- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Jim Tonic #34390 üzenetére
Na, a problémámra ennyire egyszerű volt a megoldás, úgy fest:
[link]
Long story short: nincs köze a jogosultságokhoz, sem az egyéb irányokhoz, amin végigmentem. A beállításokban van egy paraméter, amit át kell bökni:Type=notify
-->Type=simple
Ahogy nézem, ebbe a bugba júliusban akadtak bele először, valamiért eddig fel sem jött ez a topik találatként. Bár nem ez a valódi megoldás, de workaroundnak tökéletes.
Van még további bug is egyébként, de ezzel most együtt tudok élni: a remote portot hiába állítom át másra, akkor is a defaulton működik.
-
Sziasztok!
Rég jártam erre! Segítségeteket kérném egy problémában, nekem nem sikerült kibogoznom az okát.
(Ubuntu)
Transmissiont telepítenék, de sikertelen. Pontosabban települ, de nem lehet indítani.
A logban ez van:ERR utils.cc:105 Couldn't read '/root/.config/transmission-daemon/settings.json': Nincs ilyen fájl vagy könyvtár (2) (utils.cc:105)
Amit én nem értek, mert nem is ott jön létre ez a konfig fájl. Hiába a purge, akkor is ebbe szaladok bele. Semmilyen maradvány fájlt, ami a transmissionhöz lenne köthető, nem találok.
Hol tudom ezt korrigálni?Köszi!
-
VPN szerveren keresztül érném el az internetet. A gyerekeim kezdenek felnőni, kezdik használni az internetet, és próbálok mindent elkövetni, hogy megvédjem őket és a családot a veszélyektől. Az IP címünk meg visszakövethető, akkor is, ha tűzfalam van.
Nem egy must have dolog, csak elgondolkodtam rajta, hogy esetleg benevezek egy ilyenre is. -
Hali!
Kicsit off leszek, de annyira talán mégsem, de az azonban biztos, hogy itt van ehhez megfelelő társaság. Elgondolkoztam VPN használatán. Tűzfalat használnék, IPFire futna rajta.
Kérdéseim:
- Mely szolgáltatóval kísérletezzek? Nem kell ingyenesnek lennie, de nem árt. Viszont kellene, hogy app nélkül is működjön.
- IPFire-t konfigurált már be valaki ehhez?Köszi előre is.
-
válasz
Jester01 #28837 üzenetére
Memória hibára nem gyanakodnék, ez az otthoni szerverem ECC-s ramokkal, de azért indítok egy tesztet. A felületi hiba természetesen benne van a levesben.
Szóval van tipp a helyreállításra?
@Ivana, indítottam egyet, de nem hiszem, hogy bármi baja lenne.ja, és még egy érdekesség: telinek jelzi a diszket az oprendszer.
-
Szétszaladt az ext4 fájlrendszer. Minden mappában látok mindent, és ha másolok, akkor is jön minden, de üres fájlokként. Vész nincs, fontos dolgok itt nem voltak, de nem nagyon értem.
Testdisk, fsck, e2fsck volt már, tune2fs-szel journal törölve, de továbbra is kaka. Valaki tud még ötleteket, vagy mehet a formázás, mert ebből már nem lesz semmi épkézláb? -
Nem figyeltem a frissítéseket, illetve eddig nem is tűnt fel, de mikor jött a Sambára ennyire komoly fejlesztés? Szenvedtem a 30-40MB/s sebességgel, tegnap meg feltűnt, hogy 102 körül mozog. Végre. Vagy 10 éve szívtam ezzel, mindegy volt, mit hogyan állítottam be.
-
válasz
ubyegon2 #27763 üzenetére
Ez a swappiness értéktől függ. Ha pl. 100-on lett volna neki, akkor gyakorlatilag mindent kiír SSD-re a rendszer.
Én azt hittem, 60-ra volt neki belőve, akkor még össze is jöhet a 240 GB sok memóriaművelet esetén. De 1-es swappiness értékkel érthetetlen.
Viszont az írja, hogy letiltva most jó, szóval kicsit az az érzésem, hogy van nem 1 volt az az érték (inkább pont 100), vagy valamiért nem jól működött. -
válasz
felora:) #27760 üzenetére
Az egy, az egy nagyon alacsony érték. A legtöbb, Linuxon, ha jól rémlik, 60 körül szokott lenni, SSD-hez szoktak 10-et ajánlani.
Az 1 azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem swappel a rendszered. Akkor viszont valami nagyon nem stimmel a 240 GB-tal. Biztosan újonnan vetted? -
válasz
slett27 #27718 üzenetére
De mi a gond? A Linuxot is cserélni szeretnéd? Mert ha mindent átpakolsz az új gépre, akkor ott is el fog indulni ugyanaz a Linux telepítés. Ez nem Windows.
Én Celeronról i3-ra, majd onnan Xeonra váltottam. Alaplapcsere, procicsere, RAM-csere, minden megvolt. Csak a Linux a régi. -
-
válasz
#05055892 #27672 üzenetére
Nekem is csak rossz tapasztalataim vannak a hibrid telepítésekkel, kétszer is megszívtam vele, egyszer sem jött össze a javítás. A helyedben meg sem javítanám. Csatold fel Live Linux alatt a partíciókat, amik megvannak, és mentsd ki valahová a fontos adatokat. Aztán gyalu, és felrakod azt a rendszert, amelyik fontosabb.
-
válasz
Victor Súgó #27494 üzenetére
Ok, valamiért azt gondoltam, csak saját felhasználásra.
-
válasz
Victor Súgó #27492 üzenetére
Nyilván nem jó, de ez nem jelenti azért azt, hogy ha kirakod a netre, akkor majd sitty-sutty feltörik. Használj a VPN-t.
-
válasz
Victor Súgó #27488 üzenetére
Amennyire én tudom, a debsecan csak debianon működik jól, a többi disztrón hamis értékeket dob.
-
Ok, egyéb hálózati gond volt, a CPU cserétől független. Az SSH működik. Már csak a webmin döglött.
-
-
-
Helló!
Ubuntu.
Procit cseréltem a szerverben, i3->E3. Minden funky, elindul, van samba, de eltűnt az SSH, illetve a Webmin is, meg még néhány dolog. Linuxról nézve az SSH-t aktívnak látja, de a webmin pl. ugyanúgy nem megy localhoston. Meg tudja valaki mondani, mitől van ez, ill. mi a kínja? -
válasz
bambano #26745 üzenetére
superuseren találtam ilyesmit:
Maybe you need -U + / -U 198+ in the config file (the + is significant).
If ´+´ is specified, a report is only printed if the number of sec‐ tors has increased since the last check cycle. Some disks do not reset this attribute when a bad sector is reallocated. See also ´-v 198,increasing´ below.Letesztelem majd.
-
Hali,
smartd daemon küldi nekem lelkedes az egy darab sectorhibát már 1 éve kb., vagy több. Van erre acknowledge, hogy csak akkor küldjön, ha új jelenik meg?
Köszi.
-
Help!
Feltettem a Firebird-öt, aztán szívtam vele, ezért levettem. Aztán töröltem a fájlokat a dev mappából.
Most eszembe jutott egy új ötlet, de nem tudom visszatolni, mert nem pakol fel mindent. A státuszból az jön le, hogy hiányolja a master config fájlt. De hiába purge, új install, bármi, nem lesz jó. A dpkg-reconfig sem segít. A reinstall kiírja, hogy egy csomag újratelepítendő, de csak ennyi, nem csinálja meg. -
Remélem, van itt firebird-ös.
netstat -an | grep 3050
tcp6 0 0 :::3050 :::* LISTEN
Miért nem fülel nekem IPV4-en? Hogyan tudom arra kényszeríteni? -
válasz
bambano #26544 üzenetére
Végül emellett döntöttem. Bár az lett volna jó, ha ugyanolyan környezetben tesztelek, mint ahová a program megy, de végül úgy voltam vele, hogy nekem nem a FB-öt kell tesztelnem. Ha valamiért ott majd nem érem el az adatbázist, azt oldják meg ők. Bár ez sosem jó hozzáállás.
-
válasz
bambano #26538 üzenetére
Akkor konkrétum.
Van egy Ubuntu fájlszerverem, amin még fut pár szolgáltatás, ill. van rajta pl. egy SW RAID 1 is.
Évek óta fut hibátlanul. Most viszont szükségem lenne egy Windowsra is sw fejlesztések miatt. A bevált, szépen konfigurált szerveremet nem szeretném elveszíteni. Ezért arra gondoltam, hogy bepakolnám egy virtualizált környezetbe, és melléraknék egy Windowst.
Vagy van jobb megoldás? Ubuntura tudok tenni VM-et, és abba bele a Windowst? -
Sziasztok!
Van itt virtualizálási guru? A kérdésem az lenne, hogy ma megoldható-e, hogy egy nem virtuális rendszert átrakjak virtuális környezetbe. Az rémlik nekem, hogy régebben nem ment, újra kellett telepíteni mindent, de szívesen megspórolnám ezt.
-
Sziasztok!
Ha a /var/log mappát átteszem tmpfs-re, akkor azzal a tartalommal, ami addig a lemezen volt, mi lesz? Egyáltalán hogyan törlöm? Vagy törli a rendszer? Ez utóbbit nem hiszem.
Köszi!
-
Hali!
Tudtok nekem mondani Raspbianra olyan képernyővédőt, ami root desktop alatt is megfelelően működik. Konfigurálható, futtatható, tud képernyőt zárolni.
xscreensaver és gnome-screensaver nem működik. -
Hali!
Raspberry-n fejlesztek éppen. Kellene nekem az UART, ezért, gondolom, ki kellene lőnöm a Linuxban, hogy azon bármi fusson. /etc/inittab utolsó sorában bent van:
#Spawn a getty on Raspberry Pi serial line
T0:23:respawn:/sbin/getty -L ttyAMA0 115200 vt100
Ezt, gondolom, szívfájdalom nélkül kilőhetem. Hol lehet még használatban? -
-
válasz
Speeedfire #23643 üzenetére
Ja, azt hittem, hogy arra utalsz, hogy valaki szerint tilos kikapcsolni.
-
válasz
Speeedfire #23626 üzenetére
Hát, fura. gparted elég jól kezeli a GPT-t. Még arra tudok tippelni, hogy a win valamit bekever, és összek.rj@ a partíciós táblát. Ha tudod, mentsd le az adatokat, csináld meg az egészet elölről Linux alól gparteddel. GPT fdisk amúgy mit mutat?
(#23623) emvy: Fura, sehol nem olvastam, hogy azt is érintették, pedig múltkor, mikor beszéltünk róla, olvasgattam kicsit a 4.4-ről.
-
válasz
Speeedfire #23616 üzenetére
Kisfiam éppen fogzik, simán lehet, hogy emiatt bamba vagyok, de én nem látom, hogy az fdisk azt jelezné, amit írsz. Futtatnál egy lsblk-t? Vagy blkid-t. Vagy nem tudom, neked mi elérhető.
-
válasz
togvau #23598 üzenetére
"Olvass figyelmesebben mert leírtam, hogy működik, csak hibásan dekódol."
Szeretem, amikor valaki segítségért folyamodik, majd kiosztja azt, aki segíteni próbál neki.Viszont nem értem, mit akarsz még tesztelni, ha egyszer tudod, hogy nem jó. A HW nagy valószínűség szerint jó, a driver jó eséllyel bugos. Ha teszteled, megjavul majd?
-
válasz
kraftwerkfan #23591 üzenetére
Egészen korrekt leírás van itt: [link] Segít?
-
válasz
kraftwerkfan #23589 üzenetére
Szerintem nem kell oda workgroup. Csak telepítsd mint hálózati nyomtatót.
-
Rakott fel már valaki uborkára OpenVPN-t? Találtam bőven leírást, de eléggé különböznek. Ha senki, megyek a gyári, ubis dokumentáció alapján, csak előtte azért körbekérdeznék itt.
-
válasz
bambano #23490 üzenetére
- szerver alaplapot felejtsd el, feleslegesen sokba kerül. inkább vegyél töredék áron +2 alaplapot, és ha bedöglik egy, kukázd.
Ha ebben igazad lenne, mindenki így csinálná. Amúgy tele a PH is használt szerverekkel, azokból is építhet klasztert, ha akarja. Ezen kívül a méretre, kezelhetőségre sem árt gondolni. Hány számítógépet rakjon össze, hogy elérje egy dual xeon teljesítményét? Valószínűleg nem ok nélkül vettek már egyet.
A program amúgy több szálat képes kezelni, látszik a linkelt eredményeken.bucihost: Nem hinném, hogy olcsón, annál Te gyorsabb rendszer könnyen összeraknál. Vegyetek egy rack szekrényt, rakjátok tele, aztán hajrá, de brutál drága lesz.
-
válasz
bucihost #23472 üzenetére
Az lehet, de mindegyik processzor számol. Egy Excel is fut gyengébb processzoron is, és egy erősebb processzortól nem lesz okosabb. Sok függ a sakkprogramtól, hogy mennyire terheli a processzort, de egy gyengébb processzortól maximum csak a lépés tart tovább, és ez lehet észrevehetetlenül több.
Közben ránéztem az 5 legjobbnak ítél sakkmotor HW követelményeire, és otthonra egészen minimális követelményeket írnak. Mire kell klaszter?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Autós topik
- PlayStation 5
- Kedvenc zene a mai napra
- iPhone topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hálózati / IP kamera
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest