Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz #68216320 #24748 üzenetére

    Igazából egyetlen egy tetszőleges méretű GPT partíció is elég egy HDD-vel, ha vállalkozó szellemű vagy, és beraksz egy egyedi filerendszer driver-t az UEFI firmware-be (az alaplapon), hogy közvetlenül boot-olhass a firmware-el bármiről (NTFS, ETX4, Btrfs, ZFS, XFS, tényleg bármi): [link]

    Ha ez nem opció, akkor EFI boot-hoz alapesetben FAT filerendszerre lesz szükséged egy EFI boot partíción (100Mb bőven elég neki, 8 is megtenné...).

    Ha hagyományos BIOS módban szeretnél boot-olni, akkor vagy MBR partícióra lesz szükség (bármire és bármennyire, csak legyen elég nagy az offset az első [és akár egyetlen] partíció előtt, hogy beférjen oda a GRUB, de az alapértelmezett 1Mb általában elég is, akár sokkal kevesebb is megteszi konfigurációtól függően), vagy GPT-n kell egy BIOS boot partíció (ami nem keverendő össze az EFI boot partícióval), aminek általában elég néhány Mb (GPT-nél ez veszi át az MBR+"hézag" szerepét a GPT trükkös visszafelé-kompatibilitása révén), de nem tudom, hogy utóbbi a gyakorlatban mennyire válik be (talán alaplapfüggő), de szükség lehet többre, ezért szoktak inkább kegyesen odadobni 100-at (mint az EFI boot partíciónak is).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák