- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
- Milyen videókártyát?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Röhögni fogsz, de egy kollegám hasonlót szopott be. Kliensoldali nemtommi, nem is vírus, nem detektálta a védelem, annyit csinált, hogy _időnként_ redirectelte a kliens browsert.
Nem mindig, nem minden megnézett oldalnál, pár F5 "megoldotta" - de addig is egy vírusos vacakra ugratta a böngészőt.
Nem tudom, hogyan került fel (állandó, naprakész vírussvédelem van), végül tán az fprot online scannerje találta meg és szedte le. Nekünk nem vette észre a méregdrága védelem, elvileg végigfertőzhetett volna mindent - mint esetleg nálatok is.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
bambano #8066 üzenetére
Köszi!
Persze, nem lesz, csak furcsállok ekkora programokat használni olyan célra, amihez még rendes smtp szerver sem kell. Ezekben meg egy komplett vállalati levelezés összes igénye benne van. De ha nincs, nincs, felteszem a jó öreg postfixet, hátha megvan még a régi konfigom.
Sipi
-
Sipi
addikt
Üdv...
Megőrülök, egy totál egyszerű dolgot szeretnék, és semmi találat a neten.
Annyit akarok, hogy a saját gépemen minden lokális mail ki legyen küldve. Ez lényegében a cron üzeneteit jelenti, esetleg ha valami logot úgy állítok be, hogy üzenjen, még azt.Nem találok SEMMIFÉLE programot erre. Akármit nézek, vagy túl nagy (postfix) - nincs szükségem full MTA-ra.
A másik véglet a leegszerűsített SMTP-klón, ssmtp, esmtp, ésatöbbi. Ezek meg csak annyit tudnak, hogy megadok egy külső rely hostot.De nekem nem kell rely host! A leveleimet máshogy olvasom, nem kell komplett POP3, IMAP, TSL, ADSL, anyámkínja szerver. Egy nyamvadt kis programot akarok, ami a lokál usereknek kiküldi a levelet, már tökmindegy, milyen mailboxba (mbox vagy maildir, mindegy, csak ne dead.letterek üljenek a HOME-ban).
Tényleg nem létezik ilyen megoldás? Olyan, ami egy apró, ki sprogram, pár sor beállítani, és nem csinál a rendszeremből komplett IMAP-POP3 szervert?
Sipi
-
Sipi
addikt
Pedig hidd el, az Ati fényévekkel szarabb. Egy kellően összerakott, tesztelt, régio programokat használó és népszerű disztróban nem lesz vele gond, mert addig keresnek hozzá való XServert, kernelt és beálíltásokat, amíg megy - és gyorsan kiadják.
De az, hogy egy adott ati-driver gyakolratilag csak egy adott verziójú kernellel és xorg-serverrel hajlandó futni, nonszensz. A Mobility Radeon 9600-asomon még sosem ment rendesen a zárt driver, az új kerneleket egyik driver sem ismeri, a régieket többnyire már nem szokta, az xorgom neki katasztrófa. Kb. 5 verzióváltás után eljutott odáig, hogy legalább a 2.6.2x-es sorozatú kernelen hajlandó lefordulni a legújabb - igaz, modprobe-olni ezt sem lehet, hiszen maga a modul hibás lesz.
nVidia-val ez szokott lenni, hogy igazából kétféle driver van, a legacy a régi (de elég durván régi) kártyákhoz, és a sima minden máshoz.
Sipi
-
Sipi
addikt
Sziasztok!
Az lenne a gondom, hogy...
Az itthoni desktop gépemre feltettem a postfixet, minden szép és jó, tudok levelet küldeni, és a cron is elküldi a local maileket.De van egy laptopom. Nem akarok rá komplett levelező-rendszert tenni. Nekem egy kis apróság kellene, ami annyit csinál, hogy ha a konzolos mail-ből levelet küldök külső címre, átteszi egy akármilyen SMTP-szerverre, ha pedig lokál címre küldök, elküldi a levelesládámba.
Egyszerűen nem lelek ilyet... ssmtp, esmtp, mind csak külső SMTP-szerverrel kommunikál, nagy ívben tojik arra, hogy itt most lokál mailről van szó.
Mi a megoldás? Van valami egyszerű, felteszem, kicsit konfig és megy? Nem hiszem el, hogy ehhez egy komplett Postfixet/Qmailt/Eximet kell feltenni egy sima desktop gépre.
Sipi
-
Sipi
addikt
Sziasztok!
Kerestem, de nem leltem. Valaki tudna mutatni egy összefoglalót, hogy az Ati bináris driverének (fglrx) milyen xorg.conf-ba írható paraméterei vannak?
Az Ati doksijában szinte semmi nincs (életemben nem láttam még ilyen vackot...), alapbeállítással pedig (ha éppen nem fagy) a laptopom LCD-je _villog_.
Némileg meglepett, úgy tűnik, a háttérlámpát kb. 10Hz-es frissítéssel ki-be kapcsolgatja.Emellett szétesik a kép, kissé lassú, ésatöbbi. Innen-onnan találtam pár opciót, a végére összegyűlt vagy 30 darab, de mivel hivatalos helyen kb. 5 darab szerepel, nem tudom, egyáltalán érvényes opciók-e.
A 8.501-es verzió van fent.
Köszönöm!
Sipi -
Sipi
addikt
A billkombó váltás az ACPI feladata (mármint hogy elcsípje, mit nyomtál meg, és a megfelelő ACPI-eseményt generálja). Ehhez a be kell tölteni a laptopnak megfelelő modult - van pár a kernelben, meg külön is léteznek. Beépítve talán csak Dell, Asus, Acer és IBM van.
Ha az ACPI megy, akkor két eset lehetséges:
1. Jól megírták a videodrivert, ami figyeli az ACPI-eseményeket és automatikusan kezeli a váltást is. A Savage kártyámnál ez minden buhera nélkül ment.
2. Ennek ellentéte.
Ilyenkor kotorni kell pár előre megírt ACPI-scriptet, amelyeket az ACPI konfig könyvtárába téve kezelik az eseményt. A thinkwiki-n van pár ilyen mindenre, videováltásra is - mivel szabványos eseményekről van szó, valószínűleg átírható a Toshibádra is.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #6126 üzenetére
Az Intel 100-ashoz úgy rémlik, két driver is van. Az egyik, talán e100 a Donald Becker féle, ős-driver - de van másik is, csak most nincs kernel, amin meg tudom nézni.
Ilyen tesztet sosem csináltam, de az egyik driver indulásnál ki szokott írni nálam is holmi megszakításos problémákat, majd vígan megy tovább. A másikkal nem adott ilyet.Mi a softirq? Amikor nem tud hardveres IRQ-t kiosztani? Mert akkor ACPI-vel kellene kezelnie a virtuális IRQ-kiosztásokat, de te mintha letiltottad volna.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Anakin007 #6048 üzenetére
Ezzel nincs, de anno nekem nvidia-val volt olyan, hogy bizonyos videokimeneteket nem szeretett. MPlayerrel játszottam le videót, és ha vo=xv volt megadva, szintén fagyott. Az xvinfo indítására is kilépett, aminek örültem, mert pár programom indulásnál alapból meghívta az xvinfo-t.
Tipp: konzolban az xvinfo, glxinfo, xdpyinfo, xrandr programokat indítsd el, hátha valamelyiktől fagy. Az első kettő esetén értelemszerűen azzal van gond. Az xv talán egyszerűbb, átírtam xvinfo.old-ra a binárist, így nem tudta semmi elindítani. A többinél majd varázsolunk valamit.
Aztán egy újabb driver megoldotta a problémát.
Sipi
-
Sipi
addikt
Az XP-t egyáltalán nem érdekli, van-e valami a gépen, és mi az. A gond pont abból szkott lenni, hogy szó nélkül lebarmol mindent...
Ha nem jut el addig a képernyőig, hogy kiírja, milyen partíciók vannak, de maga a telepítés elindul, nem a Linux miatt lesz gond. Esetleg nem ismer fel valamit a gépben. (Pl. SATA-merevlemezek vannak benne, amiket egy sima, Service Pack-mentes XP még nem tud kezelni.)A Windows XP, vagy pl. az Acer laptop topikban sok hsz született erről, milyen módokon lehet működésre bírni.
(Émmeg lusta vagyok leírni.
)
Mod: kedves Linux topikosok! Akik ismernek, ismernek, akik nem, nem. Ez utóbbiak ne merjenek lecseszni. De szégyellem magam, milyen tuskó, tahó paraszt módon tudtok reagálni arra, hogy valaki nem óhajt Linuxot használni a gépén. Az ilyenek miatt kezdem szégyellni és titokban tartani, mik futnak az itthoni gépeimen.
Maradok tisztelettel:
Sipi -
Sipi
addikt
Ööö, mondjuk mi lenne, ha az XP telepítése alatt, az XP telepítőjéből törölnéd a partíciókat, aztán telepítenéd az XP-t?
Nem igazán értem, mi a problémád, meg mit akarsz formázni, meg honnan, meg hogy...Ha nem tudod, XP telepítés során hogyan kell partíciót törölni, akkor, khm, inkább ne vállald el a feladatot.
Sipi
-
Sipi
addikt
Felesleges, elég a modules.d, vagy modprobe.conf vagy ilyesmiben megadni a lirc modulnak, hogy
install lirc_serial setserial /dev/ttyS0 uart none; modprobe --ignore-install lirc_serial
Így amikor be akar töltődni a lirc modul, automatiusan ki is kapcsoltatja a serial modullal a megfelelő portot.
Sipi
-
Sipi
addikt
Tudtommal a setserialnak mindegy, modul vagy beleforgatott. Tekintve, hogy nem a modulparaméterekkel variál, hanem szimplán lekapcsolja.
És nálad ez tutira sikerül, mert különben be sem tudod tölteni a lirc-serialt, leállna device busy hibával.A dmesg nem ártana. Ha a modul betöltése után olyasmi van csak benne, hogy lirc-serial loaded, meg pár adat, akkor okés. Az irw-t felejtsd el, ahhoz a lircd-nek is működnie kell, plusz lépés - irrecord vagy mode2, ennyi kell, a lircd ne is fusson. Ez közvetlenül a modul által fogott nyers jelet veszi.
Ha semmit nem kapsz, akkor vagy nem működik a ketyere
, vagy rossz IO-portot, megszakítást használ. Én a lirc-sir-t be tudom tölteni a legváltozatosabb paraméterekkel, ha éppen nem foglalt az adott tartomány, akkor úgy tesz, mint ami fut. Csak persze jelet nem vesz sosem.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #5709 üzenetére
Az eszközök kezelése (pl. IRQ-kiosztás) az ACPI-vel igazán hatékony. Enélkül kb. egy ISA PnP szintjére esik. Ha egyszer belőtted, hogy minden eszköz menjen, okés, csak ne változtass semmit a gépben.
A másik a komplett energiagazdálkodás.
És ACPI nélkül kb. a teljes absztrakt hardver-megjelenítést elveszted. Laptop esetén pl. semmiféle plusz funkció (LED, lid, open-close, elem-állapot), illetve egyes esetekben hőmérséklet-, fordulatszám-figyelés sem lesz.
Szimpla szerver esetén, ami műgyantába öntve áll a sarokban, nincs pitiszka, kikapcsolható. Desktopként viszont szerintem elég gáz így használni.
Sipi
-
Sipi
addikt
Elsőre anno nekem is az volt, pont azért, mert tele a net rossz doksival. Miután kész vagy, átgondolod, rájössz: pofonegyszerű.
1. A LIRC moduljait nem lehet automatikusan betölteni, mert az eszközei többnyire nem autodetektálhatók. Sőt, a soros portra csatlakozó eszközök többnyire házibarkácsok.
2. A LIRC csomag több száz távirányító adatait tartalmazza. De ennél jóval több van forgalomban - nem lehet mindet megcsinálni, kézzel kell elkészíteni a gombkiosztást.
3. A folyamat egyszerű: lirc modult betöltöd, létrejön a lirc-eszköz, amit a lircd daemonnal figyeltetsz. Ez detektálja a gombnyomást és visszaadja, mit nyomtál meg vagy engedtél fel.
4. Ezt az eseményt a programoknak átadod. Többnyire ez sem mehet automatikusan, mert a távirányítók eltérőek. Nálam pl. nincsenek fel-le-bal-jobb gombok. Ha az mplayerbe beledrótozták volna ezeket is, nem tudnám irányítani.
5. A natív LIRC-alkalmazásokkal nem szokott gond lenni. Az MPlaer, Mythtv, Freevo saját maga kezeli, saját konfigja van, nem zavar be semmibe. Ha elindítod a Freevo-t, saját beállításai alapján kezeli az infrát. Ezekhez a lircrc sem kötelező - ha nem csinálod meg, akkor minden programnak külön fájlban kell megadni az irányítás adatait.
Annyiban kényelmes a lircrc, hogy egy helyen lesz minden program minden adata.Gond akkor van, ha a program nem ismeri a LIRC-et, ekkor a külső irexec programmal kell irányítani. Ehhez meg már kell a lircrc, és némi trükk. Ezek is dokumentálva vannak itt-ott, nem bonyolult, csak elsőre nehéz átlátni, mert a lircrc-be egymásba ágyazott blokkokat kell írni.
A mai Gentoo-mon már nem kell semmi barkács, a telepításnél megadtam, melyik modult fordítsa, ehhez automatikusan létrejöttek a modult leíró fájlok. Csak a lircd.conf-ot kellett megcsinálni, de a Hauppauge-hoz már van előre elkészített conf, szóval az sem kellett.
A serial annyiban macerás, hogy a soros porton lévő infra-eszköz fizikailag egy soros port, semmi több. Ezért persze, hogy a serial driver kezdi kezelni. Neked kell megadni, hogy bocs, de ez nem az, és rádumálni, hogy engedje át a terepet a lirc-serialnak.
Ennél még mókásabb a soros portként funkcionáló IrDA eszköz, amit Lirc-cel akarok hajtani... Ott két drivert kellett ledumálnom arról, hogy kezelje.Sipi
-
Sipi
addikt
Ahogy nézem, ez a hardware.conf valamiféle egyvelege a hardver, szoftver, az élet, a világmindenség és minden témájának. Amit írtam, azok kellenek, meg kell adnod a modul paramétereit, a lircd.conf-fal a távirányítód leírását, aztán ebben a fájlban kell megadni, hogy a lircd indulásakor mik történjenek.
REMOTE="samsung" - gondolom, ez annak a távirányítónak a neve, amit a lircd.conf-ban megadtál.
REMOTE_DEVICE="/dev/ttyS1" - nem ismerem a serial drivert, én a sirt használtam, lehet, hogy ez a jó eszköz... Esetleg a ttyS0 lehet még jó. Mindenesetre amit itt megadsz, azt kell megadnon a pre_install opciónál is, hogy a serial driver ne írja felül.
REMOTE_LIRCD_CONF="/root/lircd.conf" - ez szvsz hülyeség, általános konfigot ki a fene ment a /etc-n kívül máshova? Ez megy a /etc-be.
START_LIRCD=true
#START_LIRCMD="false" - ha a lircmd nem kell, megadhatod, hogy ne induljon.
LOAD_MODULES="true"
LIRCMD_CONF="/root/lircd.conf" - megint hülyeség, ráadásulk hibás! A lircmd szintaktikája más, mint a lircd, ezt töröld, vagy /etc/lircmd.conf legyen. A fájl meg üres.Gentoo alatt az alap lircmd.conf tartalma:
PROTOCOL IntelliMouse
# ACCELERATOR start max multiplier
ACCELERATOR 2 30 5
ACTIVATE * RESERVED
MOVE_N * 2
MOVE_NE * 3
MOVE_E * 6
MOVE_SE * 9
MOVE_S * 8
MOVE_SW * 7
MOVE_W * 4
MOVE_NW * 1
MOVE_IN * CH+
MOVE_OUT * CH-
BUTTON1_TOGGLE * 5
BUTTON1_TOGGLE * RADIO
BUTTON2_TOGGLE * VOL+
BUTTON3_TOGGLE * SOURCE
BUTTON1_CLICK * TV
BUTTON1_CLICK * VOL-
BUTTON3_CLICK * MUTE
# BUTTONx_CLICK, BUTTONx_UP, BUTTONx_DOWN are also possibleFORCE_NONINTERACTIVE_RECONFIGURATION="false"
START_LIRCMD=""Így el tudod indítani. Az egyetlen vacakolás még a létrejövő eszközzel lesz. Először azt javaslom, rmmod serial, meg ami ehhez köthető (8250). Aztán modprobe lircd-serial, a megadott opciókkal. Nem szabad ütköznie semmivel - ha igen, a serial driver még mindig fogja az összes soros portot. A pre_install opcióban módosítsd az S0-t, míg végre betöltődik a lirc-serial. Ha kész, nézd meg, milyen eszköz jött létre: a ttySx mellett van-e lirc0, lirc/í, ilyesmi. Ha igen, szerintem azt kell majd használnod, megadnod a hardware.conf-ban.
Ha végre nincs ütközés, a modprobe sikeres, megvan az eszköz, már automatikusan el tudod indítani.
Az irrecorddal nem kell kuszálni. (Ezt nem is értem, ezzel semmit nem tudsz elrontani a rendszereden, max. az irányító gombjait nem ismri majd fel a lircd.) Elindítod, kér pár gombnyomkodáést, míg detektálja, milyen a jel, aztán egyesével megadod a gombokat. Ha már van lircd.conf-od, benne az irányító adataival, gombokkal, semmit sem kell csinálnod vele.
Pár sor a lircrc-mből:
begin
prog = mplayer
button = RADIO
config = pause
end
begin
prog = mplayer
button = VOL-
config = volume -1
repeat = 1
end
begin
prog = mplayer
button = VOL+
config = volume 1
repeat = 1
endAz irexec-be nem menjünk bele, ha nagyon kell, inkább elküldöm emailben, mert magyarázni nehézkes, anno szétdurrant tőle az agyam.
Szerintem nálad az a gond, hogy több leírást követtél, ezek némelyike hülyeséget írt. A helyedben törölnék minden fájlt, amivel telepakoltad a rendszeredet, és azt a hármat, ami kell, a helyére teszed. /etc/lircd.conf a távirányító adataival, /etc/lircrc azzal, hogy melyik gomb mit csináljon, meg az a hardware.conf nevű izé.
Sipi
-
Sipi
addikt
LIRC röviden, általánosan. Nem ismerem a disztródat, ezért nem tudom megmondani, hova kell beínri ezeket.
1. Telepíted, a modulok leírójában megadod a lirc-serial paramétereit (nálam /etc/modules.d/lirc):
options lirc-serial irq=4 io=0x3f8
pre_install lirc-serial setserial /dev/ttyS0 uart noneEz elsőnél add meg a saját soros portod adatit. A második sor mondja meg neki, hogy betöltődéskor vágja kupán a soros drivert, mert lefoglalja a lirc portjait. Másik megoldás, hogy a lirc-serialt töltöd be először, és csak utána a serialt.
2. A /etc/lircd.conf fájl elkészítése. Ez mondja meg, milyen távirányítóval kezeled a gépet. Csak a begin remote van benne, ebből akármennyi lehet! A gombok, az infrasugár fizikai adatait írja le.
3. Ha betöltöd a lirc-serial modult, elkészül a lirc eszköz (pl. /dev/lirc/0, /dev/lirc0). A lircd daemon indítása után a daemon figyeli ezt az eszközt, és ha jelet érzékel, a lircd.conf alapján eldönti, melyik gombot nyomtad le.
4. Az összes többi a user dolga. A lircrc fájlok határozzák meg, x program futásakor y gombot lenyomva mi történjen. Ez lehet a /etc/lircrc globális fájl, vagy a home könyvtárakban .lircrc. A formátumuk ugyanaz.
5. Ha egy program natívan támogatja a lirc-et, elég ennyi. Ha nem, az irexec programot elindítva (-d kapcsolóval dámonizálódik és megissza a söröd) bármit kezelhetsz. Ilyenkor a lircrc-ben a prog = sorban nem a futó programot adod meg, hanem az irexec-et, aztán belezavarodsz az egymásba ágyazott ciklusok sorába.
6. Az irrecord, mode2 futásához nem kell a lircd daemon, mert magát az eszkközt kérdezi le, amit a lircd lefog.
7. A leggyorsabb tesztelés az irw-vel lehet. Ha fut a lircd és az eszköz is él, kiírja, milyen billentyűt nyomtál le. Így láthatod, hogy működik-e az eszköz, és a lircd értelmezi-e a kódokat.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Major Major #5457 üzenetére
T23. Végül is nem OFF, de összesen ketten rágódunk rajta, ráadásul csak azt tudjuk leírni, hogy nem működik.
A fórum többi ThinkPadese (akik egy rásze ráadásul Linuxozik is) pedig nem óhajt részt venni eme világmegváltó tesztelésben.
Sajna, a T20 és T23 elvileg ugyanaz, most jó ideg lettem, hogy a T20 miatt nálam is mennie kellene.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Major Major #5454 üzenetére
Akkor ugyanott jársz, mint én.
Kieszedted az IrDA-kezelő modulokat.
Letiltottad a serial-modult.
Ergo, nincs mivel ütköznie, de nem is lát jelet...Ez a modul a National SemiConductor IR chipjét kezeli. A log azt írja, nem talál a megadott helyen eszközt, így valszeg be sem töltődött, azért nem listázza az lsmod.
Most találtam még vagy 20 cikket, mind azt írja, milyen klasszul megy az IrDA-s távirányítás. Érdekes módon mind a fő lépésnél ugrik egyet, leírja, mit kell matatni, hogy betöltsd a modult, majd a következő lépés: öröm, bódogság, megy a lirc.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Major Major #5451 üzenetére
Semmi... De elszomorítasz. Épp azon voltam, hogy más ThinkPadeken is kipróbálom az IrDA portot, erre kiderül, hogy esélytelen?
Fene vinné azokat a fickókat, akik leírják, hogyan csinálták és hogyan működik... Ezek szerint nem kitaláció.
Úgy rémlik, nem elég a setseriallal kikapcsolni a serial támogatást. Ubuntu alapból mindenféle modult betölt, ergo bent lesz az irda-kezelés és az irda driver (nsc-iscc?) is. Ezeket is ki kell szedni. Minimális betöltött modullal elértem, hogy nem fagy (a seriallal akad, resource busy, az irda-val fagy), de jelet nem érzékel.A neten keresgélve az jött le, hogy az IrDA szabvány totál más frekvenciákat, modulációt, mittudoménmit használ, mint a LIRC, valószínűleg egy programozható táviránítót kellene kipróbálni, amin változtatható a jel.
Sipi
-
Sipi
addikt
Valaki memory leakre? Esetleg egy egyszerűbb módszert, amivel megnézhetem, milyen modul, lib, akármi ereszt.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
zoltanz #5444 üzenetére
A Ralink chipsetekhez kétféle driver létezik. (Pontosabban három, de a harmadik a ralink saját, eredeti drivere, ami ősrégi, elavult és már nem működik.)
Az első az eredeti ralink driverekre épülő legacy sorozat (rt2400, rt2500, stb.) Ezekhez régebbi kernel kell (úgy rémlik, a 2.6.20-as sorozat előttiek), az ebben lévő régi WLAN-támogatás, software mac addon. Csak alapvető funkciókat támogat, illetve a hozzá adott rutilt programmal lehet kezelni. (Ez olyasmi, mint a Windows saját wifi-kezelője, de csak ralink chipsettel működik.)
A fejlettebb driver a 2.6.2x-es sorozatban jött be. (Talán 2.6.23-tól.) Teljeskörűen Linux-kompatibilis - ez azt jelenti, hogy pl. a NetworkManager is ismeri, támogatja a standard linuxos wifi-kiegészítéseket. Ehhez viszont semmi más program, driver nem kell, benne van minden a gyári a kernelben, csak bekapcs a megfelelő wifi/wlan-támogatás.
Amit írtál, az rt71/73-as driver, vagyis a régi verzió. Ehhez a kernelben csak a Wireless LAN driverek támogatását kell bekapcsolni, valamint a Wireless Extensiont. Szerintem minden disztribúcióban így van - vagyis csak telepítened kell az rt61 (rt71?) csomagot. Keress rá a csomagkezelőben, milyen Ralinkes driverek vannak.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ha már RAM és zabál.
Nemrégóta meghibbant pár KDE-s alkalmazásom. Kontact, Kmail és KOrganizer. Indít, majd elkezdi zabálni a memóriát, a swapet, paff.
És nem tudok rájönni, mitől. strace nem mond semmit, leáll valahol és elkezd zabálni. Még csak nem is függvény megnyitásánál álldogál.Azt sikerült kikísérleteznem, hogy a KMailt üresen indítva (nincs beállítva account) jól működik. IMAP vagy POP3 account hozzáadása után taccsra vágja magát.
Weben nem leltem hasonló hibát.3.5.9-es KDE, mostanában frissítve. Valamelyik titkosító-motorra tippelek,de a kmail úgy tudom, sajátokat használ.
Van valakinek ötlete, tapasztalata, mi okoz ekkora mértékű memory leaket?
Sipi
-
Sipi
addikt
A /proc az nem más, mint a kernel kivezetése a fájlrendszerbe. Mindenhol ugyanaz - amit ide írsz, egyből megy a kernelnek és azonnal megváltoztatja a működését. Süsü alatt is ugyanúgy kell működnie.
Próbáld ki parancssorból, wgettel leszedni az adott fájlt! Lehet, hogy csak a GUI-s programok (Opera, FF) szarok. A wget menet közben pár infót ki is ír a letöltés menetéről.
Sipi
-
Sipi
addikt
1. Gőzöm sincs.
2. A scaling jó dolog, enélkül egy éles rendszer nem működik hatékonyan. Működés közben kapcsolatba kerülsz helyi hálóval, közeli szerverrel, a világ túlfelével - mind más fizikai közeget használ, illetve a felhasználás módjától is függ, aktuálisan mi az optimális ablakméret. Úgy tudom, nagytávolságú, folyamatos átvitelhez nagyobb méret jobb, és vica versa.
Nem a módszer megléte a gond, hanem hogy egy ősrégi szabvány csak kismértékű változtatást engedett. Ezután jött egy újabb (szintén elég régi), de az eszközök egy része nem ismeri a teljes protokollt, nem tudja olyan finoman állítani az ablakméretet, mint ahogy a szabvány előírja. De valamilyen mértékben igen, tehát teljesen kikapcsolni felesleges - itt csak beállították olyan működésre, hogy a modernebb szabványt ne használják.Telepítésnél szerintem azért nem vacakolnak a részleges beállítással, mert úgyis csak egy géphez, egyfajta átvitellel kapcsolódsz (a Debian tükörszerveréhez csatlakozol ftp vagy http protokollal). Valószínűleg úgysem lesz window scaling a használat során, maradhat kikapcsolva.
Sipi
-
Sipi
addikt
Buggy routers may cause network problems
If you experience network problems during the installation, this may be caused by a router somewhere between you and the Debian mirror that doesn't correctly handle window scaling. See #401435 and this kerneltrap article for details.
You can work around this issue by disabling TCP window scaling. Activate a shell and enter the following command:
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
For the installed system you should probably not completely disable TCP window scaling. The following command will set ranges for reading and writing that should work with almost any router:
echo 4096 65536 65536 >/proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem
echo 4096 65536 65536 >/proc/sys/net/ipv4/tcp_wmemSipi
-
Sipi
addikt
A lircrc-t viszonylag könnyű előállítani. Akár a doksihoz mellékelt példa alapján, akár pl. az mplayer, xine, stb. programokhoz weben található fájlokból.
A problémás a lirc vezérlője, ami a távirányító gombjait és kódjait tartalmazza. De leírás alapján ez is megcsinálható, van beépített program, ami érzékeli, mit nyomsz le, és megadod, ez melyik gomb. (Na jó, ez tényleg tré munka.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5329 üzenetére
Ihh, igazad van. Több évig egyszál gépem volt, mindig úgy használtam, hogy én gépem, én IP-címem.
Konkrét szerverként is működik, a belső hálóra mindenféle szemetet kiszór (samba, ntp, meg ami perverzió időnként eszembe jut). De értelek.Nem jó ötlet, de olymindegy, hiszen kívülről senki nem tud név alapján elérni, nincs regisztrálva. Postfix-szel meg szenvedtem régebben, és az össze-vissza mail server, mail client beállításaimnak az tett a legjobbat, ha eleve a szolgáltatóm doménjébe tartozom.
De győz az ego, lefgyen minden Sipi.Köszönöm.
P.S.: sima LIRC nem bohóckodás, egyetlen macera a távirányító beállítása, de pl. a Hauppauge-m megvolt már előre. Még kész lircrc-ket is le lehet tölteni innen-onnan, alkalmazásokra hangolva.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5326 üzenetére
Neem, neve sipipc, doménnek megadtam a szolgáltatóét (hadd örüljenek
).
Arra értettem, hogy egyes alkalmazások a gép nevét pingelni akarják, vagy lekérdezni, hogy él-e. Egy sima asztali gép esetén a hosts-ban nincs semmi, csak a localhost 127.0.0.1, a gépnév pedig a hostnamer-ben van megadva. Ergo ilyen esetben pingelheted a sipipc-t, hiszen az nem egy címmel rendelkező gép neve.Emiatt kellett anno betenni, hogy a sipipc is legyen 127.0.0.1, ekkor a KDE valasmilyen szolgáltatása nem állt le percekig a sipipc után kutatva.
Ha így átírom, akkor viszont 192.168.1.1 lesz a sipipc, a klienseknek is, a szervernek is. De a szervert, amikor használom, nem a belső háló érdekel, hanem az internet, az xmltv onnan kérdezi le az adást, stb. Ekkor bekavarhat-e valamit, hogy a sipipc nevű gép, ha pingeli magát, 192.168.1.1-et kap, holott az ő ip-címe inkább a ppp-s cím.
Infrát nem akarod kipróbálni?
Távirányítóval vezérelt laptop...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5322 üzenetére
Mekkora ökör vagyok... Köszönöm!
Remélem, a szervernél nem kavar be, hogy saját neve a belső hálózat címe egyben. Mert papíron ugyan szerver, de egyébként erőteljesen dekstop-gép (meló, játék, tévé, videó, audió).localhost: rengeteg helyen azt láttam, hogy a hosts-ba 127.0.0.1 néven gépnév gépnév.domén localhost kell, hogy kerüljön. (Úgy emlékszem, a KDE-nek volt valami óhaja, ha nem így adtad meg, piszkosul belassult.)
Sipi
-
Sipi
addikt
Hm, ha már ThinkPades Linuxosok is felbukkannak itt, megkérdem.
A ThinkPadeken van infra port. Ez alapvetően IRDA-csatoló, teszteltem, az infrás telefonomat szépen kezeli.
Találtam azonban leírást, ami említi, hogy működtethető sima LIRC-es infraként is. A lirc-sir, esetleg lirc-serial modul kell hozzá. Minden leírás azt mondta, hogy ha betöltöm a lirc-sir modult és kiírja, hogy xy címen, helyen, megszakításon megtalálta az eszközt, és ez egyezik a BIOS-beállításokkal, onnantól menni fog.Én betöltöttem. Kiszedtem minden más modult, nincs serial, nincs irda, semmi. dmesg alapján felismerte az infraportot. De semmiféle jelet nem vesz, két távirányítóval is próbáltam.
Bár ami furcsa, sokszor totál rossz címen és IRQ-n leli meg az eszközt, olyanon, ahol sem infra, sem soros nincs. Időnként pedig, ha megadom a helyes értékeket, csontra fagy...Próbálta már valaki? Dühít, hogy ott van a gépen, elvileg ismeri és kezeli is a driver, csak használni nem tudom, mert nem érzékeli, hogy lenyomom a távirányító billentyűit...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5316 üzenetére
Közel jársz.
Szóval otthoni "szerver" dnsmasq, ez a DHCP és a DNS forward cache is. A dnsmasq osztja a netet a klienseknek. Egyszem kliensem jelenleg networkmanagerrel kapja az észt, elküldi a HOSTNAME-ben tárolt saját nevét, erre kap egy IP-t és minden egyéb hálózati beállítást. (Mondjuk alapban ez sem ment, a dhclient nem küldött nevet, de megoldottam.) Így a dnsmasq saját cache-ében benne lesznek a kliensek nevei, címei is. A szerver minden rácsatlakozott klienst ismer, és saját magát is. A klienseken be sem raktam a hosts-ba a saját nevüket, mert a DHCP úgyis leosztja az IP-címmel együtt.
A szerver azonban gázos. Nem tudom berakni a hosts-ba a saját nevét, mert ppp-vel kapja a szolgáltatótól a címet, az pedig dinamikus... A hosts-ban most csak sipipc 127.0.0.1 szerepel, ennyi fix infó. Ezt egyrészt nem adja át a klienseknek, másrészt ne is adja, mert minden kliensemnek ugyanaz lesz a localhost neve.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
dabadab #5309 üzenetére
Rendes otthoni LAN-t szeretnék... Haver jön, win vagy lin, bedug, kap IP-t, a szerver tudni fogja, hogy az a nevű gép milyen IP-t kapott, tudja pingelni, és a csatlakozott kliensek is ismerik a szervert névről. Nem kérhetem meg gipsz jakabot, hogy írogassa át a host fájlt.
Sipi
-
Sipi
addikt
Nem.
Gentoo-m van, rengeteg jól működő automatizmussal. És nem hiszem el, hogy nincs rá "hivatalos" mód, hogy úgy működjön, ahogy azt elvárnám. Van egy resolvconf-gentoo csomag, az pont ilyenre jó, hogy a különböző resolv.conf-okat egybefésüli, származzanak bármilyen forrásból. Annyi gond van vele, hogy automatikusan az utolsó sorba teszi a localhostot, így nem sok értelme van, mert a névfeloldás során sosem kerül rá sor.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ezt tudom, de akkor meg nem lesz internetem.
Úgy kellene, hogy a resolv.conf első sora a localhost, majd utána a ppp-től kapott DNS-ek. Így először saját magát kéri le a DNS-cache-ből, ha nincs találat, megy a szolgáltatóéra. Meg lehet oldani, hogy kapcsolódás után kézzel (scripttel) beleírom, de ez elég gagyinak hat...Sipi
-
Sipi
addikt
Egyik felére megoldás, ha a /etc/resolv.conf-ba első nameserver-nek a 127.0.0.1-et veszem fel. Ezzel csak az a gond, hogy mivel ppp-vel kapcsolódik a dekstop, automatikusan kapja a szolgáltató nameservereit, a resolv.conf automatikusan jön létre. A boot végén kézzel kellene belebarmolnom a plusz bejegyzést?
Furcsa, ha Win-t indítok a kliensen, megkapja DHCP-n keresztül a desktop server nevét is, működik a névfeloldás.
Sipi
-
Sipi
addikt
Sziasztok!
Otthoni hálózatban kellene egy kis segítség.
A desktop gépem ppp-vel megy ki a netre. Ez megosztja a másik hálókátyáján a többi gépnek. DNSMasq-ot használok otthoni DHCP- és DNS-szerverként.
Az működik, hogy a LAN kliensek megkapják a hálózati infókat (IP, domén, DNS server, stb.) A kliensek regisztrálják is magukat a dnsmasq adatbázisában.A kliensen ha pingelem a kliens nevét, a saját, DHCP-vel kapott IP-jüket adja vissza. Ez OK. Viszont nem tudom, hogyan lehet átküldeni a dnsmasq-kal a szerver nevét. A kliensről nézve hálózat van, de a kiszolgáló név alapján elérhetetlen, csak 192.168.0.1 "néven" él.
A szerver oldaláról pedig az a gond, hogy a dnsmasq-ban regisztrált kliens név alapján nem elérhető.
1. Hogyan lehet elérni, hogy a dnsmasq a klienseknek elküldje, hogy a dnsmasq szerver neve homeserver, az IP címe pedig xxx (ami ugye a ppp miatt állandóan más)?
2. Hogyan lehet elérni, hogy a dnsmasq-ban regisztrált kliensek nevét lássa a szerver?Sipi
-
Sipi
addikt
Az nv framebuffer ütközik az nvidia driverrel. De a vesa nem.
Vesa framebufferből kétféle van, de 64 biten csak az eredeti vesafb megy. (A vesefb-tng ki sem választható.) Mai napig ezzel használom az otthoni AMD64 gépemet, nvidia bináris driverrel.Jó leírások vannak a beállításról, csicsásításról a Gentoo Wiki lapján.
Sipi
-
Sipi
addikt
ATA/ATAPI/MFM/RLL support :minden off gyökérből
Igen.SCSI device support: minden modul bentvan (cd, disk,stb..)
Ne modulba. Ha nincs vinyó-támogatás, hogy fogja betölteni a root partíciót?Serial ATA (prod) and paralell ATA (experminetal) drivers
Igen, ez az. Az AHCI nem jó, az nvidia nem szabványos, nem működik vele. A két nvidia kell, pata és sata.Ne keverd a dolgokat. A pata vezérlőnek pata driver kell, a sata vezérlőnek sata. De nem mindegy, az alrendszer mi. Jelenleg kidobják a régi IDE-alrendszert, áttérnek arra, amit a sata-hoz fejlesztettek ki. Mivel pata eszközöd és vezérlőd is van, kell a pata, de ez is az új, libata rétegen keresztül lesz vezérelve. Annyira, hogy nem lesz többé hd* eszközöd, csak sd* és sr*.
Szóval nem lesz ide-alrendszered, csak libata. Ez az scsi-ből fejlődött ki. Ebben van benne minden ide-driver, legyen az sata vagy pata. És mivel scsi-re épül, a lemezkezelést (cd, hdd, stb eszközök) az scsi menüben kell bekapcsolni, scsi vinyó, scsi cd...
Sipi
-
Sipi
addikt
Tehát két dolog kell. Az SCSI részben beleforgatni az SCSI cd és hdd támogatását. Majd az új Serial ATA rétegben bekapcsolni a SATA ÉS a PATA vezérlőt! Mind a kettő kell, ha a PATA-eszközök is kellenek. Vagyis nálad két darab vezérlő kell, az nvidia SATA és amd/nvidia PATA.
Ezután sda lesz a vinyó, sr0 a cd/dvd.
Nem elég a SCSI latti rész. Igazából nem is az a fontos, hanem a device drivers részben kb egymás alatt lévő ata/atapi/mfm kikapcsolása, alatta az SCSI-nél a cd/hdd bekapcs, és alatta a serial ata részben a vezérlő. Ha a kerneledben nincs ilyen rész, akkor gáz...
P.S.: már ez is megoldás. Ha nincs optikai drive, nem is fog tőle fagyni a gép.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ez tényleg gázos kombináció tud lenni, ugyanis mindkét vezérlő-készlet vezérelheti as másikfajta eszközt is... Kvázi összevesznek.
Nem emlékszem, hanyas kerneltől, de bejött egy új réteg: minden IDE-eszközt SATA-n kezel. A régi Device Drivers - ATA supportot ki lkehet kapcsolni, az SCSI alatt bekapcs az SCSI cd és hdd (meg a generic), és ez alatt van az új, Serial ATA cucc. Ebben PATA és SATA vezérlők is vannak: nvidia sata és amd/nvidia pata. Arra ügyelj, hogy ezután nem lesz több hd( eszközöd, ezért a grub konfigját és az fstabot is át kell írni.
A moduljaidban az a furcsa, hogy nvidia sata ide vagy oda, nincs betöltve scsi hdd kezelés. A dmesg alapján talán ki tudod bogarászni, mi történik bootnál: melyik vezérlő (régi pata vagy sata) veszi át először az eszközök kezelését.
Sipi
-
Sipi
addikt
Khm, szívás még lehet.
Egy időben random csontra fagyott a gépem tévézés vagy játék közben. De egyszer végre sikerült elkapnom a hibaüzenetet. S a README-ben ez az üzenet benne volt, és az is, mit kell csinálni ilyen esetben. Az első javaslat működött, azóta semmi gond.
Szóval gáz az lehet, de legalább megoldása is van...
Sipi
-
Sipi
addikt
Nincs itt semmi hókusz-pókusz. Az nvidia riverek attól olyan jók, hogy egyesített architektúrát használnak. Lényegében minden nvidia GPU ugyanolyan, vagy legalábbis sok a hasonlóság közöttük. Ezekre a részekre elkészült a közös driver, így már csak az eltéréseket kell leprogramozni.
A nagyon régi nVidia kártyák (riva128, TNT...) viszont annyira régiek, hogy eltér az architektúrájuk ettől. Ezeket a mai driverek nem kezelik. A régi, legacy sorozatú driverben foldozgatták őket is, de megunták, áttérek a teljesen közös architektúrára, amibe nem akarták beletoldozni a régi "vackokat". Ezért szétvált a két driver-vonal.A driverben benne van minden, ami a kártya kezeléséhez és 3D megjelenítéshez kell. A driver, a driver-Xorg csatolója, az OpenGL függvénytár, az Xorg OpenGL kiterjesztése (glx), energiakezelés, stb. Benne vannak a többféle thread-modellre készített függvénytárak is. Ezzel a usernek nem kell törődnie, a telepítő automatikusan telepíti a szükséges komponenseket.
A kérdés többi részét nem értem.
Egyféle nvidia driver van, a gyártó oldaláról lehet letölteni. A disztrók ezt pakolják sajét csomagjukba.
Ja, sejtem, mire gondolsz... Van egy csatoló a driverben, ami a kernel-Xorg közvetítő. Pont azért, hogy minden kernelen és minden Xorgon fusson. Az nvidia sok disztróhoz elkészítette ezt, de mindenhez nem lehet. Ha olyan kernel/Xorg kombinációt használsz, amit az nvidia driver nem ismer, akkor szokott sikítani. De nincs vész, ilyenkor ugyanis automatikusan lefordítja az aktuális rendszeredhez ezt az illesztőt. Ergo: az egyszem nvidia driver csomag mindenen fut.Ha túl katyvasz, amit írtam, kérdezz.
Sipi
-
Sipi
addikt
Az nVidia kártyák drivereit programozók írják, akik láttak már Linuxot.
Eddig sosem találkoztam olyannal, hogy valamelyik kernelt és/vagy Xorgot ne szerette volna. Ez inkább az Ati ajándéka a userei számára.Annyi bolondítás van csak, hogy régebbi nVidia kártyákhoz a legacy driver kell, a sima driver nem támogatja őket. Az nvidia oldalán megtalálod, melyek ezek.
Na, megnéztem, az MX440-est az új driver támogatja, nem lesz semmi probléma. Ha fagyna, vagy gondok adódnak, a README-jében rengeteg info van, és tapasztaltam, hgoy hasznodak, működnek.
Sipi
-
Sipi
addikt
Opsz, tényleg, "régebbi" kerneleknél még ilyen sok választási lehetőség volt.
Ha ez a jelenlegi kernel, szerintem felesleges az összes létező processzor cpufreq-driverét beletenni. (Főleg modulban.) Elképzelhető, hogy egyszerűen rossz modult töltött be, attól fagyott a powernowd. (lsmoddal ellenőrizheted, melyiket tölti be. Félek, az ACPI-t: az AMD elvileg ismeri, gyakorlatilag nem.)
A végén a Relaxed ... check is okozhat gondot. Ekkor nem ellenőrzi túlzottan, az adott rpocesszor miket ismer - emiatt betölthet rossz drivert, vagy olyat lehetőséget akarhat használni, amit az AMD64-ed nem tud.
Úgy emlékszem, 2.6.22-től (vagy 21-től) eltűnik ez a sok lehetőség, lesz egy Intel, egy AMD és egy ACPI.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ööö, szerintem mindhárman elbeszélünk egymás mellett.
A processzornak ismernie kell valamiféle órajel-állítást. Ezt kezeli a kernel a megfelelő beállítással (a mostani kerneleknél AMD, Intel vagy ACPI módon).
A governornak ehhez szinte semmi köze, az csak azt határozza meg, hogy az előző driver által jelentett frekvenciákat milyen módon, minek a függvényében kapcsolgassa a kernel. A userspace sehogy sem kapcsolja, a userre bízza. Van, ami a minimális fogyasztást (powersave), van, ami a maximális teljesítményt (performance) helyezi előtérbe. És van, ami a kapcsolgatással variál: csak min-max lehet (ondemand), vagy ha a processzor ismeri (a megfelelő driver segítségével), akkor akár hertzenként változtatja conservative).Na, megkukkoltam. A mostani kerneleknél (2.6.22 és 2.6.23) van AMD Powernow, Intel Speedstep és ACPI driver. Ez utóbbi Intel Speedstep is egyben.
A régi P3-nál csak ez a két frekvencia van, nem a kernel hibája.
Nem is úgy értettem, csak arra írtam, nem nagyon tudom próbálgatni.
Az AMD64-em is összesen hármat ismer, ami inkább kettő (valami 700 és 800Mhz és max, az első kettő vicc, semmi különbség).Sipi
-
Sipi
addikt
P.S.: Intelen eddig csak Pentium 3 M-en próbáltam, ami még nem igazán mobil. Két frekvenciája van, kicsi és nagy.
Az újabb kerneleket végigzongoráztam, mostanában sűrűn változik a cpufreq, de egyik megoldással sem volt gondom. Ondemand-et használok, de a pár perces userspace-próba sem okozott gondot.
Az AMD64-emen három frekvencia van. Kicsi, kicsi+lófütty, maximum. Fagyás ezen sem volt, viszont minimumon és +lófüttyön a gép használhatatlanul lassú lett. Frekvencia-váltásnál a kép észrevehetően bevillant. (Integrált nVidia kártya.) A desktop-gépemen tehát lemondtam a cpufreq-ről, mert normálisan csak max. frekvencián tudtam használni, a váltásnál fellépő villódzás pedig idegesítő. (Bár ez valószínűleg az nvidia-driver miatt volt.)
Sipi
-
Sipi
addikt
Ahamm. Ehez nem kell semmi démon, nálam van egy cpufrequtils csomag, bootnál elindul, összesen annyit csinál, hoy a megadott governorba teszi a procit. Innentől nem is igazűán értem, mit kellene piszkálni - a user kivételével az összes governor feladata az, hogy kezelje a proci sebességét. Automatikusan, magától. Szerintem az összes többi izé csak voodoo varázslat. (Pl. nem tudom, minek powernowd, egyáltalán mit tud csinálni...)
Ha mégis kell a powernowd, mert a szívedhez nőtt, nézd meg a kernelt. Elképzelhető, hogy a te procid bugos, és NEM az amd-féle frekvencia-kezelést, hanem a standard ACPI-t kell használnod. Vagy ha ez van, akkor fordítva (amd-nvidia alapokon többször láttam már, hogy nem követik a standardokat.
)
Mod: ráadásul bármelyik külső segdélet a frekvencia szabályásához azt eredményezi,m hogy userspace governorba kerül a proc. Ha semmi egyebet nem akarsz, csak frekvenciát szabályozni, felesleges még egy démont is indítani, hiszen az ondemand, sőt, más megközelítéssel a többi is ezt teszi, kernelből. Ahogy nézem, a powernowd semmit nem tud, csak frekit váltani... Szerintem ennyiért nem éri meg használni.
Sipi
-
Sipi
addikt
cpudyn, cpufreqd, cpuspeedy, ncpufreqd, powersave
De én a laptopümodeütools programot javaslom, ami többek között a CPU sebességét IS állítja. (A proci sebessége csak egy a sok energiazabáló közül.)
Vagy ha nincs szükséged arra, hogy a procisebességen kívül még 4-5 egyéb tényezőt is kezelj elemes módban, akkor állítsd be a procit ondemand governorra. Az Intel saját mérései szerint ez a leghasznosabb, a többivel nem érdemes tökölni.
A cpufreqd egyébként egyszerűen átlátható...
Megadod a sémáidat, milyen governor milyen sebességgel menjen, majd különböző feltételek alapján megadod, mikor melyik fusson. Ha kézzel elindítod a démont, megadható, hogy előtérben fusson, ekkor kiírja, mikor milyen döntés alapján, melyik beállítást választja. Ha nem tetszik, ez alapján könnyedén módosíthatod a beállítást.
Sipi
-
Sipi
addikt
Nem ismerem a Debian rc-rendszerét: be is tölti ezeket a modulokat bootnál? (lsmod)
ThinkPaden a megfelelő modulok nem töltődnek be automatikusan, mert az smbus-t nem tudja lekérdezni, így az autodetect sem működik. A /etc/modules.autoload/kernel-2.6 fájlban kézzel kell megadnom. (Ilyen még a lirc modulja is.)Sipi
-
Sipi
addikt
Tudtommal ezek jórészt az ACPI-ből jönnek. A kernelben van elrejtve, több helyen is.
Pl. power management, acpi support, asus extras. Emellé persze az összes ACPI-opció sem árt.
Device drivers, misc devices, asus laptop extras. Mivel nincs ASUS laptopom, nem tudom, ütközik-e az előzővel.Sipi
-
Sipi
addikt
Mert kvázi az ACPI kezeli a teljes rendszert. ThinkPaden pl. a /proc/acpi-ben van az elem, elemtöltés, LID, video kezelése, a teljes energiagazdálkodás.
Valószínűleg nem kernel-hiba, egyszerűen az nVidia.chipsetek nem valósítanak meg mindent a szabványból.
ACPI off esetén minden megy? Tuti? A gépnek magának funkcionálnia kell, de hogyan kérdezed le pl. az elem töltöttségét? Hogyan hibernálsz?
Ja, az eszközök IRQ-kiosztását is az ACPI alrendszer végzi alapesetben. AMD/nVidia rendszereken nekem már fordult elő, hogy rosszul osztotta ki. Ilyenkor ki kell kapcsolni az ACPI megszakítás-kezelő funkcióját. Az egészet felesleges.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #4270 üzenetére
Ha grub a rendszertöltőd, induláskor e betűt nyomsz az indítandó soron. Ekkor szerkesztőbe megy, kiírja az adott bejegyzés sorait. Rámész a kernel sorára (a leghosszabb
), és megint e gomb (edit). Ekkor szépen beírod a végére az adott paramétert. Aztán enter, és b, mint boot.
Ezzel nem írod át örökre, mindig meg kell adni. Ha működik, a /boot/grub/grub.conf-ba is be kell írni. (Ez ugyanaz, amit bootnál szerkesztesz.)
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Forest_roby #4264 üzenetére
Jajj, AMD alapú gép... Nekem is az van, a fagyásokat szinte 100%-ban az ACPI, APIC okozza. Ilyenkor egyébként nem mindig hal meg teljesen, ha indítasz rajta egy ssh servert, másik gépről megpróbálhatsz belépni, hogy a dmesg kimenetét megnézd.
Bootnál a kernelnek a következőket add meg, nem kell egyszerre mindent:
noapic
nolapic
pci=biosirq
pci=noacpi
pci=nommconf
Ha nem segít, teljesen kapcsold ki az ACPI alrendszer a noacpi kapcsolóval. Így viszont elég tré lesz a rendszer, de legalább megtudod, hogy tényleg hibás-e az alaplap ACPI-je.
Sipi -
Sipi
addikt
A kritériumod az volt, hogy alapban semmi, majd felteszed, ami kell. Ez pont olyan.
Egy 64 bites desktop és egy sima, régi ThikPaden fut nálam. Igen, utána kell olvasgatni, de leginkább azért, hogy a sokféle lehetőségből mit válassz.
Laptopra a laptop-mode-tools csomagot javaslom, kernelbe forgatott ondemand cpufreq governorral. Nem nagyon kell állítgatni sem. Akitől vettem, WinXP alatt max 1 órás akkuidőt mondott normál használatra. Ezt sikerült 1,5 órára tennem, böngészés, levelezés közben.
Mivel a laptop régi, XFCE4-et tettem rá. Tényleg kis erőforrás-igényei vannak, ellenben szép és sok kellemes beépített szolgáltatása van. Rendesn használat közben a tényleges memória-használatot (cache, buffer nélkül) eddig még nem tudtam 128MB fölé vinni. (Csak Opera indításakor, ami egy rakás ratyi, azonnal megevett mindent, amit talált, és a sörömet is megitta.)
Mod: dr_strange, újraemergelni nem lehetőség, egy idő után mindenképpen újra lesz minden emergelve.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
sirály12 #4075 üzenetére
Hű, de gyanús nekem az az Xgl Generic Texture Video... Nem ismerem a susét, úgyhogy valaki nyugtasson meg, hogy NEM az Xgl-t tették bele!
Az Xgl az egyfajta X szerver, ha 3D-effektes ablakkezelőt akarsz futtatni. Ez a rosszabbik, bétábbik, szarabbik mód ennek elérésére. Az Xgl nem túl kiforrott, kárpótlásul nem megy alatta egy csomó dolog, pl. OpenGL sokszor fagy, overlay nem megy. Attól tartok, ennek a levét iszod, azért nincs tévékép, mert az Xgl nem tudja.
Valami suse-szakértő majd megaszondja, van-e rendes X szerver a suse alatt, olyan, ami nem xgl-ezik.
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Ismer valaki működőképes megoldást fájlrendszer-konverzióra? Egy 120 gigás ReiserFS-t kellene ext3-ra alakítani. Van a convertfs, elég bugos, és ha jól láttam, 2005-ös a legújabb verziója - ezt inkább nem próbálnám. Lemásolni sem nagyon tudom, nincs annyi hely.
Sipi -
Sipi
addikt
Én eddig mindig reiser-t használtam. És sokszor megfogadtam, hogy többé nem, aztán valahogy véletlenül mindig erre formáztam. Szerintem a 3.6-osnak messze nincs olyan teljesítménye, mint ahogy állítják, ráadásul piszkosul fragmentálódik, akkor pedig békasegge a gyorsasága.
xfs/jfs állítólag jó, de valami miatt mégsem ajánlja senki.Illetve ajánlani szokták, de nem nagyon használják.
Teljesítményben talán a 4-es reiser lehetne jó, de még ''nem kiforrott''. Ennyi erővel pedig az ext4-re is várhatsz, pl. egy ext2/3 társaságában.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
bambano #3692 üzenetére
Azért, mert amióta a pam kezeli ezeket a változókat, azóta úgy szar, ahogy van. Régebben gond nélkül ment, ezzel az új módival nem. Ez nem újkeletű, hasraütve egy éve biztosan így megy, fórumokon sem leltem megoldást. Biztonsági hibát nem okoz, max. ha nem ott fut a szerver, nem fog menni.
Nem megoldás, workaround, annak pedig jó. Ha viszont tudod, a pam-ban bevezetett környezeti változók miért NEM kerülnek átadásra a pam_enc.cfg-ben megadott módon, el is mondhatnád, így nem kell ez a borzalom.
Nem csak nekem jelent gondot, hogy grafikus felületben konzol, majd onnan rendszergazdára váltva tökölgethetsz, hogy vajon most éppen mi a DISPLAY értéke, amit exportálnod kell.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
ngabor2 #3688 üzenetére
Most több téma keveredik.
Amiről írsz, az alapesetben az, hogy X gépről indított program Y gép képernyőjén jelenjen meg. Ez nem ugyanaz, hogy a saját gépen rootként nem indul grafikus program, mert nincs DISPLAY változó definiálva.
Én kicsit paranoiás vagyok, ha nincs szükség valamire, nem kapcsolom be. Az xhost-tal is inkább azt az IP-t engedélyezem, ami éppen használni akarja.
Erre épülhet bambano postja, az ssh-val. Jelen esetben nem volt ssh-ról szó - egyébként triviálisan ez így nem fog működni, mert egrészt az X indulását át kell állítani, hogy hallgasson TCP portokon is, plusz az ssh konfigban, esetleg graf., bejelentkező konfigjába is turkálni kell. És még mindig bejöhet, hogy ssh után nem kapsz DISPLAY változót...
A ''sima'', itt ülök a gép előtt, futó X alatt, és nincs DISPLAY változóm problémára egy borzalmas megoldás lehet, ha a /etc/security/pam_env.conf-ban a DISPLAY sor végén az OVERRIDE-nak konkrét értéket adunk me. (A pam változó-helyesttesítése nekem sohasem működött.) Ha pl. szinte mindig a :0.0-ás kijelzőn fut az X, akkor ez legyen az értéke. Így su után ez lesz beállítva, nem az üres sztring.
Sipi -
Sipi
addikt
A megfogalmazás számomra nem egészen pontos. Mi az, hogy a terminálban akarja megnyitni? Ott biztosan nem, hiszen az egy pszeudo-karakteres felület. A grafikus program a saját, grafikus ablakát akarja megnyitni, ehhez pedig a DISPLAY változót nézi meg, hogy mi az aktív kijelző, ahova az ablakot tenni kell.
Amennyire átlátom, a pam csomagban eszközöltek anno egy változtatást. A /etc/security/pam_env.conf fájl változó-definíciókat tartalmaz, hogy amikor a pam érvénybe lép (vagyis usert váltasz, belépsz), akkor xy változónak mi legyen az értéke.
Sajna, a DISPLAY is ilyen - viszont a pam-os dolog egyáltalán nem működik. Nagy ívben leszar mindent, a DISPLAY csak akkor kap értéket, amikor az Xorg elindul, de ha pl. root-ra váltasz (ami a gtpartedhez is kell), a root már nem örökli a DISPLAY értékét. A változó üres, így semmi nem tud elindulni.
Az export paranccsal megadhatod neki azt, ami a normál user DISPLAY-e (0:0 vagy 1:0), akkor jó lesz. Hogy globálisan hogyan lehetne ezt megcsinálni, nem tudom, sokat próbálgattam, de sehogy sem működik.
Mod: az xhost + nem ezt engedélyezi, és szerintem biztonsági okokból nem jó használni.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Egye fene, torkon önthetsz egy teli söröskorsóval.
Ja igen, az nVidia bináris VGA driver az kötelező, nincs vele semmi gond. Évek óta a bétát használom, mindenféle spéci marhasággal (pl. compiz-beryl, tévénézéssel). Igen ritkán fagy. És nem kell hozzá plusz csomag.
Mic: az ALSA oldalá érdemes a wikit olvasni. Ezek a HDA bemeneti eszközök mind máshogy működnek, van, ami AC97 módban, van, ami HDA-ban. Van, ahol létezik jack sense (érzi, ha csatlakoztatod az eszközt, akkor elnémít valamit). A thinkwiki.org-on olvastam ilyeneket, s megoldásokat, mikor hogyan lehet életre varázsolni. Sokszor csak egy kapcsolót kell átállítani.
Sipi -
Sipi
addikt
Ha most azt mondom, okés, menni fog a nahg, megveszed, nem megy, akkor megversz?
A High Definition Audio szabványt követő hangkártyákat már támogatja az ALSA. Még akkor is, ha valami keverékről van szó (pl. MCP51, amellé bedobnak egy AC97-es chipet.) Vagy a hda-intel, vagy ha ilyen kevert, a sima intel*** modul viszi.
Amennyiben mégsem, biztos lehetsz benne, hogy egy újabb ALSA-verzió már ismerni fogja. Nekem mákom volt, amikor megvettem az alaplapot (nForce4 az is), még nem ismerte az ALSA, de aznap kijött az újabb, ami igen.
Szvsz: vedd meg, ha csak a hang miatt aggódsz. (De ne az nvidia bináris drivereit használd, a kernel tudtommal már mindent ismer az nforce-os cuccokból. A bináris hang csak OSS, a bináris netdriver fagyni tud, ráadásul kapsz egy tűzfalat, ami rosszabb, mint a Linuxé.)
Sipi -
Sipi
addikt
Jaja, de minden attól függ, hogy akarod használni. Alaposan el kell olvasni, anno elsőre nekem sosem sikerült.
Egyik esetben egy device van (két kimenettel), két monitor. Egy screent (szervert) futtatsz, csak kiterjeszted a képernyőt az egymáshoz viszonyított helyzettel.
A második ugyanez, de a helyzetnél Clone értéket adsz meg, ekkor ami az egyiken, az a másikon is.
És a harmadik az, amikor kvázi két külön kártyaként kezeled a két kimenetet.
A MetaModes opcióval lehet 1-2 esetben megadni a két kijelző felbontásait. Tudtommal ez különbözhet is, megadhatod, hogy a monitoron 1280x960, míg a tévén 800x600 legyen. Szerintem ilyenkor is meg lehet adni, hol jelenjen meg az mplayer képe, csak macerásabb. (És nem emlékszem rá...) Ebben a két módban az nVidia driver Xinerama extensiont is nyújt (ha kikapcsolod az Xorg sajátját), az pedig képes megkülönböztetni a képernyőket.
A harmadik esetben tényleg duplázni kell mindhárom eszközt, s a ServerLayout-ban megadni, a második kijelző hogyan helyezkedik el az elsőhöz képest:
Section ''ServerLayout''
Screen 0 ''Screen0''
Screen 1 ''Screen1'' leftOf ''Screen0''
EndSection
Sipi -
Sipi
addikt
Kicsit furának találom ezt a konfigot. nVidia kártya esetén használhatod ugyan az Xorg beépített Xinerama kiterjesztését, de a bináris driver saját módszerét érdemes használni.
Fejből nem tudom, de az nVidia driver README-jében aprólékosan le van írva, hogyan kell többképernyős módot csinálni, akár tévével is. Azt kellene beírnod.
Itt ugyanis két tévét definiáltál ÉS két videokártyát. Az egyik felesleges, mert egy eszközről van szó, amin két kimenet van. S mintha hiányozna pár opció is, pl. az, ami megmondja, a két kijelző milyen viszonyban van egymással. (A második az elsőtől balra, fent, stb. helyezkedik el, esetleg klónozás, a megadott - eltérő - felbontással.)
Mod: a README: [link]. Segédeszköz a konfighoz: [link]
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
bambano #3579 üzenetére
Tudom, hogy benne van. Nem írtam, hogy nincs - csak annyit, hogy egy desktop-disztró valószínűleg kérdés nélkül, alapból úgy települ, hogy be van lőve az összes user-nyálcsorgató dolog (automount, ugráló bizbasz, zenélős WC-lehúzó).
Nem fikának szántam, a Gentoo-ban pl. alapból az égvilágon semmi sincs, csak egy login képernyő meg aztán egy command prompt. Ehhez képest a legalapabb Debian-telepítés is csilivili.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Windows NT #3575 üzenetére
A Debian kissé fapados, az Ubuntuk inkább otthoni használatra vannak kihegyezve. Ezekben valószínűleg alapban benne van az automatikus csatolás (dbus-hal, és ivman VAGY gnome-volume-manager VAGY kioslave). Debian alatt szerintem kézzel kell feltenni, hogy menjen. Bővebbet nem tudok hozzászólni.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Windows NT #3573 üzenetére
Két okból sem az.
1. Nincs köze a titkosításhoz.
2. Nem fájlrendszer.
Olyasmi, mint pl. a szoftveres RAID. A kernel moduljainak támogatásával, meg külső programokkal köteteket (volume) hozhatsz létre, merevlemez-határtól függetlenül. Ezen tudsz majd létrehozni tetszőleges fájlrendszert. Ha akarod, titkosíthatod is.
A Windows azért nem látja, mert sem a Linuxos kernelmodulok, sem a Linuxos kezelőprogramok nincsenek meg rá.Hiába tudsz ext2-t olvasni Windows alól, ha azt a virtuális kötetet, amin az ext2 fájlrendszer van, nem látja.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
bambano #3482 üzenetére
Akarja a fene.
Eszemet nem tudom, mikor volt utoljára kernel-összeomlásom, pedig az itt divatos disztrók fogalmaiban gondolkodva, én egy tervezés előtt álló, 1 év múlva megjelenő béta-disztribet használok.
Vagyis ezek szerint usernek nincs szüksége a system.map-re.
Ja, a hosszabb szösszenetedhez: sosem mértem, s mivel egy gépem van, nem is tudom megtenni. De sosem vettem észre, hogy a naplózó fs-ek lassabbak lennének.
Mások mérései alapján pedig a RAID-1 tutira gyorsít. Ha nem, ott szar a vezérlő, vagy iszonyat lassú a gép minden eleme. Saját tapasztalat nincs, csak netes mérési eredmények.
Otthoni felhasználásnál semmilyen negatívumát nem tapasztaltam az ext3 és reiserfs3.x rendszereknek. Melóhelyi gépem alól időnként elszáll a fél kerület ELMÜ-je, és semmi baja. Pedig azon is elég béta kernel fut.
Persze, problémák lehetnek, de szerintem kifogtál valami hibás és/vagy ótvar hardvert.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #3462 üzenetére
Kézi kernelinstallnál a ''make install'' létrehozza. Nekem legalábbis van. Azt hiszem, initrd-alapú kerneleknél (pl. amit a genkernel gyárt) nem jön létre.
Egyébként tudtommal system.map nélkül is megy a rendszer, eddig egyetlen, béta modul nem fordult le, ezt hiányolva. De azt is szarul írták meg.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
ngabor2 #2912 üzenetére
A Skype-nak létezik natív Linuxos változata is...
Igaz, a legújabb 2-es még nem, de fejlesztik azt is. A mostani pedig nekem minden probléma nélkül működik.
Az MSN protokollban mára szinte csak a videokonferencia nincs visszafejtve, a többi működik az elterjedtebb csevegőkkel (amsn, gaim, kopete). Vagyis videót át lehet vele lőni a túloldalra.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
bambano #2601 üzenetére
Uhh, igazad van.
Nekem csak egy Hauppauge WinTV PCI kártyám van, semmi hardveres csoda. A kérdésem is inkább arra irányult, hogy ha van egy akármilyen videobemenetem, akkor mivel lehetne felvenni róla (v4l, v4l2 szabványú).
Az avifile a fenének kell, az egy nem létező project.Az a baj, hogy az összes általános célú v4l felvevőnek függősége a félbehagyott, nem fejlesztett, megszűnt avifile. Holott a fene akarja használni, nekem jó az xvid/ffmpeg/nuppel/akármi kodek. De ha egyszer az avifile headerjeit keresik?!?
Természetesen van mplayer, mencoder a gépemen. 64 biten.Ez jó is lenne, de sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy hirtelen kellett volna felvenni valamit - na most, a mencoder flagjaivel nincs idő órákat tökölni...
A mythtv ennél jóval több, sajna. (És éppen nem fordul le.) Nekem egy tök szimpla program kellene, auido, video kodek megadása, ha akarom, plusz paraméterek, fájlnév, majd record. És egyszerűen nem hiszem el, hogy 2-3 éve még tobzódtam a különféle felvevő-programokban, 2006-2007-re pedig _egyetlen_egy sem maradt belőlük.
Sipi -
Sipi
addikt
Sziasztok!
Ki milyen programot használ arra, hogy videót vegyen fel a gépre? Gondolok itt akár webkameráról, akár tv-tunerről történő felvételre. Nekem egyetlen keresésem sem járt átütő sikerrel. Ezek alapján azonban a következő kritériumokat tudtam felállítani:
- a program fejlesztése legfeljebb 2005-2006-ban szűnt meg
- _nem_ használja az avifile csomagot (ez ugyanis elavult, Gentoo alatt nem létezik, le sem nagyon fordul és bugzik)
- kéne hozzá GUI
- jó lenne, ha választani lehetne a különféle audio-video kodekek közül
Furcsa módon egyetlen egyet sem találtam, ami működőképes lenne így 2007-ben... Volt anno egy ígéretes project, a DVR, de az is rég halott.
Ha ilyen program nem létezik, akkor megelégszem azzal, ha valaki ad pár tippet-scriptet.
Köszönettel:
Sipi -
Sipi
addikt
Fenébe, elnézést, kis memória-frissítésre szorulok.
Melyik az a parancs, amivel meg lehet adni, hogy egy szöveges kimenet melyik oszlopait írja ki?
Köszönettel,
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #2308 üzenetére
Az elég új.
Igazából ezekre nem lenne szükség, az Xorg MINDEN VESA-szabváényú felbontást ismer. Azonban csak azokat használja, amelyeket a Screen részben felsorolsz a Display subsectionök Modes sorában. Idézőjelek között a módok. (Mert pl. ritka eset, hogy valakinek 320x200-as felbontás kell, hiába ismert.)
A nagyon egzotikus és/vagy frekvenciadús esetekben kell kézzel. Az, hogy valamelyik hígagyú kivette az Xorg részeként adott gtf-et, háát, nem minősítem...
De a felbontás megváltoztatásának nem ez a módja, ez csak megadása.
Xorgon belül egy konzolban az xrandr kiírja az összes elérhető felbontást, frissítést, csillaggal jelölve, melyiket használja. (Sőt, ezzel on-the-fly váltani is tudsz. Ha a kártya támogatja, akár orientationt is.)
Logban szokott lenni egy rész (úgy közepe táján), hogy Modeline xxx soksok szám. Itt írja ki, miket talált használhatónak a monitor és videokártya adatainak függvényében. De a használt felbontás attól függ, mit engedélyeztél a fentiekben leírt helyen. Ha olyan áll első helyen a felsorolásban, amit itt kiír használhatónak, azt veszi. Ha nincs ilyen, veszi a másodiknak megadoittat, így tovább. Ha egyet sem, kilép no screen founddal.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
VladimirR #2305 üzenetére
Vicces debian...
Ez az Xorg része, nem script, hanem normál bináris. Nem tudom, miért nem teszi fel - talán túl régi Xorg van benne?
Nézd meg, van-e amlc vagy videogen program! Ezek is ugyanerre való külső programok.
Igen, ekkora felbontásnál a VESA elég alacsony frissítést engedélyez.
A /var/log/X***.log-ban megnézheted, hogyan, miként ismeri fel a monitorodat. Normális, elég új Xorg-nál az összes módot kiírja, és még a monitor frissítési frekvenciáit is, amit detektál.
Ha leírod, milyen felbontás és mekkora frissítéssel kell, generálom a modeline-t és ideírom.
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest