-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
GD
őstag
válasz
szőr Artúr #24953 üzenetére
én is erre gondoltam, kicsit cizelláltabban
-
GD
őstag
válasz
bambano #24952 üzenetére
md5 hash: akkor mikor kész a file forrás odalon és majd akkor megint mikor átmásolva a cél oldalra a file
az md5 hash-t nem másolod, csak generálod mindkét oldalon és összehasonlítod..a hálózat szakadást nem ebben a rétegben kell kivédeni, meg az áramszünetet sem
ha szakadna akkor ugye egy töredék másolatnak más a hash-e, ergo, törli a darabot és újrakezdi amint lehetfeltételezem, hogy egy ilyet észreveszel 24 órán belül, monitoring rendszerből, a megoldásnak max 24 órán belüli elmaradt job-okat kell pótolni, a forrás file-ok meg 24 órán belül a napi mappában vannak, ha jól gondolom, azt kell felolvasni őjra
a job akár egy text file-ba tudna magának naplózni, minden sikeres összehasonlításról, ergo a listában a következő file-t kell csak felszedni újra, ami nem "completed"
szvsz az egész fából vaskarika, a központi logszerver nettó fájdalommentesebb lenne
én meg letudtam az éves hsz-t a klubtagságért
-
GD
őstag
válasz
szőr Artúr #24949 üzenetére
hát akkor itt van, megírták helyette
[link]
-
GD
őstag
régi módszer: symlink egy futtatható scriptre (ami lehetett bárhol), manapság erre panaszkodni szokott az os, hogy ez így nem annyira tetszik neki, de működhet
új módszer: init script, az init.d alá, így script megfelelő helyen és update-rc.d -vel pedig jól fogja magát érezni -
GD
őstag
Sziasztok,
Van most olyan disztro, ami, vagy szinte.. de támogatja különösebb izzadás nélkül a hybrid grafic-ot és az nvidia optimus-t? Annyit google-ztam össze, hogy a 319 béta linux nvidia driver-ben már elvileg benne van, de xorg.conf-ot kell piszkálni, amivel nem szeretnék szenvedni. Illetve, olvastam a bunglebee-ről is, de vannak kétségeim. Ötlet? A cél gép Dell 7720-as. Leginkább az out-of-box érzéstől lennék boldog, ha minden hw elem működne. A szűk keresztmetszet a vga, hdmi hang kimenet és a fn keys az eddig próbált verziókkal (ubuntu 12.04-13.04, linux mint 15)
-
GD
őstag
Sziasztok,
Apt-os kérdés: milyen estben dönt úgy a rendszer, hogy visszatart csomagokat frissítéskor?
"Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva: ...és itt jön a lista"
Ez miért jó, vagy miért nem jó? és mi a javítási eljárás?
Rendszer: Linux debian 3.1.0-1-amd64source list:
###### Debian Main Repos
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free###### Debian Update Repos
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-proposed-updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-proposed-updates main contrib non-freeKöszi!
-
GD
őstag
sziasztok,
hogy lehet mark-olni bad sectort, hogy onnantól ne is próbáljon rá írni és ne is loggolja a linux?
-
GD
őstag
sziasztok,
nagiosnak milyen erőforrás igényei lehetnek? nem találtam semmit a lapjukon..
kb 100 aktív hálózati eszköz figyelése lenne a feladat
elsősorban ram és hdd érdekelköszi
-
-
GD
őstag
6 db régebbi számát a linuxvilágnak (postaköltség ellenében) ingyen átadnám
akit érdekel privizzen -
GD
őstag
-
GD
őstag
vagy BSDM
[link] -
GD
őstag
a samba mindent tud amire "házi" sőt még amire céges környezetben szükség lehet megosztás témában
általában a samba, smbfs, smbclient és esetleg pár grafikus tool szükséges ha ott akarsz birizgálni. a conf nem nehezebb mint egy apache..
[link] pár gyakorlati példa a linken -
GD
őstag
kicsit elszomorodtam a linux vs tvtuner-es tvzés ügyben, az egyetlen használható progi ami még mindig messze van egy christv szolgáltatásaitól, az a tvtime, amin nincs hang (pulse?) és kb 3 éve nem fejlesztik... a mythtv meg webszerveret meg adatbázist használ, nekem arra nincs igényem.. akkor, ez zsákutca?
-
GD
őstag
üdv!
virtuálgépre felrakott gnome-s debian lenny, dúsítva programokkal amiket használok
erről szeretnék egy egyedi telepítőt csinálni, ami tartalmazza azokat a deb-eket amik a rendszer apt-cache-ben vannak, persze ezek telepítéskor fel is kellene ugorjanak alapból
hasonló eljárás lenne mint az ubuntu-ra kitalált remastersys
kérdés: ez a leírás alkalmas erre? [link] -
GD
őstag
üdv!
milyen chip-es tv-tunert ajánlotok linux használatra? ha lehet analóg+digital képességűt, jöhet konkrét termék javaslat is
reményeim szerint upc direct-hez fog üzemelni, bár a felvilágósítójuk szerint nem lehet pc-s tunerrel használni .. nem tudom technikai vagy jogi akadálya van.. ha hackelhető, egyik sem érdekelköszi
-
GD
őstag
hali!
vmware 6.5 beta telepítés után minden induláskor rinyál a kernel modulok miatt, indításkor fordít neki.. mert: a kernel fordításkor használt gcc nem egyezik a rendszer alap gcc-vel (4.3), továbbá nem is található a backportban a 4.1.3-as verzió (kernel)
debian lenny friss verzióról van szó, 2.6.26-1-686-bigmem
ötlet, hogy ne kelljen minden indításkor várni a modulokkal szuttyogásra?
-
GD
őstag
ha futó /-ot akarok tar-olni backup-nak, akkor miket érdemes exclude-olni? (indításkor létrejövő cuccok)
-
GD
őstag
válasz
greatchaos #6573 üzenetére
csomagkezelő kereső felületén (synaptic?) keress rá: "gvfs-"
aztán még esetleg az automount nevű dolog is illetékes lehet
samba, smbfs, smbtree csomagok nem át ha fent vannak, smb.conf-ban azonos munkacsoport, stb..
segítség a samba beállításokhoz: [link]ha kézzel fel tudod mountolni, akkor már célközelben vagy
-
GD
őstag
válasz
sto1911 #6551 üzenetére
ez a router egy másik eszköz által csinált NAT mögött van? gondolom nem wan ip-s, mert akkor nem érnéd el kikapcsolva.. legalább is nem áll össze a fantáziámba hogyan.. ha meg NAT mögötti, akkor a natolós routernél a problémás eszköz MAC-jéhez fix ip-t kellene rendelni
-
GD
őstag
válasz
greatchaos #6566 üzenetére
ha sambával van megosztva, akkor a gnome virtuális filerendszer samba gyermeke kell, valami gvfs-smb dolgot keress de lehet valami "net"-es nevet adtak neki
-
GD
őstag
üdv!
virtualbox-os xp-nek linux hostról szeretnék bridge módban netet adni
ifconfig kimenete: [link]
interfaces tartalma: [link]
brctl kimenete és a route [link]virtualbox net beállítása: [link]
ha kell még vmi a segítséghez akkor mutatom..
mindezek után: hiába adok fix ip-t vagy dhcp-t az xp-ben a kártyának nem megy kifelé a net, önmagát pingeli csak...
próbáltam azt is hogy adtam fix ip-t a br0-ba rakott eth0 meg a tap0-nak, de abból sem lett semmi okos..
HELP
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #6464 üzenetére
dd nagy hátránya, csak ugyan arra és bitre pontosan akkora partícióra szeret restorálni.. ha ugyan az a vinyó és partíció, akkor nem gond, de ha más, legalább is nekem volt vele nyűgöm.. jobban csípem a livecd + tar gz, vagy van a g4l ami norton ghost hasonló live cd, azon van local hdd mód
-
GD
őstag
válasz
mieeefan #6459 üzenetére
mehet az mbr-be a grub, a debian alapból oda teszi
ha később nem kell grub, de xp-t el akarsz érni, fixmbr megoldja
kinyírni nem hiszem hogy tudod grubbal a vinyót, mert csak az első pár byte-ba nyúlhat bele, ergo, a filerendszerhez ilyen módon nincs köze, adatvesztésre szinte nincs esély -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #6432 üzenetére
nekem akkor lett nyűgöm a pulse hiányával amikor párhuzamosan több alkalmazástól vártam a hangkeltést.. pl audacious + flash FF-ben, aztán alsa + esd -vel szórakoztam, végül visszatértem a pulse-hoz..
hang ügyben már csak azt szeretném tudni, hibernálás után mi öli meg.. széttúrtam a google-t már, hasonló bajok vannak, pár workaround ami működik vagy nem, de leginkább nem..
és ha még az usb-hubomnél fellépő ohci modul őrület elmúlna, elégedetten dőlnék hátra.. a következő bug-ig..
-
GD
őstag
üdv!
linuxnak annyiban van köze a témához, hogy a router linux alapú és a vnc kliens is:
szóval, van egy xp ultravnc szerverrel, amin nem az 5900-as gyári portot lőttem be, hanem 6666-ot.. ez van a routerben portforward: 6666-os port tcp, udp + wan-to-lan tűzfal résznél belőve
xp tűzfal kikapcs, mégsem tudok kapcsolódni, több féle linux-os vnc klienst is kipróbáltam..
[link]
ez a leírás, csak más port..hol a bibi? miért nem tudok kapcsolódni? vnc szerver nem szereti csak a szabvány portot?
dynds-el megy a router, a host parancs visszadja az aktuális ip-t, az nmap viszont csak egy passzív ftp-t talál rajta..fontos lenne, rokoni helpdesk miatt.. telefonon vakon képtelenség mindent megoldani..
köszi! -
GD
őstag
üdv!
milyen SMART monitorozásra van lehetőség linux alatt?
az sem baj ha egyszeri lekérdezés, elég gyanúsakat kattan a pár hetes noti vinyóm..
őt találtam: smartmontools
mit kell figyelnem? elég mazsola vagyok ebben a témában (is) -
GD
őstag
válasz
#25954560 #6315 üzenetére
ójeah, működik.. már csak annyi bajom van hogy:
magát az útvonalat úgy "szerzem" meg hogy böngészővel be-ftp-zek és copy paste a file/kvtár elérése.. de akkor születnek ilyenek beillesztéskor:A%20tank%20(H%E1bor%FAs%20fenevad).avi, ettől a wget sokkot kap
próbáltam a gnome-terminálben karakterkódolást váltani, de nem segített..
meg a böngészőben is átállítottam az oldalhoz.. úgy sem.. -
GD
őstag
üdv!
hogy tudom rábeszélni az mc-t hogy írja ki a könyvtárak méretét? ha lehet alapból, ha nem, akkor billentyű kombinációra, mint a TC-ben a space
?vol2
van olyan trükk ami a passzív ablakba átváltáskor abba a DIR-be dob, mint ahol az aktívba voltam?ps: most ilyen mc-s kérdéseim lesznek, kapaszkodjatok
olvasom a man-t is, semmi pánik, csak van pár száz sor.. és nem mindent találok meg..
-
GD
őstag
szóval, rájöttem hogy a devinput modul hiányzik és ahogy látom, valami ilyesmi kellene hozzá:
"Q: But I want use lircd for IR input.
No problem, you can do that too:
1. Get a recent lircd version with linux input layer support. The 0.6.6 release is too old, a cvs snapshot or a 0.7 pre-release should do. You only need to build the lircd daemon + tools, no lirc kernel drivers needed. Take care that the dev/input driver is included when building lircd (either ./configure --with-driver=any to simply include all drivers or --with-driver=devinput).
2. Load the evdev module (which is part of the linux input layer). Check /proc/bus/input/devices to see which eventn device the IR input device has.
3. Fetch the lircd.conf file for the linux input layer.
4. Start the daemon this way:
/usr/sbin/lircd -H dev/input -d /dev/input/eventn.
That's it. "csak kicsit tartok tőle hogy esetleg a mostani működő dolgokat kinyírhatja..
-
GD
őstag
amikor legeneráltam ennek a gombnak a kódját, érdekesen nagyobb lett mint a többi
példa a lircd.conf-ból:begin codes
power 0xE0E019E6
volup 0xE01F
voldown 0xD02F
next 0x48B7
back 0x08F7és továbbra sem "mukod" valamiért..
megpróbáltam karakterhosszra nyesni mint a többi, de úgy sem jó..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Konteó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Steam Deck
- BestBuy topik
- Once Human
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest