- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #22370 üzenetére
egyes szájtok szerint kombinált wifi+bt adapter van benne.
próbáld meg úgy, hogy a wifit is bekapcsolod előtte, illetve az rfkill-lel bekapcsolod a rádiókat.
csak tipp, nincs ilyen notebookom. -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #20538 üzenetére
Igen, lehet ilyet, a WireSharkban vannak erre kulon beallitasok (gyakorlatilag vagy racsatlakozol a halozatra es promiscous mode-ba kapcsolsz, vagy monitor mode-ben lehallgatod a forgalmat (csatlakozas nelkul) es a WS-nek megadva a jelszot bele tudsz nezni a csomagokba).
-
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #18778 üzenetére
abban a gépben 4-es sorozatú proc van, ami kb. július óta van a piacon, vagyis most vetted, lehetett volna másik modellt választani.
"ha a net felélesztéséhez plusz net kell... akkor sajnos a debian ismét nem az én disztróm": úgy érted, hogy a debian gagyi, mert a release után piacra dobott hardvert nem ismeri?
a wifijét lehetne használni, ha a nonfree cdimage-ről telepítenéd, nem az alap cd-ről, vagy leszednéd azt a két-három deb csomagot, ami kell hozzá és pendrive-ról felraknád.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ngabor2 #18778 üzenetére
Esetleg egy jobb, stabilabb disztrót kellene megnézned.
Tudom javasolni a Chakrát (akár csak egy tesztre live rendszer alól, de működő driverrel!), ott majd most fognak xorg verziót lépni, az odaigazított béta driverrel. Ráadásul nem kell kézzel telepíteni drivert.
Amúgy én se szívesen vennék nV cuccot, a hozzáállásuk a dolgokhoz nem igazán tetszik.
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #18773 üzenetére
abban a gépben egy rendes intel wimax-os wifi kártya van, a debian 7 felismeri, csak fel kell rakni hozzá a non-free repóból a firmware-t.
atheros ethernete van, azt nem kezeli a debianos kernel, nekem még nem volt türelmem fordítani hozzá kernelt, aki használja, annak elég egy net, a wifi.
ha nem keserítenéd az életed amd vga-val, az nvidia-t fel lehet rá tolni nvidia-s csomagból. -
McSzaby
őstag
válasz
ngabor2 #18328 üzenetére
Csinál egy mentést a virtuális gépről, szedd le, indítsd újra a gépet, tedd fel amelyiket szeretnéd majd megint indítsd újra a gépet. Ezekután töltsd be a virtuális gépedet.
apt-get --purge remove <package> parancsot használj.
NE felejtsd el a biztonsági mentést a virtualis gépedről.
Nálam ez megszokta oldani ezt a gondot,
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #10351 üzenetére
A párhuzamos portot alapból nem. Én egy kis C programot használok erre.
A soros portot, ha szabványos eszköz van a túloldalon, tehát nem a csatlakozó lábait akarod piszkálni, akkor lehet közvetlenül is írni miután beállítottad a paramétereket. Például az én usb<->serial konverteremet simán lehet echo foo >/dev/ttyUSB0 formában használni, ráadásul az alapbeállítás mellett. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #9829 üzenetére
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet (rev 03)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)ez a 2 hálózati cucc van a gépben (meg az usb-s mobilnet, hso0 néven).
hoztam be crosslink kábelt, úgyhogy most már normál lanon keresztül is megpróbálhatom összehozni ezt a cuccot. el fogok akadni benne sokszor
úgyhogy a google mellett a ti segítségetekre is erősen számítani fogok, ismét ismeretlen területre tévedtem (gondolom némi iptables varázslat is fog hozzá kelleni, ahhoz meg absz nem értek...)
-
bambano
titán
-
Speeedfire
félisten
válasz
ngabor2 #8666 üzenetére
valószínű tényleg a vmware miatt nem látta
beraktam a kis vinyómat a gépbe
20 perc szórakozás után feltudtam rakni
grup vmi miatt nem ment de lilo-val igen
az egész rendszer 14 mb ramot eszik és 0% a proci
kíváncsi lennék rá h a még régenni géppel mit produkálna
p1 166 mhz 48 mb edo ram s3 vga 0.5 mb vram-mal
lehet valamikor megis próbálom -
válasz
ngabor2 #8640 üzenetére
nem hogy tényleg annyi?
én egyszer egy 128megás pendrive-al jártam úgy, hogy valami baja lett, nem lehetett használni, leszedtem hozzá a gyári javítóprogramot, az valamit csinált vele, és nem csak megjavult, hanem onnantól 256 megás lett. hibátlanul ráírható és visszaolvasható volt 256 megányi adat róla
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #8639 üzenetére
no, ez nem jött be. az ál-32GB-os továbbra is 32GB-osnak hazudja magát.
root@lizard:/home/ngabor# dd if=/dev/zero of=/dev/sde bs=512 count=1
1+0 beolvasott rekord
1+0 kiírt rekord
512 bájt (512 B) másolva, 0,0037439 mp, 137 kB/mpParancs (m = súgó): p
/dev/sde lemez: 33.5 GB, 33553907712 bájt
64 fej, 32 szektor, 31999 cilinder
Egység: cilinderek 2048 * 512 = 1048576 bájt
Lemezazonosító: 0x2c00cd0a -
ZCoyote
őstag
válasz
ngabor2 #8435 üzenetére
Igazad van a minőség-mennyiséggel kapcsolatban csak azért írtam ezt mert emlékszem volt olyan progi ami Ubuntu-ban alapból benne volt és amikor feltettem a Debian-t és fel akartam rakni ezt a progit akkor nyultam a synaptic-hoz és sehol semmi.
Persze Debianon is két perc volt utána letölteni és feltenni csak hirtelen zavaró volt. Úgylátszik én is ellustultam mint a dögEgyébként amit említettem wifi ügyet még Te segítettél megoldani az Ubuntu-s topic-ban
-
válasz
ngabor2 #1920 üzenetére
az első pont alapján átköltöztettem az Ubuntumat egyik vinyóról egy másikra. Live CD-vel írattam egy grubot, rendben el is kezd bootolni, viszont egy idő után megáll a következő hibaüzenettel
Alert! /dev/disk/by-uuid/<hosszú szám és betűsor> does not exist!
gondolom az uuid a vinyó azonosítója lehet, az pedig megváltozott, mert másik lemezen van már
de mindegy... ha nem lesz jó, legalább lesz egy okom Debiant telepíteni
-
VladimirR
nagyúr
válasz
ngabor2 #7397 üzenetére
tesztelgetem a hw hibat eppen, most fut (3 oraja) egy burnMMX es egy burnBX a cpuburn csomagbol, majd ha tudom nelkulozni egy napra a gepet, raeresztem a memtest-et is (bar az osszerakasakor is futott egy napot, minden hiba nelkul)
memoriaelfogyast amellett, amit te irsz, en meg azert zarnam ki, mert az apache kilovese utan (ami a rendszer memoriajanak kb negyedet eszi meg) sem valtozott a helyzet
illetve korabban volt egy gcc bug miatt memoriaelfogyos problemam, es akkor valoban kilotte a rendszer a memoriaigenyesebb progikat (apache, mysql, etc) -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #7304 üzenetére
A video stream megkívánt formátuma dönti el szerintem a dolgot, meg az, hogy mivel akarják lejátszani. Az mplayer pl. simán lejátszik http-ből is, de lehet dlna meg mpeg cuccot is csinálni. Mpegre ott van a vlc párja, a vls.
Sikítok ettől a távoli asztaltól. Az ssh X kapcsolatokat forwardol, nem távoli asztalt csinál. Szerintem az távoktatásra nem jó. Ezt találtam kis guglizással.
-
válasz
ngabor2 #7289 üzenetére
nekem sincs évek óta, most kell. ezt egy szatyor alkatrész közül halásztam ki, egy halott tesójával együtt... nincs teteje, meg alja, de működik
(windows alatt működött)
tegnap éjjeli kernel konfigolásomból úgy rémlik, hogy a floppy moduláris volt...
hogy töltöm be?
(nem azt a kernelt használom, mert még nem fordítottam le, most normál legfrissebb Ubuntus megy) -
Anubis_9
addikt
válasz
ngabor2 #7103 üzenetére
Kicsit későn reagálok a válaszodra, mert jó ideig gond volt a géppel: nem indult be, mert lemerült az alaplap elem. És mire erre rájöttem...
Szóval: beírtam az "apt-get upgrade -f" parancsot, de jött a válasz, hogy nincs telepítve a root, vagy vmi hasonló. Ma fel akartam telepíteni a root-ot, erre a telepítés vége előtt nem sokkal ismét hibaüzeneteket kaptam. Egyik, másik.
Mi lehet a gond? Köszi!
Remélem, nem írtam hülyeségeket!
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #6974 üzenetére
Nekem a dmidecode mond valamit, ami azt hiszem azt jelenti, hogy az első 2GB az dual channel, a maradék 1GB meg single channel (ennek így lenne is értelme):
Handle 0x1401, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00000000000
Ending Address: 0x0007FFFFFFF
Range Size: 2 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1
Interleave Position: 1
Interleaved Data Depth: 8
Handle 0x1411, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00080000000
Ending Address: 0x000BFFFFFFF
Range Size: 1 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1Vagy futtathatsz memória sebességtesztet, talán abból kiderül.
Illetve a chipset alapján esetleg ki lehet olvasni akár a pci config space dumpból is. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #6732 üzenetére
samli:~# mount -o loop /var/tmp/download/debian-40r3-i386-netinst.iso /cdrom
samli:~# cd /cdrom
samli:/cdrom# find . -name '*ppp*'
./pool/main/l/linux-kernel-di-i386-2.6/ppp-modules-2.6.18-6-486-di_1.44etch3_i386.udeb
./pool/main/p/ppp
./pool/main/p/ppp/ppp_2.4.4rel-8_i386.deb
./pool/main/p/ppp/ppp-udeb_2.4.4rel-8_i386.udeb
./pool/main/p/pppoeconf
./pool/main/p/pppoeconf/pppoeconf_1.13_all.deb -
-
tlac
nagyúr
válasz
ngabor2 #6734 üzenetére
én debian sarge-ot használtam sokáig (legjobb rendszerem volt)
aztán gépcserénél gyorsan kellett vmi és ubuntu volt kéznél
egyébként nem szeretem a buguntu-t...
mikor megjelent az etch, vissza is váltottam volna rá, de vacak volt benne a kernel (fakeraid-et akartam ráerőltetni) és 2 nap szerencsétlenkedés után beleuntam és aztán inkább az uborkát frissítettem -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #6726 üzenetére
Nem hinném, hogy bármi feature-t tudott volna régen, amit most nem.
Most is fel lehet rakni netinstallal vagy egy full cd-ről, ha tolod mellé a netet. Én penndrive-ról telepítettem, gyakorlatilag mindent netről szedett. De ebben benne volt egy halom browser, levelező cucc, minden, amit a gnome felrak, ha nem válogatva rakod fel, hanem ömlesztve.Nekem nem volt jó tapasztalatom idáig ubuntuval, a sudózástól meg sírhatnékom van, úgyhogy nem lesz többet ubuntum...
-
lakisoft
veterán
válasz
ngabor2 #6702 üzenetére
szerintem megoldható de hogy pontosan a gyakorlatban hogyan kell megcsinálni annak utána kell néznem. Találtam pár kiindulási infót:
tutorial
Szoftverek hozzá
linkgyüjtemény
Gyakorlatban még nem csináltam de kiváncsi lennék én is hogy hogyan megy ez. -
wnix
senior tag
válasz
ngabor2 #6561 üzenetére
Nem tudom linux-on (NetBSD-s a rendszerem) alapban felkerül-e a smartctl és smartd nevű kis programocska. Vele elég jól ki lehet szűrni a vinyó hibákat, vagy legalábbis elég korán jelzi őket.
A másik általam sokat használt progi a hdparm, amivel egy "tükrözött" vinyót mindig off-line-ban hajtok a szerveremben. Ha netán feladja magát a rendszervinyó, akkor csak on-line-ba kell kapcsolni a tükrözöttet, és adatok mentésére így még használhatom...
-
wnix
senior tag
válasz
ngabor2 #6552 üzenetére
"res 51/84:00:05:0e:64/84:00:16:00:00/e0 Emask 0x30 (host bus error)"
Ez előtt nem volt semmi ?
pl: "ata3.00: status: { DRDY ERR }" vagy ilyesmi...A host bus error arra utal, hogy az alaplap (vagy kártya) és a vinyó kommunikációja között hiba lépett fel. Ezért is vette vissza a sebességet UDMA/33-ra. Elsőként a kábelt ellenőrizném.
-
bambano
titán
válasz
ngabor2 #6521 üzenetére
szerintem az a szám nem arról szól, hogy hány interrupt vonal van a gépben, hanem arról, hanyadikra mappelte a kernel. Nagyjából érdektelen érték.
Egy rendes vasban egynél több pci busznak kellene lennie, és, szerintem, mindegyikhez illene legalább egy interrupt vonal (nekem a szervereimben 8 is van akár). Meg van az MSI, az is kavarhat. Szóval bonyi ez
-
whYz
őstag
válasz
ngabor2 #6513 üzenetére
ez jó is lenne de csak ssh-n férek hozzá a géphez mert messze van
de az miért van, hogy eddig teljesen 100%-ig jól ment és az egyik pillanatról a másikra összelaggolja magát a gép... nem segít se restart se semmi
lehet, hogy elromlott benne valami? de mondom egész eddig tökéletesen ment csak ebben az elmúlt pár napban kezdte a szarakodást pedig előtte semmi restart nem volt
2magos procival is elment 1 hónapig hibátlanul úgy h 1 darab irq nem volt mostmeg...tudom, hogy a gép nem mai darab javítgatni se nagyon érné már meg de ha lenne valami megoldás...
-
whYz
őstag
válasz
ngabor2 #6510 üzenetére
inet6 addr: fe80::213 4ff:feae:2853/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:325324594 errors:2 dropped:0 overruns:0 frame:2
TX packets:203406656 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:2769793076 (2.5 GiB) TX bytes:3830816507 (3.5 GiB)
Interrupt:233 Base address:0x8000az alaplap egy a8n-e
ennél a lapnál segíthet valami új hálókártya vagy ide kártya? -
whYz
őstag
válasz
ngabor2 #6507 üzenetére
na most megint lagolgat a gép és múltkor is gond volt a load average-el
erről mit gondolsz?
talán a winyo lehet túlterhelve? vagy nem bírja a túl sok adatot és túlterhelődik az ide vezérlő?
integráltak a cuccok és elég bonyi lenne cserélgetni bármit is, de eddig semmi gond nem volt vele. -
whYz
őstag
válasz
ngabor2 #6485 üzenetére
a proc/interupts file ezt írja
CPU0 CPU1
0: 24743559 23370524 IO-APIC-edge timer
7: 1 1 IO-APIC-edge parport0
8: 0 1 IO-APIC-edge rtc
9: 0 0 IO-APIC-level acpi
10: 0 0 IO-APIC-edge MPU401 UART
14: 103172575 104214145 IO-APIC-edge ide0
50: 0 0 IO-APIC-level ohci_hcd:usb1
217: 0 0 IO-APIC-level libata, ehci_hcd:usb2
225: 0 0 IO-APIC-level libata, NVIDIA nForce Audio
233: 251084648 256552285 IO-APIC-level eth1
NMI: 0 0
LOC: 48114354 48114342
ERR: 0
MIS: 0amugy lefagyott a gép hirtelen... azért egy debianos géptől 1 hónapnyi futás után nem ezt várnám
igazából egy restart után már kb helyrejött a rendszer annyira, hogy nincs folyamatos iowait és eleinte nem is volt irq de most megint a 30% felé közelít...
most raktam bele 2 magos procit, lehet h azt nem bírja? elötte az 1magos 3700+al simán bírta 3 hónapot és sosem fagyott vagy nem nőtt meg az irq. -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #6464 üzenetére
dd nagy hátránya, csak ugyan arra és bitre pontosan akkora partícióra szeret restorálni.. ha ugyan az a vinyó és partíció, akkor nem gond, de ha más, legalább is nekem volt vele nyűgöm.. jobban csípem a livecd + tar gz, vagy van a g4l ami norton ghost hasonló live cd, azon van local hdd mód
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #6432 üzenetére
nekem akkor lett nyűgöm a pulse hiányával amikor párhuzamosan több alkalmazástól vártam a hangkeltést.. pl audacious + flash FF-ben, aztán alsa + esd -vel szórakoztam, végül visszatértem a pulse-hoz..
hang ügyben már csak azt szeretném tudni, hibernálás után mi öli meg.. széttúrtam a google-t már, hasonló bajok vannak, pár workaround ami működik vagy nem, de leginkább nem..
és ha még az usb-hubomnél fellépő ohci modul őrület elmúlna, elégedetten dőlnék hátra.. a következő bug-ig..
-
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2 #6432 üzenetére
Óóóó nyertem. Mit nyertem?
bónusz: passz. Nem tudom pontosan. Valahogy a rendszer rászól, hogy az az alapértelmezett hangeszköz, vagy fordítva. Ne kérdezd. Én csak kicsi kocka vagyok, un: dobókocka.
pót: Nyugodtan leszedheted a csomagot is. Nálam Fedora 7 óta alap, hogy megszabadulok tőle. Nekem valahogy nem jön be, pedig jó dolgokat kínál. Csak valahogy nem tetszik.
Illetve biztos van Ubin is beállító központja, ott azért még próbálkozhatsz a rendes beállításával. -
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2 #6427 üzenetére
Még egy ötlet:
Ha törlöd a beállításokat és beállítasz egy hangkimenetet, nézd már meg, hogy azt menti e el.
~/.smplayer/smplayer.ini
Mert arra gondolok, hogy önkényesen hangkimenetet vált.Pulse audio fut? Vagy ennek látszania kellene a modulok között?
Nekem akkor csinált ilyesmit, amikor automatikusan nem jó hangeszközt akart a rendszer használni. Itt ugye meg nem lehet beállítani, bár nincs is több hangcucc.
-
Daneey
tag
-
Daneey
tag
válasz
ngabor2 #6106 üzenetére
Most vettem észre, hogy érdekes a többi alapvető parancs/bináris (cd, ls) mind működik, csak jelenleg ezek nem: cc, gcc.
Az ldd is működik (jelenleg nincsen which parancsom,
)
De az
ldd /tools/bin/cc
parancsot kiadva,
ez a kimenet:/tools/bin/ldd: line 124: /tools/bin/cc: No such file or directory
Ez vajon mit jelenthet?
Valamit nagyon elrontottam?
-
Sanyix
őstag
válasz
ngabor2 #6076 üzenetére
Ja a boot külön partición volt.
Tehát akkor rakjam a grubot arra a particióra ahol a rendszer többi része van? Úgy nem lehet, hogy reformat a szétment boot-os particiót live cd-ről, és vissza rá grubot?Leírnád részletesen hogy ezeket a dolgokat hogy csináljam? rendszert feltelpítem, configolom a guit, drivert telepítek, és beállítok, de ezekben amit írtál még nem vagyok profi
ha jól emléxem 2.6.14-es kernel volt, az is valami ubuntus frissítésből jött.
-
válasz
ngabor2 #5857 üzenetére
Egyelőre most töltöm a 3 DVD-s verzióból az elsőt, hátha az tud valamit.
Nekem gyanúd hogy nem szereti az alaplapi (Marvell) IDE vezérlőt, de ki tudja. IDE kábel cserét is próbáltam, úgyse jó. Esetleg a SATA-s winyó (samu) bekavar? BIOS-ban is próbálkoztam, hátha ott van, de nem találtam semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Ingatlanos topic!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Banggood
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest