- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Anakin007 #27985 üzenetére
De, pedig kernel bug, úgy emlékszek, Ubuntun 18-on is előjött nemrég valakinek vagy itt a PH-n vagy a HUP-on. Úgy emlékszek, hogy nála vagy kernelfrissítés vagy NV GPU driver volt a ludas, azt downgradelte, és onnantól megszűnt. De már nem találom a topikot, pedig nemrég volt.
Archon még sose volt ilyen problémám, de az úgyis túl instabil disztró, hogy ilyenek előjöjjenek rajta
-
szőr Artúr
tag
válasz
Anakin007 #24900 üzenetére
Mennyire sürgős?
Lehet (sőt, ajánlott) korlátokat beállítani, de már nem emlékszem a részletekre.
Én még a limits.conf-ból indulnék ki, de azt hiszem, ez már elavultnak számít, utána kell néznem, hogy hogy illik mostanában. (A cgroups lehet talán a mostanában "divatos", de abban még nem merültem el eléggé) -
dabadab
titán
válasz
Anakin007 #20070 üzenetére
Az Opera megszunt: igy, mult idoben, tobb, mint egy eve.
Kidobtak az egeszet a csudaba, es helyette van egy szinten Operanak hivott ize, ami gyakorlatilag egy atskinezett, lebutitott Chrome, aminek semmi koze az eredeti Operahoz, a feature-ei teljesen hianyoznak belole, nem ugy viselkedik, nem ugy mukodik. -
Jester01
veterán
válasz
Anakin007 #16638 üzenetére
Jól emlékeztél.
man mount.cifs
credentials=filename
specifies a file that contains a username and/or password
and optionally the name of the workgroup.
The format of the file is:
username=value
password=value
domain=value
This is preferred over having passwords in plaintext in a
shared file, such as /etc/fstab. Be sure to protect any
credentials file properly. -
bambano
titán
-
válasz
Anakin007 #13520 üzenetére
@Lenry : Áh, nekem azt se szokták megérteni, hogy írjanak be valamit
Onnan kezdve, hogy gépelni kell.
@Anakin007 : Azért elhiheted, hogy az ELTE-n akadt pár arc, aki mélyen benne volt a Linuxban, és egy alaptelepítésű stable cucc hiányosságait a kiadás után egy idővel már úgyis tudja mindenki
-
válasz
Anakin007 #13502 üzenetére
"Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat."
Hogy miiiiii?
Mikor már mindenkinek wifi rútere van, meg több gép, minden családtagnak laptopja? Wifis okostelefonja?
"Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek."
Csak Vérpistike, aki a letöltött warez játékait isoból tolja be a Daemon toolsba
"Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?"
Ez néha Winnyóz alatt is elég meredek ám. Különben a jónép mind a kettőt akarja, csak a felhasználás célja változóHibái mind a két rendszernek vannak, de a windózért elkérnek 30 ropit, és rámondja a MS, hogy csak ez z egy igaz renccer, Linuxot meg tudod, hogy össze kell kalapálni, de utána atombiztos.
Aki folyamatosan hackelni akarja a gépét, annak ott a windóz, mert akiket ismerek, mindig valamit telepítgetnek rá, öszeborítják, rakják újra - aki csak használja a gépét, annak Linux.
Különben nekem most pont Linuxon van bajom, mert nincs semmi, ami kezelné az 1100D-m RAW file-jait, (az 1000D-t viszi minden, kb. azonos a kettő
), így kénytelen vagyok jpegbe fotózni :S
@rt06 & Sh4d0W : Igen, a mai Ubik ellenfele a Win7 és 8 - na a Win7-et simán verik
A XP-Ubi összehasonlítás az Lubuntu+XP vonalon értelmes, azokon a gépeken, amikre nem lehet XP-t rakni. Nekem van ilyenem, és még az Lubuntu is gyorsabb az XP-nél, ráadásul ugye az Lubi friss.
Amire meg egy Pentium M-es laptopot használ az ember, arra egy Lubuntu megfelelő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #13507 üzenetére
Ugyanolyan T60-unk van, 14 col, ujjlenyomat olvasó, 1024*768-as kijelző, GMA945 VGA-val, mint neked. (1951-CTO néven létezik enyém, meg azt hiszem, T60P a teljes típusa)
Van egy csapat, akik írják a GMA cuccok Linux drivereit, de ez fejből nem ugrik be, ott lehetett több féle képességű driver közül lefordítani a neked kellőt, de nagyon sok munka.
Mi az a laptop mode? Meg IBM kernel modulok? Nem kerültek elő ilyesmik még semmilyen Linuxon, pedig Mint, Ubuntu, Debian és Chakra is járt a gépen. Semmilyen hosszú boot problémát nem tapasztaltam egyiken sem.
Használtam Firefoxot 384Mb rammal ellátott P3-as gépen Ubuntu alatt, lehet vele netezni, egyáltalán nem szörnyű. A Chrome nekem fapados.
lapa: pendriveról fut az Ubuntu nálam egy scope progi miatt kell, de amit írsz, az mire van? Minden megy vele gond nélkül.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13507 üzenetére
ubuntun egy thinkpadet belakni kábé apt-get intall tp-smapi-dkms.
elég baj lenne egy intel igp-vel küzdene a linux. legalább egy usb live ubuntu lts-t nézz meg, látni fogod hogy jé, minden műx.
a támogatás annyira nem érint, meg backportolnak mindenfélét. a kritikus cuccok eddig se jöttek (pl apache) de majd megnézem utána mi van. gondolom nagyjából mint vagy debian van, esetleg valami hekkelt gnome a precízre.
-
bambano
titán
válasz
Anakin007 #13495 üzenetére
tök frankón nem fikázni akarsz, de megveszel egy ezeréves, gazdasági csődben döglődő disztrót és akkor az neked általános vélemény a linuxról? utána elsorolsz egy csomó tévedést, és akkor a linux az olyan, amilyennek hiszed. hát persze, ahogy móricka elképzeli.
debian squeeze-ben például megmondod a telepítőnek, hogy desktop gépet akarsz, és felrak gyakorlatilag mindent, ami kell hozzá. egyetlen kivétel van, az amcsi importkorlátozás alá eső libdvdcss, azt synapticból kézzel kell feltenni. de ezt leírják, persze aki windowson is csak klikkel, mert ott sem kell olvasni, az nyilván nem olvas el linuxon se semmit, csak veri az asztalt.
"Még mindig nem megoldott az X server drivere": 13-14 éves chipset lehet, úgyhogy az nem 5 éves, max a gép, amiben megvetted.
"rapszódikus módon,néha "átíródik" a wifi lanom jelszava a networkmanager-ben": a hülye network managert a hozzád hasonló kettősklikkelők miatt rakják bele a disztrókba, pedig ipari hulladék. nélküle tök vidáman működik minden.
nekem debianon teljesen hibátlanul megy az mplayer és a képernyővédő. mondjuk az igaz, hogy működő, támogatással rendelkező disztrót választottam.
sem a java, sem a flashplugin telepítése nem kíván paranccsort. el kell olvasni a programok listáját, meg kell találni benne a sun-java6-plugin-t és a flashplugin-nonfree csomagokat, és azt kell telepíteni. egyébként érdekelne, xp-n nem kell külön telepíteni mindkettőt?
hanglejátszót rak fel a debian. továbbra is csak azt tudom forszírozni, hogy kerüljük az összeomlás szélén álló disztrókat.
te is azok közé tartozol, vannak páran, akik azt akarják, hogy a linuxuk ne működjön és ezért mindent megtesznek. hogy miért fontos szétoffolni egy szakmai topicot, csak azért, mert nem az ő kedvencükről van szó, az, számomra, egy érthetetlen feltűnési viszketegség. Én pl. egyetlen windowsos topicot se offoltam szét, pedig megtehetném.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13501 üzenetére
én csak annyit tudok mondani, hogy 0 ismeretem van linuxról úgy általában, de szerintem a 10.04 ubuntu olyan jó, hogy nagyon alapos érvelés kéne ahhoz, hogy bármire váltsak. nem a legfrissebb, szóval pölö v4l-lel szívni kell, de ha fenn van akkor onnantól én akárkinek fel merem rakni mert tartósan és jól működik. pedig fut rajta tolna, baranya, a zinternet iso cd-ripből stb.
egyetlen fájdalmam volt, a vdr-ben a dvb-s hang laggolt. miután szétküzdöttem az agyam (szó szerint, mert volt v4l-media-dkms, v4l-dvb-dkms, liplianin ezer verzió, 3.2.2 kernel meg 860 féle konfig) kiderült, hogy a pulseaudio szivatott. szóval ez volt végülis az egyetlen, amire aszondom ezt mégse kellett volna így előadni. persze elég bénán lehet csak leszedni, de ezzel együtt is oké.
-
bambano
titán
válasz
Anakin007 #13493 üzenetére
marhaság.
mit is nyitnak ki egy hiper-szuper debianon? sorolj konkrétumokat, mert ekkora fudot még fizetett ms bérencek se mernek leírni.
"Egy jól beállított win server pár kattintással biztonságosabbá tehető": biztos... ja. miközben a neten forgolódó spamek 99%-át windows gépekről tolják ki a vírusok. persze nyilván egetverő különbség van a windows server meg a desktop között. oh wait. mégse. meg windowson sem kell semmit olvasni, megérteni, hogy mit miért, csak klikkelni kell.
marhaság. -
válasz
Anakin007 #13493 üzenetére
És használható is?
Nekem most kellett visszatérnem Ubunturól XP-re visszatérnem a céges gépen, de határozottan sokkal rosszabb rendszer. Kényelmetlen, buta, lassú. Nincs multiple desktop - Ubuntu tudja alapból. Wifi állandóan leszakad, Linux alatt csak megvártam, míg kapok IP-t és szakadás nélkül ment.
Gondolkodom azon, hogy némi rambővítés után visszarakom az Ubuntut.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pont ilyen laptopot hajtok én is Linux alatt. Milyen vga driver problémákat találtál? Én pl. Minecraftozni szoktam, az pont annyi fps-t csinál Linuxon (Debianon és Chakrán is megnéztem), mint ugyanezen a gépen XP-n.
Egyéb problémákkal nem találkoztam. Am. egy időben még külön VGA drivert is fordítottam, csak kegyetlen sok csomag telepítését igényelte és igazából nem lett tőle gyorsabb a játék, egyszerűen a videokártyának csúfolt gma valami elérte maximumát....
Most Chakra Projectet használok a laposon, ott van egy bundle telepítő a csomagkezelő mellett, onnan ha felrakod a Firefoxot, egyből teszi a flashplayert is. (nem is szerepel külön a csomagkezelőben a Firefox)
Filmezésre meg felraktam egy VLC-t, az egyben nálam a DVB-T tuner szerepét is betölti, simán visz mindent probléma nélkül.
-
válasz
Hát
Ma a melóhelyen windóz alól másolni akartam. Új gépek, Win7 (jogtiszta).
Nos, 3x próbáltam meg egy másik, hálózatban levő gépre másolni, és 3x feküdt meg tőle a gépem. (Mindegyik alkalommal csontkeményre fagyott, újra kellett indítani).Ilyen problémák windóz alatt is előfordulnak, amiket te írtál, hogy nincs driver/rossz a driver (ez azért nem annyira az oprendszer hibája na - OK, az X-hez készülhetne driver, de mondjuk az Intel is adhatna ki, ha már az Nvidia meg az AMD tud...), illetve a Win7 se játszik le natívban avi-t, mov-ot, stb...
Ennyiből hozhatnám a Windóz ellen azt is, hogy natív nem lehet vele ISO-t megnyitni.
-
lapa
veterán
válasz
ebben a mandrivában nincs smplayer vagy vlc?
egyébként az smplayer telepítése ubuntun tán a legbonyolultabb feladat, amivel az 1.0 találkozik. azon kívül minden megy alapból.
és azért ilyen anomáliák eléggé nincsenek, hogy küzdeni kell a wlannal vagy a képernyőkímélővel.
flash player plugin szerintem firefox flash-aid pluginja, 0 terminál.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13402 üzenetére
én nem az xinetd kapcsán írtam az iptablest, csak azért mert ott kezdődött az adott téma. de valszeg félreérhető volt.
se sambám nincs (sshfs van), se outlook expressem. imap van ssl/tls-sel, de kintről még az sincs. ha kéne, akkor is csak személyes használat lenne és vpn.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Anakin007 #13399 üzenetére
Nem ilyen egyszerű a helyzet.
Alapból nincs is ilyen állományom, hogy icmp_echo_ingore_all
Maradnék az iptables mellett, erre több anyag van.
Sshd meg nincs, csak dropbear, amiben kevesebb a lehetőség, mint az sshd-ben.
Lehet, akkor tényleg az a baj, hogy van kis és nagybetűs input is. Ugyan így output is.
Ezeket átírom, aztán meglátom mi lesz..
A cikket meg végigolvasom. -
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13399 üzenetére
ez az xinetd hogyan aránylik a fail2ban-hoz? mert az nagyjából ugyanezt csinálja és asszem az is iptables rulét csinál. persze sokkal fapadosabb.
egyszer már nekifutottam az spa-nak, az lenne az igazi hawaii. mondjuk odáig megvagyok, hogy a lanon (is) minden ssh-n megy, szóval nem lenne akkora nagy ügy implementálni.
...azért ez is, hogy 2005 óta nem volt bug... ezek engem annyira lenyűgöznek, hogy ott van ingyé, vegyed-vigyed.
-
Siriusb
veterán
válasz
Anakin007 #13372 üzenetére
Ezek szerint a php-t betölti.
Igazából több ötletem nincs. Pár órát szenvedtem én is, amire virtual hostostól belőttem mindent, de nem vagyok túl jártas a témában, csak azokat a dolgokat tudtam megosztani veled, ami nekem kellett a működéshez.
Esetleg még a jogosultságokat nézném meg, de több ötletem nincs.Szerk.
Illetve még annyi, hogy tegyél fel inkább xampp-ot, hacsak nem az a célod, hogy rágyere, mi a hiba. -
-
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #7530 üzenetére
Sajnos nem tudok segíteni, de én már régen hozzászoktam, hogy folyton hülyeséget jelez a rendszer nekem jelerősség terén.
Most pl. maxon áll, de általában csak kb. közepes szinten van, olykor pedig piros színű és abszolút minimum körüli (ez mondjuk ritkább).
Mindezt a routertől kb. 4 méterre.
Viszont ezek ellenére a sebességgel, ill. hálózattal sosincs gondom. (Eltekintve attól, hogy suliban lévő több router közül, ha be van állítva, olykor átmenne másikra, de a majdhogynem random jelerősségek miatt könnyen rossz lóra tesz...)Régebben tűnt fel egy helyen, ahol messze volt a wlan antennája, hogy amikor a bcm43xx-et próbáltam használni, használhatatlan volt a hálózat, csak úgy kapcsolódott, ha sokkal közelebb mentem. b43-mal viszont nem volt ilyen gondom, ment bárhonnan. [Boradcom BCM4318]
Sőt, olyan is előfordult, hogy olyan helyen is működött, ahol XP-vel nem sikerült kapcsolódni.
Szintén Mandriva+KDE.Az érdekesen hangzik, hogy ndiswrapperrel is gondja van nálad...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Anakin007 #6088 üzenetére
Be kéne lőni, hogy kb hol van a win a grubhoz képest.
Utána a linuxos metódushoz hasonlóan soronként megadhatod a paramétereket.
kb:chainloader (hd0,0)+1
A hd részt kéne eltalálni.
Tehát hányadik merevlemez hányadik partíciója a gruboshoz képest számolva.(#6089) yetike:
Grub nem nagyon vált nevet, csak számot. Ott egy darabig még nem lesz sdxyx.
Talán a grub2-ben. -
Sanyix
őstag
válasz
Anakin007 #6074 üzenetére
van egy gép, ubuntu minimal installal, rajta fluxbox felület, bekonfigolva minden jól. De a boot partició amin a grub is van, egyszerűen elszállt, tehát nem indul. Live cd-vel indítva mountolni sem tudja a boot particiót filesystem/szektor hibára hivatkozva, de a rendszer többi része az megvan, ott nincs hiba. Hogy lehet újracsinálni a boot particiót, hogy indítani lehessen róla a meglévő rendszert? Nincs rajta semmi más csak ez az egy rendszer.
-
Sipi
addikt
válasz
Anakin007 #6048 üzenetére
Ezzel nincs, de anno nekem nvidia-val volt olyan, hogy bizonyos videokimeneteket nem szeretett. MPlayerrel játszottam le videót, és ha vo=xv volt megadva, szintén fagyott. Az xvinfo indítására is kilépett, aminek örültem, mert pár programom indulásnál alapból meghívta az xvinfo-t.
Tipp: konzolban az xvinfo, glxinfo, xdpyinfo, xrandr programokat indítsd el, hátha valamelyiktől fagy. Az első kettő esetén értelemszerűen azzal van gond. Az xv talán egyszerűbb, átírtam xvinfo.old-ra a binárist, így nem tudta semmi elindítani. A többinél majd varázsolunk valamit.
Aztán egy újabb driver megoldotta a problémát.
Sipi
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Anakin007 #5745 üzenetére
hááát, ha nagyon akarod, talán be lehet, de egy soros infravevőt összedobni egy 5x5 lyukas próbapanel meg kb. 350Ft értékű alkatrész kérdése, amiből 200 a 36kHz-es infravevő ic... a többi asszem egy 5V-os stabilizáló, egy dióda, egy ellenállás, egy elkó, meg a csatlakozó. én jó közelítéssel 0 előképzettséggel pakoltam össze vagy 5 darabot, 2 még mindig itt kolbászol nálam a lomban, sose került igazi használatra a sor.
ha kell, elővadászom a címet, csak dobj rám egy pü-t.
-
fredx
csendes tag
válasz
Anakin007 #5729 üzenetére
Szia!
Bocs, de eléggé kezdő vagyok, jogosultsági problémám van, nem tudom szerkeszteni az rc.local. Ill. sikerült a kwrite-al az asztalon, de nem engedte felülirni...
Root-ként meg nem tudok bejelentkezni mandrivába, lehet nem is lehet (ubuntu)
Konzolból kellene szerkesszek SU ként, csak nem tudom hogyan? Van még mit tanuljak...
Köszi -
GD
őstag
válasz
Anakin007 #5734 üzenetére
hm, több okból sem jó a leírás nekem:
nem gentoo-t használok, nem i2c-s modult hanem serialt, és kb a google által adott lirc, lirc howto stb kódszavak első 50 találatán már túlvagyok..
ha a biosban kikapcsolom a soros portot, attól a kernel még betöltődik.. és ott van benne a serial..
azért köszi... -
bambano
titán
válasz
Anakin007 #5701 üzenetére
meg kellene nézni, hogy a ghostscript paraméterei között benne van-e, hogy lépjen ki, ha készen van.
régebben volt olyan gond, hogy ott maradt a gs> prompt.Próbáld ki, hogy telerakod a queue-t képpel, amikor megakad, akkor ps -ax|grep gs
és küldessz egy hup szingált a gs-nek. Ha ettől kinyomja a következő képet is, akkor ez a baja. -
Vladi
nagyúr
válasz
Anakin007 #5572 üzenetére
Minden csomagkezelő adatbázis alapján dolgozik. Ebben benne vannak az elérhető csomagok. Biztos az urpmi is tud keresgélni. Az rpm biztos. Nézd át a kapcsolókat.
Magyarországon az emberek valahogy debian irányultságúak. Úgy látszik van valami térség szerinti felosztás.
-
-
dabadab
titán
válasz
Anakin007 #5556 üzenetére
"Jól látom, hogy az IBM nem igazán kedvelt gyártó linux szemszögből?"
Pedig de. Egyreszt az IBM maga is aktiv linuxos fejleszto, masreszt meg jo vasakat csinalnak
"Van egy IBM T42 notim, szintén mandriva fut rajta, minden kiválló, csak az IBM ACPI Util nem hajlandó működni"
Pedig mennie kellene, nezz korbe a thinkwikin (ami az IBM (ill. most mar Lenovo) linuxos tamogatottsaganak remek peldaja), az en T41-em is szepen suspendeli magat.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest