- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Jim Tonic #23697 üzenetére
Ja hát én is úgy vagyok, mint a víz, a legkisebb ellenállás felé indulok el.
VPN-ről elkezdtem olvasni ezt: [link] de néhány sor után kifordult a szemem. Gondolom aki foglalkozásszerűen üzemeltet, annak az ilyesmi jól jön meg még érdekes is, de nekem erre nincs energiám. Jobb szeretnék valami gyors tutorialt, amit végignyomok, aztán viszlát. De ilyesmit egyáltalán nem találni a témában. Tuti erre is rá fog menni egy hetem. Nálam ez a Linux-os életérzés.
Azért néha csalódom is kellemesen. Ma pl felfedeztem, hogy az SSH-ban van olyan, hogy config fájl. Szóval most a kilóméter hosszú SSH parancsot sikerült két szóba sűrítenem. RTFM szokták volt mondani, de csak a nagyon kétségbeesettek teszik meg.
-
inf3rno
nagyúr
Hát annyi lenne az igényem, hogy biztonságosan el tudjak érni néhány helyi szolgáltatást, mindezt úgy, hogy rajtam kívül más ne férjen hozzá, és ez a hozzáférés szinte teljesen automatizálva legyen, szóval max jelszót vagy ilyesmit kérjen be egyszer. Ezt meg lehet csinálni SSH tunnel-el? Ha nem, akkor marad a VPN, gondolom azzal igen.
SSH-nál ilyeneket olvastam, hogy érdemes letiltani a root beléptetést meg a jelszavas beléptetést. Ezen kívül kell passphrase az rsa kulcsra. A szervert érdemes másik portra rakni, bár ezt gondolom a router-en is be lehet állítani, hogy port forwarding legyen és kívülre más portot mutasson. A fail2ban-t én is olvastam brute force ellen, de zavar, hogy plusz egy tűzfalat fel kell húznom a belső hálóra. Nekem elégnek tűnik a router tűzfala is, inkább arra tennék IP blacklistet. Nagyjából ilyesmiket olvastam, semmi bonyolult. Azért gondoltam arra, hogy ahelyett, hogy a webszervert próbálnám atombiztosra megcsinálni, SSL-t beállítani, miegymás, inkább átküldöm egy SSH csatornán az egészet, aminél mindent sokkal egyszerűbb megoldani. A gyakorlatban sajnos nem tudom, hogy ez mennyire életképes, vagy hogy a végeredmény olyan lesz e, mint amit szeretnék. VPN-el sosem foglalkoztam, azt még ennyire sem látom át.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Egy HTTP szervert szeretnék elérni netről, ami a helyi gépen fut. Úgy gondoltam, hogy nem biztonságos megnyitni a net felé, meg egyébként sem akarok másnak hozzáférést adni jelenleg. Volt már ebből gubancom régebben, amikor próbáltak ilyen szervert megtörni, aztán összegyűlt pár giga log a gépen ezzel kapcsolatban. Úgyhogy arra gondoltam, hogy valami titkosított csatornán küldeném inkább át a HTTP forgalmat. Így HTTPS-t sem kéne fellőni, meg hasonlókat.
Amit nem tudok eldönteni, hogy SSH tunneling vagy OpenVPN irányba menjek el. A routing-ra a modem-et használom, nem támogat sem DynDNS-t, sem OpenVPN-t, routert meg nem akarok venni, szeretném megoldani minimál költségvetésen. Azt mondják, hogy SSH szervert nyitni külvilág felé sem túl biztonságos, és hogy jobb a VPN, viszont én nem szeretném a teljes belső hálót megosztani, csak ehhez az egy szerver géphez akarok hozzáférni SSH-n és HTTP-n keresztül, ezért nekem túlzásnak tűnik a VPN. Tegyetek igazságot!
-
PumpkinSeed
addikt
Tags: nginx, php-fpm, lxc
Olyan problémám lenne, hogy van egy céges vagrant box (most van gyártás alatt), ami úgy néz ki, hogy a vagrant-on belül vannak LXC containerek. Van nginx, php-fpm, memcached, percona mysql.... containerek. (Ezek azok amik kellenek.) Ezek használják egymás értem ezalatt az nginx fastcgi-ként használja a php-fpm-et, a php-fpm használja a memcahed-et, meg a mysql-t. Az nginx-et el lehet érni a Vagrant-on kívülről a https://vagrant.ceg.com-on keresztül. Viszont tuti valamit rosszul csinálok az nginx config-ban, mert csak az index.php töltődik be semmi más, és a cég honlapjának a formázatlan kezdőoldala jön be.
Itt van az nginx config. A PHP része probléma nélkül lefut, de azon kívül semmi.Hibaüzenet a böngésző konzolból:
https://www.vagrant.ceg.com/cdn/util/scale/320/320/dev-employer-images/0636443e3076af9d24ba2b1711f57fb47b60f289.jpg Failed to load resource: net::ERR_CONNECTION_TIMED_OUT -
spammer
veterán
válasz
#38742016 #23692 üzenetére
Majd egyszer az X-et fogja váltani, egy újabb, modernebb display server protocol, de nem mostanában lesz "natívként" használatban, még mindig az X-re "támaszkodik", mert a programok arra lettek írva. Még sok víz lefolyik a Dunán, mire az X elhalálozik.
Ha további kezdő jellegű kérdésed van/lesz, akkor inkább tényleg maradj a kezdő topiknál.
-
törölt tag
válasz
spammer #23688 üzenetére
Nem jó.
Érdekes, hogy ha terminal-ba beírom: sudo echo none > /sys/class/leds/ath9k-phy0/trigger és ki-be kapcsolom a wifi-t, újra elkezd világítani...
De ez nem is olyan nagy baj, ha napi egyszer bekapcsolom a wifi-t, el tudok indítani egy programot.
A fényerő beállításra van valami megoldás?
-
spammer
veterán
válasz
#38742016 #23687 üzenetére
Azt még mindig nem írtad le, hogy milyen disztrót használsz. Próbáld meg automatikusan kikapcsolni a ledet boot során (gondolom a wifi be van kapcsolva):
Nem systemd-s disztrók esetén (általában) van /etc/rc.local, abba másold be a parancsot, ha tutira ez kell neked (az exit 0 fölé, sudo nem kell elé):
echo 0 > /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness
exit 0Ha systemd-s rendszer, akkor pl. tmpfiles.d . Mondjuk csinálsz egy conf fájlt neki:
/etc/tmpfiles.d/disable-led.conf
ezzel a tartalommal:
w /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness - - - - 0
-
törölt tag
válasz
Jester01 #23683 üzenetére
A kernel config megvan, az i915 driver probléma megoldva, a /etc/default/grub-ba kellett írni a kernel flageket, a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= részhez.
A led kikapcsolásra találtam megoldást, a wlan bekapcsolásakor kéne ezt futtatni:
sudo echo 0 > /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness
Ezt meg lehet csinálni? Próbáltam /etc/network/if-up.d/-be másolni, nem jó.
Még egy probléma van: próbálgattam boot után kikapcsolni a fenti paranccsal a led-et, és valahogyan kinyírtam a Gnome-t, ha a Window manager választóban Gnome vagy Gnome Classic van, a jelszó beírása után visszadob a login screen-re. System Default-al működik, amiket próbáltam:
apt-get remove gnome*, apt-get install gnome*
Gnome config törlése
Egyik se oldotta meg... Mi lehet a baj? Ha terminal-ba írom a gnome-session parancsot:
Feb 21 11:18:27 Home org.gnome.Terminal[5802]: (gnome-terminal-server:7957): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_get_toplevel: assertion 'GTK_IS_WIDGET (widget)' failed
Feb 21 11:18:27 Home org.gnome.Terminal[5802]: message repeated 19 times: [ (gnome-terminal-server:7957): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_get_toplevel: assertion 'GTK_IS_WIDGET (widget)' failed]
Itt a config:
(#23684) spammer: Én is erre gondoltam, ezért írtam ide.
-
Jester01
veterán
-
törölt tag
válasz
#38742016 #23681 üzenetére
Még valami: Ha /etc/modprobe.d/i915.conf-ban beállítok valamit, miért nem működik?
options i915 enable_rc6=4 enable_fbc=1 lvds_downclock=1 semaphores=1
Ezt kapom:
root@Home:~# cat /sys/module/i915/parameters/enable_rc6
1
root@Home:~# cat /sys/module/i915/parameters/enable_fbc
-1
root@Home:~# cat /sys/module/i915/parameters/lvds_downclock
0
root@Home:~# cat /sys/module/i915/parameters/semaphores
-1 -
törölt tag
Sziasztok!
Sokáig használtam Windows-t/OSX-et, de egyik se volt a legjobb, ezért most megpróbálom a Linux-ot. Lenne pár kérdésem:
Hogyan lehet a fényerő állítási animációt bekapcsolni? Van erre valami kernel driver? xbrightness-el jó, de azt nem tudom beállítani a Fn billentyűkre.
A Wlan LED-et valahogyan ki lehet kapcsolni? modprobe ath9k blink=1 nem kapcsolja ki, csak villog.
A kernel config pontosan hol van? Realtek kártyaolvasóhoz kéne:
Figure out that I should enable the following kernel configurtion:
CONFIG_HOTPLUG_PCIE=y
CONFIG_HOTPLUG_PCI=y
CONFIG_HOTPLUG_PCI_ACPI=yAfter added these three configuration based to my old config, everything is working as expected.
-
-
válasz
Mr Dini #23677 üzenetére
Elvileg lehet, de vajon működik-e?
Meg amúgy perpill. úgy tűnik, elég is ez a filemásolgatós. Kipróbáltam, a nem publikus routeren is van webszerver, symlink ott is a /tmp-ben levő képre, wget minden további nélkül lerántja. Fogok egy scriptet, ami másodpercenként ment egy képet, kész a biztonsági kamera. Meg írhatok olyan scriptet is, ami tárolja a képeket, pl. amíg nem vagyok itthon. -
válasz
Jester01 #23674 üzenetére
Nnnna!
Paraszt megoldás. Mégis másolás.
Az Openwrt a /tmp-t úgyis a ramban tartja. A nem publikus kamerás router szépen átmásolja a publikus /tmp-jébe a képet, a publikuson a saját /tmp -jében levő filenévre mutatva raktam egy symlinket. (Lehet, hogy fordítva lesz, és akkor a publikusról lehet vezérelni az egészet, hogy amikor nem kell a kamera, ne forgalmazzon.)Tök jó lenne, ha működne a mjpeg-streamer, azal sokkal egyszerűbb :S Most egy fswebcam kezeli a kamerát, az valamivel fapadosabb.
-
-
Hello,
Nagyon hülye kérdés.
Van 2 szerverem (routerek OpenWRT-vel).
Egyiken van egy publikus webszerver, a másikon 1 kamera.
A kamera képe egy file-ba mentődik a nem publikus eszközön.
A kamera képét meg kéne jelenítenem a publikus eszközön...Nem elnne nehéz ügy, de nem feltétlen másolással akarnám megoldani, mert mondjuk másodpercenként frissül, és felesleges másodpercenként írni a SD-kártyára, amiről a publikus router fut.
Van arra valami egyszerűbb módszer, hogy a másik eszközön levő képet belinkeljem a publikuson, anélkül, hogy azt is kiengedném az Internet felé?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #23634 üzenetére
Tettem egy próbát azzal, hogy mkfs.ext4 /dev/sdb2 és csodák csodájára minden jó. A gparted még mindig rosszul látja a partíciókat, de az fdisk szerint okés.
Arra tudok gondolni, hogy a caddy zavar be neki emiatt nem látja rendesen. -
Kösz, hogy megnézted, viszont, ha az Fstab-ba van beírva, akkor az előbbieket újra nem értem. Mindegy is, érdekes, hogy nem a noatime az alap, hanem egy kompromisszumos megoldás, mert nem mindenki használ Mutt és hasonló programokat.
Engem akkor félrevezettek, hogy az Antergos gyakorlatilag Arch, csak a hozzáértetlenek miatt telepítést segítővel van megspékelve.
bob.zxr
Azért az Ubuntura még soha nem mondta senki, hogy gyakorlatilag egy Debian. -
BoB
veterán
-
Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=343c06ab-93d4-40f7-8734-a538888a45e2 / ext4 defaults,rw,noatime,discard 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Tiszta Arch-ot nem telepítettem, de azt írjátok, hogy az Antergos ugyanaz, csak gui-s telepítője van.
Nem teljesen így folyt az egész, nem is így volt leírva a ft. állítása és a kiinduló kérdés sem ez volt, hanem az optimalizálás. Erre jön a discard opció veszélyes c. fejezet, ami az SSD-ket tekintve marginális probléma.
nem offolok itt tovább Igazatok van, csak a lényegi kérdésekre nem írtatok semmit! Ez is valami.
(#23661) Doct or Acle
Nekem nulla Linux ismeretem van ez OK, de te meg magyar szövegértéssel állsz hadilábon, mert az alapkérdéshez semmi köze nem volt a te bizonyos SSD-d discard hibáinak. Csak ezen lovagolsz, senkit nem érdekel, olvass már vissza, vagy kérj meg valakit, magyarázza el, miről is volt szó!
Annyit azért értek, miről szól a linkelt blacklist.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #23657 üzenetére
Azt mondtad "mondj már egy disztrót". (utalva arra hogy ilyen biztos nem létezik)
Megkaptad a választ. Minden disztróban alap a relatime, ahol külön nincs átállítva. Arch-on neked kell odaírni hogy noatime ha akarod. De szerintem Debian is ilyen. Ez tény.
(egyébként nekem is noatime van beállítva)
-
Eddig minden disztróban ugyanaz volt az alap, ha volt megadva valami, az Arch alapú Antergosban is. Ez a tény.
● Arch alapú disztrók inkább a discard opciót használják alapból, az Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=343c06ab-93d4-40f7-8734-a538888a45e2 / ext4 defaults,rw,noatime,discard 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0A 2.6. kernel idejében még nem Linuxoztam, lehet, hogy változtak a dolgok az utóbbi években.
Mellesleg, ha a relatime lenne az alap, akkor is célszerű lenne lecserélni a noatime-ra, ha nem használ valaki olyan programot, ami miatt kifejezetten a relatime-et kéne opciónak beállítani.
Látom, itt elég sok SSD hozzáértő van, inkább kiszállok, ti tudjátok.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #23655 üzenetére
Csak kicsit tovább kellett volna olvasnod abban a wikiben amelyiket linkelted
"which means to use the kernel default, which is relatime"
relatime
[...]
Since Linux 2.6.30, the kernel defaults to the behavior provided by this option (unless noatime was specified)Forrás: man mount
-
válasz
gery2123 #23639 üzenetére
20 GB szabadon van hagyva, ha kell neki ha nem
Ennek sincs túl sok értelme, ezzel aztán főleg túlkíméled, mert nem 28 GB van nálad szabadon hagyva, ha a partícióid nincsenek teleírva! Ha mondjuk a partíciókon van 40 GB üres hely, akkor már 68 GB van szabadon hagyva, ami luxus. Sokan gondolják azt, hogy ha adnak mondjuk 2 rendszernek 60-40 gigát, akkor az le van foglalva, ezért üres helyet hagynak. A gyári 7% mellé adsz 3%-ot és már meg is van a szükséges szabad helyed, ha totál teleírsz minden partíciót, akkor is!
Az SSD vezérlője nem partíciókat lát, hanem a meghajtót egyben és azon összességében kezeli kedve szerint az üres helyeket, ha van particionálva, ha nincs!
HDD-re nem is érdemes /var vagy más partíciót tenni, de a tmpfs-t érdemes használni, böngész cache-t is érdemes ram-ra küldeni, nem SSD kímélése miatt, hanem mert elég ram esetén gyorsabb lesz.
nekem így van megoldva és ez nem kímélés, hanem optimalizálás:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
válasz
Speeedfire #23651 üzenetére
Itthonrol dolgozom. Nem az elindulassal van a baj, hanem az allapotok visszaallitasaval.
-
válasz
Speeedfire #23649 üzenetére
> Arra a kb 10mp-re míg feláll a rendszer.
Persze, a boot ido nem lenyeges, de amig minden mas elindul, az fajdalmas (vagy kezzel visszallitani a dolgokat).
-
válasz
Speeedfire #23647 üzenetére
Hibernaciora is azt hasznaljuk, es egyebkent sem art.
➜ ~ free
total used free shared buff/cache available
Mem: 65879404 12443896 38139812 373352 15295696 52801520
Swap: 25006076 0 25006076
➜ ~ -
válasz
Speeedfire #23643 üzenetére
Ja, azt hittem, hogy arra utalsz, hogy valaki szerint tilos kikapcsolni.
-
gery2123
őstag
válasz
ubyegon2 #23638 üzenetére
Ennyire azért nem is kell komolyan venni. Nekem a 120 GB Samsung Evo 20 GB szabadon van hagyva, ha kell neki ha nem. A swappines értéke 1, plusz fstab discard, noatime. Aztán csókolom.
Vigyázzunk rá, de azt nem értem mikor mindent raknak a hdd- re, hogy minél kevesebbet írjon az ssdre a rendszer.
Én azt vettem észre, hogy a Linux elve kevesebbet ir rá mint a Windows. -
válasz
jimmy399 #23637 üzenetére
Az SSD arra van, hogy használjuk. Ez így van.
Ettől még semmi bajod nem lesz, ha egyszer átolvasol egy optimalizálásról szóló írást.
Én Pl. Hetente-két hetente futtatom le Linux alatt az FSTRIM parancsot.
Fstab-ba beírnád a discard opciót és nem kéne futtatnod a fenti parancsot.
Másik hozadéka lenne, hogy nem írnál téves infókat:
AZ SSD gyártók már lefoglaltak hardver szinte (firmware) megfelelő mennyiségő háttértárat ahhoz hogy minden kerek legyen... ez így nem igaz!
Ennek nézz utána, légy oly kedves és írd meg, hogy a négy SSD közül ez melyikre igaz:
128GB Samsung 850 PRO
512GB Samsung 850 PRO
256GB Samsung 850 PRO
120GB Samsung 850 EVOMásrészt mire adsz neki 20 gigát, ha a fentieket így tudod, ahogy leírtad?
(a te eszközödön akkor, mi alapján intézted az overprovisioning- et, ha megkérdezhetem?)AZ ÉV poénja. Az az év poenja, hogy felkészületlenül, részismeretek alapján sokan kiröhögitek azt, aki próbálja kímélni, optimalizálni az SSD-t!
-
jimmy399
senior tag
SSD. Kímélés
AZ ÉV poénja. Az SSD arra van, hogy használjuk. Én Pl. Hetente-két hetente futtatom le Linux alatt az FSTRIM parancsot. 20 gigát adtam neki, bőven jó. AZ SSD gyártók már lefoglaltak hardver szinte (firmware) megfelelő mennyiségő háttértárat ahhoz hogy minden kerek legyen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian8 Lxde nem jegyzi meg ha társítok egy alkalmazást egy fájltípushoz. Úgy nézem kézzel kellene megcsinálni. Mit lehet ezzel kezdeni?
-
Mr Dini
addikt
válasz
Rimuru #23628 üzenetére
Annyira nem parázok, mivel éles a rendszer már lassan 5 éve és eddig csak én fedeztem fel ezt a kis lukat. Viszont jó lenne megoldani. Tudom, h az ssh tunnel lassú, pláne, ha csak magán az ssh portján lehet kinyitni a szerver felé, de egyesek nem szeretnék, ha a meló helyett az index, meg egyéb dolgok mennének.
Amúgy más megoldás a netezésre nem nagyon van. Ja igen, a wget működik, ha tudja az ember, hogy mit szeretne letölteni. (Illetve nincs iframe, meg stb a kódban)
-
válasz
Speeedfire #23626 üzenetére
Hát, fura. gparted elég jól kezeli a GPT-t. Még arra tudok tippelni, hogy a win valamit bekever, és összek.rj@ a partíciós táblát. Ha tudod, mentsd le az adatokat, csináld meg az egészet elölről Linux alól gparteddel. GPT fdisk amúgy mit mutat?
(#23623) emvy: Fura, sehol nem olvastam, hogy azt is érintették, pedig múltkor, mikor beszéltünk róla, olvasgattam kicsit a 4.4-ről.
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Rendszergazda topikból irányítottak ide ezzel:
Szeretném letiltani az ssh tunnelt úgy, hogy az ssh használható legyen. Mert van egy debianos szerver. Ez a tartomány"vezérlő". Erre jelentkeznek be win7 enterpriseos gépek. Ez eddig oké. Viszont szeretném, ha a gépnél ülők ne tudjanak se netezni se ftpzni stb. Ehhez letiltottam az összes portot, kivéve a fontosakat, amiket használniuk kell. Az egyik ilyen az ssh.
A tiltás tökéletes, viszont ha valaki leleményes és ismeri az ssh tunnel-t, akkor meg tudja kerülni simán pl puttyal a korlátozást...
Illetve a másik kérdésem, hogy lehet-e valahogy a többi forgalmat, pl a torrentet is a tunnellen keresztül csinálni? Mert ha igen, az elég gáz!
3. Root jogok nélkül van-e valami linux parancs (ami debianon van), ami kidobja a használt portokat?
Köszi!
-
Uh, bazz sracok. A 4.4-es kernel TCP stackje valami embertelenul gyors, konkretan a rendszerunk egyik, egyebkent szuboptimalis resze 10x gyorsabb 4.4-en (ket Java appszerver pofazik sokat egymassal).
-
Penty
aktív tag
válasz
pschio #23620 üzenetére
Az /etc/apt/ helyen található sources.list nevű fájlod nem okés. Valami ilyesminek kellene benne lennie:
# Base repository
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
# Security updates
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
# Wheezy-updates
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
# Wheezy-backports
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-backports main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy-backports mainRootként tedd rendbe a fájlt!
-
pschio
őstag
sziasztok!
Én is belefutottam ebbe a hibába de nem jött be a megoldás, amit lentebb olvastam. Tudna segíteni valaki?
root@zsofi:~# apt-get update
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy Release.gpg
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy Release
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy/contrib i386 Packages/DiffIndex
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy/main i386 Packages/DiffIndex
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy/contrib Translation-hu_HU
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy/contrib Translation-hu
Mellőz cdrom://[Debian GNU/Linux 7.7.0 _Wheezy_ - Official i386 DVD Binary-1 20141018-11:53] wheezy/main Translation-hu_HU
Találat http://security.debian.org wheezy/updates Release.gpg
Találat http://security.debian.org wheezy/updates Release
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/main Sources
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/contrib Sources
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/main i386 Packages
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/contrib i386 Packages
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/contrib Translation-en
Találat http://security.debian.org wheezy/updates/main Translation-en
Csomaglisták olvasása... Kész
W: Nem érhető el nyilvános kulcs az alábbi kulcsazonosítókhoz:
9D6D8F6BC857C906Köszi a segítséget!
-
válasz
Speeedfire #23616 üzenetére
Kisfiam éppen fogzik, simán lehet, hogy emiatt bamba vagyok, de én nem látom, hogy az fdisk azt jelezné, amit írsz. Futtatnál egy lsblk-t? Vagy blkid-t. Vagy nem tudom, neked mi elérhető.
-
válasz
Speeedfire #23616 üzenetére
Csak erdeklodom, hogy miert kell 2016-ban SSD-t kimelni?
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #23605 üzenetére
Csak neked kiemelem a lenyeget: Kep
Nagyobb esellyel fog talalni egy gdisk-et a taroloban mint mondjuk egy frissebb util-linux-ot (feltetelezem hogy rendszeresen updatel).
Az hogy neked vagy nekem megy Arch nem jelenti hogy masnal is igy van. Amugy nem tudom hogy jelenleg mennyire stabil a GPT tamogatas fdiskben, errol valami linket tudsz adni? -
válasz
Speeedfire #23608 üzenetére
Nem igazan, legalabbis nem latok az egvilagon semmi gyanusat (sem a journalctl, sem a dmesg).
-
Kerdes.
i3 WM, Manjaro (Arch), 4.1 vagy 4.3 kernel (mindkettovel ugyanaz). Egy ido utan (naponta 2x) konkretan meghal a rendszerem, ha nyomok egy entert a terminalban, akkor olyasmit kapok, hogy 'zsh: fork failed: resource temporarily unavailable'. Valszeg valami elkezd processzeket gyartani, es kifutok az ulimitbol, de amikor bekovetkezik, akkor mar nem tudom debugolni.
Otletek?
-
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #23602 üzenetére
Hasznalj pl gdisk-et, ez lenyegeben fdisk csak gpt-re (GPT fdisk).
-
Raynes
tag
válasz
Speeedfire #23600 üzenetére
Egyszerűen. Csak létrehozol két linuxos elsődleges partíciót (ext4-et ajánlom formázásnak), a csatolási pontnak meg megadod a telepítőben, hogy az egyiket /-ként a másikat /var-ként csatolja. Vagy már telepített rendszeren beállítod a /etc/fstab fájlban, hogy a második partíciót /var-ként csatolja mindig. Nem egy nagy szám tető alá hozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #23600 üzenetére
Es mi is a kerdes? Van meg 126 ures hely particioknak, vagy mit nem tudsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- ASUS routerek
- iOS alkalmazások
- Óvodások homokozója
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Ryzen 7 5800XT: Gyorsabb, Erősebb, Tiéd lehet még ma! Rèszletre is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3134, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! HP EliteBook 735 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest