- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Steam Deck
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen hangkártyát vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz
kovaax #34835 üzenetére
igen. Elég sokat mondogatják, hogy mennyire stabil tumbleweed és tényleg az. A rendszer stabil. De ha elkezded használni és lesz sok csomagod akkor időnként óhatatlanul lesznek bugos csomagok amiket ők repóba raknak miután sikeresen lefutott a self test.
Rendszer szinten sosem volt még gondom vele.De valszeg én is váltok fedorára. Dolgozok a gépemen, nem szeretem reggel fél8-kor az ilyen meglepiket. Nem az első eset
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax #34498 üzenetére
Azért az epel jutott az eszedbe, mert ezek egymásra épülő tárolók. Van ugye az alap rendszer, amibe egy csomó midnen nem kerül be a fedorából. Na azok mennek az epelbe. Az rpmfusionba meg azok, amik licenc okokból nem lehetnek az alap rendszer részei, sem az epelnek.
az rpmfusiont nem is nagyon ajánjlják el linuxon epel nélkül.
-
urandom0
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
kovaax #34481 üzenetére
A sok frissítés nem zavar, használta Debian testing-et KDE-vel valamikor régen - az már inkább zavar, hogy az pl. rendszeresen fejre állt egy-egy frissítés után, de mondjuk egy testig rendszertől ezt nem lehet zokon venni ;-)
Ha a Fedora nem testing, hanem csak új és gyakran frissített, az nem zavar: az SSD is azért van a gépben, hogy dolgozzon, és nekem még a legelső 60GB-os Samsung SATA SSD-m is hibátlanul működik anyu gépében - szóval az SSD elhasználódás aggaszt a legkevésbé ;-) Amúgy az ellen (elhasználódás) a legjobb "egy számmal" nagyobbat venni, nem jó, ha tele van, ennyi.
-
urandom0
senior tag
válasz
kovaax #34483 üzenetére
Logikusan belegondolva ilyen szempontból olyan nagy különbség nem lehet a disztrók között (kivéve a rollingokat), mert valahogy csak meg kell kapni a csomagok friss verzióit.
Ha kevesebb frissítés jön, az azt jelenti, hogy kevésbé frissek a programok. A friss csomagoknak az az ára, hogy több frissítés jön. -
urandom0
senior tag
válasz
kovaax #34481 üzenetére
A Fedora sok frissítést tölt le? Akkor te még nem láttál Tumbleweed-et
Szerintem nem tölt le sokat. Azért nem egy nem rolling disztró, akármennyire is friss. Két kiadás között megpróbálja tartani a programok főverzió számát, a programok többségénél ez sikerül is. Alapvetően csak biztonsági frissítéseket és javításokat tölt le, és amit lehet, azt delta RPM-ben (bár tapasztalataim szerint ez nagyon-nagyon kicsike méretcsökkenést jelent csak).
Azt mivel mérted ki, hogy mennyit ír a frissítésekkel?Debian testinget nem szokták ajánlani napi használatra, mert lassabban kap biztonsági frissítéseket, mint a stable.
-
urandom0
senior tag
válasz
kovaax #33957 üzenetére
Right now no Debian stable versions are known to be affected. Compromised packages were part of the Debian testing, unstable and experimental distributions, with versions ranging from 5.5.1alpha-0.1 (uploaded on 2024-02-01), up to and including 5.6.1-1. The package has been reverted to use the upstream 5.4.5 code, which we have versioned 5.6.1+really5.4.5-1.
Users running Debian testing and unstable are urged to update the xz-utils packages.
https://lists.debian.org/debian-security-announce/2024/msg00057.html
-
válasz
kovaax #33814 üzenetére
Mivel csak sata2-t tud az alaplapom
Azért említsük meg, hogy normál használatban nem veszed észre az NVMe és Sata3 közti különbséget sem, a Sata2 és Sata3 közti különbséget meg főleg nem. Nagyobb fájlok másolásánál van jelentős különbség az NVMe 6x-os sebességének, de access time-ban a ms-ban meglévő különbségeket nem érzékeljük.
Ha meg majd új eszközt veszel, már nyilván NVMe SSD fog bele kelleni, ott is kb megkerülhetetlen a Samsung. De majd ezt akkor.
-
válasz
kovaax #33807 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amúgy elég sokan beleesnek ebbe a terra/tera dologba.
Amiket most használsz, azok jelenleg a rettenet kategóriába tartoznak, de Sata volnalon alig van már nyugodt szívvel ajánlható SSD. Ha valaki jó és valóban megbízható Sata SSD-t akar, akkor jönnek az Enterprise/server eszközök, egy ideje kiskerben is megjelent a PM883, de itt az aprón megbízhatót már dupla méretben kapsz 35-40eft-ért, elég sokan veszik ezeket. Gondolom tudod, hogy utóbbi évek egyik legjobb consumer SSD-je volt a Samsung 860 EVO (a 850 EVO mellett) és a PM883 ennek a szerver verziója. A helyedben elgondolkodnék egy 1,92TB verzión és akkor a lassú nyekergő Green HDD-t is kirakhatnád a gépből.
Ha kis méret kell, akkor a Micron 5200 ECO vagy a Solidigm D3-S4510, 4520 is agyonvághatatlan kategória. No de majd ha aktuális lesz a vétel, meglátjuk mi van a piacon...
-
válasz
kovaax #33805 üzenetére
Szia!
Van SSD kibeszélő topik, de oda nem jó bejelentkező kérdés, ha terrás SSD-vel nyitsz!
Ezer éve minden SSD jól működik Linuxon is. Jelenleg HP Elitebookban használok egy 1,92 terás Samsung szerver SSD-t
Vagy a régi s.evo(?) ramazuri óta minden szép és jó?
Ha a Samsung 840 EVO és még néhány az EVO sorozatból queued trim miatti blacklist gondra utaltál, azzal ne foglalkozz. Egyrészt a normál discard online TRIM esetén okozott gondot, ha valóban nagy méretű fájlokkal ment művelet plusz egyéb intenzív CPU használat is történt eközben. Normál használat mellett semmi gondot nem okozott, használtam jó ideig 850 EVO-t és 860 EVO-kat is. Másrészt mai Linuxok inkább az ütemezett fstrim-re vannak belőve, nem az online TRIM-re. NVMe SSD-ket meg az egész nem is érinti, másképp oldja meg a TRIM-melést, saját parancskészlete van.
Néhány újabb Samsungnál vannak odafigyelnivalók, de ezek az eszköz firmware-ét érintik és nem OS függők. Ha megmondod, milyen tipust vennél és miben, mire használnád, egyszerűbb lesz az élet egyébként.
-
gregory91
senior tag
válasz
kovaax #31414 üzenetére
Köszi a tippet!
Elkezdem "cselekedni" a leírásoknak megfelelően ám mikor eljutok a debuilds -us -uc parancsig ez dobja az arcomba:dpkg-source --before-build .
dpkg-buildpackage: info: host architecture amd64
fakeroot debian/rules clean
debian/rules:3: *** missing separator. Stop.
dpkg-buildpackage: error: fakeroot debian/rules clean subprocess returned exit status 2
debuild: fatal error at line 1182:
dpkg-buildpackage -us -uc -ui failed
A kérdéses állományban ennyi van:#!/usr/bin/make -f
%:
dh $@
A leírás szerint tabulátort követel,megadtam neki de ötletem nincs hogy hogyan tovább. -
-
-
-
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax #30960 üzenetére
A helyzet az, hogy nem.
Én azt látom, ez a szélsőséges álláspontom, hogy 2010 után ami történt a számítástechnikában, az már szinte felesleges. A támogatást növelni kell, 10+ évre. Azért nem tehető meg, mert erőltetett és felesleges fejlesztések vannak, mint a systemd. Nem kell. Erőforrást fogyaszt. A legnagyobb weboldalak mint az fb, vagy yt, ugyan azt azt tudják, mint 10 éve 3x akkora gépigény mellett. Akkor? -
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax #30955 üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz. ibm...
Régen a centos önálló volt, úgy is sikerült például kiadni a 6-ot és támogatni, 3rd party tárolókkal ellátni. Aztán rh megvette, lett nagy kánaán, most meg beolvad, beszántják, beszórják sóval.... 8 már használhatatlan volt desktopon, annak ellenére, hogy 7 ragyogó volt ilyen értelemben is.
Egyel több érv a freebsd mellett.
Nem jó hír ez amúgy a komplett free software közösségnek.
-
vicze
félisten
válasz
kovaax #30955 üzenetére
Fedorának is borzasztó rövid a támogatása és pont ugyanaz a baj vele mint a Streammel, hogy nem LTS. Tehát nem hogy csak vad, de pont ugyan ott vagy vele mint Streammel.
Oracle Linux az a szívom a fogam szint. (Oracle miatt nem az OS miatt.)
Debian se éppen egy LTS OS, így kb. marad Ubuntu LTS-nek szerveren, ami ööö szívom a fogam, csak más miatt.CentOS-nek amúgy nagyon magas a részesedése, Ubuntu után a legtöbbet használt free LTS OS. Szóval elég sok embernek okoz ez elég nagy fejtörést. Főleg úgy, hogy a 8-as alól kb. kihúzzák a szőnyeget hirtelen.
-
vicze
félisten
válasz
kovaax #30941 üzenetére
Itt valami félreértés van.
Amit Lenovo oldaláról letöltesz, az kicsomagolja magát és vagy nem csinál semmit, vagy elindítja a telepítőt, ahhoz nem kell semmi tool. Ez 1db TDK pack-errel csomagolt exe-t csomagol ki, C:/DRIVERS/Flash/xxxx mappába, ez cmd-ben /ext-el szintén kicsomagolja saját magát gond nélkül, a már standard BIOS flash fájlokra, amik között ott a .cap és onnantól mehetnek az itt leírtak fwupdate-tel.
Olvasd végig és gondold át mit kell változtatni a te rendszeredhez, mert EFI commandline-ba ragadni én biztos nem akarnék... -
vicze
félisten
válasz
kovaax #30933 üzenetére
Letöltöttem és futtattam, a 2. exe az egy UEFIc headerrel rendelkező file szóval biztos UEFI Capsule Update, csak az a kérdés, hogy a fenében lehet belőle fwupd által kezelt formátumot varázsolni.
De akkor próbáltad az innoextract-ot, ahogy a linken van és nem működött?
Sajnos ha mással van csomagolva akkor van probléma és valahogy ki kell vakarni az exe-ből a cap-et. -
vicze
félisten
válasz
kovaax #30922 üzenetére
Sajnos LVFS (Linux Vendor Firmware Service)-nek jelenleg csak a Thinkpadek részei. Mivel Lenovo nem ad a te modelledhez még DOS-os BIOS update-et se kizárólag egy darab Win10-es UEFI Capsule Update van, így ez a rögösebb út marad. Mivel a modelled nincs felsorolva, így nem biztos, hogy működik, passz.
UEFI Capsule Update talán segít valamit a keresgélésben.
-
sonar
addikt
-
válasz
kovaax #30786 üzenetére
egyszer írtam egy systemd daemont valami scripthez, nagyon jól működik azóta is (annyira, hogy most hirtelen azt se tudom hol csinál mit), aztán egyszer kellett volna valami hasonló egy másik gépen, az eredeti alapján írtam egy újat és az istenért sem volt hajlandó működni.
ráfogtam a systemd-re, hogy biztos azért -
törölt tag
-
válasz
kovaax #30301 üzenetére
Nem tértek, és jobb is így. Az említett docker is igen parádésan viselkedik mondjuk egy CentOS8 firewalld+nftables környezetben....
A lényeg amúgy is az, hogy ezeket már többnyire backendnek tekintik, ez elé teszik az ufw/firewalld/egyéb szolgáltatásokat.
Ezért szomorú, hogy az erre buzdító hozzászólásomat gyakorlatilag mindenki ignorálta. A probléma, és néhány megoldása: [link]
-
-
bambano
titán
válasz
kovaax #30174 üzenetére
mert a dhcp-nek is van késleltetése, lease time, meg a dns-nek is.
router nincs a rendszerben. switch van, ami nem tudja a szükséges funkciót.
dnsmasq sincs.viszont szöget ütöttél a fejembe, a debian bridge kódban lehet csodát tenni a mac címekkel... ezen még el fogok gondolkodni
kösz.
-
bambano
titán
-
haddent
addikt
válasz
kovaax #29609 üzenetére
Ja nem, egyáltalán nem neked személyesen. Csak valahogy mindig eljutunk erre a konklúzióra miután elmondtuk, hogy szar a systemd szar a linux szar a szegmentáció a sapos kislányok windowson dolgoznak és a sap nagyon fontos és nagyon nagy és nagyon nő stb... és így.. vajon miért
-
haddent
addikt
válasz
kovaax #29601 üzenetére
Bocs, hogy belepofa "utólag" (kicsit kimaradtam utóbbi 50hsz -ből), de ez miért meglepő? Minden értelmes production rendszer unix alapú, főként valamilyen linux, hálózati cuccok meg jellemzően bsd. (Persze, JunOS, meg Palo Alto meg Fortigate meg Stormshield aha... = bsd
) Nem azért, mert linux topicban vagyunk, de konkrétan semmilyen komoly, megbízható biztonság-érzékeny rendszer nem is lehet más, mint unix, mert különben nevetség tárgya, poénnak is gyenge.
Persze, a vállalatirányítás, hr kislányok, könyvelők meg ilyen nonszenz kamuszakmák és folyamatok mehetnek vinydózon, mert a kutyát nem érdekli (de, persze, látszólag mindenkit, csak úgy értem, hogy ha összeomlik akkor max a frontemberek hisztériáznak, nem a világ dől össze a szó legszorosabb értelmében) -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kovaax #29584 üzenetére
Jártam banknál is, telco-ban is, utóbbiban csücsülök, hidd el, nem átlag közismert programról beszélek, hanem olyan rendszerekről, amikről még életében nem hallottam addig, míg bele nem futottam, kezdve Big Data, Analytics, meg rahedli olyan adatgyűjtő, feldolgozó, konvertáló és egyéb környezetekről, melyek alá valahogy, valamiért egy mocsok nagy HyperV farm kellett - ugyanis nem *nix alapúak. Ezek jellemzően tényleg vendorspecifikus megoldások, nem 10 filléresek és iszonyú komplex cuccok, de ha valamiért mindegyik valamilyen Windows szerveren fut, függetlenül attól, ki hozza, akkor ott nincs vaker, azt kell beszerezni ...
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #29560 üzenetére
Nem kizárt hogy igazatok van a SAP-pal, és még mindig felettébb népszerű. Én nem ezt tapasztalom, de könnyen lehet, hogy én perceptálom a dolgokat hibásan, mert pechemre olyan helyeken fordulok meg, ahol nem használják.
Mondom, régen az álláshirdetések is tele voltak, ahol SAP-os jómunkásembereket kerestek tömegével, ezeknek a száma is lement a béka segge alá. Innen mertem gondolni, hogy nem én járok rossz helyeken, hanem tényleg nem olyan népszerű, leült a hájpja.
Persze én remélem, hogy nem én tévedek, mert egy ritka nagy szutyok a SAP, elég szomorú lenne, ha tényleg ezt használná mindenki nyakra-főre még mindig.
Egyébként itt nem is a SAP a lényeg, hanem a cégek informatikai szemlélete teljesen torz. Nap mint nap látom cégeknél, hogy régi verziós Windowsra ragadnak be, nem frissítenek, még a biztonsági rések javítását sem teszik fel, csak MS only, zárt forráskódú infrastruktúrára rendezkednek be. Ha meg Linuxra vetemednek, azt is a lehető legrosszabbul csinálják, valami ilyen fizetős enterprise disztró van erőltetve, vagy az van, amit München csinált még a Windowsra visszaállás előtt, hogy valami házilag összegányoltatott ezer éves disztrón ragadnak be, pl. Ubuntu 10.04, Debian 6, frissíteni meg megint nem frissítenek, mert valami ósdi, legacy gányolásuk eltörne a frissebb verziókban. Így linuxozni nem érdemes, akkor már tényleg windowsozzanak. Nem jó a Linuxot erőltetni, ha valakinek nincs meg hozzá a nyitottsága, rugalmassága. Egyszerűen nem jó ötlet, csak a szenvedés lesz vele, meg a Linux lesz hibás, mert szar.
-
haddent
addikt
válasz
kovaax #28786 üzenetére
Ezt eddig nem tapasztaltam, de ha te igen biztosan előfordulhat. Mondjuk ilyen "szoftvernek" csúfolt szemetekkel, mint oracle meg java nem biztos, hogy bármi másban keresném a hibát
bambano személy szerint nekem messzemenőkig túl explicit és feleslegesen szájtépő a sysvinit. Ettől függetlenül ilyen extrém felhasználásban mint a tiéd, lehet, hogy jobb, vagy neked jobb, ezt nem vitatom, mert nem próbáltam
-
samujózsi
senior tag
válasz
kovaax #28654 üzenetére
Jó kérdés, valahogy nálam a process/app tevékenység felderítés, nekem nem tetsző hozzáférési kísérletek listázása = audit.
Jobban lehet/tudom szabályozni, hogy mit, hogyan.
Pl nem kell vesződni azzal, hogy kié volt adott pillanatban az a pid, aki a bejegyzést generálta, mert lekérdezhető, amennyire még fel tudom idézni. -
-
-
tvamos
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
válasz
kovaax #25721 üzenetére
Ő volt az, aki le tudta írni a korábbi "cikkében", hogy a "Linux operációs rendszerét Ubuntunak hívják." Most meg egy Ubis frissítés miatt hetekig járt a szervizbe, és egy csomó adata odaveszett... Autentikus forrás
Mindenesetre amit a Windowsról ír abban van igazság, pl. a 10-es frissítései szerintem is gáz minden szempontból, de használja aki szeretné.
-
válasz
kovaax #25683 üzenetére
10 eve hasznalok Linuxot napi szinten, I/O miatt sosem volt fennakadas. Persze ha vki meg mindig IDE eszkozoket hasznal, tehet szert ilyen tapasztalatra. Ez viszont azon nem valtoztat, hogy ua konfiguracion a Win7 jo, a Win10 meg tre ebbol a szempontbol.
(Persze olyat is lattam, hogy AIX alatt kiszallt a fibre hattertar, fallback SCSI-ra, az meg felnyomta a loadot rendesen.)
-
togvau
senior tag
válasz
kovaax #25666 üzenetére
mi köze ennek a hibákhoz? a rendszer egy sd kártyáról megy, ez meg az adattár hdd-re vonatkozik, és az SSHD, meg a dns blackhole nem nyúl hozzá a HDD-hez.
Van ilyen, de ez mindig is előfordult, az eddig megírt hibák nélkül.
[182296.803572] ata1.00: exception Emask 0x10 SAct 0x80000 SErr 0x90300 action 0xe frozen
[182296.803589] ata1.00: irq_stat 0x08400000, interface fatal error, PHY RDY changed
[182296.803605] ata1: SError: { UnrecovData Persist PHYRdyChg 10B8B }
[182296.803624] ata1.00: failed command: READ FPDMA QUEUED
[182296.803656] ata1.00: cmd 60/00:98:10:ad:eb/01:00:13:00:00/40 tag 19 ncq dma 131072 in
res 40/00:98:10:ad:eb/00:00:13:00:00/40 Emask 0x10 (ATA bus error)
[182296.803666] ata1.00: status: { DRDY }
[182296.803691] ata1: hard resetting link
[182299.673470] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[182299.676392] ata1.00: configured for UDMA/100
[182299.676557] ata1: EH complete -
válasz
kovaax #25630 üzenetére
ps -w van csak, de irreleváns ide. Killall sem öli meg ha nem a konzolról fut a script, ami kiadja (viszont ha pl. az OpenWrt webszerveréről hívom, ami szintén rootként fut, akkor rendesen működik). Tényleg valami környezeti baja lesz, csak nem értem, mi? Ugyanis tényleg rootként kéne futnia a rc.local-ból mindennek...
@Frawly : Kipróbáltam, átadja...
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged