- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- ASUS notebook topic
- Milyen videókártyát?
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- Hisense LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#20584850 #23389 üzenetére
Ajaj!
Ebből semmi nem derül ki, célszerűbb lenne egy cat /etc/fstab terminal parancs kimenetet bemásolnod, de csak az után, ha áttanulmányoztad ezt vagy akár az elsőben linkelt alapszintű SSD-s írást.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Ha ezeket átolvastad, akkor tudsz kérdezni, de az ellenőrzéseket is végezd el!
Az I/O schedulert hagyd inkább úgy, ha deadline-on van (mostanában alapon úgy van), de ha meg tudod csinálni a 2. leírás alapján, akkor csak az SSD-t állíthatod noop-ra, de ha nem vagy biztos a dogodban, akkor hagyd, mert a noop a HHD-nek nem tesz jót!
-
croixleur
csendes tag
válasz
lionhearted #23398 üzenetére
Köszönöm.
Megpróbálom ezeket. -
válasz
croixleur #23397 üzenetére
Igen, akárhány kulcsot bele lehet tenni. Entert nyomsz közé.
rsync lazán fog menni SSH-n keresztül, ezzel nem lesz gond.
Debianban nem hiszem, hogy lenne nem szükséges daemon vagy port. Portokat iptablesben, vagy kezdőként ufw-ben lehet kezelni. fail2ban ajánlott a további törések hátráltatásában. Valamint a default 22-es portról egy másikra áthelyezni az SSH-t. -
croixleur
csendes tag
Sziasztok
A kezdő topikból irányítottak át ide.
Szeretnék egy játékszervert futtatni ami egy VPS-en fut. Nem olyan régen sikerült bejutniuk és létrehoztak egy fiókot. Teljesen újra tettem a szervert ami egy Debian felhasználói felület nélkül. A rendszert frissítettem. Addig eljutottam hogy sikerült belépnem putty-val privát kulcs segítségével. Le szeretném tiltani a jelszavas bejelentkezést is. A kérdésem az lenne lenne hogy az authorized_keys2 fájlba be lehet tenni akárhány kulcsot? Vagy másképpen kell? Továbbá szeretném megcsinálni hogy a bakcup az én gépemre menjen amit rsync-el szeretnék megoldani.
Le akarnám tiltani a nem szükséges daemonokat és portokat.Köszönöm a segítséget
-
brickm
őstag
válasz
lionhearted #23387 üzenetére
meg a backbox.
-
Raynes
tag
válasz
Jester01 #23390 üzenetére
Hogy lehet összefűzni? A VBR map indexelését nem fogja szétcseszni, ha mindenféle darabot összeillesztgetek?
Egyébként nem értem, hogy az FFmpeg fejlesztők miért nem teszik bele a konvertálás mentése funkciót, nem lenne nagy szám leprogramozni, és már nem egy ember jelezte a fórumukon, hogy lenne rá igénye.
-
Valaki találkozott gnome-panel (3.16) memory leakkel?
Ha nyitok egy ablakot felszalad rá 2MB, és soha nem engedi el. -
törölt tag
Üdv.Az etc/fstab fájlba beírtam a noatime,discard értékeket.Így megfelelően van megadva?
was on /dev/sda1 ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
home was on ext4 noatime,discard,defaults 0 2
IO ütemezőt érdemes még változtatni?
SSD-n van a rendszer de merevlemez is megy mellette. -
Raynes
tag
válasz
Atlantisz48 #23380 üzenetére
Ennek az is lehet az oka, hogy a Wi-Fi kártyádhoz nincs firmware, vagy maga a kártya nem támogatja a monitormódot. Nem azt mondom, hogy ez a probléma az esetedben, de esély mindig van rá.
-
válasz
Van ilyen célú speciális linux: KALI
-
Raynes
tag
válasz
CPT.Pirk #23375 üzenetére
Kösz a tippeket. A hibernációval az a bajom, hogy nem megbízható, ha egyszer véletlenül mégse jön vissza a gép sleepből, akkor cseszhetem az egészet. A folyamatosan üzemelő gép a legbiztosabb megoldás.
Szerintem akkor a virtuális gép marad, relatíve biztonságos, tuti mindig elindul, csak hát ilyen gyenge gépen még egy guestet is futtatni, nem repesek az örömtől. Tényleg csinálhatnának erre valami kulturált megoldást.
-
válasz
Atlantisz48 #23376 üzenetére
Szia!
Rootolt androiddal 2 perc feltörni. Van vmi wepcrack apk, amit csak fel kell tenni, oszt csá.
Amúgy kali linuxon megy az aircrack nálam. Egyszer kipróbáltam otthoni halón, így megmaradt.
Amúgy a monitoring módhoz nem mindegy, h milyen wifi adaptered van.
-
ztsoft
őstag
válasz
Utána nézve, 2.6.31-es kernel volt benne, olyan disztró (Linux) kell, ami ezt a kernel verziót használja. De mint írtam, nem vagyok benne biztos (annó én is kipróbáltam a sajátomon, és működött, de már nem emlékszem pontosan).
Szerk.: Ubuntu 9.10-es volt az utolsó használható, utána kernel szinten csináltak valamit.
-
ztsoft
őstag
válasz
Atlantisz48 #23376 üzenetére
Szia!
Ha jól tudom, akkor az Ubuntu 9.10-es verziójában volt utoljára használható, utána kernel szinten tiltották.
-
brickm
őstag
válasz
wjeszy #23372 üzenetére
Ez egy kétélű dolog.
Oké, hogy a linux hülye, mert nincs benne minden ótvar kínai wifi eszköz drivere(ráadásul naprakészen) de a windows is hülye, mert az meg marha nagy, meg marha sok benne a lom(mert benne van az összes ótvar kínai wifi meg miegymás eszköz drivere naprakészen)...de a mac is idióta, mert ők csak egy adott hardverkészletet tesznek a cuccaikba, és azokhoz vannak csak driverei az oprednszereikben....</sarcasm> -
brickm
őstag
válasz
Raynes #23374 üzenetére
Szia!
Hibernálásban nem gondolkodtál erre az időszakra?
Én mindig hibernálom a rendszert így visszahozható a processek jórésze.
Van pár, amit nem lehet...de ritka.NagyZL
Nézz meg egy másik tutorialt is. Ezeknek működnie kell javarészt.Más:
Backbox telepítő újabban telepítés végén ceash-el áll le és onnanstól nem is bootol....miafene lelte vajon...?! -
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, hogyha nem akkor elnézést.
Az iskolában, olyan projektmunkát kaptam, hogy be kell mutassam, hogy hogyan kell feltörni egy WEP titkosítású Wifit.
Ez alapján próbáltam megcsinálni. De sajnos nem tudom a Wifit monitor módba állítani.Tudnátok ez ügyben segíteni?
Hogyha bármilyen infót kihagytam, akkor írjatok.Előre is köszönöm.
Üdv:
Zoli -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Raynes
tag
Egy 40 órás kis konvertálni valót készülök az FFmpegre rászabadítani majd Arch-telepítés után. Előtte persze azt szeretném, hogy a konvertálást úgy le tudjam állítani, hogy később folytatni lehessen, sajnos ezt az alkalmazás natívan nem támogatja. Éjszakánként konvertálná a gép az anyagot. Alapvetően Linux alatt működik az, hogy Ctrl+Z-vel a háttérbe küldöm a processt pihenni, majd ha kell, fg paranccsal folytatom. Esetleg az is működik, hogy kill paranccsal küldözgetem a TSTP és CONT szignálokat az adott PID-jű folyamatnak. Ezek a megoldások azonban csak akkor működnek, ha folytatás előtt nem indítom újra a gépet, nem kapcsolom ki.
Nekem valami sandboxos megoldás kéne, amivel el tudom menteni a folyamat futáskori állapotát a háttértárra, és a gép visszakapcsolása után is tudjam folytatni. Ilyen lenne persze a virtuális gépen futtatás is, de az sok plusz erőforrást kér, kicsit ágyúval verébre megoldás. Régebben a unix.stackexchange-en ajánlották a CryoPID programot, ami annak idején néha működött is, de nem megbízhatóan sajnos, néha nem tudta normálisan visszahozni az FFmpeg processét működőképesen. Valami más ötlet esetleg?
-
Jester01
veterán
válasz
wjeszy #23367 üzenetére
2 napja Linuxozom
Erre tessék: Linux abszolút kezdőknek
-
brickm
őstag
válasz
lionhearted #23370 üzenetére
A belakás meg a kinlódás szerintem nem ugyan az.
-
-
brickm
őstag
válasz
wjeszy #23367 üzenetére
Szia!
VGA driver meg tudja oldani a gondodat.
Nekem debian 6.0 oldstable csinálta ezt, nvidia drivert kerestem neki és aztán ment a suspend szépen, ahogy kell.Mit kell rajta alakítgatni?
Ha a neked célnak megfelelő distrot töltötted le nem kell azon mókolni olyan nagyon semmit.
Egy openssh szerver kell neki azt sose lesz vele baj -
wjeszy
csendes tag
Sziasztok, 2 napja Linuxozom és eddig tetszik de sajnos elég sok mindent kell alakítgatni rajta hogy úgy menjen ahogy én szeretném. Legalább is nekem ez jött le idáig
. Az utolsó probléma amit viszont sajnos nem tudok megoldani a sleep-ből való ébredése. Valamikor egyszerűen nem hajlandó felkelni. http://paste.ubuntu.com/14628188/ itt a log aki ért jobban hozzá - segítsen!
(Lenne még 1-2 kisebb kérdésem esetleg ha valaki érez ingerenciát, hogy skype-on beszéljünk az ID: wjeszy)
VGA:
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Broadwell-U Integrated Graphics [8086:1626] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Dell Device [1028:06ae]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
Memory at f5000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at f000 [size=64]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
Kernel driver in use: i915_bpo
00:03.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Broadwell-U Audio Controller [8086:160c] (rev 09)Kernel:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-47-generic.efi.signed root=UUID=31cf8b8e-49fc-4c73-899f-62f56fd110c0 ro quiet splash vt.handoff=7 -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #23362 üzenetére
na, pont beletenyereltél a linux elwindowsosítása témakörbe
szóval a soros port az pont ugyanolyan karakteres eszköz, mint a terminál vagy a szabvány bemenet és kimenet. a soros portnál csak a port fizikai paramétereit kell külön programozni, ioctl-ekkel (ha emlékeim nem csalnak), egyébként maga az adatforgalom az teljesen szabvány unix karakteres periféria. tehát magán az i/o-n semmit nem kell rajta programozni. sima cat </dev/ttyS0 is működik, ha már valamilyen programmal beállítottad a paramétereket. következmény: bármelyik program, ami szabvány bemenetet képes kezelni, képes soros portot is kezelni.
A /dev csak azért van ramdrájvon, mert mióta megy az ilyen udev meg hasonló bohóckodás, azóta nem a jó öreg klasszikus /dev könyvtárat használják. nem is olyan régen még nem volt ramban.
az, hogy két programot, amit összekapcsolhatsz csővezetékkel, diszkre írt fájlokkal kapcsolj össze, nem unixos megoldás.
-
Jester01
veterán
-
válasz
bambano #23361 üzenetére
Hát, ennyire nem ismerem a Unix filozófiáját, mindenesetre nem rég programoztam Linux alatt soros portot, ill. GPIO-kat, és ott a portkezelés úgy zajlik, hogy fájlokat olvasol és írsz egy virtuális meghajtón. Amit én mondtam, a kvázi ugyanez, tehát nem lehet messze a Linux filozófiájától.
-
bambano
titán
válasz
DrojDtroll #23357 üzenetére
közös környezeti változókon keresztül azért nem tudnak kommunikálni, mert nincs közös környezetük.
a legegyszerűbb megoldás szerintem, ha az egyik program a szabvány kimenetére írja a változók értékeit, a másik meg a szabvány bemenetén olvassa és egy csővezetékkel összekötöd őket.
ha ez nem megy, csinálhatsz pipe-ot és beszélhetnek azon keresztül is. lásd man mkfifo
(#23358) Jim Tonic: szerintem a unixot unixként kellene használni, akkor jön elő, hogy miért jó
-
válasz
DrojDtroll #23357 üzenetére
Virtuális meghajtóra (tehát gyakorlatilag a RAM-ba) kirakod egy fájlba a változókat.
-
DrojDtroll
veterán
Valaki tud segíteni a következőben?
-
Még mindig nem értem ezt.
Adott 2 merevlemez, plusz egy RAID1 tömb 2 merevlemezből. Mindegyik új szereplő a rendszerben, mindhármat én formáztam, raktam össze, mountoltam, stb. Az egyik Samsung utána írható olvasható, ugyanúgy samba alól is, ahogy kell. A másik Samsung írható olvasható, de samba alól nem. A WDRED RAID1 tömb pedig, ahogy már írtam, sehonnan. chmod mindent megoldott, de nem értem, mitől ilyen rapszodikus az egész. -
válasz
lionhearted #23346 üzenetére
Köszi, siker!
sudo chage username
Ez a teljes parancs hozzá, természetesen az usernevet behelyettesítve.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #23352 üzenetére
mert te még a titanic pusztulása előtt telepítettél utoljára nulláról linuxot.
azóta már régen automatikus a tömb összerakása, meg van szuperblokk a darabokon.
az initrd-nek is csak annyit mondanak, ha jól emlékszem, hogy melyik raid tömböket kell összerakni, a darabokat már uuid alapján megtalálja a kernel magától. -
szabi777
tag
Sziasztok
van egy dolog amivel már elég rég szenvedek...
Debian Jessie, telepítés közben megadva, hogy szoftveres RAID 1 en fusson a rendszer (2 azonos disk). Szépen fel is települ a rendszer, a tömb rendben van.
Azt szeretném hogy ha az a disk megadja magát amelyikről boot-ol a gép, a rendszer akkor el tudjon indulni a másodikról is degradáltan. BIOS-ban boot order beállítva, ha kiesik a primary akkor a másodlagosról boot-ol...elvileg.. de mégsem.Mit kell még tennem, hogy
1. legyen GRUB a másodlagos disk-en is (gondolom grub-install, de javítsatok ki ha nem jó irányba indultam el)
2. El is induljon a rendszer (lehet hogy a grub-ot vagy az mdadm.conf-ot kell szerkesztenem, de ebben tanácstalan vagyok, annyi mindent olvastam már, hátha valakinek rutinból megy.Nagyon köszi
-
-
Tegnap megjöttek a merevlemezek, össze is raktam egy RAID1 tömböt. Minden rendben ment, fel is mountoltam, első ránézésre minden rendben. Második ránézésre viszont nem tudom írni, merthogy nincs jogosultságom. Mi lehet az oka?
-
-
bambano
titán
válasz
Fecogame #23341 üzenetére
két kérdésed volt, fordított sorrendben:
1. melyik fájl tárolja a jelszavakról az infót: a man shadow megmondja, hogy a /etc/shadow.
2. meg lehet-e változtatni a jelszóváltoztatás idejét: a man shadow szerint a /etc/shadow soronként harmadik mezője tárolja az utolsó változtatás idejét. esélyes, hogy meg lehet változtatni, ha másképp nem, akkor a shadow fájl buherálásával. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #23338 üzenetére
Unigine teszteket néztem mindkét rendszeren, ott tök ugyanolyan sebességeket mértem Win7 és Linux között is OpenGL-ben. Abu erre azt mondta, hogy egy "egyszerű" teszt progit könnyű optimalizálni, ellentétben egy AAA játékkal.
Viszont Win7-en kisebb volt az OpenGL-es teljesítmény, mint a DX-es, vagyis a DX-es megjelenítő gyorsabb volt az Unigie-ben.
-
Jester01
veterán
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#59070464 #23335 üzenetére
A számításokhoz OpenCL-t használnak, a grafikához meg többnyire OpenGL-t. Egy egész érdekes témakör, hogy a grafikát az X -> Wayland / MIR és az OpenGL -> Vulkan témák mennyire befolyásolják.
Ha kíváncsi vagy az OpenCL dolgokra, akkor próbáld ki az oclhashcat progit jelszó törésre. Kicsit nehézkes elsőre a konfigja, de ez rendesen meghajtja a vga kártyát.
-
törölt tag
Egy érdekes kérdés fogalmazódott meg bennem a Linux versus VGA driverek kapcsán. Amikor például jelszófeltörésekhez vetnek be GPU-t, a teljesítmény a gyenge driverek miatt (AMD, nVidia) itt is töredéke a Windows-ban mutatott teljesítményükhöz képest, vagy a Linux alatt csorbult GPU teljesítmény csak a játékokat érinti?
-
Üdv!
RedHat alatt van olyan parancs, amivel meg lehet nézni, h az adott fájlt milyen progra használja éppen?
Köszi!
-
Ablakos
őstag
Spare lemezek állapotát (sleep - active/idle) szeretném logban vizsgálni. Jó lenne, ha csak az állapotváltozásokat időbélyeggel látnám a logban.
Van erre valamilyen konzolos alkalmazás, vagy saját scriptet kell ehhez barkácsolni? -
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Kicsit kiakasztott ma azt egyik domain szolgáltató (hol elérhetők a sub domainek, hol nem. Valamint a levelező rendszer is elérhetetlen sokszor).
Jött az ötlet, hogy ha már van egy nonstop üzemelő szerverem, miért ne futnának ott ezek.
Web + email + FTP része már megvan, működik is frankón.
A kérdésem az lenne, hogy a domain kezelésére mit ajánlotok?
Gondolok itt a sub domainek létrehozására, kezelésére. stb
Vagy esetleg létezik valami olyan programcsomag, ami össze fogná ezeket egy csokorba? (Ftp, Web, Email, Domain) és lenne webes kezelő felülete is?Köszi
-
zserrbo
aktív tag
4.3 Install the script.
$ sudo update-rc.d tomcat8 defaultsA fenti link alapján ezzel regisztrálom be, hogy automatikusan induljon el rendszerindításkor a tomcat, igaz? A defaults, ha jól olvastam a futási szint. Magától tudja a Ubuntu, hogy a tomcat8 init script start parancsát kell futtatnia?
-
zserrbo
aktív tag
válasz
bambano #23327 üzenetére
Lehet ez is egy megoldás, hogy jobb-e azt nem tudom. De amit előbb írtam, ahogy csináltam az x11vnc-vel úgy teljes asztalom van. Tegnap a linuxról indítva egy display session-t még telón is elértem bVNC-vel. Csak az nem tiszta, hogy jól csináltam-e
Mondjuk most jut eszembe, hogy azt nem próbáltam még ki új session-t tudok-e vele, hogy ne csak a monitoron látható asztalt tudjam használni.
-
bambano
titán
válasz
zserrbo #23326 üzenetére
teljes távoli asztalt úgy tudsz elérni, hogy session managert indítasz először.
beállítod a távoli szerveren, hogy a display manager manageljen neten keresztül is, tehát az xdmcp port legyen nyitva a netre is, majd a helyi X szervert -query ip paraméterrel indítod (ha emlékeim nem csalnak). -
zserrbo
aktív tag
Próbálgatom a távoli elérést, asztalozást.
VcXsrv-el megy Putty-val, hogy elindítsak egy appot a linuxról, de én teljes távoli asztalt akarok így tovább próbáltam.
A TightVNC-vel nem tudtam csak új session-t. Aztán az x11VNC-t raktam fel. Jártas valaki benne?megy
x11vnc -display :0
tigervnc-vel: 192.168.1.28:1megy ekkor is:
x11vnc -safer -usepw -once -display :0ilyenkor:
The VNC desktop is: ubuntu:1
PORT=5901192.168.1.28:1-ra csatlakozva megy
de 0-val nem
192.168.1.28:0 - ra password check failedSok helyen -localhost kapcsolót is írnak, de még nem tudom mire jó.
Azt nem értem, hogy a Putty-ban az SSH tunnelnél source portnak: 5900-at adok meg és destination-nek 192.168.1.X:5900, akkort nem az IP:0-val kellene elérnem csatlakozáskor? Putty-ban néztem az x11 forwarding-ot, az mire jó?
Esetleg, ha valami security tipp van az is jöhet. -
Penty
aktív tag
válasz
bambano #23322 üzenetére
Az én tapasztalatom is az, mint bambano-é: Bizonyos körülmények között bele-bele rak pár KB-ot, esetleg pár MB-ot a SWAP-ba. Főleg másolásnál (pl.: SSD-ről külső vinyóra, vagy rsync használata alatt) megemelkedik a buffer/cache érték és akkor szokott valami minimális cuccot beledobni a SWAP-ba. Nálam 4GB van, swapiness=1 érték mellett.
-
-
törölt tag
válasz
bambano #23319 üzenetére
Nálam 8GB van, így nem nagyon nyúl hozzá 60-nál sem. Persze ha nem felejtem el, akkor átállítom 10-re...
Most pl. Arch-nál elfeledtem, tehát 60 az érték, és a pillanatnyi helyzet:[berus@arch-pc ~]$ free -h --total
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,8G 936M 3,7G 9,5M 3,2G 6,8G
Swap: 1,0G 0B 1,0G
Total: 8,8G 936M 4,7G -
törölt tag
Köszönöm átállítom 10-re ahogy javasoltátok.
-
törölt tag
válasz
#20584850 #23315 üzenetére
Ha 0-ra állítod, akkor csak a rendszerösszeomlás határán nyúl a SWAP-hoz, én nem használnám így...
Megfelelő mennyiségű RAM mellett az alapértelmezett 60-as beállítás mellett sem nagyon piszkálja, az általam javasolt 10 mellett meg gyk. soha.
Persze nagyon nem mindegy, hogyan és mire használod a gépet... -
válasz
#20584850 #23315 üzenetére
Szerintem vagy a javasolt 10-es értéket vagy minimum az 1-et válaszd, mert a 0 megnyekkenti az I/O teljesítményt, ha mégis szükséges lenne kicsit hamarabb a swap beavatkozására!
A swap az olyan, hogy x GB memóriáig szükség van rá, afelett felesleges (8GB mondjuk), ha viszont időnként szükség van rá, akkor ne várjuk már meg a teljes telítődést fizikai RAM-nál. Így pont nem kíméljük az SSD-t, fentiek miatt. (I/O)
sorry, hogy ismét bepofátlankodtam a haladók közé, megyek is vissza
-
törölt tag
Köszi a segítséget.
Linux és SSD gyorstalpaló-n találtam.
(Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:
vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.) 0 állítottam.Azért nem gyenge,hogy a YouTube-on Full HD videó és egy 720p videó együtt menve 1GB RAM-mal beéri.
-
Jester01
veterán
Sőt, a 2-ből 1-et lecsípve zram swapnak és akkor 3-nak látszik
Mondjuk ahhoz, hogy tényleg ne swappoljon ahhoz állítgatni kell a paramétereket vagy persze egyszerűen nem csinálni swapot. -
King Unique
titán
válasz
#20584850 #23311 üzenetére
Általánosan azt mondogatják nem ajánlott emiatt SSD-re rakni. De SSD topikok tapasztalata alapján, nem kell túlzásba esni kímélés terén sem, mert jóval többet bírnak, mint amire sokan korábban számítottak. Érdemes átfutni a releváns topik cikkeit is.
-
törölt tag
Linux Mint MATE 64 menne SSD-re.
A gépben 2GB ram van a swap mennyire nyírná az SSD-t azon részen mert azért 2GB ram mellett használva lenne?Nem szeretném áthelyezni. -
_Dumber_
őstag
válasz
bambano #23308 üzenetére
Igen...
ezek az elegánsabb megoldások
Egy kicsit árnyalnám a képet.. Én a wint nem szoktam leallítani, hanem a vmplayer-t kapcsolom ki úgyan, hogy a wint elmenti az aktuális állásában. Ez ugye nem is a win suspendje, mivel win nem is értesül arról hogy én már nem is dolgozom vele.
Persze attól a linkelt oldalad még használható, mivel rá lehet venni, hogy a wint ne kikapcsolja hanem suspendbe rakja.. ekkor viszont a vmpalyer már kezeli a win suspendjét (per pillanat ekkor jelszót kér bekacsoláskor..)Kicsit nyakatekert
Szerk: Annyi még, hogy nem egységesen akarom kitiltani magam a rendszerleállításból.
Cél az, hogy a irodai gépeken a userek csak a leállítás gombra legyenek képesek kikapcsolni a gépet és az meg ne működjön, ha fut a vmplayer -
bambano
titán
válasz
_Dumber_ #23305 üzenetére
abszolút teljesen téves megközelítés.
először is az utolsó, ami eszembe jutna, hogy felrakok egy bármit a linuxomra, amitől nem lehet bármikor rebootolni. emiatt majd amikor fontos dolog miatt le kell állítani, akkor se fog sikerülni.másodszor neked az a problémád, hogy a windowsod nem értesül arról, hogy le kellene állnia, tehát ezt a problémát kell megoldani, nem pedig kotorászni a rendszerben és hasonlók.
a probléma helyes azonosítása után már nem is olyan nagy truváj beírni a guglinak, hogy remote shutting down windows és akkor ilyen remek oldalak kerülnek elő, amiben olyan fejezetcím van, hogy remote shut down windows from linux.
tehát a helyes eljárás az, hogyha le akarod állítani a gépet, akkor álljon le szabályosan a windows is.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ToMmY_hun #23306 üzenetére
Köszi, hogy utánnajártál. Nagyjából én is erre jutottam, de megkérdeztem a közös tudatot, hátha kihagytam valamit.
Spammer megoldása már elég a számomra. Nem az a gond, hogy lusta vagyok, hanem, hogy feledékeny
Ha már kapok egy értesítést, hogy állítsam le a guest-et az már jó.. -
ToMmY_hun
senior tag
válasz
_Dumber_ #23303 üzenetére
Kicsit utánajártam és a VMPlayer hivatalosan nem támogat ilyen funckiót. Az oka az, hogy ez felhasználói interakciókra épít, tehát elvárja hogy kézzel állítsd le mielőtt a host-ot kilövöd alóla. A szerver verzió támogatja a host-guest együttes shutdown mechanizmust.
A megoldás emiatt nem triviális. Gyanítom, hogy a fenti okból kifolyólag a szoftver készítője szándékosan nem hagyott kiskaput ennek kijátszására, szóval csak nagyon csúnya módszerekkel lehetne ezt megoldani.
Az egyik opció, hogy készítesz egy scriptet, ami shutdown esetén fut le és várakozik addig, amíg nem állítottad le kézzel a VMPlayer-t. Aztán például írhatnál egy kapcsolat orientált protokollra alapuló szerver-kliens programot, ahol a szerver a guest OS-en fut és figyelni a klienstől (host) érkező adatokat. A host-on lévő programot a shutdown scriptet editálva az első helyre rakod, ezzel elérve hogy a shutdown szekvencia kezdetén kérje a guest leállítását. Ennek elindítását a guest egy nyugtával jelezné és mondjuk a kapcsolat megszakadásából nagy valószínűséggel arra lehetne következtetni, hogy a guest leállt. Hangsúlyozom, hogy ez iszonyat csúnya és rendkívül rizikós megoldás. Semmi sem garantálja, hogy a guest valóban leállt, előfordulhat olyan eset, hogy egy mentés megfogja a leállítást, ugyanakkor az általad írt shutdown szerver már rég leállt és nincs információd a guest valódi állapotáról. Egy fokkal jobb lenne, ha közvetlenül a VMPlayer-rel tudnál kommunikálni, de gyanítom hogy erre nem adnak lehetőséget, mert akkor nem lenne értelme ezt a feature-t a szerverben kiemelni.Mi lenne, ha alapból a szerver verziót használnád?
-
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #23303 üzenetére
Biztosan sokféle módszerrel megoldható, de használhatsz shutdownra egy ilyen pofonegyszerű scriptet:
#!/bin/bash
check=$(pgrep vmware)
if [[ ! -z $check ]]; then
echo "vmware fut"
else
echo "vmware NEM fut"
fipgrep-nél cseréld ki a megfelelő névre, ha nem vmware néven fut (htop vagy top kiírja, mi az).
echo csak kiírja, hogy fut vagy nem, a helyére írhatsz shutdown-t vagy bármi mást, ez csak egy tesztelős példa. -
_Dumber_
őstag
válasz
ToMmY_hun #23302 üzenetére
Az a gond, hogy lehet a vmware workstation így működik, de ott a "vmrun"-t külön tudom irányítani.. A player meg hát ingyenes.... A player alatt nem foglalkozik a shutdown szignállal.. egyszerűen kiüti a gépet.
Az már nekem jó lenne, ha figyelmeztetne, hogy fut a virtuális gép, mert akkor már a többit elintézem.
Magyarán ki lehet kérdezni a rendszertől - hogy akár egy adott (mindig ugyanaz a neve) - virtuális gép fut?jimmy399 : Kösz...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged