha a diablo fontos, akkor xp, ha a beryl és a testreszabhatóság, akkor linux
a suse + ntfs témára, vagy a fedora alapból kezeli-e az ntfs- témára továbbra is, az adatmentés, particionálás, másik fájlrendszer adatvisszaállítás a szerintem legjobb megoldás, és egy elbambult kernelfrissítésnél nem kell modulra vadászni
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
hello
a pkg-confignak meg lehet mondani rpm alapú disztrónál hogy milyen csomagok vannak fenn?
a problémám az hogy nem kerül be a pkg-config listájába a csomagok nagyrésze, ezért ha nagyritkán valamit fordítanom kell, akkor elhasal olyanokon az egész ./configure hogy mondjuk nem talál 2-esnél nagyobb GTK-t, vagy bármi mást tulajdonképpen... kézzel viszont nem akarok minden csomagot hozzáadni a listához, szal az érdekelne hogy valahogy az rpm telepített csomagokat tartalmazó listájából valami tool-lal vagy script-tel fel lehet-e tölteni a pkg-config listáját
előre is kösz a hasznos infókat -
rokefeller
senior tag
a gParted-nek a lapjáról le lehet szedni egy live cd image-ét, azt kiírod, bebootolod, és a gparted megcsinálja, amit kell, csak az elején légy türelmes, mert nekem kb öt percig pöcsölt, mire látta a vinyókat
egyébként a gparted isten, ezt mind tudja ingyér
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
ez így van, de nem is kell feltétlen kihámozni, elég ha közbeállsz, és a kiszolgálónak eljátszod hogy te vagy a user. a usernek meg hogy te vagy a kiszolgáló
... de a lényeg az, hogy a bank megoldotta szerintem hogy a lehető legbénább user is biztonságosan használja a rendszerét
-
rokefeller
senior tag
szerintem abszolít független az oprendszertől, sőt még a tűzfal, stb beállításoktól is, jellemzően nem a user név, jelszó párost szokták ellopni a gépedről, hanem elcsípik a tcp csomagokat, meg ezer más módon próbálkoznak, de nem elsősorban a te géped védelmét próbálják kijátsszani szerintem... másrészt a bankok horribilis pénzt fizetnek azért, hogy olyan rendszerük legyen, ami miatt a szerződéseikben feltüntethetik hogy te minél több plattformon biztonságosan intézkedhetsz, és hát a bank ritkán fizet szarért
-
rokefeller
senior tag
érdekesség, ha a video driver szopat : [link]
-
rokefeller
senior tag
hát, ha grafikus kezelőfelületű progik közt szeretnél nézelődni, akkor a www.gnomefiles.org-on nézz szét... játék nekem kettő van, a lincityNG meg az openTTD , mindkettőt az autopackage oldaláról tettem, és működnek is szépen, meg van pl flightgear, racer , tremolous, wormux, ezeket kis guglizással megtalálod
-
rokefeller
senior tag
és mégegy, az lvm nem simán a disk , oszt jónapot... az lvm-mel létre lehet hozni egy logijkai kötetet (mint a formázás, adat elveszik), az lvm előnye a rugalmasság, tipikusan szervernél előnyös, ugyanis ha van egy lvm köteted, az átnyúlhat több lemezre, így ha pl van 200 gigás fájlkiszolgálód, elfogy a helyed, jön mégegy vinyó, ki tudod rá terjeszteni a köteteted, de a telepítésnél gondolom nem hoztál létre köteteket, a kötetkezelő ezért írja hogy inicializálatlan ugyanis nincs köteted, csak partíciód (nem is kell neked kötet, szerintem ) ... szóval ha fedorával játszol, akkor google-be '' fedora 5+ stanton finley '' és utána találsz egy lapot, ami neked kell, ntfs, java, flash plugin, ésatöbbi...
-
rokefeller
senior tag
csak egy kis kukacoskodás, nekem okozott az elején problémát... szal a gnome és kde, desktop manager, a window manager az pl a metacity a gnome-hoz, kde-nél nem tudom melyik a default... most hogy van xgl, van még compositing manager, na azt végképp nem tudnám lefordítani...szal nem minden ablakkezelő, csak magyarul...csak azért írtam, mert az elején olyan simán leszedtem a metacity-t,mondván minek annyi ablakkezelő, ott a gnome... oszt utána meg pislogtam, hogy konzol
-
rokefeller
senior tag
egyébként szerintem a partition magicet max annyira érdemes használni, hogy szabad helyet csinálsz, és a linuxos partícionálóval dolgozni inkább, amiket nekem a pm csinált, sosem volt teljesen jó, márha megcsinálta... ha már partition manager, akkor paragon...nekem az vált be
-
rokefeller
senior tag
válasz
Digitalboy #1429 üzenetére
ha nem az igazi, inkább csípj le egy partíciónyitt, és telepíts
-
rokefeller
senior tag
válasz
Digitalboy #1426 üzenetére
a host lesz a szerver amire belépsz
-
rokefeller
senior tag
válasz
Digitalboy #1424 üzenetére
ezek elvileg szerverek, amiken unix fut, amikor csinálsz egy accountot, akkor beléphetsz rájuk. a putty.exe egy kliens, ezt futtatod windows alatt, ezen keresztül tudsz belépni a szerverre, gyakorlatilag a putty-ban a unixos parancssort fogod látni. a lényeg hogy minden amit csinálsz a szerveren fog futni, a puttyon keresztül csak a parancsokat adod, és a kimeneteket látod... olyan mint windows-ban a remote desktop, csak ez nem grafikus, hanem parancssoros elérést tud nyújtani...
-
rokefeller
senior tag
válasz
Digitalboy #1422 üzenetére
tegyél fel egy putty-ot, itt meg: [link] van egy csomó free shell account... csinálsz account-ot, belépsz, és kaptál egy fapadot, olyan unix-on, amilyet csak akarsz
-
rokefeller
senior tag
válasz
Vilmoskorte #1375 üzenetére
ja, és a megrendelő kb annyit fizet egy redhatért, mint te a kocsidért
-
rokefeller
senior tag
asszem total commanderhez van ext2/ext3 plugin, de még sosem használtam
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
válasz
dr_strange #1226 üzenetére
azért hogy ne fényezzük agyon a rendszert, az is előfordult már, hogy a rendszer igért valamit, aztán nem úgy működött... ez még a régi cd-írós kálváriám miatt, most, hogy hogynem gnome files-on találtam olyat ami ponjó, nem fagy, szép, érthető, és ír cd-t
-
rokefeller
senior tag
de igazi hülyeséget nem lehet kérdezni, max idegesítőt
-
rokefeller
senior tag
egyébként ez a jelenség ( mármint a telepítek olvasás nélkül ) nekem azért fura, mert én kb két éve tettem fel először linuxot, hasonlóan csak kiváncsi voltam, és akkor szerintem a mostani állapothoz képest sokkal barátságtalanabbak voltak a disztrók, plusz az infók sem voltak annyira összeszedettek mint most, szal a körülményeket sokkal kényelmesebbnek érzem, kétszer annyi magyar doksi is van , és mégsem olvassák el ... szal a disztrók javulnak, és egy ideje túlhaladták a felhasználók egy részét... mostmár nem anyázhatok hogy szar, összeesik , elbaszom véletlenül, meg nem tudom mit kell csinálni, mert megy, érthető, és a google meg a hivatalos oldal kézenfogva elvisz egy élhető rendszerig (esetemben fedora, másnál más), ingyér...meg freedom, stb
-
rokefeller
senior tag
lenne egy olyan kérdésem hogy hogyan lehet DOS-os programot futattni linux alatt?
1. A dosboxot próbáltam, de nekem irgalmatlanul lassú
2. A bochs alá próbáltam feltenni egy freeDOS-t, de nem igazán sikerült a hivatalos lap leírása alapján, ha valaki csinált már ilyet, attól szívesen kérdeznék konkrétabbat is, elsőként hogy ott a teljesítméynviszonyok milyenek?
3. A XEN-t elvileg lehet ilyenre használni, vagy én értettem félre valamit, de ha lehet, akkor hogyan, mert ott már teljesen elvesztem az angol nyelvű dokumentációban.
Szóval hogy is lehet? -
rokefeller
senior tag
válasz
ragazzo #1172 üzenetére
mindenki azt használja ami neki tettszik, és hát a támogatottság az ittenieknek nem nagyon számít, mert a letöltött verzióhoz minden disztribnél ''csak'' közösségi támogatás van, mert ugye kevesen veszünk dobozos linuxot... amiért meg sokan nem szeretik az itteniek közül a suse/redhat cuccokat, és a debiant inkább, az azért van mert más szintűek a linux ismereteik. én fedorát használok, mindent meg tudok csinálni alatta amit kell, a debian-t viszont nem tudtam rendesen használni, mert nem értettem hozzá... és ami a hozzáértőnek lehetőség a tökéletes testreszabás és finomhangolás terén, az a kezdőnek szopás, viszont aki ért hozzá, azt meg idegesíti hogy a régi jó megszokott dolgai helyett máshogy kell dolgokat beállítgatni, és belepofázik egy csomó grafikus alkalmazás... ésatöbbi...
-
rokefeller
senior tag
válasz
centauri99 #1157 üzenetére
szerintem szar a xorg.conf -ban a monitor frekvenciáinak a beállítása, ha előkeresed a monitor kézikönyvét, az alapján át tudod írni a megfelelő sorokat
-
rokefeller
senior tag
hello, létezik a photoshop-nak linuxos verziója, vagy esetleg a wine-nal beüzemehető?
-
rokefeller
senior tag
hát szerintem ez elég felemás, hogy mennyire van értelme, mert ha a torrentről leömlő filmeket akarod alatta nézni, meg kettévágni hogy kimenjen svcd-re, akkor végülis már a jogtiszta oprendszer nem kritérium, innentőől kezdve meg a win is jó; ha komolyan akarsz filmet vágni, akkor meg szerintem abba ütközöl, hogy a szoftver ami neked kell, kereskedelmi, ötször annyi mint a win, ergó ha megveszed, akkor már az is befér mellé a kosárba;ugyenez a zeneszerkesztés, ha profi cucc kell, linuxos verzió valszeg nincs... ha viszont az a helyzet, hogy élvezed hogy a rendszer nem lopott, nem kell a mindenféle trójaival szarozni, meg akarod nyesni a saját ballagási videóid, és begrabbeled a cd-id, megnézed a képeket amiket csináltál, stb. akkor ponjó, csak meg kell szokni... ja és ebben az esetben az 5.1 -el úgy leszel mint én, hogy csak fölösleges lukak a gép hátulján, amibe részegen a sötétben háttal a tarkód mögött nem tudod bedugni a fülest, mert mindíg rosszba találsz
, viszont ha tökös vagy, simán írhatsz 5.1-es drivert, meg keverőt
-
rokefeller
senior tag
csak arra azért figyelj oda, hogy a joystick külön modul legyen , amolyan hot swap képes, mert ugye mindenki ismeri milyet és milyen gyorsan roppan egy botkormány
nem tudom hogy a régi tv computeres meg commodore os joystickokhoz van e driver, hogy soros porton menjenek, mert azzal anyagilag jól járnál
-
rokefeller
senior tag
igazad van, de ez az inkompetencia kibuggyantotta belőlem ezt... egyébként az ubuntu vagy fedora esetre, én a fedorát választottam, tettszik, de az ubuntu kezdetnek praktikusabb, desktopnak mert nem kell az ntfs-sel bajlódni (mer ugye a win az marad) meg mp3-at is játszik le...
-
rokefeller
senior tag
szerencsétlen vadászgép lezuhanna a sivatagban, még mielőtt megöl párezer rohadt arab gyereket, meg az anyjukat... kurva linux...
-
rokefeller
senior tag
''Imagine if a stealth-bomber crashed because it's software was written by anonymous Chinese or European hackers.''
temérdek beágyazott rendszeren fut windows, és még egyen sem kockáztatták be az instabil linux kernel köré építeni a beágyazott szoftvert,meg ugye rugalmatlan is -
rokefeller
senior tag
válasz
dr_strange #727 üzenetére
ja, ez igaz, viszont látod a control panelt, meg a csomagkezelőt, plussz nagyjából képben leszel hogy milyen szoftverek mennek fel alapból, ami nem mellékes szerintem
-
rokefeller
senior tag
válasz
Dufresne #720 üzenetére
szerintem azért közben telepíts is, mert gyakorlat közben tanulsz többet, az hogy átrágod magad egy könyvön az alapokról, az egyik fülön be, másikon ki, meg használni nem gáz, az a baj, ha valami nem műkszik,pedig kellene, de az meg nincs könyvben. pluszz vannak distribúció specifikus dolgok, amik eég meghatározóak. pl a csomagkezelés... mondjuk én osdir.com-on nézek screenshotot, amelyik tettszik, van benne sok grafikus admin cucc, akkor arról olvasok többet... nekem ez alapján a fedora jött be, a legtöbben kezdőként az ubuntura szavaznak
-
rokefeller
senior tag
nem kell újraindítani, csak az X-et
a dirvertelepítéstől meg nem kell beszarni, nem bonyolult az, csak ha szar a driver, meg ha nem érted hogy mi miatt rinyál amikor nem megy. én csak egyszer-kétszer telepítettem nvidia drivert, és a legnagyobb problémám az volt vele, hogy egy 1,2 gigás vinyón volt a linux, szal ahhoz hogy felférjen a kernel forrás , le kellett szedni az egész x-et meg gnome-ot
aztán a dselect-tel visszavahegeszteni... nem mondom hogyélveztem, de magaa dirver felment egy perc alatt... utána meg tuxracer-eztem sokat, meg frozen bubble-oztam, hogy nem utáljam... de a lényeg, kitartás, meg dac
-
rokefeller
senior tag
csak azért tűnik bonyolultnak, mert nem szoktad még meg. de a driverek telepítése disztrótól majdnem függetlenül tud bonyolult lenni, legalábbis ahogy én tudom, többnyire kell hozzá kernelforrás, meg némi forgatás, hacsak már nincs az nvdia-nak, vagyaz atinak valami installere
-
rokefeller
senior tag
hello, van egy radeon 7000 es videokártyám meg fedora 4 fent a gépen, és az a fura, hogy fedora alatt csak 800x600 as felbontásban hajlandó menni, míg xp alatt 1024x768 ban is, ki lehet valahogy csiholni linux alatt is ezt a felbontást, vagy a driver nem alkalmas rá? beírtam az xorg.conf ba a ''1024x768'' sort is a ''800x600'' elé, de nem igazán tudom hogy kellene aktiválni, tud nekem ebben a témában valaki tanácsot adni?
-
rokefeller
senior tag
aiglx-et használ valaki? látta már egyéltalán valaki működés közben?
-
rokefeller
senior tag
igazából itt egy radeon 7000 vagy ve a delikvens, szal max transport tycoon-t játszok rajta
ami miatt érdekes, mert kipróbálnám én is ezt az xgl dolgot, hogy milyen is az, és két választásom van, ez, vagy az alaplapi prosavage...egyik sem egy nagy huszár. elvileg nem is mennek az xgl-lel, de arra lennék kíváncsi, hogy olvastam hogy az ati kártyákhoz külső gyár csinál, meghajtót.. ezzel a DRI meghajtóval össze lehet házasítani az xgl-t, van valakinek esetleg ilyen próbálkozással kapcsolatos tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest