- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőr Artúr
tag
Linuxon hogy tudom megkeresni a multicast üzenetek tényleges forrását?
A blokkolt csomagokról szóló log bejegyzésekben a forrás IP és MAC address ugye speciális, nem a feladóé. Itt elakadtam. -
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #24796 üzenetére
date manual:
%d day of month (e.g., 01)
bash manual:arg1 OP arg2
OP is one of -eq, -ne, -lt, -le, -gt, or -ge. These arithmetic binary operators return true if arg1 is equal to, not equal to, less
than, less than or equal to, greater than, or greater than or equal to arg2, respectively. Arg1 and arg2 may be positive or negative
integers. -
törölt tag
válasz
bambano #24795 üzenetére
Igen, Ubuntu 14.04-ről van szó.
Meg is van az említett mdadm:57 0 * * 0 root if [ -x /usr/share/mdadm/checkarray ] && [ $(date +\%d) -le 7 ]; then /usr/share/mdadm/checkarray --cron --all --idle --quiet; fi
Azt hiszem rámfér most egy forró tea.
Köszi az infót, kezd újra emberi színem lenni.Közben próbálom megfejteni az adott sort. Kis segítséget adnál, ha tudsz?
-x /usr/share/mdadm/checkarray - gondolom a "-x" csekkolja, hogy létezik-e a path
$(date +\%d) -le 7 - ezen elakadtam
-
törölt tag
Valamiért az éjszaka folyamán szétesett a sw raid1 tömböm.
Jelenleg itt tart a sync.Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md1 : active raid1 sdb4[2] sda4[0]
3896926016 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
[===========>.........] check = 58.9% (2295314432/3896926016) finish=244.7min speed=109042K/sec
md0 : active raid1 sda3[0] sdb3[1]
9757568 blocks super 1.2 [2/2] [UU]Hogyan lehetne megtudni, hogy mi okozta?
-
-
válasz
Jester01 #24789 üzenetére
Nem tudtam rájönni fél nap alatt sem... Valószínű, hogy olyan hálózati dolgot használok, ami linuxon vmiért nem megy...
qemu nem rossz ötlet, köszönöm!
Vagy a droidot is vboxban.
Sajnos az nehézkes... Az Android studio AVM kezelőjét használom. VB alatt nem hiszem, hogy menne az adb gazdagépen pl.
Akkor a kvm-re nincs megoldás?
-
Üdv!
Egy olyan gondom lenne, hogy egy Androidos programot fejlesztek egy 64 bites 14.04-es Ubuntu Desktopon. Van a programomnak egy szerverprogramja is, ami csak Windowson fut (wine, mono nem indítja sajnos, pedig .NET-ben írtam), szóval párhuzamosan kéne fusson egy Droid emulátor és egy virtualboxos Windows. Külön megy is, viszont a droidnak is kell a kvm_intel modul a virtualboxnak meg nem, és ahogy látom nem akar a VB elindulni, ha az Android fut és a kvm_intel modul be van töltve... Az egyik mindig hibát dob...
Hogy tudnám egyszerre használni a kettőt?
Köszi!
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24785 üzenetére
Szia!
Meg néztem amit kértél, "mib", "snmp", "enterprises" szavakra sincs 1 találat sem az eredeti listán.
Az első három sor így kezdődik:
iso.3.6.1.2.1.1.1.0 = STRING: "KONICA MINOLTA bizhub C284e"
iso.3.6.1.2.1.1.2.0 = OID: iso.3.6.1.4.1.18334.1.1.1.2.1.106.2.5
iso.3.6.1.2.1.1.3.0 = Timeticks: (87178519) 10 days, 2:09:45.19Gondolom az OID utáni értékkel lehetne valamit kezdeni, de nem sikerül semmilyen módon listát kicsikarnom belőle.
-
bambano
titán
válasz
PistiSan #24782 üzenetére
az snmpwalk-kal leszedett lista elején valószínűleg lesz a gyártó saját mib-jére utaló bejegyzés. azt megkeresed, és azt a listát is leszeded, hátha abban lesz olyan adat, ami neked kell.
pl:
SNMPv2-MIB::sysDescr.0 = STRING: RouterOS RB600A
SNMPv2-MIB::sysObjectID.0 = OID: SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1
DISMAN-EVENT-MIB::sysUpTimeInstance = Timeticks: (322958300) 37 days, 9:06:23.00ott látszik, hogy az enterprises ág alatt vannak a cégek saját cuccai, ez konkrétan mikrotik, de az 14988 helyett a konica saját számát keresve megtalálhatod a cégspecifikus adatokat.
-
Feltettem egy minimal FreeBSD-t (tudom nem linux, de az itteni BSD topik halott, más magyar fórumot nem találtam.)
Kb mennyi idő az xorg fordítása? Már lassan egy napja fut amake install clean
, és a Cleaning lista megakadt aCleaning for perl5-5.203_15
-nél. Látszólag nem akadt ki, hiszen ha ütök egy ENTER-t, akkor sort emel, de semmi hálózati/háttértár adatforgalomat nem végez. (Virtualbox-ban fut) -
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24781 üzenetére
Szia!
snmpwalk -v1 -c public IP cím kidobott egy 1175 soros listát, amiben van egy rakat kimenet, de amit nekem kell az pont nincs benne, viszont van külön fekete másolás, és nyomtatás is, lehet az lesz a vége, hogy össze adatom vele ezt a két számot, és akkor végül is meglesz az eredmény ami érdekelne.
A kimenet egy része:
iso.3.6.1.2.1.43.9.2.1.23.1.4 = INTEGER: 5
iso.3.6.1.2.1.43.9.2.1.24.1.4 = INTEGER: 5
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.2.1.1 = INTEGER: 4
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.3.1.1 = INTEGER: 7
iso.1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1 = Counter32: 235011
iso.1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.5.1.1 = Counter32: 12100
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.6.1.1 = INTEGER: 4
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.7.1.1 = INTEGER: 0
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.8.1.1 = INTEGER: 3
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.9.1.1 = INTEGER: 600
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.10.1.1 = INTEGER: 1800
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.11.1.1 = INTEGER: 1667
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.12.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.13.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.14.1.1 = INTEGER: 1181
iso.3.6.1.2.1.43.10.2.1.15.1.1 = INTEGER: 0
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.1 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.2 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.3 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.43.11.1.1.2.1.4 = INTEGER: 1 -
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24752 üzenetére
Szia!
Esetleg nincs tipped hol lehetne utána nézni jobban, az snmp OID(MIBS) kódoknak?
Most ott tartok, hogy a fekete fehér nyomtatókról le tudom kérdezni a total nyomtatási állásokat, illetve a festék szinteket, a színes nyomtatónál minden festék szintet le tudtam kérdezni, itt viszont csak a total nyomtatási értékeket tudom lekérdezni.
Jelenleg ezzel kérdezem le a total értéket:
snmpget -v1 -c public ip_cim 1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1Szükségem lenne a "Black" és a "Color" értékeire is.
Ez a 284e típusú konica nyomtató, lehet írok a supportnak ha nem boldogulok, hát ha ők tudnak segíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltunk egy alap Redmine munkaidő / project szervert itt a cégnél teszt üzemben egy Debianos gépen. Ha beválik, akkor majd átkerül a végleges helyére.
A jelenség az, hogy ha maga a redmine van elindítva és localhoston keresztül használjuk, akkor minden része jól működik, beleértve azt a vagy 10 extra plugint is, amit még beletettünk. Viszont ha Appache-on kersztül fut, akkor ugyan bejön a redmine, de nem minden funkciója működik, olyan mintha egyes részei csak olvashatóak lennének.
Néztem mappa jogosultságokat, de azok rendben vannak.Kicsit nehéz megfogalmazni a probléma eredetét, de hátha valaki tudja mit kell ilyenkor megnézni.
-
PistiSan
addikt
válasz
bambano #24752 üzenetére
Köszi szépen még egyszer!
Alapból be volt kapcsolva az SNMP, és első lekérdezésre simán működött is, még keresgélek hogy pontosan mit mivel kell lekérni, de biztos jó lesz.
Ezzel most a total nyomtatást kértem le:
snmpget -v1 -c public YourKyoPrinterIP 1.3.6.1.2.1.43.10.2.1.4.1.1 -
bulanjoe
tag
válasz
bambano #24774 üzenetére
Tényleg nem esett le. Bocs.
Viszont a NUMA az nem memory management inkább?
Ami engem érdekel, hogy mi menedzseli a processeket, mi határozza meg, hogy a processzor milyen sorrendben kapja a kiszámolnivalót? Értem ezalatt az ilyen algoritmusokat, mint a FIFO, meg a RoundRobin, meg társai. -
bulanjoe
tag
Sziasztok. Itt egy gyors (nak tűnő) kérdés (dolgozatba kell, és ellentmondó infókat lelek mindenfelé):
A linux kernelben, hogy van megoldva a porcessor management?
Amit eddig leltem, az alapján arra következtetek, hogy egy időben (2009-előtti időkben), volt 3 szint (FIFO, RR, és Other).
Aztán jött a CFS, és akkor az lett az alapértelmezett.
Na és most akkor mi a lófütty az alap?Igencsak nagy a valószínüsége, hogy keverem a szezont a fazonnal, ha így van, kérlek homályosíts fel.
Van valaki aki szépen, viszonylag érthetően elmondaná, hogy ő hogy válaszolna a fentibb kérdésre_Az időmilliosoknak, itt a fő téma amiről beszélnem kéne, indíts el egy irányba:
Implementation of parallelism/concurrency: You will need to discuss processor and memory management techniques implemented. Discuss how multi-threading, processor scheduling and multi-core processors are implemented. -
Üdv!
HDD titkosításra mit ajánlotok? Olyan kéne, amivel linux, Win és Mac alól is lehetne valamit kezdeni.
Létezik ilyesmi?
Ha igen, akkor van olyan, melyhez nem szükséges külön kernelmodul? Csak mert nincs sok kedvem kernelt cserélni az u-boottal megint és a jelenlegi kicsit hadilábon áll a modulokkal... Ettől függetlenül persze ilyen is érdekelne!
Köszi!
-
-
törölt tag
Sziasztok, kezdő topic után megkérdezem itt is.
1. - Ezt hogyan lehet megoldani? [link] Az első verziónál megvan az egyedi felbontás / frissítés, beállítanám, kettőt villan és visszaáll magától 60hz-re, laptop képernyő, a másodiknál egyszerűen meg se találja a módosított EDID-t. A hardver nem probléma, osx (hackintosh) alatt megvolt vele a 80-90hz is hosszú távon.
2. - Feltettem a lm-sensors programot, de PCH hőmérséklet, akku feszültség, CPU fogyasztás, stb nincs, gondolom DSDT probléma lesz, van rá megoldás, vagy jobb ha már most feladom? A DSDT módosítása is problémás, a fényerőt szerettem volna levinni minimum alá, windows alatt működött a moddolt DSDT, összesen 32 fényerő szinttel, linux-on nem tudtam elérni, hogy betöltse, ideiglenes megoldásnak beírtam az acpi_backlight=vendor kernel flag-ot.
Ubuntu 16.10, 4.8.0-26 kernel.
-
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
SuseLinux 12.2 alatt akadt egy problémám az Amavis,Clamav,Postfix,Spamassasin összeállítással. A ClamAV egy vírusadatbázisfrissítést követően megadta magát, nem mentek el a levelek, mert timeoutra futott a hiányzó vírusellenőrzés miatt, illetve Emiatt frissíteni kellett a Clamav újabb verziójára, amit meg is tettem.
A frissítés előtt természetesen daemonként futott a freshclam és a clamav is, most viszont verziófrissítést és már újratelepítést követően sem találom az etc/init.d/clamd illetve etc/init.d/freshclam indítókat.Ha simán indítom a clamavot "clamd" paranccsal, akkor fut a háttérben, viszont mivel nem démonként megy, így nem tudja használni az Amavis a levelek vizsgálatánál. Kipróbáltam Eicar pozitívteszttel és átcsúszik alatta a vírusos levél.
A clamav csomagot a 13.2-es repoból telepítettem, ebben már benne kellene lennie a daemonnak is, telepítéskor hibaüzenetet nem írt.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a probléma?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #24763 üzenetére
Úgy néz ki a problémát egy kernel bug okozza.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #24761 üzenetére
OpenBox-al indítok grafikus felületet, ami után a Kodi-t töltöm be.
hogy ne kapcsolja ki az OpenBox a képernyőt, az alábbi script jó lehet a ~/.config/openbox/autostart fájlba?OUTPUT=`xrandr -display :0 -q | sed '/ connected/!d;s/ .*//;q'`
xrandr -display :0 --output $OUTPUT --set "Broadcast RGB" "Full"
xset s off
xset -dpms
xset s noblank
/usr/bin/kodi --standalone
openbox --exit -
donatel
tag
Hali!
LDAP servert telepítek.
Ott járok hogy létrehoztam az LDAP adatbázis konfigurációját, háttér definícióját egy backend.ldap.local.ldif fileban, ami így néz ki:Majd az LDIF file másolása a címtároz az alábbi utasítással:
ldapadd -Y EXTERNAL -H ldapi:/// -f/etc/ldap/ backend.ldap.local.ldifEzután elkészíttem az előtét címtárt egy frontend.ldap.local.ldif fileban ami így néz ki:
Ezután felakartam venni a bejegyzéseket az LDAP-címtárba de a következő hibát írta ki:
Mi lehet a problémája? Ubuntu Server 16.04.1 LTS-en telepítem az LDAP szervert.
-
-
Best practice kerdes:
Tervezem, hogy LVM-re telepitem a jelenlegi rendszeremet, ami nagyjabol 1.5 TB belso HDD es 1 TB kulso hattertarat jelent. Mi tortenik, ha a kulso egyseg nincs csatlakoztatva, amikor bootolok (sem a rendszer allomanyai, sem a home-ok nem oda kerulnek)? Megall hibaval, vagy tovabbmegy warninggal? Vagy tegyem a kulsot kulon vg-ba?
-
törölt tag
Help! Kezd felbosszantani az Ubuntu 16.04 Server.
Egy letöltő (Transmission) +média lejátszó (Kodi) gépet szeretnék összehozni, de valahol mindig keresztbe tesz az Uborka.
Most éppen azzal szivat, hogy egy idő után fekete lesz a képernyő, gondolom valami sleep/screen saver funkció kapcsol be. Ez még nem is lenne gond, de nem kapcsol vissza.
Hallom ahogy lépkedek a Kodi-ban menüpontról menüpontra, de nincs kép.
Kodi-n belül minden energiatakarékos funkció ki van kapcsolva, grub-ban átírtam a conf megfelelő sorát az alábbira és természetesen update is megvolt:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash consoleblank=0"Eredménytelen.
Nem is értem, hogy egy szerver verzióban minek van bekapcsolva alapból ez a blank screen dolog, de plíííz, segítsen valaki kikapcsolni, mert jelenleg használhatatlan így a gép. -
_Dumber_
őstag
-
törölt tag
válasz
#68216320 #24751 üzenetére
Elég hamar meglett a hiba:
Formáztam és az fstab mount UUID nem passzoltViszont ami nagyobb szívás, hogy a felpakolt Ubi 16.04 server-t képtelen vagyok úgy beállítani, hogy a Kodi elinduljon rajta.
Lehet érdemesebb volna egy desktop verziót feltenni és azon megoldani, hogy GUI helyett a Kodi induljon automatikusan?
Csak hát az meg ágyúval verébre ... -
bambano
titán
válasz
PistiSan #24750 üzenetére
[link] a nyomtatók kottája szerint elvileg támogat snmp-t.
ha igen, akkor azzal nagyon sokkal egyszerűbben meg lehet ezeket a problémákat oldani.első lépés: bejelentkezel egy nyomtatóba a webjén, és megnézed, hogy tényleg támogat-e snmp-t. tippem szerint ha találsz olyan oldalt, amin snmp community stringeket kell beállítani, akkor nyertél.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Probléma felvezető következik:
Van jó pár nyomtatóm a hálózaton amiknek havonta kell manuálisan jelentenem az óra állásait (változó időpontban), illetve jó lenne megnézni hogy áll a festékszint, hulladékfesték tároló állapota, stb.
Ezt hetente manuálisan szoktam megtenni, ami már kezd túlságosan időrabló lenni számomra.
Az ötletem a következő lenne, esténként a linux szerver egy script segítségével szépen körbe loginolna a nyomtatókra, és ezeket az adatokat leszedné, majd a webszerveren közzétenné azokat összesítve nyomtatónként.
A legtöbb nyomtató Konica Minolta bizhub 364e típusú, illetve bizhub C284e
Az első lépésnél akadtam el, a curl-al nem tudok be loginolni sehogy sem.
A nyomtatókat https kapcsolaton keresztül lehet elérni, a bejelentkezés LDAP-os azonosítással történik, egyébként tudom a helyi Administrator jelszót is a nyomtatóhoz, de ott a felhasználói nevet nem tudom mi lehet.
A nyomtató web felülete így fogad:
Ezzel a paranccsal:
curl -k -u felhasznalonev:jelszo https://10.1.1.1/wcd/top.xmlEzt kapom vissza:
"1.0" encoding="UTF-8" xml version=
"top.xsl" type="text/xsl" xml-stylesheet href=
<MFP>
<SelNo>En</SelNo>
<LangNo>En</LangNo>
<Service><Setting><AuthSetting><AuthMode><AuthType>Server</AuthType><MiddleServerUse>Off</MiddleServerUse>
<ListOn>true</ListOn>
<PublicUser>false</PublicUser>
<DefaultAuthType></DefaultAuthType>
<BoxAdmin>false</BoxAdmin>
<EnableAuthDeviceType2Mode2Auth>Off</EnableAuthDeviceType2Mode2Auth></AuthMode><TrackMode><TrackType>None</TrackType></TrackMode></AuthSetting><MiddleServerSetting><ControlList><ArraySize>0</ArraySize></ControlList><Screen><Id>0</Id></Screen></MiddleServerSetting>
<PswcForm>HtmlFlash</PswcForm>
</Setting></Service><LangDummy>false</LangDummy><FuncVer>6</FuncVer>
<DN70B5>Off</DN70B5><DN70B1>Off</DN70B1></MFP>Tehát az oldal maga betölt, csak nem történik meg a login szerintem.
Ha normálisan belépek a web felületre, akkor a bejelentkezés közben ezt az ablakot látom:
Ha ennek az oldalnak a linkjére loginolok, akkor nem kapok vissza semmit.
Ha számláló állást próbálok lekérni akkor hiba üzenetet kapok.
curl -k -u felhasznalonev:jelszo https://10.1.1.1/wcd/system_counter.xml
<HTML lang="en">
<HEAD>
<TITLE></TITLE>
<meta http-equiv="Expires" content="0">
<meta http-equiv="Pragma" content="no-cache">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=UTF-8">
<meta content="text/javascript" http-equiv="Content-Script-Type">
<noscript>
<meta http-equiv="refresh" content="0; URL=/wcd/js_error.xml">
</noscript>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR="#ffffff" LINK="#000000" ALINK="#ff0000" VLINK="#000000" onload="location.replace('/wcd/index.html?access=SYS_COU');" >
</BODY>
</HTML>Merre induljak el, mit kellene másképp csinálnom?
Esetleg van valami pofon egyszerű megoldás amire nem gondoltam?CURL-al még nem igazán foglalkoztam, lehet valami pofon egyszerű dolgot hagyok ki.
Köszi előre is az ötleteket, tippeket.
Közben a fenti hibában található URL-t beírva a böngészőbe a következőt kapom.
/wcd/js_error.xml -
janos666
nagyúr
válasz
#68216320 #24748 üzenetére
Igazából egyetlen egy tetszőleges méretű GPT partíció is elég egy HDD-vel, ha vállalkozó szellemű vagy, és beraksz egy egyedi filerendszer driver-t az UEFI firmware-be (az alaplapon), hogy közvetlenül boot-olhass a firmware-el bármiről (NTFS, ETX4, Btrfs, ZFS, XFS, tényleg bármi): [link]
Ha ez nem opció, akkor EFI boot-hoz alapesetben FAT filerendszerre lesz szükséged egy EFI boot partíción (100Mb bőven elég neki, 8 is megtenné...).
Ha hagyományos BIOS módban szeretnél boot-olni, akkor vagy MBR partícióra lesz szükség (bármire és bármennyire, csak legyen elég nagy az offset az első [és akár egyetlen] partíció előtt, hogy beférjen oda a GRUB, de az alapértelmezett 1Mb általában elég is, akár sokkal kevesebb is megteszi konfigurációtól függően), vagy GPT-n kell egy BIOS boot partíció (ami nem keverendő össze az EFI boot partícióval), aminek általában elég néhány Mb (GPT-nél ez veszi át az MBR+"hézag" szerepét a GPT trükkös visszafelé-kompatibilitása révén), de nem tudom, hogy utóbbi a gyakorlatban mennyire válik be (talán alaplapfüggő), de szükség lehet többre, ezért szoktak inkább kegyesen odadobni 100-at (mint az EFI boot partíciónak is).
-
sonar
addikt
válasz
#68216320 #24746 üzenetére
Igen, a Grub-nak kell 100 MB mindkét disken (elég az egyiken is, de azért 100mega nem nagy érvágás)
Tipus: Fenntartott BIOS boot terület
(a magyar nyelvű telepitőben ez van, és ha ezt választod akkor nem kell csatolási pontot sem megadni)
Az install végén meg ha nem megy, akkor kézzel rakd fel a grub-otsudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install /dev/sdb -
törölt tag
válasz
Jester01 #24745 üzenetére
Közben megértettem mire gondoltál az első lemezen legyártott tömb + másik lemez hozzáadásánál.
Gyakorlatilag akkor a több órás szinkronizáció kikerülhetetlen, ha jól látom.
Megpróbálkoztam másképp:Az Ubuntu 16.04 Server telepítőt recovery módban indítottam el és parancssorból hoztam létre a /dev/md0 és /dev/md1 tömböket. Utóbbit az általad is említett --assume-clean kapcsolóval. Valóban, így nem fut sync.
Létrehozáskor szólt, hogy nem fog tudni boot-olni róla, használjam a --metadata=0.90 kapcsolót.
/dev/md0 esetében (10GB) használtam.A cél ugyanis az lenne hogy legyen Raid1-ben összesen 2db 4TB lemez segítségével egy rendszer (10GB) és egy adat (4TB) partíció. A rendszer ebben a Raid1 tömbben boot-olni is tudjon.
A parancssoros műveletek után, reboot és a normál telepítőt indítottam.
Először ugyan csak az egyik raid tömb látszódott, az md1, de miután beállítottam formázásra valahogy frissült a dolog és az md0 is megjelent, ami ugye metadata 0.90-t kapott és a rendszernek szánom.
Beállítottam és az alaprendszert feltelepítettem, de nem lett jó.A Grub a végén ugye szeretne felmenni a /dev/sda és /dev/sdb lemezekre, de nem tud. hibaüzenetet kapok.
Valamit a GPT partícióval szúrhatok el, mert Grub nélkül alemezről a gép MBR 1 hibaüzenetet ad. GPT esetében ez normális?Kellene az UEFI miatt valami spec partíció is?
-
Jester01
veterán
válasz
#68216320 #24744 üzenetére
Azért nyalja végig, mert szerinted honnan tudná, hogy eleve tükörképek?
Erre mint mondottam van lehetőség, csak nem ajánlott:--assume-clean can also be used when creating a RAID1 or RAID10 if you want to avoid the initial resync, however this practice -- while normally safe -- is not recommended. Use this only if you really know what you are doing.
Az 1 lemezes tömbnek nincs értelme, de ezek 2 lemezesek lennének amikből az egyik kezdetben hiányzik
Így annyi értelme lenne, hogy a szinkronizációt későbbre halaszthatod.
-
törölt tag
válasz
Jester01 #24743 üzenetére
Nem pontosan értem, hogyan gyártsak tömböket 1db lemezből. Meg annak igazából mi értelme.
Fizikai partíciók a lemezen:
/dev/sda - 10GB + 4TB
/dev/sdb - 10GB + 4TBRaid1 tömbök:
md0: 10GB+10GB
md1: 4TB+4TBAmikor a két lemez 10-10GB partícióját rakom össze, relatíve gyorsan lemegy a felépítés.
Viszont a 4TB-os partíciókkal már több, mint 4órája pörög.
Nem igazán értem, hogy Raid1 esetében, amikor elméletileg tükörképe egymásnak a 2db lemez és tök üres az egész, akkor miért kell végignyalnia az egészet. -
Jester01
veterán
válasz
#68216320 #24742 üzenetére
Nem tudom mi baja a telepítőnek, de ha lehet akkor próbáld meg hiányosan, csak az egyik lemezből legyártani a tömböket és később add hozzá a másikat.
Igen, szinkronizáció az lesz első alkalommal. A sebességét lehet korlátozni, meg aki nagyon veszélyesen szeret élni az üres lemeznél ki is kapcsolhatja (erősen ellenjavalt).
-
törölt tag
Software Raid-ben járatos valaki?
Két 4TB-os HDD-t használnék Raid1-ben.
Mindegyiken van 2-2 partíció. Azokat raknám össze md0 és md1 tömbökbe.
Ubuntu 16.04 Server-el amikor a partícionálóval megcsinálom ezeket, a HDD-k vad tekerésbe kezdenek. Mintha valami rebuild futna a háttérben.
Valahogy meg kéne nekik mondani, hogy ne csinálják.
Nem tudom emiatt-e, de ha telepítem közben a rendszert, a végén nem megy fel a Grub a /dev/sda /dev/sdb eszközökre.Mit szúrok el?
-
Jut eszembe! Wireless Wake On Lan -t csinált már valaki?
-
-
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #24738 üzenetére
Akkor elvileg így működnie kell. Ha txt fájlban 1-es szerepel, akkor az ERTEK = 1 és letölti a cuccot stb., minden egyéb esetben kiírja, hogy nincs frissebb és kilép.
szerk: sőt, nem kell txt-t leszedni és cat-tel kiolvasni, egyből olvasható wget-tel:
cd /tmp
ERTEK=$(wget -O- -q "http://IP cím/javaupdate/java.txt")
if [[ $ERTEK -eq 1 ]]; then
wget http://IPjavaupdate/java1.tar.gz
gzip xfz java1.tar.gz
else
echo "Nincs frissebb verzió."
exit
fi -
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #24735 üzenetére
Az érték a java.txt-ben van? Nyilván az ERTEK változót is létre kell hozni.
Backticket hanyagold, használd helyette a$()
formulát. Bár itt lényegében mindegy, de a későbbiek (bonyolultabb scriptek) miatt jobb megszokni.Valami ilyesmi:
cd /tmp
wget http://IP cím/javaupdate/java.txt
ERTEK=$(cat java.txt)
if [[ $ERTEK -eq 1 ]]; then
gzip xfz java1.tar.gz
else
echo "Nincs frissebb verzió."
exit
fi -
válasz
RaPiDsHaRe #24735 üzenetére
Nem esik le, hogy mi hiányzik, de nem
cat izé > $ERTEK
? És utána lehetif
. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Szeretnék egy scriptet írni, ami minden indulásnál ellenőrzi, hogy az adott verzióból van-e újabb a szerveren.
Idáig jutottam:#!/bin/bash
cd /tmp
wget http://IP cím/javaupdate/java.txt
`cat java.txt`#ERTEK =1 letölti és telepiti az új javat
#ERTEK =2 nem teleit, csak kilépif [ ERTEK -eq 1 ]
then
gzip xfz java1.tar.gz
else
[ Ertek!=1 ]fi
-
Jester01
veterán
Itt teszem fel a kérdést mert linuxom van, hangout topik meg nincs
firefox 49.0.2 használatával a https://hangouts.google.com-ra szeretnék bejelentkezni de a cookiek tiltva vannak, csak kivételeket adok hozzá. Amiket a neten fel lehetett lelni azokat hozzáadtam, megnéztem a network konzollal is elvileg nem jön más (gondolom valami script mágia van). Szóval csak akkor működik, ha engedélyezem az összes cookiet globálisan, de utána hiába nézem a cookie listát nem is látok benne újat. Talán beállít egyet amit rögtön töröl, nem tudom.
Valami tipp?
-
törölt tag
Elakadtam, kis segítség kellene.
Ubuntu 14.04 alatt van 3 lemezből álló raid5 tömböm.
Egészen pontosan 2db partícióval lemezenként.
Elméletileg MD0 (erről is bootol) és MD1
Viszont valamiért MD127-nek jelzi az MD1-et.
Tudna valaki segíteni, hogy miként tudnám normálisan MD1-re tenni Read/Write jogokkal és /etc/fstab alatt mountolni UUID segítségével?sudo cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md0 : active raid5 sda1[0] sdb1[1] sdc1[3]
9753600 blocks super 1.2 level 5, 512k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]md127 : active (auto-read-only) raid5 sda5[0] sdb5[1] sdc5[3]
966740992 blocks super 1.2 level 5, 512k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahh megvan. A buildroot konfig felületéből nem érhető el a kernel konfig felülete, ott be kellett állítani a CONFIG_INITRAMFS_SOURCE= elérési utat a rootfs tömörített csomagjára és már bootolt is a cucc!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #24729 üzenetére
Hogy az övé nagyobb-e azt nem tudom.
A HW viszont azonos, ez egy dev kit. Utánaolvasva a simpleimage-nek kicsit az tartalmazza a kernelt, a devicetree-t és a ramdisk image-t is és rögtön bootolható, nem kell hozzá uboot. Szóval lehet valami boot= paramétert kellene beírnom a kernel parancssorába a kernel konfigban talán, hogy tudja merre van a rootfs. Csak még nem tudom mit.
A kernel image which includes the ramdisk image is named simpleImage.initrd.virtex*. The kernel build process takes the kernel image and a ramdisk image and combines them into a single kernel image that can be downloaded to memory using XMD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vladi és Bambano:
Logikus amit mondtok, de megnézve a 4. linkemet, ti mit mondtok erre? Mondjuk ennyi hely összesen nincs a flashben, ahová a kolléga letöltötte a simpleimage-t, mert a flash csak 16MB és a bootloader amúgy is elvisz pár megát önmagában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Próbálok egy Microblaze procira (Xilinx fpga) Linuxot varázsolni ezen remek buildroot-os leírás alapján:
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-1-fpga
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-2-linux-device-tree
http://rdepablos.merlitec.com/arty-and-linux-3-buildroot
http://rdepablos.merlitec.com/Synthesize-Load-and-Run
http://rdepablos.merlitec.com/Storing-system-into-the-QSPI-FlashAmivel eljutok odáig, hogy elkezd bootolni a kernel az eszközön, csak a root filerendszert nem tudja csatolni, kernel panic van.
VFS: Cannot open root device "<NULL>" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)A leírás szerint 3. része szerint a "tar the root filesystem" opciót kell használni. Azzal létrejön egy 4.2MB-os bináris "simpleimage", meg mellette egy 12.8MB-os rootfs.tar fájl. A leírás szerint csak a simpleimage-t kell leküldeni az eszközre, amiből én arra gondolok, hogy az valamilyen formában tartalmazza a root fájlrendszert is, bár a mérete elég kicsi.
Jól gondolom? Szükség van még valaminek az átállítására?
-
válasz
kraftwerkfan #24720 üzenetére
sudo do-release-upgrade
mit mond? -
kraftwerkfan
tag
Sziasztok! Ubuntu 15.04-et nem tudom frissíteni! A jól bevált frissítéskezelővel nem engedi...
-
_Dumber_
őstag
tint2-vel akadtak nézeteltéréseim.
két három hely között cipelem a laptopom. egyik helyen csak a laptok képernyő, a másikon jobbra egy monitor az egyik kimeneten, a harmadikon balra egy másik kimeneten
az xrandr progit elég egyszerűen bekonfigoltam, és fel is ismeri, hogy hol vagyok. --primary fukciót is használom a laptop képernyőjére. Ezt a beállítást (primary) mind az openbox ablakkezelője letojja, nem beszélve a tinr2-ről.
Sajna az ablakkezelő akkor működik kifogástalanul (értsd: az ablak fitt to screen-re való nyitáskor nem csak egy kicsi sávba nyitja), ha a tint2 panel a teljes screen (monitorok által lefoglalt nagy terület) szélein helyezekedk el.
ha a két monitor határán van akkor már érdekesen fitteli a 2. monitorra .
Valamint a tint2nél hiába használom a primeri first funkciót, az rendszeresen nem azonos a xrandr --primary beállítással.Ezért azt találtam ki, hogy mindegyik speciális kimenetre (eDP1, DP1, HDMI1) külön tint2-t indítok.
Ezzel az a gond, hogy a tint2 menüben hiába állítom be, hogy a 2-es monitoron fusson, akkor is kirakja, ha csak 1-es képernyő van, így olyankor mikor csak a laptop képernyő létezik, akkor 2-3 tint2 is van fennt.Hogy tudom rávenni a tint2-t, hogy csak a kiválasztott kimenetre rakja ki?
-
törölt tag
Ubuntu 16.04 alatt még a gépnél recovery módban létrehoztam egy /hdd1 könyvtárat elméletileg a root alatt.
mount -o rw,remount / parancsot követőenAz volna a kérdésem, hogy hol a fenében található ez most. Ssh-ról nézem, de nem találom sehol.
-
Az fstab sem segített, így újraraktam az egészet és a friss rendszeren belőttem egy backupot.
Köszi mindenkinek!
-
prucam
tag
script írásnál van problémám, váltózóba szeretném tenni őket:
x=/mnt/sdc10/home/iras/*
de ez így nem jó. Így benne vannak a mappák, s az al-al mappák is. Nem tudom hogyan adjam meg, hogy csak a file-ket vegye figyelembe.
A
find . -type f ! -name "*.*"
Egy kicsit jobb! Így tényleg csak a kit. nélküli file-ket keresi. A probléma még mindig az, hogy az al-al mappában is.
-
-
prucam
tag
sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogyan lehet a kiterjesztés nélküli file-ket listázni ("ls"), v. egyébb parancsnál megadni?
-
Sotho
őstag
Sziasztok !
Szeretnék teljesen magáncélra beüzemelni egy proxy szervert az otthonomban ehhez adott egy raspi3 mint hardver és egy raspbian os. A tinyproxyra gondoltam ezt már használtam korábban. A lényeg hogy szeretném az adatfolyamot titkosítani. Illetve az adat tömörítése megoldható e valahogy.
Van e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Köszi előre is. -
bambano
titán
válasz
#68216320 #24704 üzenetére
a lényeg, hogy megnézed, hogy a fail2ban konfigjában melyik log fájlt keresi, majd megnézed, hogy abba a logba bekerülnek-e az ssh login hibák. utána megnézed a /var/log/fail2ban.log-ban, hogy a fail2ban mit lát az egészből.
egyébként iptables-nek lenni kell telepítve, nem tudom, melyik disztró telepíti-e alapból és melyik nem.
-
-
-
sqpp
őstag
Valaki esetleg tud ötletet adni, hogy miként lehet OS-t csatlakoztatni távoli dedikált szeróra? Proxmox virtualizációt használok, de egyszerűen nem jövök rá.
-
klambi
addikt
válasz
Mr Dini #24687 üzenetére
csak két apróság látom már válaszoltak a problémádra.
csak villog az alsókötőjel - PROMT a neve. (magyarul még kocsi de aazzz borzalom)
a brick- tégla kifejezést csak telefonokra alkalmazzák mert ugye ha kinyírod akkor csak egy tégla, pc-re nem igazán szép kifejezés.Bocs nem kötekedni akarok csak bántotta a szemem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- 3 hónap Aimlabs Plus Premium - Valorant
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest