- Gaming notebook topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bluetooth hangszórók
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
üdv. miután se putty, se unix topikot nem találtam (sokatmondó), gondoltam majd itt. röviden azt szeretném, hogy ha az aix-re csatlakozó puttyon megnyomom az END-et, akkor történjen ugyanaz, mint ami F7-re történik. putty / kitty dok szerint abban nincs, stty meg ha jól értem nem tud ilyet. ha valakinek van ötlete ki vele. remélem van valami .profileba beleírós egysoros varázs. köszi.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14846 üzenetére
esetleg cheese, ha az ad képet szerintem a motion is. dehát gondolom nincs /dev/video, mert ha jól emlékszem motionban az a default.
amúgy motionban az se kutya, hogy tud több bemenetet ésvagy eszközt is pörgetni, nekem még az olcsókínai 4 bemenetes easycap digizőt is szépen kihajtja. cicatévé mozgásérzékeléssel össz +2w-ból, nem rossz. nekem sokkal szimpatikusabb a minimáldesign, mint az ehhez képest bloatware típusú zoneminder.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14841 üzenetére
b@ssz... közben hdparmmal kapcsolgattam ki meg be, hogy nézzem melyik érték változik. kösz.
mondjuk olyan szempontból szerencsés véletlen a posztod, hogy eddig a sleep és standby "energiaszintjét" és fordítva értelmeztem (azt hittem a sleep magasabb áramfelvétel).
egyébként foglalkoztál esetleg hdparmmal notivinyó kapcsán? mert én akármit állítok be power management levelnek meg sleep timenak, vagy 5 vagy 999999 mp-es spindownt kapok eredményül. pedig jól jönne valami 5-10 perc sleep, mert ez az 5 mp szétgyilkolná egy hálózati film lejátszásánál (lejátszó app kb 6 mp-enként kér adatot).
de lehet nekifutok man-nak, hátha az is csak valami miszkonfig részemről.
-
lapa
veterán
üdv. olyan valami kéne nekem amivel látom hogy épp pörög-e a hdd. szóval nem io aktivitás, hanem csak hogy pörög-e. megnéztem /sys/class/block/sdb/.... -t, de eddig nem láttam olyat ami nekem ilyesminek tűnik. még csinálok valami diffet ki / bekapcsolva azért, de ha valakinek van bármi más ötlete ossza meg legyen szíves.
@utgyuru: a motion egy isteni alkalmazás erre.
-
lapa
veterán
áh.
-
lapa
veterán
üdv. a jó szellemek segítségével találtam egy működő v4l driver csomagot. annyit tudok róla, hogy egy szkript legittezte a linuxtv.org-ról a valamiket, és aztán makeolta. utána nekem csak make install-olni kellett.
mivel sokat szívtam már mindenféle más verzióval, nagyon szeretném ezt (az akkorit) újra használhatóan elrakni. csakhogy a könyvtár 650MB... a kérdésem az, hogy milyen módon tudom ennek a könytárnak a méretét valami normálisra csökkenteni, a meglévő installt viszont semmiképp nem szeretném bántani. köszi.
-
lapa
veterán
na, most kicsit más a helyzet. most épp ki tudtam lőni a vdr appot magát, de a probléma fennáll, a modulok nem akarják az igazságot.
próbáltam rmmodot, de "module x is in use" (nincs by ...).
a processek között ilyesmit találtam:
root@bla:/home/bla# ps -ef | grep dvb
root 1773 2 0 May22 ? 00:00:00 [kdvb-ca-0:0]
root 1799 2 0 May22 ? 00:00:00 [kdvb-ad-0-fe-0]
root 16552 16282 0 13:05 pts/2 00:00:00 grep --color=auto dvbnyilván ez se akarja magát kill -9 -ra megadni. van valami módszer?
-
lapa
veterán
üdv. a dvb-m mostanában nagyjából naponta elfagy, ami egyrészt elég idegesítő mert semmit nem csináltam vele, másrészt mert az egész gépet újra kell indítanom hozzá.
amit látok az az, hogy a vdr nevű process 1-es parenttel nem ölhető meg, és gondolom ez fogja a tuner moduljait is "in use".
van valami kerülőút? ha nem init.d-ből indítom a progit, akkor jobban szereti a killt?
-
lapa
veterán
válasz
bambano #14237 üzenetére
oké. azaz az én esetemben szerintem ennyire nem egyszerű. továbbra is sötét van nálam boot témában, pedig esküszöm mindent elolvasok a bootról, amit a gugli kidob. szóval gondolom nekem tán valami initramfs kéne, mint mikor linuxot indítok róla. de a grub és az initramfs kapcsolata nekem fehér folt. egyszer össze lett rakva a grub konfig, azt kinyomtattam a házioltárra és minden teliholdkor szűz kecskét áldozunk neki. hozzáteszem az is fehér folt, hogy a win mit csinál, mikor floppyn vagy usb-n "mass storage" drivert mutat neki az ember.
-
lapa
veterán
válasz
vicces #14236 üzenetére
ez most már társadalmi célú izé, gondoltam odavetem csontnak. életem első win 7 telepítése, úgy el is szállt mint a győzelmi lobogó. najó, azért érdekel is a dolog, néha jövögetnek még szembe winek, amikre itt-ott rá kell sújtani kalapáccsal. nemrég implementáltam jópofa backup rendszert grsync alapon, meg hekkeltem registryt szintén linux alól. élvezi azért börtönéből szabadult sas admin lelköm.
-
lapa
veterán
volt már valakinek dolga win7-tel grub2 alatt? van ez a nem-bootolható ssd, többen nagyon szeretnék tudni hogy wint lehet-e reá varázsolni. arról lenne szó hogy a boot partíció hdd-n vagy grubból eleve ssd-n, aztán az már az ssd-n lévő wint indítsa. driver van hozzá. win topikban nagy csend van a win boot partíció kapcsán, gondoltam hátha itt volt már ilyesmi küzdelem.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14201 üzenetére
hát sajnos ez se mén. majd valami ugly workaround lesz itt. van egy olyan b tervem, hogy ssh-t sudozva csak rsync démont indítok távol, aztán valahogy azzal lebeszélem. de még nem világos, hogy a démon mi és mit csinál. lehet, hogy valami mount + sshfs is működhet...
@aag: megnéztem ezt a systembackot, de nem látom ez hogyan segít távoli gépre szinkizni.
#14208 bambano: dd után viszont lehet partíciót növelni gondolom.
@CPT.Pirk: memtest szerint is a vinyó?
-
lapa
veterán
nekifutok újra, hátha innen valaki el tud igazítani. a cél sudo-s ubuntu rendszer rsyncelése másik ubuntus gépre (nem az élő rendszerre, másodlagos, offline rendszerre. eddig jutottam:
az alábbi példában épp pin van jelszó helyett, meg /tmp/, de a lényeg ugyanaz.
lapa@egyik:~$ sudo rsync -avz --delete -e "ssh -t" --rsync-path='sudo rsync' /tmp/forras/ lapa@masik:/tmp/cel/
Please insert your Smart card or enter your username.
Found the Smart card.
Welcome lapa (User PIN)!
Smart card PIN:
Pseudo-terminal will not be allocated because stdin is not a terminal.
Enter PIN for 'lapa (User PIN)':
sudo: no tty present and no askpass program specified
rsync: connection unexpectedly closed (0 bytes received so far) [sender]
rsync error: error in rsync protocol data stream (code 12) at io.c(601) [sender=3.0.7]
lapa@egyik:~$valahogy csak meg lehet ezt oldani, annyival frappánsabb meg hatékonyabb lenne mint tarolni. ez lenne a remote install meg az update managger egyben, egyszerre tudnám elrontani a gépeket. kulcsfájl nem opció. guvasztottam már a szemem erre az askpass dologra, de nemigen értem hogyan kéne összerakni a fenti rsynccel. példakódot ilyet találtam:
ssh (server) SUDO_ASKPASS=/usr/lib/ssh/ssh-askpass sudo -A (command)
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14168 üzenetére
"Mondjuk a hardveres videódekódolásra nincs szükségem, a proci az alap 800MHz-en is megbírkózik az 1080p hd blu-ray rippel."
ezt hogy csinálod? eddig nekem az 1.6 c2d-n az 1080p smplayerrel nemigen ment, vlc-vel is elég limiten. mondjuk ennek a posztodnak hála nekifutottam a coreavc-nek megint, de mint kiderült a coreavc már nem is kell, elég az mplayer2. küzdöttem még egy kört smplayerrel, mert nem akart menni, de aztán 0.8 megy. ja, és mindeközben kis híján megtanultam finnül és oroszul.
azért ez az mplayer2 elég ütős lett. eljövé az 1080p az én házamba most. mindenesetre továbbra is 60-80%-on megy, 1,6 ghz-n. szóval nemtom nálad mi számol, ha se a cpu, se a gpu. oké, ez avc1 mkv, nemtom azt ugyanaz-e, mint a bd rip.
-
lapa
veterán
"bekapcsolt compiz"
haha, bepánikolva írt tegnapelőtt a szülő, hogy nagyon furcsa a gép, "olyan mikor megnyom egy ikont, mint mikor a vízbe kavicsot dob valaki".
ránéztem, visszaraktam "none effect"-re (azért érdekelne mitől kapcsolódott be), és azóta újra boldogság van hogy nem fodrozzák szemcukorkák a képernyőt meg az idegeit.
persze gondolom nálatok másért van fenn a compiz, csak eszembe jutott.
-
lapa
veterán
ez teny, gondoltam egyértelmű az előző komment alapján hogy itt is bekavar a cache. de jogos a kiegészítés.
nekem arra volt jó hogy rájöjjek miért halál 50 órája a dd (mert ugye a blocksize-ot előtte senki nem emlegette nekem). szóval ilyen szedett-vedett progress barnak (mikorvégezmajdnak) jól jött nagyobb dolgoknál.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14134 üzenetére
az ssh top 25 commandban volt már ilyen:
22) Harder, Faster, Stronger SSH clients
ssh -4 -C -c blowfish-cbc
We force IPv4, compress the stream, specify the cypher stream to be Blowfish. I suppose you could use aes256-ctr as well for cypher spec. I’m of course leaving out things like master control sessions and such as that may not be available on your shell although that would speed things up as well.
ötletem sincs lanon van-e értelme compressnek, meg ennek az ipv4 dolognak. mindenesetre szándékosan minden ssh-n megy itthon (már csak a tokenezés miatt is), szóval akárhogy is, nem lesz nagy ügy. gépenként egy ssh.conf.
amúgy nincs gigabit, csak kíváncsiságból összedugtam múltkor a két gépet és megnéztem mit nyomnak ramdriveba másolásnál. amúgy az lehet, hogy nem is akarom a blowfisht? ahogy látom via c7-et kellett volna venni haha.
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #14131 üzenetére
úgy kaptál denied-ot, hogy a távoli júzert használtad, akinek egyébként volt joga a távoli cucchoz (könyvtárhoz)? és a helyi júzerednek is a helyi cucchoz? kaptál könyvtárfát vagy eleve nem kapcsolódott? mit csinál, ha csak ssh://távjúzer@távgép -et adsz neki? akkor a távjúzer homejába kéne dobjon.
nagyon hasznos cucc amúgy, bookmarkolhatod, mentheted a jelszót stb. kár, hogy ssh upgrade után nekem nem műx. de már nem is kell, lett sshfs:
sshfs távjúzer@távgép:/home/lapa /mnt/home -p 12345
ez azért elég kultúrált, persze gigabiten (30MB/s körül) már jelentős overhead van, egy c2d már eléggé küzd. gondolom core i már offloadolja az ilyen ssh dolgokat, nem?
-
lapa
veterán
válasz
bambano #14126 üzenetére
de, viszont annak a fontosabb részeit pláne nem birizgálnám, akkor már inkább a driver loggolását szüntetném meg.
arról lehet tudni valamit, hogy szabad-e a /var/log -ot ramdriveba rakni? mert korábban én azt olvastam, hogy az valamiért beborítja a tér-idő kontíniumot. de azóta se tudom miért lenne baj (azon kívül hogy persze bukom restartkor meg fagyáskor). mert workaroundnak az is jó lenne, ramban tőlem eljátszhat.
@CPT.Pirk: scp -P 12345 /etc/x.conf lapa@gepnev:/tmp
rsync -avz -e "ssh -p 12345" /etc/x.conf lapa@gepnev:/tmp
először forrás, utána a cél.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14122 üzenetére
ezt a cicásat felírtam.
a b tervem az volt, hogy man ssh helyett kapok a másikra egy "peccseld a driver forrást", legalább ez bejött. voilá:
Apr 26 17:59:48 inox kernel: [344872.475214] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHIN
Apr 26 17:59:48 inox kernel: [344872.475219] easycap::0adjust_standard: requested standard already in effect
Apr 26 17:59:50 inox kernel: [344874.794669] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHIN
Apr 26 17:59:50 inox kernel: [344874.794673] easycap::0adjust_standard: requested standard already in effect
Apr 26 17:59:51 inox kernel: [344876.294856] easycap::0adjust_standard: selected standard: PAL_BGHINez a motion nevű sziszitévé csoda, amint folyamatosan körbejárja az olcsó kínai videodigiző izén lógó kamerákokat. a default formátum a PAL, és van rá motion.conf bejegyzés. őszintén még nem néztem akkor is kapom-e ezeket, ha azt kikommentelem, reméltem, hogy van valami regexp devnullázás a syslogban.
emiatt azért nem fogom a drivert megtúrni, örülök hogy valahogy összeimádkoztam. akkor ha nagyon zavar inkább mindig valami scripttel indítom a syslogot (igen, guiból szoktam), ami pucol előtte.
-
lapa
veterán
üdv. vannak bizonyos driverek, amik szemetelnek a syslogba. van valami mód arra, hogy a syslog eleve eldobjon bizonyos (amúgy az időttől eltekintve fix) szövegeket? sajnos két sor ismétlődik, egy sornál még talán konszolidálná. köszi.
-
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #13884 üzenetére
ubuntun magától megy a freki (ondemand a governor), lucidon jobb klikk --> add to panel --> cpu freq monitor mutatja, illetve hagyja állítani. kétmagoson két ilyen kell a panelra ha manuálban akarja az ember állítgatni (cpu 0 és 1). persze én nem akarom, magától teljesen jól nyomja.
a feszültség minden esetben szabályozódik, de a bedrótozott (gyárban tesztelés szerinti) értékekre. az alulfeszelés ezekhez képest veszi lejjebb, amennyire én láttam a powernowd erre nem alkalmas.
-
lapa
veterán
előbb csináltam /var/runba egy könytárat, de elmúlik restartkor.
lenne egy szellemem, ami saját uid alatt fut, és nem tud csinálni a /var/run -ba pid-et. mi erre az épeszű megoldás? köszi.
az egyetlen tervem eddig, hogy rc.local megcsinálja az mkdirt meg a chown-t, aztán ezt csak utána indítom (bár ahogy néztem az rc.local már eleve a legvégén van a sorrendnek.
-
lapa
veterán
nem igazán tudom hogy megy ez. gondolom valami oka csak van, hogy backportos ppa-ból nem elérhető a 3.2 lucidra. legalábbis mikor néztem nem volt ilyen, csak 3.0. az újabb ubuntukra emellett volt már... különösebben nem zavar amúgy, én megtaláltam a szerelmem.
már párszor nekifutottam, hogy kikarcolom a precise-t egy usb-re és megnézem mit alakít fogyasztásban, csak még sose lett belőle semmi.
-
lapa
veterán
nekem a 3.2-n rendszeresen leállt az usb. mondjuk én csak ráengedtem a deb-eket a 10.04-re, szóval nem egy supported dolog volt. nemtom ennek lehet-e köze hozzá. meg a benne levő driverek se győztek meg, szóval ennyiben maradt a nagy hw-gyorsítás-megcsinálásom, maradtam a 2.6.32-n.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
válasz
vicces #13866 üzenetére
x200-ba tudsz tenni corestore mv-t. bár nem olcsó, de nagyon jó ha azon van a rencör meg eszerint kényelmesebb lenne neked a zenéket is odapakolni. a vinyó akkor mehet aludni. esetleg ramdrive, ha csak altatgatod. meg kicsit hekkelni is kell, ha arról akarsz bootolni, de szerintem nagyon megéri. nekem most mindkét x200s-ben van 1tb + 32gb mlc corestore. az 1tb tükrözve van a két gép között, a corestore-ok meg tükrözve vannak a hdd-re. gyors és nagy. vagy momentus hibrid.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
ez lehet, hogy triviális, de inkább megkérdem. mi fogyaszt több áramot:
1. 1.2mb ppm file elmentése ramdriveba
2. ugyanabból a forrásból jpg konvertálás után 60kb file mentése ramdrivebagondolnám, hogy a ramból ramba pakolás jobb, de nemtom az i/o hogy aránylik. ha ramon belül egyátalán van i/o vagymi.
illetve féloff, hogy van-e erőforrás-használatban különbség a két lehetséges paletta között:
[1] Supported palettes:
[1] 0: UYVY (uyvy)
[1] 1: YUYV (yuy2)
[1] Selected palette YUYV
[1] index_format 6 Test palette YUYV (720x576)
[1] Using palette YUYV (720x576) bytesperlines 2880 sizeimage 1658880 colorspace 00000006ez történik vele utána:
# Despeckle motion image using (e)rode or (d)ilate or (l)abel (Default: not defined)
# Recommended value is EedDl. Any combination (and number of) of E, e, d, and D is valid.
# (l)abeling must only be used once and the 'l' must be the last letter.
# Comment out to disable
despeckle EedDlnemtom ebből lehet-e valami értelmeset mondani.
-
lapa
veterán
válasz
Rickazoid #13835 üzenetére
nem értem: most te a notebookon indítottad újra az sshd-t? attól még a pc-n nem lesz sshd.
ha világít az link, akkor a kábel jó kéne legyen, nem?
ha terminálszerver kéne (azaz többen akarnak egyszerre), akkor nekem a neatx-server sokkal jobb volt, mint ezek a vnc-s 1.0-k. oké, ahhoz zárt nomachine kliens kell, de nagyon kultúrált (printing, audio stb). sajnos smartcard nincs. mindez ssh felett. vagy ltsp.
x11vnc-re volt valami ssh-s parancs, hogy indítsa el a vnc szervert mikor ssh-val beléjelépsz. az ubuntunál volt valami ilyen:
ssh -f -L 5900:localhost:5900 rebecca@rebeccas-pc.dyndns.org \
x11vnc -safer -localhost -nopw -once -display :0 \
&& sleep 5 \
&& vncviewer localhost:0amúgy meg ssvnc / tsvnc forevö, az is ssh tunnelt csinál, csak nem ilyen barkács mint az előző parancs.
env VNCVIEWERCMD_EXTRA_OPTS='-use64 -grey' SSVNC_ONCE_ONLY=1, SSVNC_FINISH_SLEEP=0, SSVNC_SCALE='0.93' /usr/lib/tsvnc y@x
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #13828 üzenetére
nem emlékszem már hogy volt és melyik volt, mert nekem egyszerre volt több ilyen gondom (mert se a grub, se az fstab, se a könytárak nem voltak jók - nem aprózom el egy hibával). de az tuti, hogy az egyiknél kábe ez lett, és csak sokadszorra vettem észre, hogy ez előtt két oldallal villan a file not found. gondolom akkor nálam a könyvtárak hiánya volt ilyesmi, és így a leírásod alapján a többi is nagyjából úgy nézett ki. akkor én is csináltam róla fotót, de már nincs meg. az világos, hogy még n+1 dolog okozhatja, és hogy elég valószínűtlen hogy pont valami könyvtár hiányzik.
-
lapa
veterán
de a grub mondja meg melyik legyen a root. ez akkor is kajak úgy néz ki, mintha az initramfs kernele elhalna mert nem tudna továbbmenni (vagy ugyanez a rendes kernellel, ha a root ugyan megvan, de valami apróság (mnt dev tmp sys akármi) hiányozna. azért csak megnézném azt a grub bejegyzést meg az fstabot.
-
lapa
veterán
másik topikból ide: szóval extra energiagazdálkodási beállítások úgy gondolom általánosan c2d / centrino platformra (jórészt powertop alapján).
először érdemes megnézni mi a default helyzet: apt-get install powertop , majd táp kihúz, minden futó program bezár, minden szirszar kihúz, wifi, ethernet ki, terminál --> sudo powertop . egeret nem mozgat, vár 1-2 percig mire egy reális eredmény lesz. közben nem nyomogat semmit. ebből indulunk, megjegyezzük a számot, hogy látható legyen az esetleges különbség. ha valami x program (daemon) kóstolja a cpu-t, azt célszerű leállítani míg a mérés megy, és a fényerőt is ismert pozícióba (célszerűen minimum) pakolni.
előre mondom, hogy az alábbiak közül semminek nem szabad(na) látható-érezhető károkat okoznia. tehát attól, hogy elaltatod a sata-t, még nem fog leállni a lemez menet közben vagy takarékosságból leszakadni a wifi. ha bármi változás van, az rossz.
minden az "exit 0" elé kerül.
sudo nano /etc/rc.local
# ez a hangchipet nyugtatja
echo 1 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
echo Y > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
# ez a satát - előtte mindenképp nézd meg, hogy vannak-e és milyen "/hostx/" könytárak. csak az maradjon, ami eleve van és tud írni bele.
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host1/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host2/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host3/link_power_management_policy
echo min_power > /sys/class/scsi_host/host4/link_power_management_policy
# ez ritkábban írja ki a lemezre a kiírandót (annyival nem ritkábban)
echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs
# ez a cpu-t izélgeti, hogy takarékosabb legyen
echo 1 > /sys/devices/system/cpu/sched_mc_power_savings
# ez meg mindent beállít automatán elalvósra, amit csak tud
for i in `find /sys -name autosuspend -exec echo {} \;` ; do echo "1" > $i ; do$aztán van egy külön script, ami akkor indul mikor bekapcsolod az akármilyen hálózatot:
sudo nano /etc/network/if-up.d/power
# ez altatlja a wlan-t (előtte iwconfig -gal nézd meg wlan0-d van-e, vagy máshogy híjják)
iwconfig wlan0 power on
iwconfig wlan0 power timeout 500ms
chmod +x /etc/network/if-up.d/powervinyó parkoltatásához (előtte nézd meg mi mit jelent. az y és Y egyből altat, a B meg 1-255 a takarékosságot próbálja állítani (1 a legtakarékosabb). 255-tel elvileg örökké pörög. nekem a wd amúgy ebből az 1-et meg a 255-öt ismeri, azaz vagy mindig peder, vagy öli magát 5mp-ként...
hdparm -B 1 /dev/sdc
hdparm -y /dev/sdcha nem baj most a phc-t nem írom le elég részletesen, de linux-phc repo felvesz, frissít, 2.6.32-38-phc vagy hanyas végű kernel + headers + headers-generic telepít, linux-phc.org-ról kis patch izé letölt, parancs futtat. utána teszt:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_default_vids
ki kéne adjon valamit. ha nem, akkor vagy a patch nem sikerült, vagy nem phc-s kernel fut (uname -r végén -phc kell legyen) utána meg undervolt-bash nevű script segít a minimum fesz megtalálásában. végén az eredményt szintén az rc.local -ba rak, pl:
echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
echo "31 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vidstudni kell, hogy az eredeti értékek (cat .../default_vids) legkisebbje alá az intel nem engedi feszelni a cput, ez lv cpu-nál pl 17-es vid. akármi is van beleírva ő minimum 17-et fog berakni. más téma, hogy a bal oldali, legmagasabb számmal is érdemes óvatosan bánni, mert már c2d-n is van turbo (aka ida), és a tesztnél jó ideje stresszelt cpu-t nem fogja felküldeni olyan magasra, mint mondjuk szó szerinti hidegindításkor. ilyenkor az egyébként stressztesztelt legbaloldalibb szám kevés lehet.
-
lapa
veterán
válasz
Takhanto #13592 üzenetére
mik vannak, ha a start menüre klikkelsz?
egyébként mégegszer: szerintem elég rizikós amit csinálsz, szerintem kezdd inkább újra. vagy rakj fel egy 10.04-et, az nagyon stabil. vagy rakj fel eleve egy 11.10-et, mert az a jelenlegi legfrissebb.
a 10.10-et kétszer upgradelni szerintem nagyon rossz ötlet, lehetnek rejtélyes hibáid, és elmegy a kedved a küzdelemtől.
-
lapa
veterán
mondjuk nálam úgy van, hogy hitelesítesz, aztán viheted a kártyát amerre látsz. szóval ugyanaz a rendszer, mint jelszóval, nem szarakodtam hogy lockoljon ha kihúzom vagy ilyenek. a kártyát eleve nem lockolhatod, mert mittomén először sudo-zol, aztán nyitod a truecryptet. ezt egy klikkre csak úgy tudod megtenni, ha elengedi sudo után a kártyát.
a fogyasztásmániával meg nagyon szépeket lehet alakítani, csak a kompromisszumokat kell kikerülni valahogy.
-
lapa
veterán
látni láttam, de nem vagyok teljesen képben melyik mit néz. ha minden igaz nem minden esetben triviális a fakelés. de mivel nagy ívben kikerülöm a részleteket nem ismerem. a gépen első dolgom volt lehúzni a szalagkábelt, nekem ne fogyassza a fél tizedwattot. nem lopom én az áramot.
-
lapa
veterán
azért privát adatokat nem bízok ujjlenyomatra. ahogy mondani szokták mindenre felírod, amit megfogsz. akkor már inkább a jelszó, még mindig megnyugtatóbb implementációs oldalról.
vpn kapcsán egyelőre örülök, hogy legalább egy xauth-os ipsecet összehoztam, pláne androidon küzdöttem eleget. ez is a nevetségesség teteje a cisco részirűl hogy nincs működő kliens, mindegy. mindenesetre a certifikás-smart cardos vpn szép feladat, majd egyszer talán nekifutok. de szerintem a fritzbox nem fogja támogatni, csak hekkelt fw-rel.
-
lapa
veterán
válasz
MacCaine #13564 üzenetére
igen, így remek. mondom, működött eddig is, csak a szerver gépen nem tudtam egyből azzal bejelentkezni. várnom kellett nagyjából 10 mp-et, csak utána kérte a pint, addig jelszavazni akart.
egyébként smart kártya for prez. a hálózati meghajtóktól a távoli asztalon át a truecryptig (meg persze a loginig) minden nagyon kényelmes vele.
persze azért relatíve egyszerű dolgom volt, mert nekem az sshfs és a tsvnc is ssh, szóval az ssh-hoz belőve minden arra épülő cucc automatikusan használja.
talán az egyetlen hiányzó részlet, hogy az ubuntu beépített home titkolása nem tudja használni, ezért lett a truecrypt a b terv. már könyörögtem itt-ott egy fde implementációért, és van is egy elvileg működő pakk, de gyak dokumentáció nélkül, szóval az nekem nem elég.
-
lapa
veterán
válasz
MacCaine #13560 üzenetére
köszi, félig értem. rc 0-tól 6-ig mindegyik könyvtárban van ilyen:
... K50pcscd -> ../init.d/pcscd*
szóval akkor a K50-et mindegyikben átírom K20-ra (csak mondtam valamit, látom van egy lehetséges függősége egy másik daemon személyében), és aztán
update-rc.d K20pcscd defaults
? vagy a daemon nevét adom meg
update-rc.d pcscd defaults
?
-
lapa
veterán
üdv. van egy olyanom, hogy ubuntun a login képernyőnél elsőre nem akarja elfogadni a smart kártyát. az a vélelmem, hogy ez csak időzítési gond, egyszerűen nem fut még a daemon. ezt abból vontam le, hogy idővel elsőre is elfogadja, és ennek a gépnek a klónján kevesebb daemonnal nincs gond.
a kérdés, hogy rá tudom-e beszéln arra, hogy mindenképp indítsa el, mire a login greeter megjelenik. köszi.
-
lapa
veterán
be is tenne nem tudnék ssh-zni teló meg gép közt, milyen kocka már. meg nagyon jól jön a linuxos tudás pl ha androidon cisco ipsec vpn-t akar az ember. csak úgy repkednek a mountok meg az insmodok.
scanneléssel sose volt gond, szerintem ami twain azt rádug-scannel. mondjuk szerintem az xsane írója eléggé besavazott, de az ubu-s simple scan elsőre is felfogható.
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #13509 üzenetére
merevlemez-védelem, akksi töltésvezérlés (mittomén csak 40-60% között töltsön)
laptop-mode se nagyon kell lucidon, ha kell energiatakarékos cucc akkor bemásolom. azért egy phc (2.6.32-31) nem árt, az sokat hoz akksiidőben.
a firefox még thinkpad t21-en 384 rammal is elfutott, igaz vicikvacak ssd volt benne vmi udma 1 speeddel.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13507 üzenetére
ubuntun egy thinkpadet belakni kábé apt-get intall tp-smapi-dkms.
elég baj lenne egy intel igp-vel küzdene a linux. legalább egy usb live ubuntu lts-t nézz meg, látni fogod hogy jé, minden műx.
a támogatás annyira nem érint, meg backportolnak mindenfélét. a kritikus cuccok eddig se jöttek (pl apache) de majd megnézem utána mi van. gondolom nagyjából mint vagy debian van, esetleg valami hekkelt gnome a precízre.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13501 üzenetére
én csak annyit tudok mondani, hogy 0 ismeretem van linuxról úgy általában, de szerintem a 10.04 ubuntu olyan jó, hogy nagyon alapos érvelés kéne ahhoz, hogy bármire váltsak. nem a legfrissebb, szóval pölö v4l-lel szívni kell, de ha fenn van akkor onnantól én akárkinek fel merem rakni mert tartósan és jól működik. pedig fut rajta tolna, baranya, a zinternet iso cd-ripből stb.
egyetlen fájdalmam volt, a vdr-ben a dvb-s hang laggolt. miután szétküzdöttem az agyam (szó szerint, mert volt v4l-media-dkms, v4l-dvb-dkms, liplianin ezer verzió, 3.2.2 kernel meg 860 féle konfig) kiderült, hogy a pulseaudio szivatott. szóval ez volt végülis az egyetlen, amire aszondom ezt mégse kellett volna így előadni. persze elég bénán lehet csak leszedni, de ezzel együtt is oké.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13495 üzenetére
ebben a mandrivában nincs smplayer vagy vlc?
egyébként az smplayer telepítése ubuntun tán a legbonyolultabb feladat, amivel az 1.0 találkozik. azon kívül minden megy alapból.
és azért ilyen anomáliák eléggé nincsenek, hogy küzdeni kell a wlannal vagy a képernyőkímélővel.
flash player plugin szerintem firefox flash-aid pluginja, 0 terminál.
-
lapa
veterán
válasz
kovaax #13486 üzenetére
szerintem winen sose kell a registry-t hekkelni. vagyis várj csak. mintha múltkor lett volna valami ilyen... na mindegy, én csak hallottam és ez a linux topik.
legviccesebb múltkor volt, mikor (nem támogatott) celeron 1 mag --> amd 3 mag migrációról olvastam, sysprep és restart után elhalt, "setup cannot continue"-vel loopolt safe módban is. ilyenkor csak egy 1-et kell 0-ra átírnod a registryben, amit a linuxos live cédés regeditorral lehet csak. de azzal lehet. persze parancssor kell hozzá.
-
lapa
veterán
amennyire én értem a kevés tapasztalatommal ilyen univerzális leírást nehezen fogsz találni.
azaz végülis te (a posztod szerint) főként a kernel működésére vagy kíváncsi, de szerintem egy ilyennek konkrét cél nélkül nekiállni elég száraz.
lehet, hogy pont az én példám nem hétköznapi, de nekem bőven elég volt az ubuntu ahhoz, hogy jobban megismerjem mi merre. és belegondolva ez főleg azért van, mert én (céges meg otthoni hobbi rendszergazdaként) sok szolgáltatást használtam windowson is, amiket újra akartam / kellett alkotnom linuxon.
szóval ha az embernek nincs szüksége sok extrára az átlag desktop igényeken felül, akkor végülis jogos lehet, hogy az ubuntun "nincs mit csinálni". és innentől én kérek elnézést, mert jogos hogy nem értesz egyet azzal amit írtam.
mondjuk szerintem ha van otthon legalább egy kis hálózat, vagy ha notiról van szó, akkor már biztosan lehet elfoglaltságot találni (mentések, titkosítás, hozzáférések-megosztások, tűzfal, energiatakarékosság stb.).
talán van ezekre (is) jobban összeszedett dokumentáció, de ahogy én láttam eddig inkább a guglizás meg a dirib-darab infók összelegózása megy. emellett ez a helyzet szerintem tökéletes a tanulásra, mindig csak egy adott témára tud fókuszálni az ember.
a b terv az ekönyvek olvasgatása.
hozzáteszem a kernelen is folyton reszelnek nem elhanyagolható dolgokat, szóval egy újabb kernel memóriakiosztása esetleg tök más, mint az előzőé. bár gondolom pont a memóriakiosztás meg a kernel modulok rendszere (driver modell) nem változik napról napra, csak a példa miatt írtam ezt.
-
lapa
veterán
nézd, az eseted szerintem nem speciális, sőt inkább jellemző. az ubuntu az, ami erre van. képes vagy feltelepíteni, de lehetőséget ad arra hogy akármilyen mélyen belenyúlj.
az, hogy ezt a kérdést feltetted nekem azt jelenti, hogy te ubuntuval szeretnél foglalkozni. illetve szerinted nem, mert írtad hogy az neked túl egyszerű. onnan a következő lépés a debian, fuss neki annak, nézd meg elég nagy kihívás-e. ha a debiant végigjátszottad, akkor jöhet a bsd.
btw mi köze ennek a desktop évéhez?
-
-
lapa
veterán
válasz
bambano #13439 üzenetére
én ha meg akarom nézni mennyi pénz van a modemen, akkor gammu / wammu. asszem kolléga anno erre (meg az én már akkor nyugdíjas siemens s25-ömre) épített kitűnő sms-szervert, ami vagy 6-7 éve megy. már púpos volt az akksi rajta, meg minden reggel ébresztett a szerverteremben, de nyomta. asszem másfél éve hívtak fel pánikolva (már rég nem dolgoztam ott), hogy a 3 fázisú ups elment balra, a telefon meg kikapcsolt és most készülékkódot kér. mákjuk volt mert tudtam. szerintem az 5 év uptime megvolt, telefonnál nem rossz. napi 100-150 kimenő sms-t csinált.
én úgy gondolom minden stickkel megy, ami modemként megy.
-
lapa
veterán
válasz
bambano #13415 üzenetére
a működési elv mássága megvolt, csak a gyakorlati rész érdekelt. azaz hogy érdemes-e küzdenem fail2ban-ról xinetd-re váltással.
ahogy én gondolom az xinetd kisebb erőforrásigényű mert közvetlenebb és nem a logokat molyolja. a fail2ban viszont ha jól értem bizonyos mértékben ddos-t is tud kezelni és minimál konfigurációt igényel.
-
lapa
veterán
válasz
bambano #13411 üzenetére
ezt (meg az előzőben lévőt) kiegészítenéd egy konkrét példával? csak hogy legalább megértsem hogy ezek valamik vagy mennek valahová. mondjuk minden "DSC" előfordulást "nyaralás"-ra. thx.
lámaságból nekem is a metamorphose2 jött be eddig a legjobban, de egy ilyen kopipésztes egysoros olcsóbban kijönne.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13402 üzenetére
én nem az xinetd kapcsán írtam az iptablest, csak azért mert ott kezdődött az adott téma. de valszeg félreérhető volt.
se sambám nincs (sshfs van), se outlook expressem. imap van ssl/tls-sel, de kintről még az sincs. ha kéne, akkor is csak személyes használat lenne és vpn.
-
lapa
veterán
válasz
Anakin007 #13399 üzenetére
ez az xinetd hogyan aránylik a fail2ban-hoz? mert az nagyjából ugyanezt csinálja és asszem az is iptables rulét csinál. persze sokkal fapadosabb.
egyszer már nekifutottam az spa-nak, az lenne az igazi hawaii. mondjuk odáig megvagyok, hogy a lanon (is) minden ssh-n megy, szóval nem lenne akkora nagy ügy implementálni.
...azért ez is, hogy 2005 óta nem volt bug... ezek engem annyira lenyűgöznek, hogy ott van ingyé, vegyed-vigyed.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
nekem ez van felírva a kisokosba kimenő icmp-re, nemtom van-e bármi köze a tárgyalt témához:
nano /etc/ufw/before.rules
# allow outbound icmp
-A ufw-before-output -p icmp -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
-A ufw-before-output -p icmp -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT -
lapa
veterán
válasz
atesss #13364 üzenetére
1. bebútolsz mondjuk egy ubu live cd-t (én azt ismerem).
2. terminálba sudo -i
3. root lettél. terminálba blkid
4. ez kilistázza a lemezeket. ebből az egyik a mentendő lemez lesz.
ha csak kíváncsi vagy, és nem érdekel ha elhal esetleg, akkor nem kell dd-vel küzdeni. a dd annyit csinál, hogy a lemezt 1:1 lemásolja valahová. adatmentésnél lényeges, hogy csak a legszükségesebb mértékben legyen terhelve a hibás vinyó. itt ez ha jól értem nem téma.
ettől függetlenül nagyon nézd meg mit írsz a dd-be, mert én már írtam felül teli lemezt tök üressel így adatmásolás helyett.
5. ha még nem egyértelmű melyik lemez melyik, akkor inkább dobj egy df -h -t is.
6. valszeg lesz egy /dev/sda meg egy /dev/sdb . ami szám ezek után van az nem érdekes, azok a partíciók az adott lemezen belül. amiket egyébként szintén lehet dd-zni, de ez most nem téma.
7. egy olyan lemezre akarsz menteni, ami nem feltétlen van mountolva. ubu live cd esetén a főmenü "Places" (helyek?)-ben is megjelennek a lemezek. az első kattra mountolja, a második kattra megnyitja a tartalmát "intézőben". figyelj, hogy a mentendőre ne kattints.
8. ha az előző pont nem megy (nem egyértelmű esetleg a lemez neve), akkor
mkdir /media/xyz
mount /dev/sdx1 /media/xyz (ahol /dev/sdx1 a cél(!) partíció, amin belülre majd a lemez tartalmát rakod).9. ha jól csináltad legalább megjelenik a desktopon a célpartíció, de szerintem még intéző is nyílik.
10. most lehet dd-zni:
dd if=/dev/sdx of=/media/xyz/akármelyikkönyvtár/valami.img
-
lapa
veterán
-
-
lapa
veterán
válasz
Speeedfire #13336 üzenetére
szerintem mostanra kb senki sem érti mit is szeretnél valójában és hogy annak mi értelme.
be akartam írni, hogy persze van olyan opció, hogy tartsa a leveleket, de nem az a default, és hogy innentől kezdve nem annyira bullshit, amit mondtak. de most csináltam egy kamu accot tb-ben, és most már a "keep messages" a default. a fejem merném rátenni, hogy régen default ki volt véve a pipa.
ettől függetlenül továbbra is: ha egyébként is van thunderbirded meg valami rendszeres mentésed, akkor szerintem felesleges küzdeni mindenféle árnyékszerverrel.
-
lapa
veterán
válasz
Speeedfire #13332 üzenetére
ott lesznek, de ha a helyi szerveren törölsz vagy átmozgatsz valamit, az attól az igazi szerveren nem fog változni.
gondolom a szervereid azért nem törölték az emaileket, mert imappal szedted. a pop3 alapból törölné, és szerintem mindenhol így is van belőve. legalábbis és még csak olyat láttam.
-
lapa
veterán
válasz
Speeedfire #13326 üzenetére
szerintem a helyi szerveren akkor csak kell dovecot, és onnantól nem kell ez a kamukliens se, bármilyen "rendes" klienssel tudsz kapcsolódni.
szerintem ez az atmail eleve nem fog tudni mit csinálni vele, ha nem nyitod meg kifelé a helyi szervered imapját. akkor az meg már legalább dyndns, satöbbi. de ez persze a többi kliensre is vonatkozik.
fontos még végiggondolnod, hogy ha belövöd és a helyi szervert használod, akkor attól az "igazi" szervereken semmise fog történni. azaz rá leszel utalva a helyi szerver elérésére, ha nem akarsz ezer éve elpakolt emaileket viszontlátni az "igazi" inboxban.
én azt mondanám az egészet megspórolod, ha belősz egy kilensen egy thunderbirdöt, beállítod hogy offline töltse le a maileket az összes accról (akár egy közös listába), aztán a könyvtárat a többi adatoddal együtt normál protokoll szerint bakupolod akárhova.
szerintem okosfonon is össze lehet dobni akárhány accot a mailkliensben, aztán hogy az ezekből jövő maileket egyben vagy külön is meg lehet-e jeleníteni az más kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest