Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Anakin007

    aktív tag

    válasz bucihost #13474 üzenetére

    Hááát... aktuális tapasztalat, előre szólok: nem fikázni akarok. Nemrég vettem (pénzért, nem észre és nem el) egy mandriva powerpack-ot, 32bites verziót. Utóbbi pár évben használok mandriva-t, szerintem ez hasonlít könnyebségben leginkább mondjuk egy xp-hez. Szinte mindent kilehet kattintgatni, nagyon pompás (volt eddig ez a disztro).
    De most, valami röhej, hogy 26. program feltétele után tudtam csak megnézni ill. elindítani egy nyomorult menüs dvd-t, egy több hangsávú xvid avi lejátszása még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, de mind1.
    Még mindig nem megoldott az X server drivere, sose hittem volna, hogy 2012-ben, egy kb. 5 éves, nem túl ritka (Lenovo T60) inteles (i810) alaplapi vga-ja gondot okozhat linux alatt. Van driver, csak hulladék, opengl támogatás szinte nulla, egy ócska UT2004 is nyögvenyelősen fut, pedig ugyanezen a gépen XP alatt bármilyen beállításban hasít. Na mind1.
    1 napig nem bírtam .mov támogatást feltenni, de sikerült, parancsorból; rapszódikus módon,néha "átíródik" a wifi lanom jelszava a networkmanager-ben és az istenért sem hajlandó connectálni. Akármit csinálok, a beállított idő után akkor is beteszi a képernyővédőt, ha filmet nézek. Ha kikapcsolom, akkor feketére vált a kijelző. Oké, hogy a képernyővédők készítői nem tudnak egy egységes API-t készíteni és mindenféle furmányokat kell alkalmazni (infó az mplayer hivatalos oldaláról), de akkor is röhej.
    Egy java vagy flashplayer plugin telepítése még mindig parancssort kíván, ez is röhej. Feltettem egy xmms-t, mp3-nak, de nincs hang, mert elfelejtettem pulseaudio vagy alsa output plugint is mellé tenni, ami alapértelmezett és még sorolhatnám reggelig a problémákat. Persze igyekeztem "átlagos felhasználó" szemével látni és láttatni a realitásokat, amivel egy átlagos home vagy office-user találkozhat amikor kipróbál egy desktopra szánt linux disztrót.
    Az oké, hogy én vagy az itt fórumozó Tisztelt Tömbtársak kb. 10 perc alatt megoldják a problémák 95%-át, no de egy átlagos xp user, aki azé vette a ikpét, mer abba van a internet? (Mi tudjuk, hogy cd-n is van, de az mellékes :D )
    1 szó, mint 100, bármilyen linux disztró olyan messze van még a kész és könnyen kezelhető desktop rendszertől, mint Makó Jeruzsálemtől. Irtó jó ez a nagy szabadság, hogy a kb.150 disztró, meg azt csinálsz amit akarsz és hű de gyors meg biztonságos, stb., sorolhatnám a szokásos közhelyeket, de ez már a ló másik oldala, emiatt nem lehet pl. az előbb említett böngésző pluginok telepítésére sem egy pár soros szkriptet írni, ami bemásolja, symlinkeli a szükséges állományokat, függetlenül a disztrótól. Ha meg mégis lehetne, akkor meg?

    Ha Isten létezne, hinnék benne.

Új hozzászólás Aktív témák