- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- HP notebook topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Amazon Fire TV stick/box
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Flip (IPTV, otthoni internet, vezetékes telefon)
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #31695 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen drisztrót használsz, de Arch Linux alatt elég káosz most az "új" KDE. Hol ez nem működik, hol az, egyszer megjegyzi a beállításokat, egyszer nem.
Az effektek között van "Elmosódás" meg "Áttetszőség", talán valamelyik bekavar.
Nálam a Konsole és a Yakuake áttetszősége jól működik.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Adott egy 3 TB-os HDD, amit dd-vel (/dev/zero) töröltek, majd ~75 %-nál kiderült, hogy rossz HDD kerül törlésre, így le lett állítva a dd.
Van rá esély, hogy a maradék ~25 % adatokat vissza nyerjem?
Próbáltam a testdisk-et, de nem boldogultam vele, azt sem tudom, MBR vagy GPT volt (Ubuntu 16.04 szerver alatt volt használva, UEFI-s gépen), csak annyit tudok, hogy kettő Ext4-es partíció volt rajta, egy 100 GB-os meg a maradék (a sorrendet sem ismerem).
-
-
ztsoft
őstag
válasz
I02S3F #29908 üzenetére
Nem tudom, hogy van-e köze hozzá a systemd-nek, de most kipróbáltam több módszert is az újraindításra.
Terminálból reboot parancs (ami a systemctl-re mutat), tökéletesen teszi a dolgát, majd a Whisker menu újraindítás parancsát (xfce4-session-logout --reboot --fast) ami szintén tökéletes.
Aminél a hiba előjön, az a power gomb megnyomására felugró menüben választva az újraindítást, itt mindig megfekszik (ugyan ez volt a Plasma 5-nél is, így nem hiszem, hogy Xfce bug lenne). Elméletileg a power manager felel a menüért (/xfce4-power-manager/power-button-action), de erre utaló hibára nem találtam bejegyzést a neten.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Van egy gondom, amire eddig nem találtam megoldást.
Adott egy Kubuntu 14.04-es (fő rendszer, tudom, illene már lecserélni, már nem támogatott) és egy friss Archlinux (leendő fő rendszer) külön partíción. A Kubuntu rendszerbetöltője (grub2 2.02~beta2-9ubuntu1.17) a HDD-re, az Archlinux-é a saját partíciójára van telepítve (még más rendszer is van a HDD-n).
A gond ott kezdődik, ha az Arch-ból csinálok egy újraindítást (csak ilyenkor jelentkezik a hiba, sima indításkor tökéletesen működik), a POST után megáll a betöltés, ~30 mp után elsötétül a képernyő és folyamatosan tekeri a HDD-t (nem vártam ki a végét). Ilyenkor csak a főkapcsoló folyamatos nyomására reagál (kikapcsol a laptop), minden másra sípolással válaszol.
Ha jól emlékszem, már a 4-es kernellel is ezt csinálta régebben. Lehet, hogy az újabb kernel és a régebbi grub nem csípik egymást és reboot-nál valami olyan kódot küld, amitől megfekszik?
-
ztsoft
őstag
válasz
ztsoft #27294 üzenetére
Sikerült megoldani a hibát!
A csomagkezelő nem segített, de szerencsére még a régi tesztelős partíción meg volt a Xubuntu 14.04-es, így az eltéréseket sikerült kijavítani.
Van viszont egy valami, amit nem értek. A chown miért módosítja az Setuid-et (pl. a ping csak root-ként volt futtatható a javítás előtt)? -
ztsoft
őstag
válasz
sh4d0w #27291 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ha lenne backup, nem kérdeztem volna. Olyanra gondoltam, hogy a csomagkezelő helyre teszi az eredeti jogosultságokat (ha jól emlékszem, Arch alatt volt ilyen ha egy csomagban változott a fájl(ok) jogosultsága, akkor szólt, hogy nem jó), de eddig még nem akadtam rá a megoldásra.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Sajnos egy elgépelt parancs (
chown -R root:root ./*
helyett ez sikerültchown -R root:root /*
) miatt kezd meghalni a rendszerem (Kubuntu 14.04.5).
Mikor észre vettem a hibát, már késő volt, jó pár fájl, könyvtár áldozatául esett. A home könyvtárat helyre hoztam, de a rendszer is sérült ez által, pár program, szolgáltatás nem, vagy csak root-ként indul.Esetleg van rá mód, hogy vissza állítsam az eredeti állapotot újratelepítés nélkül?
Android alatt ez nem lenne probléma, ott a teljes rendszer vissza állítható egy fájlból (tulajdonos, csoport, jogok, linkek).
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
ztsoft
őstag
válasz
brickm #27222 üzenetére
Szia!
Csak egy ötlet. Én ezt úgy csinálnám, hogy ketté szedném a feladatot. Adott a webserver, meg lenne egy root joggal futó script (daemon vagy cron-ból indítva), és szöveges fájl vagy adatbázis útján kapná az aktuális parancsot (természetesen nem a teljes parancsot), csak a legszükségesebb adatokat megadva (még mindig előnyben van a Magyar elnevezés használata ilyenkor, csak, hogy egy kicsit nehezebb dolguk legyen).
-
ztsoft
őstag
válasz
Speeedfire #27106 üzenetére
Arch-nál nagyon hasznos volt a Twitter, RSS csatornájuk, főleg rizikós frissítéseknél. Így nálam soha nem volt gond vele, persze a hardver közbeszólhat. Nem tudom a Manjaro-nál van-e ilyen.
-
ztsoft
őstag
válasz
Speeedfire #27102 üzenetére
Szia!
Talán még az Arch-ot megnézheted (már régen használtam, kiöregedett alatta a gép), nekem nagyon tetszett (topik), igaz, a Manjaro is Arch alapú.
-
ztsoft
őstag
Ami okozhatja a gondot az a
aug 04 16:23:14 hobbit kernel: ieee80211 phy0: rt2x00usb_watchdog_tx_dma: Warning - TX queue 2 DMA timed out, invoke forced forced reset
aug 04 16:24:15 hobbit kernel: ieee80211 phy0: rt2x00usb_watchdog_tx_dma: Warning - TX queue 2 DMA timed out, invoke forced forced reset
aug 04 16:35:49 hobbit kernel: ieee80211 phy0: rt2x00usb_watchdog_tx_dma: Warning - TX queue 2 DMA timed out, invoke forced forced reset
aug 04 16:36:16 hobbit kernel: ieee80211 phy0: rt2x00usb_watchdog_tx_dma: Warning - TX queue 2 DMA timed out, invoke forced forced resetA hibára keresve, csak net szakadásról számoltak be. Esetleg megpróbálhatod Wi-Fi stick nélkül indítani, ha úgy sem megy, akkor ismét a log-ot linkelni.
Jobban megnézve vélhetőleg itt akad meg
[ 32.873360] br0: port 2(wlx001b1113f307) entered forwarding state
a következő bejegyzés már a fent említett
[ 5850.051920] ieee80211 phy0: rt2x00usb_watchdog_tx_dma: Warning - TX queue 2 DMA timed out, invoke forced forced reset
A kettő bejegyzés közt látható az idő különbség.
-
ztsoft
őstag
Kezdésnek szerintem a kernel log jó lesz. Nem tudom az Ubuntu 16.04-ben van-e még dmesg parancs, ha nincs, akkor journalctl -k. Az egész mehet a pastebin.com-ra, a kapott link meg ide.
Melékesen sok mindent meg lehet tudni a parancsokról a "--help" vagy "-h" kapcsolókkal, vagy a "man parancs"-al.
-
ztsoft
őstag
Szia!
Megpróbálhatod egy Live Linux alól megnézni a logokat, hátha van benne valami infó.
Elméletileg a journalctl meg tudja nyitni a logot könyvtárból is a következő kapcsolóval: -D --directory=PATH Show journal files from directory.
-
ztsoft
őstag
válasz
Atlantisz48 #23380 üzenetére
Utána nézve, 2.6.31-es kernel volt benne, olyan disztró (Linux) kell, ami ezt a kernel verziót használja. De mint írtam, nem vagyok benne biztos (annó én is kipróbáltam a sajátomon, és működött, de már nem emlékszem pontosan).
Szerk.: Ubuntu 9.10-es volt az utolsó használható, utána kernel szinten csináltak valamit.
-
ztsoft
őstag
válasz
Atlantisz48 #23376 üzenetére
Szia!
Ha jól tudom, akkor az Ubuntu 9.10-es verziójában volt utoljára használható, utána kernel szinten tiltották.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen autót vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged